Димо сваля 22 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

12.02.20
00:10

Ми не го знам точно какъв е, ама доста силно духа.

13.02.20
09:35

12.02
Храната доста. Кръчма, 2 бири, после трябваше да посвърша разни неща до 3 и хапнах някакви сладки неща за пауър и да се държа буден. Малко ми се прецакаха фитнес-целите, ама от време на време си трябва и социален живот. Общо 3000 Ккал.
Движението фитнес следобед 5х5, после половин час лостове и общо 15-20 КМ с колелото из града.

Дефицит за деня 300 Ккал, за седмицата 2000, общо 34950 дефицит до тук.

Деян

13.02.20
09:41

Eй това ме спъва мен конкретно. Една седмица стриктен, сваля килокрам, килограм и нещо и само за един ден по обилно ядене и разпускане и хайде обратно. Та и отгоре.

13.02.20
10:00

Отлично знам за какво говориш, много пъти и аз съм същия, но в случая както виждаш съм се въздържал съзнателно. И даже имам някакъв дефицит доколкото съм сметнал правилно. За 4-5 часа пих само 2 бири колкото да си чукам с момчетата за наздраве и после минерална вода. Спокойно можех да завърша с 10 бири и 2-3 уискита/ракии вечерта. А яденето само салата и месо. Можех с бирите да направя поне кило пържени картофи и кой знае колко още панирани кашкавалчета, пилешки хапки със сусам, крем-карамели и кво ли не. А вечерта вкъщи ядох извара, кисело мляко, ябълки и мюсли. Можеше да е шоколад или кекс или филии с масло и мед и да ударя 8-9-10К за деня.

Можеше и да не ходя на фитнес и на лостовете с Венци, можеше да се срещнем направо в кръчмата. И можеше да съм с колата или с такси вместо с колелото. Та така. Опитвам се да балансирам нещата.

13.02.20
22:08

13.02
Храната много протеин, голямо чудо. Много бях гладен през деня, предполагам от нерви и недоспиване снощи. Общо 2500 Ккал.
Движението 15-20 КМ с колелото из града.

Дефицит за деня 300 Ккал, за седмицата 2300, общо 35250 дефицит до тук.

След снощните пилешки мръвки в кръчмата - аз мисля че и преди съм казвал за такова нещо тук - но днес половината ден урината ми миришеше на някакъв много стар и мощен антибиотик - спомням си че като дете като се разболеех нещо сериозно и ме тъпчеха с хапчета така миришеше като пикаех. Тетрациклин ли е, пеницилин ли е, не знам, но знам че след като ям печено пиле от Аладин и от някои ресторанти - така мирише на другия ден. Та приказките че пилетата били блъскани с антибиотици може и да са донякъде вярни - зависи къде ги ядеш тези пилета. Аз не вярвам в теории за конспирациите, но когато купувам пилешко от магазин, или ям в нормален ресторант - никога не съм усещал такова нещо. Не знам как и дали миришат точно антибиотиците или някакъв химиотерапевтик, или е нещо друго, но не си въобразявам, нещо има в пилешкото от скапани места.

14.02.20
06:34

Е, нали точно от пловдивските Аладин бяха конфискували ебем ти килата пилешко от БАБХ, че било негодно. И после стана още по-голям скандал, защото собственика искал да си върне кофискуваната стока за да я продаде за направата на колбаси. Няма кво да се чудиш за там изобщо.

14.02.20
08:10

Даже не съм ял от аладина - от техните неща за пръв път съм видял такова чудо преди години и така периодично като пробвам някой нов ресторант или където приготвят храна и ако ми даде позитивен тест, просто не повтарям да си взимам храна от там. И на аладина конфискуваните меса бяха заразени с нещо, което като преминело термична обработка за колбас, щяло да измре. Което си е отделен проблем. А според мен си има и нещо химическо в месата им, откъде е тая смрад на другия ден иначе...

Явно намират начин да се снабдяват с някакво месо, което не е гледано и преминало европейските норми. Така си го обяснявам аз.

15.02.20
08:20

14.02
Храната пак доста. Уж нямах търпението да седя цели две седмици на баланса за зареждане, но то някакси естествено почти така се получи. Може пък да съм имал нужда. Общо 2650 Ккал.
Разхода от движение почти отсъстваше - само един фитнес надвечер и малко повече ходене. В комбинация с повечкото хапване и съответно и дефицита отсъства.

Дефицит за деня няма, за седмицата 2300, общо 35250 дефицит до тук.

Снощи пробвах да видя максимална серия със 100 кила щанга и да проследя след 10 кила BW надолу как ще ми се е отразило на силата - да знам дали мазнини или мускули съм свалил. Аз се каня от няколко дни откакто Веско ми го каза тоя NFL тест, но все се надявах че ще имам доверен спотър и в някакви идеални условия. Е, снощи не бяха идеални условията - правих 5х5 за лежанка по програма, и макар и с леки килограми, ми се появи болка в рамото от тъпото падане с колелото миналото лято. (Установих че ако разтворя лактите не ме боли толкова, а ако ги събирам както трябва си боли доста гадничко.) Хванах после някакво случайно момче да ме пази да не се притеснявам за максималната серия. Направих 6 повторения, като може би можех още едно или две измъчени, но ми се схвана някакъв мускул който започва под плешката на гърба и продължава диагонално надолу далеч от гръбначния стълб. Тъпа работа - за гърди упражнение правя, гърба ми се схваща... Сега правя връзката, че правих и гребане с щанга 5х5 точно преди тоя опит и понеже един пич чакаше за щангата ми ги направих почти като 25 повторения в серия,колкото и леки кила да бяха ми се поумори гърба...
За лега толкова ми е силичката в момента, да видим как ще е след минус 10 кила ЛТ. Всъщност ще пробвам пак максимална серия след няколко дни, може да отида в Авангарда при Гого да ме надъхва 😄 А и лежанките им са много по-удобни.

И нещо смешно накрая. Случвало ми се е случайни хора да питат какво тренирам, даже веднъж пред един бар ме помислиха за охраната някакви студентчета и ми даваха пари за вход, т.е. понякога изглеждам като някой, който тренира. Но завчера една мацка се припозна и ме помисли за някакъв неин познат фитнес инструктор и ме пита не съм ли бил работел в едисикоя зала и беше сигурна че се казвам Стоян 😄 Благодарих ѝ на момичето и ѝ разсеях заблудата. Първо ми стана приятно, после се усетих че съм навън с каска, маска, яке и панталон, и че във фитнеса по тениска и с къси панталонки едва ли щеше да ме сбърка за фитнес инструктор. :(

15.02.20
23:46

15.02
Храната най-накрая бива. И то добре че си сготвих супа. Общо 2000 Ккал.
Движението 15К с колелото и после 2-3-4 часа работа навън в студа.

Дефицит за деня 1000, за седмицата 3300, общо 36250 дефицит до тук.

С колелото интервално - прав на педалите 20 врътки - седнал 20 врътки, уж да симулирам катеренето с товар на хайдушките игри. Колко симулирам ще си покаже като отида на игрите.

Гледам тук материали да придобия представа и намирам някав американски военослужещ какво е писал:
“In my 11 years in the Army, this might have been the hardest thing I’ve ever done,” said Staff Sgt. Michael Rowan, a military policeman with the 313th Military Police Detachment. “To train up for this I had some heavy dumbbells I would place on my shoulders and try to balance them for long distances. The problem is, when I put that jug on my back, it was a completely different monster. I really think the only way to train for something like this is to do it over and over again.”

16.02.20
22:21

16.02
Храната OK. Общо 2000 Ккал.
Движението 4 часа обикаляне из планината около хижа Здравец докато жената се учеше да кара ски.

Дефицит за деня 1600, за седмицата 4900, общо 37850 дефицит до тук.

Не знаех как точно да си ги пиша тези 4 часа ходене, ама намерих нещо подобно в МФП - ходене по хълм с 5-6 км/ч и да кажем половината е било нагоре, другото надолу и писах половината. 1 час от това ходене беше с 50 литра раница, пълна със сняг. Тя самата раница си тежи 4-5 кила с нож, резервни гуми, инструменти, дрехи - натъпкани по джобовете, и успях да натъпча и 2 пазарски торби с утъпкан сняг в основното отделение. На ръка като я претеглих - към 30-40 кила имаше. Исках да наподобя носенето на тежкия мях да видя как е. Ами много е гадно и неудобно. На плещите като го сложиш ти изкривява врата и неудобно че все надолу гледаш. На рамо ако го сложиш ти изкривява гръб, кръст - всичко. Ако пък го носиш на ръце ти се скапват ръцете. Изобщо, удобен вариант няма. Хубавото в случая е че не ми дотежа нещо на краката или да се задъхам кой знае колко. Разбира се баирите около Копривките най-вероятно нямат нищо общо с баира над Сливен, а и аз си вървях в нормален ход, не съм се състезавал. А за който не е катерил нанагорнище, само той не знае че 2 крачки в секунда са супер, 3 са вече зорно, а 4 са направо на умиране.

Краката усещам известна умора, но раменете и изобщо гърба са ми като смлени от тоя неудобен товар. Както и с щангата на степъпите - ръцете и гърба ми се умориха най-много 😄 Май трябва повече да тренирам рамене и ръце, краката и въздуха май са ми по-малкия проблем.

Мнението беше редактирано от Димо на 16.02.20 22:46.

RR

16.02.20
22:30

Димо, трябват ти мноооого митохондрии за състезанието. Появяват се нови за 20 дни, но може да умрат за една неправилна тренировка!

16.02.20
22:39

Гледай ти, не знаех че може с действия или бездействия да се влияе на броя на митохондриите в клетките...

Я кажи нещо повече по въпроса.

Bart Simpson

16.02.20
22:41

Дима, готино е, че захващаме старта на “подготовката” заедно.
Успех, приятел, аз с интервалите не знам колко мога да изкарам, ужас ужасен е.
Когато приключих не беше кой знае какво, но после цял ден давах заето.

Bart Simpson

16.02.20
22:42

казано от Димо на 16.02.20, 22:39:

Гледай ти, не знаех че може с действия или бездействия да се влияе на броя на митохондриите в клетките...

Я кажи нещо повече по въпроса.

Карбо:
-Изписал съм тонове по темата, който се интересува, да порови.

Васе, с много добри чувства.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 16.02.20 22:42.

RR

16.02.20
22:51

казано от Димо на 16.02.20, 22:39:

Гледай ти, не знаех че може с действия или бездействия да се влияе на броя на митохондриите в клетките...

Я кажи нещо повече по въпроса.

Може-може)) ..Джеймс (Сашо) е по близко до теб и ще ти покаже практически, за разлика от мен 🙂 ..питай го

17.02.20
14:31

казано от Димо на 16.02.20, 22:39:

Гледай ти, не знаех че може с действия или бездействия да се влияе на броя на митохондриите в клетките...

Я кажи нещо повече по въпроса.

Като клетъчни органели със самостоятелно делене, те наистина се влияят от натоварванията и то много силно. Дали с една тренировка ще ги намалиш драстично - не. Дали с правилни тренировки може да ги увеличиш драстично - да, но отнема време. За това ти казах оная вечер, че нямате времето за правилно построена подготовка.

Деян

17.02.20
14:47

Абе тия митохондрии не бяха ли така в по-големи количества при джедаите :-) Или някакво подобно понятие беше, не помня вече.
ПС.....ааа, онова мидихлорини било, те имали връзка със Силата.

Мнението беше редактирано от Деян на 17.02.20 14:53.

Bart Simpson

17.02.20
14:55

OMG!!!!!!!

17.02.20
15:05

казано от Деян на 17.02.20, 14:47:

Абе тия митохондрии не бяха ли така в по-големи количества при джедаите :-) Или някакво подобно понятие беше, не помня вече.
ПС.....ааа, онова мидихлорини било, те имали връзка със Силата.


Абе знаех си аз, че силата е с мен, ама досега не бях осъзнал, че тренирам за джедай. 🙂 Оправи ми деня, Дидо! 🙂

Деян

17.02.20
15:11

Ами, Боби, то от много знаене, компетентност досежно тренировки, хранене, анатомия и физиология на човешкия организъм, човек вече достигайки до енциклопедични нива започва да изперква и да бърка нещата:-)
Сега вече със сигурност ти повиших настроението;-)
Хм, значи интервалите влияели на митохондриите. Ако не друго, то днес научих нещо ново!
Всъщност, мидихлорините са измислени имено въз основа на митохондриите, така поне пише относно филма.

Мнението беше редактирано от Деян на 17.02.20 15:13.

17.02.20
16:33

Всеки път, в който реша, че при записки на 4 независими носителя форума ми е излишно време, дразни ме и е тъпо, прочитам нещо като това, образувам празен кръг в навалицата около мен (все пак седя на една пейка в болницата и се смея със сълзи сама) и разбирам, че ще е грешка да спра да влизам. 😂 😂 😂

23.02.20
21:33

17.02-23.07
Цяла седмица станала без да пиша. Много работа и пътувания по работа. Потренирвам си и внимавам за храната и си броя калориите доколкото ми е възможно. Ще пиша направо за седмицата отчета.

Храната за седмицата хммм... 2 дни на баланс и даже един на плюс с калориите, но завърших силно. Постегнах се и като изключих снаксчетата (плодове и мюсли) и въглехидратите (хляб, картофи, царевица и ориз) и пораздвижих повечко и се получи ОК дефицит за останалите 4 дни. Общо 6500 Ккал за седмицата.

Движението беше общо 4-5 часа велосипед, 2 фитнеса, едно бягане 3-4 КМ и 3-4 часа в планината от днес, както и безкрайни часове снимане през цялата седмица. Това сколасах.

Днес пак обикалях из планината около хижа Здравец докато жената продължава с ученето да кара ски.

Дефицита за деня е 2070 Ккал, за седмицата както казах 6500, общо 44340 Ккал дефицит до тук. Трябва да съм свалил 5-6 кила от началните 105-106 до 100 кг и мисля че и кантара утре сутрин ще се съгласи със сметките ми.

Днешното обикаляне из балкана беше супер приятно и лесно и си викам: охааа, мидихлорианите или поне митохондриите са ми се увеличили, но накрая на деня малко ми се попари ентусиазма. Какво стана...

Не че не ми беше много по-лесно от миналия път, напротив - влачих раницата със сняг час и половина и даже не ми беше толкова кофти като миналия път. Една от причините е че любимата ми купи гети - нещо, което от години съм си мислел, но никога не съм отишъл да си купя. И зимата и лятото в планината ужасно мрязя да ми влизат разни неща в обувките. Аз си мислех че нещо ми е скапана походката щом успявам на равен път да си вкарам пясък и камъчета във високите боти. Жена ми ме успокои че тя успявала да си вкара камъчета като ходи с прилепнали кожени ботуши до под коляното :D Но днес с гетите бях като всъдеход. Тва камъни, тва сняг - нищо нямаше шанс да се намърда в ботите ми и не ми се налагаше да спирам през 300 метра да си изтръсквам обувките и да си накъсвам ритъма. Та гетите са гениално изобретение. Слагам ги на топ позиция от придобивките ми тази година. Разбира се ХЛ размера от декатлона едва ги закопчавам до горе и ми стягат на прасеца та си ги нося незакопчани горните 4 пръста. То прасец ли е, чудо ли е...

Друга причина е че вече имам известен опит с мъкненето на раницата и поне психичното напрежение го няма.
Но нещо ме гложди още от миналата седмица за килограмите на раницата. И реших да не чакам да се сдобия с джобно кантарче за самолетен багаж, ами да тегля на домашното кантарче. Сутринта си претеглих раницата и както и бях определил си беше 5 кила. Но след като я натъпках със сняг и ми се струваше 30-40 кила, тоя път не изхвърлих снега, ами го донесох вкъщи за радост на малкия, и като претеглих раницата - д’ейба - едва 20 кила. А вчера нарочно взех 2 медицински топки по 20 кила във фитнеса и обикалях с тях и ми се видяха точно толкова колкото раницата тежки, ама уви, реалността е друга.

Имах и желание да се кача от х.Здравец до х.Чернатица по пешеходния маршрут, който е г-д 3 КМ и на половината денивелация на хайдушката пътека, но като стигнах до моста където пътя се разделя, там коли нагоре не са се качвали и преспите бяха над половин метър и след 20-30 метра и 5-6 пропадания реших че не си струва да си изкълча или счупя крак и се върнах. А и изобщо не знам дали щях да успея в този сняг до горе. После пак погазих сняг по пътя от Копривките към х.Руен, но там бяха минавали коли и беше по-проходимо. През почти целия път не срещнах жива душа, само синигери или не знам как се казват едни малки пъстри птички.

Краката днес даже не се умориха, хем вчера кляках и правих степъпи с медицинските топки, после влачих шейна и т.н. а днес носих час и половина на рамо раницата, а после още час и половина като нормална раница с презрамките на гърба, и отделно даже обикалях половин-един час нагоре-надолу с празната раница преди това, но раменете, трапците и предмишниците отново са доста схванати.

24.02.20
00:00

Като ти гледам прекъсванията на линията на съдбата, ще имаш много промени в живота си от външни влияния :) Дай 5 бири и ще ти разкажа още

24.02.20
08:33

Веднага давам 5 бири, само и само да ми спестиш шарлатании като хиромантия, хомеопатии, енергии и т.н. :D

В тая връзка даже съм нещо като профи в хиромантията - изкарвал съм пари от суеверието на хората - веднъж една клиентка си плати да ѝ направя копие на старовремска книга за гледане на ръка.

Мнението беше редактирано от Димо на 24.02.20 08:36.

Bart Simpson

24.02.20
08:35

-Помогнете..... Има ли хомеопат на борда?
-Защо, какво става?
-На един астролог му прилоша.
😂

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 24.02.20 08:35.

24.02.20
08:37

казано от Bart Simpson на 24.02.20, 08:35:

-Помогнете..... Има ли хомеопат на борда?
-Защо, какво става?
-На един астролог му прилоша.
😂

Трябваше да има намесено суеверието на астролога - например че му е прилошало като си е видял хороскопа или нещо такова :)

25.02.20
11:04

24.02


Храната горе-долу. Извара, кисело мляко, маслини, лютеница, имаше и някаколко вида хлебчета, портокали, ябълки, шунка, салата, пилешка супа 3 купи. Общо 2850 Ккал за деня.

Навъртях и десетина КМ с колелото в града, но то не беше просто градско каране. Половината беше срещу вятъра по поречието на Марица и ми се стори цяла вечност и адското усилие. Ако си седя на седалката и се опитвам да въртя, просто почти не помръдваш напред, имах чувството даже че ще ме издуха назад обратно в Тракия :D Почти целия път в едната посока прав на педалите и яко натискане. Мисля че за пръв път видях вълни по река Марица. А като пресичах моста на Герджика на няколко пъти пориви на вятъра щяха да ме съборят на булеварда при колите.

После на връщане минах и през фитнесчето да се отчета с 5х5 и малко врат на скрипец.

Дефицита за деня е 450 Ккал, за седмицата 450, общо 44790 Ккал дефицит до тук.

Претеглих се и се измерих вчера и макар и в не идеални условия, все пак си го пиша това измерване. Както и предполагах точно 100 кила ме показа кантара. Калипера и метъра и те едва-едва надолу показаха. Ама какво ли мога да очаквам като си похапвам стабилно напоследък. Трябва да се стегна. Поне 10 кила трябва да сваля за оставащите 10 седмици до хайдушките игри и изобщо началото на лятото. Намерих си едно клипче от края на миналото лято когато изобщо чух от Мусашито за тези хайдушки игри и пътеката и почнах да се подготвям със степъпи с щанга на гърба. Ами доста добре съм си изглеждал на 95 кила. Не знам с къв акъл се докарах до 106 за една есен. Разбира се целта за това лято си остава 88.

Иначе доколкото може да му се вярва на моя калипер и кантар и на сметките ми, последните 2 седмици съм свалил половин кило мазно и половин кило ММ :( Едва ли е чак толкова зле работата да губя 1:1 мас и активно тегло, защото си гледах измерванията през годините. На по-нисък процент БФ ме дава с по-високо активно тегло. Според мен това идва от някаква особеност или във формулата, или в нещо по-нестандартно в тялото ми - по-тежък скелет или нещо такова.

Мнението беше редактирано от Димо на 25.02.20 11:04.

Деян

25.02.20
11:23

В една статия тук го обясняваха, че дори обиколките да ти падат, това не е показател, че губиш и активно тегло. Намаляването на мускулния обем не значи непременно изгубена мускулна тъкан, което е логично. Все пак мускулния обем не се състои само от мускулната тъкан, а и от други вещества, които при дефицит е нормално да намаляват.
А пък когато човек е с повече наднормено тегло /това е от друга статия на друго място, въз основа на редица изследвания/, дефицита не е супер рестриктивен и същевременно тренира, мускулната загуба е сведена почти до 0. Даже е възможно и увеличаване.

25.02.20
11:31

Така е, обема на мускула е донякъде вода и гликоген. Относно загубата на ММ, и аз не съм се притеснявал кой знае колко, щото и аз това съм чел по изследванията - че тренираш ли и да си набавяш протеина, почти не губиш ММ за нормалнно сваляне.

01.03.20
23:33

25.02-01.03


Почти цяла седмица. Храната бива. Но нищо общо със заканите ми да я затегна сериозно...

Дефицита за седмицата 5400, общо 49800 Ккал дефицит до тук.

Много движение през седмицата, все на крак, и колелце покарах, и няколко фитнесчета направих.

Днес пак на Копривките да тренирам за Хайдушките игри. Любимата пак кара ски, аз тоя път напълних раницата с камъни и си викам: етва вече със сигурност са 40 кила, даже може и 50 да са :D
Час и половина обикалях по баирите и направо ми пламнаха раменете и някакви мускули под лопатките. Краката се държат отлично - нямам притеснения за тях, въздуха и той е добре - разбира се учестявам дишането по по-сериозните баири и забавям крачката, но всичко нормално. Гърба и ръцете обаче продължават да са ми най-слабите звена. Чудя се дали да не пробвам с някакви боксови тренировки и бой със сянка с гирички и без - да засиля раменете. Така слаби съм си ги чувствал в продължение на седмици като започнах да тренирам бокс от постоянното държане ръцете горе и раменете свити. Трябваха ми месец-два за да ми минат треските по раменете и ръцете.
Пак си качих раницата до вкъщи да я изтегля. И пак разочарование, тоя път примесено с изумление - едва 31-32 кила тежи :D Ибаси... А си мислех че може и 50 да е :D

Мнението беше редактирано от Димо на 01.03.20 23:42.

02.03.20
10:26

Aз така веднъж мернах едни 6 диска по 2,5 кг метални до кофите...викам си ееее голяма работа 15 кг чудо голямо....на 2км ,скрих два от тях и се прибрах само с 10 кг,откъснаха ми ръцете.Ся вярно ,че няма торба или сак в който да ги сложа... но за около 4км ми се такова таковата.

Bart Simpson

02.03.20
15:48

Смятам, че усещането за тежест е субективно свързано с обема.
Когато държиш нещо обемно (при мен е така де) се усеща по леко.
И обратно-когато масата е концентрирана в по малък обем  - усещането за тежест е за по-голяма такава.

Деян

02.03.20
16:01

казано от Bart Simpson на 02.03.20, 15:48:

Смятам, че усещането за тежест е субективно свързано с обема.
Когато държиш нещо обемно (при мен е така де) се усеща по леко.
И обратно-когато масата е концентрирана в по малък обем  - усещането за тежест е за по-голяма такава.

Хм, това ме кара да се замисля върху нещо. Не знам дали точно тук обем/дължина и т.н. на това което вдигаш влияе, но да вземем например тягата, лега, раменната преса, клека и т.н. /изключвам примерите с по-дългите лост, прът, летва и т.н., когато, да кажем от едната страна са натоварени и трябва да повдигнеш тежестта, т.е. колкото по-дълъг/дълго е “рамото” е по-лесно, защото го повдигаш само от едната му страна/. Ако лоста за съответното движение е доста по-къс, по-лесно или по-трудно ще ти е да клякаш, буташ, дърпаш едни и същи кила, сравнено с олимпийския. Или няма да има значение. Според мен е все едно, като просто е приет някакъв стандарт за дължината на лоста за олимпийските движения и т.н.

Мнението беше редактирано от Деян на 02.03.20 16:17.

02.03.20
16:17

Незнам ,какво да напиша....от 6ти клас нещата.
https://ucha.se/watch/2505/Sila-na-tezhestta-i-teglo-na-telata
Ей от тук трябва да се почне...няма субективно усещане масата.
Все едно, да имаш кипяща вода и да казваш- еее субективно кипенето..щот тенджерата е малка или голяма.

02.03.20
16:18

Физика бе Дидо, няма значение колко ти е дълъг лоста ако общото тегло е едно и също и го държиш в центъра. Еднакво е.

02.03.20
16:20

казано от nervak на 02.03.20, 16:17:

Незнам ,какво да напиша....от 6ти клас нещата.
https://ucha.se/watch/2505/Sila-na-tezhestta-i-teglo-na-telata
Ей от тук трябва да се почне...няма субективно усещане масата.
Все едно, да имаш кипяща вода и да казваш- еее субективно кипенето..щот тенджерата е малка или голяма.

Тва е верно за на Дидо въпроса, но Барти има донякъде право. Като е по-големо нещото, можеш да го опреш на повече места и тежестта като е разпределена на по-голяма площ, и самия натиск, и усещането за натиск е различно.

02.03.20
16:21

казано от Димо на 02.03.20, 16:18:

Физика бе Дидо, няма значение колко ти е дълъг лоста ако общото тегло е едно и също и го държиш в центъра. Еднакво е.

Не тегло...,а маса.

02.03.20
16:23

казано от Димо на 02.03.20, 16:20:

казано от nervak на 02.03.20, 16:17:

Незнам ,какво да напиша....от 6ти клас нещата.
https://ucha.se/watch/2505/Sila-na-tezhestta-i-teglo-na-telata
Ей от тук трябва да се почне...няма субективно усещане масата.
Все едно, да имаш кипяща вода и да казваш- еее субективно кипенето..щот тенджерата е малка или голяма.

Тва е верно за на Дидо въпроса, но Барти има донякъде право. Като е по-големо нещото, можеш да го опреш на повече места и тежестта като е разпределена на по-голяма площ, и самия натиск, и усещането за натиск е различно.

Аха...кило памук и кило желязо.

02.03.20
16:25

В продължение на темата за субективните усещания, преди като пушех понякога зимата излизах пред входната врата на апартамента да пуша през нощта по тениска или фанела както съм си вкъщи, че ме мързи да се обличам и да не мръзна на терасата и да не отварям да се изстуди спалнята точно преди да си легна. Знам, тъпанарска (наркоманска) работа, и рядко, ама така правех понякога. Та в коридора на входа, ако е светнато ми се струва веднага много по-студено. В мига в който изгасне лампата, на тъмно даже не ми е студено :D

Деян

02.03.20
16:28

Аз не казвам, че ще е по-леко или тежко, еднаква е тежестта. Въпросът е, дали преодоляването ѝ е еднакво лесно/трудно. Явно да, след като се държи в центъра/по един и същ начин-образно казано. И тук примера с дължината на “рамото” който дадох не играе. Защото и там тежестта е една и съща, но усилията са несравнимо различни, тъй като тежестта е само от едната страна и въртящия момент при по-дълъг лост е по-голям.

Мнението беше редактирано от Деян на 02.03.20 16:31.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1