31.01.19
18:37
Как изчислявате колко калорий си изхабил с тренировка
31.01.19
18:53
казано от Димо на 31.01.19, 16:55:
За маршрута, който бягах онзи ден за 7-8 минути в едната посока нагоре говоря.
Е той е напълно възможно да е толкова, колкото ти го дава.
Само че избягай Младежкия от бариерата до върха и тогава ги сравнявай.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 31.01.19 18:55.
казано от James Hinks на 31.01.19, 18:53:
казано от Димо на 31.01.19, 16:55:
За маршрута, който бягах онзи ден за 7-8 минути в едната посока нагоре говоря.
Е той е напълно възможно да е толкова, колкото ти го дава.
Само че избягай Младежкия от бариерата до върха и тогава ги сравнявай.
Никога даже не съм се качвал с ходене до върха на Младежкия, както казах “така ми се струва” като съм ги гледал отстрани и после видях в онзи сайт беше написано че Альошата е с 10 метра по-голяма денивелация от Младежки. Очевидно няма как да споря, нито пък имам интерес или пристрастие. Ще избягам и Младежкия тези дни и вече ще имам мнение от първо лице.
казано от МаринаN на 31.01.19, 18:37:
Как изчислявате колко калорий си изхабил с тренировка
Според зависи. Ако е от бягане или колело - пиша си в майфитнеспала време и скорост на бягането или колоезденето и той ми ги смята като знае колко тежа. Тези двете дейности са толкова хиляди пъти мерени и засичани в лаборатории и т.н. че вярвам че са много точно сметнати.
Ако е фитнес някакъв, вече според зависи. Ако не нося пулсомер, приемам че 1 час интензивен фитнес - без чоплене по телефона и лаф-мохабед е 300 Ккал. Ако съм приключил за 30 минути, пиша 150 Ккал. Ако съм прекарал във фитнеса 1 час, но половината време съм правил лаф вместо да помпам, пак пиша 30 минути за 150 Ккал.
Ако пък съм правил нещо много интензивно - някой комплекс например, който е за време си пиша “circuit training” и времето за което съм го направил комплекса, защото то нали комплексите се засичат за време, така че знам колко съм го правил. Ако съм се боксирал 6 рунда, в майфитнеспал си има “box, sparring” или “box punching bag” и си пиша 18 минути, а той ми го смята.
Ако съм правил нещо което го няма в базата им данни, преценявам колко интензивно и какво усилие ми е коствало и пиша най-близкото като усилие от наличните.
Ако съм си носил пулсомера, го пускам като почвам каквото ще тренирам и накрая гледам неговите показания.
Разбира се че всичко това е условно, може да е повече, може и по-малко да е, но пак приемам че е по-вярно отколкото да си пиша коефициент някакъв на база брой седмични тренировки и да го добавям към БМР-то, както е класическия подход.
Задължително гледам и обратната връзка - колко съм свалил за седмица, за месец. Ако е по-малко отколкото съм очаквал според дефицита, който съм си писал, значи не горя толкова калории от тренировки колкото съм си писал. Ако съм свалил пък повече, явно тренировките ми са по-енергоемки отколкото си ги пиша. Досега ми се струва че пиша изгорените калории консервативно и явно са повече, но не фрапантно. Оставам си на този начин на писане.
Ух,Младежкия го качвах като студент тичайки от бариерата с две павета ,които си ги криех в началото на пъътя)...винаги в най-големите жеги.За мен е най-трудното тепе.
31-01-2019 Храната добре, 1700 Ккал. 1000 Ккал дефицит.
Фитнесчето беше препълнено, всички стойки бяха заети и аз направих малко гръб и крака на машина и слязох в кросфит заличката да пробвам суингове ЕМОМ. Направих 495 суинга до хоризонтала с 24 кг по 15 в началото на всяка минута. Отначало тръгна много лесно, накрая вече малко нанагорно ми дойде, основно предмишниците и хвата изгърмя след 55-те тяги предишния ден, както и си смачках пръстите да стискам тая пудовка със супер тясната дръжка, където може само 1 мъжка ръка и 2 пръста от другата в най-добрия случай.
01-02-2019 Цял ден снимах навън и се прибрах разглобен. Опитах нещо да работя на компютър, но припаднах направо за сън и чак към 9 вечерта се събудих. Набързо кафенце и към фитнеса. Хванах го 35 минути преди затваряне и както винаги в такива ситуации си направих суперстегната и изцеждаща тренировка. Храната и тя добре - 1800 Ккал и дефицит от 700 Ккал.
Днес 02-02-2019 храната я оплесках малко, че вечерях сам, щото жената беше инструктирала децата да вечерят вафли 😄 че не ѝ се готвело, но все пак се събра по някое време и сготви пиле с ориз и аз се наредих да вечерям втори път и бай бай дефицит. :( Пак де, контролирано отстъпление беше. Пиша си нула дефицит.
Фитнеса беше за бързо и пробвах да повторя 25-те клека с 90 кила от завчера, но краката и задника ми нещо са поуморени от суинговете, както и гърба де, а и много се раприказвах с един пич точно преди да почна да клякам и не ми се получи, отказах се на 12-тото повторение и направих 4х12@90 вместо 1х25@90 След това разочарование направих още малко крака и корем и си тръгнах. Този с който толкова приказвах се оказа от организаторите на Маратон Пловдив и ми издаде някои пикантерии от кухнята.
С това общия дефицит става 20720 Ккал
03.02.19
01:09
33 минути суинг?
Да, но не непрекъснати. Получаваха се към 30-35 секунди работа за 15-те суинга и останалото до края на минутата е почивка.
03.02.19
01:35
Да, да ясно ми е че не си имал 100% - това плътност, това е немислимо, но си е доста търпение.
Аз на скоро правих ефин ЕМОМ с около 40-45 секунди плътност-15 минути и щях да умра.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 03.02.19 01:50.
Малко ме притесни че си похапвам така комфортно и спряха да падат килограмите и реших да си бия малко един шут на комфорта със 72 часа фаст.
03-02-2019 цял ден фастене, всъщност пих 2 кафета с мляко сутринта преди да реша да фастя, общо сигурно 50 мл мляко. Тренирах и фитнесче 3х3 тяга @150, гръб набирания и скрипци и ръце и за деня дефицита 2,653.
04-02-2019 пак цял ден фаст, само аспартамена лимонада и лимонов сок в газираната вода. Следобеда взе да ме стяга тиквата и реших че е от дехидратация, щото като не ям и не ожаднявам, а може и щото не пих кафе цял ден. Бях и леко разсеян и раздразнителен. И цял ден на крак снимах, гърба ми се изкриви. Но като отидох във фитнесчето, като заблъсках щангите и всичко ми мина (а може и предтренировъчното кафе да подейства и да ме отпусна главата 😄 ) То понеделник било, а аз реших гърди да правя че само те не ми бяха натегнати, едва се вредих да се редувам с някакви за машини средна и долна част, със щанга горна и на успоредка кофи, после и корем. Исках да пробвам на нормална лежанка как ми е силата, но уви, нямах шанс. Иначе след сауната и студените душове бях направо като прероден. Дефицит за деня 2,540 Ккал.
05-02-2019 Третия ден фаст вече корема ми се беше залепил за гърба и изобщо ми беше супер. Разбира се мислех за храна, както пушача мисли за цигара като не е пушил дълго. Липсва ми, навик. Но физиологично можех поне още 3 дена сигурно да изкарам преди да приритам за храна. Като се прибрах можех спокойно да си легна, но си бях сготвил през деня любимата чорба леща и се полакомих. А и хората все за до 3 дни фаст говорят, викам си да не предобрям положението. Във фитнеса правих гръб и като стигнах до набиранията с тежест пробвах да видя колко сила ще имам . Ами не усетих спад на силата. Направих 10-8-8-8 @+20кг - горе долу толкова си правя напоследък, даже май обикновено 5х5 правя. Но ми трябваха малко по-дълги почивки, сърцето много бързо вдигах пулс от такива неща, които по принцип даже не се усещам да вдигам пулса. Сутринта бягах малко - 2х1км, вечерта до фитнесчето и обратно пак на бегом - към 2 км е до там. На връщане като тръгнах да бягам хич не ми се бягаше, но след 50 метра примерно се активирах ли, пауъра ли ми дойде - де да знам - но си избягах нормално останалото. Храната споменатата чорба леща 3 купи, малко пилешко с броколи и гъби, кисело зеле, една ябълка и май това беше за 1150 Ккал. С фитнесчето и бягането стават 1851 Ккал дефицит.
В заключение ще кажа че за 3 дни свалих на кантар 3.5 кг, тренирах 3 пъти щанги, 4 пъти бягах, 3 пъти правих секс и нула пъти се изходих и не почувствах нито веднъж някакво неразположение по-сериозно 😄 Предполагам че повечето загубена маса е вода, но и 1 кило мазно да съм свалил, това е супер постижение. А дори не компенсирах с яденето. С удоволствие бих го правил редовно тоя 72 часа фаст. Но намерих една статия в която се описва следния начин на периодично гладуване - първа седмица 72 часа, втора седмица 48 часа фаст, трета 24 фаст (макар че аз редовно си правя 24 часа фаст, особено ако съм навън), четвърта няма задължителен фаст и пак започваш от 72 на петата и така ги въртиш. Аз може да ги въртя през 3, не през 4. Вчера в съблекалнята след сауната си видях едни венички на рамото и на гърдите, които толкова отдавна не бях виждал, че бях забравил как изглеждат и че имам такива вени там изобщо.
Общо дефицита става 27764 На теория трябва досега да съм свалил към 4 кила мазно, ще се тегля и меря и ще видим тази работа.
06.02.19
00:41
Ти си кЪт зарята, брат, нема нема, па избухнеш.
Така е, все съм в крайности. Пак - по-добре нагоре и надолу, отколкото само надолу 😄
06.02.19
14:58
казано от Димо на 06.02.19, 00:22:
Предполагам че повечето загубена маса е вода, но и 1 кило мазно да съм свалил, това е супер постижение.
Вода и фекална маса. Я има по-малко от 500 гр мазнини, я не.
06.02.19
15:03
Тоест три не си ял и не си ходил до тоалетната в никой от дните?
Точно така. На оплакването ми по въпроса, жена ми вика: “Еми на мен ми звучи логично като не вкарваш da няма какво да изкарваш” 😄
06.02.19
15:15
Това е лош симптом. Поне в първия ден, да не кажа и във втория има какво да изходиш. Явно хем не пиеш достатъчно вода, хем не ядеш достатъчно баласт или по модерно казано фибри.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 06.02.19 15:15.
И вода пия и фибри ям всеки ден. Просто моя стомах си е така. Ако ям много - изхождам често. Ако ям нормално - нормално. Явно и ако не ям - няма какво да изкарвам. Ето - снощи като ядох, днес нормално в тоалетната.
Знам че някои по 3 пъти да дрискат на ден го имат за нормално, при други пък 3 пъти в седмицата е успех. Е, аз съм някъде по средата и много се влияе от количеството на храната.
Също може би си струва да кажа че имам много здрав стомах. Мога да ям джанки с боза и джамджийски пирони и нито да ме хване разстройство, нито даже да ме заболи корема.
Стана тя каквато стана тая тема, ама то си е част от здравословния живот 😄 . Ще взема да щипна набързо с калипера да видим какво ще покаже.
Апропо, след тая обстойна информация и преди да сме видели отчитането на измервателния уред, каква е оценката ти къде са отишли 3.5-те килограма за тея три дни?
06.02.19
15:37
казано от James Hinks на 06.02.19, 14:58:
Предполагам че повечето загубена маса е вода, но и 1 кило мазно да съм свалил, това е супер постижение.
Защо да е така, при над 8000 ккал дефицит за трите дни?
И сегааа, когато фактите говоряяааат, всички да замълчааааат 😄
Премерих си кожните гънки. Промяната за последните 6-7 дни, в които разбира се само 3 съм постил (един на баланса и 2-3 в нормален дефицит) е следната: от 33 на 27 мм кожна гънка корем, от 38 на 33 кожна гънка бедро и от 16мм на 12-13мм кожна гънка гърда. Като се наядох снощи и днес преди малко доста обемно, теглото стана 98, т.е точно килограм по-малко от преди тези 3 дни постене. Badum-tsss
06.02.19
15:47
Димо, имай предвид, че част от храната остава в храносмилателния тракт повече от денонощие- в тънките черва храната минава за около 8 часа, в дебелото черво още половин а може и цяло денонощие, като там бактериите продължават обработката на несмилаемите остатъци.
Така че би следвало при нормална функция все нещо да излиза следващите 2-3 дни. Също така от тази налична храна продължават да се усвояват калории - грубо сметнато още поне 1-2 денонощия. Трудно би изгорил загубил мазнини, или е някакво пренебрежително количество. Нарушаването на солевия баланс - не си ял никакви минерали, нито пък въглехидрати, но си пил кафета (диуретик) ти е извело излишната вода от организма, в крайна сметка само от нощното дишане “изгубваме” до литър вода.
Това мерене на гънки е все едно дявол да чете евангелие 🙂
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 06.02.19 15:48.
06.02.19
15:53
казано от Joe Musashi на 06.02.19, 15:37:
казано от James Hinks на 06.02.19, 14:58:
Защо да е така, при над 8000 ккал дефицит за трите дни?
Как го сметнахте колко е дефицита? За един приятел питам... 😄
Мнението беше редактирано от James Hinks на 06.02.19 15:53.
06.02.19
15:57
казано от Димо на 06.02.19, 15:46:
Премерих си кожните гънки.
С китайския калипер...Като ще се мериш с такова нещо, вземи си някакъв поне средна хубост.
Написал съм как го сметнах. Дай сметни го ти да видим как е твоята сметка.
Пих по 5 литра вода, чай и лимонада нарочно, щото да не се обезводня и почти не съм пил кафе - бях написал че втория ден бях на 1 кафе.
А че мерейки директно подкожните мазнини е четене на религиозна литература от несъществуващи религиозни създания даже не знам как да го коментирам.
казано от James Hinks на 06.02.19, 15:57:
казано от Димо на 06.02.19, 15:46:
Премерих си кожните гънки.С китайския калипер...Като ще се мериш с такова нещо, вземи си някакъв поне средна хубост.
Е как пък тоя китайски калипер веднъж не ме успокои - аз да ям на корем и да трупам мас, пък той да показва че намалявам маста и аз да съм доволен... Ами вече две години като ям и дебелея показва увеличение, а като не ям и отслабвам показва че падат мазнините. Вече и на тях им слагат AI и са вързани с фейсбука да ми четат оплакванията за да знаят къв контекстно зависим материал да ми показват 😄
06.02.19
16:04
казано от Димо на 06.02.19, 15:59:
А че мерейки директно подкожните мазнини е четене на религиозна литература от несъществуващи религиозни създания даже не знам как да го коментирам.
Тоест е нелепо и с огромен % недостоверност.
Защото ти не мериш директно мазнини, а мериш съвсем субективно кожни гънки и изчисляваш пак субективно по не съвсем точен алгоритъм.
Директно мерене се получава единствено при аутопсия и отделяне на подкожната мазнина от каркаса и претеглянето й.
Димо, нали знаеш, че пиенето на повече вода стимулира отделянето й?
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 06.02.19 16:08.
A аз даже не съм смятал нищо. Само написах с колко по-тънък е станал слоя ми мазнина на корема, на гърдата и на бедрото като го щипна.
Кобре, аз ще съм доволен ако може така някакси недиректно по някакъв алата-балата механизъм субективно да ми се разкара слоя мазнина и просто като щипна да имам 2-3 мм на паласките и на плочките вместо 20-30 за да ми се виждат плочките и като цяло да мога да изглеждам както се и чувствам, пък измерването при аутопсията може да почака 😄
За водата - разбира се. Както казах, по-голямата част е вода. Не само защото съм пил повече, забелязал съм че като не ядеш се обезводняваш - не съм търсил информация какъв е физиологичния механизъм и причина, но това го знам със сигурност. Чак кожата ти изсъхва. Така спрях да нося брачната си халка. За 3-4 дена постене преди 1-2 години просто както си ми стоеше нормално на пръста, почна да ми пада и аз се притесних че ще се изтърколи и ще я изгубя и я свалих и оттогава отвикнах да я нося. За 3-4 дена просто ми се изпиха пръстите - набръчкаха се чак, и то не е от отмазняване, за мен беше от дехидратация.
Мнението беше редактирано от Димо на 06.02.19 16:21.
06.02.19
16:17
казано от Димо на 06.02.19, 15:59:
Написал съм как го сметнах. Дай сметни го ти да видим как е твоята сметка.
Не мога. Много неизвестни има, че да направя сметка. Съвсем скоро обяснявах какви са. Ако мислиш, че може да ме обориш - давай, готов съм да науча нещо ново...
казано от Димо на 06.02.19, 16:01:
Е как пък тоя китайски калипер веднъж не ме успокои - аз да ям на корем и да трупам мас, пък той да показва че намалявам маста и аз да съм доволен...
Той нито ще те успокои, нито ще те упрекне, но просто пластмасовите китайски щипки са неточни и дават сериозни отклонения. За това казах “поне средна хубост”. Смяташ ли, че ако мереха точно и не допускаха сериозни отклонения, хората щяха да купуват калипери по 200-300 евра?
06.02.19
16:22
Е добре де, той калипера дори да мери грешно и да не показва точния процент, почти сигурно е, че грешката е еднаква при всяко мерене. Т.е. дори да не покаже с точност, сравнено с друг по-добър калипер, пак се вижда, че има спад в гънките. Ако един кантар дава отклонение от 5 кг. в плюс и се измериш 110, а ти си реално 105 кг., следващия път като се измериш на 105, а си реално 100 кг., пак е отчетен спада.
Единственият вариант е, не просто да не е точен, а да е разбрицан и да си мери както си иска.
Мнението беше редактирано от Деян на 06.02.19 16:22.
А смяташ ли че хората, които искат да плащат $$$ за да им измерят мазнините и съставят планове за тренировка и хранене ще искат да плащат $$$ ако вместо с калипер за $$$ ги щипят с пластмасов калипер за $ ?
Или недай си Боже разберат че могат и с калипер за $ вкъщи да си следят прогреса и не се налага да ходят на шпециалистен и да дават $$$ да им ги мерят?
06.02.19
16:35
Смятам, че хората, които взимат много пари за тая работа ненапразно си купуват скъпите калипери. Явно има защо, щом има и за 30 пъти по-малко пари, те няма да си променят цената.
Дидо, не знам с колко и какви механични измервателни уреди си работил, но отклонението варира много в зависимост от механизма и големината на измерването.
06.02.19
16:41
казано от James Hinks на 06.02.19, 16:35:
Дидо, не знам с колко и какви механични измервателни уреди си работил, но отклонението варира много в зависимост от механизма и големината на измерването.
Ако трябва да бъда честен-с шублер, в казармата работих над един уред - ПУА, т.е. прибор за управление на артилерията, с електронна везна за мерена на храната и кантара вкъщи :-) Срам не срам, тва е или аз поне за друго не се сещам :-) Аааа, меря с един уред дето ми е в багажника, температурата на замръзване на антифриза.
06.02.19
16:41
казано от Деян на 06.02.19, 16:22:
Е добре де, той калипера дори да мери грешно и да не показва точния процент, почти сигурно е, че грешката е еднаква при всяко мерене. Т.е. дори да не покаже с точност, сравнено с друг по-добър калипер, пак се вижда, че има спад в гънките. Ако един кантар дава отклонение от 5 кг. в плюс и се измериш 110, а ти си реално 105 кг., следващия път като се измериш на 105, а си реално 100 кг., пак е отчетен спада.
Единственият вариант е, не просто да не е точен, а да е разбрицан и да си мери както си иска.
Дидо, а ти откъде си сигурен, че грешката е винаги една и съща?
Когато се говори за грешка, се подразбира максимално допустимо отклонение, а не за някаква константа, която просто всеки път прибавяш.
Евтин кантар има грешка +- 2 кила, това означава, че ако си 100 кила, може да те премери веднъж 98 кила, веднъж 102 кила.
Добрия кантар има отклонение 100 гр. и ще те премери в рамките на 99.9 - 100.1
Кажете ся за стомаха, що така като не ям и не дефекирам? На какво е симптом това и на какво се дължи (не е дехидратация и липса на влакнини, знам, защото си ги меря и пиша всеки ден)
казано от Alexander Krastev на 06.02.19, 16:41:
Евтин кантар има грешка +- 2 кила, това означава, че ако си 100 кила, може да те премери веднъж 98 кила, веднъж 102 кила.
Добрия кантар има отклонение 100 гр. и ще те премери в рамките на 99.9 - 100.1
Да де, тя и рулетката има грешка 1-2-3 мм, ама ако все режеш от дъската, няма все да показва че по-дълга е станала, или? 😄
06.02.19
16:46
Да, може отклонението да е различно, ама като падаш на кила, като обиколката с метъра на талията е по-малка, а и калипера измери по-малко, се предполага, че дори и да не е супер точен, дебелината на кожните гънки е намаляла. И обратно - по-тежък си, метъра засича по-голяма обиколка и калипера и той мери повече. А дали това което е измерено, ще е същото със скъпия калипер, вече не мога да твърдя.
казано от Деян на 06.02.19, 16:46:
Да, може отклонението да е различно, ама като падаш на кила, като обиколката с метъра на талията е по-малка, а и калипера измери по-малко, се предполага, че дори и да не е супер точен, дебелината на кожните гънки е намаляла. И обратно - по-тежък си, метъра засича по-голяма обиколка и калипера и той мери повече. А дали това което е измерено, ще е същото със скъпия калипер, вече не мога да твърдя.
Еми Дидо и аз съм научен че нещо ако изглежда като патка, кряка като патка и плува като патка, най-вероятно да е точно патка. Ама явно трябва и мистика да има, иначе ще е много просто всичко.
казано от Queen Cobra на 06.02.19, 16:04:
Защото ти не мериш директно мазнини, а мериш съвсем субективно кожни гънки и изчисляваш пак субективно по не съвсем точен алгоритъм.
Директно мерене се получава единствено при аутопсия и отделяне на подкожната мазнина от каркаса и претеглянето й.
Ам ти Мире като пишеш в дневника си някой път: “задържала съм вода” и “водна задръжка” нали знаеш че няма начин да се измери инвиво съдържанието на вода в даден организъм? Нали знаеш че вода и сухо съдържание се мерят в един вид камера където се изсушава всичко до определен процент и така се разбира? 😄 Как тогава знаеш че си задържала вода?
Мнението беше редактирано от Димо на 06.02.19 17:00.