Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

23.08.19
22:48

С единичен ластик имам 8 сравнително различни като равнина или изпълнение движения, които условно ще нарека основни, съответно с обратните им стават 16, а с паралелни ластици имам само 4, като cabble push-pull няма обратно движение. С единичния имам и различни варианти на изпълнение на основните движения, а с двойния нямам. Понеже кръговете ми най-често се водят от възможностите за различен хват на силови или тюлени, които са 5 и за двете, обикновено и кръговете са 5 или 6, ако има завършващ. Кръговете са ластик, дърпащо със собствено, обратния ластик, бутащо със собствено, крака, когато съм с ластик. В една тренировка мога да изредя всички възможности с паралелните ластици, но не мога всички с единичния, при който между другото е доста по-добре застъпено стабилизиращото участие на торса. Затова правя 2-3 тренировки с единичен на 1 с паралелни. Така си се наместиха нещата сами, тъй като винаги съм търсел някаква разлика в поредни тренировки - така съм си свикнал. Иначе е като да ядеш една и съща манджа всеки ден - става, то без ядене не може, ама си е друго разликата 🙂 И с краката така правя - сещам се за 14 разновидности на клек/напад, ако включим и тези с подскок, скачане на въже и тичане около училището, а аз винаги тренирам цяло тяло. Имам материал за няколко тренировки без да повторя хват или движение, макар че тежките със собственото тегло съм ги ограничил само до най-комплексните движения, които изчерпват по-голямата част от по-леките възможности и които повтарям, но пък са разредени с променящи се неща - такъв ластик, онакъв ластик, без ластик, с TRX, с камък и т.н. подправки за манджата 🙂 Най-тежкото което мога, на сравнително лека бройка в серия, разредено с максимално разнообразни активности за тялото в предвид обстоятелствата за почивка и/или подготовка за тежкото, всеки ден. Е не всеки - вчера правихме редуване на коремни на лост с комбинирани кофи с мах, с натрупване от 1 до 8, общо 36 коремни и 72 избутвания, в първия кръг, но и това си е част от разнообразието. Бройката не е тежка така подавана
Всичко това обаче обърква много хора - и такива, които тренират с мен и такива, които ме наблюдават. Единици от спортувалите с мен могат да си изградят подобни тренировки без мен и или влизат в повтаряща се програма, която им доскучава и към която на някакъв етап се адаптират и не виждат развитие или изобщо не знаят какво да правят. На тях съм им казал да гледат тук, да връщат дневника назад до някоя тренировка която съм описал и да я правят нея, пък за следваща да си изберат друга. Това ми е скритата полза от дневника 🙂

