казано от Гюлето на 12.10.21, 13:23:
Приемаш 2000 кал. ,тежиш 75кг., без да спортуваш.
Започваш да спортуваш 4 пъти седмично (бягане,колело, тежести,бокс,борба,джудо....), продължаваш да приемаш СЪЩИТЕ калории.
Какво ще стане :
а) отслабваш
б) няма промяна
в) напълнявашп.п. Досега никога,ама никога НЕ съм чувал и виждал,някой лекар някога да каже или напише:
Отслабни,за да може да тренираш/спортуваш.
А ,точно обратното!
Тук има няколко грешни съждения. Едното е че съм 75 кила, а аз съм 107. Второто е че аз и сега си тренирам неща, не чакам да отслабна за да почна да тренирам. И третото и най-важно е че аз не съм от хората, които си ядат едно и също. И аз като Ванката от ден до ден могат да ми варират двойно, че и тройно калориите на усет.
Чакам/искам да отслабна за да се реша да избягам конкретната дистанция 42 км , а не просто да почна да бягам. Завчера бягах 5К, вчера бягах 8К, аз си бягам, не съм се спрял, но съм тежък за 42К.
казано от kaloyan на 12.10.21, 13:20:
Но съм съгласен, че за хора които страдат от лакомия, е нужно специално внимание върху този процес и съответно рестрикции, или поне осъзнаване на процеса на лакомията и какво го причинява и защо трябва да се избягва.
Аз си го осъзнавам. И знам какво го причинява. Това с яденето на мен ми е дозата допамин и антистрес. На немски даже си има специална дума, която означава “сланинки от чувства” или нещо такова.
Мнението беше редактирано от Димо на 12.10.21 13:42.
Т,ва горното аз не съм го казвал-нещо при цитирането е омазано и е излязло като мое :-)
ПС.............оправил си го веднага, гледам :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 12.10.21 13:44.
казано от James Hinks на 12.10.21, 13:22:
Преди години на преходи съм правил и по около 70 км за ден - от село Манастир до малко след КЦМ-то.
Ето - ти - сенсей - и то на млади години - си изминавал максимум по 70 км на ден. А Мусашито вика че пенсионери било нормално по 100 км да минат на ден. Никой ли не му прави впечатление очевадното изопачаване на реалността?
12.10.21
13:50
Не, не казва, че е нормално, а че е напълно възможно. Малка, но съществена разлика.
Но наистина преди пенсионерите можеха да скрият шапката на много от сегашните “туристи”.
А тези моите 70+ км са на 17-18 години, пък и са само слизане. Най-тежкия ми преход е 60 км в два дни и беше с много редуване на изкачване - слизане - изкачване - слизане, повече без пътеки, на места имаше и чисто катерене. За двата дни - 2 кг надолу, въпреки всичката храна, че и алкохол...
12.10.21
13:53
казано от James Hinks на 12.10.21, 13:50:
Не, не казва, че е нормално, а че е напълно възможно. Малка, но съществена разлика.
Но наистина преди пенсионерите можеха да скрият шапката на много от сегашните “туристи”.
той Димо поне три пъти написа че съм казал нещо, дето не съм реално :д
12.10.21
13:54
На мой приятел баща му е на 76 години.
Има средно по 800 км на месец.
Прави четири или пет дълги бягания.
Навсякъде ходи пеша,работи и доста физическа работа не лека.
Даже наскоро я беше закъсал с простатата и тичаше с катетера.
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 12.10.21 13:58.
Не каза, какво ще стане: а,б,в ?
Ок,за теб 3000 кал. или колкото ги изкарват там измислените таблици и формули,запазваш ги,но вдигаш физическата активност?! Какво ще стане?
То повечето от сегашните “туристи”,са обездвижени през седмицата хора с пари, които могат да си го позволят. И викат много трудно,изморих се.
Мнението беше редактирано от Гюлето на 12.10.21 14:05.
Както е тръгнало, накрая ще дойдете на Киро Брейка на неговата - бяяяягггааанннее, бягане.
Скоро гледах пак негов клип, дето българина само диети, миети, здравословно, калории и т.н. простотии и се бил откъснал от традиционното хранене с манджички. Пък да си ти го е сготвила жена ти, да ти е сочничко, да си топиш лебеца и така :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 12.10.21 14:01.
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 13:53:
той Димо поне три пъти написа че съм казал нещо, дето не съм реално :д
Каза го във връзка с това, че голяма работа била направила тая черната като минала 100 километра. Все едно всеки го може. А то не е малка работа.
Изобщо не коментирам кой пенсионер какво може - аз съм бягал с един дядо на Маратон Съединение и човека си го избяга. А един от кумирите ми е един японец на 98 години, който на 86 като умряла жена му решил да ляга и той да умира, обаче намерил стимул в бягането на дълги дистанции и на 90 години избягал първия си цял маратон. Не знам защо зачекнахте дядовците и какво имат общо с това че може да си маратонец и да си дебел.
казано от Гюлето на 12.10.21, 13:57:
Не каза, какво ще стане: а,б,в ?
Ок,за теб 3000 кал. или колкото ги изкарват там измислените таблици и формули,запазваш ги,но вдигаш физическата активност?! Какво ще стане?
Ама аз ти казвам че изобщо няма нищо общо с моя случай, ти пак настояваш да ти дам отговор. При твоя пример е ясно че ще отслабне, защо изобщо питаш? Ама той няма нищо общо с моя случай защото нито едно от условията не отговарят.
Чай да ти задам аз коректно въпроса: 107 килограма мъж, къде бяга, къде не бяга, яде всеки ден различно и произволно число Х, което е в областта между 2000 и 10000 Ккал на ден. Почва да се готви за маратон изгаряйки с по 1000 Ккал в тая си подготовка.
Какво ще се случи след 6 месеца?
а) ще отслабне
б) ще запази килограмите си
в) ще качи килограми
Разпиши ми го математически и ми дай еднозначен отговор.
И кои измислени формули ми го казват? Не само отричаме науката, ами и сме пренебрежителни.
казано от Joe Musashi на 11.10.21, 17:38:
Пълно е с нацепени атлети на по 10к калории на ден,просто не става с понички.
Аз те помолих да ме запознаеш с поне трима - да ги видя, щом е пълно, би трябвало да не е трудно. До тук сме сигурни само за Планината (световен шампион по тяга и по стронгмен) и Фелпс (седемкратен световен шампион по плуване) Кое или къде е пълно?
а) ще отслабне
Ако има разума, волята/ината да се храни , колкото му е необходимо на тялото, а не да задоволи лакомията на гъза си!
Защото, няма ДЕБЕЛ истински маратонец, спортен гимнастик,акробат,калистеника и т.н. хора,трениращи със собствено тегло. Тялото има механизъм да премахне всичко излишно (мазнини и мускули), когато е поставено в такива условия.
Искаш или не, това е реалността, без значение какви изследвания четеш.
Тц, тц, тц-а колко елементарно бе всичко: Бягам редовно/мога да избягам няколко километра без проблем, но все още съм доста тежък, за да участвам в този маратон с тази дистанция що годе успешно.
Нали от там общо взето се тръгна.....или :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 12.10.21 14:24.
казано от doni dimitrov на 12.10.21, 07:31:
ако наистина сериозно се подготвяш за пълен маратон няма начин да не отслабнеш.
Сутрин два часа бягане ,на обяд един ,вечер още два ,5-6 пъти в седмицата и да видим.
Сашо, а това няма ли да го коментираш? Твоя треньорски опит какво казва - добре ли ти звучи тая тренировъчна програма?
Сега погледнах - нито едно от двете не е казал. Казал е че “има” и в следващия пост е казал че е “нормално” за всеки дядка да мине по 50 километра на ден.
казано от Димо на 12.10.21, 14:09:
И кои измислени формули ми го казват? Не само отричаме науката, ами и сме пренебрежителни.
Измислени в другият смисъл- открити.
Ама и в този е правилно,да се каже.
Гледате само едно тегло и калории!
Това активна ММ, тип мускулни влакна,плътност на костите, хормони,ежедневие,вид на тренировките,мисловна дейност,стрес и още куп значими фактори влияещи на енерго разхода,за нищо ги нямаш.
казано от Гюлето на 12.10.21, 14:20:
а)
Защото, няма ДЕБЕЛ истински маратонец, спортен гимнастик,акробат,калистеника и т.н. хора,трениращи със собствено тегло. Тялото има механизъм да премахне всичко излишно (мазнини и мускули), когато е поставено в такива условия.
Искаш или не, това е реалността, без значение какви изследвания четеш.
Е, аз не знаех че говорим за ИСТИНСКИ маратонци :D Победителя от последния Бостънски маратон минава ли за истинкси според теб? Ако да - и понеже за теб примерите от реалния живот са най-важни - ето ти пример какво казва човека:
Keflezighi isn’t able to eat like his younger self. Laughing, he describes that he can no longer get away with inhaling whatever he wants .
Keflezighi is mindful of everything he puts into his mouth and checks his weight on a daily basis.
Превеждам и синтезирам: човека не може да си позволи да яде каквото си иска, мери и брои всичко, което слага в устата си и се тегли ежедневно. Нещо друго да кажеш?
Мога още десетки примери да ти дам как ИСТИНСКИ атлети си броят всяка хапка за да са във форма и нещата не стават както ти си мислиш: давай там тренирай и то всичко ще се саморегулира.
12.10.21
14:33
казано от Димо на 12.10.21, 14:27:
Сега погледнах - нито едно от двете не е казал. Казал е че “има” и в следващия пост е казал че е “нормално” за всеки дядка да мине по 50 километра на ден.
ти постоянно вадиш изречения от контекст, цитирайки ги даже променяш значението на нещата които съм казал, с цел абсурдизиране на аргумента, искаш
доказателства за неща ( трудоемки доказателства без възвращаемост, извади ми едиси колко си списъци, снимай 150 часа как съхне боята в хола) пък ти
самият не предлагаш такива, аз ти викам айде яж всеки ден по 10к за 2 седмици примерно, снимай се как го ядеш и направи видео блог в тюбе , щото пък мисля
че в деня след биндж яденето ти, ядеш най-много 2000 калории защото не ти се ядат 20 понички, а примерно две .
Ок, както казах, по джентълменски не си вярваме, за мен днескашния форумен ден е упражнение по реторика, защото отначалото знаех, че теб няма да убедя в нищо
просто дискусията е видима , и след още някоя и друга година ще е точка за референция :))
Кой как иска да тренира, в инстаграм и тюбе е пълно със всякакви трениращи ,едни лъжат, други не, едни имат 400 тяга, други “грейс” на 100кг за по 5 мин и тн.
Ако искаш ще намериш информацията която твърдя, мене не ми е зор да ти представям доклади.И без тва после ще има чери-пикинг и строумени от тук до хайдушката
пътека.Ако съм искал в началото да те убедя в нещо е било с цел да те мотивирам да тренираш и да си оправиш И храната , защото ти обяснявах и едни други неща
там за хормони, вид и качество на храната и тн.
И не, казах специфично “дядовците с козите”, не всеки дядка, и не овцете :))) четеш както те кефи и извърташ, щото ти се kinda-троли и ти се разсейва от работата, аз нямам повече желание.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 12.10.21 14:34.
казано от Димо на 12.10.21, 14:33:
а)
Искаш или не, това е реалността, без значение какви изследвания четеш.Е, аз не знаех че говорим за ИСТИНСКИ маратонци :D Победителя от последния Бостънски маратон минава ли за истинкси според теб? Ако да - и понеже за теб примерите от реалния живот са най-важни - ето ти пример какво казва човека:
Keflezighi isn’t able to eat like his younger self. Laughing, he describes that he can no longer get away with inhaling whatever he wants .
Keflezighi is mindful of everything he puts into his mouth and checks his weight on a daily basis.Превеждам и синтезирам: човека не може да си позволи да яде каквото си иска, мери и брои всичко, което слага в устата си и се тегли ежедневно. Нещо друго да кажеш?
Мога още десетки примери да ти дам как ИСТИНСКИ атлети си броят всяка хапка за да са във форма и нещата не стават както ти си мислиш: давай там тренирай и то всичко ще се саморегулира.
,,Ако има разума, волята/ината да се храни , колкото му е необходимо на тялото, а не да задоволи лакомията на гъза си!”
Какво повече искаш да ти кажа?!
Наистина четеш и вадиш цитати, както на теб ти изнася.
Бъди коректен,не само към науката,а и към включилите се по темата.
Настоящите олимпийски рекордьори в маратонското бягане - Елуид Кипчоге и Бриджит Косгеи при подготовката си за олимпийските игри в Токио са яли съответно по 2390 Ккал и 2030 на ден. Има го менюто им и по храни и грамажи и калории. Броят си всяка калория хората.
а) ще отслабне
Ако има разума, волята/ината да се храни , колкото му е необходимо на тялото, а не да задоволи лакомията на гъза си!
Т.е., трябва и диета, не става само с тренировки.
Защото, няма ДЕБЕЛ истински маратонец, спортен гимнастик,акробат,калистеника и т.н. хора,трениращи със собствено тегло.
Няма такъв, защото няма да е много добър спортист, ако беше дебел. Има обаче дебели стронгмени, защото там това е ПЛЮС.
Малко се бърка причината и следствието - все едно да кажеш, че няма истински баскетболисти под 2 метра, щото играят баскетбол и израстват до толкова, а не че са 2 метра и затова са добри в баскетбола.
Тялото има механизъм да премахне всичко излишно (мазнини и мускули), когато е поставено в такива условия.
Този механизъм се нарича калориен баланс.
казано от Гюлето на 12.10.21, 14:31:
Това активна ММ, тип мускулни влакна,плътност на костите, хормони,ежедневие,вид на тренировките,мисловна дейност,стрес и още куп значими фактори влияещи на енерго разхода,за нищо ги нямаш.
Тези неща си влизат в калорийния баланс. Приеми тялото като черна кутия - какво става вътре не ни вълнува. Важен е крайния баланс. Ако теглото ти се увеличава, значи има излишък, ако намалява - дефицит, ако е горе-долу същото - си в калориен баланс. Какво казват формулите, какво си мислиш ти че ядеш, изразходваш и т.н. няма никакво значение.
12.10.21
14:49
Просто питах Гугъл, не ми се занимава да ровя повече. Едит:Не стаа да кача скрийншот през телефона :/ edit 2: смеинх браузъра на компа :))
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 12.10.21 14:54.
12.10.21
14:50
казано от Димо на 12.10.21, 14:24:
казано от doni dimitrov на 12.10.21, 07:31:
ако наистина сериозно се подготвяш за пълен маратон няма начин да не отслабнеш.
Сутрин два часа бягане ,на обяд един ,вечер още два ,5-6 пъти в седмицата и да видим.Сашо, а това няма ли да го коментираш? Твоя треньорски опит какво казва - добре ли ти звучи тая тренировъчна програма?
Нямам треньорски опит в дългите бягания. Имам любителски такъв и то натрупан не по мое желание. Тоест не смея да коментирам неща, които са ми неясни.
Единственото, което мога да кажа е, че за дълги бягания се иска бягане и то не малко. За добри времена на дългите бягания се иска още повече бягане и трябва още по-дълго време за постигането му.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.10.21 14:51.
Веско, ти ся се засегна че не съм ти бил вярвал. А тук даже темата изобщо не е за теб, не знам кво общо имат твоите тренировки с моите и с маратонските.
Ти бягал ли си маратон? Не, поне не си споменавал.
Ограничавал ли си си калориите за да сваляш килограми? Разбира се, дори си гладувал за да постигнеш тегло, което искаш.
Ако искаш да избягаш маратон, ще си ограничаваш ли калориите или ще разчиташ на тренировките да свършат работата и да си във форма? Разбира се че ще си ограничаваш калориите.
Толкова ли е важно дали онази дебелата бегачка е 120 или 90 кила или колкото там тежи наистина? Дебела ли е? Да, дебела е. Бяга ли маратони? Да, бяга - по 10 на година. Само тя ли е единствената на света дебела бегачка на дълги дистанции? Не, не е само тя - постнах първите 10-20 снимки, които ми излезнаха в гугъла.
Koeneetaka? :)
12.10.21
14:57
ето де, и аз пуснах от първите резултати от гугъла , на твоя аргументационен принцип :)) ето още един път за красота :))
ония дет гонят времена на маратоните гледат всеки грам защото им качва от времето, дори и допълнителна мускулатура не е желана. и определено има значение темата за какво е - темата е за теб и твоите оправдания пред себе си , и конкретно изби на това да докажеш че с бягане не се слабее.Пък аз ако искам внимание към мен и моите тренировки ще си пиша в моя дневник, ще си качвам клипове в ЮТ и инста и тн.
Ако искаш да избягаш маратон, ще си ограничаваш ли калориите или ще разчиташ на тренировките да свършат работата и да си във форма? Разбира се че ще си ограничаваш калориите.
ако искам да избягам маратон за какво време? щото ако е за долу горе добро аматьорско време, ще си стоя на “бойните” кила демек между 86-88кг за което НЕ МИ трябва да си ограничавам калориите, а само вида на храната. Ако е за състезание , еми не, скучно ми е и не ми се занимава, след време като одъртея може да се пускам на ултри. Няма да пиша повече по темата защото отива на излишно хабене на енергия и контрапродуктивност.Pun intended.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 12.10.21 15:03.
казано от Гюлето на 12.10.21, 14:44:
Какво повече искаш да ти кажа?!
Искам само да кажеш че да си маратонец не означава че автоматично ще си в идеалното тегло и че дори на елитните атлети им се налага да си броят калориите. Само това. За да си коректен,не само към науката,а и към включилите се по темата.
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 14:57:
ето де, и аз пуснах от първите резултати от гугъла , на твоя аргументационен принцип :)) ето още един път за красота :))
ония дет гонят времена на маратоните гледат всеки грам защото им качва от времето, дори и допълнителна мускулатура не е желана. и определено има значение темата за какво е - темата е за теб и твоите оправдания пред себе си , и конкретно изби на това да докажеш че с бягане не се слабее.Пък аз ако искам внимание към мен и моите тренировки ще си пиша в моя дневник, ще си качвам клипове в ЮТ и инста и тн.
Нали се оплакваше че съм бъркал кози с овце и “нормално” с “възможно”. А ти пък пренасяш на изцяло ново ниво и бъркаш маратон с ултрамаратон. То си пише на скрийншота който си дал. Дай скрийншот за маратон.
Или айде аз ще дам.
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 14:57:
темата е за теб и твоите оправдания пред себе си , и конкретно изби на това да докажеш че с бягане не се слабее.
Няма оправдания човек, казах че не ми се бяга цял маратон сега, защото съм много дебел и че някой ден като реша ще отслабна за да го избягам. И тук вече стана мазалото, защото както казах се подразних на твърденията че ако тренираш за маратон ще отслабнеш задължително и се почна с псевдореториката.
12.10.21
15:06
Нали се оплакваше че съм бъркал кози с овце и “нормално” с “възможно”. А ти пък пренасяш на изцяло ново ниво и бъркаш маратон с ултрамаратон. То си пише на скрийншота който си дал. Дай скрийншот за маратон.
е не съм се оплаквал, просто отбелязах некоректност във воденето на дискусията :)))
нали тетката се пуска и на ултри? и тежи 120кг на видимо 75-80 на снимката?
Петко, примера ти с баскетбол няма нищо общо с това, което съм казал.
Това за формулите- защо да смятам, като кантара ти показва какво се случва?!
Говорим едно и също на различни езици.
Какво означава диета ? Тази вълшебна дума...
Колко пъти и как да го напиша, че не трябва да задоволяваш желаниеята на гъза си и да се тъпчеш без да имаш нужда от толкова храна,и да викаш не мога да сваля?!
За да се компенсира това, трябва да се тренира повече.
Пет човека го пишат, които са целогодишно в много добра форма,ама не, не е така! Важна е диетата, изследвания и босненският победител.
Димо,Петко,що не ми направите една диета,от която да стана много як, като Том Стоутмъм,ако може без да тренирам? Може ли?
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:06:
нали тетката се пуска и на ултри? и тежи 120кг на видимо 75-80 на снимката?
Много по-дебела е човек, 75-80 кг. са нищо за подобна визия според мен. То има и други фактори, като ръст, дебелина на кости и т.н., но все пак.
казано от James Hinks на 12.10.21, 14:50:
Нямам треньорски опит в дългите бягания. Имам любителски такъв и то натрупан не по мое желание. Тоест не смея да коментирам неща, които са ми неясни.
Единственото, което мога да кажа е, че за дълги бягания се иска бягане и то не малко. За добри времена на дългите бягания се иска още повече бягане и трябва още по-дълго време за постигането му.
5 часа бягане 5-6 дни в седмицата и нямаш мнение - добре ли ти звучи, нещо съмнително ли ти се вижда? Не може да не си се интересувал поне от обща култура как се подготвят маратонците. Как ти се вижда? Питам щото според мен и всичко, което съм виждал от световни треньори е изобщо много далеч от реалността.
нали тетката се пуска и на ултри?
Прав си че имаше и ултри в портфолиото ѝ. Ами още по-добре за моята теза, а именно - дори и да бягаш ултри може да си дебел - не става само с бягане :)
казано от Гюлето на 12.10.21, 15:07:
Колко пъти и как да го напиша, че не трябва да задоволяваш желаниеята на гъза си и да се тъпчеш без да имаш нужда от толкова храна,и да викаш не мога да сваля?!
Ето тук грешиш фундаментално, защото това не се отнася изобщо за мен. Аз никога не съм викал че не мога да сваля, даже напротив - постоянно казвам че свалянето е лесна работа. Само в случая казвам че не става автоматично само с бягане, точно защото обичам да си угаждам с храната. И няма начин да си надбягаш кофти диетата. Т.е. трябват целанасочени усилия (а.к.а. диета) за да свалям. :)
Иначе за други неща си прав че казваме в голяма степен едно и също.
12.10.21
15:20
казано от Димо на 12.10.21, 15:15:
Прав си че имаше и ултри в портфолиото ѝ. Ами още по-добре за моята теза, а именно - дори и да бягаш ултри може да си дебел - не става само с бягане :)
ми не,ако ги бягаше кат хората, щеше да гори достатъчно калории и да не е дебела.
Пет човека го пишат, които са целогодишно в много добра форма,ама не, не е така!
Ама тия хора, които са целогодишно в много добра форма също си ограничават храната бе човек. И Дони е казвал че е лаком и си налага да не яде и пие колкото му се яде. И нервака каза че ако единия ден прекали, на другия гладува. И Веско каза че не 1, ами 5 дена поред гладува. Ванката каза че се ограничава с храната. Кой друг?
Важна е диетата, изследвания и босненският победител.
Бостънския победител. И го дадох за пример само защото ти искаше реален пример от живота от ИСТИНСКИ маратонец и разправяше как се саморегулирали нещата, което няма как да е вярно.
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:20:
ми не,ако ги бягаше кат хората, щеше да гори достатъчно калории и да не е дебела.
Тука вече отиваш във философията. За теб кое е определението да си “маратонец” или “ултрамаратонец” и да ги бягаш като хората?
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:20:
А пък за да ги бяга като хората не трябва да е дебела :D :D Изводът е, че за да си позволиш да ядеш и да не си дебел първо трябва да отслабнеш :D :D