казано от BBD на 30.04.17, 01:30:
Аз го практикувам също в деня за гърди и гръб,но аз го изпълнявам като лежа на лежанка и тилът ми е на ръбът и,така грешно ли е?В смисъл не напреко, а по цялата дължина.
Не мога да го твърдя със сигурност, но според мен и моята логика на’преки е по- добре, защото мога да извивам тялото и да активирам сератусите повече.
30.04.2017 - неделя
Дефицит за деня: 451 Ккал
Общо дефицит: 11522 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 21 км бягане
- 11 часа снимане
Маратона мина супер. 2:24:48 - подобрил съм си времето с 4 минути от миналата година, въпреки че тази година трасето минаваше през Стария град и имаше доста катерене още в началото и и после не съм си давал зор, защото следобеда имах снимки, а и спирахме на 2 подкрепителни пункта по минутка примерно уж да може малкия да се подкрепи.
Той всъщност е героя на събитието в моите очи, защото издържа целия маратон без никъде да се налага да забавям бягането заради него, дори на едно място към 15-тия километър на едно нанагорнище го усетих че се спира за да не изостана 🙂 Имаше емоционални моменти (”Имам най- якия баща”, добре че бях с тъмни очила да не се разрева), имаше смешни (едно брато маскиран като Смърт се криеше в един подлез и стряскаше бягащите 😄, имаше надъхващи (в тунела под тепето един гайдар свиреше и лично на мен ми настръхнаха космите), чудесно бягане се получи. Днес малкия ходи поклащайки се като зомби, но усмивката му е широка като на котарака от Алиса.
И малко снимки. Синковеца е с черна тениска и долнище с номер 712, аз съм този със зелено- жълто-синята тениска зад Супермен на едната снимка и на заден фон на другата.
01.05.2017 - понеделник
Дефицит за деня: 100 Ккал
Общо дефицит: 11622 Ккал
АКТИВНОСТ:
- малко федербал
- фитнес
Ден на труда, а аз мързелувах и презареждах от предишния доста изтощителен ден.
Фитнеса пак лекичко да раздвижа, че краката са вдървени.
гръб + корем
тяга 5х5@90
гребане т-бар широко 5х3@75
силово гребане с дъмбел 5х5@42 на ръка
мечка 5х5@80
гребане т-бар тясно 5х5@80
коремни от наклон 4х8@25
сс набиране 4х8 СТ
много време се губи така като се тренира по- билдърски ориентирано, а пък обищя тонаж сравниетлно малко.
Мнението беше редактирано от Димо на 02.05.17 13:18.
02.05.17
12:42
казано от Димо на 02.05.17, 11:28:
01.04.2017 - понеделник
Дефицит за деня: 100 Ккал
Общо дефицит: 11622 КкалАКТИВНОСТ:
- малко федербал
- фитнес
Ден на труда, а аз мързелувах и презареждах от предишния доста изтощителен ден.
Фитнеса пак лекичко да раздвижа, че краката са вдървени.
гръб + корем
тяга 5х5@90
гребане т-бар широко 5х3@75
силово гребане с дъмбел 5х5@42 на ръка
мечка 5х5@80
гребане т-бар тясно 5х5@80
коремни от наклон 4х8@25
сс набиране 4х8 СТмного време се губи така като се тренира по- билдърски ориентирано, а пък обищя тонаж сравниетлно малко.
защо си описваш денят отпреди месец;-)
А, да, защото е нов месец
и съм сменил само датата, а месеца си е останала от миналия.
Мнението беше редактирано от Димо на 02.05.17 14:04.
02.05.17
13:19
казано от Димо на 02.05.17, 13:17:
А, да, защото е нов месец.
написал си 1/4,просто,а не 1/5деня на шегата и деня на труда.Дневникът ти е добро четиво
02.05.17
15:34
казано от Димо на 02.05.17, 14:40:
Благодаря.
следя го от известно време и само не разборам защо е толкова важно да повярват,че дефицитът ти е правилно изчислен?
02.05.17
16:06
казано от Димо на 02.05.17, 15:59:
За кой е важно да повярват според теб?
просто станах свидетел на това с какъв плам ги убеждаваш,ако съм в грешка, извини ме,такова впечатление имам само.
О, да, да, сериозни време и енергия вложих. Предполагам че е важно за мен по няколко причини. Едно, защото съм идеалист, и друго защото съм малко встрани от канона и искам да покажа и друга гледна точка. Колко съм успял да изложа тезата си, не знам.
И разбира се, мисленето и аргументирането на глас винаги ми е помагало да си формулирам и изчистя собствените идеи и евентуалните им силни страни и недостатъци.
Мнението беше редактирано от Димо на 02.05.17 16:24.
02.05.17
16:26
казано от Димо на 02.05.17, 16:22:
О, да, да, сериозни време и енергия вложих. Предполагам че е важно за мен по няколко причини. Едно, защото съм идеалист, и друго защото съм малко встрани от канона и искам да покажа и друга гледна точка. Колко съм успял да изложа тезата си, не знам.
И разбира се, мисленето и аргументирането на глас винаги ми е помагало да си формулирам и изчистя собствените идеи и евентуалните им силни страни и недостатъци.
За да се свърши една работа-има безброй начини,за всекиго по един най-добър.
02.05.17
16:30
Но при всичкото ми уважение аз също не смятам, че пулсът е добро мерило за енергиен разход.Защото ако видиш мечка в гората няма да изгориш много,но пулсът,ах,знаеш.....:-)
Това с мечката няма как да го знаем, нито аз, нито ти, защото не знам някой да е мерил с директна или индиректна калориметрия изгорените калории при вида на мечка в гората, можем само да предполагаме 🙂
Според научниет изследвания, някои от които постнах в течение на дискусията, всъщност пулса е добър индикатор за изгорените калории. А кой е по- добрия и по- надежден начин да се мерят изгорените калории според теб щом пулса не е?
02.05.17
16:38
А ако не видиш мечката, но тя е до теб и ти отхапе от някой крайник, тогава няма да си вдигнал пулса (защото няма да си видял мечката), но със сигурност ще имаш загуба на тегло (отхапания крайник). Кой, тогава, ще ми обясни по коя формула да изчисля енергоразхода в тази ситуация 😄
ПП Димо, нищо лично. Просто ми е скучно в работата 🙂 Поздравления за маратона!
02.05.17
16:43
Абе да ти кажа,ако има мечка може и от друго да изгубиш тегло.........хахахах.....
02.05.17
16:46
Мда, може рязко да се ... изпотиш 😄
Отличен въпрос, но аз съм се сблъсквал с хипотетичния казус за отхапаните крайници и имам готов отговор (макар и по друга линия - чувал съм историята за рибаря, който хванал златната акула и искал х*я му да стига до земята, а акулата му отхапала краката 😄 ) Та загубата на маса от отхапания крайник може да се установи съвсем директно - сравнява се теглото преди и след отхапването 😄
Иначе по- сериозно съм си мислил как обилно течащия нос и кръводаряването (като загуба на вещество от организма, което не е само вода и трябва да бъде направено/възстановено) се отразява върху енергоразхода за деня.
02.05.17
16:48
казано от Dizzy на 02.05.17, 16:46:
Мда, може рязко да се ... изпотиш
малко го омирисахме на Димас дневника,иначе сериозно има доста статии за калориен баланс,дори и тук съм попадал на статия за калорииен баланс на bb team.
02.05.17
16:50
казано от Димо на 02.05.17, 16:47:
Отличен въпрос, но аз съм се сблъсквал с хипотетичния казус за отхапаните крайници и имам готов отговор (макар и по друга линия - чувал съм историята за рибаря, който хванал златната акула и искал х*я му да стига до земята, а акулата му отхапала краката ) Та загубата на маса от отхапания крайник може да се установи съвсем директно - сравнява се теглото преди и след отхапването
Иначе по- сериозно съм си мислил как обилно течащия нос и кръводаряването (като загуба на вещество от организма, което не е само вода и трябва да бъде направено/възстановено) се отразява върху енергоразхода за деня.
кръвта е доста висок процент вода,а и количеството дарена кръв се възстановява доста бързо в зависимост от организмът дарител
Според мен пък в статиите за калориен баланс е много повърхностно и с голям потенциал за грешка смятането с коефициент, вместо да вписваш (макар и не съвсем точни) калориите от отделните тренировки, които правиш.
казано от Bart Simpson на 02.05.17, 16:50:
кръвта е доста висок процент вода,а и количеството дарена кръв се възстановява доста бързо в зависимост от организмът дарител
Ами не е точно така, горе- долу наполовина е течност и другата половина са кръвни телца и т.н. И ясно че се възстановява бързо, но нали материала за възстановяване трябва да дойде от някъде - да се синтезира? Т.е. трябва енергия?
02.05.17
16:55
казано от Димо на 02.05.17, 16:37:
Това с мечката няма как да го знаем, нито аз, нито ти, защото не знам някой да е мерил с директна или индиректна калориметрия изгорените калории при вида на мечка в гората, можем само да предполагаме
Според научниет изследвания, някои от които постнах в течение на дискусията, всъщност пулса е добър индикатор за изгорените калории. А кой е по- добрия и по- надежден начин да се мерят изгорените калории според теб щом пулса не е?
използвах мечката като пример за коригиращите пулса влияния на изпомпания адреаналин в кръвта(страх и уплах).Аз лично не съм капацитет,но когато тренирам следя интензитета на потене,като температурата в залата е една и съща постоянно така, че не съм подложен на външния влияния в това отношение,но това е нещо, което не мога да опиша с цифри,а съм развил усет с годините.Другите неща са инжинерство и не съм квалифициран.Да моета работа малко като-не знам как е, ама не е така.Не искам да ви ядосвам просто разглеждам темата с вас.
Според мен стресовите хормони имат пряка връзка с енергоразхода като част от подготовката на организма да се бие или да бяга.
02.05.17
17:22
казано от Димо на 02.05.17, 17:03:
Според мен стресовите хормони имат пряка връзка с енергоразхода като част от подготовката на организма да се бие или да бяга.
ето го и отговора на нещата,гориш докато се подготвяш да бягаш или докато бягаш,а пулсът един и същ.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 02.05.17 17:23.
Никъде не е казано че пулса е еднакъв. Но че е учестен и в двата случая, означава че и в двата случая енергоразхода е повишен.
За връзката пулс-енергоразход, не ми се преразказват цели научни статии, погледни тези две:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12868043
https://www.unm.edu/~lkravitz/Article folder/caloricexp.html
02.05.17
17:47
казано от Димо на 02.05.17, 17:39:
Никъде не е казано че пулса е еднакъв. Но че е учестен и в двата случая, означава че и в двата случая енергоразхода е повишен.
За връзката пулс-енергоразход, не ми се преразказват цели научни статии, погледни тези две:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12868043
https://www.unm.edu/~lkravitz/Article folder/caloricexp.htmlц
Няма и смисъл, човек,аз не споря с теб,само си изказвам мнението........поздрави ман,продължавам да чета с интерес.
02.05.17
17:55
Много по-важно е как точно си го вдигнал тоя пулс, какви пикове е имало, колко често са били, колко време си бил максимално близо до МСЧ и други такива неща.
Сигурен съм че и това е от значение, само в каква пропорция не съм сигурен. Надявам се познаването и прилагането на тези принципи да не е задължително условие за показването на едни банални плочки лятото за плажа 😄
02.05.2017 - вторник
Дефицит за деня: 648 Ккал
Общо дефицит: 12270 Ккал
АКТИВНОСТ:
- велосипед
- фитнес
Велосипеда по- спокойно и в двете посоки, фитнеса гърди, бицепси и корем веднага след работа, че после имахме именник вкъщи. С ботите, с които карам, гледаха ме като някакво извънземно 😄
Много припряно и с каквото е свободно в момента, та не помня много добре повторения и килограми:
гърди средна част дъмбели 5х5@35
бицепс дъмбели 3х3@25
гърди долна част на една машина 5х5@180 (усилието е като от кофички с двайсетина кг)
бицепс чуково дъмбели 4х6@22
гърди горна част щанга 4х6@60 кг
коремни от наклон 4х10@20
флайс 5х5@22
сс бицепс 5х5@22
И толкоз за половин час. Ръцете самостоятелно ги тренирам рядко и днес ги усещам напрегнати.
Пак си легнах в 2 и нещо, д*йба...
И да не остане неразказана една изключително противна и непочтена маркетингова тактика от ужким сериозна фирма - Орифлейм.
Та тези Орифлейм са спонсори на Маратон Пловдив 2017. Като такива, имат шатра на старта. И в тази шатра, освен че нормално си предлагат продуктите и си ги рекламират, се помещават и едни лелки, които като ни видяха мен, сина ми и една симпатична млада колежка, с която бяхме там да си вземем стартовите пакети, и веднага едната се лепна при нас.
- Да Ви предложа да участвате в една анкета, в която можете да спечелите награда от Офирлейм!
- ОК
и питат разбира се Стефка:
Спортувате ли, храните ли се здравословно и още няква там глупост и пишат резултатите. Дайте си и телефона да ви се обадим ако печелите.
Аз казвам че и аз бих искал да участвам в анкетата и тази: ОК разбира се, ще запиша телефона. И пише на същото анкетно листче където е попълнила на Стефка. Казвам: ама как така ся, моите отговори са различни. “Еми няма нищо ся, кажете си телефона” И мен ми светна лампичка. Ай, викам си: нищо няма да спечеля, ама както и да е, кой знае и наградите им какви са, ама пак не е правилно.
И след 2 дни Стефка ми се оплаква: “Тея от Орифлейм ми се обаждат: Честито! Спечелихте! Изберете си награда - едисикакво или масаж на няква си там машина.” Избира масажа и отива където са ѝ казали. Там я чакат 2 промоутърки и я почват: Купете си тва, купете си онва, бутат ѝ някви неща в ръцете, “Ма няма ли ся да си купите мегапродукта ни на мегацена от едисиколко лева, така и така сте дошли. Или поне да ви направим дилърка? Не искате ли да печелите допълнително пари?”
Тя е възпитано и търпеливо момиче, и тактично им отказва в продължение на някво време и накрая им казва: нищо не желая, искам да си ползвам наградата масаж едисикакъв. “Еми то няма да може днес, че машината нещо май е развалена!”
Хаха... баси, да не сме 90-те на миналия век/хилядолетие? Централата на Орифлейм/Oriflame (за търсачките) дали подозират за маркетинговите практики в милата ни татковина и дали са ОК с тях? Жалка история, измамници на дребно. Спонсори ми били...
03.05.17
11:34
казано от Димо на 03.05.17, 10:29:
И да не остане неразказана една изключително противна и непочтена маркетингова тактика от ужким сериозна фирма - Орифлейм.
Та тези Орифлейм са спонсори на Маратон Пловдив 2017. Като такива, имат шатра на старта. И в тази шатра, освен че нормално си предлагат продуктите и си ги рекламират, се помещават и едни лелки, които като ни видяха мен, сина ми и една симпатична млада колежка, с която бяхме там да си вземем стартовите пакети, и веднага едната се лепна при нас.
- Да Ви предложа да участвате в една анкета, в която можете да спечелите награда от Офирлейм!
- ОК
и питат разбира се Стефка:
Спортувате ли, храните ли се здравословно и още няква там глупост и пишат резултатите. Дайте си и телефона да ви се обадим ако печелите.
Аз казвам че и аз бих искал да участвам в анкетата и тази: ОК разбира се, ще запиша телефона. И пише на същото анкетно листче където е попълнила на Стефка. Казвам: ама как така ся, моите отговори са различни. “Еми няма нищо ся, кажете си телефона” И мен ми светна лампичка. Ай, викам си: нищо няма да спечеля, ама както и да е, кой знае и наградите им какви са, ама пак не е правилно.И след 2 дни Стефка ми се оплаква: “Тея от Орифлейм ми се обаждат: Честито! Спечелихте! Изберете си награда - едисикакво или масаж на няква си там машина.” Избира масажа и отива където са ѝ казали. Там я чакат 2 промоутърки и я почват: Купете си тва, купете си онва, бутат ѝ някви неща в ръцете, “Ма няма ли ся да си купите мегапродукта ни на мегацена от едисиколко лева, така и така сте дошли. Или поне да ви направим дилърка? Не искате ли да печелите допълнително пари?”
Тя е възпитано и търпеливо момиче, и тактично им отказва в продължение на някво време и накрая им казва: нищо не желая, искам да си ползвам наградата масаж едисикакъв. “Еми то няма да може днес, че машината нещо май е развалена!”Хаха... баси, да не сме 90-те на миналия век/хилядолетие? Централата на Орифлейм/Oriflame (за търсачките) дали подозират за маркетинговите практики в милата ни татковина и дали са ОК с тях? Жалка история, измамници на дребно. Спонсори ми били...
същото ми се случи на мен в някоя от веригите магазини попълних анкетна карта,звъннаха че съм спечелил някакви тенджари.Аз даже платих на детегледачка за да мога да отида,защото съпругата ми беше на работа и същата работа някакви промотъри.На мен поне ми дадоха някакъв тирбушон.
Явно е обичайна практика, макар и абсолютно непочтена в моите очи.
Искам само да помоля да не се цитират цели и без това дългите ми постове, че става съвсем нечетима стена от текст.
03.05.2017 - сряда
Дефицит за деня: няма - 800 Ккал над лимита
Общо дефицит: 11470 Ккал
АКТИВНОСТ:
- велосипед
- фитнес
Хроничното недоспиване и започващия силен сезон с неизбежните нерви и стрес си казаха своето под формата на няколко вида сладки. Пак де, можеше и по- зле да е, горе- долу навреме се спрях 🙂
Велосипеда истинско удоволствие, вятъра е топъл и мирише на сладко от цъфналите акации и кестени.
Фитнеса импровизиран. Рамо, трапец, малко крака и малко корем.
Забелязвам проблем във фитнеса, че отивам в залата веднага след работа и преди да стигна до вкъщи. Следователно ръцете и гърдите и краката са ми поуморени от карането. Снощи си викам: ще пробвам дали наистина мога 70 на раменна преса... братче, едва някакви серии и накрая единици на 60. После на повдигането на щанга 100 кг за трапец, после без да пускам щангата и за прасец, на четвъртата серия по 10 повторения всяко и ми отказа предмишницата на дясната ръка. Забелязах, че след каране дясната ръка ми е по- слаба, а иначе съм десняк. Има го това, че при каране градско дясната ръка работи повече - там е задната спирачка.
04.05.17
09:33
казано от Димо на 03.05.17, 10:19:
Сигурен съм че и това е от значение, само в каква пропорция не съм сигурен.
Колата ми е 300 коня, вдига макс 260 км/ч.
Да, ама колко е максималния въртящ момент, на какви обороти го достига, на какви оборти достига тая максимално мощност от 300 коня, как се засичат и къде се засичат двете диаграми, скоростите с какви предавателни числа са, колко са...Те и твоите пропорции на пулс/натоварване са така. Видгам толкова пулс, значи горя много.
В продължение на автомобилната асоциация, при същата тази 300 коня кола, или при някоя фиестичка, не е ли разхода пряко свързан с оборотите? Не гори ли всяка кола повече при по- високи обороти и да гори по- малко на по- ниски обороти?
04.05.17
10:09
Не.
Май не разбираш много от коли 🙂
Аз разбирам, че кола/организъм може да гори и много повече, ако ги форсираш и т.н., но нещото, което искам да кажа аз е че не можеш да ги накараш да горят николко или нищожно и незначително количество. Колкото и полекичка да караш, до морето ще изгориш 10-15 литра нафта. Колкото и полекичка да вдигаш 20 тона, ще изгориш някакви калории.
Че има за всеки двигател/скоростна кутия оптимални обороти/скорост, където е най- икономична или най- мощна знам. Но и че има зависимост (айде, да не е съвсем пряка и директна, но зависимост има) между разхода и оборотите също знам. 🙂
04.05.17
10:19
Като знаеш толкова, кажи кога е най-икономична една кола? 🙂
Изобщо не претендирам да знам много. По мои наблюдения около 120 км/ч, което е 2000 оборота на пета на моята кола 🙂 Иначе съм чувал за 90 км/ч на по- ниски обороти. Забелязал съм че като вдигам оборотите, разхода се качва също. За 140/км/ч скача на 3000 оборота, а за разхода с 1-2 литра.
А ти не каза, може ли кола да стигне до морето и да не изгори нищо, или да вдигнеш 20 тона и енергоразхода ти да е никакъв? Защото сякаш казваш: какви са ти тренировките, нищо не гориш. ОК, може и да не е колкото потенциално бих изгорил ако тренирах по супер метод, но не е нищо.