казано от Georgi Ivanov на 16.02.23, 17:10:
Баси рапидката.
Да бе дейба и е бая дълго аз не очаквах :)) .. Имам още 3 в крака .. Отделно пирона от коляното до глезена и една метална пластина (плочка) с още 6 по-малки види .. :)) ...
Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.02.23 19:04.
казано от nervak на 16.02.23, 20:35:
Айрънмен!!!
:):) :)) Мани мани. Аз си мислех че касапите са коремните хирурзи и подобни, обаче тези са баш майсторите. Ортопедите работят с дрелки, бургии, отвертки, флексове, длета, въжете с алийски възли ( и това видях) и всякакви уреди за мъчения. :)) .. И най-вече с тъпи скалпели, не мога да разбера защо все са им затъпени :))) сигурно заради костите.
Даже по някаква причина от кожата ми се подава нещо като тел, ама така и не ми остана време и забравих да ги питам, тва дали му пречи нещо, ама като гледам не му бърка :))
казано от gotcha на 16.02.23, 23:49:
Да си извадя ли и аз арсенала? Седят си до мен в нощното шкафче 😅
Оохохохо ти ги пазиш :) .. Ами пусни една снимка да видим, да има да сравняваме болтовете :)
казано от gotcha на 17.02.23, 13:41:
😅
Добреее, значи аз имам този левия комплект 6те болчета и пластината, моята май е по-малка... Ама ти пък отдясно имаш повече болчета, трябва да видя снимката, аз мислех че са 3 още, ама може и повече да са, точно като тебе.
17.02.23
14:03
Пускайте в OLX :D
казано от James Hinks на 17.02.23, 14:03:
Пускайте в OLX :D
Мани че ще падна ... :) Като четох за контузията и хората питат, дали някой ги изкупува тези болчета и пластини:) :) опасни сме. Ама се оказа че никой няма интерес, а може и просто да е една неразработена бизнес ниша :)
Ами мисля, че тези отляво са от втората фрактура, която е като твоята, а пластината и тези отдясно са от първата в коляното.
Иначе, до колкото знам има черен пазар за тези неща.
Мнението беше редактирано от gotcha на 17.02.23 14:19.
17.02.23
14:55
Интересно, ако ползваш болт втора употреба и се скъса или му превърти главата вътре, после го разпробиват и правят резба с обратен метчик ли. Във всеки случай няма да е приятно.
казано от gotcha на 17.02.23, 14:17:
Ами мисля, че тези отляво са от втората фрактура, която е като твоята, а пластината и тези отдясно са от първата в коляното.
Иначе, до колкото знам има черен пазар за тези неща.
Аз не знам какво съм гледал предишните снимки. Но това което виждам сега е че ти всъщност и двата пъти си чупил само голямата гост - тибията. При мен и двете са счупени сравнително гадно. На фибията имам една такава плочка с болтове, която е по-малка.
Но пък за сметка на това твоето счупване до коляното изглежда да е доста неприятно и като е близо до коляното е шибано, не че до глезена е по-добре ...
казано от Brown Bomber на 17.02.23, 14:55:
Интересно, ако ползваш болт втора употреба и се скъса или му превърти главата вътре, после го разпробиват и правят резба с обратен метчик ли. Във всеки случай няма да е приятно.
Нее не, никой не ползва такива неща втора употреба. То няма доктор който да се навие. Освен ако не си някъде из афганистан, ама там едва ли ще има кой да си играе да ти прави операция.
казано от kaloyan на 17.02.23, 15:54:
Иначе, до колкото знам има черен пазар за тези неща.Аз не знам какво съм гледал предишните снимки. Но това което виждам сега е че ти всъщност и двата пъти си чупил само голямата гост - тибията. При мен и двете са счупени сравнително гадно. На фибията имам една такава плочка с болтове, която е по-малка.
Но пък за сметка на това твоето счупване до коляното изглежда да е доста неприятно и като е близо до коляното е шибано, не че до глезена е по-добре ...
Първото е не до коляното, а в самото коляно ставата на тибията е откъртена, супер шит и това парче е хванато с тази плака. Второто счупване е долу над глезена на тибията и фибулата като само тибията е с пирон в нея, а фибулата си зарастна сама, а и аз не исках нищо да и слагат.
казано от gotcha на 17.02.23, 19:02:
казано от kaloyan на 17.02.23, 15:54:
Иначе, до колкото знам има черен пазар за тези неща.Аз не знам какво съм гледал предишните снимки. Но това което виждам сега е че ти всъщност и двата пъти си чупил само голямата гост - тибията. При мен и двете са счупени сравнително гадно. На фибията имам една такава плочка с болтове, която е по-малка.
Но пък за сметка на това твоето счупване до коляното изглежда да е доста неприятно и като е близо до коляното е шибано, не че до глезена е по-добре ...Първото е не до коляното, а в самото коляно ставата на тибията е откъртена, супер шит и това парче е хванато с тази плака. Второто счупване е долу над глезена на тибията и фибулата като само тибията е с пирон в нея, а фибулата си зарастна сама, а и аз не исках нищо да и слагат.
Ти си бил по-информиран от мен ... На фибулата и на мен нямаше нищо уж да слагат, обаче понеже бягам решиха да сложат, тъй като има риск да я спраскам.
Това доколко е така не знам ..както и да е..
Днес тръгнах на физиотерапия. И за първи път проходих с патерици и малки стъпки но поне нормално. Тези са много добри, веднага ме напипаха и правихме много интересни и таргетиращи упражнения. Всичките сухожилия са натегнали и скъсени. Като се почне от ахилеса и се мине през всичките около глезена, та се стигне до коленните.
Вчера се чудех кво ще я правя тази дорзифлексия и малко се бях притеснил. Аз и преди движех с патериците, ама не беше ходене а някаква имитация, понеже глезена много малко се сгъваше. От оня дне започнах сам да правя по утежняващи упражнения.
Използвах че са ми близо и се придвижих с новата стъпка, която е много бавна понеже правя малки крачки. Та направих най-бавното и в същото време най-удоволетворяващото си ходене в живота досега. 1,85 км за 1 час и 37 минути ... :) ... Преди за по-малко се качвах от Драгалевци до Голи връх под лифта :) .... Ама пак ми беше кеф ...
казано от gotcha на 19.02.23, 11:03:
Имам приятел без фибула, който тича и кара ски.
То че може, може. Но е строго индивидуално всичко това и зависи от мотивацията. Въпреки че не можем да го предвиждаме това и идва от горе, все пак на мен ми се ще да не се мъча на стари години..... Но като гледам :) добре напредваме :)
А този човек как така е останал без тази кост, не са ли му направили някакъв имплант ?
казано от kaloyan на 20.02.23, 11:22:
А този човек как така е останал без тази кост, не са ли му направили някакъв имплант ?
Премахната е поради карцином. Фибулата няма товар в/у нея, а само стабилизираща роля и може явно и без нея. Докторите са му казали, че ще може да си прави всичко и да не се притеснява за това и реших, че няма нужда да ми слагат плака, а и мисля, че някой друг с подобна фрактура ми каза.
казано от gotcha на 20.02.23, 18:31:
казано от kaloyan на 20.02.23, 11:22:
Премахната е поради карцином. Фибулата няма товар в/у нея, а само стабилизираща роля и може явно и без нея. Докторите са му казали, че ще може да си прави всичко и да не се притеснява за това и реших, че няма нужда да ми слагат плака, а и мисля, че някой друг с подобна фрактура ми каза.
Ясно, това са хора опряни до стената, на тях шапка им свалям .. Мойто е като някаква настинка сравнение с това
Мнението беше редактирано от kaloyan на 20.02.23 21:40.
Днес ходих да си взимам снимките, понеже физиото ми се скара че съм отишъл с празни ръце. Абе мармалад е ... пускам снимки от деня на контузията и от 15ти точно преди да махнат единия винт, та това е положението ... :)
Баси, ти верно имаш като моето счупване досущ. Двете кости долу над глезена. Мен ми казаха, че това е доста рядка фрактура, обикновено тибията се троши долу, а фибулата горе чак към коляното.
Втори ден на рехабилитация, дорзи флексията подаде още и ходенето започна да става с по-големи крачки. Като днес се прибрах за 42 минути някъде, вместо за 1 час и половина. За тази седмица приключих с физиото че имам друга работа и ще пътувам. Следващата седмица ще направя 3 дни и към края ще отидат да ми махнат конците.
Тогава ще се консултирам с доктора и ще видим кога ще мога да ги хвърля патериците, но така като гледам може би ще мине още половин месец. Счупването е гадно и засега почти няма калциране и ще трябва повече време. Засега е ясно че за да стане пълно зарастване, може би ще отнеме 1 година .
Отбелязвам си тези дни, че за първи път от 2 месеца не лежа много много и крака ми е надолу. Поради тези причини се надува яко, предполагам е нормално. Правих и набирания на нормален лост, по 10 на серия, заради хоризонталните не ми е паднала силата в горната част много, тя и преди липсваше, но нивото е ок като за мен.
От следващата седмица започвам пак стриктно с физиото, без да стоя по цял ден изправено потрошен :)
Върнах се в София от утре започвам яко рехабилитация. Днес един познат се е изсипал в Северен Джендем алпинист с опит и е със същата контузия като моята. Не съм се чул още с него, понеже е паднал отвисоко може и да е по-сериозно. Дано да не е ...
Тези 3 дни бях в движение повече, крака се надува доста в глезена. ПРавих и набирания за първи път на нормален лост, по 10 бройки на серия. Започвам да трупам мазнини и това не ми харесва. Докато бях като скелет, сега започвам ошишкването и може би ще трябва да режа и храна и алкохол, докато не започна да тренирам по-сериозно.
Трябва да започвам да си търся и работа и пак нещата тръгнаха на много задължения :) .. Но поне гледам по различен начин, което стане стане, което не ............ ще е някой ден ...
Минаха 11 седмици и 2 седмици от физиото. Вече стъпвам добре, обаче както и предполагах имам проблеми с дорзи флексията глезена и коляното не е добре. Поотрафираха мускулите. Всичките сухожилия покрай глезена и коляното са зле. Има добър напредък, понеже ахилеса не ме дърпа толкова при флексията, проблема вече е долу в сухожилията на самия глезен, те дават резистентност в момента.
Искам да правя повече движение, обаче вчера минах 3 км и днес на физиото виждам че не е добре. Опитвам се да се озаптя, да не правя по много.
Утре отивам при доктора, да ми маха конците и ще видя дали ще ми позволят да махна едната патерица. Според мен ще искат да изчакат още поне да направя 3 месеца, но дано да греша. Също ще питам кога ще мога да карам велоергометър и да натискам съединителя, демек да шофирам :)
Къде се издокара така, бре. Нямам време да чета по-назад, гледах уж, ама.
Ей, тия дет правите яките преходи с тичане, изпотрепахте се бе хора.
казано от DydoFit@ на 01.03.23, 14:37:
Къде се издокара така, бре. Нямам време да чета по-назад, гледах уж, ама.
Ей, тия дет правите яките преходи с тичане, изпотрепахте се бе хора.
И това го има .... :) Ами на елементарно място, на зелената на Витоша, това е мътя към РВД-то или още гъбата. Там на едно място имаше много кофти лед и така ...
Всеки си страда от главата, но тези неща стават и без да се тича и без да се правят геройства. Просто като има да минава през главата минава и не пита :)
Е тук бях писал един познат алпинист с много контузии, сега по елементарен начин така е потрошил крака че е вероятно да остане със сериозни последици. Просто му се е залостил крака между два камъка и силния вятър го е бутнал и всичко на сол ...
казано от DydoFit@ на 01.03.23, 14:43:
Ясно.
Бързо оздравяване и пълно възстановяване желая
Благодаря ! Но да бягането по нанадолнище по неравен терен крие рискове. Аз винаги съм бил бавен и внимателен но и това не ми помогна ... Занапред, може и да не бягам вече на такива терени надолу. Може би чак ако се възтановя много добре и заякна, чак тогава :)) Ама засега толкова ..
След застоя и колебанията, днес получих две хубави новини. Едната е свързана с работа. А другата е че доктора току що ми каза, че след като махнем конците, мога да хвърлям едната патерицата. И след 1-2 седмици и другата ..
Вчера ми махнаха конците. С физиото днес обаче решихме да не бързам с едната патерица и да я оставя за понеделник. То и не съм готов, понеже днес за първи път започнах да прехвърлям цялата тежест на крака. Ще видя днес и утре как ще е ..
То и доктора каза че дорзи флексията се губи за 2 седмици при тези контузии и много бавно се връща. От друга страна каза че ако се закъснее прекалено с рехабилитацията, после оправянето става мъчно. Аз съм точно по план както трябва да е .
Имам контролен преглед след 1 месец, да се види как върви зарастването .
Стават 2 месеца и 3 седмици след контузията. Очаквам приблизително като станат 3 месеца да ходя без патериците и да започвам да натоварвам леко. Но по-сериозното трениране очаквам след контролния преглед. Очаквам е силно казано, както дойде, но горе-долу.
Някой знае ли дали в Южния парк (София) има лост за набирания и някаква успоредка. Много пъти съм бягал там и не мога да се сетя за нещо смислено да съм виждал.
Има тук, но снимката е стара. Площадката е нова и хубава. Това е на входа от към бул. Витоша. Минаваш покрай фонтана и тръгваш на дясно.
казано от Гордан на 04.03.23, 10:12:
Има тук, но снимката е стара. Площадката е нова и хубава. Това е на входа от към бул. Витоша. Минаваш покрай фонтана и тръгваш на дясно.
хахахах :)) това ми прилича на детска площадка на снимката. :) Не виждам лостове и успоредки :)
Оооо май се сетих, това е малкия кръг. Там бегачите си правят контролни и въртят като луди на една обиколка.
Ама там имаше ли лост за набиране ... май да ..
Мерси !
Мнението беше редактирано от kaloyan на 04.03.23 12:26.
Отдясно на детската има нова хубава за лостаджии, иначе може да ходиш и на Раковски на лостовете, там колко съм висял не е истина.
Ти намери ли си велоергометър?
Под “снимката е стара” имах предвид, че новата площадка не се вижда на нея. 🙂
казано от Гордан на 04.03.23, 13:44:
Под “снимката е стара” имах предвид, че новата площадка не се вижда на нея. 🙂
Ходих днес, малко е кал там, ама става. Правих набирания и лицеви, малко л-без сит на пейката, ама много слабо днес, хич нямах никаква сила. Така се уморих че едвам се прибрах после . :)
П.С—- Ъъъъ чукча писател, чукча нечитател :) :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 04.03.23 16:47.
казано от gotcha на 04.03.23, 12:36:
Отдясно на детската има нова хубава за лостаджии, иначе може да ходиш и на Раковски на лостовете, там колко съм висял не е истина.
Ти намери ли си велоергометър?
Не съм търсил още и се чудя дали да взимам. Ще ми се да си взема една наставка за задната гума на колелото, тези евтините по 150 лева ... ето това ..
https://www.emag.bg/magniten-velotrenazhor-homcom-stomanena-ramka-54-5-x-47-2-x-39-1-cm-cheren-5661-0058/pd/DBJPB2MBM/
За да ми е по лесно да го придвижвам, понеже не съм само в София ...
Мога и твоя велоаргометър да купя, ама първо че не знам дали мога да го натоваря и второ после няма да има какво да го правя, тъй като едва ли ще карам след това....
Ти какво ще ме посъветваш ???
И да те питам, има едно леко като пукане около мястото на счупването, което не е съпроводено с болка и се чудя дали това не е от сухожилието. Това е когато стъпвам и не се получава постоянно, а май когато движда спра за известно и почивам в легнало положение и после пак стана да стъпвам. Дали ти си имал нещо подобно ? Мерси предварително ..
Набарах го къде е това пукане, явно е от сухожилието и е точно там където е завъртян фронталния пирон долу в глезена и няма нищо общо със счупването. Не знам дали е от главата на винта и там да прескача самото сухожилие ... :) все тая.
Иначе тази зелената площадка на Титан е явно с по ниско качество от оранжевата, понеже лостовете са мноого хлъзгави, на оранжевата са черни с покритие и по грапави и го няма това нещо ...
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече