Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

05.07.19
11:47

Е, пак си е ужким спорт ... според мен жесток към здравето и много ангажиращ, ако говорим за професионалния културизъм. Има много забавни дейности в списъка ... бира понг 🙂
Искам да кажа, че правилния избор може да гарантира нужното постоянство - да се намери физическа активност, която да носи удоволствие, да отнема минимално време за път и подготовка, в моя случай и да може да се прави навсякъде, на където “ме отвее вятъра”. С колкото повече неща трябва да се съобразява човек за да спортува, толкова е по-голям шанса да не може да си го гарантира.

05.07.19
22:13

Шь явеа ньшд пфу бе кой нормален човек ползва БДС подредба на компютър в днешно време? Та, аз съм си намерил спорта. Развил съм го според обстоятелствата и съм спорил с използващи тежести толкова много, че чак на мен приписват думите “лостаджия” и “заладжия”. Всеки спор е раждал упражнения - критиките за частичните движения ми прецизираха изпълненията, за горната част на трапеца - набирането “обратна кофа”, “тяга на лост” и раменните опори, за липсата на ротация в торса - чистачката (часовник), за липсата на външна ротация в раменната става - през раменни опори и широки хватове до “възможното” и “невъзможното”, за еректорите - вариантите на успоредка и хоризонтална стълба с предна и задна екстензия (L to HS, L to planche, тюлен с хиперкстензия) и камък, за краката - почти всяка позната ми активност и клек, със собствено тегло, дори се научих на стари години да скачам на въже, а и тук:

казано от doni dimitrov на 01.10.17, 22:31:

Защо не използваш ластици..

... и вече използвам ластици и развивам и тях.
При толкова видове спорт не е нужно да се търси идеалния - такъв може би няма. Вероятно най-универсалното е предвижването на “собствен ход”, но и за това може да има спор 🙂Идеалния спорт е този, който може да се гарантира. Та, идеята на това мнение е ... намерете си спорта, а всяка критика е добре дошла, поне при мен
Днес бях с двустранни ластици и обичайното със собствено тегло, с повече “тюлени” и J-та, че вчера бяха само силови, 0 набирания и кофи. С това хубаво време ще стана много як - не ми дава възможност за пропуск 🙂

Мнението беше редактирано от Dymag на 05.07.19 22:28.

05.07.19
22:38

казано от Dymag на 05.07.19, 22:13:

казано от doni dimitrov на 01.10.17, 22:31:

Защо не използваш ластици..

... и вече използвам ластици и развивам и тях.

Аха ясно ластиците ги развиваш,а упражнението бира, дет ти го демонстрирах?-ко стана?

05.07.19
22:48

Ем ... не го запомних добре. Трябва ми втори урок 🙂

06.07.19
22:08

TRX колани, силови и тюлени на еднаква бройка, другото същото, без крака днес. Кръста има подобрение - на TRX-а се усещат проблемите. Опитвам се да осмисля причините, но освен че минава време, пък и хем си го пазя, хем не му оставям покой, друго не се сещам.
Един приятел ми се оплака че имал подагра, та от него разбрах за “пурините” и бирата. За мен е нова и любопитна информация, още повече че е свързана с храненето

07.07.19
21:37

Току що си дадох сметка че се придържам стриктно към един и същ метод на спортуване.

Обичайната тренировка ми е 4-5 кръга от:
1.10 асистиращи бутащи
2.5 дърпащи с цяло тегло
3.10 асистиращи дърпащи
4.5 бутащи с цяло тегло
5.крака
и завършващ кръг, различен от предишните

За асистиращи използвам в една тренировка ластик с една ръка, производни на флайс и дъмбели, във втора тренировка двустранни ластици като портален скрипец, в трета TRX-колани където всички движения са от планк или глутеус мост активност с ръцете, или както беше днес - повдигания на краката от опора на успоредката и точно обратните спускания от вис надолу с главата под нея. На всички движения с ластик и TRX също правя точно обратните.

За цяло тегло използвам за дърпащи силови, тюлени, повдигане на торса с J-набиране с широк хват, J-набиране с раменен със задържане на J-то и пружина, а за бутащи L to HS, L to planche, ниския вариант от спусната кофа до нисък planche, Flying ass със стъпване върху успоредката, понякога и с нещо като раменна опора, моите кофи и др.

За крака използвам български клек, румънски варианта със собствено тегло на един крак, отпад с мах, страничен напад, качване на високо стъпало, 3 ширини на клек, скачане на въже и т.н.

За завършващ кръг използвам или кръг без крака накрая или вертикално повдигане на флаг пред и зад тяло, а между тях единици силово с отсичане и L to HS със задържане.

Чат пат правя тренировка с изреждане на всички хватове на набирания - зад врат, широк, раменен, тесен и подхват, и/или успоредните хватове чиито ширни пак за 5 - 2, 3, 4, 5 и 6 напречни “стъпала” от успоредната стълба между хвата, които редувам с кофи на 5-ци, но това са изключения.

Не се бях замислял

ДЕ

07.07.19
21:49

Абе аз още в последното ми мнение тук ти казах, че праскаш б/д/к в една тренировка, ама ти не ми повЕрва 😎

08.07.19
00:09

Правя някакъв извратен вариант на тежки 5Х5, ама в суперсерии, разредени от 10-ки асистиращи и крака за почивка, със собствено тегло  🙂

Мнението беше редактирано от Dymag на 08.07.19 00:12.

09.07.19
01:27

Та, преди практикувах тежко с леко - продължавам серията от по-тежки с по-леки, подобни движения. Сега обаче изглежда съм им разменил местата - започвам с по-леките. Интересно. Днес беше ластик с една ръка и силови - ще го дам за пример
1.
10 ластик с високо окачване зад гърба, над главата напред (флайс/пул-овер, с надват), с една ръка, на ръка
5 силови с тесен надхват
10 ластик с ниско окачване пред тялото, над главата назад, с права ръка, с една ръка, на ръка
5 L to HS
10 български клек
2.
10 ластик с високо окачване пред тялото, срещу тялото с права ръка (нещо между привеждане на горен скрипец с права ръка, Straight Arm Pulldown и кросоувър), с една ръка, на ръка, само дето го водя към срещуположната страна на работещата ръка, защото работя с една ръка ... нещо като продължение на амплитудата от движението от първия кръг
4 силови с тесен-смесен хват, по 2 на страна
10 ластик с ниско окачване зад гърба, през тялото напред и нагоре, с права ръка, на ръка. Ластика ми е закачен ниско зад гърба от ляво - съответно работя с дясна ръка. Освен нагоре има напрежение и навън
4 от вис под успоредката с подпрени върху нея рамене - ръцете за изнесени назад, вдигане на тялото до свещ върху нея. Много е лесно, но е трудно за обяснение
10 румънска тяга, варианта на един крак със собствено тегло
3.
10 ластик с ниско окачване зад гърба, покрай тялото напред (Dumbbell Front Raise, но с подхват), с една ръка, на ръка. Все едно подхвърлям топка напред и нагоре с мах
5 силови с подхват
10 ластик с високо окачване пред тялото, покрай тялото назад с права ръка (привеждане на горен скрипец с прави ръце/Straight Arm Pulldown, но с подхват), с една ръка, на ръка. Разликата от подобното в предишния кръг е първо че го отвеждам покрай тялото, а не през него и второ, че работа с обърната към окачването длан
5 flying ass със стъпване върху успоредка на 2 нива - хвата е на по-ниското, стъпването на по-високото
10 отпад с мах
4.
10 страничен флайс с ластик, окачване на височината на раменете зад гърба и леко в страни, с една ръка, на ръка
5 силови с широк надват
10 точно обратното движение на флайса назад, с права ръка, с една ръка, на ръка, като цигански шамар 🙂
5 L to planche
10 странични напада
5.
10 “обличане” на ластик - с раменна височина на окачване, с гръб към ластика и две ръце в него, разтваряне зад врат, исзнасяне пред тялото и разтваряне пред гърди. През цялото време ластика дърпа и назад.
5 силови с раменен
10 “събличане” на ластик - с раменна височина на окачване, с лице към ластика и две ръце в него, разтваряне зад тялото, спускане до където позволява мобилността в раменете и връщане
5 ниския вариант на L to planche - за разлика от него ръцете винаги са свити. Спусната кофа, повдигане на коленете пред гърдите и разпъване назад до нисък planche без да се вдига кофата
На практика асистиращите движения с ластик следваха логиката на силовите и всъщност не са чисти бутащи или дърпащи, а по-скоро предхождащи по-тежкото, подобни, по-леки движения. То аз рядко правя чисти дърпащи и бутащи движения като кофи, набирания, лицеви и т.н.

09.07.19
08:32

Ти си като един емисар на тренирането на лостове и толкова подробно описваш всичко, замислял ли си се всъщност да снимаш? Според мен ще е много по-лесно за възприемане от аудиторията, а като се научиш как - може да е и по-лесно за теб от описването с думи. А може и да станеш ютуб звезда и даже коуч/инфлуенсър 🙂

09.07.19
09:01

казано от Димо на 09.07.19, 08:32:

Ти си като един емисар на тренирането на лостове и толкова подробно описваш всичко, замислял ли си се всъщност да снимаш? Според мен ще е много по-лесно за възприемане от аудиторията, а като се научиш как - може да е и по-лесно за теб от описването с думи. А може и да станеш ютуб звезда и даже коуч/инфлуенсър 🙂

Коуч с болен кръст 🤔

09.07.19
09:53

То па има ли един здрав във тоя форум? Или изобщо си мислиш че твоите гурута нищо не ги боли и спортуват за здраве?

09.07.19
12:35

Ти нали си здрав ? 😄

Мнението беше редактирано от CottageCheese на 09.07.19 12:35.

09.07.19
13:13

То по-скоро зя теб важи тва - кво си са запритеснявал кой кое му било болно, ти нали си на най-супер тренките и всичко ти е топ.

09.07.19
14:47

казано от Димо на 09.07.19, 09:53:

То па има ли един здрав във тоя форум? Или изобщо си мислиш че твоите гурута нищо не ги боли и спортуват за здраве?

Димчооо, мен нищо не ме боли, тренирам за здраве и съм си здрав 😄
И всичко това е защото знам как да го правя.

09.07.19
15:27

Сашко, дай Боже да е така и така да си останеш, а да не е мъжкарска поза и маркетинг 🙂

09.07.19
15:47

Ам така е. Като ме е боляло нещо съм си го казвал. Здрав и прав съм, сравнително силен и издръжлив.

09.07.19
23:56

Бе с тази моя дископатия, ако не е спорта до сега да съм инвалид. Тя е много стара история. За толкова години се е обостряла 4-5 пъти до сега, почти винаги съвпадащи с период без спорт или с продължително седене или шофиране. Веднъж съм сменял работа заради нея - да избягам от седене. Сега това е доста леко, да чукна на дърво - не се беше обаждала от както започнах да спортувам всеки ден. Изненада ме. Добре че е спорта.
В този форум, всички са по-здрави, от колкото ако не бяха в този форум. Единственото което не бих казал че одобрявам ... не че ме пита някой, ама аз да си кажа 🙂 , е че повечето силово трениращи толерират мазнините около талията заради пустата му сила. Ще одъртеят и това ще им извърти някой номер, мани го външния вид.
За уличния фитнес, мисля че съм оставил следа и старото поколение от нея черпиха информация за популяризирането му. Вярно е, че вече и тях забравиха, а и наблюдавам тенденция на опростяване на движенията до набирания, лицеви и клекове. Дано не забравят и коремното, защото е страхотно движение - може би най-доброто, което може да се направи на лост. Виждам обаче че масово носят ластици и си нямат никаква идея какво да правят с тях. Та за ластиците определено има нужда от повече избор за движения и някое друго клипче може да предложи такъв.
Сега да видя дали мога да опиша днешната тренировка с двустранни ластици
Двустранните ластици, за разлика от обикновения портален скрипец, може да се опъва не само надолу, нагоре и навътре, а и по хоризонтала напред и назад спрямо точката на окачване. Превързването на различни височини отнема време, затова започнах да работя само с раменна височина на окачване на двустранните ластици.
1.
10 в посока, напад напред с флайс, отпад назад със същия крак и събиране на ръцете зад гърба. Колкото са по-дълбоки напада и отпада, толкова повече опъвам двата ластика и става по-тежко.
6 силови, клъстерирани по 1, с подхват, 1 с тесен смесен на страна (общо 2), тесен надхват, раменен и широк
10 български клек, на крак
2.
10 странични наклони в двустранен ластик ... краката са като за сумо клек, леко присвити. Изнасяне на едната ръка странично над главата над нея, а другата странично зад тялото пак навътре, леко присвити и с длани към центъра. В крайното положение тялото се накланя, следвайки движението на горната ръка. Връщане в начална позиция, завъртане на дланите и в другата посока ... ужас (чета си описанието)
8 “тюлена” (затруднени коремни с хиперекстензия), клъстерирани по 1, на 6, 5, 4, 3, 2, по 1 с хват върху едно напречно стъпало на страна едната ръка е зад другата (общо 2) и пак на 4 - това са напречни стъпала между хвата на хоризонталната стълба. Различни ширини.
10 румънска тяга с един крак, на крак - варианта със собствено тегло
3.
10 ... а са де. Събирам двата ластика като флайс ниско пред тялото, задържам ръцете събрани под напрежение и ги изнасям чак до горе над главата, където чак ги разтварям. Събирам ги отгоре, задържам, изнасям до ниско пред тялото и отварям.
5 повдигане на торса с J-набиране на много широк успореден хват (5 напречни стъпала на хоризонталната стълба), веднага
5 J-набиране със задържане на торса на раменен (3 напречни)
10 отпад с мах, на крак
4.
Това е средата на тренировката.
10 cable push pull
2 вертикални повдигания на флаг зад тяло - “невъзможното”
10 cable push pull
2 вертикални повдигания на флаг пред тяло - “възможното”
10 странични напада
5.
10 двустранно раменно разтваряне с двата ластика - ръцете отдавна са ми прави. В началото ги правех с водещи лактите.
4 L to HS (останаха в аванс 2 бутания от силовите +8 от тюлените и 10 от J-тата = 20)
6.
10 външни странични наклони с двустранен ластик - обратното на първото във втори кръг ... тези неща вярно са неописуеми. Все едно завъртам огромно колело зад гърба си с ръцете и тялото си но в другата посока на това във 2 кръг.
10 задни кофи с мах с разкрачване в двете крайни положения над успоредката
7.
10 обратното на първото в 3 (... а са де). Двустранно раменно разтваряне ниско пред тялото, вдигане на ръцете и отпускане над главата. Разтваряне над главата, сваляне и събиране пред тялото. Това е с огромна трудност, винаги на ръба на отказа
10 предни кофи с мах с разкрачване в двете крайни положения над успоредката
Сина бързаше, та претупахме втората половина от тренировката с бутащите с цяло тегло без крака. След като си тръгна:
8.
15 “Добро утро” с двата ластика
Бира
Това е ужас - не мога да описвам измислените ми тренировки. Да не говорим че винаги има разлики. Все пак ще се напъна за един TRX ден.

10.07.19
21:25

Най-после пропуск заради лошото време. За моите контузии вследствие спорта ми на успоредка и лост - в самото начало бяха китки, но аз гонех бройка, вкл. на мокри кофи, а все още бях с малко практика зад гърба си. Ползвах накитници дълго време. Големите бройки ми съсипваха дланите на ръцете, особено като почнах да правя коремни. Ползвах до преди няколко години ръкавици, от тези градинарските с пръсти, от плат, които ги продаваха по железариите, защото не отслабват хвата. Имах две контузии на рамо - едната от спорт в голяма жега след цял ден плаж и друга, от проба за личен рекорд на human flag. По половин година ме държаха и доста се бях притеснил от последната. От тогава имам настроения срещу всякакви форми на по-тежка изометрия ... страх лозе пази 🙂 Тенис лакътя ми беше логично следствие на гоненето на безумни бройки и набирания на една ръка, а и май едно падане на същия лакът го довърши - не мога да бъда сигурен. И сега като правя кофи или лицеви “хрущи”, но поне не боли. Аз заради него почнах ластика. Не мисля че ми е минал, а по-скоро дреме и чака да направя някоя простотия. Визуално дори се вижда съвсем лека подутина от вътрешната страна на дясната ръка - James Hinks я е виждал. Може да е някаква форма на калциране, не зная, не съм ходил на доктор и в момента не ме ограничава.
Та така - мазоли, китки, лакти и рамене ... май всичко с което работя на лостовете ми е страдало - класика 🙂 Обаче тренирах понеделник, сряда и петък, на възможния максимум, нищо че пак тренировките ми бяха разнообразни. Мускулната треска беше задължителна, но отшумяваща за ден. Сега тренирам всеки ден, но не на максимум и рядко хващам мускулна - последно от някое ново движение с ластика например или след пропуск. Мазоли не ме мъчат, лакътя се успокои. Ежедневните по-леки тренировки ми харесват повече.

10.07.19
22:59

Май всичките тези неща, ще си го платим по късно. Аз уж съм разумен, ама пак. Един човек много начетен, нищо че е бивш щангист, като му казах за щанги и каза “никога” говорихме и за бокс, понеже като бях малък искаше да ме прави боксьор пък аз хванах други пътища. Питах го дали да потренирам така за кеф на тези години, пак ни каза “не”. Той си вдига ръцете като си помага една с друга. Аз не споделям това което ми казва, обаче е от такива неща идват болежките и атрофиите по късно. Човек трябва и да мисли. И аз така казвам, ама леко не давам.

ДЕ

10.07.19
23:23

казано от kaloyan на 10.07.19, 22:59:

Питах го дали да потренирам така за кеф на тези години, пак ни каза “не”.

А ти си на 32 г. Някои, дето вече сме по-близо до 50-те, от колкото до 40-те, какво да кажем. Явно е въпрос, колко и как си се натоварвал като млад. Все пак бившите профи вдигачи на тежести със сигурност са друга бира. Много следя какво правят в момента бивши билдъри от елита, които са над 50 г., над 60 г. и т.н.-чета си там. Та те са се ориентирали общо взето към занимания, с по така да се каже “ОФП”. Подтичват, бутат разни утежнени “скелета” по тревата, размятат приклекнали едни въжета, разни упражнения със СТ и т.н., и тук таме някоя щангичка. Също така пък има и билдъри от старото поколение, които продължават и около 80 г. възраст да си тренират по бодибилдърски, като например Бил Пърл. Сега сигурно пак ще ме “нападнат”, ама май тези, дето са тренирали културистично повече са се съхранили от към стави и сухожилия, сравнено с щангисти, трибойци и подобни, гонещи макс рекорди в не малки периоди от време. Ей го и силовия културяга Ронката-накован с метал вече къде ли не по гръбнака. Изключвам естествено и умрелите от увреждания билдъри, вследствие на препаратите. Там е ясно. Но живите, особено по-възрастните от малко по-чистите времена не са инвалиди и нямат проблем, да си вдигат ръцете и да са ок в ежедневието. Не са като твоя приятел, бивш щангист и хиляди други като него. Да, не го удря всеки, но много ближат рани, а даже и шампиони не са ставали дори на ниско ниво.
Имаше една статия на някакъв известен гуру, не помня името му. Та той прокламираше: “Да бях тренирал навремето с малко по-леко”. Гоненето на максове и бруталното напъване години наред, след време си дава отражение при повечето практикуващи. Аз поне имам такива наблюдения. Кел файда като си клекнал или дръпнал с не знам колко, ако охкаш и пъшкаш всеки ден и те болят не едно и две неща. И реално да ставаш по-зле за елементарни битови движения, да те боли като седнеш, да се нагаждаш каква поза да заемеш като спиш и др., чак смешно да ти стане, като се каже, че тренираш, сравнено с ако въобще не тренираш. В крайна сметка, нали тренираме за да сме още по по по, като здраве, кондиция, функционалност, визия и т.н. и т.н и т.н.

Мнението беше редактирано от Деян на 11.07.19 00:09.

11.07.19
01:46

Да, без движение не става, не ни е пригодено към покой тялото - атрофират мускули, скъсяват се сухожилия, износват се стави без поддържащи мускули, изменят се към лошо един куп функции и дейности на тяло и органи. Освен това повечето информация за сериозни травми от спорт идва от топ спортисти, за което и тази информация става обществено достояние, и които са издевателствали над тялото си много повече от средно статистическия спортуващ. Важна е мярката ... всеки пияница го знае 🙂
Забравих да кажа, че в тези мои условия, новите, започна да тренира синът ми, ежедневно, всичко, на малки бройки и за две години може всичко, което мога и аз, вкл. набиране с една ръка, пистолет, вертикално повдигане на флаг зад тяло (невъзможното), без да е минал през моите предишни какви ли не стилове спортуване на лостовете и “пилене” на стави. Пък и тяло направи, хем с маса, хем с плочки, разбива яко тийнейджърките 🙂 Най-вероятно ще ме бие почти на всички дърпащи движения, които правим, колкото и да са сложни

Мнението беше редактирано от Dymag на 11.07.19 02:36.

11.07.19
06:24

Абе не съм баш на 32 🙂 така пише. Идеята ми беше че хем се тренира за здраве, хем не е баш така, щото всеки се напъва и после като се контузи от здраве става нездраве.
Деян, където си ме цитирал, съм пропуснал да напиша че става въпрос за щанги само, не за всичко останало.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 11.07.19 06:28.

ДЕ

11.07.19
07:06

казано от kaloyan на 11.07.19, 06:24:

Деян, където си ме цитирал, съм пропуснал да напиша че става въпрос за щанги само, не за всичко останало.

Да, то нали коментирам щангиста 😎 Както и имам придвид ама наистина якото напъване доста години наред, не просто да си цъкаш, макар и с по-тежко.

Мнението беше редактирано от Деян на 11.07.19 07:21.

Много бъркате нещата 🙂 Тия дето сте писали по-горе, никой не се е напъвал силово малко по-сериозно, че да има база за сравнение, щом тежести от сорта на 200 клек и 250 тяга са някакви сериозни напъни, според вас.

Това не са свръх-човешки тежести, световни рекорди и т.н. Това са тежести, постижими от абсолютно всеки здрав и прав мъж тежащ между 90-100 кила. И гоненето именно на тези посредствени тежести е здравословно и носи всичките ползи от силовото трениране - промяна и адаптация на сърдечно-съдовата, респираторната, ендокринната система, заякване на мускули, стави и сухожилия, запас от мускулна маса срещу старческата саркопения, изправена стойка, здрав кръст и т.н. С умно трениране и добра методика, рискът от контузии е минимален.

Какво ми давате за пример разни профи вдигачи - ами че то всяка професия носи рискове - вуйчо ми беше дълги години професионален шофьор и от годините друсане имаше няколко дископатии и накрая почти остана инвалид.

Аз ще оставя само ей това тука:

11.07.19
08:09

Съгласен сън с Кръстев,макар и аз да съм далеч от описаните от него тежести.В залата където дига дъщерята има куп хора от профи спорта,кой щангист,кой тежкоатлет....и няма да ви казвам с какви тежести клякат и дърпат на 55-60 и нагоре години.Преди месец в залата Раковски дойде един човек поне на 65…дърпаше целия магазин зад врат на гладиатора,после военна прави,а като направи няколко дискови движения се изцъклих-такава скорост на въртене не бях виждал отдавна.

ДЕ

11.07.19
08:33

😃 Кръстев, ти пък се разпозна в примерите.
Естествено, че нямам предвид хора като теб и твоите тежести. Ясно е, че за профитата говорех. И тъй като ние, еле пък аз сме/съм доооста далеч от тези примери, значи ако вдигаме разумно и техниката е ок, няма страшно.

11.07.19
11:49

Според мен конкретна тежест и брой повторения, че дори и техниката, не са определящ фактор, а работата в условията на мускулно изтощение - мускула не поема натоварването с пълни възможности и ставите го отнасят. То няма къде другаде да отиде. В такива условия можеш да се контузиш и с посредствени тежести.

11.07.19
11:51

Това е така и не е така. Този въпрос нокга не може да се разглежда изведен от контекста на цялостната постройка на тренировките, на възстановяването, на ежедненвието, на съня, храната и вредните навици, на възрастта и личните физически особености на конкретния индивид...

казано от Dymag на 11.07.19, 11:49:

Според мен конкретна тежест и брой повторения, че дори и техниката, не са определящ фактор, а работата в условията на мускулно изтощение - мускула не поема натоварването с пълни възможности и ставите го отнасят. То няма къде другаде да отиде. В такива условия можеш да се контузиш и с посредствени тежести.

Не разбрах точно какво искаш да кажеш, но покрай мускулите, заякват сухожилия, връзки, ставни капсули, лигаменти, повишава се костната плътност, повишава се способността за произвеждане на синовиална течност вътре в ставата и т.н. Та не разбирам какво означава “Ставите го отнасят”.

Да, ако сложиш 200 кила щанга на гърба на някой не барал желязо в живота си и го накараш да клекне, най-вероятно ще го отнесат ставите му. Ама то не се прави така. Ти на лостовете директно със силовите, тюлените и планч-овете ли си почнал?

11.07.19
23:39

Имах в предвид в идентична ситуация при един и същ трениращ, мускулите да са в кондиция или да не не са - те изпускат и ставите остават по-малко защитени. Наистина е субективно и James Hinks го каза много добре

казано от James Hinks на 11.07.19, 11:51:

Това е така и не е така. Този въпрос никога не може да се разглежда изведен от контекста на цялостната постройка на тренировките, на възстановяването, на ежедненвието, на съня, храната и вредните навици, на възрастта и личните физически особености на конкретния индивид...

Но дали преценката на конкретния спортуващ е адекватна или е повлияна от стари постижения, мераци за нови такива, чужди мнения, кофти ден и т.н. Иначе спор няма - тренировката трябва да е подчинена на мускулите.
Аз на лостовете докато вдигах бройки на набирания и кофи не можех друго - факт. Можех много набирания и кофи. Трябваше да се освободя от тези стереотипи на трениране и да тръгна в друга посока.  Оказа се обаче че не е и необходимо да можеш много набирания и кофи за да правиш силови, тюлени и планч-ове, а и да можеш, пак не става 🙂 Необходимо е да се правят махове, после мокри кофи, flying ass, повдигания на краката, а после и седалището от вис, “skin the cat”“, набиране “обратна кофа”, кофи на една тръба пред тяло, негативни коремни на нисък лост - все неща противоречащи на “гърди, гръб, бицепс и трицепс”. Нещата са повече въпрос на на личен избор, от колкото на някакви свръхнатоварвания. Тези с набиранията и кофите не очаквай да могат друго, защото не тренират друго.
Тук обаче, със собственото тегло, има една ситуация, базираща се на личния ми опит, която предполага че се тренира всичко през ден на, да речем, 85-90 % - умишлено завишавам стойностите. Аз твърдя, че ефекта, пак казвам със собствено тегло, като мускулен прогрес или нови възможности, е по-голям ако е всеки ден на 50%. Дори и само ако ги сметна се получава така, а аз не говоря за сметки, а за това, което съм изпитал и виждам с очите си, не веднъж или два пъти, а винаги. Обаче %-та е за сметка на броя повторения - тежестта е непроменлива. Това работи дори и да се правят само набирания и кофи.
Интересен е въпроса дали е приложимо и при тренирането с тежести - да се засяга цялата мускулатура ежедневно, със трудност и/или бройка, която да изключва по-крайна мускулна умора и нужда от възстановяване, а за трениращите със сплитовете, да се сменят упражнения в някакъв цикъл, но в тренировка пак за цяло тяло. Същото, което правя и аз.
Баа, оплетох се. Днес пак бях с ластик за една ръка и силови - така се случи.

12.07.19
11:31

казано от Dymag на 11.07.19, 23:39:

Необходимо е да се правят махове, после мокри кофи, flying ass, повдигания на краката, а после и седалището от вис, “skin the cat”“, набиране “обратна кофа”, кофи на една тръба пред тяло, негативни коремни на нисък лост - все неща противоречащи на “гърди, гръб, бицепс и трицепс”.

Необходимо е да се развиват качества, а качествата обикновено се развиват със сложни движения. Това е нещото, което се опитваш да кажеш.

Интересен е въпроса дали е приложимо и при тренирането с тежести - да се засяга цялата мускулатура ежедневно, със трудност и/или бройка, която да изключва по-крайна мускулна умора и нужда от възстановяване

Приложимо е. Съвсем отделене въпрос е дали е нужно, колко е нужно и как да бъде коструирано, за да носи ползи според целите, с които се прави.

Интересен е въпроса дали е приложимо и при тренирането с тежести - да се засяга цялата мускулатура ежедневно, със трудност и/или бройка, която да изключва по-крайна мускулна умора и нужда от възстановяване

Може, в залата може да се играе с няколко прецизни параметъра - тежест(интензивност), общ обем, плътност, темпо на изпълнението, вариации на упражненията. Отделно, долната част на тялото има много по-голям капацитет за ежедневно натоварване от горната, по чисто еволюционни причини, а в залата това става много лесно и пълноценно. Както каза Адаша, в зависимост от целите.

12.07.19
13:20

Ех, как ще ме накарате да въртя в къси суперсерии обръщане със силови, тяга с “тюлени”, клек с “пружина”, гребане с L to HS и т.н. А и ластици. Ей така - без зор, както до сега 🙂

12.07.19
21:46

... и лежанка с J-набирания. Тренировките биха били уникални, само дето всичко това е научна фантастика, защото ми трябва специално оборудвана зала, 1-2 уреда по поръчка и никой да ми се пречка, че ще ми развали клъстерирането. Добра фантазия 🙂
Реалността - пак ластик с една ръка, обаче с тюлени, J-та и пружина (успоредните хватове), другото същото, с “възможно” и “невъзможно” накрая. Краката обаче вкарах повече пистолет на високо стъпало и сега мисля дали не избързах. Че и на камъка посегнах.
Цели нямам - искам да си спортувам 🙂

Мнението беше редактирано от Dymag на 12.07.19 21:49.

12.07.19
22:42

казано от James Hinks на 12.07.19, 11:31:

Необходимо е да се развиват качества, а качествата обикновено се развиват със сложни движения. Това е нещото, което се опитваш да кажеш.

Аз виждам нещата като човек, пред мен, който може някакви неща и не може други. Казвам му какво да прави и той го прави. Всичко виждам като конкретни движения и необходимото време за да стане и това е от преди да имам някакви познания, не че сега имам кой знае какви 🙂

Мнението беше редактирано от Dymag на 12.07.19 22:47.

13.07.19
09:46

Привет.
Интересно ми е ,защо не ползваш за краката спринтове ,фартлеци ,борцови отскоци ,заешки, американски ,напад-скок с разножка ,стълби примерно...каква е причината.

Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 13.07.19 09:47.

13.07.19
13:48

Ползвам, но сега не подскачам заради кръста. Даже и на въже не скачам. Мисля че скоро ще почна, защото от 2-3 дена не съм го усещал извън тренировките дори като неразположение. Щом и от вчера, високото стъпало (около чатала ми е височината), няма последствия, значи отива работата на оправия.

SV

13.07.19
18:15

Добре ще е да пуснеш едно актуално видео от тренировка

Carbohydrate

13.07.19
19:48

казано от Dymag на 13.07.19, 13:48:

Ползвам, но сега не подскачам заради кръста. Даже и на въже не скачам. Мисля че скоро ще почна, защото от 2-3 дена не съм го усещал извън тренировките дори като неразположение. Щом и от вчера, високото стъпало (около чатала ми е височината), няма последствия, значи отива работата на оправия.

оправяй се,...гадно е да не можеш да скачаш :( . Едно време обичах да скачам от място дълъг скок или на височина, да се качвам на разни възвишения....за съжаление това вече е не възможно при мен....

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1