25.08.19
22:21

Много са ми интересни хората, които носят някакъв уред на успоредката. И аз нося, но тези, интересните, забравят че около тях има много възможности, та чак са осигурили и допълнителна, и работят само с нея. Това е, образно казано, да имаш 3, подсигуряваш си 4 и разполагаш с 1, което е по-малко и от това, което си имал без него.
Набирания за гръб и като могат 5 тръгват да товарят допълнителна тежест. Уточнявам че говоря хора спортуващи на лостове, а не в зала, такива, които остават гърба само на “набирания за гръб”. И за какво им е тази тежест? Как ще им развие вътрешната част на гърба, задното рамо, горната част на трапеца? Щото не могат да си подпрат краката и да дърпат хоризонтално, че било лесно/несериозно и затова изобщо не тренират 2/3-ти от гърба си. Ми да правят J-та, предни везни, коремни, тюлени, обратни кофи, пружини, чистачки и т.н. като им е лесно. Обаче не могат - как да могат като там липсва мускул и допълнителната тежест няма да помогне като не се засяга този мускул, и с нея и без нея. А отделно всички тези движения работят и за коремните мускули и изобщо няма да има нужда да се тренират допълнително.
Хайде с гърдите по-добре се справят заради лицевите, макар че е интересно защо като правят бутания с опора на краката, не правят и дърпания с опора на краката. Но пак, можел hand stаnd, гледам го, скача като магаре за къч и пази равновесие, а гърдите му като десертна чиния с дъното навътре... като на третокурсничка от спортна академия на диета. Акцентирай върху прехода, L to HS, L to planche, мини по цялата височина на гърдите, включи го това предно рамо, не бягай от гръбната екстензия, започни от мокрите кофи ако ти е трудно в началото. Не били кофи това.
Краката няма да ги коментирам, защото все още пренебрегването им по лостовете е огромно. Добре че пак някой друг тича или скача на въже, но това са единици.
А тези със схемите са ми любимци - били тренирали “по схема”. Те отричат 80% от възможностите със собствено тегло, защото не им се вписвало в схемата и ако им дадеш думата, ти трябват тапи за уши или агресия за да прекъснат поученията си. Все едно само това са чакали - да ги попиташ нещо, даже и за тренировката забравят. Като пълни чаши са - нищо не можеш да сипеш, бетер вегани.
Тия с номерата също са интересни. Гледали клипчета, надъхали се и дошли да разучават маймунджилъци. Те нямат серии, повторения, някаква последователност, просто се опитват да си извадят някоя става или да си строшат вратът през цялото време докато са там. Обаче, на практика, използват комплексни движения и логично, развиват комплексни качества. Има и вероятност някой от тях да стане някоя “калистеник звезда”, ако му дойде и малко акъл към качествата. Но, обикновено това са тийнейджъри, а гъзарията предполага среда, която да я оцени. Като ги натиснат ангажиментите, и тях и средата, заминават и номерата, и гъзарията, и развитите качества. Еха - никога не съм писал толкова запетайки пред “и” в едно изречение 🙂
Ако тръгна да коментирам татковците, двойките, тия в кризата на ... години бол за криза, бившите някакви дето отказват да осъзнаят че са бивши, големите типове с малките, сладки, кученца и малките с големите и т.н. сигурно ще ударя нова страница с едно мнение 🙂 Въобще, много цвят, много нещо, на лостовете.
Другата седмица съм на гости в гръцко, там дали и къде ще се спортува, не знам. Взимам си въжето за скачане и ластиците пък ще видим.

26.08.19
09:48

Това, което описваш, не е само по лостовете. 🙂 Пълно е с тях и по залите - само детайлите се различават. Явно човешката природа е такава.

27.08.19
14:26

А в Гърция площадките за уличен фитнес били забранени, защото имало случаи с паднали дечурлига.

SV

27.08.19
14:49

Къде в Гърция си локализиран

27.08.19
15:17

В Солун съм и днес, и утре може би, после съм в Каликратия

31.08.19
21:34

От години Гърция ми е дестинация за почивка - хотели, плажове, заведения, магазини, навсякъде като клиент в “курортна” среда. Не бях ходил обаче на гости на обикновен грък в неговата си, ежедневна среда. Направо съм стресиран! Всичко, което мислех че са легенди за гърците се оказа вярно. Не работят за да взимат помощи, тарикатеят на дребно за да укриват данъци или да получат нещо от някъде без пари, стиснати са, прости са и не желаят да учат, мързеливи са и ако имат някъде дворче, а те почти всички имат, в него няма насадено нищо, а гостоприемството им се изчерпва с позволяването на гостите да ги хранят и поят докато са там. Крият си нещата, изключват бойлери, подаръците за “на маса” изчезват безследно - неописуем ужас. Точно като нашите цигани. И устати, та знае ли се. Всеки в кутийката си. Мъжете са по в час, но обикновено са смачкани от жените си и са безмълвни пешки без собствено мнение. Въобще, купи, сготви, нахрани ги, напой ги, пусни им музика да се радват, измий после чиниите, изхвърли боклука и пак ще те поканят, че да им е по-лесно с гости. Ценен опит с гръцкото гостоприемство извън туризма.
Спорта даде фира за 5 дена, затова пък днес направих 7 кръга с дърпащи и бутащи с ластик на 10-ки, дърпащи и бутащи многоставни със собствено тегло на 5-ци, с крака и с камък - това във всеки кръг.

