Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим01.08.24
16:26
.
Мнението беше редактирано от Иван Иванов на 01.08.24 20:31.
Не мога да преценя какво е имал в предвид под, накратко, “за операция е, ама на твое място аз не”. Мога само да гадая. Лакътя ме боли 24/7, но нормално, в смисъл, не е нещо ново, свикнал съм и не е “болка за умирачка”, да не кажа че е почти никаква на база сравнение с разни бивши травми. Проблема е че е “хлабав” и се мести понякога както си иска и имам чувството, че някой ден ще се скърши.
Преди падането лактите си ме боляха много по-силно. Правих по 80 набирания и 120 кофи в серия, по 7 набирания с една ръка, преди всяка тренировка се мажех с мазила, връзвах лакти и китки с ластични бинтове и т.н. Затова не разбрах че имам “необичайна” травма. Даже сега ми е по-спокойно на лакътя ... стига да не “мърда”.
Промених спорта си - разкарах безумното пилене на стави с големи бройки, халките, набиранията с една ръка, стойките до стена, вкл. и на една ръка, оставих само по-тежките дърпащи и бутащи на 5-ци като водещи и вкарах асистиращи с ластици или TRX, от които повечето са с прави ръце. После пробвах тази система на синовете си и те усвоиха всичко без да прехвърлят бройката 5 в серия и без да разберат как. Говоря за силови с широк, раменен и тесен надхват, с подхват, с тесен смесен, за L to hand stand, L to planche и т.н. Без да са направили повече от 5 повторения в серия дори и на лицеви! Няма бурсити, няма болки, чудят се защо всичко е лесно, а другите не го могат и го мислят за нещо “специално”
Батъ Венци, ти си цяла енциклопедия в тая работа 💪
Може да съм пропуснал, ама кога за първи път се хвана за лоста. И аз като ученик и до малко след казармата много се кълчех, но твоите постижения....ехе.
Аз също преди година нямаше тренировка без лост...набирах се до 50кг двойка...ама...силови в бройка ьок ...може по едно с мах,но не повече-това ми е максималното постижение)
казано от Левронката на 01.08.24, 22:43:
Батъ Венци, ти си цяла енциклопедия в тая работа 💪
Може да съм пропуснал, ама кога за първи път се хвана за лоста. И аз като ученик и до малко след казармата много се кълчех, но твоите постижения....ехе.
От 9 до 20+ годишен съм се занимавал с бойни изкуства, за да угодя на баща ми, а после и за да набия тия дето ме закачат, от 16 до 20+ с фитнес, за да трупам авторитет и да впечатлявам мацките, но за СПОРТА узрях чак на 28 години, през 2000-та година, женен, с дете и 1к ангажименти.
“Узряването” ми не дели спорта на такъв или онакъв, а на необходимост, нужда, грижа и уважение, пример, не само към себе си, а и към близките и околните. Лостовете ми бяха и все още са най-лесно достъпни за гарантиране на СПОРТ. Разбира се, за толкова години - 24, съм изпадал в конфликтни ситуации сравняващи моят спорт с друг, но те са ми донесли само подобрения и дори решения на проблеми, както и приятели.
Иначе спортувам всеки ден. Ето чата от групата днес :D
01.08.24
23:57
казано от Dymag на 01.08.24, 22:37:
Не мога да преценя какво е имал в предвид под, накратко, “за операция е, ама на твое място аз не”....
Ами много просто. Обичайно, при пациенти с твоята симптоматика се препоръчва хирургично лечение. В твоя случай обаче, след внимателен клиничен преглед, колегата е преценил, че оперативната намеса може да доведе до повече усложнения, отколкото ползи.
Когато е казал “ама на твое място аз не...” той е пречупил нещата през призмата “ако бях на негово място, кое щеше да е най-добре да се направи” и е преценил, че най-добре е да не се оперира. За това и в миналият ми коментар споменах primum non nocere. Честа практика е, за да сa сигурни колегите, че вземат правилното решение и спазват правилото “на първо място не вреди”, да си зададът въпроса - ако си на мястото на пациента или твой близък(например детето ти) е на мястото на пациена, би ли взел същото решение? За това лекаря ти е казал “на твое място не бих се оперирал”, защото е преценил, че това е най-доброто за теб.
Има вероятност това, че имаш висок праг на болка да е подвело доктора. Ако по време на прегледа, си си подтискал болката и не си обяснил, че те боли 24/7, и че го усещаш хлабав, и че се мести, и че имаш чувството, че някой ден ще се скърши - си направил грешка, и ако случая е такъв е хубаво час по-скоро да отидеш пак на лекар. Съветвам те да отидеш пак при същия специалист.
edit: Не искам да говоря наизуст, но обикновено изометричните упражнения са доста полезни в случаи като твоя и мисля, че си струва да ги пробваш за известно време и да видиш дали подобряват нещата. Оставям видео, което показва доста добро упражнение за лакът.
Мнението беше редактирано от Иван Иванов на 03.08.24 10:29.
По-вероятно е решил да не ми прецаква лятото. Имал съм перфектни изследвания, във всеки момент можело да се направи операция, сигурно си е мислел че ще му “цъфна” есента ... обаче аз не разбрах коя есен
Не разбрах и сега, като вземат медали за България Магомед Рамазанов, Семен Новиков, Карлос Насар и Хавиер Ибанес, ще викаме ли “Българи юнаци!”
Много спортуващи, непознати, хора в “шестака”. Вероятно новодомци. Аз на тези, есенните, им викам “оборотни”, защото се завъртят за кратко и изчезват.
Както казват евреите, евреин си само ако майка ти е еврейка. Та Карлос си е българин отсЕкъде. Майка българка, още от невръстен си живее и тренира в БГ с български треньори и схеми.
За украинеца какво.....знаем колко българи има там, виждаме го как изглежда, та нищо чудно назад във времето да произхожда от българи. Българин е, очевидно-точка 🤣
За другите какво да кажем. Така, така.....аха. Да си българин не е само генетика, а призвание. С всичките ценности, благодетели и дадености, както и божествената ти предопределеност да си такъв. Може да не си роден българин, но същността ти се проявява рано или късно. Що избраха БГ, а не Франция, Англия, Германия и т.н. Ами то те дърпа, душата ти посочва пътя😀
Българи-точка.
Мнението беше редактирано от D_M на 08.08.24 23:16.
Браво на медалистите ни!
Пак жега. Шегуваме се за “бодрата стъпка” с която се появяваме в “шестака”, за комарите, които не ме хапят, или защото ме познават или защото съм им писнал, като “пак ли тоя” или нещо подобно на “комарски”. Нови хора, а аз съм контактен, пускам шеги и вицове, но винаги се опитвам да дам и някакъв спортен стимул, не само приятелска атмосфера. “Хваля се” с години, травми и т.н., защото съм установил че работи като стимул пред “памперсите”. А че са нищо, са нищо, но това ще го установят след години.
Нищо, нещо, казах на синът да ме снима докато правех една комбинация, за да проследя ъгълът на лакътя по време на изпълнение на силови, че даже и на 4Хзабавено ... ужас - ритам, бавя прехващанията, направо съм си развалил силовите по жегите. Но освен това се вижда и че ъгълът в лакътя не пада под 40 градуса. Затова не правя набирания - лакътя не може да се свие. Споделям ... това ако е “за правеж” мога да го барна за 2 тренировки ... и никога на бавни обороти, че всичко лъсва
15.08.24
08:04
Моя също не може да се свива,но си правя стотици набирания.
Дърпам с гърба, гърди до лоста.
Много серии ниски бройки 3-5 повт.
От силовите не ми е много ок.
Рядко ги ползвам.
... какви 40 градуса - то лакътя не минава под прав ъгъл. Само при тесен надхват затваря повече за избутването, а там си е зор заради смяната от подхват към тесен, тежестта за спиране се увеличава, пък и аз съм си 86 кг. и без да трябва да спирам падане и да укротявам инерция.
Не виждам база за сравнение на силови и набирания, дори и да изключим бутащата част и да оставим само дърпащата.
Първо, падащото тяло увеличава тежестта си многократно за спиране и следващо повторение, а при силовото пада от 2 пъти по-високо.
Второ, повърхностната мускулатура на гърба участва по-активно, а за да го постигнеш с набиране трябва лактите в набрано положение да минават зад равнината на гърба, което означава набиране почти до слънчевия сплит (и пълно свиване на ръката, което ми е невъзможно) или добавяне на някакви дърпания с хоризонтално тяло отделно от набиранията, т.е. отиваме на още повече обем повторения, което избягвам и с допълнителни движения към набирането.
Трето експлозивност - качество, което рядко тренират с набиране, не че е невъзможно. Аз лично го тренирах на времето с бавно спускане, рязко набиране и пипане с ръката на страниците на лоста или крак над лоста - лява ръка, десен крак, дясна - ляв.
Сега, добави към това прехода от дърпане към бутане, участието на предмишниците и китката, бутащата част, комбинирай го със смени на хвата, прихващания и стабилизация след прехвърляне за повече функционалност и ще получиш клипчето което споделих.
Логиката ми за всичко със собствено не е по-различна. Трябва да снимам цяла тренировка
16.08.24
04:56
Не знам къде видя сравняване,между двете.
Именно поради описаното от теб ,на мен това упражнение ми тормози ръката.
Експлозия...има много дето го изпълняват бавно струва ми се доста по-трудно.
В казармата да се качиш на лоста се правеше сглобка, много по разумен вариант.
Силово се правеше като обърнеш едната ръка после другата.
Увисни на парапет или много дебела тръба,после се опитай да се качиш както си показал на клипа..поздрави
Исках да отговоря с видео, но нямаше кой да ме снима ... моите хора не им се получава да идват на тренировки в петък вечер ;) Щях да снимам силово на дебела тръба - тази, която заобикалям при тюлените, както и да пробвам бавното, което съм правил само там и на успоредка, но много отдавна.
Ще обясня. Бавно силово означава без възможност за прихващане или завъртане на хвата около лоста. Затова трябва или започване от фалшив хват, или на китки през лоста без хват, или на дебела тръба, а най-удобно е на успоредка и на халки, защото тежестта не е ограничена от линията между хвата. На дебела тръба силовите са различни, принудително по-бавни, но и по-удобни заради поддръжката от предмишницата - цялата длан е върху тръбата. Там разбира се прихващания и превъртания няма как да станат, защото нямаш хват, а само много стабилна опора.
17.08.24
07:00
Не,не е достатъчно дебела.
Да съм по ясен ,направи силово на дървена греда и го снимай.
Как да не е дебела - диаметъра сигурно й е около 12 см., а в “химията” е още по-дебела - около 14 см. ... не съм ги мерил, но ги сравнявам с кутията цигари, която е 10 см. Каква е идеята тук с гредата? Аз със силово се качвам на покрива на един гараж да бера круши - там даже и стена има пред тялото, но пък стъпалата се подпират на нея и помагат, ама нощно време че са “съседски” :D
А, тук намерих нещо старо, не е баш точно, ама е забавно. Хоризонталните тръби са с дебелината на вертикалните, които се виждат ... що не ми пада шапката :?
Мнението беше редактирано от Dymag на 17.08.24 10:45.
казано от Dymag на 17.08.24, 10:08:
не съм ги мерил, но ги сравнявам с кутията цигари, която е 10 см......
.......бера круши, ама нощно време че са “съседски” :D
Бате Венци е пример за младежта как се пуши, пие и краде и пак прави повече силови от всички 😁😁😁
17.08.24
11:14
Възразявам! Крушите са в междублоково пространство до бетонни гаражни клетки в соц.стил, падат по земята и гният. Просто не ми е удобно да се катеря по гаражите в оживената част на деня, не че на някой му дреме за крушите. Твърд алкохол отдавна не присъства в обичайното ми меню и тази година да съм пил 2 или 3 ракии, по повод, за цялата до тук. Силовите във вчерашната ми тренировка бяха общо 25 и като изключим ластиците не съм имал други дърпащи. Някои правят по толкова в серия. Ти ме изкара разбойник с квалификация 😁
Туй силово пак не му разбирам идеята. Трябва да се води по-трудно или е спомагателно движение за усвояване на силово? В нета го водят за междинка преди силово. Поне тук
Аз,като НЕ мога да правя силово на никакъв диаметър тръба/греда,водя ли се изобщо за трениращ/спортуващ?
И без това ме питат: “Тренираш ли още? ” ,та явно има някаква причинно следствена връзка със силовото ?!
Моля за сериозни отговори!
Мнението беше редактирано от Гюлето на 17.08.24 12:17.
17.08.24
12:49
казано от Гюлето на 17.08.24, 12:16:
Аз,като НЕ мога да правя силово на никакъв диаметър тръба/греда,водя ли се изобщо за трениращ/спортуващ?
И без това ме питат: “Тренираш ли още? ” ,та явно има някаква причинно следствена връзка със силовото ?!
Трениращ не, еееевентуално спортуващ, ама эа эдраве. 😂
17.08.24
13:05
Е Венци ебати консервата си.
Това силово дето ти го правиш е неприложимо в реални условия.
Практичното е това на клипа.
Чък Норис висящ на хеликоптер се качи с гимнастически сглобка.
В един филм:)))
За практичност говоря...
17.08.24
13:24
казано от Гюлето на 17.08.24, 12:16:
За твое лично успокоение и на тези дето ти задават тъпи въпроси, 99.99% от трениращите/спортуващите и “пукътервъщите” се на дебелия, не могат да закарат 50ка над глава 😁
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 17.08.24 13:33.
Вие пък с тия бойни изкуства само за практичност и приложение мислите ... побойници
Това са топ клишетата: За зала “колко буташ от лежанка” и за лостове “можеш ли силовото”. Факт е, че като постигнеш някакъв прогрес на тежест и/или сложност, не се връщаш назад умишлено, освен за специфични цели. А и ако цени човек по-базовите движения, си ги търси, развива и работи основно с тях. Ако си пази и някоя травма от много повторения, в моя случай лакътя, по-малкия обем става по-ценен, като потребност от съдържание. Горното, според мен, важи за всеки спорт.
Това, че спортувам на лостове, а не на хеликоптери, означава “превод” към обстановката. Там едни от най-базовите са силово и коремно. Съответно за още повече усложняване на непроменлива тежест съм включил различни хватове, заобикаляне на дебела тръба и т.н.
... Чък Норис ... Когато Чък Норис вдига тежести... те стават по-силни!
казано от Brown Bomber на 17.08.24, 13:24:
За твое лично успокоение и на тези дето ти задават тъпи въпроси, 99.99% от трениращите/спортуващите и “пукътервъщите” се на дебелия, не могат да закарат 50ка над глава 😁
И 60+ кг. има над глава,ама кел файда, като ми задават тъпи въпроси и не мога да си набера круши 😅😁
казано от Dymag на 17.08.24, 17:17:
Аааа, по вашия край стрелят за такива работи 😁
Тоест силовото го правиш с една ръка ,а с другата отвръщаш на огъня.
Ми аз там брах едни череши и Дони ми направи забележка че е добре че никой не ме е видял. Сега обаче назначиха нови колеги, един от Плевен и един от Ловеч и скоро едва ли ще стъпя там “служебно”, което е лошо. Ловеч много ми харесва, а и Дони е там, а в Плевен имам роднини, макар че и на двете места лостовете, поне преди, бяха зле. До сега може и да са направили нещо, не зная, но традиционно там на почит беше борбата. В Плевен се ... търся по-цензурирана дума ... да кажем че повече станаха хора на изкуството и модерните работи. Това са си мои наблюдения - твърде кратки, може и да греша
Днес имах само 20 дърпащи със собствено - 10 силови и 10 тюлена, съчетани на 3+2 или 2+3 от “порода”.
Мнението беше редактирано от Dymag на 17.08.24 21:15.
Хубаво време в София последни дни ... за тренировки. Иначе си трябва дъжд, но пък той ми прецаква тренировките. В София съм от 15-ти миналия месец, с последна дестинация Казанлък. Имам само 2 дена без тренировки от тогава, а преди тази дата не помня и само 2 дена е валяло по времето, по което тренирам, за близо 40 дена. Когато е валяло, не е могло да затвори пукнатините от сушата по земята в шестака, камо ли да направи локви. Не е добре това. Имам още 6 дена в София, надявам се с тренировки, а после месец по непознати дестинации, със спорт под въпрос или на земя, каквато се надявам да има навсякъде. Не съм помпал лицеви опори от години, що пък не. Когато няма риба и цацата е риба
Та, днес последна тренировка в София и нощеска летя. Прибирам се след месец, а нямам въже за скачане - дадох го на малкия, а беше много хубаво, с тежко въже и леки дръжки, в същото време по-скоро меко, от колкото твърдо, лесно за контрол, за различни варианти на скачане и за “номера”. Сега правят дръжките тежки, а въжето “го духа вятъра” и не можеш да му дадеш скорост или пък е от скоростните, които са тънки, твърди и се въртят напречно на дръжките, а не се подвеждат от тях. Уточнявам, че аз не броя подскоци, а скачам с удоволствие и част от това удоволствие е да си “играя” с въжето.
Много приказки за въжето, но до сега не съм засягал темата
Днес “обиколих” всичко с по-необичайна тренировка, като да влезеш в залата и да минеш през всички уреди и движения по веднъж, че не се знае какво следва
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече