Вчера пийнах така яко и вече съм напълно излекуван. Обаче прекалих с ходене и работа днес, та ме боли крака. Интеесно утре как ли ще е.
казано от kaloyan на 06.05.23, 21:34:
Вчера пийнах така яко
Което ще рече, колко :-)
казано от DydoFit@ на 06.05.23, 23:00:
казано от kaloyan на 06.05.23, 21:34:
Вчера пийнах така яко
Което ще рече, колко :-)
Големи хора сме и не коментираме. :)
Както каза Гордан, големи хора сме и аз не си броя никога колко пия. По ефекта усещам и на другия ден, че е било повече :)
Иначе на крака му понесе добре, обаче пък сега наболява горе в тазобедрената .. явно това е моментното по-слабо звено
Мнението беше редактирано от kaloyan на 07.05.23 08:29.
казано от Гордан на 07.05.23, 13:24:
А Гордан това го е писал също полу-нокаутиран. :D
А така, това ме надъхва че не съм и продължаваме напред :)) Винаги е хубаво да има съмишленици, независимо от дисциплината.
Днес успях вече да стъпвам и да задържам на пръсти, което е голям прогрес. Правих и клекове с помощ за да е дълбок и нормални до паралела + отпади в супер серия, дълбоки ... Много съм доволен, единственото нещо е че като завъртя 4 серии по 10 клека и 4 отпада на крака в супер серия и ставам мек, все едно съм бягал 13 часа ултраматарон. Отделно на това крака започвам да го усещам все едно го няма, но това го отдавам на нервите, които зарастват за по 6 месеца, а и липсата на мускул.
Вчера изкарах колелото от гаража и с болния крак стъпих на педала а с другия го преметнах над седалката, както си се качвам без проблем..... Обаче понеже баща ми е свалял гумата и не е оправил веригата, за малко да се прибия :)) понеже се беше преметнала веригата и въртя и дращи и се чудя какво става. ... Та това ми беше карането, докато не го оправя.
Горе долу, успея ли да направя пълен клек свободно (както се казва ас то грас), това вече ще го считам за пълно оправяне .. но ще ми отнеме време ..
Иначе всяка сутрин раздвиждам и ми се събира повече ходене. За съжаление днес е първия работен ден след дългия уикенд и хубавите неща ще бъдат по-малко :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 09.05.23 09:42.
Днес си отбелязвам липсата на всякакви тренировки, тъй като се захванах сериозно с работа .... Мисля утре като се събудя да се захвана първо с тренировките , а не “само за малко да погледна по работа” , погледждането след тренировките.
Днес правих 2 км по баир и 220 стъпала на отиване и слизане. Ок се нещата не ме боли вече. ПРавих и клекове и ходене леко на пръсти. Леко с много малки стъпки и пробягах за кратко. Но проблема е липсата на мускул... Ще трябва да наблегна доста на упражнения . Да заякна мускулите ... тези по ходилото и покрай глезена ще отнеме време ..
П.С - но не мога да не отбележа болежките, от началото на вируса който ме хвана ми се възпали и сухожилието от задната лопатка чак до врата и не минава много. Аз не му и помагам, понеже съм се хванал сериозно за работа. Отделно на това коляното на счупения крак го усещам че щрака, няма нещо мускул и като съм легнал и е опънат ме заболява.
Ще трябва да взимам по-сериозни мерки, но засега работата ми пречи :) :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.05.23 20:55.
Днес сутринта правих коляно към стена 3х20 и в сс с разтягане за прасец и ходене високо коляно. 3 х 20 на диска напред назад и 3 х 20 кръгове. После за първи път успях да направя малко движения като мечка, жабка и маймунка, което е добре , но не можех да правя много , пак 3 серии .. След това направих 3х10 дълбоки клекове асистирани и 3 х 5 на крак, отпади. След това 3х10 нормални клекове и накрая 3х 10 клек от стол динамично с лек отскок. Засега още не ходя много на пръсти понеже ме натоварва.
казано от gotcha на 13.05.23, 18:14:
Сори за профанския въпрос, но какво са мечка, жабка и маймунка? :)
Аз правя такива сесии с различните такива, то има и паяк и патешко ходене тн без да спирам, ето тук са описани .. Но в момента не мога патешкото, него по натам .. :)
НА английски им казват locomotion
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.05.23 18:34.
Абе като гледам, много от нещата имат за основа йога асани, от които тръгва някакво придвижване. Като например “Гледащо надолу куче”. Предполагам в голяма част измишльотина, с опит да бъде обоснована като полезна, т.е. да възбуди интерес и да се изкарат пари. Човек още като е тръгнал от своите прародители (ако тезата е вярна) в цялата си еволюция не се е движел с тия измишльотини :-)
Ся, може да има някаква полза-все пак е напрягане и подобряване на гъвкавостта.
Не са никакви глупости Дидо :) бъркаш се много. Не е задължително да е йога. Това са просто движения, всеки избира какво да прави. Неслучайно всеки знае какво е патешко ходене, не е случайно. Та и това е така .. работи много добре. Просто тях давам за пример, а те са го взаимствали и от бойни изкуства и тн ..
Иначе в еволюцията си се е движел още по галантно, виж животните какво правят :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.05.23 21:36.
Да...галантно,за това някой вид е еволюирал ,а други не.
Не виждам много да ходят с патешко ходене.
Кат вземете да се засинявате животните как били-те са животни , а ние не.
казано от nervak на 14.05.23, 10:12:
Да...галантно,за това някой вид е еволюирал ,а други не.
Не виждам много да ходят с патешко ходене.
Кат вземете да се засинявате животните как били-те са животни , а ние не.
Не става на въпрос за това. Това което казвам е че това ми помага на мен, като движения. Ако можехме да ги правим свободно, както преди сме ти правили, нямаше да иманужда въобще да ги споменаваме. Но със сегашния начин на живот се превръщаме в едни функционални инвалиди. И един функционален инвалид като реши да тръгне да работи с тежести, почти винаги резултата е плачевен.
Кога е било преди дето сме ги правели???
Де ги тея функционални инвалиди с плачевни резултати.
Мнението беше редактирано от nervak на 14.05.23 18:26.
казано от nervak на 14.05.23, 18:25:
Кога е било преди дето сме ги правели???
Де ги тея функционални инвалиди с плачевни резултати.
Това което е правено преди е работа и занимания да са свързани изцяло с движение, а сега има все повече занимания при които се стои на едно място.
казано от nervak на 14.05.23, 20:19:
Разбирам...работа с патешко ходене ..мечка и маймунка ли беше?
Не е и затова ги правя :) понеже ми помагат.
казано от nervak на 14.05.23, 22:20:
Не ме разбра...ма и няма смисъл.
Карай, то с писането винаги е малко трудно ...
Днес сутринта .
1. 15 мин велоергометър на 6
2. 3х20 на крак, коляно към стена + ходене високо коляно и задържане и ходене назад.
3. на диска за баланс 2х20 наред назад 2х20 кръгове
4. Движения за мобилност 3 пъти по около 2 минути (зор ми е още)
5. 4 х 10 пълен, но леко асистиран клек.
6. Отпади по 5 бройки на крак + малко напади....
и ми свърши времето и започнах работа ...
Отпадите е добре, но при нападите ми е трудно. Като изнеса здравия крак, при връщането назад, се прехвърля доста тежест на болния крак на пръстите ,което ми е целта да го засиля, но ми е малко трудно още и несигурно ....
Вместо да правя силово довечера пак, ми се ще да поразнообразя и да разходя .. Да видя как ще ми се отрази ако направя малко по-дълги разтояния.
Добавям 3 км ходене за 45 минути и 4532 крачки го изчисли стравата, ама как точно ... Нещата са добре, не ме боли, но усещам слабост все още, слизането по стръмно е малко по-трудно.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 15.05.23 17:46.
Днес
1. 20 мин велоергометър на 6
2. 3х20 на крак, коляно към стена + ходене високо коляно и задържане и ходене назад.
3. на диска за баланс 2х20 наред назад 2х20 кръгове
4. Движения за мобилност 3 пъти по около 1,5-2 минути (зор ми е още)
3 кръга
1. 10 х пълен, но леко асистиран клек.
2. 5 х набиране
3. 8 х лицеви опори
4. 5х на крак отпади
5. 8х колене към гърди
6 10х от седене леки подскоци с полуклек
1 х 20 самостоятелен клек
Малко ходене с щеките на пръсти ..
Гледах да понатоваря днес, но да не прекалявам. С набиранията и лицевите карам леко, да не дразня сухожиллието, което почти се е оправило. При ходенето на пръсти, щракаше към глезена и реших да приключа за днес.... Дотук беше лесно ...
Вчера следобяд 2 км ходене
Днес сутринта 4.25 км - 1 час и 2 минути...
Малко с качвания и слизания, това ми е най-дългото засега, гранично е с зоната на комфорт, след 3.5 км започва да ме дърпа и да се повъзпалява леко, но не ми пречи. .
Реших да завъртя, да ги събера малко ходенията, довечера ще направя другата тренировка, само да видя дали ще се възтанови крака от ходенето сутринта. А пък и ще вали много вероятно, да не ходя из дъжда ...
Добавям 30 мин колело на 6-та степен. Още на колелото за загрявка, разбрах че след това ходене днес няма да стане работата.... затова толкова за днес.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.05.23 18:10.
Какво ли стана за тези 2 дни, всичко друго но не и тренировки. на 18ти бях цял ден в офиса, вечерта крака беше на балон ... Днес станах в 5.30 пътувах 3 часа в една посока, свърших малко работа и 2 часа и половина наобратно. Тренировки няма. Утре съм на едно събиране на една хижа в ниското в източните родопи .... Да видя как ще е , обаче ми се спи много яко.
Тренировки евентуално в понеделник ... Хубави събота и неделя ... най-накрая малко постопли покрай дъжда . а то така ще бъде поне до края на май. Шантава година ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 19.05.23 21:39.
Какво стана освен че ходих в източните родопи, преди това минах 5 км пеша и после пиене яко . Неделята пътуване наобратно и реанимация. В понеделник пак ми се наложи да пътувам и така ... напред назад ... Днес си стегнах колелото и завъртях малко ... Утре по случай един от най-хубавите дни досега като време а и като празник, ще изляза за леко каране.
ПРавих си снимка на крака, обаче понеже трябваше да тръгвам, не си я взех, писах на доктора, той каза че ще я погледна и ме тури на кури ... То и аз така, дреме ми на шапката ..
Другото е че съм позатлъстял, уж режими това онова ... :))) само приказки по форума си останаха, въпреки че следя нещата, но има други причини и това са недостатъчно силовите и интензивни тренировки по обясними причини и това просто си се натрупва с течение на месеците ...
Но утре колелото ще каже ... Купих си и едни тера ластици, за абдукторите да понатисна ..
И от работа ми се събира, а и не само ... много динамично стана ... като бях потрошен нямаше динамика .. нищо не ме интересуваше, сега обратно към “живота”
Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.05.23 21:04.
Днес 14 км колело с 200 метра денивелация ... за към 56 минути... Ами идеално беше без да пресолявам ... В началото пускам, а пък после изкачвам. Хубавото е че на големите баири на връщане не съм слизал, вярно че карах на най-ниските скорости но е добре .. Засега ще се придържам известно време на асфалт и паркове и като дозаякна по-натам, ще мина на черни пътища и тн .. То и сега мога, но не искам някъде да се натреса и да прецакам крака. Доктора като каже че може да поема вече демидж тогава :) Сега ще сложа маратонките и ще поклякам малко собствено тегло , че трябва и да излизам по други мероприятия.
Хубав ден на всички и честит празник !
Днес 19.3 км с велосипеда, 200 метра денивелация и 1 час и 15 минути. Днес беше добре, нямаше грижи. Но после носих една торба 20 кг и малко ме опъна крака.
Доктора ми каза края на август да ходя да ми махат едната плочка и после около декември да извадят пирона и останалите види, каквото има. Питах го какво може и не може да правя. Далил мога да започна да скачам отвисоко, той каза да движа ама нищо екстремно :) ...
Аз си имам планове така или иначе. Тук скоро започвам да ходя в планината на къси разтояния, че да започна да свиквам и на слизане, че това досега ми е най-трудното. Продължавам и с упражненията . като другата цел си остава ходене на пръсти за повече време.
Добавям днес 7 км и половина ходене , по равен терен .. Човек и добре да живее стига до Южния парк :) ..
Днес и вчера по 4.5 км ходене плюс много упражнения за мобилност и ходене на пръсти..
Нещата започват да стават все по-добре, но е тежка работата. Колкото повече задвижвам и активирам пръстите на краката, става по-трудно. Сега сухожилията ме дърпат и болят все едно съм ги възпалил. Май ще науча анатомията. Но се възпали това което е отвън на крака от външната страна на коляното, но не е като да съм предобрил. Просто започвам все повече да ги разтягам и товаря. Това може би е и ключа и се надявам да е правилния път към пълното възтановяване. Утре няма да ги тренирам, понеже ще ходя до офиса и ще е своебразна почивка след 2 дни сериозни тренировки.
Сутринта 30 мин велоергометър на 7
20 мин качване и слизане по стъпалата.
Не ми остана време и не правих друго. Но така или иначе ги сменям тренировките. Много ми е полезно самото слизане по стълбите, тъй като точно там е часта където ми е фокуса. По графиката на пулса и предимно по усещането си вижам състоянието . Ще набледна на стълбите, обаче малко е скучно. Днес за 20 минути, пак по графиката на сърдечния пулс, виждам че съм се качил и слязъл 8 пъти от първи до пети етаж.
Днес направих 30 минути велоергометър и 30 минути качване и слизане по стълбите...
Доста добре се отразяват стълбите, интензивно е, щом ми капе пот от челото е много добре. След стълбите обаче не мога да правя нищо друго, тъй като омекват краката все още. След това само набирания,лицеви и малко коремни преси. Преди това и леки упражнения за разтягане. Нарочно привечер не съм правил нищо и мисля да ротирам малко ... Утре ще ходя сутринта, а пък следобяд ще правя основно клекове, напади и упражнения. След 2-3 дни ще върна стълбите пак. Но предвид това че ще пътувам отново, това най-вероятно е да тренирам по друг начин.
Забравих да пиша, че килограмите 74 и нещо отпреди 3 седмици в момента съм на 72.5 .. Бях понапълнял.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 03.06.23 08:39.
Сутринта 1 час велоергометър на 7 и 1 час ходене ... Имам мускулна треска в силния прасец от стълбите. ...
След една седмица правя 6 месеца откакто си счупих крака. Днес е деня в който оправих ходенето напълно. Този процес отне доста време и изключително много самокоригиране и насочени упражнения. Съответно мога да ходя бързо и се движих средно с 5 км час. Имам още едни неща по фината моторика да позаякна и пооправя, това ще ми спре и останалите болки в коляното. Кардиото формата се вдига супер бързо и трябва много да внимавам, понеже започва да ми се тренира още повече.
Стъпалата много помагат и ще продължавам с тях. Следобяд ще правя само клекове и напади и малко горна част.
А утре ако не пътувам ще се кача до витоша малко да кача и да сляза на по-стръмно, но ще е съвсем кратко.
Все пак като понатоваря повече на ходенето си боли, но не е фатално. Все пак гледам да не прекалявам.
П.С - гледах си малко стари тракове и се чудех откъде да се кача и докъде на витоша, но се отказах. Колкото и да ми е мъчно, ще трябва да се озаптя още малко. Не е времето, няма смисъл да се връщам назад. Гледах си последното качване на 10ти декември от Драгалевци до Черни връх за 2 часа и 15 минути и ми дойде на акъла какво се случва когато стигна върхова форма и започвам да се претоварвам. Всеки път е едно и също - контузии. Затова че няма да ходя никъде, по добре да се товаря в градски условия известно време още. И сигурно неделя ще пътувам и после минавам на колело в градски условия и други неща ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 03.06.23 14:51.
Днес направих най-дългото карене, все още по асфалт. 24 км за 1 час и 30 минути с почти 400 метра денивелация, като тя е съсредоточена в много малко км, на два етапа, другото е равно ... Това е .. Пиша си го за да отбележа, че съм много натоварен с други неща, но кое ли е смислено ..
казано от gotcha на 06.06.23, 21:54:
Пич, ти с един крак си бърз, колкото мен :D
Направо, ама друг път ... :)
Днес 30 км за 1 час и 52 минути денивелацията същата ... Днес просто увеличих малко разтоянието по равното . Крака е по-добре, кондицията също. Няма умора, за разликата от миналия път.
Днес по-леко, 25 км 1 час и 33 минути денивелацията 300 метра. ..
За първи ден включих и земни пътища и спускане по тях, да видя като стоя изправен на педалите и като друса, как понася крака. Добре е .... Но пък тези дни не правя пък никакви упражнения. Като се прибера на София ще завъртя пак упражнения, повече и стълби повече и малко планина най-накрая ми се ще .. Мисля че и физически ще мога. Единствено проблема ще е на слизане, другото е ок .
Забравих да кажа че мога да ходя на пръсти вече, но все още като направя малко обем и ме стяга малката кост където е счуено, фибулата. Явно играе основна роля в стабилизацията ... Ще наблядам и на такива упражнения и като усетя, че вече не ме дърпа толкова, ще започна да бягам .. Ще го мисля кога да стане ... Не ми е толкова важно на този момент бягането.
А утре стават точно 6 месеца ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 09.06.23 10:43.
Днес пътувах и сега вечерта направих 1 час ходене ... Като пробягах някакви интервали да видя как е крака. Малки крачки леко, гледах да не го претоварвам ... Започвам с упражнения от вдругиден че имам работа утре сутринта .. И въобще повече работа се очертава .... Но фокуса сега ако мога тази седмица ще е основно упражнения, малко ми трябва още ... Днес даже се покатерих и на едно дърво, ама ме беше страх да скоча. Със скачането много ще внимавам :) от много малко ще започна.
Вчера колело 30 минути на 8 степен, 30 минути стълби, вечерта 40 минути разходка..
Днес разходки, 20 минути велоергометър, упражнения с ластици. Ходене настрани с ластик, ходене на пръсти. Повдигане на пръсти. Лицеви, набирания, коремни преси, клекове асистирани и пълни, напади. Локомоушън малко ..
Ще ми се да се кача някоя вечер да раздвижа в планината но в това време не става много за мен ...
Довечера ако става, ще разходя из парка в бърза крачка. Стъби няма да правя че днес понатоварих с упражненията.
Иначе работа, разправии и ходене нагоре надолу и обикаляне има постоянно. Е така за няколко седмици не мога да си потренирам нормално, без да трябва да гоня някакви други неща. Кога се тренира, кога не ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 14.06.23 14:04.
Вчера нищо не направих понеже ме хвана хем дъжда, хем работата най-вече.
Днес 8км ходене за 1 час и половина. Като 2 км разделих на 4 х 500 метра бягане. Много леко с малки стъпки ..
Много съм доволен, започвам да усещам крака свободно и като че ли като побягвам поразтягам по-добре сухожилията . Вече освен шкембето да се тръска, започва и болния крак около коляното също, което значи че си възвръщам мускулната маса. Освен това коляното започва да спира да ме боли, но това е свързано точно с упражненията и това че сухожилията започват да се активират все повече и мускулите. При бягането и при клякането фибулата не ме дразни толкова .
Оптимист съм че въпреки пирони и болчетата и планките, ще успея да възвърна целия обем на движенията , напук на това което чух от рехабилитатора, че нямало някои неща да станат докато не ми ги махнат ... Но трябва да продължавам с упорството.
Просто трябва да се уцели дозата с упражненията кога колко, силови колко, за мобилност колко. Кога да ходиш повече, кога по-малко, кога по баири и да слизаш ..
Дано да съм на правия път ..
Довечера ако остане време ще направя един час велоергометър на 7 и 8ма степен ..
А утре вече ще направя една промяна, след леката загрявка и мобилност, ще пробвам да направя стълби но наполовина около 15 минути и след това да вкарам кръговете с напади клекове и други, за да видя как ще ми понесе крака, като съответно ходене ако има такова, ще оставя за вечерта много леко.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече