Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

22.05.19
22:16

Днес правих и ластици към гърба, повдигания и спускания на краката от опора върху успоредката и вис като за “обратна кофа” - все неща с прегъване и напрежение в кръста, които отбягвах до сега. ... те в началото християните са били много малко - един, двама “на кръст” 🙂
Кръгова тренировка с четири кръга от: 10 ластик към гърдите, 4 силови, 10 ластик към гърба, 4 L to нещо на успоредката, 10 повдигания на краката от опора върху успоредката, 10 спускания под нея от положение като за “обратна кофа”. Много ми липсваха едни клекове в края на всеки кръг, но реших че рискувам достатъчно. Май всичките ми мнения тези дни ще завършват с “утре ще видя”.

24.05.19
20:39

Вчера, с малко време, май дойдоха 36 силови редувани с 36 L to ... на успоредката, с 4-6 повторения в серия. В службата имах много навеждания, не ми се отразиха добре.
Днес, пак с малко време, срещуположни ластици (като портален скрипец), силови и тюлени, L to ..., с подредба ластик към гърдите, силови, ластик към гърба, L. Ластика на 10-ки, силовите и L-овете на успоредката на 4-ки.

26.05.19
02:11

“Горски форум”

Жаба кекерица, хапна си мушица.
Много гладна птица, кресна й:
- Мръсница!
Паяче наблизо, тъжно се облиза, цъкна с езиче:
- Право е туй птиче!
Рязко край реката, жабата горката, щъркел с клюн размаза!
- Ба’си кефа! - каза.
Сова - видна дама, се обади:
- Драма - попови лъжички, вече сам самички ...
Птицата и кресна:
- Трай ма, човко тесна, екстра се получи туй дето се случи!
Охлюв под листата, мръдна си рогцата:
- Големи, мънички - т’ва ни чака всички!

26.05.19
20:46

Това беше “нова страница, лично творчество”, но май съм го пускал тук и друг път. Не съм писал нищо ново от години, но творчеството си е творчество - въображение. Въображението създава нови неща, дали несъществуващи, дали непознати, субективно е, но може да се насочи във всяка посока - нещо добро, “зъл гений”, спорт и т.н. Нечие въображение е създало и интернет форумите, но вече има нови, далеч “по-модерни”, с повече визуално съдържание, платформи за споделяне. Четенето и писането, за съжаление, са отживелица в посоката на глобалното споделяне. Влияние има и стимула на личната облага при достатъчно популярно споделяне, в предвид, наистина, на житейските ангажименти. Някои хора са превърнали споделянето дори в професия.
Тук, напоследък, се надъхаха един от друг да критикуват участниците в bb-team, но всъщност, аз си мисля, че в основата е отживялата платформа на всеки форум, вкл. и на т-нейшъна - устаряла за динамичното ни ежедневие и липсата на време. Просто по-дълбоките води пресъхват последни. Накрая ще останат само интернет магазините, които са си един удобен, в духа на времето, начин на пазаруване. Може би и сборник от статии - много полезен, за който му се чете, търси информация и избере този начин - на четенето.

Днешната тренировка:
1.
10 ластик с високо окачване над главата напред (флайс/пул-овер, с надват), с една ръка, на ръка
3 силови с тесен надхват
3 “тюлена” на 4 напречни (широк. Затруднено коремно с успореден хват, лягане напречно върху стълбата и хиперекстенция)
10 ластик с ниско окачване над главата назад, с права ръка, с една ръка, на ръка
6 L to HS
10 български клек, на крак
2.
10 ластик с ниско окачване покрай тялото напред (Dumbbell Front Raise, но с подхват), с една ръка, на ръка
3 силови с подхват
3 “тюлена” на 2 напречни (тесен)
10 ластик с високо очаване покрай тялото назад с права ръка (привеждане на горен скрипец с прави ръце/Straight Arm Pulldown, но с подхват), с една ръка, на ръка
6 flying ass със стъпване върху успоредка на 2 нива - хвата е на по-ниското, стъпването на по-високото
10 румънски клек, варианта на един крак (другия се вдига прав назад едновременно с навеждането)
3.
10 страничен флайс с ластик, на височината на раменете, напред, с една ръка, на ръка
3 силови с широк надват
3 “тюлена” на 6 напречни (максимално широк)
10 точно обратното движение на флайса назад с права ръка, с една ръка, на ръка
6 L to planche
10 отпад с мах, на крак
4.
4 Х ластик с рамо към окачването, на височината на раменете, редуване на над главата, пред гърдите, ниско покрай тялото отпред, ниско покрай тялото отзад (общо 16), с една ръка, на ръка
2 силови с тесен-смесен хват
2 силови с тесен-смесен хват с другата ръка отгоре
2 “тюлена” на 5 (много широк)
4 Х обратните движения на последния ластик, 4-ката зад тялото на веднъж, последни (общо 16), с една ръка, на ръка
6 спусната кофа с вдигнати пред гърдите колене до нисък planche
10 странични напади
5.
10 “обличане” на ластик - с раменна височина на окачване, с гръб към ластика и две ръце в него, разтваряне зад врат, исзнасяне пред тялото и разтваряне пред гърди
3 силови с раменен
3 “тюлена” на 3 напречни (раменна ширина)
10 “събличане” на ластик - с раменна височина на окачване, с лице към ластика и две ръце в него, разтваряне зад тялото, спускане до където позволява мобилността в раменете и връщане
6 от моите кофи - предна с мах, повдигане на коленете пред гърдите, през flying ass до plache и спускане отново през предна

