казано от Гюлето на 12.10.21, 15:07:
Колко пъти и как да го напиша, че не трябва да задоволяваш желаниеята на гъза си и да се тъпчеш без да имаш нужда от толкова храна,и да викаш не мога да сваля?!
За да се компенсира това, трябва да се тренира повече.
Как ще определиш от колко храна имаш нужда? Само по кантара ли? Ами ако кантара не мърда, колкото и да тренираш, няма ли да почнеш да обръщаш внимание на количеството на храната?
Всъщност, повечето тренировки ще ти увеличат апетита, както и кортизола и ще ти е по-трудно да се контролираш.
Приеми, че някои хора не могат да си контролират апетита и да ядат “по усет”. Защото усета им за ситост е примерно 3000 ккал на ядене, докато си мислят, че са яли само 1000.
Ако никога не си бил дебел и не си имал проблеми с теглото, може и да не може да го разбереш.
Димо,Петко,що не ми направите една диета,от която да стана много як, като Том Стоутмъм,ако може без да тренирам? Може ли?
Мислех, че говорим за отслабване. Някой някъде да твърди, че можеш да станеш як без да тренираш?
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 14:33:
И без тва после ще има чери-пикинг и строумени от тук до хайдушката
пътека.Ако съм искал в началото да те убедя в нещо е било с цел да те мотивирам да тренираш и да си оправиш И храната , защото ти обяснявах и едни други неща
там за хормони, вид и качество на храната и тн.
А ти пък само посмей да не дойдеш на хайдушката пътека. Тогава да видиш какво те правя.
12.10.21
15:31
казано от Димо на 12.10.21, 15:24:
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:20:
казано от Димо на 12.10.21, 15:15:
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:06:
нали тетката се пуска и на ултри?
Прав си че имаше и ултри в портфолиото ѝ. Ами още по-добре за моята теза, а именно - дори и да бягаш ултри може да си дебел - не става само с бягане :)
ми не,ако ги бягаше кат хората, щеше да гори достатъчно калории и да не е дебела.
Тука вече отиваш във философията. За теб кое е определението да си “маратонец” или “ултрамаратонец” и да ги бягаш като хората?
Нормални времена за активен аматьор. средата на таблицата на масово състезание. Това е “като хората”.
престани да ползваш факта че съм гладувал някога си - беше експеримент, основно свързан със здравето, а не с контрол над теглото - да, като страничен ефект исках да видя и колко може да изчистя за тоя период, исках и евентуално да активирам теоретично възможния процес на “изяждане” на болните тъкани. И не, не ограничавам калории за да поддържам тегло. Ако щеш вярвай.
И дидо ти четеш ли браточка - тетка ти е 1.60 :))) виждал ли си някога на живо човек 160см и 120кг и как би могъл да се движи?
казано от Любомир на 12.10.21, 15:24:
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:20:
казано от Димо на 12.10.21, 15:15:
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:06:
нали тетката се пуска и на ултри?
Прав си че имаше и ултри в портфолиото ѝ. Ами още по-добре за моята теза, а именно - дори и да бягаш ултри може да си дебел - не става само с бягане :)
ми не,ако ги бягаше кат хората, щеше да гори достатъчно калории и да не е дебела.
А пък за да ги бяга като хората не трябва да е дебела :D :D Изводът е, че за да си позволиш да ядеш и да не си дебел първо трябва да отслабнеш :D :D
Малко парадоксално, но да - така излиза. Кое е първото? Според мен е яйцето
казано от Димо на 12.10.21, 15:18:
.... не трябва да задоволяваш желаниеята на гъза си и да се тъпчеш без да имаш нужда от толкова храна,и да викаш не мога да сваля?!
Ето тук грешиш фундаментално, защото това не се отнася изобщо за мен. Аз никога не съм викал че не мога да сваля, даже напротив - постоянно казвам че свалянето е лесна работа. Само в случая казвам че не става автоматично само с бягане, точно защото обичам да си угаждам с храната. И няма начин да си надбягаш кофти диетата.
Иначе за други неща си прав че казваме в голяма степен едно и също.
Фундаментално,казваш...
Няма какво повече да кажа по темата. Беше ми приятно.
Посочените от теб хора,спазват това правило, което написах,а не диета ?
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:31:
И дидо ти четеш ли браточка - тетка ти е 1.60 :))) виждал ли си някога на живо човек 160см и 120кг и как би могъл да се движи?
Как можа да ме изпишеш с малка буква, бе :-))))))))) То в повечето очи сигурно така изглеждам силово, а и не само, та заради това :-))))))
Та познавал съм дами със същия ръст и около 90-100 кг. и са ми се виждали по-слаби от тая. Ок, може малко да е преувеличено, не можем да сме сигурни, но около 80 кг. е доста надолу сравнено с реала според мен.
Мнението беше редактирано от D_M на 12.10.21 15:42.
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 15:31:
Нормални времена за активен аматьор. средата на таблицата на масово състезание. Това е “като хората”.
Е, то тогава се връщаме в началото - както казах, хората които искат да са “като хората” маратонци, си налагат да отслабнат, защото с толкова килограми не може да направиш средно добро време. 1 кг = 2 минути от финишното време за цял маратон при всички останали равни фактори.
казано от Гюлето на 12.10.21, 15:38:
Посочените от теб хора,спазват това правило, което написах,а не диета ?
Не знаех че ще се замеряме със семантика. Дори мисля че никъде не съм казвал “диета” преди да я споменеш. Аз тая дума не я обичам.
казано от Петко К на 12.10.21, 15:27:
Как ще определиш от колко храна имаш нужда? Само по кантара ли? Ами ако кантара не мърда, колкото и да тренираш, няма ли да почнеш да обръщаш внимание на количеството на храната?
Всъщност, повечето тренировки ще ти увеличат апетита, както и кортизола и ще ти е по-трудно да се контролираш.
Приеми, че някои хора не могат да си контролират апетита и да ядат “по усет”. Защото усета им за ситост е примерно 3000 ккал на ядене, докато си мислят, че са яли само 1000.
Ако никога не си бил дебел и не си имал проблеми с теглото, може и да не може да го разбереш.Мислех, че говорим за отслабване. Някой някъде да твърди, че можеш да станеш як без да тренираш?
Да, точно така съм определял и определям от колко храна имам нужда! И така ще си остане!
Не може всички да са модерни и да мерят грамове на продуктите ?
Ако и в спорта бяха така отдадени, както са с кантарчетата и нутрентите....ехеее... щеше да е пълно с Олимпийци .
Тези, които не могат да си котролират апетита, колкото да броят и мерят с кантарчето,не изкарват много време така. Пак си стават дебели. И тук има не един или два примера ?
Нали казвате, че тренировките не са важни?! Сваляне,качване - броене на калории.
Защо да не може да заякна само от храната ?!
п.п. Аз, също не харесвам “диета ” .
Мнението беше редактирано от Гюлето на 12.10.21 16:11.
12.10.21
16:16
казано от Димо на 12.10.21, 15:11:
казано от James Hinks на 12.10.21, 14:50:
Нямам треньорски опит в дългите бягания. Имам любителски такъв и то натрупан не по мое желание. Тоест не смея да коментирам неща, които са ми неясни.
Единственото, което мога да кажа е, че за дълги бягания се иска бягане и то не малко. За добри времена на дългите бягания се иска още повече бягане и трябва още по-дълго време за постигането му.5 часа бягане 5-6 дни в седмицата и нямаш мнение - добре ли ти звучи, нещо съмнително ли ти се вижда? Не може да не си се интересувал поне от обща култура как се подготвят маратонците. Как ти се вижда? Питам щото според мен и всичко, което съм виждал от световни треньори е изобщо много далеч от реалността.
Ще ме караш сега да разсъждавам без подготовка по темата, но щом питаш така настоятелно - ще го направя.
Не, не ми звучи добре, защото съм тренирал по подобен начин. Убийствено е. Обаче колкото е убийствено, толкова е и ефективно. Да, ставало е въпрос за друг вид натоварване при мен, но да кажем сходен с дългото бягане. Наистина не съм се интересувал дори и от обща култура за детайлите по такава подготовка, знам само, че има най-общо казано два начина - с различни бегови на отсечки според пулса, въстановаването и скоростта на отсечката и просто с натрупване на много бягане на дълги дистации. Кой е по-ефективен не мога да кажа, нито пък каква методика би била по-подходяща при един, каква при друг. Може да има и трети, пък може да има и чевтърти...Наистина дългите бягания не ме вълнуват и според мен са излишни, вероятно защото моите дълги бягания вече съм си ги избягал. Така че, не мога и да коментирам какво и как смятат тези, които се занимават наистина професионално с това на световно ниво. Няколко пъти са ме занимавали с подготовка за маратони и триатлон, винаги съм казвал, че там иска бягане(плуване, колоездене) и евентуално силовата може да влезе само като елемент, който да засилва звената, които понасят най-голямата част от монотонното натоварване, тоест съвсем спокойно може и без нея.
Моя любителски опит стига до тук - искаш дълга дистанция, бягаш дълга дистанция. Искаш време на тази дистанция - бягаш по-дълга и натискаш максимално. Така са ме карали мен и определено не ми е харесвало, не смятам, че е било най-правилния начин, но съм го правил, защото я трябвало да го правя така. Е, накрая все пак можех 7,5 км за 30 минути, бос, при тегло около сегашното.
казано от Гюлето на 12.10.21, 16:04:
Нали казвате, че тренировките не са важни?! Сваляне,качване - броене на калории.
Първо никой не е казал такова нещо освен теб, стига си измисля. Второ - може бе - и за това си има изследвания, само че в тия изследвания са им били конски дози тестостерон.
Да, точно така съм определял и определям от колко храна имам нужда! И така ще си остане!
.
Радвам се за теб, но това не е универсална “истина”.
Колко кила си свалял така? 15-20-30?
Нали казвате, че тренировките не са важни?!
Това никой не го е казал.
Можеш. Храната има и анаболен ефект, и ако качиш примерно 10 кила само с ядене, част от тях ще са мускулна маса.
Мнението беше редактирано от Петко К на 12.10.21 16:24.
Благодаря.
Някъде да съм казал, че е универсална истина?
Над 10 % от тогавашното ми ЛТ, което е било под 70кг., многократно. Съчетано с 5-6 тричасови тренировки в седмицата.
Достатъчно ли е?
Е как не сте казали ?!
Димо,каза, че с бягане не може да сваля,а глад трябвало.
Петко,ти каза : калорийният баланс ! А, не вида тренировка, в случая маратонец, спортен гимнастик и т. н.
Еее....айде по мъжката де...
Сваляйте,качвайте,бройте калории ?
Не е нужно повече да ме цитирате, защото нямам повече знания и капацитет от вас,за да споря/опонирам ?
Мнението беше редактирано от Гюлето на 12.10.21 16:40.
12.10.21
16:49
Плувците си бръснат телата да не ги бавят косми, вие за кила при бягане говорите.
Колоездачи виждали ли сте прота, кат гъркини са, от кръста на горе, бедуин, от кръста надолу маор, ръгбист.
Аз мислех да пиша , но се отказах, понеже става сложно. Но съм съгласен че не може да се дава за пример лоената топка, която бяга маратон, а като се отвори сайта и пише “shop now” :) просто някъде има нещо гнило.
А примери имам много, след диети до булимия без спорт. И съответно с добро ядене и много спорт.
Та спорта и движението са първи и когато ги правиш като начин на живот и сериозно, не може да има повечето пъти наднормено тегло. Единствено ако тренираш силово и си силовак, може да имаш повече колограми, но това е търсен ефект и все пак си як основно. Когато бягаш маратон, това няма как да стане и се изпилваш и дори да има някакви изключения, те са малко и по-скоро имат нужда от изследване.
Сега говорих със съквартиранта защо е надебелял (той заради контузии спря да тренира абсолютно) и той каза, защото не тренира. После го питах дали е защото не тренира или защото яде повече. И той мисли мисли и каза че е защото яде повече. После го питах, защо като е тренирал не е ял повече, щом мисли че е от това и той мисли мисли и каза, “Ами сега имам повече време и като дойде вечерта си мисля какво мезе и каква бира да изпия, а когато знам че ще тренирам вечерта, дори и не мисля това”
Горе долу е това което аз исках да кажа. Когато се тренира редовно, автоматично става корекция на храната. Дефакто ти влизаш във форма заради спорта, а не защото ограничаваш храната.
Двете неща са взаимносвързани, но едното е по-важно :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.10.21 17:07.
Вие се отплеснахте и взехте да давате примери от световна величина. Но дори и при тях, показах че оптималното тегло не идва просто от самосебе си от тренирането и начина на живот. Всички тренират като луди и си броят калориите религиозно. Но те даже не са ми интересни, кво общо имам аз със световните величия?
Разговора тръгна от това аз дали трябва първо да сваля килограми за да избягам маратон, или пък подготвяйки се за маратон, аз обезателно ще отслабна в процеса. За мен отговора е ясен и логичен и той е че трябва да сваля 25 кила и тогава ще мога да избягам цял маратон. А второто изобщо не е задължително.
Дефакто какъв е извода ? Че спорим абсолютно излишно. :) както винаги. Всеки е прав, донякъде, обаче не е разбрал другия.
казано от kaloyan на 12.10.21, 17:06:
Дефакто ти влизаш във форма заради спорта, а не защото ограничаваш храната.
Двете неща са взаимносвързани, но едното е по-важно :)
Разбира се че са свързани.
Но дефакто ти влизаш във форма, защото ядеш по-малко. Вече мотивацията ти за това може да е различна - дали защото спорта ти заема всички мисли и не мислиш за ядене както е станало при твоя съквартирант, или защото ти тежи и искаш да си по-ефективен в спорта като при мен. При него става някакси естествено, аз трябва да си наложа да се ограничавам и да свалям килограми.
казано от kaloyan на 12.10.21, 17:14:
Дефакто какъв е извода ? Че спорим абсолютно излишно. :) както винаги. Всеки е прав, донякъде, обаче не е разбрал другия.
Има малък нюанс. Аз твърдя че може да тренираш и пак да си дебел, Гюлето и Дони твърдят че ако тренираш, няма как да си дебел.
казано от Димо на 12.10.21, 17:16:
казано от kaloyan на 12.10.21, 17:14:
Има малък нюанс. Аз твърдя че може да тренираш и пак да си дебел, Гюлето и Дони твърдят че ако тренираш, няма как да си дебел.
Да и затова се бърка пак работата. Защото какво значи да си дебел. Тази която показа тя е дебела. Фюри дебел ли е ? Много зависи, за мен фюри не е дебел а е як, ама той все пак не е маратонец. За мен например фюри е по як от Уилдер.
12.10.21
17:18
казано от Димо на 12.10.21, 17:08:
Вие се отплеснахте и взехте да давате примери от световна величина. Но дори и при тях, показах че оптималното тегло не идва просто от самосебе си от тренирането и начина на живот. Всички тренират като луди и си броят калориите религиозно. Но те даже не са ми интересни, кво общо имам аз със световните величия?
Разговора тръгна от това аз дали трябва първо да сваля килограми за да избягам маратон, или пък подготвяйки се за маратон, аз обезателно ще отслабна в процеса. За мен отговора е ясен и логичен и той е че трябва да сваля 25 кила и тогава ще мога да избягам цял маратон. А второто изобщо не е задължително.
Да де ама ако свалиш 25 кила без да тренираш ,пак няма да можеш да избягаш никакъв маратон защото не си тренирал.
казано от doni dimitrov на 12.10.21, 17:18:
Да де ама ако свалиш 25 кила без да тренираш ,пак няма да можеш да избягаш никакъв маратон защото не си тренирал.
Ааа, ето тук убежденията ни се разминават. Аз съм убеден че ще мога. Аз не съм съвсем нетрениран. Имам 2-3 хиляди километра избягани.
казано от kaloyan на 12.10.21, 17:17:
Да и затова се бърка пак работата. Защото какво значи да си дебел. Тази която показа тя е дебела. Фюри дебел ли е ? Много зависи, за мен фюри не е дебел а е як, ама той все пак не е маратонец. За мен например фюри е по як от Уилдер.
Еми и ти като моята колежка - не е дебел, як е :) Еди Хол дебел ли беше допреди 5 години? Дебел беше. Як, ама дебел, Анди Руиз дебел ли е? Дебел е. Попречи ли му да стане световен шампион? Не. Защо не се е изпилил щом явно е тренирал като за световен шампион? Защото според мен може да си атлет и да си дебел. Дори и от световна величина.
Ами ето, ти няма нужда да отслабваш. Имаш 18 дни до пловдивския маратон, да се отпишеш от половинката и да идеш на целия :) Тъкмо да направиш експеримент и после честно да кажеш какъв е резултата. Направи го този експеримент ще е интересен, но е важно да не се потрошиш.
Даже специално и аз ще се запиша и ще бягам с теб.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.10.21 17:33.
12.10.21
17:34
Ахаа ,чак сега схванах.
Ти искаш нещата да се случват ,без да се тренира.
Дискусията за мен бе изключително полезна и ми осмисли дъждовния ден.
Малко се заразих от твоя мързел и вместо да скоча до стадиона, седя на сухо цял ден и след малко почвам един гювеч с плешка и червено вино.
А накрая уискенце с шоколад...ПОЗДРАВИ
казано от Димо на 12.10.21, 17:27:
Защото според мен може да си атлет и да си дебел. Дори и от световна величина.
В някои спортове може, но примерно в гимнастиката няма как.
Ако е някой спорт, като стронгмен, където няма категории, тогава дебелия може и да има предимство, но при всички спортове с категории, ще си по-добре, ако си по-нисък % мазнини.
12.10.21
17:41
Май си търсите извинение, за да сте дебели. Еди Хол беше дебел и много як, а сега е по-мускулест и пак е як, но не толкова, колкото като беше по-мазен. Фюри е дебел и що годе як, а ако свали 20 кг ще бъде ли по-як от Уайлдър, възможно е, защото вторият няма крака и има 140кг крива лежанка, което за такъв голям и назобан мъж е трагично. Това, че Руиз е голям нокаутьор не го прави по-здравословно дебел и втория мач се видя, че е една дебела трътка. Файда да си истински дебел има само в сумото.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 12.10.21 17:42.
казано от kaloyan на 12.10.21, 17:31:
Ами ето, ти няма нужда да отслабваш. Имаш 18 дни до пловдивския маратон, да се отпишеш от половинката и да идеш на целия :) Тъкмо да направиш експеримент и после честно да кажеш какъв е резултата. Направи го този експеримент ще е интересен, но е важно да не се потрошиш.
Даже специално и аз ще се запиша и ще бягам с теб.
“Ще мога” беше в отговор на Дони, като каза че и да сваля 25 кила, пак няма да мога да го избягам целия.
Т.е. ще трябва или да почакаш до догодина ако съм ги свалил 25-те кила да бягаме заедно и да видим дали ще мога, или да си сложиш една жилетка 25 кила и да бягаме заедно тая година. Ако те надбягам, може да приемем че съм можал да избягам целия маратон, защото ти без жилетката миналата седмица си избягал цял маратон :)
Мнението беше редактирано от Димо на 12.10.21 17:49.
Като говорим за мазнини и адаптация, любим пример ми е маратонското плуване в ледени води. :) Там влизат във водата тюлени, излизат с плочки. Буквално. :)
Но това е екстремен пример какво може напълно адаптирано към определена среда и натоварване човешко тяло. Ако аз го направя, ще умра от хипотермия половин час по-късно.
казано от Brown Bomber на 12.10.21, 17:41:
Май си търсите извинение, за да сте дебели.
Изобщо не си търся извинения. Аз презирам и съжалявам дебелите и не искам да съм дебел.
Еди Хол беше дебел и много як, а сега е по-мускулест и пак е як, но не толкова, колкото като беше по-мазен.
А, верно ли не е толкова як? Кога постави рекорда за тягата? Не беше ли като се нацепи? Иначе и аз мисля че като се нацепя ще съм пак толкова як, просто ще бягам по-лесно, щото ще нося 25 кила по-малко.
казано от Boby_ на 12.10.21, 17:42:
Като говорим за мазнини и адаптация, любим пример ми е маратонското плуване в ледени води. :) Там влизат във водата тюлени, излизат с плочки. Буквално. :)
Но това е екстремен пример какво може напълно адаптирано към определена среда и натоварване човешко тяло. Ако аз го направя, ще умра от хипотермия половин час по-късно.
Поне 3 пъти съм го давал примера с маратонците плувци и че ако не са дебели като влизат във водата просто няма да успеят да финишират, ама все ми се смеят.
казано от Димо на 12.10.21, 17:45:
Май си търсите извинение, за да сте дебели.
Изобщо не си търся извинения. Аз презирам и съжалявам дебелите и не искам да съм дебел.
Еди Хол беше дебел и много як, а сега е по-мускулест и пак е як, но не толкова, колкото като беше по-мазен.
А, верно ли не е толкова як? Кога постави рекорда за тягата? Не беше ли като се нацепи? Иначе и аз мисля че като се нацепя ще съм пак толкова як, просто ще бягам по-лесно, щото ще нося 25 кила по-малко.
Като се е нацепил тягата му сигурно е паднала 100 кг :D :D
п. А това за Уайлдър и лежанката просто не мога да го повярвам, освен ако не я е правил за първи път в живота си.
Мнението беше редактирано от Любомир на 12.10.21 17:54.
казано от Димо на 12.10.21, 17:48:
казано от Boby_ на 12.10.21, 17:42:
Но това е екстремен пример какво може напълно адаптирано към определена среда и натоварване човешко тяло. Ако аз го направя, ще умра от хипотермия половин час по-късно.Поне 3 пъти съм го давал примера с маратонците плувци и че ако не са дебели като влизат във водата просто няма да успеят да финишират, ама все ми се смеят.
Не можеш да ги даваш за пример за нищо в контекста на трениращи като нас. Това са безумно адаптирани хора с бесен метаболизъм и понижена телесна температура в нормалното им състояние. Нищо общо с когото и да било тук. :)
Аз мислих че ейсега съвсем наскоро постави 500 кила рекорда като беше отслабнал вече. И после Бьорнсон му го подобри. Ама може и да греша, въпроса ми е безкористен.
казано от Boby_ на 12.10.21, 17:53:
Нищо общо с когото и да било тук. :)
Е, как - аз останах с впечатление че разликите между аматьори и световни шампиони в спорта не е толкова голяма? :)
майтапа настрана, защо на теб са ти любимия пример, а аз не мога да ги давам за нищо за пример?
Мнението беше редактирано от Димо на 12.10.21 18:00.
Абее какво да ви кажа. Значи един приятел ми се смееше, че не мога да направя елементарно упражнение за гъвкавост.
Вчера гледах една мацка, която беше пред мен поне 15 минути по време на маратона и ми направи впечатление, понеже на финала я настигнах почти. Разпитах я повече и се оказа че това и е първи маратон, като подготовката и е с 3-4 бягания седмично, а дори и не се е доближила до моя обем. Освен това каза че не е била спортист като дете и тинейджър.
И това е общо взето, колкото и да ми е тъжно. :) Наистина някои хора имат повече дадености в някои неща. Затова понякога се получава така, че някои хора се чудят как някои имат слаби резултати. Комбинация са нещата от доста неща. Едни влияят повече, други по-малко.
12.10.21
18:22
казано от Димо на 12.10.21, 17:57:
Аз мислих че ейсега съвсем наскоро постави 500 кила рекорда като беше отслабнал вече. И после Бьорнсон му го подобри. Ама може и да греша, въпроса ми е безкористен.
Грешиш. Постави рекорда отдавна, като беше по-дебел, а “рекордът” на Бьорнсон не е официален, защото не го постави на състезание, а и този 1 кг отгоре си беше комплексарска работа.
казано от Любомир на 12.10.21, 17:52:
А това за Уайлдър и лежанката просто не мога да го повярвам, освен ако не я е правил за първи път в живота си.
Съжалявам, но ще трябва да го повярваш “цък”.
Дълги ръце, сравнително тесен хват, не много развита горна част. Нормално.