Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимказано от Димо на 25.01.19, 22:58:
‘Баси... Ми освен да отида наистина... Някой път кана с вода не мога да подам през масата като се появи тая болка.
Бате ти си луд 🙂
26.01.19
09:34
Да, тогава май имаше най-много болка, когато палеца е нагоре
26.01.19
09:59
Като счупих китка, слава богу го разбрах веднага, защото ръката ми се беше завъртяла наобратно и приличаше на великденски козунак 🙂 да не говорим за неописуемата болка като изстине (може би от наместването, което представляваше въртене на китката във всички посоки), а това години да си със счупена китка е меко казано необичайно.
казано от kaloyan на 26.01.19, 08:06:
казано от Димо на 25.01.19, 22:58:
‘Баси... Ми освен да отида наистина... Някой път кана с вода не мога да подам през масата като се появи тая болка.
Бате ти си луд 🙂
Както казах, така съм възпитан - да не се оплаквам и даже да се срамувам и да крия слабостите си. Знам че не е много рационално понякога, но такова е положението 🙂 Иначе аз си мисля че тогава някакво сухожилие прокъсах или нещо се отлепи от залавната си точка и после предположих че не е зараснало съвсем както трябва, а за това не знам да има лек освен да те оперират и да ти го зашият/залепят наново, а аз не искам да ходя по болници и да ме режат за да си спестя потенциални 3-4 пъти в годината по 2-3 дни дискомфорт. Просто спрях да боксирам чували особено тежките и твърди в авангарда като видях че от това ми се появява тая болка, само круши - тогава нямам проблем. Сега и с обръщанията реших че няма да качвам тежестта и така... Лявото рамо от падането с колелото миналото лято също ме опъва понякога, макар там да не е болка, а просто опъване на сухожилие в определено крайно движение. И там го отдавам на проблем със сухожилие, но нямам намерение да вземам някакви мерки, ще си живея с тоя минимален дискомфорт.
Вече ако има някакво парченце наистина отчупено или нещо да е спукано в костта на китката, това не е добре и ще трябва да се вземат някакви мерки. Ще се прежаля за едно ходене до рентгена.
26.01.19
11:19
казано от Димо на 25.01.19, 18:12:
Точно както Сашо е казал ги смятам. И за мен това е най-логичния начин за смятане.
Че е така, така е. Обаче големите неизвестни идват от разходната част. Да оставим ОКБ, който е ясно, че може да варира много и да вземем тренировките. Там се доверяваш на таблици, гривни, а всъщност точните изгорени калории зависят от много неща - %ПМ, пулс, съотношение към СТ, натренираност. Точно тая част много трудно се унифицира.
Така е, няма как да знаеш точно колко си изгорил от целенасочени тренировки, както и от метаболизма или от нормалното си движение, но за мен това е най-близкото предположение. То винаги ще е уравнение с няколко неизвестни, но каква е алтернативата? Да смятам с коефициент? Какъв коефициент да си пиша? ОКБ по колко да го умножа? Или ти намекваш да ям кето, колкото и неудобно за мен да е и да се надявам че ще ми писне от мазнотии и ще се самоограничавам естествено да ям по малко калории или да разчитам на мистичната ѝ сила?
Аз разбира се си правя и обратна връзка - гледам колко калории и какъв разход съм си смятал и доколко се покрива с реалността - дали и колко свалям или качвам.
26.01.19
12:55
Яж си на баланса, тренирай системно и систематизирано, махни въглените и не се задълбавай в сметки какво си изгорил.
Митака, който беше управител на първия Атлетик още преди 3-4 години ми каза да ям на 2000 Ккал и както тренирам ще отслабвам, но това просто няма да съм аз ако сляпо послушам някой съвет и не се опитам да разбера в детайли и дълбочина механизмите зад него за себе си за да мога аз да си правя мои си сметки.
Да кажем че писането на храната и тренировките ми действа мотивиращо и дисциплиниращо и за мен е важно да виждам цифри черно на бяло. А самото писане на тренировките не е такова голямо занимаване - още 1-2 записа в майфитнеспала на фона на 20 записа, с които пиша храната, е нищо работа.