Тренировката не е по-обемна или по-тежка от предишни, които не съм описвал - 16 силови, 14 “тюлена” (с 14 хиперекстезии), 30 L to нещо или подобни (с 24 хиперекстензии с долната половина на тялото), 40 клека с разноименни крака, на крак (кръста ми е на 80% ... аз така си го оценявам) и 112 ластик (половината към гърба, т.е. с напрежение в кръста, като се има в предвид че повечето са на ръка).

... copy-paste на кръгове, преправяне, какво направих и аз не знам 🙂

26.05.19
21:00

Старата школа, класа ! 🙂

казано от Dymag на 26.05.19, 20:46:

Четенето и писането, за съжаление, са отживелица в посоката на глобалното споделяне. Влияние има и стимула на личната облага при достатъчно популярно споделяне, в предвид, наистина, на житейските ангажименти. Някои хора са превърнали споделянето дори в професия.

Сега са много популярни т.нар. подкастове и влогове, в които авторите и водещите говорят по някаква тема.

Не знам аз ли съм тъп, но 100 пъти повече предпочитам да прочета написан текст под формата на статия/лекция, отколкото да слушам някой самозван гуру да говори на запис.

Това, с уговорката, че обикновено влогърите и другите инфлуенсъри обикновено са мноооооого далеч от академичното ниво на университетските преподаватели и учени и липсва каквато и да е методика и подреденост в “материалите” им.

27.05.19
23:09

Различи поколения, различни технологии, различни възможности, интереси и избор. Пазара се определя от търсенето, а не съм сигурен че старото поколение, това на книгите, участва активно в този “пазар”. Не бих съдил новостите, нито хората които са се научили да ги използват успешно, независимо дали има стойност в това което правят или е за лична облага - защо да ги съдя само защото са приспособени? Еволюция! Освен това май единствения шанс да убедиш повече хора в това, което казваш, е да го кажеш в твой подкаст или влог 🙂 Има шанс обаче да те нарочат за хейтър. Модерни са ни времената, а ние сме динозаври.

Днес, срещуположни ластици и повече клекове, почти всички под наклон на стъпалата. Другото пак така - силови, тюлени, J-та, почти всички варианти на обръщанията на успоредката от L to ..., имах и по едно вертикално повдигане на флаг, с хват зад и пред тяло.

28.05.19
22:06

Днес без ластик, бърза тренировка с общ обем: 24 силови, 10 тюлена, 6 “пружина”, 6 L to HS, 6 L to planche, 6 ниския вариант (спусната кофа с повдигнати колене до нисък планч), 6 flying ass до стъпване върху успоредка на две нива, 6 от моите кофи (през предна до планч), 5 комбинирани кофи с разкрачване над успоредката и в двете положения (10 избутвания), 10 набирания (клъстерни по 2 на 5 различни хвата), 10 кофи, 10 набирания “обратна кофа”, 10 кофи на една тръба зад тяло, 1 повдигане на вертикален флаг зад тяло (”невъзможното”), разпилени от по-трудно към по-лесно в къси суперсерии на принципа дърпащо с бутащо и “невъзможното” за завършек.

29.05.19
21:40

Днес “пълнежа” беше TRX (strap training - прилагам случайна снимка от нет-а) колани, с разни флайс-подобни движения, срещу, точно срещуположните движения към гърба, най-близки до варианти на двустранни раменни разтваряния - настрани, нагоре, покрай тялото, всички с опора на краката, т.е. със задна опора/глутеус мост. Нарочно “превеждам” движенията си тук, защото осъзнах че голяма част от критиките към спорта ми са насочени към популярните пропуски на спортуващите със собствено тегло, а не точно към моя стереотип на спортуване, който ги има в предвид и е силно повлиян от популярните движения както с тежести, така и от други практики, като пилатес например. Другото беше почти неизменните по-тежки движения със собствено тегло, ангажиращи възможно повече от тялото в изпълнението.
Между другото на самите лостове се сблъсквам с другата крайност критики - че не спортувам като повечето там 🙂

Мнението беше редактирано от Dymag на 29.05.19 21:41.

01.06.19
00:55

Вчера отидох до Бургас, а днес се върнах, успявайки да мина под най-големите порои и около Стара Загора и около Пловдив ... такова нещо на път не ми се е случвало - пориви на вятъра не да клатят, а да местят колата, в движение, странично. Това около Стара Загора.
Направих една проста калкулация. За тези два дена съм имал над 8 часа шофиране, към 10 часа работа предимно седнал и само 1 час спорт, т.е. и само 1 час на открито, вчера. 18:1! Горкия ми спорт, каква неравностойна битка води. Как да не го уважава човек?!

04.06.19
22:25

Аз съм си шоп, кореняк, от тези, които познават накъде ще тръгнат облаците като гледат Витоша, защото “От Витоша по високо нЕма!”. Всъщност, теченията са си постоянни и всичко се случва така, както се е случвало винаги. От моя район, южните квартали на София, под Бояна и Княжево, гледам Кулата - тази на връх “Копитото”, дето е любим кадър на БГ сериалите, като стане въпрос за София. Това което е над Кулата идва към мен. Това, което е в дясно от Кулата, хваща по околовръстното към Люлин. Това което е зад гърба ми когато съм с лице към Кулата, слабо ме интересува - минало и заминало е, само локвите и калта са останали. Та, при това нестабилно време, аз си знам кога мога да спортувам без да ме вали и си спортувам. До толкова ми е станало навик да зяпам облаците, че често се хващам че опитвам да разгадая краткосрочно времето на непознати за мен места, в предвид пътуванията ми. За съжаление не ми се получава много често на “чуждия терен”.

Мнението беше редактирано от Dymag на 04.06.19 22:27.

17.06.19
20:54

Направих първото море (не служебно) за сезона, където се сблъсках с тотална липса на лостове, зала, подходящо дърво или нещо стабилно за набирания или закачане на ластик, нищо! Имаше обаче доста стълби, плуване и ежедневни експерименти с водата, тип водна аеробика, с максимална скорост за всяко повторение за тежест. Водата има интересен потенциал като съпротивление - колкото е по-бързо движението, толкова е по-тежко, като е невъзможно да се преодолее изцяло, като например да плеснеш с ръце под вода.
Как не снимах стълбите - много бяха. Виждам само една снимка на по-лекия маршрут, която не е снимана в началото на стълбите, защото снимах морето, а не тях.

SV

17.06.19
22:20

Къде е тази прелест?

17.06.19
22:45

В Гърция, Касандра, между Калитея и Криопиги. Напоследък предпочитам да съм извън населени места, без “лудници” и с повече природа ... като е море да е море - в София лудницата ми е ежедневие 🙂

21.06.19
21:05

За последните две седмици, след над 2к. км. шофиране, кръста ми се влоши, леко, но достатъчно, за да ме лимитира при L to HS, усуквания и подскоци. В подобни състояния съм изпадал и просто като не си спя в моето легло. Та, спортувам си, “дуя” се на плажа и охкам като не ме гледа никой 🙂 ... не е чак толкова зле - върна ме с 3-4 мнения назад.
Между другото, като сравнявах “морските” си снимки от тази и от миналата година, забелязах някои последствия от ластика, най-вече в гърдите, като се има в предвид че движенията ми напред с него са производни варианти на флайс, с идеята да си пазя, хем “тенис”, хем “голф лакътя”
... сега като го прочетох това мнение, то саката работа от всякъде 🙂 Нищо де, саката не саката,  аз си спортувам - преди малко се върнах от лостовете

21.06.19
23:23

Ще напиша тук едно мнение, резултат от дискусии във форума, да не спамя чужди дневници. Професионалните атлети, обикновено, тренират здраво и са в топ форма, всичките, на максимум ... или поне би трябвало да е така иначе нямат място в професионалния спорт. Когато се състезават, се състезават за победа, за по-добро постижение, за индивидуално предимство над останалите, което трябва да дойде от някъде. Предимствата са надграждания в системите на трениране, на хранене, по “яка” химия, при максимума се включват и гените, или всичките до тук изброени, защото има конкуренция на други атлети, които също са на своя максимум. Най-важното тук е постижението - по-добро, от това, на всички останали.
Любителя е човек, чиято реализация не е в спорта и не може да отдели ресурс, позволяващ максимума от конвенционалното трениране. Ако можеше, с някой друг час дневно, между другото ... честно казано, професионалните атлети просто трябваше да се гръмнат или избягат с писъци 🙂 Освен това конкуренцията, постиженията и резултатите, са единствено със самия него - със самия себе си и най-важното, всъщност е самочувствието и здравето. Търсенето на “вълшебни” системи на трениране, хранене, химия или гени е безпредметно, при условия, че не може дори да си гарантира време за спорт и постоянство, за да има предимство над останалото си ежедневие.
Тук идва информацията - “хубаво дупе за 10 минути дневно” или “как вдигнах 215 кг. от лежанка”. Чакайте малко! Мога да разбера някои неща, но не мога да разбера човек да не е наясно кой е и къде е, кои статии, за кой са, и какво е нужно, за да подобриш себе си спрямо сега. Не е сложно, ако знаеш какво искаш и за какво тренираш

22.06.19
00:23

Лесно ти е на теб да философстваш...ти си яко як!)))

22.06.19
04:01

Яка ти е бирата - чак кърти дъното на бутилките 🙂
Аз съм си нормален и го дължа на това, че започнах да спортувам на 29 години с каквото ми беше най-достъпно и неангажиращо - не мисля че има толкова значение вида на спорта, от колкото гарантирането му, ако си любител. И от тогава минаха много години, а аз си спортувах “между другото”, през всичките.
Професионалния спорт, в личностен план, е динамичен, ярък, но е до време, много по-кратък, а любителския е за цял живот. Дори, за съжаление, повечето професионалисти които познавам са прекратили всякакъв спорт след края на професионалната си кариера и дори мразят спорта, като се има в предвид каква “месомелачка” е професионалния спорт, често далеч от здравословното.
Всичко се променя. Това се случва и във форума.

23.06.19
21:58

Чудя се винаги как да ги описвам тези мои тренировки, още повече, че някои неща ако не се видят, трудно биха се разбрали по описание. Днес обаче ми е лесно, защото претупах тренировката, колкото да има нещо, тип “боли ме кръста”, без ластици и клекове.

Изредих всички хватове с единични силови - широк, раменен, тесен, подхват и по едно на страна с тесен смесен, общо 6.
6 flying ass със стъпване върху успоредката, на успоредката която е с две нива - едната част е по-висока с около педя, опората е на по-ниската част а стъпването на по-високата (ръцете са прави винаги).
По две силови, с подхват, тесен, раменен и широк, общо 8.
8 от моите кофи - предна с мах, повдигане на коленете, flying ass, разпъване към планче и следващата предна (ръцете са динамични).
10 “пружина” под успоредката - от вис под успоредката с успореден хват и вдигнати колене, разпъване до везна и обратно.
10 от спуснато положение на кофа с вдигнати колене, разпъване на тялото и краката назад до нисък планче (ръцете винаги са свити).

Само това беше - раздвижване. Това с ръцете го написах нарочно, защото сега го забелязах - принципно не се замислям като тренирам.

26.06.19
21:53

Че от последното мнение нямам ден без тренировка - нямам, както и в който и да е друг ден, в който не пиша. Вчера бях с една ръка на ластиците, днес с двустранно - като портален скрипец, собственото тегло си е с многоставните, всичко си е както си е. Днес обаче пробвах “добро утро” с ластици - и двата едновременно, по 35 кг. всеки, но установих че са леки, въпреки че кръста ми не е добре и повторенията в серия бяха 15. Пробвах и суинг с двата ластика едновременно - възможно най-ниско окачване, прекрачвам ластиците с гръб към окачването, отдалечавам напред пристъпвайки, без да ги пускам, докато се озова в долно положение на клек с ръце между краката и започвам да се изправям до “изпъчване” без да работя с ръцете. По-добре е като тежест, най-вече защото не съм лимитиран в опъна от височината ми. Май, специално за подобни упражнения, ще ми трябва далеч по-сериозен ластик или 2 броя по-големи. “Добро утро” с ластик има много интересен потенциал, доста по-различен като усещане от варианта с щанга.

28.06.19
01:58

В днешната ... вчерашната тренировка “добро утро” с ластик присъстваше отново, като общо взето експериментирах с изпълнението по отношение на краката - спрях се на варианта с прави крака. Нека задното бедро се разпъва, стречинга бил полезен. За сега го оставям в края на тренировката, последно, за акцент, след като разкача ластиците, на 15 повторения.

28.06.19
22:23

В тренировките ми някои неща са неизменни - силови, с тесен, раменен и широк хват, с подхват и с тесен смесен, коремни - варианта “тюлен”, използващ успореден хват с 5 различни ширини, при който има затруднение от това, че трябва да се заобиколи напълно в горно положение дебела тръба и завършващ с хиперекстензия, L to HS - имам и нисък вариант на изпълнение от спусната кофа (с винаги свити ръце), L to planche, Flyng ass със стъпване върху успоредката в горно положение. През някоя тренировка правя и J-набиране, “пружина”, моите кофи - които комбинират предна кофа с мах и planche, повдигане на вертикален флаг пред и зад тяло - “възможни” и “невъзможни”, с акцент върху повдигането, по-рядко “тяга на лост” с различни ширини и хватове, “чистачки”, набиране “обратна кофа”, кофи с мах - предни, задни, комбинирани, всички с разкрачване преди спусканията, и напред и назад, над успоредката, още по-рядко набирания - зад врат, широк, с раменен, тесен хват и с подхват, с успореден на всякакви ширини и прости кофи. Чат-пат се сещам и за лицеви и хоризонтални дърпания с опора на краката, повдигания на краката от опора на успоредката с разкрачване или въртене на един крак навън или навътре, или въртене на L, както и точно обратните спускания и въртения от вис надолу с главата под успоредката. Общо взето колкото е по-трудно и комплексно, толкова по-често присъства в тренировките, но не забравям за дълго и по-леките неща.
За краката използвам български клек с по-голяма височина на задния крак, румънска тяга - варианта с един крак и изпъване на задния назад едновременно с навеждането на тялото и приклякването с опорния, отпад с мах, странични напади с акцент върху стречинга, сумо, нормален и тесен клек, който изпълняван с наклон на стъпалата, напад срещу наклон, качване на високо стъпало - до чатала, отскоци (като ми е наред кръста) - кънкьорски (настрани), скиорски (размяна на краката в напади), клек с отскок, просто отскок със стремеж да се хване някаква височина или скачане на въже, понякога и тичане, което доста ми липсва напоследък - обикаляне на училището между кръговете.
Ластика присъства - описвал съм движенията имитиращи подобни с дъмбели, скрипец или портален скрипец, както и измислени, ежедневно, на принципа - ден ластик с една ръка, ден двустранни ластици (като портален скрипец), ден TRX колани - пак флайс движения и срещуположни раменни разтваряния, понякога без нищо - само със собствено тегло.
От “камъка”, когато ми е наред кръста, любимо ми стана “дървар” - повдигане на камъка от земята над главата и забиване пред тялото в земята, иначе правя най-вече изхвърляне на камъка от земята назад или напред, всичко е експлозивно.
Това е когато си спортувам на “мой терен”. На чужд терен рядко попадам на възможност за двустранни ластици, но пък се случва да попадам на гуми, които веднага влизат в употреба.
Звучи доста обемно, но тренировките са ми спокойни, разнообразни като поредност на участващата мускулатура, редуване на дърпащи с бутащи, без максове и умора не се усеща. Освен това всяка тренировка няма как и не съдържа всички движения - общо взето тренирам около час, като дори и да повтарям някое движение, не повтарям идентичен хват на него.
Тренировките са трудни за описване, описанието е трудно за разбиране от човек, който не е виждал движенията и рядко ги описвам, но да пропусна да тренирам някой ден е голяма рядкост. Тренирам и зиме и лете, навън, с разликата че зимата задължително избягвам задъхването.
Много хора са избирали да тренираме заедно и неизменно за някакъв период съвместни тренировки, не по-голям от година-две, всички са започвали да правят абсолютно всичко, което мога и аз, че дори и по-добре - не съм виждал друг вариант, освен ако не могат да си гарантират моето постоянство. Много хора са можели всичко и са прекъснали всякакъв спорт и сега са не спортуващи, не можещи, добри приятели.
Копал съм канал с кирка и лопата, бунар в скала по цял ден, бъркал съм бетон, строил съм къща, работил съм хамалин в складове с 400 000 тона стокооборот дневно, косил съм с коса, копал съм с мотика и бел, вадил съм картофи, товарил съм въглища и тор, бил съм на дърводобив ... трудно ми е да се сетя какво не съм правил.
А, сетих се - не правя тяга 🙂

29.06.19
13:50

Да си продължа темата. Макар че си подбирам храната не се храня редовно, много рядко закусвам, често съм на едно обилно ядене за ден - късно, преди лягане, хронично не си доспивам, не броя калории, против всякакви добавки съм, но се е случвало да пия витамини и колаген заради ставни проблеми, употребявам редовно алкохол. Единственото което правя като хората е спорт всеки ден. Ценейки спорта, съм установил колко е положително влиянието на всяка форма на спортуване, независимо дали става въпрос за тежко или леко и как редовното по-леко е по-добро от нередовното - това със сезонни или периодични пропуски тип “офф, занемарих се, трябва пак да почна да спортувам”. Ставам свидетел и на “модите” в спорта, издигащи в култ някой спорт или упражнение, както беше с култовата лежанка на времето, културизмът, кросфита, сега гледам трибоя и т.н. и не рядко, пренебрежителното отношение на поддръжниците им към останалите спортове. Няма как да не спомена и вкарването на крайни практики от професионалния спорт при любители, като тези на обилното преяждане “за маса” следван от глад, мизерия и кардио “за плажа”, злоупотребяването с добавки или гоненето на рекордни постижения без мярка. Резултата, обезценяване на много полезни и достъпни практики, криворазбрани такива, отказ от това което искат и могат да си гарантират, предпочитане на бездействие вместо “неефективни” тренировки (няма такива в сравнение с бездействието), срам от тренировки - често се среща при публичните спортове, психически стрес, шкембета при мъжете и задници при жените. А точно обиколката на талията е показател за здраве и рискът от болести, като диабет, болести на сърцето, високо кръвно налягане и т.н. - информация в нет-а бол ... да не говорим че точно това гледа срещуположния пол, ако това е мотив на някой за спорт.
Просто си спортувайте бе хора ... по възможност без да влизате в някоя gym fails compilation

29.06.19
14:02

Абе, друго си е да правиш тяга 🙂🙂🙂

29.06.19
19:28

Ей сега се връщам от тренировки. Днес беше, общ обем,TRX - 45 напред, 45 назад, ластик - само серия “обличане” и серия “събличане”, 45 “добро утро” с двата едновременно, 20 силови, 5 “пружина”, 25 от тежките многоставни на успоредката (L to HS, L to planche и т.н.), 1 “невъзможно”, всичко в 5 кръга. 90 повторения с опора, 65 с ластик, 51 с цяло тегло - само тежки многоставни, 0 набирания и кофи.
При работата с TRX-а винаги съм в планк или в глутеус мост. Кръговете ми започваха с това. Заради кръста ми, в края на всеки кръг натисках допълнително с “добро утро” с двата ластика едновременно Х35 кг. всеки.
Мислех да се снимам, макар че не обичам, не разплул се на плажа след седмица преяждане, препиване и без спорт - вече пуснах такива във форума, а нацепен от тренировката по време на изпълнение на упражненията, за да покажа “колко съм здрав”, но размислих. Това няма да е стимул, дори може да предизвика обратния ефект. Никой не тренира заради някой, а и не може, колкото и да иска. Всеки може да тренира само и единствено заради себе си и сравнение може да има само със себе си.

Мнението беше редактирано от Dymag на 29.06.19 20:26.

30.06.19
14:09

Леле, колко обичам трътки ... пилешки имам в предвид - за ядене 🙂 Установил съм че много хора считат че трътката е част от храносмилателната система, но това не е вярно. Това е самостоятелен орган, който не е наличен при всички птици и по принцип е предвиден за водните такива ... или поне така твърдят. Съдържа “смазка” от мазнини за перата, за да не прониква водата до кожата на птиците и няма нищо “мръсно” в тази работа. Точно защото са мазнички, съотношението им на мазнини и протеини са по-близо до свинска пържола, от колкото до пилешко месо - съдържанието им лесно може да се намери в нет-а. Който обича кожата на пилето и крилцата, със сигурност ще му харесат.
Лично аз ги кипвам съвсем за кратко в подсолена вода, чакам да поизстинат и тогава ги почиствам от остатъците от пера, ако имат такива. Нищо друго не изрязвам от тях. После, според случая - може да се направят на шишчета, може да се запържат, може да се пекат с картофи, с ориз, като се посоляват предварително и не им се добавя мазнина, защото си пускат достатъчно. Стават бързо. Проблем е обаче да се намерят напоследък. Съвсем наскоро установих че ги има охладени в магазините на Лиани 96 в Горубляне и цяла седмица съм на трътки, че от другата нямам път натам 🙂

30.06.19
21:24

Днешната тренировка, лека, приятна, с бира преди и след нея, без ластици, TRX, че даже и крака нямаше.
1. Всички силови по 1 - широк, раменен, тесен, подхват и на страна тесен смесен - общо 6
2. 6 L to HS
3. Силови - тесен смесен на страна по 2 - общо 4, 2 подхват, 2 със смяна с широк и с тесен, 2 със смяна с тесен и с широк, 2 със смяна с подхват и с тесен, 2 с отсичане с раменен - общо 12.
Смяната е вдигане на силово със съответния хват, смяна на хвата и вдигане с другия хват. Най-забавна е смяната между подхват и тесен надхват, защото инерцията на тялото надолу си е изпитание за хвата. Отсичането е пълно отпускане под лоста преди силовото, което тактувам с леки, успокояващи се махове на тялото. В случая изчаквах по 5 маха в посока преди всяко силово.
4. 6 L to planche, 6 ниския им вариант - спусната кофа до нисък planche без да променям височината на раменете вертикално.
5. 2 вертикално повдигане на флаг зад тяло - “невъзможното”, на страна
6. Всички възможни ширини на “тюлен” - затрудненото коремно с хиперекстензия, по 1 - общо 5
7. 5 Flying ass със стъпване върху успоредка, на две нива, стъпване на по-високото, хват на по-ниското, и изпълнение на ... по-скоро раменна опора с успореден хват. Случвало се е да правим това движение и с “индийска” лицева, също е удачно.
8. 5 повдигане на торса с J-набиране на много широк успореден хват, следвано от 5 J-набирания без отпускане на торса с раменна ширина успореден хват.
9. 10 от моите кофи - предна с мах, вдигане на коленете пред гърдите, разпъване назад към planche.
10. 2 вертикално повдигане на флаг пред тяло - “възможното”, на страна
11. 10 набиране “обратна кофа” - вис под успоредката надолу с главата и набирам запазвайки положението
12. 10 прости кофи, със спиране в долно и горно положение

