15.10.21
09:42
Ама ще се редуваме да си бием крошета или ще правим спаринг?
Ти пък - отивате на някой луна-парк и почвате да удряте по крушите, дето мерят сила на удара :D
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 15.10.21 09:42.
15.10.21
10:06
Аз да ви кажа, че смятам, прасеца за по важен за удържа с ръка, отколкото гърдите.
С лег можеш да направиш силен лег и почти нищо друго.
15.10.21
11:21
Ти пък - отивате на някой луна-парк и почвате да удряте по крушите, дето мерят сила на удара :D
Като студент тия круши ги превъртах, но трезвен не съм пробвал :)
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 15.10.21 11:21.
Ето моят човек,за който ти писах на Софийския маратон..
На четвърто място,доста добро време..
Е това е 4то място във възрастовата група, а не в общото класиране. Но под 3 часа, е много сериозно постижение и означава че се занимава доста сериозно, от доста време . И явно инвестира мнооого време в това нещо, почти със сигурност не прави нещо друго съществено.
По добре ето това правете, защото е по-малко вероятно някой да се спомине от крошетата.
Кога пък стана маратонец,Данчо ?!
Тоя народ хептен изтрещя...
Що да е изтрещял ? В крайна сметка всеки си избира заниманията :) Особено ако не пречи на никой и не се меши в на никой работата.
15.10.21
14:08
На четвърто място,доста добро време..Е това е 4то място във възрастовата група, а не в общото класиране. Но под 3 часа, е много сериозно постижение и означава че се занимава доста сериозно, от доста време . И явно инвестира мнооого време в това нещо, почти със сигурност не прави нещо друго съществено.
Да де във възрастовата група.
Но не,не се занимава от доста време.
Ето ,че Гюлето не знаеше кога е станал маратонец,а се познаваме отдава от един град сме.
Бях писал ,жена, работа ,три деца,какво съществено...?
На четвърто място,доста добро време..Е това е 4то място във възрастовата група, а не в общото класиране. Но под 3 часа, е много сериозно постижение и означава че се занимава доста сериозно, от доста време . И явно инвестира мнооого време в това нещо, почти със сигурност не прави нещо друго съществено.
Да де във възрастовата група.
Но не,не се занимава от доста време.
Ето ,че Гюлето не знаеше кога е станал маратонец,а се познаваме отдава от един град сме.
Бях писал ,жена, работа ,три деца,какво съществено...?
Мне, няма такива хора, особено за маратон, остави тая работа.
15.10.21
14:55
Кала,познавам човека повече от 20 години ,приятели сме ....
Кала,познавам човека повече от 20 години ,приятели сме ....
Но знаеш ли го как се готви и как тренира. Защото много хора казват че не тренират почти и малко послъгват или не обръщат внимание. Другия вариант е да е се е занимавал сериозно със спорт преди ... Няма такива неща ... То и затова ви гледам хора, като Джеймс и ти и други, които сте се занимавали по-сериозно в млади години, сте склонни малко да надценявате обикновения човек като възможности :) , които не са спортували сериозно от детски години.
И за да илюстрирам това , Мирослав Спасов е първи с 02:27:17 , младо момче и въобще, първите в България, които се занимават сериозно с маратон и са професионалисти, дават времена поседните години около 2:30 , а твоя човек е с около 2:50 :) Това не става ей така.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 15.10.21 16:38.
То и затова ви гледам хора, като Джеймс и ти и други, които сте се занимавали по-сериозно в млади години, сте склонни малко да надценявате обикновения човек като възможности :) , които не са спортували сериозно от детски години.
Всъщност, мисля, че е точно обратното. Човек не знае истинските си възможности докато не срещне Сашо ?
Шегата, че в неговата зала, тежестите са по- леки, не произлезе ей така ?
Кала, стига упорствай - казаха ти как се тренира за маратон - 5 часа бягане 6 дни в седмицата. А за добри резултати в бокса трябва да избягваш чували и круши или само пиян да ги биеш.
Аз затова пиша тук във форума - освен нали да се намирам на приказка де - да съм стъпил на раменете на гиганти и да се почувствам в лигата на необикновените.
Кала, стига упорствай - казаха ти как се тренира за маратон - 5 часа бягане 6 дни в седмицата. А за добри резултати в бокса трябва да избягваш чували и круши или само пиян да ги биеш.
Е ти много буквално го приемаш. Той Дони друго имаше предвид.. Не да бягаш 6 дни в седмицата така, а че по принцип може да се прави такъв обем. За постоянно не може. Аз например като правя ком-емине се бях готвил за подобно нещо, макар и с много ниско темпо. Например между 10-12 часа постоянно ходене, като от тях бях планирал да правя 3 часа бягане. Горе долу до 4тия ден успях, но после получих лек проблем в крака заради едно слизане и стар проблем и заради явно не толкова добра подготовка :) Но ако се правят такива преминавания, действително има такива тренировки, ама са малко ...
16.10.21
12:31
Е, предложих ти да натиснеш яко чувалите и лега, ти хем не искаш, хем го раздаваш духовит...
Аз затова пиша тук във форума - освен нали да се намирам на приказка де - да съм стъпил на раменете на гиганти и да се почувствам в лигата на необикновените.
Стъпил си, но гледаш надолу.
Е ти много буквално го приемаш.
Аз обичам да си говорим реални неща.
Ти не тренираше ли по 5-6 часа дневно в началото :))
Със сигурност не съм тренирал всеки 6 дни от седмицата по 5 часа. А и поне за мен има разлика да тренираш фитнес 2 часа, колело 1-2 часа и бокс или бягане по час и нещо, от това да бягаш всеки ден по поне 50 километра. Освен нещо аз да не ги разбирам напълно нещата.
Ако гледам надолу, то е от срам че уж титани, а общуват и спорят като малките деца. Единия пише откровени небивалици и преувеличавания за да подкрепи тезата си че не може да бягаш и да си дебел и съветва да сме бягали 6 дена в седмицата по 5 часа, другия като кажа че все пак нещо може би се пренася и в бокса от силни гърди, ми обяснява да съм тренирал на боксовата круша и да отиваме да се боксираме.
Със сигурност не съм тренирал всеки 6 дни от седмицата по 5 часа. А и поне за мен има разлика да тренираш фитнес 2 часа, колело 1-2 часа и бокс или бягане по час и нещо, от това да бягаш всеки ден по поне 50 километра. Освен нещо аз да не ги разбирам напълно нещата.
Това е ясно, че еднообразното натоварване е убийствено травмиращо, но и другият вариант не е ок, особено на високо лично тегло от сравнително начинаещ.
Аз като не знам нещо, а ми е интересно - чета и питам. И като прочета от олимпийски шампиони как се тренира за маратон ниво елит и как си броят всяка калория за да са във форма и като ми кажат във форума еж колкото искаш и ще се изпилиш ако бягаш петорно километрите, които световните светила преръчват седмично и в мен се поражда когнитивен дисонанс и не знам вече на кого да вярвам.
Е то е логично тренировките да са различни, в началото са едни, като понапреднеш- други, след травми- трети, при периодизации- четвърти, за дебелаци като нас- пети и така до 105 сигурно.
Ако гледам надолу, то е от срам че уж титани, а общуват и спорят като малките деца. Единия пише откровени небивалици и преувеличавания за да подкрепи тезата си че не може да бягаш и да си дебел и съветва да сме бягали 6 дена в седмицата по 5 часа....
Визираш Дони,нали?!
Както ти приказва “небивалици”, така ще те надбяга,надвдига и ще ти напука камбаната в какъвто стил си избереш ?
Гарантирам.
На теория го докарваш,но практически резултат ,май няма ?!
:) Споменавайки детински начин на спорене - едно време в махалата абсолютния и финален довод беше “А моя баща може да набие твоя, така че млъквай”
Ако гледам надолу, то е от срам че уж титани, а общуват и спорят като малките деца.
E ти все едно за пръв път си във форума. Или в който и да е форум.
Мнението беше редактирано от Петко К на 16.10.21 16:05.
Хахаха...
Толкова ли е трудно да си направиш извода,какво ти казах в пет реда,а не да разтягам излишни приказки като теб?
Ще ти го смеля:
1. По-бърз и издръжлив
2. По-силен
3. По-добър в бойните спортове
от теб
Това, че Ти не можеш да бягаш толкова километра седмично,за някакъв период от време, не значи че е небивалица.
Това, че въпросният човек е аматьор,не означава че няма желание и воля да го направи.
Не всички са мързеливи философи, които търсят извинение във всяко нещо ?
като кажа че все пак нещо може би се пренася и в бокса от силни гърди, ми обяснява да съм тренирал на боксовата круша .
Хайде и аз да вметна нещо по отношение на силата на удара в бокса. Тъй като живеем в един свят и говорим за сила, няма как да избягаме от законите на физиката, които са валидни в този свят. Т.е. силата е равна на масата по ускорението. Колкото по-тежък е един човек и колкото по-голяма бързина на удара може да развие, толкова по-силно ще удря.
За да може да мобилизираш цялото си тегло е необходимо да усъвършенстваш техниката за нанасяне на всеки удар. А за да развиеш добро ускорение е необходимо да се научиш да не напрягаш мускулите, които участват в движението по-рано от необходимото.
Ако разгледаме като най-лесен пример един прав удар, колко са силни гърдите е ирелевантно за силата на този удар.
Бутането от лег е бавно движение, което изисква напрягане на мускулите от самото начало на движението. Ударът с напрегнати муслули е бутащ, т.е. има почти постоянна скорост и съответно ускорението е почти нулево. Откъдето и логично следва, че силата няма да е голяма освен ако масата на удрящия е много голяма.
Като изключим техниката, която да ангажира по правилен начин теглото на тялото, т.е. да приемем, че тялото остава статично и се движи само ръката, мускулите които участват и най-вече трицепсът, работи само в последната една пета от движението на ръката. А при лега, работи от самото начало. Затова бутането от лег не е добро упражнение за сила на удара. Трябва да се изпълнява по много специфичен начин, за да има полза от него. Така че силните гърди не са определящи за силен удар.
Обяснението е по-трудно за разбиране от демонстрацията, но се надявам малко да съм осветлил защо силните гърди не означават силен удар.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 16.10.21 16:53.
16.10.21
16:25
Това, за което Светослав говори е мощност и въртящ момент :)
:) Споменавайки детински начин на спорене - едно време в махалата абсолютния и финален довод беше “А моя баща може да набие твоя, така че млъквай”
Моя, да е жив и здрав, все още е 60 кила с напикани гащи и дори през ум не ми е минавало да отправям такива заплахи ?
Иначе като пийне казва, че бил опасен ???
Това, че Ти не можеш да бягаш толкова километра седмично,за някакъв период от време, не значи че е небивалица.
Разбира се че е небивалица да препоръчваш на някой да тренира за състезание по бягане 42 км, бягайки 50 километра всеки ден. Ай, Дони го е казал в афект, изхвърлил се е на момента, но се усети и повече не го споменава. За мен е очевидно че си нямаш никаква представа как се тренира бягане щом продължаваш да я побутваш напред тая глупост.
Ако гледам надолу, то е от срам че уж титани, а общуват и спорят като малките деца.
E ти все едно за пръв път си във форума. Или в който и да е форум.
Знам бе, аз съм в онлайн от 1993-та, нагледал съм се на всякакви. Ама тук има титани от световна величина.
все пак нещо може би се пренася и в бокса от силни гърди
Затова бутането от лег не е добро упражнение за сила на удара.
За четвърти път казвам че нещо се пренася в бокса от силни гърди. Никъде не съм твърдял че е страхотно или важно упражнение. Дори цялата тема с гърдите започна с това, че казах че знам че някои треньори направо изключват лежанката от тренирането за ММА.
силата е равна на масата по ускорението. Колкото по-тежък е един човек и колкото по-голяма бързина на удара може да развие, толкова по-силно ще удря.
Това би било изцяло вярно, ако човека е използван като проджектил - да го изстрелват от оръдие например. Иначе в силата на удара бих си представил че теглото на човека има значение дотолкова, че да го използва от една страна като противотежест - закотвяне - за да може да задвижи напред достатъчно голяма част от теглото си под формата на ръка, рамо, гърди, гръб. Пак от физиката - на всяко въздействие има равно по сила и противоположно по посока противодействие.
Знам бе, аз съм в онлайн от 1993-та, нагледал съм се на всякакви. Ама тук има титани от световна величина.
Ехххх, като зацвилеха тия модеми ? То не бяха Мирки /на тях май около 2000-ната им бе пика/, то не беше.....?
Мнението беше редактирано от D_M на 17.10.21 11:22.
Но за да не разчитаме на нашите разсъждения и познания по физика, или анекдотични примери и предположения - хората са го измерили.
За който не му се чете или не може - вкратце - науката казва че лежанката със сигурност повишава силата на удара и при нетренирани, и при средно тренирани и при професионалисти. Интересно е че това увеличение се наблюдава много повече при прав с дясната ръка. Обясняват си го с разликата на разстоянието, което изминава ръката при прав с водещата ръка и при прав с другата.
Моя, да е жив и здрав, все още е 60 кила с напикани гащи и дори през ум не ми е минавало да отправям такива заплахи ?
Иначе като пийне казва, че бил опасен ???
Аз никога не съм го използвал като довод щото е абсурден и не доказва по никакъв начин правотата в спора, щото не спорим чий баща е по-добър бияч. Но съм го чувал неведнъж. И ето че и порастнали мъже го използват.
17.10.21
13:14
Димо,аз не споря.
Научавам нови неща и споделям опит.
Мой и чужд.Така мисля е редно и това е смисъла на форума.
Той Иво ти се ядоса вместо мен :).
Това ,че все не вярваш , само философстваш и проявяваш неуважение си е твой проблем.
Както и аз като не знам нещо чета и питам. Ама и си ползвам критичния прочит и критичното мислене. Само защото някой прави нещо от дълго време и е да кажем добър в това нещо на форумно ниво, не означава автоматично че подхода му е много правилен. Може да е постигнал каквото е постигнал ВЪПРЕКИ някои свои грешни убеждения. И както казах, ако си противоречат и трябва да избирам между съветите на световни светила и резултатите получени с научен подход или менията на готините пичове от форума, за мен поне избора е кристално ясен.
И не знам къде съм показал неуважение към когото и да било. По моя си аршин, говоря и споря доста академично и възпитано.
Иво може да се ядосва колкото си иска ако няма по-ползотворни занимания.
17.10.21
13:42
То хубаво,че имаш критично мислене и някой от разсъжденията ти са верни,но заключения няма.
Няма и резултати.
Те светилата ,дори и световни също грешат. Вярваш в науката,както през средновековието са вярвали в църквата.
А за неуважението,така изглежда отстрани.
Човека си губил времето да ти снима и праща какво яде,да обяснява как тренира,а ти го наричаш психопат..
Димо, ще ти кажа че програмите за бягане и каквото пишат из интернет и което се дава на масовата публика е много често твърде общо и твърде грешно. Ама това е по-натам, като стигнеш. Мисълта ми е Да не се надяваш много на тях. По-вероятно е от “титаните” както се изрази тук и при желание да научиш повече.
То хубаво,че имаш критично мислене и някой от разсъжденията ти са верни,но заключения няма.
Напротив - има.
Няма и резултати.
Напротив - има.
Те светилата ,дори и световни също грешат.
Да, така е, само че резултатите им са по-добри от форумните. Дори по твоята логика трябва те да са по-надежден източник на информация.
Вярваш в науката,както през средновековието са вярвали в църквата.
Напротив - има фундаментална разлика между научния подход и религията. Религията изисква вяра без да изисква доказателства и когато се сблъсква с доказателства, става враждебна и отрича доказателствата. А науката базира разбиранията си на проверими, повторяеми и предвидими резултати и когато се сблъска с нови доказателства, противоречащи на сегашните ѝ разбирания - си променя разбиранията. Ако ми покажеш изследвания, които противоречат на моите разбирания, аз ще си променя разбиранията. Отсега казвам че “един мой приятел избяга маратон, затова аз знам” , “бягай по 5 часа на ден и ще отслабнеш” , “Ти си дебел и затова няма как да знаеш” и “Дони ще ти спука камбаната” не са доказателства.
Човека си губил времето да ти снима и праща какво яде,да обяснява как тренира,а ти го наричаш психопат..
Кого визираш?
Димо, ще ти кажа че програмите за бягане и каквото пишат из интернет и което се дава на масовата публика е много често твърде общо и твърде грешно. Ама това е по-натам, като стигнеш. Мисълта ми е Да не се надяваш много на тях. По-вероятно е от “титаните” както се изрази тук и при желание да научиш повече.
Да, да - ти знаеш от първа ръка от кухнята на световния спорт. И щом викаш на разписана по дни и минути програма “твърде обща” и мислиш че е по-вероятно да науча нещо бягайки 50 километра на ден 6 дни в седмицата, си създавам мнение или за компетентността ти, или за безпристрастността ти.