25-01-2019 Храна 2000 Ккал, 350 Ккал допълнително от фитнес и малко елептикал (почувствах се доста гейски на тоя уред, ама не ми се бягаше и това успях да измисля за кардио), дефицит за деня 730 Ккал
26-01-2019 Храна 1800 Ккал, 400 екстра Ккал от час фитнесче и малко бягане за дневен дефицит от 1000 Ккал.
Трябваше да се видя с една моя моделка и вместо да висим в някое душно кафене, реших да прежаля 5 лева, но да съчетая полезното с приятното и да отида да тренирам с нея в нейния фитнес. Той един малък, разделен на 100 стаи и стаички, пълен с някви женски машини, а местните батки едни такива ходят с разперени настрани ръце сякаш имат таралежи под мишниците и ме гледат кръвнишки, ама само като им видях кльощавите краченца и ги видях да клякат с 30 кила на смита, ми стана ясно че имам поле за изява 😄 Едва събрах дискове от цялата зала да си натоваря щангата за тяга, обаче си струваше - от опулените им погледи се почувствах като Бог сред насекоми 😄 - гледах снощи в найнгага меме с Арнолд сред някакви шушляци във фитнеса с такъв надпис
Общия дефицит до тук става 16394 Ккал.
Утре ще ходя на някакво шантаво събитие, което се казва Роки Рън. Провежда се на Бунарджика. Събиране на чешмичката и се тръгва нагоре бегом, като накрая стълбите на Альошата се изкачват в стил Роки 😄 Видя ми се забавно. В 11:00 почва, ето и линк към събитието във фейсбука:
https://www.facebook.com/events/275786646439285/
Та някой ако го види и му харесва идеята, да идва, ще се видим там 🙂
Мнението беше редактирано от Димо на 27.01.19 01:52.
28.01.19
12:13
казано от Димо на 27.01.19, 01:38:
Събиране на чешмичката и се тръгва нагоре бегом, като накрая стълбите на Альошата се изкачват в стил Роки
Кажи за колко минути го качи?
казано от James Hinks на 28.01.19, 12:13:
казано от Димо на 27.01.19, 01:38:
Събиране на чешмичката и се тръгва нагоре бегом, като накрая стълбите на Альошата се изкачват в стил Роки
Кажи за колко минути го качи?
Не му казвай, това е подвеждащ въпрос с цел смях и подигравки 🙂 🙂
28.01.19
12:36
Не, не е. От чешмичката не съм го бягал 😄
Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.01.19 12:36.
А, който с подигравки могат да му накривят самочувствието, той да не си пише резултатите. Аз си казвам колкото си мога. 😄
Ще ви поразочаровам малко, не си засичах време, защото не бягах на макс, както и спрях да погледам горе малко гледката и да позирам за снимки 😄 Но долу вече на финала едно брато дето финишира малко преди мен каза че времето му е 7 и нещо, ама даже не запомних точно секундите. Нещо като :35 или :38 май каза. Над 7:30 беше със сигурност. Мога да го питам по фейсбука, ние се запознахме, оказа се че и той снима.
Сега се сетих, че съм си засичал време за Альошата миналото лято май беше. Беше след бягане от Тракия до Бунарджика, но все пак тогава бях 10 кила по-лек и в много по-добра форма за бягането. Трябва да потърся назад в дневника.
Мнението беше редактирано от Димо на 28.01.19 16:28.
Ми не знам нито едното, нито другото. Аз ги питах де, и те казаха 1300 метра, ама дали само нагоре или заедно нагоре и надолу - щото Роки Ръна се оказа че е в двете посоки - финиша не е горе на стълбите под паметника, ами там се завърта само и долу откъдето се тръгва се финишира. Ако трябваше да направя предположение бих казал че тези 1300 метра са нагоре и надолу заедно. Щото 7-8 минути за 1.3 КМ с такова изкачване не знам дали съм способен в момента. А денивелацията вече съвсем не я знам.
Едит: това пише в един справочник за местата за бягане в Пловдив, ама как и откъде точно са го мерили не знам:
“Бунарджик (тепе Альоша) – дължина (обиколка) 2км; денивелация 80м”
Мнението беше редактирано от Димо на 28.01.19 17:08.
28.01.19
17:11
На Бунарджика не съм се качвал с бягане, но Младешкият Хълм го бягах доста често преди състезание. Слизането обаче беше по гадно от качването
Аз пък Младежкия не съм качвал, но го пише и него в тоя гайд: “Младежки хълм – обиколка 1.5км; денивелация 70м” Явно съм бил прав да си мисля че Альошата е най-голямото нанагорнище в Пловдив.
Намерих си къде съм писал миналия път за бягането на Альоша, явно не ми върви да си засичам времето там - миналия път съм си бил погледнал времето в подножието и ядно съм си бил изключил пулсомера без да искам и не съм видял което ме е интересувало тогава, а времето изобщо не ми е направило впечатление да го запомня и запиша.
казано от Димо на 28.01.19, 16:41:
Едит: това пише в един справочник за местата за бягане в Пловдив, ама как и откъде точно са го мерили не знам:
“Бунарджик (тепе Альоша) – дължина (обиколка) 2км; денивелация 80м”
Е че при тази денивелация тези 2 км за 7:30 си е перфектно 🙂
Според мен не са 2 км само нагоре със сигурност. То зависи по кои алеи го мерят. Или са тези 1.3 КМ които ми ги казаха редовните бегачи или е 750 м. Ако е 1.3 КМ е супер - около 10 км/ч на този наклон за мен си е постижение (на 15 градуса наклон мога само 1 минута с 10 км/ч) Ако са 750 метра е доста по-зле, ама каквото е - такова 🙂
Все някой ще го е засичал и ще може да каже колко е до горе в едната посока по павираната алея.
Не познавам Пловдив,но гледам в Ендомондо има тракове на различни трасета за бягане.Ако може да е ориентир и става дума за същото място,ето един трак.
Кое по-точно е 2 км? тънкото синьо и дебелото синьо комбинирано ли? Маршрута беше както съм го нарисувал с жълтото.
Димо,предполагам,че маршрута на човека,постнал този трак е бил както съм го очертал,но не съм 100% сигурен 🙂
А в дясно премерих маршрута ти с Google maps ,като че ли се покрива с това,което са ти казали.
Мнението беше редактирано от Дидо на 28.01.19 19:42.
Юхууу, супер, значи съм дал добро време по моите си стандарти. Горе долу колкото нормално бягам по равното съм го избягал.
Всъщност не е много учудващо че съм го избягал почти както си бягам по равното - сега го нарисувах и измерих - 80 метра денивелация за 1300 метра се пада средно 3.5 градуса наклон, което е нищо сравнено с 15-те градуса, на които се мъча да бягам в залата.
казано от Димо на 29.01.19, 00:02:
Всъщност не е много учудващо че съм го избягал почти както си бягам по равното - сега го нарисувах и измерих - 80 метра денивелация за 1300 метра се пада средно 3.5 градуса наклон, което е нищо сравнено с 15-те градуса, на които се мъча да бягам в залата.
Много пак с тея сметки тцтц 🙂 Първо на първо тези 80 метра на са равномерен наклон, а са съсредоточени на няколко места предполагам 🙂 и второ бягането на пътека, няма нищо общо с бягането на открито, даже не знам защо го пишеш въобще 🙂
Не бях аз тоя дето започна с цифри и сметки, ама и на мен малко ми трябва 😄
Просто знам какъв зор е да бягам с 10 км/ч на 15 градуса наклон и че едвам изкарвам 1 минута и се усъмних че мога 7-8 минути да съм избягал с тая скорост щото ми се струваше доста стръмен Альошата, а то всъщност се оказва че е 4 пъти по-полегат като цяло. Не ми излизаха сметките, но сега всичко си дойде на мястото.
И да, не е равномерен наклона, което не знам дали е по-трудно или не от равномерния наклон на пътечката. Бих казал че е по-трудно, навсякъде в статии за бягане казват че колкото по-равномерно е едно бягане, толкова е по-лесно и че спускането никога не може да компенсира изкачването, но пък тук имаме само изкачване и промяна на наклона нагоре, де да знам...
