Да, не знам защо им слагат толкова малки батерии на samsung. Примерно, 4 класик го дават 40 часа използване. За сравнение, huawei 4 го дават 3-14 дни, а redmi watch 4 - 20 дни при типично използване. Умишлено не слагам топ или последни модели, а горе-долу сходни. От друга страна, гривната на samsung - galaxy fit я дават 13 дни.
... за да не са обемни. Някои часовници, във фирмата (работя в търговско дружество за продажба на техника), им викаме “водомери” :)
На моята гривна пуснах веднъж спортен режим “друго”, а втория път режим “функционална тренировка”. Тренировките бяха почти идентични като време и съдържание, както и като пулс според гривната, с максимален около 125. На “друго” заключението беше, че тренировката е в графа 1 от 5 - “възстановяване”, загряване и аеробна, и времето за пълно възстановяване след нея било 4 часа. На “функционална тренировка” заключението беше в графа 2 от 5 - “поддържане”, аеробна и анаеробна, и времето за пълно възстановяване било 11 часа. Утре ще пусна “сила”, да видя какво ще стане, ако не забравя. Просто съм любопитен.
А иначе от понеделник съм в Сандански
Аре опиши една тренировка,че ми писна да чета за тия хуьовини с пулса и Крачките.
:) Последната правих TRX и крака на “мостчето”, защото и двете ги нямах в Пазаржик.
“Мостчето” е две успоредни въжета между 4 колчета, напречно на които има трупчета и стои като силно подвижна дъга с дължина около метър и нещо. Освен по дължина има и някаква подвижност напред и назад, и клековете са нестабилни, като може да се прави и “тъпчене” с краката - ляв, десен, ляв, десен ... Та, “тъпчех”, щото не бях го правил от 10-на дена, с широк и с раменна ширина клек, и двете или полуизправен или максимално клекнал.
TRX-а, флайс с раменно разтваряне, пуловер с изтегляне на ръцете назад над главата и пускане на ръцете покрай тялото като за планче с обратното изтегляне на тялото с ръце пак покрай тялото.
Използвах и успоредния хват на хоризонталната стълба, пак защото не разполагах с него, за повдигане на торса с J-набиране с широк и J-набиране с раменна ширина без отпускане на торса. Правих и набиране обратни кофи.
Кръговете - “тъпчене”Х50 на крак, “тюлен”, силово, 2 L to HS на успоредката, TRX и в двете антагонистични движения на равнината Х12, набирания и успоредка или ъгъл. Трябваше да има и четвърти кръг, но ме извикаха по спешност на бира.
Скромно, 47 минути
Днес, ластици като портален скрипец, нещо като кросоувър на долен, среден и висок портален скрипец и обратните двустранни раменни разтваряния, и накрая кабел пуш-пул към ниско и към високо във втората част на кръга, само че всичко не на портален скрипец, а с ластици, закачени един срещу друг на съответните височини и аз в средата. Малко са близо нещата с TRX-a, редя ги по друг начин, но в Сандански няма да разполагам и с 2-те възможности поне една седмица. Както и с “мостчето”, на което този път правих само клекове.
Тренировката, “мостче”, ластик, 3 тюлена и 2 силови или 3 силови и 2 тюлена - редувах ги в кръговете, обратния ластик и 5 успоредка, всичко 4 пъти, 41 минути.
Редуване на 3 тюлена с 2 силови, с 3 силови и 2 тюлена ми е много удобно, защото имам 5 хвата на силови и 5 ширини на тюлен. Правя тюлени на 6, 4 и 2 напречни стъпала на хоризонталната стълба с по едно силово с тесен смесен, а на следващия им ред 2 силови с подхват с прехвърляне отпред, а когато водят силовите, с широк, раменен и тесен, следвани от 2 тюлена на 5 и 3. Така имам на всичките 10 възможности за по-базови дърпащи по 2 повторения.
Успоредката стандартно - L to HS, L to planche, ниския вариант и моите кофи, които са през предна, вдигане на коленете и преход към планче, което си е комбинация между високия и ниския вариант.
Пуснах на гривната този път физическа тренировка ... то коя ли не е физическа. Шах сигурно. Пак ми наби почти цялата тренировка в графа “аеробна” и само 5 минути в графа “анаеробна”, пулс 124, ниво “поддържане”. То като се замисля си показва много точно :P
Днес “мелници” с ластици. Това са успоредни ластици, с които редувам полу-странично опъване с лява и дясна ръка, като вкарвам и торс с усукване в движението. Не говоря за боксиране - ръката е заключена в лакътя. 4 Височини, напред назад всяка. Краката “кракомахания”. Този, дето тренира с мен, ме пита крака ли правим или таекуондо. Собственото повдигане с J-набиране, J-набиране, повдигане на front lever с набиране на 2 ширини, а срещу тях кофи на ъгъл, пред и зад тяло. Силови и тюлени след краката общо 8, срещу тях L to HS пак 8. Четири кръга.
Малко несподелен архив от Ботевград 3 снимки, химията 2, като на втората се вижда мостчето, Хърватия 2 и площадката на стадион Княжево, която също ми е близо
Отидох в Сандански, хвана студ, а аз на най-топлото, после се върнах в София и студът си отиде. Удобно.
Там, крака, никакви други, освен тяга с двата крака в гума от трактор, щото я има и я използвах на макс. Тя идва малко като с трап бар, което е екстра за “техническите ми умения” за тяга и дископатията ми, която не се е обаждала доста отдавна. Успях да хвана даже лека мускулна треска на гръбните еректори, която, след толкова страдания с кръста, мога да разграничавам.
После като се прибрах, за краката скочих на яко тъпчене върху “мостчето”. В момента съм с мускулна треска на вътрешната част на бедрата, защото го правя с широк разкрач.
Мускулните трески, разбира се, не са от тежест, а от обем повторения.
Другото стандартно - ластици на по-големи, тежко собствено на по-малки бройки, кервана си върви.
Сега съм си в София. Не помня на кой март през 2000 година тръгнах на лостове, но там някъде тази година ще станат 25 години спорт за кеф и бягане от вкъщи за по бира
Мина време, пролетта дойде, врътнахме часовниците, форума изчезна и се появи, аз съм заседнал в София от два месеца и се очертават още толкова, в предвид работата ми, в която имам командировки по цялата страна. Кореняк софиянец съм, израснах при баба ми и дядо ми на “Лъвов мост”, но съм селянин по душа, в смисъл, да съм по баири, сред природа, да бера киселец и челядинки, да ловя риба и раци по рекички, да копая, садя, да вадя картофи, да копая кладенци, да ходя за дърва и т.н., ме влече и ми се е случвало много отдавна. Обаче нямам възможност и затова спортувам.
Това трябваше да е шега. Или пък не
На 52 години и половина съм, 187 см., 86-87 кг., като не спортувам все още свалям кг. - пробвах миналата година, тъй като бях около месец в чужбина без възможности за моят спорт, при което загубих 2-3 кг. и доста повече издръжливост, от колкото очаквах. Я е от годините, я от спорта ми, не знам. По принцип с годините се хваля за да амбицирам младежите, защото установих, че цифрата ги впечатлява. Мен не ме впечатлява
Имам травма - потрошен десен лакът с променена ставна структура и ограничена функционалност, от падане на него по каменни стълби. С него пък впечатлявам докторите
Спортувам почти всеки ден със собствено тегло и ластици, и ако има, в предвид командировките ми и честото сменяне на спортните площадки, гуми, камъни, въжета и въобще, каквото може, където съм.
Нивото ми е “мога силовото”. С 5 различни хвата, за които съм се сетил.
Добавки, витамини 1-2 пъти годишно докато свършат и колаген за лакътя, ако се сетя да го пия. Не боледувам от грипове, не съм карал ковид, не съм пил антибиотици, парацетамол, прахчета и т.н. от много години, въпреки че съм бил контактен с болни членове на домакинството - последно, жена ми, бактериална лявостранна пневмония, отказахме болница и си пуснах отпуск, за да се грижа за нея. Взех си и витамини и бях сигурен, че този път няма да ми се размине, но не ме хвана.
Ядене, не закусвам, ако работя може да хапна нещо на обяд, ако почивам - не, основното хранене ми е вечер, късно, като без месо не сядам на масата. Любител съм на бялото вино, след експеримент да не пия алкохол 40 дена. Преди това не го харесвах, пиех ракия и червено.
Тренировките ми са сложни за описване и затова отбягвам да го правя, но по същество са крака и ластици, между които вкарвам най-сложните неща които мога със собствено тегло на малко бройки, на кръгове, без да деля тялото на мускулни групи. Една с една нямам абсолютно еднакви. Ползвам и TRX, самоделно бънджи за връзване през кръста, което го категоризирам към краката и въже за скачане. Вярвам, че силата на спорта е в постоянството
Петъка пропуснах заради дъжд. Дъждът е почти единствената причина да не тренирам всеки ден, независимо от сезона.
Лакътя ме наболява и понякога ми разваля изпълненията при опори, които изискват някаква стабилизация - да има и странично, а не само отвесно, напрежение, преход някакъв, а повечето от моите бутащи движения са такива. От кофи не ме боли. Боли при L to HS, L to planche, въртене на L-sit на успоредката, силово с тесен смесен хват ако е горната, избутваща ръка, силово с тесен надхват, с широк, при всичките, не в дърпащата, а в избутващата част, вертикално повдигане на human flag пред и зад тяло, когато е долна опорна ръка. Освен това ми разваля симетрията и при дърпащи движения, защото не се свива и отваря колкото здравата лява ръка. Тези ограничения не са чак толкова очевидни и трябва човек да се загледа, за да ги забележи и отстрани повече приличат на непрецизна техника, каквато има масово при хора и без моят проблем. Дето му се вика, само аз си знам какво ми е. Положението обаче изглежда е в някакво равновесие, защото от 4-5+ години не съм забелязал някаква промяна, нито към оправяне, нито към влошаване. Заради него не ползвам халки, не правя стойки на ръце, а L to HS го правя до свити ръце - последния елемент, изправянето, го пропускам и връщам към L-sit за следващо повторение. Не ползвам мазила, ластични налакътници и си спортувам.
Днес например тренировката ми беше 4 кръга, всеки от които:
Бънджи - в 1-ви кръг теглене през кръста напред, 2-ри клекове в опънато бънджи назад, 3-ти теглене в ръце напред, 4-ти клек-тяга в ръце назад
Тежки дърпащи със собствено - 3+2 силови, “тюлени” (затруднени коремни с успореден хват на различни ширини) - 1-ви на 6-4-2 ширини тюлен и силово с тесен смесен по 1 на страна, 2-ри широко, раменно и с тесен хват силови и тюлен на 5 и 3 ширини, 3-ти пак 6-4-2 ширини тюлен и 2 силови с подхват, и 4-ти пак широко, раменно и с тесен хват силово и тюлени на 5 и 3 ширини
Срещу тях тежки бутащи със собствено - в 1-ви 5 L to HS, 2-ри 5 L to planche, 3-ти 5 ниския му вариант, 4-ти 5 от “моите кофи” (предна с мах->flying ass->planche)
Ластици като портален скрипец - 1-ви, 2-ри и 3-ти кръг, с високо, раменна височина и ниско окачване, срещуположни ластици като кросоувър на портален скрипец по 10, а срещу тях по 10 раменно разтваряне като на портален скрипец, пак на съответните височини, в 4-ти като cable push-pull.
После леки дърпащи със собствено - в 1-ви кръг набирания с успореден хват, 2-ри с прониран, 3-ти с повдигане към предна везна в горно положение, 4-ти пак прониран
Срещу тях леки бутащи със собствено - в 1-ви кофи на ъгъл зад тяло, 2-ри кофи на ъгъл пред тяло, 3-ти по 5 предни и задни, 4-ти с тесен хват кофи на ъгъл пред тяло.
Общ обем 4 пъти бънджи ... не зная колко идват и не съм броил крачки, 80 ластик, 120 собствено.
48 минути и 120 среден пулс според гривната, което май ще рече че има и кардио ефект.
Не е правило - на тренировката ми от 15-ти ми показва 51 минути и среден пулс 83.
Аз лично не ги забелязвам тези работи по време на тренировките и статистиките на фитнес гривната са ми любопитни
Днес 5, всеки от които:
Крака на наклони - в 1-ви кръг напад срещу наклон връщане и клек, с редуване на краката, клековете идват на раменна ширина, 2-ри с гръб към наклона, извъртане страничен напад връщане и клек, пак с редуване, клековете идват широки, 3-ти от стъпала под наклон надолу румънска на един крак, връщане на задния крак и скиорски клек, стъпало до стъпало, 4-ти отпад от височина с приклякване с долния крак за повече дълбочина, връщаме горе и клек, редуване, 5-ти нестабилни сумо и раменни клекове напречно на въженото мостче, първо едните, после другите.
Бутащи с ластици - е тук вече е сложно. Тренировката я наричам ластици с раменна височина на окачване или “четирите посоки”, защото в 1-ви кръг имам 4 равнини, в които ги опъвам, във 2-ри 3, в 3 ти 2, в 4-ти 1 а в 5-ти, разпъване на ластик с две ръце в него пред и зад тяло. Няма да ги описвам.
Тежки дърпащи със собствено тегло, в 1-ви и 2-ри по 5 силови, 3-ти и 4-ти по 5 “тюлена”, 5-ти от вис надолу с главата, съответно нагоре с краката, на успоредката, пускане на торса, стъпване с краката под успоредката, изправяне обратно до отвес и набиране “обратна кофа” 5 пъти
Дърпащи с ластик, всичко е точно обратното на дърпащите за съответния кръг
Бутащи със собствено, пак на 5-ци, L to HS, вис до свещ с опора на раменете, L to planche, ниския вариант, моите кофи
Общ обем, за краката не зная пак как ги изчисля с тези извъртания и преходи, 110 ластик на ръка + 20 с две ръце в ластик, 50 тежки със собствено
Забравих да си пусна гривната ... не се брои тренировката :D
Днес TRX и тежки със собствено без крака + вертикални повдигания на human flag пред и зад тяло ... в pole dance го правят девойчетата
Пробвах и front lever набирания в една от сериите в кръговете със запазване на front lever-а и в долно положение и установих, че дърпащите и силата на гърбът са ми се засилили, от както тренирам в Професионална гимназия по екология и биотехнологии “Проф. д-р Асен Златаров” , по известно в квартала като “химията”. Поговорката “химията прави физиката” за мен придоби по-различен смисъл от общоприетият :)
Крака не правих, защото много закъснях на прибиране от работата, със задръствания от 2 катастрофи по пътя, освен това се успокоих и с мисълта, че с TRX-а съм в или в глутеус мост или в планк по време на цялата работа с него. Даже си и вярвам. Крачките ми вчера са 15573, днес 11181, а средните за месеца са ми 11052, като се има в предвид, че в почивните дни не крача, а си стоя предимно у дома.
Та, в “химията” страниците на хоризонталната стълба са по-дебели от тези в “шестака”, а точно тях заобикаля тялото ми за затруднение, при затруднените коремни с успореден хват, които наричам “тюлен”. А името дойде, защото, след лягането отгоре напряко върху стълбата след коремното, изпълнявам хиперекстензия и колективният ни хумор оприличи движението на тюлен, който лежи по корем и си повдига предната част на тялото. Даже по едно време пляскахме с ръце за автентичност
Та, това по-голямо затруднение изглежда е бутнало леко гърба напред. Хубавото на това упражнение е че няма бутаща част, т.е. лакътя ми не ме ограничава и макар че има участие на бицепсите, се разчита предимно на гръб. “Тюлена”, за разлика от коремното, не може да мине през набиране, защото над главата има желязо, по-твърдо от нея. Директно се повдига торса с почти прави ръце и дърпането започва когато краката сочат към небето. В същото време тръбата пречи както над, така и пред хвата, така че тялото не е отвесно нагоре, а под наклон и напред, съответно трябва да се упражнява и усилие подобно на необходимото за запазване на предна везна, а и да се дърпа в същото време, все едно се опитваш да правиш “офицерско коремно”, но с физическа преграда за затруднение. Много интересно упражнение, но зависимо от конкретна катерушка и неприложимо без нея. Заради него предпочитам старите спортни училищни конструкции пред новите на титан, спф или русе спорт. Да не говорим че новите са станции - всичко в едно и няма пространство между уредите. При много спортуващи + дечица, които се люлеят в ластици, става сбоджа ... много хубава дума
Днес “празната”, т.е. без ластици, TRX или др. “добавки”, тренировка-почивка, “когато ме мързи правя преса” и т.н., по същество “тяги от вис” (нищо общо с тяги, защото краката са без опора), повдигания и спускания на краката от опора или вис на и под успоредката, кофи зад и пред ъгъл колкото да не е без хич, някое и друго силово, “тюлен” и L to HS, поради същата причина и “кракомахания”, тип, “ти да не се занимаваш с бойни изкуства?”. Не
Днес правих ластик с високо и ниско окачване, тренировка, в която използвам ластиците за подготовка на силово с определен хват. В случая, ластик с високо окачване зад и над тялото напред, подобно на пуловер, следван от силово с тесен надхват, ластик с високо окачване срещу тялото по диагонал “към срещуположен джоб”, следван от силово с тесен-смесен, ластик с ниско окачване напред като “повдигане на пълна чаша”, следван от силово с подхват с прехвърляне отпред, ластик с ниско окачване странично като раменна преса, следван от широко силово и опъване на един ластик с две ръце напред пред гърди и зад врат, следван от силово с раменна ширина. Това описва, от 5-те кръга, бутащите с ластици и следващите ги тежки дърпащи със собствено. Използвам 2 ластика - по 1 в ръка, с изключение на последното движение и редувам ръцете, докато станат 10 на ръка. Силовите на 5-ци, с изключение на тесен-смесен от което идват 6 повторения - по 3 на страна. Срещу тях имам дърпащи с ластик пак на 10-ки и тежки бутащи със собствено на успоредката на 5-ци - L to HS, вис до свещ с опора на раменете, L to planche, ниския вариант, моите кофи през предна flying ass и planche, и разноименни крака в началото на кръга, с общ обем 100 ластик, 52 собствено, от които 26 силови и крака само със собствено. Те пък бяха български клек, румънска с един крак, отпад с мах от височина с приклякване с долния, странични напади и “нестабилни” широки и раменни клекове на въженото мостче. Нямам навика да повтарям движения в една тренировка, което се отнася и за краката.
Днес се чудех коя да направя, че времето ми беше малко и се спрях на една с различни от обичайните движения, според това какво съм правил скоро и какво не.
“Тъпчене” на мостчето полуизправен с широк разкрач.
Много широк “тюлен” на 6 напречни стъпала между хвата, широко силово, срещу тях 2 L to HS
Навеждане срещу ластик с много високо окачване с една ръка срещу срещуположен крак, с редуване на ръцете, срещу него изтегляне на ластик с много ниско окачване и две ръце в него назад над главата с тесен надхват.
5 повдигане на J с набиране на много широк хват на 5 напречни стъпала между хвата, срещу него 5 кофи на ъгъл с повдигане на flying ass срещу избутването. Тези кофи ги наричам дъга-топка, защото в долно положение разпъвам торса, а срещу вдигането го свивам.
Повдигане на вертикален human flag с хват пред тяло.
“Тъпчене” на мостчето максимално клекнал с широк разкрач.
Много широк “тюлен” на 5 напречни стъпала между хвата, раменно силово, срещу тях 2 L to HS
Навеждане срещу ластик с много високо окачване с две ръце в ластика с тесен успореден хват, срещу него cable pull through с ластик (благодаря ви Петко К и Скалата за името).
5 повдигане на предна везна с набиране на широк хват на 4 напречни стъпала между хвата, срещу него 5 задни кофи с мах с разкрачване в двете горни положения на кофата. Правя го за прецизиране, че бройката е малка
Повдигане на вертикален human flag с хват зад тяло. Това го наричаме “невъзможното”, защото като го види човек и се хване да го прави, дори не може да разбере с какви мускули трябва да завърти тялото. С хват пред тяло му викаме “възможното”.
3 и 4-ти кръг, тъпчене полуизправен и в следващия клекнал, с раменна ширина разкрач и в двата.
Пак “тюлени” на 4 и в следващия на 3 напречни, следвани от силови с тесен надхват и в следващия с подхват, срещу тях по 2 L to HS.
“Дървосекач” с ластик с високо в 3-тия и ниско в 4-тия кръг, срещу тях срещуположното движение назад към гърба със съответното окачване, с редуване на ляво и дясно.
5 J-набирания със задържане на J-то на раменна ширина в 3-ти и 5 повдигане на предна везна с набиране на тесен успореден хват на 2 напречни в 4-ти, а срещу тях кофи “топка” със задържане на flying ass-а повдигнат по време на цялото изпълнение и 5 предни кофи с разкрачване за прецизиране.
“Възможно” и “невъзможно”
Лека и бърза тренировка, 80 ластик - относително, че някои са X2 заради редуване на ляво и дясно, 16 тежки и 40 по-леки със собствено, 4 повдигания на human flag на страна, мостче за крака, 35 минути, среден пулс 110, крачките днес 14351, нормален работен ден.
Сега гледам че средната ми продължителност на съня за годината ми е 7,45 часа, за месеца 7,36, за седмицата 7,20, днес 6,58, но през почивните дни ще работя за повишаване на средната статистика.