Да видим какво мислите?!

Здравейте на всички!
Аз съм Ники на 35 години и доста закръглен (1,63см. височина и бях 92 кг. в момента съм 87 кг.) Работя от вкъщи в седнало положение на компютър по най-малко 8 часа на ден. В последната година се превърнах в истинско прасенце и реших, че спешно трябва да предприема мерки. Минах на един режим, който и аз съвсем не мога да го определя. Сутрин закуската ми е от кафе без захар пасиран портокал с половин лимон, супена лъжица мед и джинджифил. Пия една чаша, другата част я оставям за след обяд. На обяд ям салата с пилешка или телешка пържола печена само със сол и за вечеря същото понякога си правя зеленчукова супа предимно от тиквичка, морков, лук и чушка, които ги пасирам. Първите две седмици свалих около 5 кг., което ми даде стимул за да продължа
От една седмица започнах да ходя на фитнес и изпълнявам програмата за напълно начинаещи взета от тук http://www.bb-team.org/workout/1465_parvi-stapki-vav-fitnesa#axzz1SYncOgH3, но днес като се измерих не съм мръднал, продължавам да бъда 87 кг. Бих искал ако може някой да ме напъти, къде бъркам и какво трябва да променя. Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Николай Кирилов на 05.04.16 21:44.

05.04.16
22:27

казано от Николай Кирилов на 05.04.16, 17:33:

Здравейте на всички!

От една седмица започнах да ходя на фитнес и изпълнявам програмата за напълно начинаещи взета от тук http://www.bb-team.org/workout/1465_parvi-stapki-vav-fitnesa#axzz1SYncOgH3, но днес като се измерих не съм мръднал, продължавам да бъда 87 кг. Бих искал ако може някой да ме напъти, къде бъркам и какво трябва да променя. Благодаря предварително!

Една седмица е много малко време. При това с програма за начинаещи, която е различна от програмите за напреднали. Хората ходят с месеци и дори години. И освен това, ако си забелязал, тези които са с наднормено тегло допълнително бягат на пътеката или карат велоергометъра. А понякога правят и кросове на открито освен редовните тренировки във фитнеса.

На ясно съм с това, че една седмица е твърде малко, притесненията по-скоро ми идват от хранителният режим. Притеснявам се от факта, че за една седмица не съм мръднал. Програмата, която взех от сайта е за три пъти седмично и се питам дали през дните които почивам да не тичам на пътеката.

06.04.16
05:52

Сега...ти сам казваш, че последната година си се освинил и седиш по осем часа на ден и изведнъж искаш да  свалиш 10- 15 кг ей така за две седмици,като с магическа пръчка.Тези 5 кг които си загубил ,просто си си прочистил червата.
ОК ходиш във фитнеса три пъти седмично ,за по час сигурно и ок коригирал си храненето,ама тялото ти има мазнини да идеш пеша от тук до Осло.Има много начини и не е задължително да се бъхтиш и да се обливаш в пот,но седенето на задник не е нито един от начините...Поздрави

06.04.16
16:54

Иска се постоянство и време. Както ти казаха, не може с години да си трупал мазнини и за месец да ги свалиш. Ходи’ си на фитнес, яж си тези неща, които си написал, след време може и да седнеш да си сметнеш калориите за деня, но предполагам че са ти ОК, пак зависи и от порциите де - нормална порция пържола е 200-300 грама, два пъти в деня прави 400-600 гр. месо, плюс салати (без мазнина, нали? защото в две лъжици зехтин има калории колкото в една пилешка пържола ;) )

казано от Димо на 06.04.16, 16:54:

Иска се постоянство и време. Както ти казаха, не може с години да си трупал мазнини и за месец да ги свалиш. Ходи’ си на фитнес, яж си тези неща, които си написал, след време може и да седнеш да си сметнеш калориите за деня, но предполагам че са ти ОК, пак зависи и от порциите де - нормална порция пържола е 200-300 грама, два пъти в деня прави 400-600 гр. месо, плюс салати (без мазнина, нали? защото в две лъжици зехтин има калории колкото в една пилешка пържола ;) )

Сега съм се захванал и твърдо съм решил да продължа. Относно порциите пилешките пържоли, които ям със сигурност не са повече от 150 - 200 гр. една. За да ми излезе по-евтино купувам цяло пиле и му вадя гърдите, от които правя 6 пържоли. Даже сега като правя сметка в никакъв случай не са 200 гр. Зехтин също не използвам за салатата, наясно съм, че съдържа страшно много калории. Използвам също така само хималайска сол, чух от някъде, че е по-полезна. Тези дни трябва да седна и да изчисля калориите за деня и твърдо се надявам да не са повече от 1000

казано от Николай Кирилов на 06.04.16, 18:22:

Тези дни трябва да седна и да изчисля калориите за деня и твърдо се надявам да не са повече от 1000

Тая щуротия от къде я измисли?
Има важни теми в раздела. Направи нещата разумно - в твой интерес е.

06.04.16
21:31

Защо ти е да приемаш 1000 калории? ОК, водиш заседнал начин на живот, искаш да отслабнеш, но ти в крайна сметка не си 30-килограмов второкласник. Съветвам те да преосмислиш стратегията си, която е далеч от здравословна.
ЕДИТ: Кольо ме е изпреварил.

Мнението беше редактирано от Дона Флор на 06.04.16 21:32.

казано от Дона Флор на 06.04.16, 21:31:

Защо ти е да приемаш 1000 калории? ОК, водиш заседнал начин на живот, искаш да отслабнеш, но ти в крайна сметка не си 30-килограмов второкласник. Съветвам те да преосмислиш стратегията си, която е далеч от здравословна.
ЕДИТ: Кольо ме е изпреварил.

Нещо не разбирам, къде е грешката? 1000 калории са твърде малко ли? Тъкмо посвикнах :D

1000 kcal дневно са безобразен глад за теб.
Това, че си свикнал, е проблем, а не успех.

06.04.16
22:04

Абсолютно са твърде малко. Храната ти повече прилича на диета, тип Космополитън, спазвана от няма и 40-кг девойка.
Ти си близо 90-килограмов, трениращ мъж, въпреки че правиш тренировки за начинаещи. Дори да извадим пасивното ти тегло от сметките, пак 1000 kcal са недостатъчни.
http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52828

Натискай на многоставни, базови упражнения (клек, лег, тяга за начало), сметни си от колко калории се нуждаеш за поддържане на теглото, извади 10-15%, следи се как вървиш на всеки 1-2 седмици примерно, при нужда коригирай и така...

Теди Илиева

06.04.16
23:53

-Ако вземем като ориентир индекса на телесната маса, тогава трябва се стремиш да паднеш до поне 65 кг.
-От 87 кг. до 65 кг. те делят 22 кг., което е много и не става за 3 месеца до лятото. Не и ако искаш траен резултат, здраве и добра визия, която зависи от нисък процент мазнини и повече мускулна маса. По-скоро е постижимо за поне 6 месеца при сваляне на 1кг. на седмица. А тази скорост на сваляне въобще не е шега работа.
- Към момента твоят BMI e 1719. Това са калориите, които тялото ти гори ежедневно за да поддържа жизнените си функции. Съветвам те да не падаш под този прием на калории.
-Добре си започнал да тренираш. За да измерваш прогреса, обаче, започни да си проверяваш веднъж на две седмици как вървят обиколките. Талията е ключов индикатор. В профила ти има секция “Измервания”. Опитай да си въведеш там мерките, а как да се измерваш почети тук. Понякога може да ти се струва, че нищо не става, но като провериш обиколките виждаш, че не е така. Не се ориентирай само и единствено по кантара. С тренировките ти стимулираш мускулите си, възможно е да си започнал да преформираш и за това да задържаш килограми, просто защото мускулите са по-компактни  като структура и тежат повече от обемните на вид мазнини.

Храната я изчисти от прости въглехидрати. Меда рано сутрин ти спира нещата.
Яж основно месо, яйца, зеленчуци, качествени млечни продукти (зрели сирена и кашкавал, пълномаслено кисело мляко, масло) малко зехтин (отмервай с лъжица) и малко ядки. Всичко претегляй внимателно с кухненска везна. Пий много вода. Пак да кажа, не падай под твоя BMI.

Много неща ти казах, както и другите участници от форума. Прочети ги на спокойствие, провери ги, осмисли ги и действай.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 07.04.16 00:01.

От снощи си блъскам главата и не мога да се справя с режима ми за хранене. Прочетох хиляди статии и нищо. Твърдо съм решил да отслабвам и няма да се спра, но ще се радвам ако ми препоръчате някой който да може да ми изготви хранителният режим (срещу заплащане разбира се).

казано от Николай Кирилов на 05.04.16, 22:48:

На ясно съм с това, че една седмица е твърде малко, притесненията по-скоро ми идват от хранителният режим. Притеснявам се от факта, че за една седмица не съм мръднал. Програмата, която взех от сайта е за три пъти седмично и се питам дали през дните които почивам да не тичам на пътеката.

Аз лично съм горе долу като тебе и затова преди силовите тренировки бягам на пътеката около 20 минути и след тренировката ако не съм съвсем капнал бягам още около десет. Пиша че и аз май имам подобен проблем като тебе, само дето при мен този на който платих да ми направи хранителен режим щ, после 2-та седмица нямах грам сила да вдигна и 2×5 на лежанка, затова активно почнах да чета и да си правя сам изводи че да видим до къде ще я докарам. :) дано съм ти бил полезен.

казано от Николай Кирилов на 07.04.16, 13:51:

От снощи си блъскам главата и не мога да се справя с режима ми за хранене. Прочетох хиляди статии и нищо.

Какво те затруднява?

07.04.16
14:19

ще се радвам ако ми препоръчате някой който да може да ми изготви хранителният режим (срещу заплащане разбира се).

Ти луд ли си да даваш пари за такова нещо при всичката тази информация в интернет?
Изчисляваш си TDEE-то и изваждаш 20% - това са калориите които трябва да приемаш на ден за да отслабваш.
Според този калкулатор:
http://scoobysworkshop.com/accurate-calorie-calculator/#results
Трябва да ядеш 2133 калории на ден за да отслабнеш с 17,4 кг за година.
Тези 2133 калории от какво ще са можеш и сам да си избереш. Яж цели, непреработени храни и си определи и изчисли храната за няколко ден напред.
Примерно:
Овес с мляко, мед и един плод за закуска.
Боб и месо за обяд
Салата и месо за вечеря
Количествата си ги сметни ти така че тотала да е <2133. Има толова много сайтове за калории в храните.
Ще ти трябва една кухненска везна и това е!

казано от Кольо Пияндето на 07.04.16, 14:12:

От снощи си блъскам главата и не мога да се справя с режима ми за хранене. Прочетох хиляди статии и нищо.

Какво те затруднява?

1. Затруднява ме избора на режим за сваляне.
2. Правя сметка за протеините, които трябва да ям за деня и излиза, че трябва да ям по 500 гр. пилешко месо примерно
3. Как да определя колко мазнини са ми необходими
Държа да подчертая, че не искам бързи ефекти. Четох доста и съм на ясно, че това ще бъде доста дълъг период, но трябва да поставя началото.

казано от Николай Кирилов на 07.04.16, 14:20:

1. Затруднява ме избора на режим за сваляне.

Най-добрите идеи са НВД и РБД.
Първият баланс е по-агресивен, вторият по-щадящ.
Във всички случаи - с адекватен енергиен дефицит.