Иначе не е вярно че няма нищо общо бягането на пътечка с бягането на терен. Хората са си направили изследване и са установили че по отношение на изразходена енергия при пътечката наистина е по-малко, но с вдигането на 1 градус се изравнява като при бягането на равна писта например.
Мнението беше редактирано от Димо на 29.01.19 09:56.
29.01.19
13:09
казано от Димо на 28.01.19, 18:36:
Все някой ще го е засичал и ще може да каже колко е до горе в едната посока по павираната алея.
Около 600-700 метра са. От Малкия Бунарджик някъде смятано.
Тия 7.30 и в двете посоки ли или само нагоре?
От кръстовището на “Руски” и “6-ти семптември” до Альоша, защото тепето започва от там, нищо, че вече не му личи, за 9 минути, с тежести по 2,5 кг. Когато бях достатъчно глупав да бягам с тежести 😄
Обиколката от Иконома и Дървото по алеята, през “Предел”, “Поручик Величков” и “Поп Харитон” е 2 км, едно време имаше един ученически крос “Альоша”, та това му беше трасето. И после горе до върха за награждавенато 😄
казано от Димо на 28.01.19, 17:20:
Аз пък Младежкия не съм качвал, но го пише и него в тоя гайд: “Младежки хълм – обиколка 1.5км; денивелация 70м” Явно съм бил прав да си мисля че Альошата е най-голямото нанагорнище в Пловдив.
От долу до върха е 1800 метра, даже Груди го беше разграфил едно време, някои от отсечките още седят белязани по скалите. Денивелацията му е по-голяма, тия данни не се сещам за кое трасе могат да са, но то така или иначе там има няколко.
Не си прав, Джендема е най-големия зор за бягане и като разстояние и като денивелация, да не говорим ако тръгнеш по пътеките и стълбите, стига да ги знаеш де.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.01.19 13:19.
29.01.19
13:25
Да вметна за спускането,не е вярно това..има си техника,а по неравен терен изисква отлична координация.
Много се контузват именно при спускане.
Съгласен съм че е много опасно за контузии, аз хем не се пускам бързо и пак понякога ме болят коленете след спускане.
А кое не е вярно за спускането? Че не може да те компенсира за изкачването преди това ли?
30.01.19
05:52
казано от Димо на 30.01.19, 00:05:
Съгласен съм че е много опасно за контузии, аз хем не се пускам бързо и пак понякога ме болят коленете след спускане.
А кое не е вярно за спускането? Че не може да те компенсира за изкачването преди това ли?
ми да..
казано от doni dimitrov на 30.01.19, 05:52:
казано от Димо на 30.01.19, 00:05:
А кое не е вярно за спускането? Че не може да те компенсира за изкачването преди това ли?ми да..
Интересно защо смяташ така. За мен винаги е било камън сенс че само по равното ще бягаш по-бързо отколкото в пресечена местност, пък било то и да финишираш на абсолютно същото надморско равнище след спусканията. Също както ще изгориш повече нафта ако караш 100 километра през Балкана, макар и да приключваш от другата страна пак в равното, отколкото ако караш само по равното 100 км. После моя гуру на дълги бягания ми е казвал че Гребната е идеална за лични рекорди, защото е много равна и плоска. Но и като почнах да бягам съм го и чел на няколко места. Според научни изследвания, цитирани в книгата Lore of Running
“every 1% of uphill running required 2.6 ml of O2 more, equivalent to .65 km per hour reduction in running speed. Addtionally, downhill running required 1.5 ml of O2 less for every 1% change or an equivalent speeding up equivalent of .35 km per hour.”
и също и на друго място:
” for each 1 percent of upgrade, elite runners slowed by about 3.3 percent.
...
descents don’t give back as much as ascents take away. In other words, that rate at which you make up time going down hill is less than the rate of time you loose going uphill. The average difference is about 45%. This means that running downhill allows you to make up only about 55% of the time you lost going uphill.”
30.01.19
16:08
Не мога да те разбера какво се опитваш да обясниш.
Аз бягам само и единствено по силно пресечен терен,избягвам асфалт.Ако съм във форма не стигам зона на пулс 3 при изкачване с голяма денивелация .Спускам два пъти по бързо без зор,а мога да си дам.
По равно не мога да тичам бавен съм и ми е скука и техниката си ми е за пресечен терен. Ако ми се прави по силово има едни стълби с ужасен наклон и много на брой.
Относно примера ти с колата не е удачен. Тялото е различно..адаптира се..
Не е счупен телефона. Дони бяга по нанагорнище и после се пуска по нанадолнището и накрая сумарно му е по-бързо бягането отколкото ако бяга по равно и според него това е общовалидно, а според мен, всички бегачи с които съм говорил и които съм чел по темата, също и според изследванията не е така. Един и същи човек ще избяга същото разстояние по-бързо само по равното, отколкото ако има качване и после спускане до същото ниво.
Момчета, в случая ще предпочета да се доверя на гугъл мапс за разстоянието и на научните исзледвания за механиката на бягането и ще си го броя за добро бягане с над 10 км/ч срещу наклон. Но стига теории, ето тук има 1 интересна дискусия и 1 статия който му се чете и който го интересува в повече детайли
http://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=197366&page=0
https://coach-tony.com/articles/16-running/42-running-downhill-vs-uphill
Да напиша как се движа тези дни и докъде я докарах, че стана месец от началото на къта.
27-01-2019 Храната ~1900 Ккал, малко бягане по нанагорнище и следобеда фитнесче малко дропсерии за 400 Ккал разход, дефицит за деня 877.
28-01-2019 Храната ~1860 Ккал, фитнесче - клекнах 25 пъти с 90 кила в серия и някакви други неща за 230 Ккал разход, дефицит за деня 757.
29-01-2019 Храната ~2430 Ккал - готвих някакви вкусотии за семейството и се изкуших малко, имаше фитнесче ама не помня какво за 150 Ккал разход, дефицит за деня 111, слабо, ама пак има 😄.
30-01-2019 Храната ~1850 Ккал, фитнесче 2/3 Линда (от 10 до 1 суперсерии тяга @120 лег 80) като за след къта на 80 кг 😄 Много е гадно да си дебел и да правиш комплекси с проценти лично тегло. Не стига че ти се вдигат килограмите, ами и ти тежат като мъртва тежест докато правиш упражненията, щото вдигаш и тях на повечето. И малко ходене под наклон и джиджибиджи за общо 338 Ккал разход, дефицит за деня 881 Ккал.
За целия този период дефицит 2626 Ккал, общо става 19020 Ккал дефицит.
На теория трябваше да съм свалил 2.5 кг. Теглих се и се мерих и съм свалил 4 кг, което е повече, но донякъде в рамките на статистическата грешка, особено за първи месец кът, важното е че посоката е вярната. Меренето с метъра и калипера още по-добре и показателно, свалил съм основно от корема и горна част на тялото мазнини.
Уел дан, со фар - со гуд, , още 5 такива месеца и ще се покажа по бийчбоди на плажа 😄
31.01.19
16:08
Не знам кои разстояния визираш, но ако са тепетата, то довери се на хора, които са готвили състезатели далеч още преди ние с теб да сме ходили и на училище и са мерили тия отсечки и наклони с рулетки. Младежкия хълм е с много по-голяма денивелация и с много по-дълъг маршрут.
31.01.19
16:28
И аз не мисля, че Альоша е по-високо. Като бягахме от училище се качахме редовно за под 10мин и дебелаците даже не се запъхтяваха, а младешкият хълм никога не съм го бягал за 10мин.
31.01.19
16:34
Разликата във височините на двете тепета е 40 метра. При това маршурата към Альоша не почва от най-ниската точка на тепето, която е кръстовището, което споменах. На Младежкия хълм денивелацията и единия от маршрутите почва още от бариерата на “Копривщица”.
За маршрута, който бягах онзи ден за 7-8 минути в едната посока нагоре говоря.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече