Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимказано от kaloyan на 21.03.24, 15:55:
Ами не знам какво имаш предвид, има ли го някъде на видео да видя ?
Има и на “полу” топка и на цяла, не знам ти на какви правиш. Клипове бол.
Но все пак макар да го има, не давам съвет да го правиш, тъй като е рисково, а пък за теб още повече. Шегувах се, като го предложих. Викам си, тоя Калата да не вземе вярно да тръгне да прави тая простотия.
Мнението беше редактирано от D_M на 21.03.24 16:24.
:) Иначе аз говоря за такъв тип топка това се нарича balance ball (топка за баланс), другото е швейцарска топка ..
Просто някакво рандом видео попаднах. Стъпваш най - отгоре и вдигаш единия крак и пробвай да видиш колко ще издържиш :)
Колко очакваш да издържа. Просто да стоя на един крак, независимо колко и как съм вдигнал другия и е важно да не опира, така ли.
Дай предполагаемо време за схванат човек като мен и още утре ще се опитам да го бия!
21.03.24
19:54
Дидо, ти почни първо да тренираш, после търси такива предизвикателства...
казано от James Hinks на 21.03.24, 19:54:
Дидо, ти почни първо да тренираш, после търси такива предизвикателства...
Нищо де, Калата да зададе време, пък знам ли😀 Поне да се види, че и там съм зле и да се приключва🤣
21.03.24
20:13
Спри да пишеш на 3-4 джинс с тоник...
Джиткай си там ексцентрици и гърди бицепс и си трай!
казано от James Hinks на 21.03.24, 20:13:
👍
казано от Dydo на 21.03.24, 19:08:
Колко очакваш да издържа. Просто да стоя на един крак, независимо колко и как съм вдигнал другия и е важно да не опира, така ли.
Дай предполагаемо време за схванат човек като мен и още утре ще се опитам да го бия!
Виж сега, предизвикателството си е за теб. Принципно е такива елементарни упражнения дават много добри резултати, те се наричат помощни. Във всеки един спорт ги има, не са основни но са важни, без тях се получават контузии.
Като казах да пробваш, имах предвид не да те карам да се състезаваме, а да направиш три серии по 1 минута, като идеята е да си на един крак, няма значение другите къде са, важното е да не се подпираш. Глезена и ходилото са много важно за човешкото здраве, но за сметка на това са някак много пренебрегвани. Ако се замислиш през тях минава всичко като тренировки :)
казано от Dydo на 21.03.24, 19:08:
Няма нищо общо със схванат човек. Има много общо с баланса и силата в глезените.
Другия крак - вдигни коляното на 90 градуса и стой. Като задобрее човек, вдига коляното, затваря очи и стои. Много е добро упражнението.
казано от Svetoslav на 22.03.24, 09:13:
Няма нищо общо със схванат човек. Има много общо с баланса и силата в глезените.
Другия крак - вдигни коляното на 90 градуса и стой. Като задобрее човек, вдига коляното, затваря очи и стои. Много е добро упражнението.
казано от James Hinks на 21.03.24, 20:13:
🤐
Нямам време да пиша хич, тренировките са много работа. Яка треска на задните бедра, ама не от мъртва тяга, както писа преди това нервака :))
Днес освен работата, успях и да тренирам и то главно щото в работа се издъниха и го давам по-леко сега. Сутринта тренирах стандартното с клекове, напади, качвания, слизания, джъмпинг джакс и катерач, алтерниращи подскоци, лицеви опори и набирания , а следобедта излязох и направих 1 час и 30 минути колело в пресечена местност... Много добре се получи, времето тък след обяд нататък стана уникално .. Е така ако мога да тренирам, ще е пей душа.. и към това ще се стремя.
Сутринта затапих с едно 40 минутно бягане-ходене през пресечена местност. Преди това поработих за загрявака, после мислих да ходя да карам колело, ама не остана време и гумата беше се спукала ... Да пиша и за това колело ама все не ми остава време ...
Днес 55 км колело през пресечена местност 750 метра денивелация обща. Като тя се събира в няколко километра, бутах само 50 метра.. 4 часа от тях 3 часа и 30 мин в движение, понеже закусвах леко някъде преди средата.
Доста добре го усещам. По принцип като натоварване на хартия се води че беше по - резонно да е 2 часа и половина максимум. Но понеже не съм давал много зор, тази ми издръжливост си стои, затова че едва ли ще е проблем.
Доволен съм, утре имам дворна работа, поне половин ден, затова че най -вероятно чак във вторник ще има тренировка, като мисля да я направя с тежести във фитнес, но нека да стигна дотам ...
Планувам петък и уикенда да си направя вело-туристическа ваканция, да се кача на хижа мургаш след работа и след това събота да опъна по билото на балкана нещо целодневно около 10-12 часа. И после неделята нещо по-леко за да има време за връщане. За да мога да вдигна още малко формата.
Просто ще използвам тази отворила се възможност като комбинация от хубаво време, малко по свободен уикенд и още други фактори. Но все пак да видим дали ще стане.
Вчера в неделя покрай работа излязох малко да се видя с едни приятели. Те имат момче на почти 6 години на което съм кръстник, има данни за бегач. Той като ме види все иска да се състезаваме. И направихме близо 2 по 200 метра и най-хубавото е че той бяга доста бързо, а аз нямам никакви проблеми с високите скорости, което ме радва много .. Но той спря леката атлетика и сега тренира футбол. .. Разбрал съм се с него, да направим по-дълго бягане, въпреки че при децата ако няма състезателен елемент, лесно губят интерес. Обаче на мен ми се ще да му предам разни качества и май е време. Както скокове и бегови, така и да го науча кога, колко и как да натиска спрямо дистанцията.
П.С - и промяна в плановете .. Забравих че трябва тази седмица да ида с рехабилитатора на занимания, затова че избързах с фитнеса. Но сигурно тази седмица ще е последна с тях ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 01.04.24 21:07.
Днес: бягане до и на връщане от рехабилитацията
10 мин колело
3 х 20 клека + задържане 3 секунди на 90 градуса и под с швейцарска топка опряна в стената
3 х 20 разтягане на ластик + задържане 5 секунди на всяко повторение
4 x 20 високо качване
5 х 10 високо слизане
3 х 15 алтерниращи подскоци на крак на висок степер
3 х 5 на крак скачащи напади
Това съм запомнил ... Както каза Дони предния път “Ти бягаш, пък подскачащи напади няма да може да правиш”, тогава така и не стигнах до подскачащите напади, сега ги правя за първи път от контузията и честно казано нямах никакви проблеми ..
Като цяло ми беше леко, само се понатоварих малко от подскоците, понеже са по нависоко. От самите слизания и другите упражнения се натоварва и глезена, че като тръгнах да бягам на връщане усетих едно вдървяване, затова че по едно време спрях и се доразходих ..
Доволен съм понеже влизам лека полека във форма и започвам да не усещам тези натоварвания . Да не говоря за клека, вече мога да кажа на 100 процента, че съм готов за допълнителна тежест. А не както преди да не се усещах готов и въпреки всичко го правих :)
Чакам с голямо нетърпение да дойде петъка да си направя тази велоразходка през уикенда.
Добавям 40 минути бягане вчеря следобед и днес сутринта още 40 минути. После малко набирания и лицеви опори. Утре продължавам с последната рехабилитация, а днес следобед може и да направя нещо ...
Днес:
10 мин колело
5 х 15 алтерниращи подскоци на крак на висок степер
5 х 15 алтерниращи подскоци странично на степер
3 х 10 на крак скачащи напади
3 серии скачащи напади с придвижване напред и след това назад.
стълбичка - бегови упражнения ..
Тази стълбичка е от тази която се слага на земята за бегови упражнения, ползват я кондиционните треньори. Така и не мога да се сетя дали имаше друго име освен стълбичка :) ..
Днес само динамични упражнения, оказа се че нападите с придвижване напред са ок, обаче назад работата е по-трудна .. Понатоварих се доста добре ...
Днес беше за последно, пожелахме си повече да не се виждаме освен за кафе, че много ми стана. Разбрахме се да ходя през няколко месеца, обаче само да пия кафе, че да не се налага по потрошване да ходя :)
Оттук насетне започвам плавно да увеличавам натоварванията, стига да имам достатъчно време за тренировки. Ако не, колкото толкова. Засега краткосрочно като първостепенна цел е да кача кардиото и да мога да карам колело с денивелация за по цял ден. Втората цел е да достигна отново на бягане дистанции до 21 км но без да имам оплаквания и болежки по пътя. Третата цел е да запазя и да подобря с малко силата, като силови упражнения. И четвъртата цел е да подобря мобилноста. Като тези цели ще си сменят приоритетите според това как съм към даден момент.
Браво, Кала! С постоянство става всичко. Успех за целите и повече да е кефа :)
казано от gotcha на 04.04.24, 11:56:
Браво, Кала! С постоянство става всичко. Успех за целите и повече да е кефа :)
Ами да ти кажа честно, след като се потроших и малко отпреди това, нещата тръгнаха много рязко надолу. И май ми се струва винаги се случва така, гадостите да се събират. То моята травма е най-малкия проблем, но покрай мен само неприятности. Последните години около 31 декември пишех тук “Дано новата година е малко по-добре и няма тези неща”, а все неприятности . .
Горе долу за 2-3 години разбрах, че трябва да си променя виждането и да се наслаждавам когато мога на това което е сега и да не го сравнявам с това което е било ..
И това което е било, просто да го забравя ... Иначе е много вероятно никога да не се зарадвам на някакви неща които се случват ..
Затова че важното е да се държи духа жив, както казах и продължаваме напред :) :) .. На мен също ми е много интересно какво ще се случи занапред, основно около физическата форма, а от нея зависи много и качеството на живот ..
04.04.24
12:55
Стълбичка си се казва и след интензивна работа на нея най-вече за координация, краката и глезените са леж поне първите тренировки.
Трябва да напиша нещо, че времето минава. По предния уикенд се качих петък на хижа мургаш от бухово. После съботата направих много силен ден до хижа Кашана и след това неделя слязох до Етрополе. всичко с колелото...
Благодарение на тези 2 дни в планината ми се вдигна много кардиото. След това тази седмица правих доста колело и бягане всеки ден .. Мерих кръвното всяка сутрин и кардио формата се е качила много. За първи път от началото на контузията пулса ми е под 60 и то постоянно.
Днес направих ходене само от Драгалевци площадчето през Черни връх до ярлово и след това Железница .. За първи път правя 40 + км на ходене от около 1 година и половина + много слизане. Краката са супер никакви проблеми колена и таз, но слабото място са глезените и ходилата. Нормално е , тъй като досега се въздържах от дълго ходене ...
Исках да пусна и снимки и да напиша малко повече, но не остава време ..
То какво се оказа гармин кънекта има много повече функции, отколкото стравата. За вчерашното ходене ми казва ето това ..
Да, уж глезените, обаче така ме хвана мускулната треска, че вече два дни съм робокоп на квадрицепси и въобще на краката . .. ТРябваше да направя раздвижвания сутринта за по-малко проблеми, но така се оказа, че време йок и само работа..... Но утре със сигурност ... евентуално ..
Последно пътувах напред назад, много движения, нямах време за упражнения. Много бягах и много карах колело. До такава степен че коляното ми одървя леко, обаче не му обръщам внимание. Ще правя специфични упражнения по-натам ... Вече от нас като излизам на яко стръмния баир го бягам без да спирам .. Но бяганията в момента ми се ограничават от обикновено понатоварените крака, не от крадио формата ..
казано от kaloyan на 23.04.24, 13:35:
Но бяганията в момента ми се ограничават от обикновено понатоварените крака, не от крадио формата ..
Въпреки, че съм с наднормено тегло и уж не съм издръжлив на кардио натоварвания, при мен например ако изкачвам етажи първо ми блокират краката. Задъхване и висок пулс нямам кой знае какви. В моя офис съм на 8-ми етаж, където етажите са бая по-високи от нормален жилищен блок (по преценка идва все едно да си качил около поне 10-11 етажа) и когато асансьора се е бъгнал и се качвам пеш, в един момент вече краката трудно бутат и почти блокират, а нямам съществена обща умора.
Мнението беше редактирано от D_M на 23.04.24 13:52.
Ами да, като се натоварят краката единия ден повече, на другия дори и да смениш нещо, пак не се получава.... Относно стъпалата, че ме подсети, пак започнах да ги ползвам като загрявка и лека тренировка. Скучно е, обаче е много готино. Качваш се и слизаш до 8мия етаж, няколко пъти може и 10-15 .. Отначало в по бавно темпо, после по бързо и въртиш. Като цяло стъпалата са и те доста полезни, качване + слизане.
Вчера бягах 9 км пресечено, днес пауза и пътуване.. Утре мога да направя още едно бягане преди офиса. В събота мисля да направя 2 целодневни дни в планината по 12 часа, но ще видя как да го направя, понеже може да ми се наложи да мъкна палатка и чувал, а не ми се ще с толкова багаж да правя дълги натоварвания. А пък от друга страна не ми се ще да се прибирам всеки ден и така.
казано от kaloyan на 23.04.24, 13:58:
Като цяло стъпалата са и те доста полезни, качване + слизане.
За слизането може да се поспори ,колко е полезно при травми
казано от nervak на 25.04.24, 09:23:
казано от kaloyan на 23.04.24, 13:58:
Като цяло стъпалата са и те доста полезни, качване + слизане.
За слизането може да се поспори ,колко е полезно при травми
Ами то няма място за спорене. Слизането е последното нещо което се възтановява при някои травми .. Ако си обърнал внимание, това е последното нещо което вкарах в тренировките.
Но е много важна част, затова че когато преодолееш травмата е задъжително да го вкараш, иначе дефакто ставаш инвалид ... Всички негативни движения, ако не може да ги правиш значи вече имаш проблем. Дали ще са тежести, дали слизания по стълби, дали стръмно .. и ит н... И според моите виждания, негативната част на всяко едно упражнение, е много по-важно от положителното. Което значи че за мен е много по-важно да може да пуснеш контролирано, клек,тяга,набиране, лежанка, без проблем от това да ги вдигнеш.
Малко да понапиша, петък направих едно бягане на асфалт 9км. Усетих отдолу на десния крак едни дърпания, но не им обърнах внимание. В събота направих едно много дълго ходене от Дралавеци през Черни връх и слязох в Клисура, горе долу 51 км с 2200 денивелация. Като цяло кондицията е много добре, но десния глезен където е кокалчето имаше дискомфорт и като цяло този глезен след като му късах връзките ми дава ядове първи на дългите неща. Но така е защото и занемарих и упражненията и не ги правя. Неделята продължих разходката до ЦПШ и от там обратно в София. Счупения крак не ми даде никакви проблеми. Понеделника имах малко мускулна треска. Вчера също не съм тренирал понеже нямаше време. Днес ще изляза с колелото, но всичко е отшумяло включително това неразположение в глезена .. Продължавам напред .. и се сетих че от доста време не съм качвал снимки. ..
Минаха 9 дни, аз след тази разходка се разболях, уж несериознно, обаче ме държа много време. Карах колело и тичах, обаче не стана много по-добре и чак сега се пооправям. Гони ме много работа и честно казано, малко и дадох назад ..... А и времето е скапано, ползвам го като оправдание ... Мисля утре да понаправя някои неща по-структурирано .... Заплюл съм си съботата за едно пак размазване .. да видим .. Дойдоха ми едни супер олекотени спален чувал и палатка, които ще ми позволят да преспивам в ниските части на планината , без да е необходимо да нося тежко ...
казано от kaloyan на 09.05.24, 21:28:
Дойдоха ми едни супер олекотени спален чувал и палатка, които ще ми позволят да преспивам в ниските части на планината , без да е необходимо да нося тежко ...
Но все пак всичко на гръб пеш? .....или до някъде с кола и после разпъваш на избраното място?
Колко кила общо са двете неща?
казано от Левронката на 09.05.24, 21:53:
казано от kaloyan на 09.05.24, 21:28:
Дойдоха ми едни супер олекотени спален чувал и палатка, които ще ми позволят да преспивам в ниските части на планината , без да е необходимо да нося тежко ...
Но все пак всичко на гръб пеш? .....или до някъде с кола и после разпъваш на избраното място?
Колко кила общо са двете неща?
Палатката и чувала са под 2 кг :) .. Ти не си представяй нещо сериозно, това са за летни условия и по-скоро спадат към бивакуване, където комфорта не е от значение, а просто да изкараш ноща и евентуално да починеш малко. Ползвам и надуваемо шалте. ..
Това ми трябва когато правя някакви скоростни неща в планината и не искам да слизам, а хижа няма..
Като цяло аз избягвам палатките, тъй като носиш излишно много багаж и ставаш много бавен. Обикновено мъкнеш около 20 кг из чукарите, където колкото и як да ставаш, най-много в дългосрочен план да ядеш дървото.
Винаги ползвам хижа където има, тъй като може да си починеш повече, най-малкото заради топлината.
Днес направиих 11 км бягане с 500 м денивелация ... На места за по някакви метри ходих, понеже е на едни спускания и качвания .. Опитах се да го бягам, в едната посока нямаше проблеми, обаче на връщане, краката взеха да умират и походих тук там ... Предишните дни правих малко офп ... Трябва още малко по-сериозно ... Днес щях да ходя скоростно да качвам Ботев, ама ми се размина ... Ще ми се да пробвам утре сутринта .. но ще го реша тази вечер.
Днес си бих рекорда на каране. По асфалт движих , но пак с баири и денивелация. 30 км за 1 час и 25 минути, като нито съм закусвал, нито вода съм пил. Като цяло го усетих леко, то и това ми е целта. Та си го отбелязвам като горе долу постижение, нарочно държах малко по-висок пулс, но не го усетих и това е заради вчерашното бягане ....
УТре пак ще направя едно такова затвърждаващо бягане и ми се ще да не спирам на най-стръмните баири ... Ботев и планините отпаднаха по много причини. Ще е по-натам ...
Живи и здрави !
Да, днес беше много добре на бягането. Направих го без да спирам на баирите и самия пулс на най-стръмното не минаваше 161, като не успях никъде да се запъхтя.. Вярно е че това бягане нагоре е по-скоро влачене, но съм доволен. Тези баири ги бягам без да спирам, само когато съм във форма . Средния пулс също падна и времето с 6 минути по-бързо, при дори по-ниско усилие отпреди 2 дни... То има и други фактори, днес сутринта си беше хладно и не толкова задушно, въпреки вчерашния дъжд и си дава резултати това ... Чак сега след 30 минути усещам, че съм се понатоварил, но усещането е приятно. Малко и адукторите ги усетих мускулно. Съответно глезените не са много добре, но с този обем около 11 км, не ги тормозя много... Трябва да правя повече упражнения ... ама пустите му и оправдания ;)) Винаги се намират и то по много.
Специално цитирам тук едно мнение относно нефликса :)))) , остава и да познаете защо ...на един познат алпинист е .. :)
Изгубени в Каракорум
Спорим с жена ми, що е то т.нар. “телевизия” нетфликс. Мен ме е гнус да я гледам тая педалска телевизия, защото всяка една продукция там, задължително трябва да включва мляскания /най-малко/ между еднополови, ставащо под зоркия поглед на негърче и китайче - явно такъв е там стандартът за криворазбрана “политкоректност” да се допуска изобщо нещо до екран. Контрираха ме - я пусни на търсене нещо за планини, да видиш какви неща има. Пуснах. И познайте от раз какво излезе на първо място - “Планината броудбек”...
Та след усърдно търсене на нещо неджендърско, намерих “Изгубени в Какарорум”.https://www.imdb.com/title/tt26228498/
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.05.24 12:42.
Вчера излязох с колелото на пресечено и пак подцених условията... Тревата е пораснала много и имаше голяма роса. После с тая роса и полусух път, такова кално мазало стана, че едвам се прибрах. На места бутах, да не прецакам веригата от напъване. Но горе долу добре. Вечерта спах навън да пробвам новата палатка.. Тясна работа но става, задържа топлината добре и е супер лека. Заедно с лекия спален чувал, ще мога до 8-10 градуса да спя нормално. И като съм с дрехите и сложа пухенката, ще мога да изкарам до 3-5 градуса, без да се гърча.
Днес тръгнах с няколко серии набирания, но после минах в работен режим и всичко с тренировките си остана там ...
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече