26.07.20
18:14
казано от Димо на 26.07.20, 18:05:
казано от Dydo на 26.07.20, 17:53:
Добри Делев прави кардио, защото няма как да вдига толкова много. Не е ок нито да мускулите, нито като цяло за организма.
Що? ще отслабне прекалено много от многото изгорени калории от щангите ли?
Защото не може да напъва тежка щанга 3-4 часа. Но спокойно може да вдига 1-2 и да прави кардио още 1 ч. или пък повече в почивен ден от силовите. Не може да ореже много калориите, но му трябва енергоразход, който няма как да осигури с щанга.
Но...по темата. Зависи какъв е контекста на въпроса. Ако просто някой те попита за съвет дали за горене на калории да отдели 1 ч. за зала или 1 ч. за бягане или вело отговорът е един, но ако чисто научно се интересува, 20 мин. примерно плътни, кое ще гори повече, отговорът може да е друг. Защото е ясно, че няма как плътно да вдига 1 ч. примерно, но може да върти педалите часове. Ето и аз питам: не какво ще препоръчаш /защото е ясно, че можеш да ходиш и подтичваш 2-3-4 часа/, а при еднаква плътност на двете занимания, кое гори повече.
ПС...не ползвам асансьор от доста време.
Мнението беше редактирано от Dydo на 26.07.20 18:26.
Работа и мощност са две неделими физ.величини.
Та...що културистите горят мазнини с кардио не знам...както и още куп дедовизми също.
Ся не ми се пише...ма ти с ходене не вдигаш 360т...даже не ги и преместваш))).
Проззз пример с матори:
А бре,колите ви кога харчат повече?
-Когато ги карате бързо?
-когато са натоварени....или когато ги карате айляк?
26.07.20
19:33
казано от nervak на 26.07.20, 19:19:
Работа и мощност са две неделими физ.величини.
Та...що културистите горят мазнини с кардио не знам...както и още куп дедовизми също.
Проззз пример с матори:
А бре,колите ви кога харчат повече?
-Когато ги карате бързо?
-когато са натоварени....или когато ги карате айляк?
ЗЗЕ важи и за тях)))(.....не е ли?
26.07.20
19:35
Когато ги караме с пълен багажник, със заети места, с около 130-140, по наклон нагоре и силен насрещен вятър....ей тогава най-харчи моята ?
27.07.20
13:02
казано от Димо на 26.07.20, 17:08:
За 1 час яко колоездене може да изгориш 700-800 Ккал, Кажи ми с кои щанги ще изгориш толкова?
Не искам да ти казвам с “кои щанги”, но ако имаш желание може да ти ги покажа, стига да ги издържиш :D А и един час “яко колоездене” няма да ти изгорят 800 калории, виж 100-ина км по-може.
казано от Димо на 26.07.20, 17:58:
Разликата е че аз мога 300 сек вело, а ти не можеш 300 сек. постоянен клек. Или можеш?
Има хора с 10-ина минутни серии клекове, с не много голяма тежест, но в сравнение с 10 минути макс напъване на колелото са несъпоставими неща...
Като цяло много искаш да опростиш нещата, пък те въобще не са прости и има много зависимости и условности:
1. Както ти каза Нинджата - хормоните, които ти определено неглижираш.
2. Не сме прост машинен елемент, примерно коляномотовилков механизъм задвижван от падаща вода, че да сметнеш точно извършената работа и гененрираната мощност.
3. Енергоразхода зависи от % спрямо личното тегло, от % спрямо ПМ, от скорост на изпълнение на всяко отделно повторение, от плътността на тренировката, от времетраенето на тренировката и изключително много от времето, в което си бил близо до МСЧ, както и като цяло и диаграмата на пулса по време на тая тренировка. И всеки един от тия елементи си има обяснение какво и защо, ама наистина иска сериозно познаване на биохимията, на физиологията, на анатомията...
За това всички опити да сметнеш такъв енергоразход трябва да се индивидуализират стриктно и то не само за конкретния трениращ, а и конкретната тренировка.
Една културистична тренировка наистина не гори кой знае какво, точно поради горните условия, особено точка 3.
казано от James Hinks на 27.07.20, 13:02:
един час “яко колоездене” няма да ти изгорят 800 калории, виж 100-ина км по-може.
Откъде взимаш данните си? Дай малко линкове, защото моите източници казват доста различни данни.
Cycling, 14-15.9mph, vigorous 590 704 817 931
Четирите цифри накрая са калориите изгорени за час в зависимост колко тежиш - от 60 кила първото, до калориите при 100 кг лично тегло е последното 931.
https://www.cdc.gov/healthyweight/physical_activity/index.html
казано от Димо на 27.07.20, 13:18:
един час “яко колоездене” няма да ти изгорят 800 калории, виж 100-ина км по-може.
Откъде взимаш данните си? Дай малко линкове, защото моите източници казват доста различни данни.
Cycling, 14-15.9mph, vigorous 590 704 817 931
Четирите цифри накрая са калориите изгорени за час в зависимост колко тежиш - от 60 кила първото, до калориите при 100 кг лично тегло е последното 931.
https://www.cdc.gov/healthyweight/physical_activity/index.html
Ехее. Ако беше това така значи на ден имам по над 800 калории енергоразход несметнат.
Излиза, че каране на колело с 20 км в час за час гори толкова калории колкото час спаринг бокс... Смисъл първото е загрявка за 30 минути от второто бе... тия числа са ги определяли със зарче !
Мнението беше редактирано от CarnalK на 27.07.20 13:32.
27.07.20
13:53
Според фитнес гривната ми, която както вече се коментира не е някакъв достоверен източник, но все пак ти мери пулс, знае килограми, знае колко и къде си карал... Та малко под час каране със средна скорост 21км/час, дава около 800ккал
Мнението беше редактирано от Николай Филипов на 27.07.20 13:53.
27.07.20
14:24
Преди няколко години, по ред причини не можех да си правя кросовете.
Чудех се с какво да ги заменя,аз харесвам продължителните натоварвания.
Едното беше колело по пресечен терен,другото клек с лека тежест 30 -40 минути с паузи естествено, без да оставям щангата навлечен с шушлеци.
Тогава исках да съм сух и се получи,без да спирам бирите и без някакви диети.
27.07.20
14:29
казано от Димо на 27.07.20, 13:18:
Откъде взимаш данните си?
Бивш състезател колоездач, сериозен състезател от времето преди 89-та, когато имаше и сериозни школи и систематизиран подход във всички спортове. От чисто любопитство съм го питал и той ми е казвал, че средно за около 70-80 кг човек, при сериозно шосейно каране енергоразхода е 800-1000 за 100 км.
Със сигурност и тук има условности от тип на това колко си натрениран, какво е колелото, какви са денивелациите...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 27.07.20 14:30.
27.07.20
15:04
Про-колоездачите са супер смешни хора :
Долна половина - щангист
Горна-голфър.
27.07.20
15:19
колело шосейка 50 км (аматьор)- показания (не професионални) - 500-600 ккал
27.07.20
15:48
казано от Bart Simpson на 27.07.20, 15:04:
Про-колоездачите са супер смешни хора :
Долна половина - щангист
Горна-голфър.
Това са тия на писта, шосейните не са чак толкова силни в долната част.
27.07.20
16:04
Ей това говедо. И нагоре си е якичък, ама просто е несъразмерен. Сигурно го знаете.....па и си клека стабилно........ и скача на височина.
Мнението беше редактирано от Dydo на 27.07.20 16:05.
27.07.20
18:48
Този пич, ако напъне така стандартен велосипед ще му разцепи рамката.
казано от Brown Bomber на 27.07.20, 18:48:
Този пич, ако напъне така стандартен велосипед ще му разцепи рамката.
Е нормално, натурално извисен ... :)
казано от CarnalK на 27.07.20, 13:24:
тия числа са ги определяли със зарче !
Мда, 30-40 000 пъти са хвърляли зарче със закачени маркучи да им мерят издишания СО2. Толкова горе-долу пъти е мерено колко гори колоезденето и бягането, че е най-удобно на стационарна машина.
Наистина ли смятате че на правителствен сайт на най-развитата страна в света ще сложат непроверена или невярна информация?
А и бокса ок - според мен също гори много, но пак опираме до това колко време го правиш, да не ми кажеш че можеш да се боксираш 60 минути интензивно нон-стоп?
27.07.20
21:56
казано от Димо на 27.07.20, 21:46:
Наистина ли смятате че на правителствен сайт на най-развитата страна в света ще сложат непроверена или невярна информация?
За конкретния случай не мога да твърдя, че е неистина, но по принцип много по-малко вярвам на виртуалното менте какво е казало, сравнено например с немците и японците.
Лично мнение и нагласа!!!!!
казано от nervak на 27.07.20, 14:44:
от най-проста физ.точка....а нея няма кой,да я обори.
Ти така и не я каза тая физична гледна точка. Напиши формулите и да смятаме бе човек. АЙде, ние не ги знаем, ама ти ги знаеш, кажи ги и на нас. Затвори устите на всички с хладни и безпристрастни математически формули. Кратко и ясно разписано.
казано от Димо на 26.07.20, 16:48:
казано от nervak на 26.07.20, 13:23:
Забравяте елементарната физика....работа и мощност.
Примера с маратонците плувци изобщо не е подходящ за случая,защото там има друго основно...Хайде, кажи кое е основното там, да научим и ние. И после ако може с думи прости обясни как един маратонец може с тъпото кардио да изгори 10 кила мазнини за 1 денонощие и ми кажи кой щангист го може това с якото горене с щангите.
Кажи все пак и за маратонците плувци, явно и те хайваните не разбират от физика, иначе щяха да знаят че не могат да горят по 10 кила мазно на денонощие.
казано от Димо на 26.07.20, 16:45:
Дай го вече тоя начин и да сметнем къде ще изгорим повече калории - при вдигнати 7 тона на 1 метър за 20 минути или при вдигнати 360 тона на 20 см за същите 20 минути (горе-долу толкова се получава при 180 крачки в минута отлепяйки 100 кг на 20 см от земята бягайки) Хайде, дай я тая формула и да смятаме.
Ти освен че не ти се пише, явно и не ти се чете и не ти се смята. 360 тона съм описал къде и как ги вдигам. Според теб къде бъркам?
Изобщо не са дедовизми, ами е на най-успешния ни бодибилдър в историята програмата. Освен това е и много логично. Ама ако не ти пасва на фабулата е дедовизъм.
казано от Dydo на 27.07.20, 21:56:
казано от Димо на 27.07.20, 21:46:
За конкретния случай не мога да твърдя, че е неистина, но по принцип много по-малко вярвам на виртуалното менте какво е казало, сравнено например с немците и японците.
Лично мнение и нагласа!!!!!
Ами хайде де, потърси японците и дойчовците какво са казали и покажи и на нас тук - колко калории се горят с 1 час яко въртене на педалите и колко с 1 час щанги. Дай да сверим данните.
Бирчеди и бирчедки, пролет пукна, хвърлихме палтата и вече няма с какво да си крия плачевните последствия от цяла година почти никакво трениране и спазване на някакво приличие с храната.
Няколко души от форома ми писаха и ми се обаждат да ме питат как съм и да ме кандърдисват пак да пиша, даже Димага ми викаше да съм правел нов чалъндж бийч боди 2021 :D , ама работя 2 работи и строя къща (и общо взето - и без това оскъдното ми писане се премести в голяма степен в направисисам форума), ковиди, мовиди, локдауни и други притеснения и изобщо не ми беше до спорт, ограничения и писане.
А и аз знам че импулса за промяна трябва да дойде отвътре. Снощи кандидатствах за новия сезон на Фермата и там трябва да качваш снимки и се разрових да видя какви снимки имам и като си видях снимките отпреди 2-3-4 години когато спортувах активно и се съобразявах какво ям и като се погледнах в огледалото сега и ми се прирева как успях да се докарам до тук. И днес ето ме свеж - свеж на 4 часа сън. Приготвих си фитнес обяд пържола, броколи и зеле, направих една импровизирана тренировчица с ластици и лост за разгряване и си викам чай да отивам и да пиша в дневника. Покрай тъпите спорове и надприказвания и меренето на п*шки, тук съм получавал най-ценните съвети и мотивация да се грижа за себе си и как изглеждам, което директно се отразява и на това как се чувствам.
Толкоз за сега, щете ме - не щете, пак съм тук :D Ще видим докога.
Даже може и да направя нов бийчбоди чалъндж за всички, които го пожелаха.
Хайде, пък барем и един отявлен съфорумец спечели тая ферма, дейба :-)
Само не ми стана ясно, кои точно снимки прати-нови и актуални или по-старички с доста по-приличната форма, надявайки се да използваш времето преди да са те видели на живо, да пооправиш нещата :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 02.04.21 13:11.
казано от Dydo на 02.04.21, 13:10:
кои точно снимки прати-нови и актуални или по-старички с доста по-приличната форма, надявайки се да използваш времето преди да са те видели на живо, да пооправиш нещата :-)
Е, ти пък.. Много ясно че нацепен отпреди 3 години пратих :D Всъщност не най-нацепените си де (доколкото за мен някога е било приложимо тва определение в общоприетия му смисъл). Средна хубост състояние примерно. Да не да си кажат: тоя е някав вманиачена празна фитнес-тиква. :D А и където съм бил с ОК физиономия, не някъде дето гледам с празен поглед или нескрито отегчение докато си правя селфита на шкембето например.
А относно печеленето на Фермата, ся може да прозвучи доста нескромно, ама си мисля че ако стигна изобщо до там ще имам нелоши шансове. Имам богата обща култура и специално за история, което е важно за игрите за имунитети и някои пъти и за печелене на разни стратегически предимства или направо печелене на дуели с алманаха. Като ги гледам, ми аз в 9 от 10 случая давам най-много верни отговори на викторините им и на игрите с алманаха. И то без да съм го чел. ‘Ми ако го прочета? И нямам пороци, които да ме извадят лесно от равновесие. Нито пия, нито пуша, мога с дни без храна или с каквато и да е - не съм претенциозен, също съм женен и няма да тръгна по телевизията да се занимавам с любовни драми, които историята на предаването показва че изядоха главата на доста обещаващи участници... И се имам за много над средното сръчен. Живял съм на село от малък и съм правил всичко и всичко ми се отдава. Като ги гледам те 2/3 не знаят от коя страна се хваща брадвата или бичкията, камо ли да цепят или секат/режат ефикасно. Или строителните инструменти. Кога са хващали половината от тея хора мистрия или тесла... А и сега строя къща, прясно ми е всичко. За сила може да не съм най-силния там, но се имам за доста издръжлив, което също е важно за много от изпитанията във Фермата. И тоя социалния аспект на фермата - да се наместиш и погодиш с до вчера тотално непознати (и по правилото за всеобщата гадост - все чепати и ръбати) хора, имам опит в добавка към емоционалната си интелигентност :D Аз риъл лайф варианти на Фермата съм я играл в Англия няколко пъти още преди 25 години когато гурбетчийствахме като студенти. Та не отивам само ейтака да ме видят по телевизията или да видя кво е на такова място, мисля да се потрудя доста за победа, или пък да ги накарам да се потрудят за победата си останалите.
Единственото ми притеснение е че няма да ме извикат дори на интервю, щото съм много нормален и стабилен. А те търсят откачалки и такива, които лесно излизат от релси за да има шоу и полемики. Ако извикат 30 улегнали работливи непретенциозни и изигоинг чички като мен, кой ше гледа как по цял ден доим кози или ковем бараки, а вечер си пием питиетата в сговор? Трябва да има драма, трябва да има контроверсиалност... И така...
След всички суперлативи, все пак да не се каня и заричам много, че да не стане така да стигна там и да се изложа :) Щото то човек никога не знае. И късмет, и още 100 фактора оказват влияние.
Миналата година в риалитита гледах двама познати. Е, и двамата бяха нацепени батки. Единия беше Чудомир - знаем се от Атлетика където беше инструктор, а другия беше един Митака - актьор и модел е. А преди това пък един Жорката беше в Мастър Шеф. Та си мисля че щом мои познати са стигали до екран, явно не е невъзможно или само за богоизбрани. Може и аз да стигна до там :)
казано от Димо на 02.04.21, 15:13:
кой ше гледа как по цял ден доим кози или ковем бараки, а вечер си пием питиетата в сговор? Трябва да има драма, трябва да има контроверсиалност... И така...
Аз затова гледам Мастършеф - писнало ми е от драми и караници. Там обстановката е много по-различна и разпускаща за зрителя, но едва ли много хора търсят това в риалити предаване.
Иначе по едно време си виках за Игри на волята (a.k.a. Survivor за бедни) да взема да си подобря кардиото малко и да се пусна. Взели да ме метнат на някоя река да сваля някое и друго кило, ама това слагане на думи в устата и задкулисни игри от продукцията нещо не е моето.
Успех с кастинга!
Мнението беше редактирано от Гордан на 02.04.21 15:33.
Тея игри на волята мисля че са най-драматичните от всички риалитита, ако изключим Бай Брадър, ама те това май го спряха отдавна или поне аз не съм я засичал тая помия от години.
И да, интеракцията с другите участници и търсеното шоу от продукцията си е сериозна компонента от всяко риалити. Точно в Игри на волята миналата година Чудомир се представи отлично в тоя аспект, а Митака - точно обратното. Не можа да се вмести и се забърка в интриги и сплетничество.
Има и интриги и във Фермата разбира се, но там ме кефи че правят донякъде смислени неща. Учат занаяти, създават неща с ръцете и труда си. Показват ръчния труд в положителна светлина. А и си е доста българско като дух, та съвсем ми допада.
02.04.21
15:42
Димо, тренировките малко или много са ангажимент за разлика от бягането, а ти се беше надъхал по едно време. Въпросът ми е, като не тренираш, защо поне не бягаш, БАТЕ?
Бягам бе. Макар и не толкова често, колкото ми се иска. С един френд бягам сравнително редовно по 2 пъти в седмицата по 5К в парка с лежерно темпо. Пробвах и да натисна малко за време и/или повече километри, ама тъпа работа - явно тея нови десетина кила, които си сложих на гъзъ и тумбака вече ме вкарват в критичната маса и почват да ме наболяват колена и стави ако бягам по-бързо или по-дълго. Преди на стотина кила си бях ОК, сега на 106-110 вече го усещам тва дето всички го разправят за бягането и многото килограми.
Краката са си ми ОК. Новия ми панорамен офис е на петия етаж и като не ползвам асансьор на ден навъртам по няколкостотин стъпала с добавена тежест. А и си постегнах колелото и почнах чат-пат да карам, та краката са ми все леко напрегнати като след тренировка. Но ми тежат тея килограми. Почнах и кръвно да вдигам, а никога през живота си не бях. Може и от ковида да е, щото съвпадна като време откогато почна това с кръвното, а може и просто тогава да съм се сетил да си го измеря и да установя нещо, коеот се е случвало от известно време откакто се ошишках. Намалих драстично кафетата, почнах малко да се съобразявам какво ям, свалих 3-4 кила и скоро не ме е цепила така зверски тиквата, както установих че цепи, когато имаш кръвно.
02.04.21
19:04
За мен лично, без -на едната ръка пръстите-хора тоя форум няма да ме влече, ти си показалеца, радвам се че ще ти остава време.
Давай да се нацепваме, че и аз екстендвам радиуса.
Макар че днес Херца ме нарече-Барти, което ме накара да се подхилкна като Еими, когато Шелдън Купър(пиян) я плясна по дупето.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 02.04.21 19:07.
Мастър шеф вече е пълна драйфня,тая ферма е пълна хуйня.
Един нормален мъж ще издуха от фермата разните пендъли с изскубани вежди.
02.04.21
23:59
Нямам идея какво е тая ферма, щот’ телевизорът ми за 10 години е работил пет пъти за по някой мач, но заради Димо ще разуча, а ако го одобрят, даже ще гледам. ?
Whoop-whoop, Диме, радвам се, че се завръщаш, че да имам повод да отварям по-често тук. Всичко се чете на един дъх в твоя дневник. ☀️☀️☀️
П.П. Чудoмир е готин тип, даже много, но от човек с кауза и страст, и той се превърна в комерскифлаинфлуенцалъскавпулсаджийяинстагрампринцеса. Разбирам, че обстоятелствата принуждават, ама въпреки т’ва ме бъгва. :)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.04.21 00:09.
казано от Димо на 02.04.21, 11:30:
... даже Димага ми викаше да съм правел нов чалъндж бийч боди 2021 :D ... Даже може и да направя нов бийчбоди чалъндж за всички, които го пожелаха.
Аз го пуснах, Димо, от твое име :) Нали така ми каза да направя ... ама не е същото, въпреки че запазих максимално изказа :) Хората нещо се отдалечиха от бийча покрай вируса, пък и местата за правене на боди на няколко пъти ги затваряха, нормално да не върви
А добре си дошъл
Мнението беше редактирано от Dymag на 03.04.21 00:18.
Ха добре сте ми заварили! И вие ми липсвахте!
казано от nervak на 02.04.21, 22:01:
Един нормален мъж ще издуха от фермата разните пендъли с изскубани вежди.
И аз на това разчитам, не че се имам за някъв изключителен талант.
казано от Bart Simpson на 02.04.21, 19:04:
Давай да се нацепваме, че и аз екстендвам радиуса.
Еми хайде, не е добре така да се оставяме на течението. Да живнем малко темата за бийчбодито. Ти поне си от сериозните (и инатите) :D
казано от Bart Simpson на 02.04.21, 19:04:
Макар че днес Херца ме нарече-Барти, което ме накара да се подхилкна като Еими, когато Шелдън Купър(пиян) я плясна по дупето.
Там има някакво нежно женско влияние според мен. Даже и преди хиатуса ми бях забелязал че е поомекнал нещо. Или пък е спрял препаратите и му е паднал до нормални нива теста :)
Херцоже, извини ни че те обсъждаме така встрани, промяната е очевидно за добро, ако за теб има значение.
05.04.21
12:23
казано от Димо на 02.04.21, 15:13:
Единственото ми притеснение е че няма да ме извикат дори на интервю, щото съм много нормален и стабилен.
Не искам да съм лош пророк, но имаш минимални шансове да те викнат и то не толкова, защото си нормален и стабилен, а защото имаш опит...Особено ако си го описал така, както си го описа тук.
05.04.21
12:25
от скромния ми опит в лайв формати, точно големите амплитуди в уменията на участници генерират напрежение, респективно гледаемост.
Дори не ми се обадиха за Фермата, ама аз си правя моята ферма на ибекта :D Всеки ден имам някакво предизвикателство със строителството. Освен това и буквално - имаме вече десетина плодни дръвчета, малини, годжи бери (на комшията жената дала на моята жена) ягоди и джоджен.
Движението вчера 12-05-2021:
- десетина минути бягане с интервали ходене в парка с кучката по обяд. Учим се с нея да бягаме. Тя е малка още и я мързи, или толкова си може, и на моменти се дърпа и хапе повода, ама ще се научим.
- няколко серии набирания на лостовете в парка като стигнахме края.
- час и нещо колело в града без да се напъвам. Нещо съм изкривил задната капла и на всеки оборот все едно лека спирачка като се тръкне гумата в задния триъгълник. И движенията скърцат и тракат и не превключват както трябва. Ще ходи на сервиз ама къде и кога - ще видим.
- пренасяне на няколкостотин кила бетонни бордюри от единия край на двора на другия :D Нещо като фермерска разходка, ама дюлгерска, щото не мога да държа 15 кила бордюр във всяка ръка, нося ги отпред с двете ръце. И преди пак по повод на тея бордюри се бях изумил колко много всъщност тежи и пречи на движението да разнасяш 15 кила. А аз си разкарвам по мен си не 15, ами поне 22 излишни килограма мас. Ще се постарая да го променя това. Но с годините и времето, а и като знам колко време и усилия коства - никак не става по-лесно. Затова ноте-ту-селф и за другите - по-добре не се докарвайте до тук, че обратния път е труден.
Храната: пилешко и свинско - по 100-200 грама всяко с броколи и чеснов млечен сос, Две пържени яйца, едно кисело мляко и малко мюсли и горски плодове, половин кокос. А, и 2 много сочни малки червени ябълки от лидъла на промоция по 1.60 килото. Общо 1800 Ккал. 750 Ккал в допълнително движение за 1300 Ккал дефицит.
Почвам пак да пиша и смятам калории. Полека - лека трябва да се върна към добрите си навици. Това с кучето по обяд откакто децата са на училище присъствено и не могат да я извеждат е добра рутина. Писането на калории - отлична. Трябва по почна пак да си вземам разните там прахчета - креатин, вит.Д и каквото друго ми е останало - да си създам пак полезни навици и рутина и да се чувствам ангажиран със себе си.
Мнението беше редактирано от Димо на 13.05.21 09:55.
Трябва да почна пак да си смятам сумарно дефицит, че така имам стимул да си седя в дефицит. Иначе ден за ден в даден момент си викам: “е, голяма работа, другия ден ще компенсирам.” Ама много често другия ден си викам същото и компенсация няма :D Колкото и да е странно се мотивирах от на Ради дневника, харесва ми как методично си пише калориите и си действа в правилната посока и нещата ѝ се получават.
Миналата седмица се изтеглих и измерих, много е зле положението. В последните 10 години не съм бил толкова дебел. Имам много работа по въпроса, а съвсем не ми е до това. Стрес, бач - отвсякъде ми влиза. Ама то по-лесно едва ли ще става, така че трябва да се захващам и с това - няма да си докарам някой диабет или инфаркт щото съм станал нездравословно дебел я.
Вчера се чувам с моя легендарен авер Ачо Секса, който също строи къща - той даже почна малко преди мен и е като цяло по-напред. И ми вика: “брааат, много пари отиват вътре. Колкото е било отвън, двойно повече отвътре. Грубия строеж е 1/3 от разхода.” Което ме депресира, щото аз почти съм стигнал до “вътре” и парите също почти свършиха :D Успокоява ме че сравнението не е много точно щото той милия няма нищо от обзавеждането свое. И всичко купува - уреди, мебели - всичко. Аз поне имам всичко и първоначално ще си ги ползвам наличните и ще подновявам едно по едно когато мога.
Вчера ОК храната, макар че можеше и да е топ в рамките на 500 Ккал, щото като се прибрах даже не бях гладен, ама пусто придобит рефлекс като се прибера и да седна на масата... После пък съм заспал на дивана и се събудих и гледах някав филм и айде малко мюсли с кисело мляко да снаксвам и те станаха 2200 Ккал общо. Движението час и половина колелце градско и селско. Пиша 500 Ккал дефицит за деня. Общо - 500 Ккал дефицит.
То малко късно че лятото почти почна, ама да взема наистина все пак да пробвам да направя един бийч-боди чалъндж?
Знам че тук има доста хора с кучета и искам съвет по една много неприятна ситуация. Малко предистория - цял живот на село сме имали кучета, дворни, ловни, гаджето ми имаше домашно куче и сме го разхождали и сме се разправяли, но никога не съм имал мое куче, за което да трябва да се грижа и възпитавам. Взехме си супер сладка уличница още със сините бебешки очи и вече почти половин година е неразделна част от живота ни. Абсолютна сладурка. Възпитаваме я колкото можем и е много умна, макар и малко своенравна. И вечно лакома :D И понякога, на произволен принцип някои хора не ги харесва и ги залайва отдалеч. Или пък някои толкова ги харесва, че се спуска срещу тях, маха с опашка, ляга по гръб, и повечето хора разбират че не е заплаха - тя е още с детския глас и си изглежда като бебе, но има някои, които се плашат.
Та на проблема. Както бях казал на обяд се прибирам до вкъщи да я разходя и съвместявам да побягам. Отначало само на повод по централната алея на Лаута, и горе-долу си бягаше с мен, но хапе повода, понякога се дърпа. После се изхитрих да бягам по кучешката пътека и да я пускам да бяга свободно с мен, което се получава супер. И само като видя хора я привиквам и я закопчавам за повода докато подминем. Оня ден обаче, някаква жена на видима възраст 60, която явно има фобия от кучета се завряла в една странична пътечка и седи там сигурно с идеята да не се сблъсква с кучето. Обаче аз като не я виждам на централната алея и не подозирам за съществуването ѝ и не съм хванал кучето. Лайка бяга пред мен на няколко метра и като я вижда, жената започва да пищи и да се държи за главата, изпада в истерия. “Моля ви се махнете кучето, олеле майчице, ужас” Лайка отначало само седи и я гледа озадачено, но докато стигна до нея и кучето решава че е някакъв вид игра - хлапетата ми така я разиграват с писклив глас и хиперактивно ирационално поведение. И се засилва към тая жена и почва да се въргаля в праха пред нея и да маха с опашка. Тази жена съвсем вече изтерясва, аз отдалеч само викам: няма страшно, нищо няма да ви направи, тя е бебе още, играе ѝ е се. Обаче тази жена е в паника. Аз най-накрая се добрах до кучето, хванах я и се извинявам отдалечавайки се. А Лайка се чуди какво става и защо е цялата дандания.
Викам си: стават такива неща...
Днес обаче, аз пак си бягам и гледам за хора напред, но тая женица пак се скрила между едни храсталаци отстрани на пътеката и Лайка като я видя вече явно я познава и свързва с някаква суматоха и клекна и я излая и гледа какво ще стане. Тази жена пак изпадна в истерия, разрева се, пищи, тресе се, аз пак с извиненията и се опитвам да докопам кучето, обаче на него му се играе и почва да обикаля около един храст и да си играе на гоненица с мен. Аз се опитвам да я хвана, тая жена е на умиране, кълне: “вие с вашето куче всеки ден ми го причинявате”, аз се почувствах супер виновен и вече се развиках на кучето, обаче то не му пука, вижда че нещо странно се случва и не иска да го хващам. Жената се изнесе на тръст, а аз още не мога да хвана кучето. Накрая в яда си ѝ праснах един повод и тръгнах да си продължа джогинга надолу по пътеката с идеята че ще ме последва. Обикновено това е най-доброто да я откъсна от някъде или нещо - просто продължавам и като ѝ извикам или изсвиря и тя идва на бегом след мен. Този път обаче - сигурно защото я ударих - само седи и гледа какво ще направя. Отдалечих се вече на 100 и повече метра по пътеката, Лайка само си седи седнала на едно място и ме следи с поглед. Обикновено на 20-30 метра вече търчи след мен, обаче този път не помръдва. Мен вече ме болеше главата от цялата дандания и истерията на тая жена и реших да се върна - само оставаше да изгубя и кучето в парка. Като се върнах си ме чакаше на същото място, сложих повода и се прибрахме с недоволство и дърпане към вкъщи. Но много неприятна ситуация. Какво се прави в такъв случай като всеки ден където си разхождаш кучето може да има някой с фобия от кучета? Как да науча нашето куче да не се занимава изобщо с чужди хора и да ги игнорира? Ние не ѝ се караме много като лае, защото идеята ни е да е и дворно куче - пазач като се нанесем в къщата, не само диванен михлюз за мачкане и галене. Вместо да ѝ се караме се опитваме да я разсейваме като минават непознати - даваме ѝ лакомства, изграем с пръчка (много обича пръчки) и т.н. и в повечето случаи работи, но не винаги се получава. Има си хора, които не може да мине безразлична покрай тях.
Дайте съвет, много се смутих днес и не знам как да постъпя. Още ме боли главата. Да не си пускам кучето или да ѝ обясня на тая жена че точно тая пътека ѝ викат “кучешката пътека” и че щом има фобия от кучета може би ще е най-добре за самата нея да не се разхожда точно то тая пътека, дори и аз повече да не си разхождам кучето там. Но не мога да се сърдя никому - фобията не е забавна никак и те хората не са виновни. Нито пък пътеката е забранена за когото и да било да се разхожда там. Всякакъв съвет или поне размишления по темата ще са ми полезни.
Интересен казус. Според мен отговорността за поведението на кучето е изцяло на собственика. Трябва да го възпиташ подходящо. Ако не можеш, е твое задължение да го контролираш - къс повод ли ще е или нещо друго не знам, но да няма достъп до хора, които не искат контакт с него. Продават колани за бягане/ходене с куче - може да са полезни.
Съгласен съм че е мой проблем. Аз много се смутих и после и ядосах че така се е получило, още съм афектиран. Може би трябва професионалист да даде съвети за възпитанието му. То хайванчето никога никому не е навредил или да се е назлобил, сигурен съм и че не би навредил никому, ама ето че стана неприятна ситуация.