Климатиците - за и против, необходимост или глезотия

Прескочи до:

14.06.16
15:21

Местя тук възникналата дискусия в дневника на Juls.

Темата беше редактирана от karfi4ka на 14.06.16 15:29.

13.06.16
11:44

казано от Juls на 11.06.16, 11:49:

Много ме изнервя обстановката на работа.Задушно е, горещо е, пълно с дразнители. Заради няколко дрисли, дето все йм е студено, страдат всички останали. Климатикът йм духа, прозорец, ако отворим- пак йм духа. Ами като се знаеш каква си п*тка заспала меланхолична студенокръвна трътла, донеси си една жилетка и се обличай. Аз няма накъде повече да се съблека. И все мрънкат за нещо.

Същата работа при нас. Няма кислород, жега, мирише на спарено, обаче има 2-3 дето все им е студено, духа им отнякъде, вкочаняват се, схващат се. Нито течение да направим, нито климатик да пуснем. Обаче иначе движението им е 0, тенът им - като на порцеланови кукли. Особено едната - през лятото ходи със зимни обувки и демонстративно стои с шушлеково тип планинско яке, за да ни показва колко сме безсърдечни и как я изстудяваме. А, и термометър си донесе - да ни показва в какви нечовешки условия на труд работим. (devil)

13.06.16
13:12

ХАха, колко позната история. Докато бях с колежки в стаята дори в дневника си постоянно се оплаквах-  все им студено, духа им, пускат климатик на 20 градуса, а в стаята смрад, задух  и мизерия (особено като не проветряват и не изхвърлят боклука 2 седмици, вони на бунище стаята). Зимата е било 30-33 градуса, и се налагаше да ходя по потник, а те - с шалове и дълги ръкави.

13.06.16
14:33

Навсякъде ги има такива (envy) При мен има и едно момче, което все мрънка, че отваряме прозореца зад него - духало му и имал проблеми с бъбреците - ам да се облича!!! Като ходи да пуши на терасата как не му духа?? 
13 човека сме в стаята и заради 2 момичета климатика работи на ненормални градуси - навънка примерно е 29 градуса, климатика е на 28.. че за къв чеп да работи тоя климатик, като ще е на 28… и ай сакън някой да го намали - после директно се спира, щото им духало (envy) (envy) (envy) Ам поне да отварят прозорците, като ще го спират!! И аз много се нервя.. особено ако ми стане лошо от задух.

13.06.16
14:44

Добре че не работя с някоя от вас. ;)
Няма нищо по-лошо от това навън да е 35 градуса, а вътре - 19. Това прави хората кекави и съвсем неадаптивни към живота извън стая.
От друга страна, когато работиш без особено голямо движение през зимата, с определен дрескод, който не включва пухенка и термобельо, не е зле температурата да е такава, че след като си тръгнеш от работа, да не си вкочанен толкова, че да не можеш да си стигнеш пръстите на краката.
Климатиците разболяват и това е.

Мнението беше редактирано от Margi на 13.06.16 14:47.

13.06.16
14:56

казано от Маргарита Манева на 13.06.16, 14:44:

Добре че не работя с някоя от вас. ;)
Няма нищо по-лошо от това навън да е 35 градуса, а вътре - 19. Това прави хората кекави и съвсем неадаптивни към живота извън стая.
От друга страна, когато работиш без особено голямо движение през зимата, с определен дрескод, който не включва пухенка и термобельо, не е зле температурата да е такава, че след като си тръгнеш от работа, да не си вкочанен толкова, че да не можеш да си стигнеш пръстите на краката.
Климатиците разболяват и това е.


През седмицата сме около 60-70 човека на работа на етажа. Всеки работи на свой компютър + два монитора.
Представи си температурата и състоянието на въздуха при тези обстоятелства. На 4ти етаж,понеже и височината има значение. Както и това,че наоколо няма други високи сгради и нашата се напича максимално.
Без климатик или прозорец нормално дишане е невъзможно.
А за да не се потиш като кон, трябва да работиш по бельо.

13.06.16
15:20

В такъв случай, имате проблем с електромагнитното облъчване много преди да започнете да се притеснявате за температурата. :)

13.06.16
15:22

Я, аз съм от тези, които наричате “такива”. :D Ненавиждам климатиците, ненавиждам да ми духа във врата, ненавиждам да ми духа в челото, а има хора, които СПЯТ на климатик! :x Обличам се през зимата, а лятото е, за да не сме облечени :D Ненавиждам навън да е 40 градуса, а вътре 20 и да трябва да си намятам раменете, за да не ми се подуят лимфните възли. Ненавиждам да ми е студено през лятото, защото климатикът е на 20. Не обичам и да се прибера зимно време в стаята от някъде си, намръзнала, и да не ми е приятно топло (не жега) в стаята - за това може да допринесе и само парното, не е нужно да набичваме и климатик. Същевременно не ми е много приятно зимата да ми духа от прозореца и да ми замръзва пишещата ръка. Вероятно моят случай е друг - ние сме 4 човека в стаята. Основният ми проблем е с гадните климатици, както казах, ненавиждам ги. В новите автобуси, в новите трамваи и в метрото положението често е непоносимо, човек трябва да си носи два ката дрехи - за вътре и за извън тях.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 13.06.16 15:24.

13.06.16
15:26

казано от Маргарита Манева на 13.06.16, 15:20:

В такъв случай, имате проблем с електромагнитното облъчване много преди да започнете да се притеснявате за температурата. :)

Това е така.

Но не винаги всичко е концерт по желания, за съжаление.

13.06.16
15:37

Аз като цяло също не съм голям фен на прекомерната климатизация. Но проветряването и ‘течението’ през лятото са някак задължителни, за да се чувстваш горе-долу добре....
Но да не спамим повече :)

13.06.16
16:21

И аз не съм фен на климатиците. Вкъщи предпочитам да отворя да става течение,отколкото да пусна климатик.
Не одобрявам и факта,че в залата сложиха климатици. Там е ок да се потиш.

Но в офис е друго. Това е работна среда, не е приятно като се изпотят хората и стоят в тези дрехи цял работен ден. Смърди на кисело и на крака на целия етаж.Не е приятно кожата ти да лепне осем + часа.
Тапицерията на столовете също попива тази смрад.
И така не може да се работи спокойно. Жегата и задухът изнервят и разсейват. А ние работим с пари, и всяка грешка е потенциален райт оф за компанията.

13.06.16
16:52

Много се изнежваме с тези климатици. Едно време гладиаторите  само на климатизирани арени са излизали :D

13.06.16
16:58

Аз пък не мога без климатик, анатема. Мразя да се потя като прасе.

13.06.16
17:42

“Райт оф”? :D Сериозно?

Работата си е работа, независимо дали работиш с пари или не, т.е. трябва ти благоприятна работна среда и условия на труд.

Естествено, че никой не обича да се поти като прасе. Обичам да ми е комфортно докато работя, аз с пари не работя или поне не пряко, но работата ми изисква не по-малко съсредоточаване и комфорт. Е не ми е комфортно да ми бие климатика в челото. Или във врата. Обаче климатиците, според мен, се използват толкова прекомерно и за такава доза лигавщина (сега никой не може да ме убеди, че при положение, че навън е 27-8 градуса, а в стаята е същата температура, има нужда от климатик “защото ще се изпоти като прасе”). Да не говорим, че тялото изобщо губи способност за терморегулация. Поне моето. Мразя климатиците, защото първо се прекалява с тях, те не се използват, за да подобрят условията на труд, а за да ги направят неестествени. И това е дразнещото. Никой никого не кара да се поти като животно, идеята е да са нормални условията на труд. И за мен нормални условия на труд не са разлика от поне 10 градуса вътре/вън.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 13.06.16 17:45.

13.06.16
18:02

Хм, от мен още 2 реда, не че някой ги иска, но виждам, че стана спама вече. :)
Обичам си климатиците, нямам проблем с климатизирането при каквато и да е температурна разлика, защото си съобразявам облеклото. Пък и харесвам на течение(е стига да не е 10 -12 градуса и да ми духа много студено). Не е имало един път за целия ми живот да настина или да се простудя и малко не вярвам на хората, които разказват такива истории :)

13.06.16
18:15

Какво му е на райт оф-а? :/

13.06.16
18:47

Както и друг път съм споменавала, съм прекъсвала работни взаимоотношения заради това, че определям условията си на труд като болестотворни (публично). Не е нормално във фитнес да бъде с 18 градуса по-студено отколкото навън. Съответно, слвд цял ден работа там, нямах място по гърба, което да не ме болеше нощем. Никакви вендузи и апликатори не помагаха, юмейхо терапиите бяха като китайско мъчение. Имала съм случаи, в които почти припадам докато стогна до вкъщи, заради температурния шок навън.
Очевидно не съм била само аз лиглата, още 3 колежки напуснаха поради тази причина, една е с плексит, друг колега е с постоянни болки в гърба, а трета е пълно дърво по рождение, но с възпаление на очите, заради изкуствената светлина, която прогаря ретината (това няма общо с предишнито, прости се сетих), други няколко бяха с възпаление в ушита, бронхити и пневмонии минало лято.
Така че, анатема!

13.06.16
18:47

казано от Juls на 13.06.16, 15:26:

казано от Маргарита Манева на 13.06.16, 15:20:

В такъв случай, имате проблем с електромагнитното облъчване много преди да започнете да се притеснявате за температурата. :)

Това е така.

Приказки наизуст -това са градски легенди за елмагн. “облъчване”,нещо като вредностите на микровълновата фурна...
Преди 20г ,когато мониторите бяха огромни тръби-може и да имаше нещо вярно...Но само при условия,че си държиш тиквата на 2-5-6 см от самия монитор ,колкото е хода на някои излетели електрони с жалка енергия...А приказките за индукционни линии,клетки на Фарадей и прочие предизвикани от различните ел.уреди са още по-смехотворни.

Мнението беше редактирано от nervak на 13.06.16 18:54.

13.06.16
19:31

Професионална защита на изгодна цена!!!
http://lifestore.bg/bg/podarytzi/emf-protektor-aires-defender-infinity

Домашна алтернатива срещу ЕМИ , климатици, спортни травми  и Уроки -
http://budha1.blog.bg/recepti/2015/12/13/lechenieto-s-aluminievo-folio-lechebno-odeialo-olm-na-vilhel.1414524

Аз залагам на иновацията :) (ша сЪ гръмнЪ )

13.06.16
20:34

казано от karfi4ka на 13.06.16, 17:42:

“Райт оф”? :D Сериозно?

Работата си е работа, независимо дали работиш с пари или не, т.е. трябва ти благоприятна работна среда и условия на труд.

Естествено, че никой не обича да се поти като прасе. Обичам да ми е комфортно докато работя, аз с пари не работя или поне не пряко, но работата ми изисква не по-малко съсредоточаване и комфорт. Е не ми е комфортно да ми бие климатика в челото. Или във врата. Обаче климатиците, според мен, се използват толкова прекомерно и за такава доза лигавщина (сега никой не може да ме убеди, че при положение, че навън е 27-8 градуса, а в стаята е същата температура, има нужда от климатик “защото ще се изпоти като прасе”). Да не говорим, че тялото изобщо губи способност за терморегулация. Поне моето. Мразя климатиците, защото първо се прекалява с тях, те не се използват, за да подобрят условията на труд, а за да ги направят неестествени. И това е дразнещото. Никой никого не кара да се поти като животно, идеята е да са нормални условията на труд. И за мен нормални условия на труд не са разлика от поне 10 градуса вътре/вън.


П.С. нещо което пропуснах, а според мен е от голямо значение от климатик до климатик има огромна разлика и в това какъв комфорт създава. Отделно от това после си казва и голяма дума в сметката за ток, ако човек има възможност не трябва да щади средства за подобни цели като това го считам за дълготрайна инвестиция, да кажем хубав климатик за хол е в порядъка на 2500-3000 лв с монтаж, за спалня 1500-1800 но след това не се молиш преди да излезе сметката за тока, а отделно комфорта е наистина различен. Откъдето си мисля, че идва и отрицателното отношение на хората към климатиците, защото масово се монтират климатици за по 600 лв. , при които не мога да си кривя душата и аз не бих стоял защото ще ходя постоянно схванат, особено малко са работодателите които ще отделят повечко средства за комфорта на служителите си.

Мнението беше редактирано от Станимир на 13.06.16 20:48.

13.06.16
23:29

казано от Queen Cobra на 13.06.16, 18:02:

Не е имало един път за целия ми живот да настина или да се простудя и малко не вярвам на хората, които разказват такива истории :)

Това, че не ти се е случвало, не значи, че на друг не му се случва. Дали вярваш или не, това си е твоя работа. На мен ми се случва, случвало ми се е и ще продължи д ами се случва. Единият път бях бременна и беше страшно неприятно. 35 градуса навън (боси крака, голи рамене), 20 градуса и климатик в гърба в стаята, за съжаление през август месец...когато дори не можех да си бия камшика и да съм в съда...цял ден.

Станимир може да е прав, но няма супер модерен скъп климатик, който да промени факта, че е неадекватно навън да е 35 градуса, а вътре 20. И никой климатик, бил той мега гига супер улта модернистичен, не може да промени това, което ти се случва като си тръгнеш от работа или не дай си, Боже, излезеш в обедна почивка...извън сградата.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 13.06.16 23:33.

14.06.16
00:05

казано от Станимир на 13.06.16, 20:34:

казано от karfi4ka на 13.06.16, 17:42:

“Райт оф”? :D Сериозно?

Работата си е работа, независимо дали работиш с пари или не, т.е. трябва ти благоприятна работна среда и условия на труд.

Естествено, че никой не обича да се поти като прасе. Обичам да ми е комфортно докато работя, аз с пари не работя или поне не пряко, но работата ми изисква не по-малко съсредоточаване и комфорт. Е не ми е комфортно да ми бие климатика в челото. Или във врата. Обаче климатиците, според мен, се използват толкова прекомерно и за такава доза лигавщина (сега никой не може да ме убеди, че при положение, че навън е 27-8 градуса, а в стаята е същата температура, има нужда от климатик “защото ще се изпоти като прасе”). Да не говорим, че тялото изобщо губи способност за терморегулация. Поне моето. Мразя климатиците, защото първо се прекалява с тях, те не се използват, за да подобрят условията на труд, а за да ги направят неестествени. И това е дразнещото. Никой никого не кара да се поти като животно, идеята е да са нормални условията на труд. И за мен нормални условия на труд не са разлика от поне 10 градуса вътре/вън.


П.С. нещо което пропуснах, а според мен е от голямо значение от климатик до климатик има огромна разлика и в това какъв комфорт създава. Отделно от това после си казва и голяма дума в сметката за ток, ако човек има възможност не трябва да щади средства за подобни цели като това го считам за дълготрайна инвестиция, да кажем хубав климатик за хол е в порядъка на 2500-3000 лв с монтаж, за спалня 1500-1800 но след това не се молиш преди да излезе сметката за тока, а отделно комфорта е наистина различен. Откъдето си мисля, че идва и отрицателното отношение на хората към климатиците, защото масово се монтират климатици за по 600 лв. , при които не мога да си кривя душата и аз не бих стоял защото ще ходя постоянно схванат, особено малко са работодателите които ще отделят повечко средства за комфорта на служителите си.

Подкрепям ! Дайкин и Мицубиши са климатиците - всичко друго е боклук. Аз откакто ползвам Дайкин даже и сополи нямам. Сложил съм си и йонизатор за въздух на Дайкин в колата - качвам се с 0.9 промила , спират ме и вече са 0,1 . Балъците дето слагат Мидеа не могат да се наплатят на ток , Тантум Верде и капки за нос :D
П.П. Откакто си купих хубав климатик, започнах да пия само квалитетна немска бира

14.06.16
00:18

Какви климатици ви гонят , жени  затворени в офис = кокошарник или малко като Зайо, защо си без шапка?

14.06.16
13:44

Тука нещо много се разводни темата.. :)
Нормално е на един да му е студено, на друг да му е топло и т.н. Няма еднакви хора, следователно трябва да се търси оптимален вариант, в който всички да са доволни. Проблемът идва от това, че има хора, които не могат да правят компромиси и искат да е по-тяхната.
Нормални температури в една стая според мен са около 25-26 градуса. Естествено, ако навън е над 34-35 разликата “вътре-вън” трябва да е с около 7-8 градуса надолу, което означава, че вътре ще е ОК и на 28 градуса. До сега (за тази година говоря) не е имало някакви адските жеги и навън да е било максимум 28-30 градуса. Но в офис, където компютри, монитори и разни други устройства + хората излъчват топлина - дали ще е само 28 градуса?  Не мисла! Ако в офиса работят само хорица, които и през лятото носят шалове и ръкавици - ми да си седят така. Да си умират там от жега, смрад и липса на въздух. Но когато има хора, които няма на къде повече да се съблекат, за да не умрат от топлина.. хора, които могат да припаднат от задуха и миризмата в офиса - ми как пък няма да се пусне климатик или да се отворят всички прозорци? Особено, ако тези хора са повече от “горките умиращи от студ”.

14.06.16
14:09

Само не разбирам защо идентифицираш хората, на които им е некомфортно да ги бие климатика с хора, на които им харесва да миришат на пот? И защо хората, на които явно не им харесва да работят на студ, при положение, че навън е жега, са тези, които не правят компромисите? И защото, хората, на които не им харесва да ги бие климатика, смяташ, че са хора, които и лятото носят шал? (Да не говорим, че от шал до шал разликата е от небето до земята!) Не разбирам защо компромисът трябва да го направя аз и да се примиря да работя на 20 градуса, когато навън е 30? При положение, че това ми носи не просто дискомфорт и не просто ми пречи на работата, а вреди на здравето ми?

14.06.16
14:16

Ми носете си духалки с вас като ви е постоянно студено... Лятото ще умирам от жега аз, защото някой е станал с гъза нагоре, айде бе.

Мнението беше редактирано от satisfaction на 14.06.16 14:17.

14.06.16
14:46

В къщата си, при положение, че имам малко дете, държа температура зимно време 18-19, преко сили 20 градуса. Дали ми е постоянно студено?

В духа на твоя тон: Ти си тормози тялото с изкуствени температурни разлики, но аз не съм длъжна да го правя, само защото ти нямаш нормална терморегулация и не можеш да си избереш подходяща материя за дрехите, която да ти помага да се справяш с температурите. И куп други неща.

Аз съм дотук по темата.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 14.06.16 14:47.

14.06.16
14:58

Значи най-смешни сте като усетите, че нещата не отиват където искате и включите темата за здравето. На друг го говорете това, че тука на 100% от хората ви пука само и единствено за здравето и живеете заради това ;)

В случая просто не ти е ок да ти духа, не ти е приятно нещо и т.н. Въобще не го свързвай с това, че го правиш, защото не е здравословно. Ако беше от другата страна, далеч нямаше да се пържиш, а щеше много яко да си нагласиш климатика и да се изтегнеш на дивана :)

Мнението беше редактирано от satisfaction на 14.06.16 15:07.

14.06.16
14:59

karfi4ka, не искам да обиждам никого, нито да слагам някого под общ знаменател с някакви други хора :)
Общо взето в момента си чешем езиците, а не е редно, защото при всеки ситуацията е различна. При мен е една, при Juls друга, при теб трета и т.н. Не исках да прозвуча толкова грубо, просто ме е яд на хората, в моята ситуация.. Не мисля, че има смисъл да обяснявам каква е, защото ако всеки тръгне да го прави - хептен ще се разточи темата :)
Както казах и по-горе - “трябва да се търси оптимален вариант, в който всички да са доволни”. С хората от офиса, в който работя сме говорили с шефовете и в момента чакаме да се разделят двете вътрешни тела, т.е. да се управляват отделно. В едната половина от стаята ще духа на 25-26.. а в другата (където са по-зиморничевите) ще духа, ако искат и на 30 :) Това ще е нашето решение, за да не се избием тука :) Дано си намерите и вие :)

Мнението беше редактирано от Sis` на 14.06.16 15:02.

14.06.16
15:10

Ние, както казах, сме четирима (бяхме, вече не сме, екипчето ни се разпадна) и си бяхме намерили решение - пускаме-спираме-пускаме-спираме на не по-малко от 25 градуса. Аз също не говоря, че човек трябва д а пука от жега, аз единствено казвам, че на 30 градуса не се пука от жега и не е нужно климатика да гони 20. Сега не са 50, нали?

satisfaction, коментарът ти е ни в клин, ни в ръкав. Но да те питам кои сме тия “ние”, дето ТИ говорим на ТЕБ лично за здравето? Всеки си има собствена камбанария и колко се интересувам за здравето си е единствено моя работа. И понеже си е моя работа предприемам съответните усилия, за да си я върша тая работа, т.е. да се грижа за моето здраве. Моята лична работа (грижата ми за моето здраве) си я върша както аз преценя, в това число не желая да работя при темепратурна разлика с външната температура 10+ градуса, не желая и климатикът да ми бичи в челото, както по-нагоре около стотина пъти казах. Може да не са 100% интересите ми към здравето, макар да не виждам тебе т’ва к’во ти влиза в работата колко процента ми е интересът към здравето ми. Разбира се и не виждам какво общо има коментарът ти с климатиците, ама айде, да приемем, че нещо не съм те разбрала.

14.06.16
15:12

казано от satisfaction на 14.06.16, 14:58:

В случая просто не ти е ок да ти духа, не ти е приятно нещо и т.н. Въобще не го свързвай с това, че го правиш, защото не е здравословно. Ако беше от другата страна, далеч нямаше да се пържиш, а щеше много яко да си нагласиш климатика и да се изтегнеш на дивана :)

Много е некултурно да си редактираш коментарите по този начин.

А не мислиш ли, че за да ми е неприятно нещо има причина?  И айде моля ти се да не предполагаш какво бих направила. И не разбирам как ти знаеш по-добре от мен защо правя нещо.

И за трихиляден път - не казвам, че някой трябва да се пържи. Казвам, че температурна разлика от +10 градуса не е ок ЗА МЕН и не е ок ЗА МЕН да бичи климатик след като навън е някакви си 30 гардуса.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 14.06.16 15:15.

14.06.16
15:46

казано от karfi4ka на 14.06.16, 15:12:

И за трихиляден път - не казвам, че някой трябва да се пържи. Казвам, че температурна разлика от +10 градуса не е ок ЗА МЕН и не е ок ЗА МЕН да бичи климатик след като навън е някакви си 30 гардуса.

За разликата - и аз това казах, че ако навън е примерно 35 градуса.. вътре - 28 ще са ОК. Разликата е 7 градуса, което си е доста добре. Не съм говорила за градуси по-ниски от 24 дори :)
А за това навън, ако е 29-30 градуса.. Ситуацията при мен е следната - в стаята сме 13 човека, около 15 работещи комп. + монитори. Отделно от време на време идват и други хора - понякога ставаме около 16-17 човека. По-голямата част от прозорците не се отварят, защото все на някой му духало. Точно до мен, както и до колегите ми, които искаме свеж въздух, има врата към терасата и все я отваряме, за да става някакво проветрение, но пушачите през 10 минути излизат, затварят я докато пушат, а после като влязат не я оставят така, както са я заварили (отворена). Навън, ако е 28-29-30 градуса.. в стаята става нетърпимо. От тези 13 човека, само на 2-ма им е студено, ако пуснем климатика. Демек 11 човека трябва да се вмирисваме, да пръхтим от жега, да припадаме тука.. да дишаме някъв застоял въздух?!?!
Когато градусите навън са такива (28-30), климатика се пуска на 24-25, а ако стане хладно се дига на 26. Това го правим хората, които пускаме климатика, но тези, на които им е студено.. ай са видели, че климатика е пуснат и или се усилва на 28 (че то навън е толкова?!?!) или директно се спира (но не се отварят прозорци) (dull)
Това си е моята ситуация и не казвам, че климатиците са най-добрия вариант, но няма как :)

Мнението беше редактирано от Sis` на 14.06.16 15:48.

14.06.16
15:49

казано от karfi4ka на 14.06.16, 15:10:

в това число не желая да работя при темепратурна разлика с външната температура 10+ градуса,

А какъв е проблема с 10 градуса температурна разлика? Зимата разликата между вътре и вън е поне двойна, ако приемем, че комфортната температура е поне 20 градуса.
Аз последните години съм целогодишно на климатици и нямам проблеми, много съм доволен от комфорта, който ми дават.

Мнението беше редактирано от Петко К на 14.06.16 15:50.

14.06.16
15:58

За голямо мое нещастие нямам климатик в стаичката си на работа и използвам колегите , ако са охладили общия коридор. а като е мнопго горещо и напечено навън по-добре да стои затворено , за да не влиза жегата.
Иначе с голямо удоволствие се ползвам от климатизиране ако ще да е 10-15-20 градуса разлика. След обедната разходка няма нищо по-приятно да се охладя.
Не приятно ми е горещото, особено зимата, защото навън съм с 4 ката дрехи, а вътре трябва да съм по потник и летни обувки.
Да, зимата разликата е понякога 30 градуса в сравнение навън- всичко е до подходящо облекло и здрав организъм. Ако някой мисли, че с едни дрехи може да соти на 12 на 24 или на 34 градуса, то проблема си е в неговата глава- за съжаление повечето около мен са така и вместо да си  съобразят облеклото, тормозят всички останали.

14.06.16
16:08

Да си съобразят облеклото в смисъл? Да си носят на работа един кат дрехи за навън, един за вътре? Нали това е идеята, че не може да се стои с едни дрехи на различни температури, не виждам някой да казва различно. Аз лично през зимата не ходя по потник вкъщи точно защото не заграявам къщата до такава степен, че да се потя. Напротив, гледам да е по-хладно и се обличам.

Петко, аз лично намирам разлика между това навън да е горещо, от горещо да влизам да ми духа студено, когато навън е горещо и аз съм облечена като за горещо и това навън да е студено, да съм облечена като за студено духане от вятър/сняг/дъжд и да вляза на приятно топло, в никакъв случай не жега. Научно по въпроса с температурната разлика не мога да ти отговоря, мога д ати отговоря само какво усещам като съм седяла цял ден на климатика с 10-15 гардуса разлика с жегата навън, и изляза...на жегата навън.

Редакция: А изобщо пък никъде не казвам, че на мен не ми е приятно да вляза на по-хладничко, при все, че аз не се потя, следователно в жегата не се охлаждам. Приятно ми е, да вляза на по-хладничко, както зимнов реме ми е приятно да вляза на по-топличко. Но не от 35+ да вляза на 20.  И зимно време не ми е много приятно от -10 да вляза на 20, но и не мога да си стоя на -10, най-малкото трябва да сготвя нещо :D

Редакция 2: За отваряне на прозорците и проветряване съм радетел постоянно, еле па зимно време.

Редакция 3: Сис, разбрахме се ;)

Редакция 4: Сис, Ккакто казах, моите колеги много държат в стаята да е 20 градуса, а аз седя точно срещу климатика. И на единия хем му духа във врата, ако обърнем перката, хем иска да е включен, ама ако може да бие в моето чело. Аз винаги имам шал в себе си и се съобразявам, че на големи мъже им е по-жега от мен и правя компромис, и пускаме климатика, за да охладим, аз просто с енамятам. В един момент постигнахме консенсус на 25 гардуса в стаята, после свалихме на 23, но с по-рядко включване, В крайна сметка намираме консенсус за далче по-важни неща, а и сме (бяхме) само четирима. Така че за мен далеч не може да се каже, че не съм направила компромис заради момчетата. Но и съм го отнасяла по тази причина, с подути лимфни възли и червено гърло.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 14.06.16 16:26.

14.06.16
16:12

30 градуса навън и 30 градуса в затворено помещение се усещат по съвсем различен начин . Карфичка и от 100 кладенеца вода да вади - противниците на климатиците са чисто и просто редовните офис мрънкачи.

14.06.16
16:28

Ми в смисъл да- зимата под якето съм с горнище и жилетка, а в стаята се събличам според температурата, лятото си нося втора дреха за преобличане следобед , ако съм се изпотила, измиване, дезодорант и така. :)
Както и за и вътре съм с чисти леки обувчици целогодишно.  Не си представям как някой може цял ден да му се вмирисват краката в ботушите или да влиза с мръсни обувки от вън. Да, 99% го правят, но не е редно.
Мечо много се вживява в лични нападки, усещам.

14.06.16
16:30

казано от ME4O_TURIST на 14.06.16, 16:12:

30 градуса навън и 30 градуса в затворено помещение се усещат по съвсем различен начин . Карфичка и от 100 кладенеца вода да вади - противниците на климатиците са чисто и просто редовните офис мрънкачи.

Особено на морето при висока влажност е голям кеф в жегите.

14.06.16
16:31

казано от Queen Cobra на 14.06.16, 16:28:

Мечо много се вживява в лични нападки, усещам.

Нищо, Колето е винаги наблизо ;)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 14.06.16 16:35.

Поредната тема, в която всеки си има мнение и в крайна сметка никой няма да се съгласи с другите :D

14.06.16
16:54

Той е наблизо, но лични нападки не съм отправял. Не ме въвличайте в излишни интриги, моля!
При желание винаги може да се стигне до компромисно решение . 23-4 градуса през лятото са приемлива температура за работа в офис.
В залата иначе и на мен не ми е приятно да тренирам на климатик. Дори не пия вода по време на тренировка. Просто трябва да има движение на въздуха и се преживява.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1