Деян

31.08.19
21:48

Димаг-има хора и хора. В БГ със сигурност има подобни индивиди, както и навсякъде, даже много от комшиите ми са баш такива. Аз например съм бил на гости на грък, женен за българка, само веднъж-в селце в Северна Гърция. И то не само аз, а бая хора бяхме в заведението му на Нова година. Ами тоя човек така се бе подготвил, та и пари не искаше. А е нормално да се плати, все пак никой на никого не е длъжен, плюс това повечето от нас сме му никакви. Платихме едва ли не насила. Някакви си приятели на сестрата на жена му. Уредиха ни даже и да спим по разни къщи-ей така. На другия ден се разминаваме с разни хора в селото, поздравават ни, кимат ни. Сега, може болшинството им да са по-кофти хора, де да знам.

Мнението беше редактирано от Деян на 31.08.19 21:50.

31.08.19
22:05

Може и така да е. То и при нас е едно гостоприемството в селата, друго в градовете ... даже ги карах с моята кола до банка някаква, а тяхната си стоеше пред блока им - не я карали в града, че нямало къде да паркират. Места имаше бол :P Бойлер не ни включваха, че било топло и можело и с хладка вода. Видях и техни съседи - същата работа. Като гледам, масовата информация не се различава много от това, което видях - просто мислех че са легенди.  Нали и ние сме най-велики, а на съседите все им има нещо 🙂

Мнението беше редактирано от Dymag на 31.08.19 22:28.

01.09.19
22:07

Днес, пак единичен ластик и многоставни със собствено тегло, 6 кръга, но общия обем на собственото тегло беше малко по-голям, тъй като беше на 6-ци. 70 повторения вчера, 72 днес, ластика с 20 по-малко - 140 вчера, 120 днес. Не мисля че има някакво значение, аз залагам на разнообразие, макар и с един и същ набор от движения, но невъзможни за включване в рамките на една тренировка, така че винаги си имам някакви, дори и минимални, разлики, и постоянство. Усвоил съм движения които вкарват повече от тялото, дотолкова, че тренировките са ми сравнително леки и приятни, нямам нужда от възстановяване, ежедневие, хранене, пиене, сън и т.н. не са подчинени на спорта, нямам цели, просто двигателна “хигиена” на тялото - такава, каквато мога да си осигуря с минимално ангажиране сред останалите неща, всеки ден.
Това не означава че спорта ми не е премислен. Тялото е голямо, образно казано не можеш да се къпеш като тук се измиеш, пък там не - остава мръсотия. А спорта наистина си е хигиена на опорно-двигателния апарат. Затова са ми такива и движенията - да участва повече от него или още по-точно казано да се движи повече от него. Съответно почти нямам чиста изометрия, всичко е с акцент върху прехода от едно положение към друго, без задържания и това ми е повторението - прехода. Набора ми от движения. Визията и килограмите ми, са следствие, което наблюдавам с любопитство, но е редно да се отчете, че никога не съм имал наднормено тегло и когато прекъсвах спорта сезонно свалях килограми. Отдавна беше, скоро не съм пробвал да не спортувам ... не мисля да пробвам - имам се за разумен човек 🙂 Бих подчинил спорта си на проблем - имал съм такъв с рамо, лакът, кръст, не виждам нещо по-различно при наднормено тегло или който и да е друг здравословен проблем. Не бих го подчинил обаче на мускулната маса. На тялото му трябва адекватно движение и то ще се приспособи към него променяйки каквото, където и колкото му трябва. Всичко друго не би било естествено и съобразено с него. Затова хората издигнаха в култ базовите упражнения, към които се числят и набирането и кофата. Е моите са “по-базови” от набиране и кофа, като се има в предвид квалификацията за базово упражнение - колкото повече стави и мускулни групи участват в едно упражнение и колкото по-висока е интензивността и обхвата на засегнатата част от тялото, толкова по-”базово” е упражнението. Къде тук е изометрията?
Пак само си разсъждавам

03.09.19
00:41

При паралелните ластици, като портален скрипец, мога да използвам 2 ширини за окачване. При дърпащите - варианти на раменно разтваряне на скрипец (Cable Standing Cross Row), използвам по-тясната ширина, тъй като ластиците още в начално положение са кръстосани и движенията идват по-тежки. Предишния ластик се скъса именно на това движение. За да не ги превързвам след всяка серия, първо правя всички бутащи, образно казано, с паралелни ластици, които редувам с всички дърпащи със собствено тегло (силови, тюлени, пружини, J-та), вкарвам серия cabble push-pull с вертикално повдигане на флаг зад (невъзможното) и пред (възможното) тяло, което е средата на тренировката, превързвам ластиците на по-тясната ширина и тогава правя обратните им дърпащи с ластик, редувани с бутащите със собствено тегло. Днешната тренировка ми беше такава - по-различна подредба на движенията от обстоятелствата.
В работата се наложи да се наведа няколкостотин пъти, вярно без тежест, но кръста ми хич не е доволен от това обстоятелство, още повече че миналата седмица му се събра малко повече шофиране. На лостовете не ме лимитира или пък съм привикнал - някое от двете 🙂 Замислям се да си сменя матрака с нещо “зверски” твърдо, макар че и сегашния не е много мек.

Мнението беше редактирано от Dymag на 03.09.19 00:42.

SV

03.09.19
13:06

Откъде поръчваш ластиците?

03.09.19
21:45

Декатлон - купувам ги на място, с 2 такива съм.
Днес обаче бях без ластици на тренировка. Вкарвам и такива дни. Натрупвах “тюлени” - затруднени коремни с хиперекстензия с различни ширини успоредни хватове, като ширната наричам с броя напречни стъпала между хвата - изпълнявам го на хоризонтална стълба. Редувах ги с flying ass със стъпване върху успоредка на две нива, като хвата за опора е на по-ниското, а стъпването върху по-високото и нещо като раменна с опора на краката както са на по-високото. След всяка “раменна” отпускам торса, стъпвам отпред и правя нещо като обратен планк или глутеус мост с прави ръце - това е едно повторение.
Няма кръгове

1 тюлен на 2 напречни (тесен)
1 стъпване с опора на успоредката
2 тюлена на 3 напречни (раменнен)
2 стъпвания с опора
3 тюлена на 4 (широк)
3 стъпвания с опора
4 тюлена на 5 (много широк)
4 стъпвания с опора
5 тюлена на 6 ( ... след много широк 🙂 )
5 стъпвания с опора, които между другото са по-тежки от тюлените и “сдухват” първи
6 повдигане на торса с J-набиране на 5 (много широкия) - отпускам торса до вис след всяко набиране
6 само flying ass със стъпване върху успоредката, без изпълнение на раменна опора
7 обикновени набирания с успореден хват на 4 (широк)
7 ... от вис до свещ върху успоредката. Рамената през цялото изпълнение са подпряни върху успоредката а ръцете се придържат почти прави назад. Има 4 точки на опора и е по-лесно за правене от колкото за обяснение. Който е правил предно кълбо върху успоредка ще се сети.
8 J-набиране (без отпускане на торса - J-то, между повторенията) на 3 (раменен)
8 кофи “топка” - задържам flying ass в горно положение и правя кофи без да губя положението
9 набирания на 2 (тесен)
9 прости кофи
До всички хватове бяха успоредни
10 силови - по 2 на всеки хват: широк, раменен, тесен надхват, тесен-смесен и подхват
5 комбинирани кофи с мах (напред-назад - идват 10 избутвания) с разкрачване над успоредката и в двете крайни положения

Бърза тренировка, различна, без крака, но гонехме ангажимент. Не влезе много леко - усетих го на тесния надхват на силовите. После бира - такава ни е традицията 🙂

04.09.19
21:20

Единичен ластик със силови - синът си го избра, иначе аз бях за TRX. Тренирах със стар “боен” другар. Старите дружки винаги ми предлагат да тренираме както някога - стотици повторения, размазване, изстискване и други злодеяния с тялото. Чакай бре, аз да не съм лимон та да се изстисквам ... и какво можехме тогава - нищо (от сегашните неща), а какво ни болеше - всичко 🙂 Правехме една тренировка, после следващите две “нещо не сме във форма”.
Та приятеля влезе с нас, разреди тежките неща с ластици и крака, и си ги направи всичките, а иначе ако кара само на тях със същата бройка - трудна (имаше здравословно прекъсване за няколко месеца). Сега, хем обема по-голям, хем всичко по-лесно и утре в кондиция. Утре ако дойде ще правим паралелни ластици с “тюлени”, ако не дойде - TRX.

15.09.19
22:40

Е, ми, ясно е, спортувам си. Добре дойдоха ежедневните тренировки на собствен терен, комфортни. В момента е най-доброто време от годината за спорт на открито - без жеги, без студ и хората го правят, дори и такива, за които не е присъщо. Аз, разбира се, съм вечното присъствие и наблюдател. Човека без цели, който просто спортува без да гони това или онова. Скоро ми казаха че съм спортувал като бивш военен - жив-умрял, физзарядката е задължителна, така си е свикнал. Само дето, преди малко написах същото в лична кореспонденция, прогреса на лостовете е в многоставните. Това е адекватното продължение след набиранията и кофите - или в залата, или силови, коремни, везни, HS и т.н. Ако някой си мисли че има друг вариант бих му казал че няма. Това не са “гимнастики” и “маймунджилъци”, това е прогреса на лостовете, алтернативата “базови движения” на лостовете. Тялото обича базовите движения, а аз уважавам тялото си. В зала или на лостове, базовите са си базови, независимо че засягат различни мускулни групи. Много хора не искат да видят нещата под визията и килограмите върху които афектира спорта - кръвоносна система и сърдечна дейност, имунна система, нервна система, хормони, стави и сухожилия, каква ли не работа на вътрешни органи и функции, огромното предимство срещу ежедневния стрес и умора.
В няколко поредни мнения се опитах под една или друга форма да изразя гледната си точка по темата. Движението е задължително за тялото, независимо има ли или няма някакви цели. Всичко друго е, буквално, плюене върху него - върху това, в което ще си затворен цял живот, домът за душата ти, върху себе си.
.. ехаа 🙂
Еха-меха, другата седмица в Силистра - там не съм спортувал май или поне нямам спомен. Леко ми се размазват Силистра, Севлиево, Свиленград, Свищов, кога ли ще отида на някоя друга граница 🙂

Мнението беше редактирано от Dymag на 15.09.19 22:42.

Деян

15.09.19
23:07

казано от Dymag на 15.09.19, 22:40:

....... прогреса на лостовете е в многоставните....

Че то има ли движение на лост, което да е едноставно. Може би не съм разбрал!

15.09.19
23:25

Силистра е много гот,зали-баровете работят само в петък до по-късно)))...и има лостове в парка,ама изобщо не мога да кажа ,къде бяха.

16.09.19
00:34

казано от Деян на 15.09.19, 23:07:

казано от Dymag на 15.09.19, 22:40:

....... прогреса на лостовете е в многоставните....

Че то има ли движение на лост, което да е едноставно. Може би не съм разбрал!

Няма 🙂 Тук лимита се нарича “набиране” и “кофа”, и съответно отричане на по-сложните, разбирай по-многоставни и комплексни движения, просто защото на някакъв етап са невъзможни за изпълнение с тези качества, които има тялото в момента. Проблема не е в невъзможността, а в отричането, в отказа да се работи за развиване на тези качества.

16.09.19
13:15

казано от nervak на 15.09.19, 23:25:

Силистра е много гот,зали-баровете работят само в петък до по-късно)))...и има лостове в парка,ама изобщо не мога да кажа ,къде бяха.

В долната част на Дунавската градина,откъм пазара.Виждал съм и в двора на ОУ “Отец Паисий” близо до центъра,но не знам стоят ли още.
Относно залите,от няколко години рядко наминавам по този хубав край и не ги знам,но навремето имаше една култова зала баш на центъра,която бяха стъкмили в изоставената градска баня 😄 Беше доста яко,стените в бели плочки,нишите за сапуна си стояха и т.н.

16.09.19
22:37

В дунавската градина няма сериозна площадка. Има в началото от “фитнес” уредите за открито с метални конструкции, които не стават за друго, освен за играчки на децата.
Има интересна конструкция в двора на ПМГ Св. Климент Охридски, включваща 2 тесни лоста, шведска, успоредка и халки, всичко тясно, закачено едно за друго и с тънки тръби, но сравнително стабилно за вида си. Там никой не ходи. Предполагам че става, с някои въпросителни по отношение на тънките тръби на успоредката, малката й дължина и малката ширина на лостовете - само го разгледах, не съм спортувал днес.
Има в ПГСУАУ Атанас Буров, където се събирали местните любители на уличния фитнес, но до там не стигнах. Казаха ми че това е мястото. Утре вечерта директно отивам натам и каквото - такова.
Споменаха ми и за трето място, пак в училище, близо до центъра. Вероятно става въпрос за Отец Паисий, щом си виждал там.
Интересно беше да установя че уклей, който много обичам, няма да намеря в заведенията в Силистра. Почти бях в шок че съм на Дунава пък няма уклей и даже и не са чували за такава риба, докато не установих, “гуглейки” рибите от менюто, че всъщност тук му викат облец. Във Видин си беше уклей, защо е тук облец, не знам 🙂
Днес с пропуск, ама с облец

Деян

16.09.19
22:44

Все се чудя, каква е тая твоята работа, та постоянно си на път и кръстоваш БГ надлъж и шир 😎

16.09.19
23:37

Вътрешен одит в търговска верига с обекти в 34 града на България в момента - някъде отваряме нови, някъде затваряме, променят се нещата. Принципно Силистра не ми е в района, че е далече, но се случват териториални размествания на задачите. Спорт-туризъм 🙂

17.09.19
22:57

В ПГСУАУ Атанас Буров ...
какво е това, я да видя - Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги ... какви услуги? Сигурно са тези
Та там има 2 лоста на различни нива, доста широки, но тънки, висока успоредка с добра ширина и дълга хоризонтална стълба. Има и 2 маси за тенис, достатъчно стабилни за качване върху тях с отскок. Вечер заключват вратата към двора, но оградата е несериозна и се толерира прескачането й 🙂
Бях решил утре да посетя и площадката в ОУ Отец Паисий, но вече имам среща пак там с едни спортуващи младежи

18.09.19
21:47

Странна работа - на всички майките им от Силистра, а бащите им не. Съответно в местния жаргон чуваш “манияк”, “майна”, “бате” + някоя друга румънска дума, я “на твърдо”, я “на меко”, да се чудиш къде се намираш.
Спортната площадка в това с УАУ в абревиатурата

20.09.19
01:06

На снимката, спортната площадка в ОУ Отец Паисий. Не ми хареса. Наклона на стълбата е интересен, но на практика изключва набиранията с успоредни хватове. По моите критерии в ПГСУАУ Атанас Буров е най-добре за уличен фитнес в Силистра, освен ако няма четвърта площадка някъде. Лостовете са неудобно тънки навсякъде.

Мнението беше редактирано от Dymag на 20.09.19 01:08.

20.09.19
23:51

Как не съм поглеждал натам до сега докато спортувам, четвърти ден вече, не знам. Зад храстите до алеята на спортната площадка си намерих и “гума” за обръщане, която веднага я вкарах в края на всеки кръг. Пиша я в кавички, защото не е точно гума, но се оказа много удобен за захват и обръщане - прилагам снимка 🙂

21.09.19
23:48

Обръщането на дънер (по дължина, ако някой не е разбрал) се оказа много удачно попадение. Сега се сещам на колко места е имало подобни дънери, оставени като своеобразни пейки, които са ставали за обръщане, но не съм се сетил. Проблем е обаче ако е валял дъжд - като се накисне сигурно ще добави +30 кг. минимум 🙂
За “кухнята” на Силистра бих препоръчал някаква дунавска риба, като най-популярен е сомът, който тук също се казва “сом”, за разлика от “облец”-а 🙂 Добрата стара добруджанска кухня, характерна с тестените си вкусотии, чорби и готвени ястия в сачове и гювечета вече е изместена от пици, “паста”, дюнери и т.н. Губим си традициите в готвенето заедно със семейното стопанство - няма как едното без другото, но това е навсякъде и е естествено следствие. Представям си какво ще стане след 30 години с националната ни кухня, ако тенденцията се запази

22.09.19
00:11

Кажи едно българско национално ястие.

Мнението беше редактирано от nervak на 22.09.19 00:23.

Деян

22.09.19
00:14

казано от nervak на 22.09.19, 00:11:

Кажи едно българско национално ядене.

В смисъл......че дори и наричани национални, повечето са копи-пейст ли?

казано от nervak на 22.09.19, 00:11:

Кажи едно българско национално ястие.

Ъъъ, печено агне в трап брои ли се?

22.09.19
10:01

Шопска салата и Еленски бут.

22.09.19
10:56

Готвеното ястие - зеленчуци и месо, които се обработват топлинно едновременно, с пикантерии като лук, чесън, червен и черен пипер, често люта чушка и регионални подправки като чубрица, джоджен, сминдух, босилек, магданоз и т.н. - става една манджа, яхния, печиво или чорба/супа. Салатите от регионални зеленчуци, може и варени като картофената или консервирани като туршията, с олио, оцет, сол, черен и червен пипер, магданоз, копър и т.н., в зависимост от сезона. Яйца и млечни под всякаква форма - като няма “форма” може и само с вода (айрян), включително в супите като таратора, застройки или в салатите. Тестените закуски - “дайте на този тиквеник един тутманик”. “Зимнината” - месна или постна, няма какво да изброявам спържи, кървавици и суджуци.
Въобще, каквото е имало тук, както го е приготвяла баба ни - не е нужен конкретен пример. Всички се ловят за менюто на “Балкантурист”, а трябва да се огледат в градината и обора на двора. Само дето вече ги няма нито градината, нито обора и съответно губим традиции свързани с тях.

22.09.19
17:44

Ем няма,как в 100 и първи век,да шляпаме из обора с гумените цървули...
Аз пък съм на мнение,че в някои вериги се намират сносни зеленчуци,плодове и меса.Видях в Холандия,какво значат дървени зеленчуци...та добри са си тук.

22.09.19
19:24

казано от Dymag на 16.09.19, 22:37:

В дунавската градина няма сериозна площадка. Има в началото от “фитнес” уредите за открито с метални конструкции, които не стават за друго, освен за играчки на децата.

Dymag,наистина ли няма в Дунавската уреди? Все си мисля,че в частта и не откъм входа,а откъм пазара имаше някакви не за деца,ама може и да се лъжа.Макар и силистренски зет,напоследък рядко наминавам,та може и да съм те заблудил.

Мнението беше редактирано от old_man на 22.09.19 19:29.

22.09.19
21:13

Аз не видях да има. Има от тези, “фитнес на открито” уредите, като със сигурност има стойка за кофи. Площадките в Силистра са 4, като четвъртата е към крепостта по данни на трети лица, по стълбите - имало лост и шведска, не съм ходил там.
За цървулите, лошото е че няма приемственост в рецептите. Много са факторите - бърз next level по отношение на света, реализации далеч от баби и дядовци, те пък взеха че измряха, а къщите по селата запустяха, настроения срещу соц-а и всичко свързано с него или пък тотална незаинтересованост за миналото, съответно незнание за него, изобилие от избор без сезонни ограничения, навлизане на чужди кулинарии, търсене на лесно, бързо и “модерно”, интернет ... дълга тема
Аз съм си на собствен терен и вече имам една тренировка след 6 часа шофиране. За малко да пропусна, но бях писал вече в групата на спортуващите в 66-то че си идвам днес - имаме си такава, и ме измъкнаха за тренировка 🙂

22.09.19
21:32

казано от Dymag на 22.09.19, 21:13:

настроения срещу соц-а и всичко свързано с него или пък тотална незаинтересованост за миналото, съответно незнание за него,

Да не дава Господ отново да се образоваме на тема соц...
Както казаха мъдрите хора:
Преди вашата революция,фашизъм нямаше...

Деян

22.09.19
21:46

То за кулинариите, Димаг-ок. Ама за много неща се оянкихме, а тия са от последните, на които трябва да подражаваме.
Опс, чакай да си сложа ти-шърта, че нещо ми стана студено, а имам да дам опен на фейса, че трябва да налайквам постовете на едни френдове за днешният им шопинг 😂

22.09.19
22:39

Е, това е спортен форум - за спорт и хранене. Гледам да се ограничавам предимно до тези две неща в дневника. На години съм и имам спомени за храната - дядо ми беше завършил готварско училище, а пък баба ми е била оставена слугинче в кухнята на господарска къща в София, като 7 годишна, а в последствие е готвила за “господарите”. Израснал съм при тях с готвено, както се е готвело в софийската равнина преди 100 години и сега мога да го оценя. Не го оценявах преди - бях злояд, не обичах лук и магданоз, всичко беше даденост, не познавах друго. Сега като се сетя за тези маси, за това колко се влагаше във всяка гозба ... а не като:
”Печено месо с картофи”
1.Месо
2.Картофи
3.Печем

... образно казано. Търся си ги тези неща като обикалям и виждам че намаляват за сметка на чуждиците и бързите храни

25.09.19
20:54

С това дъждовно време два дена се размислих дали да не пусна тема “Новогодишно боди зима 2020 - споделете регреса си” 🙂 Шегувам се разбира се - сезоните не са ми пречка за спорт, даже харесвам хубав сняг на лостовете. Ще дойде и това време, но още е рано и прогнозите са за топъл и сух край на годината.
Преди него обаче, от 30-ти този месец, ще се наложи да спортувам във Варна ... Ко стаа, мо стаа? ... за две седмици. Отивам да шорам. Уча варненски 🙂 Та, кв.Свети Никола във Варна, до спортната зала - дано да си намеря там лостове

Мнението беше редактирано от Dymag на 25.09.19 20:55.

казано от Dymag на 25.09.19, 20:54:

С това дъждовно време два дена се размислих дали да не пусна тема “Новогодишно боди зима 2020 - споделете регреса си” 🙂 Шегувам се разбира се - сезоните не са ми пречка за спорт, даже харесвам хубав сняг на лостовете. Ще дойде и това време, но още е рано и прогнозите са за топъл и сух край на годината.
Преди него обаче, от 30-ти този месец, ще се наложи да спортувам във Варна ... Ко стаа, мо стаа? ... за две седмици. Отивам да шорам. Уча варненски 🙂 Та, кв.Свети Никола във Варна, до спортната зала - дано да си намеря там лостове

може да опиташ в Математическата гимназия , 5та езикова ( немската ) , 7 СОУ “Найден Геров” , ОУ “Васил Друмев”. Приятели препоръчват първите две училища, а и сигурно ще са ти по-близки

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1