Леко раздвижване

Прескочи до:

22.03.19
07:17

казано от MariaG. на 19.03.19, 22:14:

Явно никой не знае кой път да хванеш 🙂. Аз само да попитам на катерене ли отиваш?

Не на други занимания съм.

Вчера 6.8 km 45 минути, пулса около 150 и нещо, по висок от обичайното. Сряда не правих нищо тъй като бях на зъболекар и 2 часа човъркане, после главата беше двойна, а пък и вторник вечерта май прекалих малко с ракийката.

Честита първа пролет на патерици и от мен. От вчера изкачванията в планината не се водят повече зимни, а се наричат летни 🙂 нищо че има много сняг.

Заминавам днес за Охрид, ще съм близо де точно на езерото и ще има надявам се бягания около езерото. Гледах за цяла обиколка, но е доста, близо 90 км и няма да я правя 🙂

28.03.19
09:43

Така, да видим докъде я докарахме. Нямам време да пиша последните дни, бях 4 дни из македонско, после работа и стандартните хиляда неща.

Събота сутринта бягах 18 км и половина за 2 часа и 6 минути, пулс 144
Вторник 45 минути всичко от тях 3 х 5 минути интервал до пулс 162 среден около 158
съответно 950, 900 и 900 метра
Сряда (вчера) 35 минути от които 8 х 10 секунди интервали, там най-бързите бяха по 50 метра, но те са толкова бързи и зависи от каква скорост стартирам, че мерките не са точни, просто се правят за кеф. Но определено ме поразцепиха.
Тези дни ходих и на катерене вечерта, добре са нещата. Малко се поуморих.

Днес ходих да си правя годишните изследвания та почивам, наложи ми се да пътувам че имам работа и за утре други ден отпадат нещата. Събота заминавам за х. Яворов и неделя ще се качваме до Кончето през Разложки суходол.

В Македония бях за първи път и много ми хареса. Хората са добри, разбират български, обслужването ми хареса. Живеят си добре с албанците, има територии към охрид и към албанската граница, които са съставени основно от албанци и обратно на юг и изток към България са повече Македонци. Бях основно в Охрид, много хубаво място, особено когато не е в туристическия сезон.
Пътя от България минава покрай Скопие и въпреки че има “магистрали” не е супер яко. Минаваш през 6 “патерини” където плащаш такси. На връщане избрахме другия път, който е през Битоля, която също посетихме и също е приятно градче и от там покрай Велес и Щип, после Делчево КПП Станке-Лисичково и Благоевград. Не лош първокласен път, обаче ако е натоварен, определено няма да е яко. Времето си е все същото.
Тези на това КПП явно нямат много работа и проверяват всичко да им .... багажаа гледаха всичко.
Но това което най ме впечатли е природата. Езера които са обиколени от планини, макар и не толкова високи е доста красиво. 85 процента горе долу от територията се води планинска. Следващата година това ще ми основното занимание там. Например Кораб планина е доста доста девствена все още. Шар планина на границата с Албания също е много хубава за посещение. Баба и още други.
Единственото лошо там е че има нахвърляни боклуци много и не се пази, дори е по зле от България.
Но определено тази държава от съседните ми хареса най-много, все едно съм си вкъщи. Предстои това лято да видя Босна, евентуално Албания и може още някоя.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 28.03.19 09:46.

28.03.19
20:31

Днес си взех нов часовник, тъй като стария томтом взе да ме предава. Garmin Instinct страхотен, точно за моите цели, без излишни неща.
За съжаление ми се появява още един проблем със сухожилията на пръстите на крака който отлагам, а трябва да взема мерки. Проблема че е на десния крак и там всичко ми е свързано, слаб крак, травма на глезена, лека травма в коляното. Аз съм оптимист и знам че нещата ше станат и ще се оправи.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 28.03.19 20:32.

31.03.19
22:57

Честит Garmin 🙂. Сега виждам. Тези часовници наистина нямат нищо излишно и са перфектни. Аз с моя започнах да спя от седмица, следи ми съня даже.

А проблемът със сухожилията? Боли те кракът като ходиш ли?

Мнението беше редактирано от maria на 31.03.19 23:00.

01.04.19
11:42

Излязоха ми резултатите от годишните медицински прегледи.

Боби, ако може да ги погледнеш и да кажеш дали трябва да обърна на нещо внимание. Попадам в референтните стойности, но например креатина на база границите изглежда да кажем нисък, а пък глюкозата висока. Мерси предварително.

01.04.19
11:49

казано от kaloyan на 01.04.19, 11:42:

Боби, ако може да ги погледнеш и да кажеш дали трябва да обърна на нещо внимание. Попадам в референтните стойности, но например креатина на база границите изглежда да кажем нисък, а пък глюкозата висока. Мерси предварително.

Перфектен си. Това е креатинин, не креатин - креатининът е крайният продукт на креатин-фосфатната реакция. Стойностите му дават ориентация за работата на бъбреците, а освен от нея, зависят и от количеството мускулна маса.

За кръвната захар не мога да кажа нищо - нито знам по кое време на деня са ти взимали кръв, нито какво си ял преди това, а дори да е било сутрин на гладно, има влияние и това какво и колко си ял предната вечер. Затова тия еднократни изследвнаия са само за ориентация. Ако искаш точна картинка, трябва профил - взима се кръв няколко пъти през деня в определени часове. На теб обаче не ти е нужно това - прави се при хора с метаболитен синдром, хора в преддиабетно състояние или вече “готови” диабетици.

01.04.19
12:48

Благодаря Боби !

01.04.19
19:15

Така, да си продължа темата относно изследванията и заниманията. Днес минах и на специалисти като ехографи и кардиолози. На кардиограмата ми каза че имам забавен пулс като на спортист, целия ден ми е към 50 и малко в състояние на покой. Обаче кръвното ми беше 140/90 и като му казах какво съм правил, последните дни, той ми каза че е хубаво движението, но не и изхабяването и да намеря начин да не се натоварвам толкова. Той ме подхвана още от краката, като видя как са надрани 🙂
Предната седмица, а пък и всичките ми протичат идентично. Четвъртък бързах да приключа работа, правих някакви неща на тагадък, че трябваше да пътувам. После петък съм прехвърлил и редил сам 8 кубика дърва, не на голямо разтояние ама пак, после събота пак тичане и шофирах 4 часа до Бетоловото, по тъмно тръгнах до хижа Яворов, уж да хвана пряката пътека, а се заших в гората. После лягане с ранно ставане, но то с толкова хора спането почти не беше добро. Събота тръгнахме с идеята да направим х. Яворов х. Вихрен и както винаги се тръгна с много високо темпо, за 2 часа бяхме на Разложки суходол, обаче едното момче сдаде багажа и преди Байови дупки се върнахме. После газ на обратно и шофиране до София, едвам гледах.

Днес реших да си взема почивка сутринта и да ходя на катерене сега вечерта, обаче се отказах и от катеренето.
Вече ще си меря кръвното всяка сутрин след ставане и вечер преди лягане и ще гледам така да си организирвам нещата, че да не съм постоянно на педала.

02.04.19
09:43

Днес един час бягане бавно темпо 8.5 км пулс 140 сигурно.
Снощи - 121/61 57 пулс
Сутринта - 124/75 52 пулс

Кръвното се оправи засега, ще следя с натоварването през седмицата как върви. Този новият часовник има същият проблем както и другите, хвана ме яд. В течение на бягането започва да се качва пулса неооправдано много при същото темпо и след известно време, а в случая то беше доста дълго, се оправи обратно, това ме изнервя доста. Ще пробвам да го слагам по добре на китката и да не се нервирам.

03.04.19
12:03

Днес бягане 56 минути, 8,7 км всичко, от тях 4 х 5 минути интервал до пулс 162 среден около 158
съответно 930, 880, 840 и 830 метра .

кръвно снощи - 132/85 69, второ измерване 129/79 71
кръвно сутринта - 121/80 57, второ измерване 124/82 65

Този харт рейт монитор не става, особено за някакви по бързи и интервални бягания, ми пречи тотално на тренировката. Всичките часовници с оптичен сензор не мерят вярно. За монотонни активности и бавно, горе долу стават, обаче иначе само внасят объркване.
Няма да го връщам часовника, защото е хубав, обаче за бяганията при които трябва да спазвам точен пулс и интервални, отивам на варианта да се изръся за друг тип монитор който се води нагръден и работи на друг принцип. Няма смисъл да се ядосвам всеки път, като излеза да бягам.
Кръвното вчера малко по високо, отдавам го на това че и вечерта ходя на занимания.

03.04.19
15:22

А защо ти е такава аптекарска точност след като не си професионален състезател?

03.04.19
15:59

казано от MariaG. на 03.04.19, 15:22:

А защо ти е такава аптекарска точност след като не си професионален състезател?

Много е просто, защо другите качват килограмите като тренират, а не са професионалисти ? Същата работа е и тук. И с колко килограма да качиш точно че да не се пречукаш. Подобна е работата.
Аз целя вдигане на формата, но ако не го правя точно, мога да се контузя или да не придобия никакъв прогрес.
Като правя 4 х 5 минути интервали, те целят определено натоварване, обаче часовника като ми показва 164 пулс вместо реалния 140 и нещо, ми обърква цялото бягане и ме дразни. Другият вариант е да карам на усет, може да. Така е и с тежестите, влизаш в залата и вместо да качих 5 кг, решаваш да го караш на усет че си много як и слагаш 10 или 15 повече. Та доста често това те прецаква, понеже излизаш от протокола.

05.04.19
11:12

Така, купих си на Гармин hart rate monitor, който е нагръден и работи на различен принцип от оптичните. Много е добър и съм много доволен, понеже при високоинтензивни и кратки дейности, много бързо се обновява и е много точен. Ако се ползва оптичен, дори и за фитнес не показва нищо вярно, по добре да се мери на ръка по обичайния начин. Но този който е на гърдите е супер и е много удобен. Затова че сега ми допълва перфектно часовника, който вече става универсален и за планина и за бягания и интервали, както и е добър и за други дейности. Общо взето добра инвестиция направих, дано да изкара дълго време и да сме живи и здрави.

Вчера сутринта починах от бягане, вечерта правих разни неща. Днес започнах един час от 8 до 9 друга интензивна дейност и след това бягане интервали 1 час. Глезена се обажда, аз си го неглижирам и така.
1. Интервалите 4 х 10 сек с една минута почивка, като метраж бяха по 50-на метра с темпо между 2:54 и 3:10 мин/км,  като максималния пулс като гледам съм достигнал 175 и съотвено почивките пада до към 160 и нещо. Среден между 165 и 170.

2. Интервали 4 х 1 мин с 2 минути почивка - 4:14, 3:52, 4:02 и 4:10 мин/км. Трябваще да ги правя с темпо между 4:10 и 4:17 мин/км, малко по бързо двата но не е толкова проблем.
среден хр. 164,170, 167,167 което и съответства на горното темпо. Съответно максимален хр. съм достигнал във втория бързия интервал до 175.

Преди интервалите и след имаше бягания леки по 20-на минути

Кръвното:
Сряда вечер - 142/83 71, второ 134/79 72
Четвъртък сутрин - 125/83 59, второ 121/78 57
Четвъртък вечер - 131/88 73, второ 128/81 71
Петък сутрин - 121/73 58, второ 122/77 66

Тук заключението е че вечер приключвам по късно заниманията, след това хапвам по нещо и според мен по време на измерванията преди лягане, още не се е отпуснало тялото от стреса през деня и тренировките.

Днес вечерта заминавам на едно мероприятие на маса около с. Лопян Етрополския балкан, в един комплекс. Мисля да си взема палатката и тази вечер да спя в нея, понеже като знам групата, ще бъде до сутринта без спиране и ще се обърне целия комплекс с краката нагоре.
Понеже събота сутринта мисля да направя едно планински бягане към хижа Стражата, понеже е по леко и от там към Свищи плаз, но едва ли ще стигна до последната.
Пък после вечерта може и аз да се раздам 🙂

Приятна събота и неделя !

Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.04.19 11:28.

08.04.19
11:40

Петък вечер, събота и малко неделя бях в тази местност около Лопян Орлова скала. Интересно място от Етрополския балкан. Събота станах рано и отидох с колата 5 км по нагоре към село Падеш, има такова със същото има в Благоевград. Табела нямаше, аз отначало го помислих за махала и на онлайн картите не е отбелязано. Намира се точно между селата Ямна и Рибарица, но не Тетевенска Рибарица а етрополската такава. От там избягах 8,7 км при пулс 147 и денивелация 650 метра за 1 час и 25 минути до хижа Стражата. Бягането беше малко и с бързо ходене на сериозните баири. Нямах много време но исках да продължа до хижа Свищи плаз, но хижата и комплекса, който е на Елаците рудник не работеха и нямаше жив човек, който да ме упъти, нито вода да си взема и чай. По стара и глупава традиция, не си бях взел нищо и телефон дори. Имаше един пазач, който не знаеше абсолютно нищо, според мен не знаеше и къде се намира. Та се отказах и направих едно бягане на връщане за още 1 час.
От това бягане разбрах че нямам достатъчно сила в краката, тъй като при нисък пулс около 152 по баир, започваха да окапват краката без дори да съм стигнал близо до лактатния праг. Слизането също беше лошо, изключително много се товарят краката и ме понаболяха глезени и колена. После цял ден разни игри и вечерта пиене и танци.
Неделя се прибрах и мислех да ида да покатеря, добре че се отказах.
Днес направих 5 км за 35 минути леко, тъй като краката бяха гипс и натегнати отвсякъде при среден пулс 132, дори и да исках не можех да го вдигна повече. Глезена не е супер, позарязах упражненията за мобилност и разтяганията, а трябва да ги върна спешно а не да си намирам извинения за липса на време.
Иначе спах на палатка и останах далеч от голямата шумотевица и многото хора в едната стая в комплекса. Първата вечер обаче 3 пъти ме стряскаше едно нахално животно, което ми дращеше по палатката и искаше да влезе. Чудех се измежду лисица и чакал, човека каза че е чакал. Не знам защо беше толкова нахално, но според мен понеже изхврълят някакви неща и храни и животните са се научили да ходят и да тършуват. Втората вечер си закачих челника отпред на палатката и светеше леко, та нямах никакви проблеми с животните, просто чух да вият по едно време.
Седмицата започна и продължаваме по план.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 08.04.19 11:41.

08.04.19
18:59

Днес мислех да мина на катеренето но пак не ходих, понеже като се затичах за автобуса краката ме боляха. Направих сега вечерта комплекс малко мобилност и размачкване, глезените ми са на дърво.

09.04.19
11:19

Голям кеф, не бях засичал скоро такова време, типично ирландско. За момент вчера си помислих да не ходя да бягам и после се сетих че това не ме е спирало никога, още повече имам много хубави дрехи за дъжд и тичане, които почти не ползвам. Но толкова съм отвикнал да бягам на дъжд, че първата ми реакция беше да не тичам. Там всички спортисти планински бегачи ги гледам въртят яко на тренажори по фитнеса, голям страх.
Днес направих малко по различно бягане 50 минути бягане от тях 10-15 разгрявка и 5 леко накрая. Този път на всеки 5 минути пусках по един спринт 20 секунди, но не на максимум.
Краката са напълно възтановени, глезена не беше перфектен но държеше добре, в началото бяха малко одървени.
7,9 км 50 минути 6:19 мин/км 146 пулс. Целта ми за дългите бягания е да достигна до юни 6 мин/км при този пулс, може и малко по нисък.
После направих едни упражнения за глезена и едно много яко което си го измислих размачкване на фоум ролера + активация на пръстите на краката.
Направих и 3 х 8 лицеви + набирания, колкото да има нещо набързо, че не остава време ...
И те така ... продължаваме.

09.04.19
11:42

Е как ,това е най хубавото време за бягане ..не трябва да се пропуска
Поздрави

09.04.19
12:39

И аз обичам в дъждец да тичам. Страхотно е 🙂 Въпреки, че нося очила, слагам шапка с козирка и всичко е наред 🙂
Кало все ще те питам, с какви маратонки тичаш? Имаш ли мнение за Хоката и конкретно за трейл обувките им?

09.04.19
13:16

казано от Vess на 09.04.19, 12:39:

И аз обичам в дъждец да тичам. Страхотно е 🙂 Въпреки, че нося очила, слагам шапка с козирка и всичко е наред 🙂
Кало все ще те питам, с какви маратонки тичаш? Имаш ли мнение за Хоката и конкретно за трейл обувките им?

https://www.sportsshoes.com/products/hoka-one-one/mens/running/?l=20#page=1

Тези ли са ? Този сайт е доста добър, поръчвам от тях, особено малко по стари модели падат под 50 процента и има всички марки възможни.
Аз бягам с Inov-8 основно и обичам по минималистични обувки, доколкото може.
Като гледам тези Хука са със страшни обемни и дебели подметки, аз ги избягвам.
Иначе нямам представа от тях 🙂 аз съм ограничен.

09.04.19
13:47

казано от kaloyan на 09.04.19, 13:16:

Тези ли са ? Този сайт е доста добър, поръчвам от тях, особено малко по стари модели падат под 50 процента и има всички марки възможни.

Ей тия  https://runningzone.bg/produkt/hoka-one-one-speedgoat-3w/
И аз обичам минималистични, но за след 25-30 км. ги взех тия. Особено ги дават за над 50К че доста омекотяват и облекчават крака от усещането на камъни, клони и подобни. При дълги спускания също дават, че щадят крака.
Честно казано тичала съм с тях най-много 21К и наистина, добри са. Особено ми харесаха как залепват на стръмните спускания. Няма мърдане, подхлъзване, нищо.
Попитах те просто от любопитство 🙂

09.04.19
14:30

казано от Vess на 09.04.19, 13:47:

казано от kaloyan на 09.04.19, 13:16:

Ей тия  https://runningzone.bg/produkt/hoka-one-one-speedgoat-3w/
И аз обичам минималистични, но за след 25-30 км. ги взех тия. Особено ги дават за над 50К че доста омекотяват и облекчават крака от усещането на камъни, клони и подобни. При дълги спускания също дават, че щадят крака.
Честно казано тичала съм с тях най-много 21К и наистина, добри са. Особено ми харесаха как залепват на стръмните спускания. Няма мърдане, подхлъзване, нищо.
Попитах те просто от любопитство 🙂

Ами да ти кажа честно това е една добра дискусия. Изследванията също го потвърждават. Аз от опит също мога да го потвърдя. На дългите бягания особено при качвания и спускания, ако си с предната част на крака, прасците и сухожилията на пръстите не издържат и натоварването щеш не щеш започва да се прехвърля на цял крак. При спускането на последното ми бягане изпитах сериозни затруднения в колената и глезените и се наложи да мина на цяло стъпало.
Може би наистина един такъв модел има място за сериозни планински бягания в които е хубаво да имаш протекция. Даже сега ме замисли да пробвам един такъв модел, но ще видя де. Това не е задължително да е лошо, защото не е речено че трябва да бягаш в тренировките само с такъв модел и техника и може да сменяш и да се адаптираш.

09.04.19
15:18

Мхм.... точно за дългите ги взех.
Миналата година на Трявна Ултра така ми се подбиха краката, че .... откачах накрая. Колената и те. След като качихме Бедек, после имаше много дълго спускане.....ужас. После преди финала пак доста дълго спусках, и много камъни имаше, тая година ще пробвам с Хоката как ще е. Писала съм 42К на Трявна 🙂
Докато на В100 например, няма сериозна денивелация и там с минималистичните ми беше ОК.

09.04.19
15:31

казано от Vess на 09.04.19, 15:18:

Миналата година на Трявна Ултра така ми се подбиха краката, че .... откачах накрая. Колената и те. След като качихме Бедек, после имаше много дълго спускане.....ужас. После преди финала пак доста дълго спусках, и много камъни имаше, тая година ще пробвам с Хоката как ще е. Писала съм 42К на Трявна 🙂
Докато на В100 например, няма сериозна денивелация и там с минималистичните ми беше ОК.

Аз на 21-ви съм на маратона на Панчарево, малко съм скептичен като участие, но ще се пусна. Уж нямаше да участвам в такива бягания, ама дявола си те дърпа. Също така мисля и Витоша 100 живот и здраве, да видим как ще е подготовката. А по натам ще мисля за други, че много ми стават нещата.

09.04.19
15:31

казано от Vess на 09.04.19, 15:18:

Аз на 21-ви съм на маратона на Панчарево, малко съм скептичен като участие, но ще се пусна. Уж нямаше да участвам в такива бягания, ама дявола си те дърпа. Също така мисля и Витоша 100 живот и здраве, да видим как ще е подготовката. А по натам ще мисля за други, че много ми стават нещата.

09.04.19
16:23

Искам да ви попитам съвсем сериозно как издържате дългите разстояния бягане? Не физически, а психически. Ето например аз спокойно мога да бягам 5км, физически издържам, но психически просто не ме свътра. Бягам 3КМ и постоянно си гледам часовкика, а метрите се точат все по-бавно. Скучно ми е едно такова... не ме свърта буквално. Може би е някакъв вид страст към бягането, който вие имате (вродено), а при мене липсва?

Мнението беше редактирано от maria на 09.04.19 16:24.

Bart Simpson

09.04.19
16:34

😂

09.04.19
16:47

казано от maria на 09.04.19, 16:23:

Искам да ви попитам съвсем сериозно как издържате дългите разстояния бягане? Не физически, а психически. Ето например аз спокойно мога да бягам 5км, физически издържам, но психически просто не ме свътра. Бягам 3КМ и постоянно си гледам часовкика, а метрите се точат все по-бавно. Скучно ми е едно такова... не ме свърта буквално. Може би е някакъв вид страст към бягането, който вие имате (вродено), а при мене липсва?

Как да ти кажа .... не е за всеки просто 🙂

09.04.19
16:52

казано от maria на 09.04.19, 16:23:

Не съм нито Калоян, нито Веси, дори и не бягам на дълги разстояния, ще ще си позволя да отговоря, че хората сме различни и различни неща ни доставят удоволствие/удовлетворение. Няма как да попиташ някого “Как може да харесваш ...?” и той да ти отговори така че да го разбереш. И аз не разбирам как на някой може да му е интересно да седи във фитнеса и да прави коремни преси (примерно), но ето на, че има милиони такива хора по света, някои дори си мислят че имат голяма полза от това.

Мнението беше редактирано от Margi на 09.04.19 17:06.

09.04.19
17:02

Така е, това е положението. За всеки човек си има нещо. Едно обичат тенис и добре им идва, други футбол, трети бягане, четвърти тежки щанги.
При мен бягането е разнообразно, а дългите гледам да ги правя на различни терени пресечени и е повече като пътешествие и удоволствие.
Но пък обичам да се занимавам и с много други неща, та затова не съм добър в нищо, но пък не ми пречи това 🙂

09.04.19
18:38

“Свободата е в главата.....и в краката...”- Sitting Bull

10.04.19
11:33

Днес бягане 8.8 км 53 мин среден пулс 151 от тях.

5 х 3 мин с 2 минути леко бягане между тях.

1. 600 метра, 4:57 мин/км, 159 среден пулс, макс 163
2. 620 метра, 4:50 мин/км, 162 среден пулс, макс 166
3. 610 метра, 4:54 мин/км, 162 среден пулс, макс 167
4. 610 метра, 4:51 мин/км, 164 среден пулс, макс 170
5. 620 метра, 4:49 мин/км, 166 среден пулс, макс 170

Горе долу бях около лактатния праг, но не съм го надвишавал, това 170 е за съвсем кратко време. При мен прага е на 169 някъде.

После правих малко упражнения за глезена, довечера съм на катерене.

11.04.19
11:38

Швейцарска топка - 2 Кръгa

1. Колене към гърди - 12 (10-20)
2. Чистачки - 15 на страна (10-20)
3. Скорпион - 9 на крак (8-15)
4. Изометричен мост - 2, 2 минути
5. Редуване на колене  - 12 на крак (8-15)
6. Жабешко сгъване - 9 на крак (8-15)
7. Люлеещ се стол - 8 (10-20)

* 8. Джобно ножче - 5 страна (5-10)
* 9. Отварачка -  5 страна (5-15)

Днес почивам леко от бягането. Тези упражнения не ги бях правил отдавна и си ме измориха. Вчера ходих на катерене и уж щяхме да се доубиваме с упражнения след това. Аз като се хванах на лоста не мода да вися след това, камо ли да тренирам. Пръстите ги изтърках вчера имам мазоли на малешката най-горе и на някои други пръсти

12.04.19
07:35

Веси, дето си говорихме аз си купих ето това, но от магазина на sign-sport.

http://sign-sport.bg/index.php?route=product/product&path=25_92&product_id=472

тези са модела на иновейт за такива бягания, интересни маратонки са.

също така си взех и един “колан” на компресор спорт, един текстилен който се обува през краката и е много добре стегнат около кръста и може да слагаш много неща, включително и меки бутилки.

Та мисля събота или неделя според зависи да пробвам това на едно по дълго бягане.

П.С и спирам да купувам каквото и да е било вече живот и здраве няколко години поне.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.04.19 12:24.

12.04.19
11:46

казано от kaloyan на 12.04.19, 07:35:

Веси, дето си говорихме аз си купих ето това, но от магазина на sign-sport.

http://sign-sport.bg/index.php?route=product/product&path=25_92&product_id=472

тези са модела на иновейт за такива бягания, интересни маратонки са.

също така си взех и един “колан” на компресор спорт, един текстилен който се обува през краката и е много добре стегнат около кръста и може да слагаш много неща, включително и меки бутилки.

Та мисля събота или неделя според зависи да пробвам това на едно по дълго бягане.

П.С и спирам да купувам каквото и да е било вече живот и здраве няколко години поне.

Много добре изглеждат обувките, да са ти честити 🙂
За коланите, знам ги тия колани, но на мен на кръста не ми е удобно. Предпочитам елеците и с такъв бягам на дългите.
Пиши после впечатления като ги тестваш 🙂

16.04.19
12:14

Неделя сутринта направих на асфалт 30,5 км за 3 часа и 20 минути някъде среден пулс 147. Имаше тук таме по сериозни изкачвания слизания с новите маратонки. Времето беше кофти с мъгла, дъжд и вятър, но свястната екипировка променя много нещата, та не усетих много напрежение.
Естествено на другия ден имах проблеми с прасците и сухожилията които залавят, но това е най-слабата верига, дори и днес не съм напълно възтановен. Имаше и много леко неразположение в коленете, но с почивката мина.
Много ми се развали настроението, тъй като на една алея на двата и входя е станало като сметище, а пък е и историческа. Се чудя какво да правя, мисля да подам сигнал и да ръчкам да се оправи това, обаче има толкова боклуци, че трябва да идва специална техника. После да мрънкат малумниците че някой им е виновен, а те от красиво място да направят кочина.

Днес направих едно леко бягане 7,5 км 50 мин пулс 148. на трева. Вчера бях и на леко катерене много добре ми дойде на краката.

Маратонките са много добри, определено са хем стабилни, хем омекотяват. На тревата видях че самата подметка има и едно по добро странично стабилизиране, по този начин не се натоварват толкова много сухожилията на пръстите. Определено по леко се тича с тях.
Колана се оказа много удобен, той пристяга много добре кръста и освен това пази топло. Меката бутилка с половин литър вода, гелчета и телефони, няма никакъв проблем и е много удобно.
Другото нещо са геловете, аз никога не съм пробвал, обаче въпреки че са 80 калории, като усетиш слабост и изядеш/изпиеш един, много бързо те вдига.

Утре и други ден ще направя пак леки бягания, четвъртък, петък и събота почивам от бягането. Като събота ще ми е пълна почивка и неделя съм на Панчареевския маратон.
Там няма да гоня нищо, не ме интересуват резултати и време, тъй като има 2 пъти по 6-7 км в които се преодолява 100 метра денивелация на  1 км и за мен е много това, сигурно ще ходя.

и разни други неща но ще ги пиша по натам ..

Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.04.19 12:15.

16.04.19
12:48

Как се оправяш с болките в залавните места.. често след асфалт имам проблеми и го избягвам.

16.04.19
13:26

казано от doni dimitrov на 16.04.19, 12:48:

Как се оправяш с болките в залавните места.. често след асфалт имам проблеми и го избягвам.

Мога да ти кажа за мен. При мен този проблем се получава когато увелича рязко обема а не съм се подготвил за него. Да кажем  сега бях стигнал 2 часа и 20 минути и скочих направо на 3 часа и 20, което е проблем и рязък скок, а го направих заради маратона. Когато вдигам обем постепенно, по трудно се случва това.
Специално за асфалт колкото и да не искам да го призная, при дълги бягания трябват хубави обувки с добра протекция, минималистичните не вършат работа. Не казвам че е добре да се бяга с другите, но си е необходима протекция.
При бягането  пък по горски терени и там си има други проблеми. Там пък слизането е кофти, също така има много повече стабилизиране от пръстите.

Никак не се справям, просто разтягам прасеца и правя само масажи и с ролер и го чакам да мине. Има също така едни чорапи, които правят компресия и не гърмят така лесно прасците и сухожилията, по скоро не го усещаш по време на бягането.
Друга техника която ползвам е да променям начина на бягането, от предната част започвам да изтеглям към средата и след средата посрещането на земята.

Уговорката е пак тренираност, ако си достатъчно  добре натрениран за една дистанция без да се претоварваш, би следвало дори да я бягаш бос без проблеми. Но повечето пъти хората, а и мен си се включвам в това число не тренират правилно и така се възпаляват сухожилията.

16.04.19
13:33

Кое е по-трудно, да изкачваш с колело или пеш?

16.04.19
14:38

казано от Brown Bomber на 16.04.19, 13:33:

Кое е по-трудно, да изкачваш с колело или пеш?

Е, с колело много ясно 🙂

17.04.19
12:44

Днес 7,3 км 45 минути 155 пулс. Като цяло началото е леко и свършвам леко в края, но днес дадох малко по бързо, съответно по-висок пулс.
Довечера на катеренето ще е доста яко, тъй като съм треньор и ще има падания и хвърчене, плюс офп и изпомпване докрай.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1