Димо сваля 22 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

20.05.21
15:42

казано от Димо на 20.05.21, 15:38:

Съгласен съм че е мой проблем. Аз много се смутих и после и ядосах че така се е получило, още съм афектиран. Може би трябва професионалист да даде съвети за възпитанието му. То хайванчето никога никому не е навредил или да се е назлобил, сигурен съм и че не би навредил никому, ама ето че стана неприятна ситуация.

И ние сме в подобна ситуация. Съседката в апартамента отсреща се ужасява от кучета, а нашият лабрадор е най-дружелюбното същество на света и няма вариант ако е свободна, да не иска да се запознае с интересен нов човек. Всичко, което мога да направя, е като видя госпожата, да се дръпна с кучето и да я изчакам да ползва асансьора или входната врата на блока. Даже редовно ѝ чистим черджето с прахосмукачка от “нашата” козина. :)
Каквото и да правиш, такива конфликти ще има.
А идеята да потърсиш специалист е добра.

Т. Тодорова

20.05.21
15:43

С две ръце за професионалиста. Ако е читав, ще ти помогне хем да възпиташ животното, хем да разбереш що за същество е и как да общувате, за да няма дефицити нито при него, нито при теб.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 20.05.21 15:45.

20.05.21
16:03

Аз сега от Теди разбрах че куче не можело да се пуска без повод. Ние и не я пускаме де, освен на тея черните пътеки и да я хващаме отдалеч като видим хора.

Да ви я покажа що за миловидно същество е, никога не съм се притеснявал че ще направи някому нещо.

Да кажа че съм бил и от другата страна безброй пъти. Колко кучета са ме залайвали и са се спускали срещу мен или още по-неприятното - след мен - като съм с колелото или си бягам в парка и то по централната асфалтирана алея... Най-малките като размер породи са най-долни. Спотайват се някъде в храстите или зад някоя пейка или краката на стопаните си и чакат да подминеш и тогава се спускат с вой и щракат със зъби зад ахилесите ти. Мен даже не ме е страх от кучета, но си е неприятно. Няколко пъти даже успяват да ме загризат за крака отзад. А най-неприятното за мен е че има стопани, на които като им кажа да си хванат кучето, или не реагират никак, или ми се репчат. Такива с удоволствие бих препаткал, щото то кучето не е виновното.

20.05.21
16:05

ОК де, изясних си - не рябва да се пуска кучето без повод и ще се учим да бягаме с повод.

21.05.21
10:12

Вчера храната супер - малко домашна свинска пастърма, малко извара с маслини, червена леща крем-супа за вечеря и малко кисело мляко с мюсли за късен снакс. 1500 Ккал общо, движението 20 минутки колелце. Дефицита 1000 Ккал. Общо 1500 Ккал дефицит. Доволен.

Дейба и скапаните криптовалути, сега няма хардове никъде, а където има са на баснословни цени.

21.05.21
11:16

казано от Димо на 20.05.21, 16:05:

ОК де, изясних си - не рябва да се пуска кучето без повод и ще се учим да бягаме с повод.

Да не говорим,че искаш това куче да има и отношение към двора.Не може да очакваш да върши някакви “охранителни”дейности,а навън да е тихо и кротко.
Като цяло кучето е още малко и не можеш да разчиташ да се отзове веднага на повикване.
Моето едва след втората година знаех,че мога да разчитам като го викна -но тогава вече идваше ...ако ще и с куче захапало го за задника-тоест така го бях приучил,че идването при повикване беше №1 по приоритет!
Всичко това се постига с дълъг и къс повод...и с усложняване на момента на повикване,най-просто казано от момент в който кучето е фокусирано върху теб ,до моменти в които изобщо не е ангажирано ...нещо души,играе с друго куче,отива да подуши куче....фокус върху котка итн.
Но пак ти казвам,че трябва да си наясно върху,какво ще акцентираш-дали върху двора,дали върху поведение навън...Не ,че са невъзможни комбинация от двете...но си иска подход , обучение и постоянно актуализиране на “знанията и уменията”.

21.05.21
13:49

казано от nervak на 21.05.21, 11:16:

Да не говорим,че искаш това куче да има и отношение към двора.Не може да очакваш да върши някакви “охранителни”дейности,а навън да е тихо и кротко.

Напротив, може, но в голяма степен е въпрос на характер на самото животно един път и втори път е доста голяма занимавка като обучение.

21.05.21
15:13

казано от James Hinks на 21.05.21, 13:49:

казано от nervak на 21.05.21, 11:16:

Да не говорим,че искаш това куче да има и отношение към двора.Не може да очакваш да върши някакви “охранителни”дейности,а навън да е тихо и кротко.

Напротив, може, но в голяма степен е въпрос на характер на самото животно един път и втори път е доста голяма занимавка като обучение.

Така де...за това съм написал :

казано от nervak на 21.05.21, 11:16:

.Не ,че са невъзможни комбинация от двете...но си иска подход , обучение и постоянно актуализиране на “знанията и уменията”.

28.05.21
10:37

Почвам да си мисля, че наистина е още много малка кучката на възраст, нищо че вече заема почти цялата спалня по диагонал като се разпъне. С всеки ден става по-послушна и изпълнителна. Но опредлено си има някои хора, които не ги харесва и ги лае. Измислих и начин да си правя бягането и да ѝ правя разходката по обяд без да се дърпаме с повода. Офиса ми е на 2 КМ от вкъщи, отивам си на бегом, извеждам я, отиваме до близките лостове да припомпам малко, тя си е свършила работата до там, след лостовете си я прибирам вкъщи и се връщам пак на бегом или с бързо ходене до офиса. Поради спецификата на булевардите в Тракия, вчера си засякох, че бегом това разстояние го взимам по-бързо, отколкото с колата вечерта в час пик. 13 минути бегом срещу 15 минути с колата :D

Някои дни пиша храната, повечето не ми остава време или ме домързява да пиша, но като цяло се храня сякаш ще я пиша - т.е. осъзнати количества и видове, което мога по-късно да запиша. Което явно помага, тази сутрин се изтеглих и съм 105 кила, което е 2 кила по-малко от последното теглене преди 2 седмици. Айде! почнах го! хаха

Вчера 27-05-2021 храната ОК - 2250 Ккал от млечни, пилешка супа, извара, мюсли, 2 нестле сладоледа диня, малко филия с масло и мед. Движението 2 км бягане, няколко серии набирания и лицеви по 5 :D , 2 км бързо ходене и час колело в града. 900 Ккал дефицит.

01.06.21
12:12

Знам че тук има хора, които са минали през доста хирургически намеси следствие от спортни травми и да питам от първа ръка малко инфо. Оказва се че големия синковец е скъсал кръстни връзки на коляното при нелеп инцидент с колело в Германия и там са му казлаи че най-вероятно трябва да се оперира.

Какво представлява подобна операция и последващото възстановяване?

01.06.21
12:31

казано от Димо на 01.06.21, 12:12:

Какво представлява подобна операция и последващото възстановяване?

Само и единствено, личен опит от преди 10-тина години. Моите ги хванаха с анкери, възстановяването беше много сложно, в предвид атрофията и последващите възпаления, оставени вътре конци и прочие дивотии, които не могат да се предвидят. Почти две години, по рехабилитации, терапии с плазма и какво ли още не. Все още си нося дисбаланси, ограничена мобилност на ставата и боли от време на време.

П.П. И при мен беше тъп инцидент, паднах с мотор, не е от спорт.

Мнението беше редактирано от Splash на 01.06.21 12:34.

01.06.21
13:42

Може да изчака 2-3 месеца преди да реши дали да се оперира. Обикновено кръстните връзки могат да се възстановят и без операция. 2-3 месеца без натоварвания, освен много леки такива ще си покажат дали има нужда от операция или не.
Аз съм късал частично кръстни връзки, при което трябваше да почивам около месец, по лекарско предписание. Но тъй като бях луда глава не само не почивах ами отидох и на състезание, след което ми се наложи да “почивам” 6 месеца. Но се оправиха.

01.06.21
14:25

Това което ти пишат не е вярно, или поне вече не за съвременната медицина. Скъсани връзки на коляно не заздравяват. Затова се прави операция по присаждане, рутинна е и колкото по рано се направи толкова по-добре. Риска е нулев. Просто е малко скъпа. Ако не се направи операция, ставата остава нестабилна и в бъдеще се рискува менискуса да иде, макср че при скъсани връзки ще е чист късмет да не се е повредил, още при травмата. Та менискуса не се възтановява и затова трябва сега да се оправят връзките.

Самото възтановяване зависи от кинезитерапията, която трябва да започне след 15-тия ден и да продължи няколко месеца. Тогава човек може да си тренира силово, даже след 2 месеца. Но за спортове като футбол и ски е хубаво да се изчака поне 1 година и половина , за да нямаш проблем, преди да започнеш да ги товариш яко. За професионалисти , това се случва доста по рано.

п.с - всъщност е вярно , извинявам се. При частично скъсани се обездвижва крака за поне 30 дни . Те си заздравяват и после следва пак дълга рехабилитация, но поне не се прави операция.

При самата операция, се взима сухожилие от бедрото и се присажда с разградими болтове в коляното, по него след това по естествен път се изгражда новата връзка.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 01.06.21 14:36.

01.06.21
14:34

Бих се доверил на мнението на ортопеда в Германия.

01.06.21
15:12

казано от Brown Bomber на 01.06.21, 14:34:

Бих се доверил на мнението на ортопеда в Германия.

Е и аз разбира се. Тук питам по-скоро за мен си да си изградя представа какво може да ни чака и малко за емпатия от препатили, много гадно ми стана като разбрах. Хубавото ми момче, силно, здраво, право, спортува, супер разумен и разсъдлив е за всичко и изведнъж от някаква глупост - бам! Травма за операция с месеци и години последствия... :(

Той го приема мъжки - хили се и вика: “добре че живеем в нашето време и можем да се възползваме от чудесата на съвременната медицина, ако живеех в средновековието, щях да остана куц за цял живот.” А, и: “ами аз цял живот не съм имал сериозни травми, минал съм цялото детство без инциденти, да кажем че сега е сравнително късно и леко проявление на статистиката” :D

Мен ако питат, не е съвсем така, щото сигурно поне половин милиметър от мозайката на втория етаж на спешното в Хирургиите на Пещерско шосе лично аз съм ги изтъркал от нервно обикаляне и прихождане по кабинетите след разни инциденти с хлапетата, ама така е, с деца все има някакви драми и неговите наистина са били сравнително леки. Няколко изкълчени пръсти, едно комоцио, няколко пъти са го рязали и шили и това е. Мъжко момче е той. Беше сигурно пети клас като си изкълчи кутрето и безименния и тоя ортопеда вика: “трябва да ги наместя, ама е много болезнено, да търся ли анестезиолог да го упоим?” аз викам на доктора: “Еми той ужким е нинджа, ама не знам”, но го гледам Дани и го питам: “Упойка?” а той вика: “Не, ще стискам зъби.” За който не са му намествали изкълчени пръсти, това се прави с 3 пръчки - едната се слага между зъбите да не си изкъртиш емайла от стискане от болката и с другите 2 се стискат пръстите между пръчките както трябва и ги използва за лостове да ги намести. Не гъкна тоя Даниел. Бял като платно и целия мокър, и накрая като беше приключила цялата дандания повърна от болка и от стреса, ама не извика, не продума. Накрая ортопеда даже учуден вика: “Верно е нинджа тоя малкия, знайш колчави мъже са ми припадали тук докато им намествам изкълчените пръсти.”

И тук идва да се види разликата между здравните системи. В Германия на чуждестранния студент веднага на първия преглед му направили рентген да се види дали нещо по костиците не е пукнал или отчупил - всичко наред там. Веднага му написали направление за ЯМР, а тук се чака с месеци, дори до година за направление. И като потърсил кабинет с ЯМР, се оказало че има повече от 20 кабинета в радиус от 30 километра около университетското им градче, което даже не е в някоя урбанизирана обалст, по-скоро рурална е. Веднага му изписали някаква протеза, която да му стабилизира коляното докато чакат ЯМР да се види колко зле е положението, взели му калъп за ортопедични стелки, да му облекчи ходенето и да отнеме от натоварването, насрочили му приблизителна дата за операция, в зависимост от резултата от ЯМР, това поне ми каза. Той верно че и работи там и се осигурява, ама пак ми се вижда впечатляващо. Тук мой приятел чака половин година за направление за ЯМР и поне още толкова за час за ЯМР, нищо че едва седеше прав от болки от дискова херния.

01.06.21
15:18

казано от Димо на 01.06.21, 15:12:

Тук мой приятел чака половин година за направление за ЯМР и поне още толкова за час за ЯМР, нищо че едва седеше прав от болки от дискова херния.

Трябва да е било отдавна това.
Инак за връзките...имам 2ма познати...и двамата късат де що има в коляното,за 2месеца след операцията,единия пак ходи да рита,а другия е сноубордист-ни са ходили на рехабилитация ни дявол.

01.06.21
15:22

казано от nervak на 01.06.21, 15:18:

казано от Димо на 01.06.21, 15:12:

Тук мой приятел чака половин година за направление за ЯМР и поне още толкова за час за ЯМР, нищо че едва седеше прав от болки от дискова херния.

Трябва да е било отдавна това.
Инак за връзките...имам 2ма познати...и двамата късат де що има в коляното,за 2месеца след операцията,единия пак ходи да рита,а другия е сноубордист-ни са ходили на рехабилитация ни дявол.

Същата работа и с мой приятел футболист, но рехабилитациите си ги прави.

Относно наместването на счупено, намествали са ми счупена ръка в китката, беше се обърнала наопаки, но не ме хвана упойката, вкарват я в едно голямо ухо за опора и въртят, не искам дори да си го припомням.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 01.06.21 15:27.

01.06.21
15:31

казано от nervak на 01.06.21, 15:18:

имам 2ма познати...и двамата късат де що има в коляното,за 2месеца след операцията,единия пак ходи да рита,а другия е сноубордист-ни са ходили на рехабилитация ни дявол.

Чул та Господ и при него така да стане (винаги ми е интересно как като става въпрос за децата и рязко ти се приисква да има наистина някаква вселенска сила, която да може така с молби да убедиш да му се размине на детето ти, не ни е лесно и на нас атеистите в такива моменти)

01.06.21
16:11

На млад и здрав, спортуващ човек, след таква интервенция му трябва месец за да се възстанови  достатъчно и още един за да е готов отново да си спортува разумно. Но с условието за правилно извършена операция инаистина добра и редовна рехабилитация след нея.

01.06.21
16:13

И аз така се надявам Сашо, малко се спекох като четох с търсачката темите за скъсани кръстни връзки тук какви тъпотии и проблеми стават понякога. Чак се зарадвах че му се е случило това в Германия и там ще го оперират най-вероятно.

01.06.21
16:20

Благодаря ви момчета, помогнахте ми много, ейтака като ви слушам всички - и като си го споделих де - и си върнах баланса. Аз хем знаех че са кръстни връзки още първия път като ми каза преди седмица как се е ударил настрани и че не може да разгъне крака изцяло и че при опит да стабилизира навън настрани изпитва силна болка, и знам че това се оправя с операция ако са много скъсани, ама като ми написа днес че е е бил при доктора и насрочват операция и всичко ми се обърна.

01.06.21
16:30

Късмет,и бързо възстановяване на младежа!Стискам палци!

Мнението беше редактирано от old_man на 01.06.21 16:56.

13.06.21
13:35

Вчера най-накрая стигнах до Авангарда и си взех месечна карта. Най-накрая отново се почувствах като у нас си. В тоя фитнес най-ми харесва и ми е най-удобно. Нищо не се е променило, почти същите хора, тук-таме някое ново свежо попълнение. След 2 години извън фитнес бях като невидял, 3 часа тренирах. Е, с много и лаф-мохабет и подпиране - ха този да видиш, ха онзи, но днес целия ми гръб и трапец е приятно схванат. Сила май не съм изгубил. Пробвах лежанката - направих 8х100 (или 97 - след едно брато правих с неговите килограми) колкото си можех и преди, като щях даже и още 1-2-3 криви повторения да изцедя ако много исках. Клек и тяга не съм пробвал максове, само поразцъквах.

Храната не ми се получава добре, не съм мръднал на сланина. :(

06.07.21
10:23

Да кажа и аз надве-натри какви ги върша. Продължавам да нямам нерви да си пиша храната и съответно и кантара не мърда много, но пък си влезнах в ритъм с тренировките и почти не пропускам ден. Като ми поотминаха началните мускулни трески и схващания, сега по-лесно ми се получава, даже май ще почна да ги разделям на 3 - бутащи, дърпащи и крака, че досега всеки ден всичко правех кръгово. Тренировките са ми лежерни, не си давам зор, нямам някакви силови или спортни цели, нямам срок, тренирам си за здраве. Кантара не мърда както казах, но като че ли в огледалото виждам някаква разлика към добро. Възможно ли е като не съм тренирал целенасочено 2 години, да съм изгубил мускулна маса и сега да си я връщам, което да маскира някакво топене на мазнини? Може би, поне ми се ще да е така :)

Бяхме за уикенда на моренцето, мнооого приятно. Но и както поета е казал “всичко много скъпо брат ми”. Бих прекарал поне половината си живот на плажа със заровени в горещия пясък крака. Седим и мислим с жената как да построим комунизъма и да не ни се налага да работим, за да може да прекараме живота си на плажа с лице към бриза. Засега нямаме значителен напредък с измислянето, ще действаме на парче. Уикенд тук, дълъг уикенд там и за жалост това е най-многото, което можем да си откраднем.

Храната беше безобразна, бяхме с една групичка приятели, дето си угаждат за всичко и аз разбира се ми е слаб ангела и само това чакам - да имам съмишленици и извинение :D Колко бири, палачинки и сладоледи думнах, даже не мога да преброя. Та май върнах назад част от лекия прогрес, ама той живота е постоянна борба, сега продължавам.

Действам си и по къщата, копам канали, пренасям чакъли, всеки ден си имам леко извънкласно физическо като за една тениска да може да се изцежда пот. И там всичко много скъпо - материали, труд - и затова аз си правя колкото мога и колкото имам време нещата.

Наближава тримесечния период преди Маратон Пловдив, който си давам всеки път като период за подготовка. Толкова тежък и в толкова лоша физическа форма досега май не съм бил преди маратона, трябва да се взема в ръце да видя колко мога да си подобря формата и да не го изпускам.

Ами туйто засега от мен.

06.07.21
11:42

казано от Димо на 06.07.21, 10:23:

Възможно ли е като не съм тренирал целенасочено 2 години, да съм изгубил мускулна маса и сега да си я връщам, което да маскира някакво топене на мазнини?

Абсолютно възможно е. Дали е така при теб е отделен въпрос.

06.07.21
11:50

казано от James Hinks на 06.07.21, 11:42:

казано от Димо на 06.07.21, 10:23:

Възможно ли е като не съм тренирал целенасочено 2 години, да съм изгубил мускулна маса и сега да си я връщам, което да маскира някакво топене на мазнини?

Абсолютно възможно е. Дали е така при теб е отделен въпрос.

Толкова ме мързи или просто с толкова неща се занимавам, че гледам да си спестя всяко незадължително нещо, че чак ме домързя да се снимам като хората и да си взема мерки точно преди да почна да тренирам и не мога и аз да кажа със сигурност с мерки подкрепено, ама се надявам да е това.

06.07.21
12:14

И да кажа още малко кучешки перипетии. Откакто разбрах че не трябва да си пускам кучето си я водя на повод и не сме имали драми. Но снощи имаше малко екшън произтекъл от друго куче.
Малко предистория. Една вечер жена ми се прибра от разходка с нашето куче трепереща и плачеща - някакво голямо кафяво куче се появило от някъде и било агресивно и тя се уплашила че ще я нападне, но нашата Лайка се проявила като смело куче - пазач и залаяла този пес и той се разколебал и ги подминал. Същия този кафяв пес се оказва че е собственост на някакви баба и дядо, които едва ходят милите, и често този мускулест звяр им избягва и си обикаля сам влачейки си повода из целия парк и около блоковете и много често напада хора и мъжки кучета. Дори се запознах с един човек, чието дете го нападнал този пес и го нахапал и той подавал жалби в полицията, ама почти без резултат - казали му че според нашето законодателство, никой не може да им вземе кучето.

Та същия този кафяв здрав своенравен пес явно бабата собственичка го разхожда по централната алея на парка до нас. Аз извеждам нашата хубавица преди лягане за 5 минути и също се озовавам на тази централна алея. Отдалече тази женица (около 40 кила цялата съсъхрена старица) почва да вика като луда: “Моля ви, махнете се от тук да не стане проблем, искаме да минем” аз се зачудвам какво иска тая жена, ама стоплям кое е кучето и понеже няма къде да отида, почвам да се връщам назад. Ама това кафявото куче е 45 кила топка мускули и с едно дръпване се отскубва и с лай се понася към нас. Аз се чудя моето куче ли да държа и да спасявам, мен си ли да пазя, да бягам ли, а онова препуска срещу нас и лае заплашително и вече е на 10 метра, а стопанката му вие и заплашва че щяла да извика полиция, щото съм бил виновен за ситуацията :D . Аз решавам че няма да се дам курбан на тая ненормалница на невъзпитаното куче, обръщам се, заставам максимално широк срещу него, отварям гърло и включвам на макс компресия дробовете ми и почвам да рева и викам срещу кучето нечленоразделно. Този ми ти пес позабави, посви главата надолу и се чуди какво става и накрая спря на 2-3 метра от мен и взе да дава леко назад, щото аз тръгнах срещу него все още ревейки като планинска мечка. Явно реши че не си струва да се пробва със 110 килограмов примат върховен хищник, обаче понеже се е надъхало и превъзбудило и видя една друга групичка хора зад гърба ми и се стрелна покрай мен с лай и отиде към тях. А другата групичка хора е младо момиче с количка с бебе вътре и две момчета до нея. Те се развикаха, онва куче лае и подскача покрай количката, аз търча да спасявам жената и бебето, лудата стопанка кълне и вика че аз съм виновен за всичко и ейсега идва полицията да се разправя с мен, жената пищи и измъкна на ръце бебето от количката и моли бабата да си хване тъпото куче, отнякъде се появиха още 2 млади момчета с колелета и го заобградихме кучето, а от някъде се появи още едно - съвсем странично бездомно куче и моята кучка взе да го лае, изобщо пълен цирк. Добре че кафявото куче беше с намордник - бащата на ухапаното дете каза че поне това успял да издейства от полицията - да накарат собствениците да го извеждат само с намордник. Накрая тази успя да си хване кучето и се отдалечи кълнейки всички ни, а ние кълняхме нея - щото явно не бях само аз който знае кое е тва куче и да му знае поведението - две от момчетата ѝ викаха че им е омръзнало с него да се разправят постоянно пуснато и постоянно притесняващо хората и нападащо мъжките кучета. Аз целия с адреналин и пресипнало от крещене гърло си взех кучето и се прибрах да успокоявам жената, щото предположих че е станала свидетел на данданията докато пуши на терасата.

Та освен да си кажа нелепата ситуация, искам да питам какво реално може да се направи по въпроса? Цялата махала е пропищяла от това куче и се опасявам че е въпрос на време да стане по-сериозна беля.

06.07.21
12:47

Тук се чудя дали да се самоцензурирам, за да не разлайвам и аз кучетата, или да си кажа “дейба тъпата държава, която не може да се оправи с дядо, баба, внуче и куче, та се налага някой собственоръчно да му тегли ножа”..

06.07.21
13:09

казано от Любомир на 06.07.21, 12:47:

Тук се чудя дали да се самоцензурирам, за да не разлайвам и аз кучетата, или да си кажа “дейба тъпата държава, която не може да се оправи с дядо, баба, внуче и куче, та се налага някой собственоръчно да му тегли ножа”..

Просто куче :-) ! Имах едно такова вързано на 10 тина метра от прозореца на спалнята ! Молих, обяснявах но едно и също, бау, бау, бау, бау, бау, аууууу, ауууууу ........ и накрая мяу в чувала , туп в багажника на колата и на 80 километра да облайва ландшафта на воля ! А беше голямо и гледаше лошо :-))
Аз не съм лош, но съм със слаби нерви ...

06.07.21
14:33

казано от Димо на 06.07.21, 12:14:

Та освен да си кажа нелепата ситуация, искам да питам какво реално може да се направи по въпроса? Цялата махала е пропищяла от това куче и се опасявам че е въпрос на време да стане по-сериозна беля.

бъди верен на приматската си природа и си вземи една по-тежка телескопична палка за зор заман :ДД така на първо време

06.07.21
14:37

казано от Joe Musashi на 06.07.21, 14:33:

казано от Димо на 06.07.21, 12:14:

Та освен да си кажа нелепата ситуация, искам да питам какво реално може да се направи по въпроса? Цялата махала е пропищяла от това куче и се опасявам че е въпрос на време да стане по-сериозна беля.

бъди верен на приматската си природа и си вземи една по-тежка телескопична палка за зор заман :ДД така на първо време

Имам, отлична е, миналия път с нея извеждах жената и кучето, че я беше страх, ама от известно време го няма тоя кафевия и реших че нещо са им затегнали режима след разправиите с полицията и изобщо не съм предполагал че пак ще си обикаля. Поне вече е с намордник.

07.07.21
15:49

казано от James Hinks на 07.07.21, 15:01:

казано от Димо на 07.07.21, 14:05:

Аз бях инвеститорския контрол и доста неща на момента видях и коригирахме, ама то може ли да им висиш нон-стоп на главите?

Не че нещо, но едва ли разбираш от строителство повече от грамоетн в това отношение професионалист, който знае какво и как да гледа. За това е хубаво да имаш такъв, не да висиш ти нон стоп. То и той не виси, минава, вижда, мери, дава оценка и корекции и след това пак.
Пък и не знаех, че дървна къща правиш. То много по-лесно и евтино щеше да ти излезе със стоманена конструкция и панели...И много по-здраво в крайна сметка.

Пренасям я тук дюлгерската дискусия, че на Тедито сигурно и от нейните майстори ѝ е дошло до гуша няколко пъти, пък и на другите несретници неволите да съпреживява :D

Абсолютно нямам мнение че разбирам много от строителство, ако познавах такъв човек, който разбира от дървени къщи и изобщо строителство, според зависи от цената все пак, но сигурно бих го наел.

Много е спорно дали с желязо е по-евтино или по-здраво, или по-бързо. Моята къща дървената конструкция с покрива я построиха за 9 дни, по 3-4 души на обекта. Вече в момента със сигурност не е по-евтино, цената на желязото скочи 2-3 пъти от зимата. То и на дървото де, ама по-малко.

Ще се радвам да чуя реални примери от твоя опит колко е излезнала подобна 100 м2 къща на един етаж с метална конструкция и на каква степен на завършеност за да мога да сравня с моята. Аз предвиждам (дано не е сметка без кръчмаря де) че за до 100 бона ще влезна по чехли, ще си седна на дивана и ще си пусна подовото с термопомпата да ми топли. Досега съм дал около 60-70 000 лева материали и труд, остават ми да купя (и евентуално платя за монтаж на) гипсокартони, плочки, права вода, санитария, кухня и малко мебели.

Димо, я раздуй как протекоха нещата, някоя от известните фирми ли беше наел или самозвани майстори?

Че на един преател му предстои живот и здраве същото предизвикателство :D

07.07.21
16:04

казано от Alexander Krastev на 07.07.21, 15:51:

Димо, я раздуй как протекоха нещата, някоя от известните фирми ли беше наел или самозвани майстори?

Че на един преател му предстои живот и здраве същото предизвикателство :D

Местни майстори, хем препоръчани, на един приятел къщата правиха, той много доволен остана от тях, аз не толкова. То аз исках изцяло аз да си я строя, затова и се насочих изобщо към дървена конструкция както северноамериканците строят - т.н. фрейминг. Ама точно тогава удари ковида, локдауни, хората се уплашиха и не знаеха какво следва, работата ми спадна в пъти, парите също и се видях принуден да се хвана на нормална работа в офис от 8 до 5 и вече не разполагах много - много с времето си а и реших че по-добре да платя на майстори да строят, а аз да правя това, което мога най-добре и да вадя пари с които да плащам за труда на други професионалисти. Уви, съжалих 100 пъти. То не че аз бих го направил много по-хубаво, ама поне нямаше да ме е яд, че съм плащал, квото съм си направил - това ще си гледам. И така.

Иначе утвърдените фирми - Тед Хаус, Екозид, Америкън тимбър са супер. Аз още когато никой не ги беше чувал Тед Хаус исках те да ми я строят, ама тогава не бяхме много настоятелни, после на тях им порастна работата и поскъпна квадрата и стигнах до решението сам да строя и после заради обстоятелствата - търсене на бригада. Но това са сравнително скъпи варианти. Както и да ги смятам - идват двойно на моето. Което донякъде обезсмисля начинанието да строиш дървена къща - поне за мен. Остава комфорта на обитаване разбира се, но си идва скъпичко. Дървените къщи са отлично изолирани, топли зимата, хладни лятото, с малко пари и бързо се отопляват и охлаждат и се строят бързо. При тези големите фирми може да влезнеш по чехли 2-3 месеца след първа копка. Което с класическото ЖБ строителство не може да стане. Ама ето че и моя строеж се проточи, при мен по субективни фактори - липса на пари и време :)

Ако нещо конкретно те интересува, питай, ще се радвам да съм полезен.

Оф, ся видях че си написал прЕАтел, демек на теб, нали? Питай смело, всичко каквото знам ще ти кажа и предупредя ако мога.

Мнението беше редактирано от Димо на 07.07.21 16:06.

07.07.21
16:12

казано от Atom на 07.07.21, 14:14:

казано от Димо на 07.07.21, 14:05:

И аз преди да почна да строя като четях истории на потърпевши или поне минали през строеж си виках: е то трябва да си малоумен да допуснеш нещо такова да ти се случи или да изпаднеш в такава ситуация. Е, аз не съм малоумен..

Димо, възхищавам ти се, че си запазил добрата самооценка :)
Ние и двамата вкъщи след строежа и цялата лудница, сме категорично убедени, че сме липсващото звено между маймуната и човека, без грам самоирония. Още не сме се съвзели и зарадвали, а сме в новата къща от мината есен. Баси травмата :)

Е, аз казвам че по принцип не съм малоумен, иначе да - на моменти имах чувството че точно на малоумен (и кьорав и глух и неправ) се опитват да ме направят, или пък аз сам си се чувствах като такъв.

Иначе кефа да си го правиш сам е просто безценен. Съжалявам че нямам достатъчно време и все или снимам или пред компютъра щракам. С кеф бих осъмвал и замръквал на Ибекта :D

казано от Димо на 07.07.21, 16:04:

казано от Alexander Krastev на 07.07.21, 15:51:

Димо, я раздуй как протекоха нещата, някоя от известните фирми ли беше наел или самозвани майстори?

Че на един преател му предстои живот и здраве същото предизвикателство :D

Местни майстори, хем препоръчани, на един приятел къщата правиха, той много доволен остана от тях, аз не толкова. То аз исках изцяло аз да си я строя, затова и се насочих изобщо към дървена конструкция както северноамериканците строят - т.н. фрейминг. Ама точно тогава удари ковида, локдауни, хората се уплашиха и не знаеха какво следва, работата ми спадна в пъти, парите също и се видях принуден да се хвана на нормална работа в офис от 8 до 5 и вече не разполагах много - много с времето си а и реших че по-добре да платя на майстори да строят, а аз да правя това, което мога най-добре и да вадя пари с които да плащам за труда на други професионалисти. Уви, съжалих 100 пъти. То не че аз бих го направил много по-хубаво, ама поне нямаше да ме е яд, че съм плащал, квото съм си направил - това ще си гледам. И така.

Иначе утвърдените фирми - Тед Хаус, Екозид, Америкън тимбър са супер. Аз още когато никой не ги беше чувал Тед Хаус исках те да ми я строят, ама тогава не бяхме много настоятелни, после на тях им порастна работата и поскъпна квадрата и стигнах до решението сам да строя и после заради обстоятелствата - търсене на бригада. Но това са сравнително скъпи варианти. Както и да ги смятам - идват двойно на моето. Което донякъде обезсмисля начинанието да строиш дървена къща - поне за мен. Остава комфорта на обитаване разбира се, но си идва скъпичко. Дървените къщи са отлично изолирани, топли зимата, хладни лятото, с малко пари и бързо се отопляват и охлаждат и се строят бързо. При тези големите фирми може да влезнеш по чехли 2-3 месеца след първа копка. Което с класическото ЖБ строителство не може да стане. Ама ето че и моя строеж се проточи, при мен по субективни фактори - липса на пари и време :)

Ако нещо конкретно те интересува, питай, ще се радвам да съм полезен.

Оф, ся видях че си написал прЕАтел, демек на теб, нали? Питай смело, всичко каквото знам ще ти кажа и предупредя ако мога.

Благодаря за инфото, със сигурност ще имам въпроси и ще се възползвам от опита ти :)

И ние по ред причини към дървени къщи сме се насочили, аз бях доста скептично настроен, но след като поживях около година в гредоред на 120 години си промених мнението към дървото като строителен материал. Макар, че са несравними де - на село къщата е от букови греди, които колкото повече съхнат, стават по-яки. В момента са като камък, един отвор не мога да пробия със свредлото да закача нещо по гредите.

Ти откъде взе дървен материал - вносен ли е? Импрегнация, такива работи? То това май е най-важното при строежа, щото ако е кофти дървения материал, лошо...

п.с. иначе и на мен ми е мерак сам да си правя нещата, ама не се наемам с толкова голяма задача. Иначе миналата година един навес за дървата си спретнах и стана доста прилично :D

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 07.07.21 17:10.

07.07.21
17:31

казано от Alexander Krastev на 07.07.21, 17:10:

Ти откъде взе дървен материал - вносен ли е? Импрегнация, такива работи? То това май е най-важното при строежа, щото ако е кофти дървения материал, лошо...

п.с. иначе и на мен ми е мерак сам да си правя нещата, ама не се наемам с толкова голяма задача. Иначе миналата година един навес за дървата си спретнах и стана доста прилично :D

Много е скъп хубавия дървен материал. Казва му се КВХ или нещо такова, от Австрия най-често - камерно сушен, после изправян машинно с парене и стругован/калиброван и снаден на стандартни 13 метра греди. Красота. Ама беше 1000 лева кубика когато аз пазарувах, сега вече даже не знам колко е - двойно сигурно. Аз си купих мокър български некалиброван материал за 1/3 до 1/4 от цената на австрийския, суших го (и за това имам изстрадано подробно ноу-хау :D ) импрегнирах си го сам ( и за това мога много да кажа) и накрая не е идеален, но свърши работа.

Относно правенето сам, за мен поне голям фактор е времето. Уви нямам достатъчно време, а всичко си иска времето. Бавно става, особено като се стараеш и си го правиш за себе си. Иначе всичко ми се удава, няма нещо дето да съм се помъчил и да не съм направил. И инструменти си накупих, и ноу-хау събрах. Архитекта ми се шегува че тая да съм я бил продавал и с парите да почвам нови 2 щото вече съм знаел кое как става и съм го можел. В тая връзка, архитекта е важен и още по-важен е конструктора. Аз се кефех че за 2500 ми направиха всички проекти, ама после според мен изгубих повече от недомислици или просто взети наготово от други монолитни проекти части - например основите. Аз пак си ги направих както си знаех де :D ама това дълга история.

Изобщо, с поскъпването на дървото и плоскостите, не знам дали не е по-изгодно вече да се строи монолитно. Препатили хора преди скока на цените казват че монолитното до завършена къща без мебелите излизало 1400-1500 лв/м2, а дървената - 900 лв/м2. Моите наблюдения до тук се покриват с това за дървената. Ама сега много скочиха точно дървото и плоскостите и изолационните материали. В цял свят, не само тук локално. А бетона цената му не е мръднала - оня ден виках за 1 кубик - цената му е същата като миналата есен. Труда също е скочил и трудно се намирали кадърни майстори сега. Вече не се питало колко струва, ами само “кога можеш да дойдеш”. Да си питат, аз сам си действам :)

07.07.21
19:45

Мда ..наголеме им работата на дюлгерите.
И на мен ми предстои 120кв.покрив...ма такива цени ми обявиха...че ще викна един дзвер от Пловдив ,с който бачкахме преди време и ще го изпънем за седмица...барабар с бирите и ракиите и скарите вечер!!!
Дейба и тажкарите навсякъде.
Иначе вече на доста места могат да импрегнира материала...имат вани,където го топят да някво време....но цените варират много в зависимост от населеното място.

Мнението беше редактирано от nervak на 07.07.21 19:48.

08.07.21
11:38

Малко се отплеснахме на строителна тема, ама това ми е на главата сега и явно и на други съфорумци.

Нервак, покрива е най-скъпата (относително) част от един строеж. Тя е и най-занаятчиската така да кажа. Искат се най-много умения и съответно най-много пари се искат за тоя труд. Само за пример ще кажа че дървената конструкция на цялата къща ми струваше 1800 лева труд и им отне 5-6 дни, за покрива труда беше 5100 лв за 3-4 дни за 140 м2 покрив. Това само за дървената конструкция на покрива. А аз после още 2-3 дни покачен на покрива доработвах неща, които не ми харесаха как ги направиха майсторите, или просто бяха пропуснали да ги направят. И това е минималистично изпълнение, щото слагах термопанел отгоре. Ако трябваше класическия вариант с обшивка с дъски да се прави, мушами, хартии, нареждане на керемиди и капаци - щеше доста повече да излезе само за труд. Аз с двама приятели (които знаят какво правят) сложихме термопанелите за един следобед и остана време и за бири и кифтаци.

Относно строгия контрол, договори и т.н. предпазни мерки срещу недобросъвестни строители, това мнение на конструктор с богат практически риъллайф опит от друг форум мисля че добре ги сумира нещата:

Цитат:съб май 18, 2019 11:09 amahhi написа:
...строенето ще го извърши фирма + строителен надзор и ще ги гоня да си изпипат всичко....

Цитат:съб май 18, 2019 1:35 pmBLUEPUPIL-2 написа:
Успех в гоненето! :axe:
А изпипването е разтеглива работа! По правило никоя фирма не влиза в стегнати и подробни договорни отношения. Съдебната практика досега показва, че дребният инвеститор няма никакви шансове.
Вържи си гащите още на ниво проект. Какво означава това- дълго е за обяснение. Качествените бетони от бетоновоза на 28 ден често са със съмнителна якост??? Армировка- оле майко. Ама, дали е там където трябва??? И точно, къде трябва да е??? Защо се появиха пукнатини в бетона и какво да ги правя??? Като че ли, тази заварка има пукнатини, дали не е опасна??? Фирмата ще позамаже нещата, докато предаде обекта и после се обаждаш на колегата Чираче, да анализира и да дозаварява с допълнителни планки. И на бетоновите колеги също звъниш, те пък ще мъдруват и ще лекуват бетонните cracks.
Няма да се плашиш! Добре дошъл в клуба на собствениците на къщи, където се пищоли парадоксалното мото, че работата по къщата започва след като приключи строителството. :shock: :? :rolleyes:

Та отново, за кой ли път да кажа- Държите в ръцете си проекта и разрешителното за строеж и искате парите Ви да се превърнат в бетон, стомана, дърво и пр. Демек, в готова къща. Ама, точно как да стане това? Кой ще защитава интересите ми в този сложен процес? Изобщо, мога ли въобще да се доверя на някого? Как да се уверя, че армировката, бетоните, заварките и пр. работи по грубият строеж не се разминават с тези заложени в проекта? Подписите на проектанта, при приемане на армировките и кофража например, достатъчна гаранция ли са? Каква сума да дам на техническия или надзора, за да ги мотивирам да станат нещата сравнително добре?
И тази нова тема показва, че въпросите са много, отговорите не са чак толкова ясни, а парите са доста. Тези три компонента, много неясни въпроси, малко лесно разбираеми отговори и не малко количество пари, привличат доста строителни хиени и както показва практиката, често пъти съсипват (до известна степен) например цяла плоча, която струва сума ти пари, само и само да си приберат по-лесно парите за труда. Това е широко разпространена форма на строителен рекет. Благоприятните фактори за това са налице: Липсата на време- бързане; и доста трудности свързани със смяна на изпълнителя. Ако прибавим и орязан бюджет, условията за възникване на проблеми са почти перфектни. Кражбите под една или друга форма, заплахите към възложителя, най-вече позагатнати и недоброто качество на изпълнението, явно на много места са си в реда на нещата.

Като чета, (а и от разстояние на времето - вече като ми поотмина афекта) почвам да си мисля че даже много свестни строители са ми се паднали :D Имаше и към мен такива позагатнати притискания. За пример: Обажда ми се бригадира в неделя следобед, а аз съм в София и снимам и вика:
- На багера, който утре ще идва за първа копка и да копаем основите му се е счупила 25-см кофа и ще се наложи всички изкопи да са с 40-см кофа. Викам му: а
- ама това ще увеличи бетона с поне 3-4 кубика?
И той:
- Е, Димо, ти ся искаш да ебеш дявола във въздуха, не стига че без кофраж, ами и за няколко кубика ше правиш на въпрос, то нищо не е тва.
- Как да не е нищо бе човек, тва са 300-400 лева загуба за мен ейтака от въздуха, даже аз нямам никаква вина - на някой си там му се счупила кофата и аз да платя 300-400 лева повече още преди първата копка? Ми занапред пак така ли ще ми се сервират такива никакви разходи?
И той вика:
- Еми ок, тогава намери ти багер за утре сутрин, ама ми кажи веднага дали ще намериш, щото да знам да му кажа на тоя човек, макар че никак не е коректно така, щото аз от твое име съм го ангажирал, а ся човека утре ще му е загубен ден и пари ако извикаш друг багер.

Стиснах зъби и очи и му викам:
- Ще си помисля дали изобщо ще има утре първа копка. То още преди да сме се поцелували ми го нахакваш сух 300-400 левов.
И той веднага смени тона:
- Ема не се притеснявай ся, ако трябва ше копаем на ръка там, където трябва да са по-тесните канали за основите.

Разбира се, на другия ден време за копане на ръка нямаше, всичко се копа с 40 см кофа, съответно наляхме едни 3-4 кубика бетон повече там после, багериста до обяд вече беше направил 2 литрово пвц биричка, изкриви ми един канал там за правата вода, хем му викам:
- да ти го очертая с гипс да караш по него?
И той:
- еее, аз съм багерист бе, само ми кажи откъде да почва и къде да свършва и ше го изкопам прав.
То за правата вода не е толкова важно да е прав, щото тръбите са ПВЦ и се огъват, ама аз това не го знаех тогава и се ядосах, както и да е.

Или канализацията като ми залагаха под къщата. По проект пише ф 160 мм и всичко беше сметнато да е събрано в единия край да няма много разкарване на тръби. Обаче незнайно защо майстора решил да сложи 110 мм тръби и да го раздели на 2 кръга. Съответно когато го осъзнах, ми се наложи 3-4 дни да къртя бетони и да копам канали, да полагам още тръби покрай къщата, пясъци отдолу, да заравнявам, засипвам обратно и т.н. излишни неща на стойност поне 500 лева мой труд и допълнителни материали. И защо??? Защо??? Даже нямах възможност да го питам, не съм му звънял да не се ядосвам. Кво ше може да ми каже, което да ме компенсира или успокои?

Или единия ден отивам на ибекта да ги гледам какво правят и гледам един нов майстор го сложили на циркуляра да реже греди. Първия път реже и като слагат, аз виждам че е къса - не подпира нищо. Викам им:
- Ш, тая греда само декоративно ше седи тука, трябва да е същата височина като съседната.
- Ааа, да, да - едисикой - гледай като ги режеш бе, давай режи нова.
Оня мери ужким по-внимателно новата греда, реже, дава я и аз пак гледам. И О! Изненада! Пак къса! :D Викам им:
- аве кво правите ве пичове - втора греда резилосвате!
Бригадира им се амбицира и той и уж му заби един шут на тоя новия и отиде да отреже сам греда, която тоя път вече беше ОК.

Или едните греди са импрегнирани с много силен импрегнант и съответно са за полагане където ще са в контакт с бетона. Бях им казал изрично това. И единия ден точно така си слагаха. На втория ден си викам: “да хода ли да ги гледам изобщо, нали съм им казал кво да правят.” Ама реших все пак да скокна за малко да ги видя. И кво да видя: Слагат си ги както им скимне. Викам им:
- Ама нали се разбрахме зелените греди долу, розовите горе?
- Аааа, да бе, да, верно! Ш, едисикой - слагай долу зелените и горе другите!

Та ейтакива тъпотии ПОСТОЯННО!

08.07.21
12:23

Само да ви кажа, че бая обекти минаха през ръцете ми и това с договорите грам не работи. Едно, че договорите в 97,7 % са с вратички и всеки съдия си ги чете както му е кеф и второ, че когато строителя, на всеки един нов обект, регистрира нова фирма, излиза така, че ти си подписал договор с фирма, която ще съществува само за твоя обект. Съответно, ако почне да те цака ти уж по- закон можеш да му блокираш сметката, да го съдиш и разни други, защото не спазва договора. Да де ама на него не му дреме защото, едно че сметката е празна и се зарежда само при нужда и второ, че другите му обекти не са засегнати от твоите мерки които си предприел към него, защото са с други фирми  Ако много го ядосаш, си зарязва фирмата и ти казва чао. Ако ти се занимава да съдиш фирма без активи- успех 😊 Ако хванеш тарикат, който знае как работи системата, не можеш нищо да му направиш. Той е шефа, а ти гледаш да не го ядосаш много. Аз със сегашния си акъл, ако почвам нещо със строителна фирма, ще я проверя в търговския регистър с колко фирми оперира.
Примерно най- голямата фирма за спа изграждане и обурудване в България имаше над 200 фирми в търговския регистър. То дори не беше трудно да ги търсиш. Само и пишеш името в търсачката и те се подреждат едни и същи имена с тире и уникален знак след името. Така ти отиваш и наемаш известен бранд, но подписваш с неясно юридическо лице.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1