2. Правя сметка за протеините, които трябва да ям за деня и излиза, че трябва да ям по 500 гр. пилешко месо примерно

Възможно е, но не виждам проблем в това.
Една голяма сурова пържола е около 200 g.
Не е проблем да изядеш двечки за деня, нали?

3. Как да определя колко мазнини са ми необходими

Знаеш колко трябва да са белтъчините, съответно знаеш и колко енергия са.
Знаеш колко трябва да са въглехидратите, съответно знаеш и колко енергия са.
Остатъкът от енергията до целевия енергиен прием идва от мазнините.
Туй то... :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.04.16 14:39.

Здравей Ники!!!Аз съм начинаещ(като тебе) във фитнес упражненията,и нямам особен опит и не бих ти дал конкретни насоки,тъй като нямам морлано право да го правя.Това,което искам да ти кажа е следното(искам кураж да ти дам):Важното е че си започнал да се ‘движиш’ и си се замислил над физическото ти състояние.Продължавай в същия дух-тренирай си,хапвай хубави(качествени)храни и нещата леко-леко ще си дойдат на мястото.Тук в сайта няма никой да те остави сам-повечето момчета и момичета разбират много добре от тази материя,и винаги можем да разчитаме на тях(стига да задаваме правилните въпроси),също така този сайт разполага с много голям обем информация.........абе с 2 думи- нещата ще си дойдат на мястото.С такива хора и такъв сайт няма как да правим ‘Свободни съчинения’ на тема ‘Що е то хубаво тяло,и има ли почва у нас’.Пак казвам-нещата ще се подредят-чети добре-задавай правилни въпроси-прилагай наученото на практика и така.Подкрепата я имаме тука(поне аз така мисля)-страшно няма :)

казано от Марин Димитров на 07.04.16, 21:12:

Здравей Ники!!!Аз съм начинаещ(като тебе) във фитнес упражненията,и нямам особен опит и не бих ти дал конкретни насоки,тъй като нямам морлано право да го правя.Това,което искам да ти кажа е следното(искам кураж да ти дам):Важното е че си започнал да се ‘движиш’ и си се замислил над физическото ти състояние.Продължавай в същия дух-тренирай си,хапвай хубави(качествени)храни и нещата леко-леко ще си дойдат на мястото.Тук в сайта няма никой да те остави сам-повечето момчета и момичета разбират много добре от тази материя,и винаги можем да разчитаме на тях(стига да задаваме правилните въпроси),също така този сайт разполага с много голям обем информация.........абе с 2 думи- нещата ще си дойдат на мястото.С такива хора и такъв сайт няма как да правим ‘Свободни съчинения’ на тема ‘Що е то хубаво тяло,и има ли почва у нас’.Пак казвам-нещата ще се подредят-чети добре-задавай правилни въпроси-прилагай наученото на практика и така.Подкрепата я имаме тука(поне аз така мисля)-страшно няма :)

Благодаря за хубавите думи! Хубавото е, че чувствам истинска подкрепа, както от най-близките ми, така и от хората в този сайт, които веднага се отзоваха на моите питания. Няма как да не продължа и с удоволствие след година ще покажа резултатите.

08.04.16
11:17

Простите неща са най ефективни.
За хранене,опитай се да махнеш напълно нишесте и захар под всякаква форма, пилешкото от магазина е отврат, ще се наложи да положиш усилия да се храниш добре..
Знай ,че отказването от захар, е по трудно от спиране на цигари, пиене и каквото се сетиш.
Тренировките  ...има едно старо и универсално правило,ако искаш да качваш наблегни на крака,ако искаш да сваляш наблегни на крака.
Посочената от теб програма е неподходяща.
Никакви машини ,скрипци и подобни.
Поздрави

Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 08.04.16 11:20.

08.04.16
11:56

От снощи си блъскам главата и не мога да се справя с режима ми за хранене. Прочетох хиляди статии и нищо. Твърдо съм решил да отслабвам и няма да се спра, но ще се радвам ако ми препоръчате някой който да може да ми изготви хранителният режим (срещу заплащане разбира се).

Да не пиша наново, ще пейстна какво писах преди малко в една друга тема:

Ако не ти се смята много и имаш смартфон, можеш да си свалиш една програма, която се казва MyFitnessPal и тя почти всичко прави сама’ Казваш колко тежиш, колко си висок, колко искаш да тежиш и за колко време искаш да го постигнеш и тя ти казва по колко калории на ден трябва да балансираш. После всеки ден на всяко ядене описваш какво си ял - якото е че можеш да търсиш по българско наименование и по баркод на опаковката ако има и имат много богата база данни за различни храни. Също и ти предлага улеснения като например храни, които последно си ял са ти на удобно, или ако въведеш една храна - пилешка пържола примерно - програмата ти предлага и салатата, която си ял с пържолата последния път, защото често ги комбинираш. Удобно е и не губи много време колкото звучи преди да пробваш. Накрая ако си тренирал си пишеш и тренировката и програмата смята. От храната вади тренировката и не трябва да си поел повече, отколкото си изразходил енергия и нещата си стават.

На мен лично ми е много удобна тази програмка, имам и една колежка, която е мой фитнес проект и която влезе във форма изключително лесно с помощта на тази програма.

Ако пък си от хората, които не обичат сами да си мислят нещата и предпочитат да им се каже какво да тренират и какво да ядат ден по ден и нямаш против да си плащаш, мога да ти препоръчам Любомир Иванов. Един колега, който е да кажа е мой проект също, свали около 20 килограма с програма, изготвена му от Любо и си ги задържа вече втора година. Стотина лева е програмата и е доста детайлна, като за целия период този пич поддържа връзка, дава насоки, съвети, отговаря ако имаш въпроси - доста висок стандарт на съпорт.

Мнението беше редактирано от Димо на 08.04.16 12:17.

казано от doni dimitrov на 08.04.16, 11:17:

Простите неща са най ефективни.
За хранене,опитай се да махнеш напълно нишесте и захар под всякаква форма, пилешкото от магазина е отврат, ще се наложи да положиш усилия да се храниш добре..
Знай ,че отказването от захар, е по трудно от спиране на цигари, пиене и каквото се сетиш.
Тренировките  ...има едно старо и универсално правило,ако искаш да качваш наблегни на крака,ако искаш да сваляш наблегни на крака.
Посочената от теб програма е неподходяща.
Никакви машини ,скрипци и подобни.
Поздрави

За мой късмет със захарта нямам никакъв проблем, и преди и сега не чувствам голяма нужда от нея. Кафе от години на ред го пия без захар. Шоколад не обичам, понякога ми липсва нещо сладко, но мога и без това (под сладко имам в предвид кекс или някакъв крем).
Другият мой късмет е, че не живея в България и не пазарувам български стоки. Не съм сигурен в качеството на храните и в държавата в която съм, но се надявам да е по-добро.
Относно тренировката вече съм объркан и тук тотално. На много места прочетох, че като за начало е хубаво да се съсредоточа върху всички големи мускулни групи именно заради това се спрях на тази програма. сега отивам във фитнеса :D

08.04.16
14:04

Захар се съдържа в много продукти, където дори не подозираш,не ти говоря за шоколад пасти и т.н
Всъщност не е толкова голям късмет,в БГ лесно можеш да си набавиш, наистина чисти и натурални продукти.
Какво толкова за объркване има,тялото е едно цяло и да се храни ,е необходимо да се придвижва в пространството и да контактува с естествената си среда.
Ще оставя ,ти да се сетиш  как.Пак ти напомням, не със седене на задник .......

Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 08.04.16 14:06.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1