Нуждая се от 5 дневна тренировъчна програма.

Добър вечер на всички. Не си спомням кога точно почнах фитнес, но тази година съм тренирал от януари до март-април след това на лостове и от края на август пак фитнес. Както и да е струва ми се, че моята измислена програма не е ефективна толкова много и се развивам бавно. Забравих да кажа на 16 съм 173см 65кг (бях 66 но заради настинката свалих 1то кило..). Та моята програма е следната:
Понеделник - Гърди и корем
Вторник - Рамо и трапец
Сряда - Крака
Четвъртък - Бицепс, трицепс, предмишница
Петък - Гръб, кръст и корем
Струва ми се че нещо не е наред с, това че правя 4 серии по 10 повторения и то като употребя всеки един уред, който е предназначен за съответната мускулна група, мога да кажа че се измарям доста и не намирам полза в това. За това моля да ми препоръчате някоя 5 дневна ефективна и подходяща за мен програмка, тъй като съм доста надъхан в бодибилдинга, а не съм много запознат и информирам чак до толкова с фитнеса и искам да продължавам напред и нагоре..не мисля да спирам никога. Благодаря за отделеното време :)
Поздрави.

07.12.15
23:10

Здрасти,

Първата ти грешка е, че си се ориентирал само към тренировките, а не взимаш предвид храненето. Ако ти куца храната, както и да тренираш, оптимален ефект няма да има.

Втората грешка, която виждам на първо четене е, че правиш гръб след ръцете. Измести го в началото на седмицата, преди или след гърдите.

Останалото си е стандартен сплит. Масово се тренира по този начин, въпреки че не винаги е най-оптималният вариант. Тук можеш да разгледаш други вариации. Също така можеш да посетиш и тази страница. Като цяло, няма как да кажем кое ще работи най-добре за теб, тъй като е строго индивидуално за всеки. Някои хора, например, се развиват много добре с разделение на отделните мускулни групи, докато други прогресират по-осезаемо с бутащи/дърпащи. Изобщо, при избора на тренировъчен режим влизат много фактори, които трябва да вземеш предвид - свободно време, възстановяване и прочие.

Налага се сам да тестваш и да прецениш кое работи добре при теб, като съобразиш това и с ежедневието си. Но е задължително да обърнеш внимание и на храненето, както и да решиш да тренираш.

Мнението беше редактирано от Pleasure на 07.12.15 23:17.

Добър вечер!
Относно храненето - ям каквото има на масата, защото все още съм подрастващ  и не искам да се лишавам от нищо освен безалкохолни боклуци и напитки... признавам само вода. За домашно приготвената храна е най-хубавото, НО сутрин ми се налага да хапвам закуска (пица, мица, карандилка(х2), баничка(х2)) нещо от тоя сорт. В момента хапвам лещичка 8-)
П.С Мисля да разместя гърба и краката.

Мнението беше редактирано от Цветомир Стамов на 08.12.15 18:00.

08.12.15
18:59

Охо, ядеш Карандилка, явно си от Сливен :D .
Малък си още за 5 дневни сплитове. Такъв тип тренировки можеби ще ти бъдат от полза ако си някой натрениран 30 годишен със сериозен опит в тренировките, храненето и суплементацията.
Максимата “колкото повече тренираш, толкова по- добри резултати ще имаш” не е съвсем вярна. Мускулите растат докато си почиват.
За 16г. като тебе, 3- максимум 4 тренировки седмично ще ти бъдат напълно достатъчни. Ако са 3 тренировки седмично, нека бъдат през ден (понеделник, сряда, петък)
Не е нужно да изпробваш всяка машина и всяко упражнение за дадена мускулна група. Трябва да наблягаш на базовите многоставни упражнения и като цяло на свободните тежести, а не на машини и уреди.
Базови упражнения- Клек, лег, тяга, военна преса, набирания и кофички.
На този етап тези упражнения ще ти са напълно достатъчни. Това ти е основата, без която няма как да очакваш големи резултати.
Прочети в сайта що е кръгова тренировка, също може да прочетеш и за 5х5.

Да чувал съм за 5х5 и мисля след нова година да почна така с толкова килограми да направя максимум 5 повторения (да не съм способен да направя повече за една серия... голям зоб) От Сливен съм прав си :D . Тренирам по 5 пъти седмично, за да мога да извлека най-голяма полза от картата, която си правя и не натрупвам например 2,3 мускулни групи за един ден което и по-изморяващо от това да си направя 1, но като хората :)

08.12.15
23:16

казано от Цветомир Стамов на 08.12.15, 19:53:

Тренирам по 5 пъти седмично, за да мога да извлека най-голяма полза от картата, която си правя и не натрупвам например 2,3 мускулни групи за един ден което и по-изморяващо от това да си направя 1, но като хората :)

Значи нищо не си разбрал от горенаписаното.

09.12.15
03:22

казано от Цветомир Стамов на 08.12.15, 17:58:

Добър вечер!
Относно храненето - ям каквото има на масата, защото все още съм подрастващ  и не искам да се лишавам от нищо освен безалкохолни боклуци и напитки... признавам само вода. За домашно приготвената храна е най-хубавото, НО сутрин ми се налага да хапвам закуска (пица, мица, карандилка(х2), баничка(х2)) нещо от тоя сорт. В момента хапвам лещичка 8-)
П.С Мисля да разместя гърба и краката.

Ако имаш цели винаги може да си спретнеш добро хранене. Вместо карандилки, пици, мици, може спокойно да си вземеш извара, яйца, прясно мляко и т.н.. Успех!

Добър ден @Pegasus! Пиците са само сутрин, хранителните ми навици са супер, ям по 4,5 пъти на ден. Бях почнал да ям всяка сутрин по 2,3 сварени яйца, но не знам защо винаги като ям ми става лошо. Дори и 1 път в седмицата да си опържа или свара ми става лошо.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1