24.07.20
16:53
казано от Splash на 24.07.20, 14:08:
казано от Bart Simpson на 24.07.20, 13:41:
В моме та лющя бири по цял ден, а вечер много, ям свинска храна, яко хляб, сладко, сладолед не подбирам и съм плосък корем, почти наа плочки, нещо което преди гладувах наа куче за да стане.
В същото времв имам и сила за заалата и качвам кофите и всичко...Барти, предполагам че тая ще е до време. Издевателствата над организма, стреса и недоспиването се връщат с лихвите и те захапват, кога най-малко ги очакваш.
Споделям, само от личен опит... пък и петъчно, спама бил окей съм чувал :)
Оооооо, съгласен съм, ама нали все трябва някога се надяваме да се укротят нещата и да има спокоен съм и за мен....... И след пет месеца, земи още един ресторант.... ?
Да Димо, извини ме за спама, всъщност това е хубава тема, обаче трябва дълго време да се пише. Малко заяждане беше от моя страна, ще гледам да не ти спамя дневника повече.
Каня се от сума му и време да си попълня дневника и все не ми остава време, камо ли за такива по-сериозни дискусии изискващи време.
казано от kaloyan на 24.07.20, 17:12:
Да Димо, извини ме за спама, всъщност това е хубава тема, обаче трябва дълго време да се пише. Малко заяждане беше от моя страна, ще гледам да не ти спамя дневника повече.
Теб обаче верно не те слуша главата :D
Иначе поне си възпитан и се извиняваш като се усетиш. Значи все пак ми е верен човекомера като казах че си възпитан младеж.
Приемам извинението, извинявам се и аз ако някъде съм прекалил в реакцията си, и без лоши чувства.
Понеже няма вече голямо отношение с първоначалния въпрос на момичето, ще преместя дискусията тук.
казано от Кольо Пияндето на 25.07.20, 20:22:
казано от Dimitar Ivanov на 25.07.20, 17:24:
Не съм някакъв хейтър на тренировките с тежестите и не казвам че не горят каквито и да е калории ама спорите с факти. Бих се хванал на бас с някой ако има навити да им докажа че са по-тъпи от кардиото.
Добре, Мите, дай да видим малко факти - насочи ни към 2-3 изследвания, които доказват, че кардиото генерира по-голям енергоразход от силовите тренировки.
Мисля че тук за пръв път откакто чета форума няма да се съглася с Кольо.
За мен изобщо не стои съмнение че с кардио за даден ден можеш да изгориш повече калории, просто защото можеш да го правиш по-дълго. За единица време (5 минути например) може би тренирането със съпротивление а.к.а. тежести ще даде по-голям разход, но практически колко часа можеш да вдигаш щанги със същия интензитет за да имаш накрая на деня общо по-голям разход от някой, който е бягал 5 часа или просто е вървял 12 часа. Или екстремен пример - да споменем пак плувците маратонци, които стопяват 10 кила мазнини в рамките на 1 денонощие? Кой щангист е изгорил 10 кила мазнини в рамките на 1 денонощие с щанги?
ОК, запознат със с всички позитивни последствия от вдигането на тежести, тук изобщо не ги коментираме, но за горене на калории за деня за практическа цел, дори от чисто механична гледна точка няма как да се съглася че ако вдигна 15 тона тежести за час макар и на метър височина (примерна моя тренировка във фитнеса) ще изгоря повече енергия, отколкото ако бягам 1 час и вдигам 100-килограмовото си тяло дори на 20 см (а то не е точно така, защото го засилвам и напред) средно около 10 000 пъти (толкова крачки правя със средно темпо за 1 час бягане) И това мога да го правя с часове. Да не говорим че на повечето които вдигат щанги тренировката им е 2-3-4 тона и след час са скапани и не могат да тренират повече или поне не и със същото темпо, и това им е обема за деня. Да, знам че при анаеробната работа се горят иначе калории, но просто умножено по миниатюрното време активна работа, няма как да излезе повече сумарно изгореното накрая.
Тук има много хубава статия, която повтаря това, което аз си мисля по въпроса - че повечето хора си мислят че горят много калории с щангите, а всъщност реалността е съвсем друга. Резултатите на анкета “колко си мислите че изгорихте за 1 час щанги” варират от 300 до 600, а сметнато с формула (от изследване) показва че верния отговор по-скоро е 200. Всъщност, всеки от тук трениращите може да си приложи формулата за неговите тренировки и да си види колко горе-долу гори с тренировките си и да ги сравни с например 2 часа бягане или колездене, където е доста ясно колко се гори, защото е изследвано 40 000 пъти със закачени уреди на бегачи или велосипедисти. Накрая на статията има посочени и научни статии накрая откъде си взима заключенията автора.
https://btn.academy/blogs/news/how-many-calories-do-you-burn-during-weight-training
И съвсем за протокола - понеже Кольо поиска - ето и едно изследване, което показва че с кардио се сваля повече мазнина, отколкото с тренировки със съпротивление:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23019316/
Recent guidelines on exercise for weight loss and weight maintenance include resistance training as part of the exercise prescription. Yet few studies have compared the effects of similar amounts of aerobic and resistance training on body mass and fat mass in overweight adults. STRRIDE AT/RT, a randomized trial, compared aerobic training, resistance training, and a combination of the two to determine the optimal mode of exercise for obesity reduction. Participants were 119 sedentary, overweight or obese adults who were randomized to one of three 8-mo exercise protocols: 1) RT: resistance training, 2) AT: aerobic training, and 3) AT/RT: aerobic and resistance training (combination of AT and RT). Primary outcomes included total body mass, fat mass, and lean body mass. The AT and AT/RT groups reduced total body mass and fat mass more than RT (P < 0.05), but they were not different from each other. RT and AT/RT increased lean body mass more than AT (P < 0.05). While requiring double the time commitment, a program of combined AT and RT did not result in significantly more fat mass or body mass reductions over AT alone. Balancing time commitments against health benefits, it appears that AT is the optimal mode of exercise for reducing fat mass and body mass, while a program including RT is needed for increasing lean mass in middle-aged, overweight/obese individuals.
Това, което не видях е дали калориите им са били същите и на трите групи.
26.07.20
11:21
Е, ама това са някакви крайности, маратонци, бягане и т.н. Виж от къде тръгнаха нещата:
казано от Dimitar Ivanov на 25.07.20, 17:24:
Едно обикновено скучно вървене в парка ще изгори повече калории от най-тежкия ти ден за крака ако ще и да си професионалист...
Т.е. човека казва, че ако например ходиш в парка 1 ч. ще изгориш повече калории от това да правиш тежки клекове, напади, лег преси и т.н. в продължение също на 1 ч. Аз така разбирам казаното. Не е да ходиш в парка 10-12 ч. срещу трен за крака 1 ч.
А и все пак целта не е само да свалиш тегло, с което освен мазно заминава и много мускул при такова кардио.
Мнението беше редактирано от Dydo на 26.07.20 11:27.
Аз на Кольо отговарям. Но айде и това да отговоря. Къде видя един час първо. И второ, колко калории мислиш че ти лично изгаряш на тежката си тренировка за крака?
26.07.20
11:33
Момчета, някои птици спят в полет.
Ходенето е нещо, което анатомично присъщо на тялото, то е оформено така от начина на придвижване, естествено е, не коства голям енергоразход.
Разбира се, че тежкото топи много повече калории, там често правиш несвойствени неща за да предизвикаш умишлен дискомфорт.
Вообще за да можеш да извършиш нещо тежко, трябва да изхраниш толкова мускули, че не е истина.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 26.07.20 11:34.
26.07.20
11:36
казано от Димо на 26.07.20, 11:30:
Аз на Кольо отговарям. Но айде и това да отговоря. Къде видя един час първо. И второ, колко калории мислиш че ти лично изгаряш на тежката си тренировка за крака?
Ами говоря за еднакво време и примерно заложих 1 ч., защото иначе сравнението не е точно. Отделно от това се елиминира факта на горенето почти 2 денонощия след силовата, който факт при кардиото го няма.
ПФ, не знаех, че ако имам мнение по въпроса, след като е захванат и пренесен за обсъждане тук, то по-добре да не си отварям устата, ако не съм Кольо ?
26.07.20
11:39
И Димас, точно сам си напипал отговора, но не си го усетил.
“.... Можеш да го правиш по-дълго.....”
Щом можеш да го правиш по-дълго, значи имаш сили за него, значи си изгорил по-малко.
Изобщо не е верно че като е естествено и е безплатно. Зависи колко тежиш, но за мен например 1 час ходене ми е около 200 ккал. Колкото нормалните батки горят във фитнеса пак за час.
казано от Bart Simpson на 26.07.20, 11:39:
“.... Можеш да го правиш по-дълго.....”Щом можеш да го правиш по-дълго, значи имаш сили за него, значи си изгорил по-малко.
логиката ти куца тук. Ти защо като ти трябват много пари взимаш кредит, който да изплащаш разхвърлян за дълъг период?
Много докачлив си станал - еваларката бате Дидко - но аз изписах цяла страница съждения с линкове към изследвания по тема, която ми се дискутира и по която Кольо е казсл нещо конкретно а именно кардио срещу тежести, и ти ги подминаваш без да обелиш дума и ме връщаш към кой кво бил казал е друга тема касаещ частен случай (час ходене в парка). Че то кардиото не се изчерпва с това, то даже не знам дали се брои за кардио ако не ти вдига пулса над определени граници.
26.07.20
12:07
казано от Димо на 26.07.20, 11:48:
“.... Можеш да го правиш по-дълго.....”Щом можеш да го правиш по-дълго, значи имаш сили за него, значи си изгорил по-малко.
логиката ти куца тук. Ти защо като ти трябват много пари взимаш кредит, който да изплащаш разхвърлян за дълъг период?
В банка се почва работа с изпит по анатомия?
Ти съвсем заби коня у ряката. Не, не се почва работа с изпит по анатомия, малко логика и математика поне се искат.
26.07.20
12:11
Дима, обичам те кат брат, ама грешиш.
26.07.20
12:12
Аз докачлив ?
Хубаво си изписал, така е - прочетох го и затова изразих мнение. Не сравняваш обаче еднакво време на занимания на едното с другото. Сравняваш едно занимание с тежести, което е ясно, че не трае дълго спрямо часове маратони или дори по-леко тичане, плуване и т.н. Това исках да кажа. Пък и зависи как бягаш и как тренираш с тежести. Аз например ако ходя 1 ч. спокойно, не изпитвам такъв глад за храна след това, спрямо 1 ч. в залата. Защото пак казвам, че от там тръгна. Също не смяташ и допълнителното горене до около 48 ч. след силовата тренировка. Та затова задай сравнение, 1 ч. умерено кардио и 1 ч. силова тренировка /с умерени тежести, т.е. 75-80% интензивност/, но с висока плътност. Защото при кардиото нямаш почивки между “сериите”. И за да е още по-точно, да се сравни времето в което се бяга и времето през което са били сериите, да е същото. И накрая, резултата 48 часа след това.
Както и да е, по-голям спец си от мен по въпроса с калории, енергоразход и т.н., в зависимост дали ?♀️⛹️♂️?♂️ или?️♂️
Мнението беше редактирано от Dydo на 26.07.20 12:25.
26.07.20
12:15
Все едно да сравняваш алтернатор на автомобил с АЕЦ.
Ето ти елементарен пример:
Всички хора в равностойно положение могат да ходят, но малко могат да клякат тежко ?
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 26.07.20 12:16.
Забравяте елементарната физика....работа и мощност.
Примера с маратонците плувци изобщо не е подходящ за случая,защото там има друго основно...Хуго Юнкерс изобретил как се измерва то.
Удари 7т.за 20 Мин,както аз пък нека посмятаме...
Мнението беше редактирано от nervak на 26.07.20 13:32.
казано от Bart Simpson на 26.07.20, 12:07:
казано от Димо на 26.07.20, 11:48:
В банка се почва работа с изпит по анатомия?
Чувал съм, че навремето в някои банки е било горе-долу така ??
казано от nervak на 26.07.20, 13:23:
Примера с маратонците плувци изобщо не е подходящ за случая,защото там има друго основно...Хуго Юнкерс изобретил как се измерва то.
Удари 7т.за 20 Мин,както аз пък нека посмятаме...
Хайде ти ми сметни кой ще изгори повече енергия - двигател 1000 вата за 20 минути или двигател 100 вата за 12 часа. Щото ти след 20 минути повече не можеш, а ваз мога да ходя 12 часа. И според теб 7 тона много ли е изобщо? 7 тона съм ги вдигнал от земята за 3 минути бягайки като тежа 100 кила. Дори и ти да вдигаш тея тонове клякайки на 1 метър, а аз на 20 см, за 15 минути пак съм извършил същата механична работа като теб.
26.07.20
14:21
Така, никой не се е обосновал научно защо това или другото, а си ги има такива...мога да напиша, как е според медицината- физиология на човешкият организъм, но ще изчакам да се изкажат повече хора.
26.07.20
14:26
казано от Димо на 26.07.20, 14:19:
Удари 7т.за 20 Мин,както аз пък нека посмятаме...Хайде ти ми сметни кой ще изгори повече енергия - двигател 1000 вата за 20 минути или двигател 100 вата за 12 часа. Щото ти след 20 минути повече не можеш, а ваз мога да ходя 12 часа. И според теб 7 тона много ли е изобщо? 7 тона съм ги вдигнал от земята за 3 минути бягайки като тежа 100 кила. Дори и ти да вдигаш тея тонове клякайки на 1 метър, а аз на 20 см, за 15 минути пак съм извършил същата механична работа като теб.
Диамас, отговора се крие в друго нещо,...при различни видове работа и натоварване се задействат различни мускулни влакна, които харчат енергията по различен начин, едни чрез окисление, други, чрез анаеробен гликолиз ит.н.
Продължителното интервално кардио, ще изхарчи много мазнини от депата! Тук съм абсолютно съгласен с теб!
Аха....разбирам,предпочитате 3 пъти повече работа ,като генерирате по-малка мощност за 40 пъти по-голямо време(примера на Димо).
Карбо,законите на физиката важат еднакво за всички мускулни влакна.
Мнението беше редактирано от nervak на 26.07.20 14:55.
26.07.20
14:55
казано от nervak на 26.07.20, 14:36:
Аха....разбирам,предпочитате 3 пъти повече работа ,като генерирате по-малка мощност за 40 пъти по-голямо време.
Карбо,законите на физиката важат еднакво за всички мускулни влакна.
не се обиждай, но физиката и физичните закони нямат нищо общо тук, а ако мислиш обратно, напише кой закон и по какъв начин влияе на аеробното окисление на гликогена и анаеробният гликолиз на същият този гликоген. Различните мускулни влакна използват по различен начин една и съща субстанция за енергия (гликогена), това, като пример го давам!
казано от Sarid Ismailov на 26.07.20, 14:55:
Аха....разбирам,предпочитате 3 пъти повече работа ,като генерирате по-малка мощност за 40 пъти по-голямо време.
Карбо,законите на физиката важат еднакво за всички мускулни влакна.не се обиждай, но физиката и физичните закони нямат нищо общо тук, а ако мислиш обратно, напише кой закон и по какъв начин влияе на аеробното окисление на гликогена и анаеробният гликолиз на същият този гликоген. Различните мускулни влакна използват по различен начин една и съща субстанция за енергия (гликогена), това, като пример го давам!
Три букви:
ЗЗЕ
26.07.20
15:01
и по какъв начин?))
26.07.20
15:04
Това го преведох много много отдавна и качих тук, полезно е да се прегледа.... ;)
казано от Sarid Ismailov на 26.07.20, 14:26:
Диамас, отговора се крие в друго нещо,...при различни видове работа и натоварване се задействат различни мускулни влакна, които харчат енергията по различен начин, едни чрез окисление, други, чрез анаеробен гликолиз ит.н.
Не съм го забравил изобщо, просто не исках да го намесвам, щото и така и така е достатъчно разводнена темата.
казано от Димо на 26.07.20, 10:57:
Да, знам че при анаеробната работа се горят иначе калории, но просто умножено по миниатюрното време активна работа, няма как да излезе повече сумарно изгореното накрая.
Аха....разбирам,предпочитате 3 пъти повече работа ,като генерирате по-малка мощност за 40 пъти по-голямо време(примера на Димо).
Чакай ся, извършената работа не е ли равна на генерираната мощност?
Ти и миналия път като го говорихме това само каза че така не се смята, но така и не каза как се смята. Дай го вече тоя начин и да сметнем къде ще изгорим повече калории - при вдигнати 7 тона на 1 метър за 20 минути или при вдигнати 360 тона на 20 см за същите 20 минути (горе-долу толкова се получава при 180 крачки в минута отлепяйки 100 кг на 20 см от земята бягайки) Хайде, дай я тая формула и да смятаме.
Примера с маратонците плувци изобщо не е подходящ за случая,защото там има друго основно...
Хайде, кажи кое е основното там, да научим и ние. И после ако може с думи прости обясни как един маратонец може с тъпото кардио да изгори 10 кила мазнини за 1 денонощие и ми кажи кой щангист го може това с якото горене с щангите.
казано от nervak на 26.07.20, 14:23:
Нямам време да се връщам в 8ми клас,щом онагледяваш така.
казано от Bart Simpson на 26.07.20, 12:15:
Все едно да сравняваш алтернатор на автомобил с АЕЦ.
Айде обясни на Барти защо е тъпо да се сравнява АЕЦ с алтернатор, като всеки кляка и бяга с едни и същи неговите си крака? Аз не клякам с някакви атомни крака, а да бягам с ВЕЦовите :D
казано от Bart Simpson на 26.07.20, 12:15:
Ето ти елементарен пример:
Всички хора в равностойно положение могат да ходят, но малко могат да клякат тежко ?
И какво показва тоя пример? Какво общо имат? Едното е пикова мощност или сила за кратко време, другото е постоянен и дълготраен разход. По твоята логика Херцога - щото кляка с най-много и гори много енергия - трябваше да е по-изфинен от някой маратонец.
казано от Bart Simpson на 26.07.20, 12:11:
Дима, обичам те кат брат, ама грешиш.
Че тя любовта не означава автоматично да се съгласяваме един с друг. И аз те обичам, но тук не съм съгласен с теб. Аз и сестра си обичам, но не вярвам че ходейки по врачки и църкви ще си оправя живота. Също и децата си обичам, но съм виждал къде бъркат в логиката като малки като кажат че може да ядем колкото си искаме защото мама прави безплатна руска салата :D
Мнението беше редактирано от Димо на 26.07.20 17:11.
казано от Dydo на 26.07.20, 12:12:
Не сравняваш обаче еднакво време на занимания на едното с другото.
Човек, дори и в еднаквото време ще ти го сравня. За 1 час яко колоездене може да изгориш 700-800 Ккал, Кажи ми с кои щанги ще изгориш толкова?
И още нещо ми кажи - знам че тук повечето са щангисти, нормално кардиото да е недолюбвано и осмивано, а ти пък си и бодибилдър - ама ето това е по твоята тема - културизма - защо като трябва да чистят мазнини да влезнат в състезателна форма културистите правят кардио? Защо не им предпишат още щанги? И преди да ми кажеш че не е така - аз книги или статии за културизъм не съм чел, но това ми го каза Добри Делев - снимах на едно събитие и човека така каза - “Като се подготвях за Мр. Олимпия правих безкрайни стълби - кардио за да сваля мазнините и да влезна в топ състезателна форма.”
Хайде, кажи ми, какво пише в книгите за културизъм - защо е така. Или пък ти поразсъждавай - защо точно с кардио топят мазнините културистите а не с още малко от чудодейните тренировки с тежести.
казано от Dydo на 26.07.20, 12:12:
Аз например ако ходя 1 ч. спокойно, не изпитвам такъв глад за храна след това, спрямо 1 ч. в залата.
Че то така ли се мери колко енергия си изразходил? От това, колко си огладнял? Ми то тогава най-много енергия се гори от пушене на трева и гледане на кулинарни предавания :D
А какво означава при мен ако съм бил гладен и се опъна да тренирам и след тренировка корема ми е на топка и грам глад не изпитвам, какво - вместо да изгоря енергия с тренировката съм си генерирал енергия ли? Щото по-малко ми се яде отпреди да почна?
Според мен това че след щанги ти се яде, а след разходка не, е или субективно (чел си че трябва да нахраниш мускОла след трен, да хванеш анаболния прозорец, или просто като си мислиш че си изгорил много енергия и може/трябва да се възнаградиш със солидно хапване) или пък нещо с хормоните може да има свързано. Кръвна захар, грелин, инсулин, там нещо такова...
Мнението беше редактирано от Димо на 26.07.20 17:32.
26.07.20
17:44
Имам предвид и на следващия ден особено, а не веднага след трен. Днес му отпуснах края след вчерашния трибой, макар и с не тежко според стандартите ?
Аз не съм враг на кардиото, просто не го правя. Опитвал съм да тичам, както реално, така и на пътека и започнаха да ме болят коленете. Пф, то и сега ме болят, кръста и той леко.
Не споря за интензивни спринтове, колоездене, маратони срещу щанги, а просто не се съгласих, че някаква разходка в парка гори повече. А и в крайна сметка целта на щангите не е основно да гориш мазнини. Това е една положителна последица, ако се спазят и други условия. И ако не ти е топ идея да сваляш мазнини, особено да е бързо, може да си тренираш с тежести, да контролираш хранането и нещата пак ще се случат. В този случай кардиото не е необходимо.
Естествено не отричам ползите, които дава бягането, плуването, катеренето и т.н. Даже за един обикновен човек може и да е по-добре да е издръжлив в дейностите, обезпечени аеробно, от колкото само силен. Кел файда ако можеш да клекнеш с 300 и същевременно да се задъхаш ако изкачиш 7-8 етажа.
Мнението беше редактирано от Dydo на 26.07.20 17:46.
казано от Bart Simpson на 26.07.20, 11:42:
Димо казва, можеш да изгориш повече, защото можеш да го правиш по-дълго, можеш ли да го правиш по-дълго, значи гори по-малко.
За някаква пикова моментна мощност - в рамките на 1 секунда примерно - разбира се че да клекнеш със 140 кила щанга ще изгори повече от това да завъртиш педалите на колелото 1 път, но клякането колко пъти ще го повториш в някакъв разумен отрязък от време? За часа? За деня?
казано от Bart Simpson на 26.07.20, 11:42:
Аз можех да плувам 9 часа с малки почивки, а мога да клякам 20 минути(и това са ми много, говоря образно).
Не, ти не можеш да клякаш 20 минути, можеш да клякаш примерно по 3 секунди през 57 секунди в рамките на 20 минути. Т.е. можеш да клякаш 60 секунди. И за днес ти е това, защото краката ти са леш и даже и за утре може да ти е това - да не можеш да клякаш. Кажи ми сега, колкото и повече моментна работа да извършваш/мощност да генерираш и енергия да изразходваш клякайки, сравнено с това да плуваш, може ли да се сравни с тея 9 часа и накрая за деня (или седмицата, или месеца, щото ти не отслабваш за 1 секунда, това е бавен процес) с кое си занимание ще си изгорил повече енергия и накрая на годината или на сезона, от кое ще имаш повече изгорена енергия и при еднаква храна, от кое ще си стопил повече мазнини? Ето това ми кажи.
Мнението беше редактирано от Димо на 26.07.20 17:47.
26.07.20
17:53
Е то така, Димо загадката има два отговора, в зависимост от това, как е поставено условието:
- отидете 1 ч. на зала и 1 час въртете педалите
или
- сметнете само времето на активността, т.е. ако 30 секунди клякаш с тежко срявняваш с 30 секунди вело. И така като направиш 10 серии примерно клек ще се сметнат изгорените калории при 300 сек. клякане с тези от 300 сек. вело. В този случай може и щангата да бие. Да не говорим, че това ще продължи и след трена. И така погледнато може повече да си заслужава времето на активност, от 1 ч., което си отделил да е в полза на щангата, защото от тоя час реално си бил активен 30-40 мин.
Добри Делев прави кардио, защото няма как да вдига толкова много. Не е ок нито да мускулите, нито като цяло за организма.
Мнението беше редактирано от Dydo на 26.07.20 17:59.
казано от Dydo на 26.07.20, 17:44:
Аз не съм враг на кардиото, просто не го правя. Опитвал съм да тичам, както реално, така и на пътека и започнаха да ме болят коленете. Пф, то и сега ме болят, кръста и той леко.
Ама аз не те и карам да го правиш, аз знам че ти не обичаш и дори стълби не ползваш и до фитнеса с колата ходиш - ОК, това си си ти, не искам да те натрапвам нищо. Чисто практически си говорим с кое можеш да изгориш повече калории реално - с щанги или с кардио. И както казах, 1 час в парка ако се влачиш дори не е кардио. Но айде - за спора го приемаме - дори да се влачиш, можеш да се влачиш 5 часа или 10 часа - де да те знам. А 5 или 10 часа не можеш да вдигаш щанги - независимо дали по “общоприетите стандарти” или по твоите си. Накрая на деня ще си изгорил повече калории ако само се разхождаш колкото можеш срещу ако си правил щанги колкото можеш.
А ако смятаме с истинско кардио - баскетбол, бягане, колоездене, плуване, тенис на корт, скачане на въже - там за 1 час сигурно и най-големия тюфлек може да изгори толкова калории, колкото с най-зверската тренировка със щанги може най-натренирания щангист да изгори.
Ползите от тренирането със съпротивление както казах не ги коментираме тук, те са ясни. Само изгорените калории.
казано от Dydo на 26.07.20, 17:53:
Е то така, Димо загадката има два отговора, в зависимост от това, как е поставено условието:
- отидете 1 ч. на зала и 1 час въртете педалите
или
- сметнете само времето на активността, т.е. ако 30 секунди клякаш с тежко срявняваш с 30 секунди вело. И така като направиш 10 серии примерно клек ще се сметнат изгорените калории при 300 сек. клякане с тези от 300 сек. вело. В този случай може и щангата да бие. Да не говорим, че това ще продължи и след трена.
Разликата е че аз мога 300 сек вело, а ти не можеш 300 сек. постоянен клек. Или можеш? Кви са тея хипотетични постановки. Ние живеем в реален физически свят. Аз казвам че мога за 1 час да изгоря повече калории с кардио, отколкото с щанги. И за деня мога да правя 5 или 10 часа кардио дори и да е ходене в парка, а ти не можеш 5 или 10 часа фитнес. Е, след година ако аз правя 5 или 10 часа кардио а ти колкото можеш фитнес и ядем абсолютно едно и също, аз ще съм изгорил много повече калории от теб и ще съм изгорил много повече мазнини от теб. Ти съгласен ли си или не?
И спри да го цитираш тоя афтърбърн, щото напоследък излезнаха няколко изследвания, според които е незначителен. Забелязваш ли че напоследък не го цитират много-много?
казано от Dydo на 26.07.20, 17:53:
Добри Делев прави кардио, защото няма как да вдига толкова много. Не е ок нито да мускулите, нито като цяло за организма.
Що? ще отслабне прекалено много от многото изгорени калории от щангите ли?