01.07.19
22:24

Днес, сложно за описване, 5 кръга от:
10 бутащо с ластик, 4 дърпащо с цяло тегло, 10 дърпащо с ластик, 4 бутащо с цяло тегло, 10 крака
Ластика с една ръка флайс подобни и точно обратните, цялото тегло само най-трудните многоставни с еднакъв брой на дърпане и бутане, краката български клек, румънска на един крак, отпад с мах, страничен напад, 0 набирания и кофи - имам описания назад.
Голяма жега, цял ден на крак, но добре че поне беше с ходене а не на едно място, кръста се закрепи на някакво положение “поносимо, ама не е добре” и така съм от седмици - не е за сефте.
Към края на този месец има вероятност да се завъртя наколко работни седмици в Пловдив, където

казано от James Hinks на 15.05.19, 13:38:

Кога - като дойдеш до Пловдив, преди ракията 😄 Къде - при мен в залата. На каква надморска височина - 160 метра средно.
После веднъж в седмицата ще ходиш на първата зала, която намериш според местоположението и ще правиш каквото съм ти показал и както съм ти го показал.
Иначе твоята тяга на лост знам какво представлява, ама не носи ползите от тягата с щанга...

... само не знам как ще се разберем с % от макса 🙂 Веднъж седмично ... това като програмата на Рони Колман

Деян

01.07.19
22:36

Е как ще е сложно за описване-бутащи/дърпащи/крака в една тренировка 😎

01.07.19
22:39

Ааа, аз винаги си тренирам всичко. Всеки ден. Сменям чат пат движенията, но тялото си ми е същото всеки ден така или иначе ... нали ни липсвало движение и аз си го движа 🙂

02.07.19
23:53

Днес, пак така, обаче с двустранни ластици, като портален скрипец, другото почти същото, само дето вчера бяха повече силови, а днес повече затруднени коремни “тюлен”, с “добро утро” на края на тренировката. По принцип пиша че съм на 50-60%, но специално на вариантите на двустранно раменно разтваряне които правя с двата ластика едновременно, съм близо до отказа. Малко дигнах темпото, защото очаквам разваляне на времето след ден-два и евентуален пропуск.

03.07.19
22:17

Днес, общ обем, 40 ластик, 50 набирания, 5 набирания “обратна кофа”, 30 кофи, 25 кофи на една тръба - част от тях зад тяло, 10 хоризонтални дърпания с опора на краката, 10 лицеви върху успоредката, 1 силово “с отсичане” 5 маха и 1 L to HS със задържане няколко секунди. Буквално тренировка тип “почивка”. Понякога вкарвам такива или тип: “когато ме мързи правя преса” - все активна почивка 🙂 Т.е. ако прекаля и натрупам някаква умора, си почивам с по-лека тренировка на следващия ден. В случая очаквах да го обявя за дъждовен ден, но не валя - затова вчера бе повече, а днес просто се разходих до лостовете.
Разбира се, всичко е съобразено с това, че тренирам със собствено тегло, че тренирам цяло тяло, а не различни мускулни групи, че всичко е изпробвано стотици пъти и е направен някакъв избор - говоря за тренировката тип почивка, която в същност е разнообразие в тренировъчната ми схема, ако изобщо има такава, защото за мен е важно да тренирам и днес 🙂 Като гледам прогнозата, евентуален пропуск очаквам в петък. Просто съм издигнал в култ постоянството, над всичко останало

03.07.19
23:11

Ама все пак ти не тренираш цяло тяло. Може да си много силен, но никога не си писал някакви тренировки за краката, които са най-големия мускул и от него зависи здравословното състояние на човека. Даже да ти кажа само от краката зависи.

03.07.19
23:33

казано от Dymag на 28.06.19, 22:23:

За краката използвам български клек с по-голяма височина на задния крак, румънска тяга - варианта с един крак и изпъване на задния назад едновременно с навеждането на тялото и приклякването с опорния, отпад с мах, странични напади с акцент върху стречинга, сумо, нормален и тесен клек, който изпълняван с наклон на стъпалата, напад срещу наклон, качване на високо стъпало - до чатала, отскоци (като ми е наред кръста) - кънкьорски (настрани), скиорски (размяна на краката в напади), клек с отскок, просто отскок със стремеж да се хване някаква височина или скачане на въже

Супермена ми е любим - не съм го споменал: отпад, прибиране на крака до другия, румънска на един крак (същия крак назад) и отскок, после падане директно в отпад. Първо се прави с единия крак на някаква бройка, после с другия.
Че не ги вкарвам във всяка тренировка, не ги вкарвам. От както ми се обостри кръста, през ден, че и по-рядко - последно правих в понеделник, а във вторник имах само “добро утро”. Виновен

ПС: Що пък да съм силен (сега се замислих)? Не съм силен - просто си спортувам 🙂 Нормален съм си

Мнението беше редактирано от Dymag на 03.07.19 23:42.

04.07.19
01:20

казано от Dymag на 03.07.19, 23:33:

ПС: Що пък да съм силен (сега се замислих)? Не съм силен - просто си спортувам 🙂 Нормален съм си

Нормалните хора не правят силови със смесен хват на 47г 😄

04.07.19
01:48

Всички които спортуват с мен го правят, даже по-добре 🙂 Няма да забравя как го измислихме - нямаше информация. Един от новите разучаваше силово, като го прехвърляше първо с по-силната ръка и не можеше с двете едновременно. Нормално. Един друг, Митко, му хрумна да се слага едната ръка в подхват а другата с надхват и да се редуват, но с раменна ширина. Трети пък искаше да правим силови с кръстосани ръце и двете с надхват, бил го видял някъде. Аз бях против сами да си причиняваме ключ от бойните изкуства и реших че с тесен-смесен е по-логично. Започнахме да го правим и на първото събиране в 120 у-ще в София, Данчо, един от моите го е показал. Хората на Тачев веднага го попиха и пуснаха клипчета с него в нет-а. Стана хит тогава.
А годините, няма как да разбереш какво са докато не станеш на тях. Ще се учудиш - нищо не са 🙂 “Нещо” е избора да не се спортува или да се асоциира спорта с определена възраст ... лошо нещо, мен ако питаш
... добре де, как да клякам или скачам с болен кръст :( Ще продължа да си карам на български, румънска, отпади с мах и странични напади - не събирам коленете към гърдите, докато се успокои

04.07.19
13:18

казано от Dymag на 04.07.19, 01:48:

... добре де, как да клякам или скачам с болен кръст :(

Болния кръст е състояние, което може да се обостри, а може да се подобри значително. Само че иска целенасочено занимаване.
Клековете без тежест, ако ще да са на един крак, не тренират кой знае колко краката на нормален човек. Скоковете вършат работа при добре натренирани крака. Остават спринтовете и ускоренията, като след време е добре да се допълнят от скокова работа, ама итя си има специфика...Та така.

04.07.19
19:24

Клековете без тежест и скоковете не ми товарят кръста. Правя ги за крака. Ластика, хиперекстензиите в упражненията ми и разбира се камъка са по-добрия вариант. Сега се оглеждам в един 100 кг. ластик, специално за добро утро. Камъка е малко рисков в момента, защото всички изпълнения с него са ми експлозивни, а за неексплозивни е лек - 30 кг. някъде да е макс.

04.07.19
23:00

Днес, общ обем, 60 бутащи с ластик напред с една ръка, на ръка, 60 дърпащи с ластик назад с една ръка, на ръка, 21 силови, 21 от тежките повдигания на успоредката, 50 разноименни крака, 15 “добро утро” с двата с ластика, 0 набирания и кофи.
Уточнявам, че всички движения с ластик са ми с права ръка, производни на флайс, пуловер, раменно повдигане и т.н., с една ръка в декатлонски оранжев ластик 35 кг., ластика е винаги зад гърба ми или пред тялото и го опъвам в срещуположната посока, опората е чак в краката. Не правя “бицепс”, “трисепс” и “чукчета” - не е сериозно, ако си на лостове и не си начинаещ. Доста хора, пробвайки движенията ми с ластик за първи път, хващат мускулна треска на преса, кръст, коси коремни, задник и бедра, само от съпротивлението на опъна, въпреки че активната работа е с ръка. При работа с една ръка в двоен ластик, права и далеч от тялото, това съпротивление не е никак малко. Не коментирам мускулната в раменния пояс. Ластика е по-достъпната част от тренировката ми.
Тук има един списък със спортове:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Видове_спорт
в който не виждам културизъм, йога, пилатес, таебо, аеробика, каланетика и др., но то си го и пише във втория абзац. Само човек да иска да спортува - избор бол

Че какъв спорт да е културизмът - това си е конкурс за красота за “мъже” 😄

Ако изобщо може да има нещо красиво в дисморфните, гротескни стероидни балони, обикалящи подиума дехидратирани и замаяни от липсата на минерали и вода в мозъка...

Прескочи до:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1