Димо сваля 28 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

04.05.17
10:44

Не, най-икономична е когато работи на празен ход 😄
Ако не е на празен ход е най-икономична, когато е на оборотите на максималния въртящ момент във възможно най-директната предавка.

Тренировките ти са такива, че енергоразхода ти е минимален. Това се опитвам да ти кажа. Имаш активности, които са аналогични с празния ход при автомобила, а се осланяш на това, че имаш едикавка си мощност и си го изфорсирал няколко пъти.
Както автомобила може да е икономичен или да гори много, така и тялото, само че трябва да знаеш с точност кое и защо, иначе се осланяш на скоростомер, пък не отчиташ къде по-важни характеристики.

Това чисто механически предадено. Да не застъваме темата за различните енергообезпечаващи механизми и хормоните...Там ти още повече се отдалечаваш от оптималния режим.

Грешния подход при сметките даже съвсем и не искаш да го приемеш за такъв.

Bart Simpson

04.05.17
11:27

Въртящия момент на двигателя в тялото най-общо може да се асоциира с дължината на ръката при някои упражнения,колкото е по-дълго рамото толкова по-тежко е за изпълнение упражнението.Затова 1.60 тапишок прави по 50 кофи.

04.05.17
11:28

А на празен ход, ако форсираш двигателя ще гори ли повече отколкото ако е на ниски обороти? Това за връзката между повишения пулс и повишения разход.

Както много пъти казах, аз не претендирам да знам точно колко горя, но според мен порядъка е правилен. На какво базирам предположенията си. На труда, изследванията и измерванията и формулите, които са изведени на тяхна база за да се приемат за верни. Има си МЕТ единици, има си формули за изчисляване на калориите от бягане например, има си формули за изчисляване на изразходената енергия базирана на пулса. Според теб всички тези трудове и формули грешни ли са и с колко?

Аз няколко пъти те питах колко според теб ми горят различните активности за да мога да си ги смятам ако реша по твоите предвиждания, но ти всеки път ми казваш че са пренебрежимо малки и че не са оптимални, а аз не съм съгласен в частта че са пренебрежимо малки и съм съгласен че не са оптимални. И все пак - колко според теб съм изгорил за 5км бягане за 30 мин на 92 кг например? Според формулите са 450 Ккал, според пулсомера са 480 примерно. Според теб колко са?

04.05.17
11:34

Колата е най- икономична при включена последна предавка при движение по енерция .

Bart Simpson

04.05.17
11:36

казано от Иван Марков на 04.05.17, 11:34:

Колата е най- икономична при включена последна предавка при движение по енерция .

инерция,затова на шеста и казват-икономична

04.05.17
11:39

Според мен даже колата е най- икономична, когато не работи изобщо и не е твоя да не ѝ плащаш данъци, паркомясто и амортизация, но да кажем че това е съвсем друг аспект на разглежданата ситуация.

Един от нашите шофьори казваше: “Как така енергоспестяваща крушка? Ми тя харчи!”

Bart Simpson

04.05.17
11:45

Виж според мен тезата на Джеимс е не, че не харчи”твоета кола”,а че не и засичаш правилно разхода.
Той обяснява,че разхода е различен при различен път,различен двигател.
Например една корса 1 литър в градът ще харчи малко при постоянно спиране и тръгване,но на магистрала ще поддържа много по-голям разход от един 1.9tdi,които има много по-голям КПД.Гореспоменатия тапишок ще направи 50кофи и ще изхарчи единица енергия,а ти с твоета дължина на рамо ще изхарчиш две единици енергия.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 04.05.17 11:47.

04.05.17
11:51

казано от Димо на 04.05.17, 11:28:

И все пак - колко според теб съм изгорил за 5км бягане за 30 мин на 92 кг например? Според формулите са 450 Ккал, според пулсомера са 480 примерно. Според теб колко са?

A замислял ли си се дали това не зависи от адаптацията? Не е ли възможно човек, който не е бягал с години да изгори 600, а някой, който бяга ежедневно например 200? Защото като говорим пак за личен опит- аз например за 2 месеца с тежки и обемни клекове качих 7 кг без да увеличавам калорийният прием, това как се връзва с теорията?

04.05.17
11:53

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 11:27:

Въртящия момент на двигателя в тялото най-общо може да се асоциира с дължината на ръката при някои упражнения,колкото е по-дълго рамото толкова по-тежко е за изпълнение упражнението.Затова 1.60 тапишок прави по 50 кофи.

Не. Това пък как го измисли?

А на празен ход, ако форсираш двигателя ще гори ли повече отколкото ако е на ниски обороти? Това за връзката между повишения пулс и повишения разход.

Малко повече, но не колкото на тези обороти на първа или на трета в движение.

Както много пъти казах, аз не претендирам да знам точно колко горя, но според мен порядъка е правилен. На какво базирам предположенията си. На труда, изследванията и измерванията и формулите, които са изведени на тяхна база за да се приемат за верни. Има си МЕТ единици, има си формули за изчисляване на калориите от бягане например, има си формули за изчисляване на изразходената енергия базирана на пулса. Според теб всички тези трудове и формули грешни ли са и с колко?

Порядъка - да, правилен е. Няколко стотин калории са, ама дали са 400 или 200, или пък 700 - е те тук грешиш. Тоест даже не ти, ами извелите формулите. Защото формулите са извеждани в контролирана среда, със средностатистически модел, с определено натоварване, без отчитане на много тънкости. Но не са аксиоми.

Аз няколко пъти те питах колко според теб ми горят различните активности за да мога да си ги смятам ако реша по твоите предвиждания, но ти всеки път ми казваш че са пренебрежимо малки и че не са оптимални, а аз не съм съгласен в частта че са пренебрежимо малки и съм съгласен че не са оптимални. И все пак - колко според теб съм изгорил за 5км бягане за 30 мин на 92 кг например? Според формулите са 450 Ккал, според пулсомера са 480 примерно. Според теб колко са?

Пропуснал съм да ти кажа явно. Не повече от 300. Тренировките ти във фитнеса - не повече от 250. За колелото идея си нямам, не съм се интересувал. Като добавиш и грешния подход в образуването на КБ и ей ти разминаването. Като добавиш кортизола, като добавиш хаотичността...Да, режейки приема на храна все ще стигнеш до плочки, ама на каква цена и защо по трудния начин?
То си е твоя работа де, но аз бих заложил на съвсем, съвсем различен подход.

04.05.17
11:56

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 11:45:

Виж според мен тезата на Джеимс е не, че не харчи”твоета кола”,а че не и засичаш правилно разхода.
Той обяснява,че разхода е различен при различен път,различен двигател.
Например една корса 1 литър в градът ще харчи малко при постоянно спиране и тръгване,но на магистрала ще поддържа много по-голям разход от един 1.9tdi,които има много по-голям КПД.

ОК, съгласен съм че не засичам правилно разхода. Но с колко? И ясно че различните двигатели са различни, но съм сигурен че и при автомобилите има някакви формули, на базата на които като се знае какво е КПД на един вдигател, колко тежи колата, с каква скорост се е движила и колко километра е изминала и да се знае ориентировъчно колко литра е изгорила. Корсата ще изгори различно в града и на дълго, но разликата няма да е 10 пъти, нали? Както и за дизеловия двигател разликата няма да е 10 пъти. И не може да е 1 литър в нито един от случаите? Или може?

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 11:45:

Гореспоменатия тапишок ще направи 50кофи и ще изхарчи единица енергия,а ти с твоета дължина на рамо ще изхарчиш две единици енергия.

На тапишока и максималния му пулс ще е друг, и килограмите ще са му други, като следствие и пулса му за да направи тези 50 кофи ще е различен и дори и некалибриран пулсомер ще направи разликата, а калибриран ще я направи и доста точно според мен.

Bart Simpson

04.05.17
12:02

Въртящият момент се определя от сила по рамо,налягането в цилиндъра по площа на буталото.В нашият случей дължината на рамото е мотовилката,която предава налягането на коляновия вал.
Малко илизам от темата,но искам да обясня какво имах предвид,а именно:
Потенциалната и кенетична енергии на предмет(гира,дъмпел)в края на дълък лост(човешка ръка)са значително по-големи от в същото положение на къс лост:
Архимед:
“Дайте ми достатъчно дълъг лост и ще повдигна света”.
Като в нашия случеи лоста се използва без опорна точка защото в единия край,а именно човешкото рамо,това на лоста е нула.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 04.05.17 12:09.

04.05.17
12:09

Чисто физически е векторното произведение на радуис-вектора и силата.
Когато става въпрос за не-физически и сравнено между показателя в автомобила и упражнение изпълнено с тежест е максималната такава, тоест 1 ПМ на движението. Не е съвсем коректно, но е достатъчно описателно и приложимо за практически нужди.

Къде ги намеси тия потенциална и кинетична енергия пък сега...И да знеш, че лост без опорна точка няма. Има еднораменен и двураменен. Дано нервака не чете тука, че и без това го боли кръста и вдига кръвно 😄

Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.05.17 12:15.

Bart Simpson

04.05.17
12:16

По високото ниво на кинетична и потенциална енергии изискват по-голямо усилие за преодоляването им имах в предвид.
На един метален прът дълъг10 метра и теоретично неугаваем,ако на края му вържеш 20кг гира ще успееш ли да я вдигнеш от другия край?

Bart Simpson

04.05.17
12:17

ми да пие хапчета

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 04.05.17 12:22.

04.05.17
12:29

казано от James Hinks на 04.05.17, 11:53:

Порядъка - да, правилен е. Няколко стотин калории са, ама дали са 400 или 200, или пък 700 - е те тук грешиш. Тоест даже не ти, ами извелите формулите. Защото формулите са извеждани в контролирана среда, със средностатистически модел, с определено натоварване, без отчитане на много тънкости. Но не са аксиоми.

Ясно че не са аксиоми и са нещо усреднено, но то и аз съм един средняк. Сигурно формулите за изминато разстояние, скорост и лично тегло няма да са верни за някой календжин, който бяга по цял ден цял живот, но ако си сложи пулсомера и си го калибрира сигурно дори и на него ще му отчете сравнително верно.

казано от James Hinks на 04.05.17, 11:53:

Пропуснал съм да ти кажа явно. Не повече от 300. Тренировките ти във фитнеса - не повече от 250. За колелото идея си нямам, не съм се интересувал. Като добавиш и грешния подход в образуването на КБ и ей ти разминаването. Като добавиш кортизола, като добавиш хаотичността...Да, режейки приема на храна все ще стигнеш до плочки, ама на каква цена и защо по трудния начин?
То си е твоя работа де, но аз бих заложил на съвсем, съвсем различен подход.

ОК, ще пробвам да си го смятам бягането по твоите цифри. А иначе как разбираш че са 300 а не 450? Имаш ли уред, с който да си мерил и така да знаеш колко горят различните хора?

Във фитнеса... сега пак някой ще каже че колко тона вдигам и колко интензивно за времето ми във фитнеса не е много голям ориентир, и разбира се аз не съм смятал или засичал на другите трениращи във фитнеса тежестите и времето, но ако аз горя по 250 Ккал за час от моите тренировки с моя интензитет, тези другите сигурно трябва да генерират, вместо изразходват калории тренирайки, защото не съм видял нито един да тренира с моята интензивност, съответно не съм видял и никой с повече от малки петна под мишниците пот, а моите тениски обикновено мога да ги изстисквам и тече вода от тях. Да, не е съвсем точен показател, но е показател.

Според теб къде греша в определянето на КБ? Смятам го по най- популярните формули и слагам коефициент 1.2 за работа на бюро.

Иначе да, сигурно не е оптималния вариант и е трудно, аз мога да го кажа със сигурност това. Колко мислиш че ще е по- лесно ако ги правя нещата по твоя система?

Bart Simpson

04.05.17
12:35

Лостовете не са еднораменнен и двураменнен,а едностранен и двустранен.Мнението ми беше от обяснителен, а не определителен характер.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 04.05.17 12:38.

Bart Simpson

04.05.17
12:42

Димо,ако,както смятам,искаш да се приближиш максимално близо до правилното изчисляване на енерго-разхода си ще трябва във уравнвнието си да вложиш и още един компомент,а именно-обем и функция на бял дроб.И като цяло ако се осланяш на потене и пулс за въпросното изчисление белодробната функция е много определящ фактор.От нея и от еритроцитната,така ще го кажа-товароподемност се определя пулса при усилие в тялото.
Съотношението пулс-енергоразход,не е и никога няма да бъде константа.
Някога правил ли си си изследване за преброяване на формените елементи и обем на бял дроб,направи си и ако си във норма можеш да продължиш да смяташ,ако не да направиш корекции.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 04.05.17 13:00.

04.05.17
13:33

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 12:16:

По високото ниво на кинетична и потенциална енергии изискват по-голямо усилие за преодоляването им имах в предвид.
На един метален прът дълъг10 метра и теоретично неугаваем,ако на края му вържеш 20кг гира ще успееш ли да я вдигнеш от другия край?

Тоест ако сложиш подложки под щангата на тяга(защото спрямо пода, това е позицията с по-голяма потенциална енергия), то ще ти трябва по-голямо усилие да преодолееш тежестта, така ли 😄 Или колкото по-бързо изпълниш дадено повторение, тоест увеличиш кинетичната енергия на щангата, толкова по-трудно ще го завършиш? 😄 😄

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 12:35:

Лостовете не са еднораменнен и двураменнен,а едностранен и двустранен.Мнението ми беше от обяснителен, а не определителен характер.

А бе лостовете са от първи и втори род, чисто теоретично.

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 12:02:

Въртящият момент се определя от сила по рамо,налягането в цилиндъра по площа на буталото.В нашият случей дължината на рамото е мотовилката,която предава налягането на коляновия вал.

Не, не се определя от налягането върху буталото. Нито от дължината на мотовилката. Определя се като максималната сила, която може да бъде приложена в края на прът с дължина един метър, чийто друг край е фиксиран в края на коляновия вал, перпендикулярно на оста на въртене.

Не се пробвай на Физика, не става, дори и мега бръзо да можеш да сверяваш с гугъл 🙂

04.05.17
13:44

казано от Димо на 04.05.17, 12:29:

ОК, ще пробвам да си го смятам бягането по твоите цифри. А иначе как разбираш че са 300 а не 450? Имаш ли уред, с който да си мерил и така да знаеш колко горят различните хора?

От практиката ми, която определено е много богата.

Във фитнеса... сега пак някой ще каже че колко тона вдигам и колко интензивно за времето ми във фитнеса не е много голям ориентир, и разбира се аз не съм смятал или засичал на другите трениращи във фитнеса тежестите и времето, но ако аз горя по 250 Ккал за час от моите тренировки с моя интензитет, тези другите сигурно трябва да генерират, вместо изразходват калории тренирайки, защото не съм видял нито един да тренира с моята интензивност, съответно не съм видял и никой с повече от малки петна под мишниците пот, а моите тениски обикновено мога да ги изстисквам и тече вода от тях. Да, не е съвсем точен показател, но е показател.

Димо, ти първо си далеч от интензивното трениране. Ама като ти кажа далеч, значи разбирай, че примерно си се качил на върха на Джендем тепе(защото е най-високото място в Пловдив, а ти със сигурност си най-интензивно трениращия у вас), а интензивното трениране е някъде на върх Ботев - виждаш го при хубаво време, ама и да тръгнеш натам веднага, няма да успееш да стигнеш преди да се развали времето.
Второ, защо си мислиш, че потенето е показател? Аз например ще направя тренировка, от която няма да се изпотя, а ти даже няма да може да я докараш до средата. От същата тренировка Ронката например ще плувне в пот и ще я завърши с резерв.
Трето, ти правиш тяга с 90 кила, лежанка със 100, къде я виждаш тая интензивност? Да не говорим за останалия пълнеж...

Според теб къде греша в определянето на КБ? Смятам го по най- популярните формули и слагам коефициент 1.2 за работа на бюро.

Ей я първата грешка. Тоя коефициент.

Иначе да, сигурно не е оптималния вариант и е трудно, аз мога да го кажа със сигурност това. Колко мислиш че ще е по- лесно ако ги правя нещата по твоя система?

Колко точно не мога да ти кажа, но поне с доста по-малко излишни неща и стрес.
Друг въпрос е колко ще успееш да го направиш, защото за теб такова нещо означава тотална реорганизация.

04.05.17
13:47

Като в нашия случеи лоста се използва без опорна точка защото в единия край,а именно човешкото рамо,това на лоста е нула.

Не е без опорна точка, залавната точка на сухожилието не е точката на въртене.

04.05.17
14:32

казано от James Hinks на 04.05.17, 13:44:

Ясно че имаш пребогата практика и опит с много трениращи, но като питам една продавачка как може да гребне с черпака и да ми сложи на кантара точно 300 гр маслини, тя ми казва: “Ами момче, аз по цял ден сипвам маслини, имам опит” Но опита ѝ се базира на безброй много пъти ползване на измервателния уред кантар, където работата е ясна - той тегли и показва теглото. Ясно че си тренирал много хора и си следил проследимите данни - колко им се увеличава силата, колко им се увеличават обиколките, колко по- бързо бягат в следствие на едисикакви тренировки. Въпроса ми към теб беше как си измервал колко калории горят тези хора в безбройните си тренировки за да добиеш поита да можеш и без измервателен уред да имаш правилната преценка в това конкретно отношение - изгорените калории при различни тренировки.

Димо, ти първо си далеч от интензивното трениране. Ама като ти кажа далеч, значи разбирай, че примерно си се качил на върха на Джендем тепе(защото е най-високото място в Пловдив, а ти със сигурност си най-интензивно трениращия у вас), а интензивното трениране е някъде на върх Ботев - виждаш го при хубаво време, ама и да тръгнеш натам веднага, няма да успееш да стигнеш преди да се развали времето.
Второ, защо си мислиш, че потенето е показател? Аз например ще направя тренировка, от която няма да се изпотя, а ти даже няма да може да я докараш до средата. От същата тренировка Ронката например ще плувне в пот и ще я завърши с резерв.
Трето, ти правиш тяга с 90 кила, лежанка със 100, къде я виждаш тая интензивност? Да не говорим за останалия пълнеж...

Добре, аз и нямам претенции че сравнен с теб или Ронката много интензивно тренирам. (Макар че за мен интензитет е малки почивки и повече повторения за определено време, което резултира в по- голям тонаж на час грубо казано, а тук във форума съм срещал и други тълкувания). Аз се сравнявам с другите трениращи в залите, в които съм ходил. И килограмите ми може да са малки, но са съпоставими с килограмите с които тренират другите от фитнеса и накрая те са вдигнали 3 пъти по- малко желязо от мен. И ако аз съм изгорил 250 Ккал, те колко трябва да са изгорили? Изобщо не си меря силата с теб или някой друг, аз изобщо не мога да вдигна колкото вдигаш ти, нали все пак трябва да тренирам нещо докато порастна колкото теб 😄

В тази връзка, колко калории гори Ронката примерно от различните си тренировки?

Т.е. да го махна ли? Или е много висок или много нисък? Нали имам някакъв енергоразход като ходя, като стоя прав, като си навиквам подчинените, като мятам пържоли на скарата, иначе БМР е разхода ако само лежа в стайна температура?

Друг въпрос е колко ще успееш да го направиш, защото за теб такова нещо означава тотална реорганизация.

А, по- малко стрес ще ми дойде идеално. Но в случая е Москва не вярва на сълзи. Все не мога да си представя че ще тренирам по - малко и ще ям повече и ще изкарам плочки. Но ако се отчаям че по моя начин не става, в отчаянието си хората са склонни да търсят спасение и в неща, които преди са им се виждали абсурдни, ща- не ща ще пробвам и така. 🙂

Bart Simpson

04.05.17
14:50

казано от James Hinks на 04.05.17, 13:33:

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 12:16:

Тоест ако сложиш подложки под щангата на тяга(защото спрямо пода, това е позицията с по-голяма потенциална енергия), то ще ти трябва по-голямо усилие да преодолееш тежестта, така ли  Или колкото по-бързо изпълниш дадено повторение, тоест увеличиш кинетичната енергия на щангата, толкова по-трудно ще го завършиш?

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 12:35:

А бе лостовете са от първи и втори род, чисто теоретично.

Не, не се определя от налягането върху буталото. Нито от дължината на мотовилката. Определя се като максималната сила, която може да бъде приложена в края на прът с дължина един метър, чийто друг край е фиксиран в края на коляновия вал, перпендикулярно на оста на въртене.

Не се пробвай на Физика, не става, дори и мега бръзо да можеш да сверяваш с гугъл

искаш да кажеш,че дължината на мотовилката не е от значение за SI?ха.

Bart Simpson

04.05.17
14:57

Ясно е,че си всеобщопризнат капацитет и имаш доста богата култура,но за ДВГ има още информация,която може да ти бъде полезна.

04.05.17
15:11

Ами аз примерно съм проверявала числата за това и онова като калории.  И повечето не ги пиша както си е.  Примерно,  тренировката ми по кик-бокс без загрявката е 60мин.  Ако си пиша 60мин кик-бокс,  това са 440 калории.  (Да, за ноето тегло) Дори сега,  когато тренирам адски интензивно си смятам 200 калории.  За моята кръгова броя 60 калории,  и следя кантара и храната.  Честно казано,  смятам,  че с моите модификации (най-обикновено делене на две), сметките са далеч по-вярни. //Не от твоите,  а ако пиша дадените стойности. //
Всъщност установявала съм,  че мога да ям далеч повече без да качвам,  но това не значи,  че на по-малко от разхода си ще свалям.
Опитвам се да кажа,  че калорийния прием за поддръжка не е точно число,  а интервал.

Мнението беше редактирано от Ади на 04.05.17 15:16.

04.05.17
16:13

И аз бях много консервативен в писането преди да си взема пулсомера. Но ми направи впечатление, че много често цифрите си съвпадат. Или пък ако се разминават, пиша по- ниската. Надето се шегуваше, че ако не са те видяли да го ядеш, няма калории. По същия начин човек може да си пише тренировка, само защото е влезнал във фитнеса и е почнало времето да му тече.

От една страна, във форумите на МФП много от хората казват, че не си пишат калориите от тренировките, а ги смятат за приятен бонус, но аз им гледам тренировките на тези, които пишат - 30 минути дог уолкинг, 50 минитс хаускийпинг, етц. Има и фракция, които пишат точно като теб - наполовина от това, което програмата им казва. От друга страна пък официалния гайд на МФП и други фитнес- гурута от интернета казват, че ако е над 10% от дневния ти прием разхода, трябва да го пишеш, което на мен ми звучи логично. Някой, който не яде и само лежи със сигурност ще е в по- малък калориен дефицит от някой, който пак не яде, но и тренира по 2-3 часа на ден.

Относно тренировките по кик бокс, в моя случай по бокс, си ги пиша, като ги разбивам. Пиша си бягането от фазата на загряването (има часовник и знам колко време сме бягали лек тръст, знам колко време спринтове и т.н.), после ако сме имали спаринги пиша минутите от спарингите, ако сме имали кардио си пиша колко минути сме скачали на въже, ако имаме чували, пиша колко рунда чували, ако сме имали кръгови тренировки тип кросфит, пиша кръгова тренировка. Не е съвсем “тренировка бокс едисиколко минути” и квото покаже.

Абсолютно съм съгласен, че тялото не е точна наука. Ясно е че има някакви граници където сваля, някакви граници, на които си запазва хомеостазата и някакви граници на които качва, не са фиксирани цифри.

Пак казвам, ще пробвам период от 2 месеца, ако много ми се разминават нещата с реалните резултати, ще търся промени.

04.05.17
16:36

Одеве пропуснах да коментирам и за потенето. Да, в голяма степен е генетично кой колко се поти и също и външната температура зависи, и нивото на хидратация, и стрес и други неща, но всъщност директната калориметрия е измерването на отделената температура в следствие на изгорените калории и за мен връзката изгорени калории - повишена температура - повишена нужда от охлаждане (и чрез потене) е праволинейна.

Bart Simpson

04.05.17
16:47

Затова и преди няколко дни ти казах,че аз се ориентирам по този показател.

казано от Димо на 04.05.17, 14:32:

Макар че за мен интензитет е малки почивки и повече повторения за определено време, което резултира в по- голям тонаж на час грубо казано, а тук във форума съм срещал и други тълкувания).

Това е масовото, погрешно, разбиране за интензивност. Всъщност, с този показател, който ти гледаш се измерва плътност на тренировката. Колкото по-малки почивки между сериите - толкова по-голяма плътност.

Под интензивност ( intensity ) правилно е да се разбира % от ПМ за дадено упражнение. Да кажем, че хипотетичния ти 1 ПМ за мъртва тяга е 150кг ( аз съм сигурен, че ще можеш и повече, но чисто хипотетично ). В последната ти тренировка с мъртва тяга имаш 5х5х90. 90кг са 60% от 1 ПМ. Това е доста нисък интензитет. За 5х5, за да е интензивна тренировката, трябва да правиш поне на около 80 и нагоре процента. Въпреки че примера не е много удачен, защото тягата по принцип не ми допада, като упражнение, с което да правя такъв голям обем.

Аз се сравнявам с другите трениращи в залите, в които съм ходил. И килограмите ми може да са малки, но са съпоставими с килограмите с които тренират другите от фитнеса и накрая те са вдигнали 3 пъти по- малко желязо от мен. И ако аз съм изгорил 250 Ккал, те колко трябва да са изгорили? Изобщо не си меря силата с теб или някой друг, аз изобщо не мога да вдигна колкото вдигаш ти, нали все пак трябва да тренирам нещо докато порастна колкото теб

Ами те по залите масово изобщо и не тренират, какво изобщо се сравняваш с тях 😄

Bart Simpson

04.05.17
19:13

Ако не си носят телефоните, няма какво да правят.

Dizzy

04.05.17
20:08

Айде сега.... Трябва да се правят и селфита чат-пат, лафче нещо... Не може само тренировки. Къде отива кефа!

05.05.17
12:07

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 14:50:

искаш да кажеш,че дължината на мотовилката не е от значение за SI?ха.

В Système international d’unités дължина на мотовилката няма. ха

казано от Bart Simpson на 04.05.17, 14:57:

Ясно е,че си всеобщопризнат капацитет и имаш доста богата култура,но за ДВГ има още информация,която може да ти бъде полезна.

Каквото ми е било нужно да науча за ДВГ съм го научил още като студент. Като почна да работя в сервиз, ще почна да търся допълнителна информация.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.05.17 12:07.

05.05.17
12:17

Ясно че имаш пребогата практика и опит с много трениращи, но като питам една продавачка как може да гребне с черпака и да ми сложи на кантара точно 300 гр маслини, тя ми казва: “Ами момче, аз по цял ден сипвам маслини, имам опит” Но опита ѝ се базира на безброй много пъти ползване на измервателния уред кантар, където работата е ясна - той тегли и показва теглото. Ясно че си тренирал много хора и си следил проследимите данни - колко им се увеличава силата, колко им се увеличават обиколките, колко по- бързо бягат в следствие на едисикакви тренировки. Въпроса ми към теб беше как си измервал колко калории горят тези хора в безбройните си тренировки за да добиеш поита да можеш и без измервателен уред да имаш правилната преценка в това конкретно отношение - изгорените калории при различни тренировки.

Не съм измервал, ползвал съм готови данни, които съм получил от хора, на които мога да се доверя като кажат нещо за трениране. Тези хора не пишат по Форуми, не продават пулсомери, не дават и много акъл. Те вадят елитни състезатели в продължение на много години, за това и им вярвам. Пък и техните данни съвпадат с опитните.

Добре, аз и нямам претенции че сравнен с теб или Ронката много интензивно тренирам. (Макар че за мен интензитет е малки почивки и повече повторения за определено време, което резултира в по- голям тонаж на час грубо казано, а тук във форума съм срещал и други тълкувания). Аз се сравнявам с другите трениращи в залите, в които съм ходил. И килограмите ми може да са малки, но са съпоставими с килограмите с които тренират другите от фитнеса и накрая те са вдигнали 3 пъти по- малко желязо от мен. И ако аз съм изгорил 250 Ккал, те колко трябва да са изгорили? Изобщо не си меря силата с теб или някой друг, аз изобщо не мога да вдигна колкото вдигаш ти, нали все пак трябва да тренирам нещо докато порастна колкото теб

В тази връзка, колко калории гори Ронката примерно от различните си тренировки?

Не става дума за сравнение. Става дума за това, че грешно отъждествяваш показзанията на пулсомера с изгорените калории, при положение, че разписаната ти тренировка е някаква загрявка.
Ронката да гори преко сили 300-350. Дори и в тренировките, в които е клякал 7х210 кг.

Т.е. да го махна ли? Или е много висок или много нисък? Нали имам някакъв енергоразход като ходя, като стоя прав, като си навиквам подчинените, като мятам пържоли на скарата, иначе БМР е разхода ако само лежа в стайна температура?

Махни го. Тоя енергоразход го имаш, но той влиза в КБ, коефициентите в тези формули са доказано неверни.

А, по- малко стрес ще ми дойде идеално. Но в случая е Москва не вярва на сълзи. Все не мога да си представя че ще тренирам по - малко и ще ям повече и ще изкарам плочки. Но ако се отчаям че по моя начин не става, в отчаянието си хората са склонни да търсят спасение и в неща, които преди са им се виждали абсурдни, ща- не ща ще пробвам и така.

Не, няма да тренираш по-малко и да ядеш повече, поне не и в началото. Но ще е структурирано. А за стреса при теб трябва да започнеш с най-основното - съня.

05.05.17
18:25

Хмм, контраинтуитивно ми е на мен да правя дадено упражнение макар и на 90% от 1ПМ и да почивам по много и да си казвам на тренировката интензивна, ама явно такава е терминологията.

5х5@90 беше май деня след маратона и краката малко трудно ги сгъвах, та затова. Ще пробвам утре или в неделя на отпочинало да видя колко мога да вдигна макс тяга и вече ще слагам 80-90% от 1ПМ (персонального максимума ли е това?)

А “обем” е общо колко тона си вдигнал в тренировката или?

Да бе, на мен не са ми някаква определяща отправна точка другите трениращи в залата, но като гледам някои пичове как изглеждат и с какви килограми и колко айляшката тренират, и как слагат фитили за 80 кила тяга и се чудя как стават тея работи... После като се обърнат и им видя гърбовете целите гъсто нацъфкани от огромни акнета и ми минават някакви асоциации с непозволени в спорта вещества, но пък може и просто да си имат проблемна кожа или неподходящ душ-гел. Иначе и телефоните, и оживените им дискусии са на ниво. Интересно, че в тоя фитнес един не съм видял да си прави селфита, само фейсбука. В тая връзка Зукенберг бил единствения, на който майка му му казвала: Стига си се занимавал с тея глупости, виж си малко фейсбука! хаха

Сашо, аз още преди ти бях подметнал да намериш начин да си продадеш знанията на фирма производител на пулсомери. Или аналогичен начин да капитализираш от опита и познанията си.

В тая връзка днес снимах момчетата от професионален отбор по колоездене и ги питах дали ги мерят с уреди с маски на устата и те казаха че редовно. Питах ги за час в града със средно двайсетина км/ч ако карам колко калории би им показало, казаха 500. Питах ги и по колко въртят на ден, казаха 120 км средно, но извънградско.

Като си говорим за смятане на калориите, вчера на едни лостове се запознах с едно младо момче с видимо доста добра физика, на мен ми заприлича че нещо повече от лостове и фитнес спортува и той каза, че е тренирал години борба. Сигурно беше турче, защото българския не му беше майчин според мен. Та той не знаеше какво е “калория”.

Последните няколко дни сериозно работя върху съня. Поне по 6 часа 😄

казано от Димо на 05.05.17, 18:25:

Хмм, контраинтуитивно ми е на мен да правя дадено упражнение макар и на 90% от 1ПМ и да почивам по много и да си казвам на тренировката интензивна, ама явно такава е терминологията.

Хубавата тренировка е хем интензивна, хем плътна 🙂 Не е казано, че трябва да почиваш много, след 1 повторения на 90%, може да направиш веднага след това 1 повторение на 90% на друго упражнение за различна мускулна група. Примерно тяга и раменна преса/лег, клек и набиране, набиране и раменна преса, лег и обръщане и т.н. Както и не е казано, че трябва да работиш винаги с 1 повторение на 90+ %, за да гониш интензивност.

5х5@90 беше май деня след маратона и краката малко трудно ги сгъвах, та затова. Ще пробвам утре или в неделя на отпочинало да видя колко мога да вдигна макс тяга и вече ще слагам 80-90% от 1ПМ (персонального максимума ли е това?)

Да, хубаво е да си знаеш горе-долу ориентировъчните максимуми, като си правиш контролни от време на време. Най-малкото, така знаеш дали тъпчеш на едно място или прогресираш. Въпреки, че на теб силата не ти е цел, имай предвид, че всички други качества са производни най-вече на силата. Петко К. беше го писал някъде, че не може да очакваш да буташ 100 кила Х пъти и след 1 година пак да буташ 100 кила Х пъти и да очакваш, че си направил мускули ( освен ако не си свалил 20 кила примерно ).

А “обем” е общо колко тона си вдигнал в тренировката или?

Да, най-често под обем се разбира сбора от всички вдигнати килограми за серия, кръг, тренировка и т.н.

Да бе, на мен не са ми някаква определяща отправна точка другите трениращи в залата, но като гледам някои пичове как изглеждат и с какви килограми и колко айляшката тренират, и как слагат фитили за 80 кила тяга и се чудя как стават тея работи... После като се обърнат и им видя гърбовете целите гъсто нацъфкани от огромни акнета и ми минават някакви асоциации с непозволени в спорта вещества, но пък може и просто да си имат проблемна кожа или неподходящ душ-гел.

Да, сигурно е от душ-геловете 😄 Развалиха ги тея душ-гелове, едно време какви душ-гелове имаше 😄

И аз поскам салза за всички, които дърпат 80 кила тяга с колан и фитили.

06.05.17
00:46

Не е нужно да тренираш с 90%ПМ(ПМ е повторение максимум), нито пък е нужно да са единици, нито е задължително да стигаш непременно до откази във всяки подход на всяко движение, нито пък е нужно да не почиваш въобще в тренировката. Всъщност, самото понятие почивка е много размито, на някои им стига да се преместят от уред на уред, на други пък им трябва за време за подпиране, което е 3 пъти повече от чистото тренировъчно такова.

Carbohydrate

06.05.17
07:15

Всеки може да тренира, как то си иска, стига да постига това, което иска...това е ключово и на него трябва да се опира трениращия, като приоритет. Ако тренираш по ББ, то ПМ-а не е важен изобщо, друг е въпроса, че ти искаш да си като другите))...Боди фитнеса е това, което е))).....Там се натоварват мускулите по друг начин и се рекрутират спрямо физическото натоварване....При ББ тренировки, мускулите издържат натоварване, което им прилагаш и от което те растат.....това са тежести до 60-80% от ПМ в до 10 повторения. с не повече от 90 сек почивка мужду сериите....До като “силоваците” (като Александър Кръстев) тренират ЗА ПМ и там тренировките са други, при същите упражнения, които използват и ББ: по-малко повторения, по-големи почивки (до 10 мин...)......ако обаче “силовака” иска да притежава, така наречена “силова издържливост”, то тренировките също са различни, при същите упражнения - тук може да видиш дневника на Джеймс, като ориентир....

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 06.05.17 07:16.

Карбо, къде ме прати и ти мене при силоваците 😄 10 минути почивка 😄 Аз ако почивам повече от 2 минути изстивам и тряя си ходя.

Не съм съгласен, че за ББ не е важно ПМ. Порових се специално за това мнение на Петко, та го цитирам отново :

казано от Петко К на 10.09.15, 23:49:

казано от Gogo на 10.09.15, 16:25:

А в крайна сметка, важно е човек как се чувства след тренировка и кое го кара да се чувства така.

Ако целта на тренировката е да се чувстваш добре - ок. Ако искаш резултати, правиш това, което трябва, дори да не ти харесва.
Казвам го от позицията на човек, който знае какво да прави, но не го прави, защото не му харесва и съответно няма желания прогрес 😄

Едни тренират с цели физически, други с цели психически, при едни едното работи, при други не работи.

Всички тренировки в залата имат физически цели - сила, издръжливост и производните им.  А основните правила важат и работят за всички.

Някои обичат да помпят до изгаряне, други лежерно, трети тежко и криво, четвърти стриктно, пети друго...

Много хубаво, но това какво обича човек и какво има ефект са различни неща. И аз обичам да ям по 10 000 ккал. джънк, ама това няма добър ефект за релефа 😄

То ако беше ясно кое работи за всички и как, всичко това щяха да правят. Нямаше да се експериментира, нямаше да има хиляди програми и схеми.

Много отдавна е ясно кое и как работи, ама ако не се продават “нови” програми и методики, индустрията ще умре.

Специално за раменете, тези малки мускули, със сплитов начин на трениране, в ден за рамо, ако не ги докараш до това положение, все едно цяла тренировка си се почесвал по оная работа.

Не е въпроса да се докараш до изтощение, това е лесно и даже не изисква много усилия.
Въпроса е, след известно време такива тренировки какъв е ефекта? Имаш ли прогрес или не? Качваш ли мускули и сила, или не?

Не смятам, че нито аз, нито който и да е тук, може да се изкаже като последна истанция, от кое каква полза може да има, докато сам не го опита над себе си за определен период и не види разултатите над собственото си тяло.

Всяка програма, в която влагаш усилия и правиш с ентусиазъм и достатъчно време, ще има (някакъв) ефект. Обаче, за 10+ години във форума съм се убедил, че от даване на акъл няма никакъв ефект, така че наистина е най-добре сам да се убеди 🙂

казано от Петър на 10.09.15, 16:43:

Напоследък се заклеймяват всякакви други методики на трениране, освен силовите.

Ми като са неефективни, ще се заклеймяват 😄

Аз считам, че всички методики и начини на спортуване имат място под слънцето и би следвало да се приемат с необходимата доза уважение.

Айде да не са баш всички. Методики, които не носят нищо и са доказано неефективни  - няма как да се ползват с уважение.

Реших, че не е важно за мен вече колко килограма ще сложа на щангата, а чувството на удовлетворение от тренировката.

Най-голямата (само) заблуда е, че кг. на щангата са без значение. Ако е така, защо изобщо ходим в залата, ами не помпаме лицеви в къщи или с 2 кг. гирички? Пък и какво удовлетворение може да има от тренировки, при които липсва прогрес? 😄 Напомпването е хубаво нещо, ама лошото е, че изчезва бързо и след няколко часа си пак като преди.

И макар да съм все още в период на пречупване на мисленето, смятам, да го пречупя в тази посока и скоро да експериментирам с една типична билдърска програма с гиганстките му серии и всички там пинизи от по 3-4-5 упражения с неголеми тежести и контрол върху техническото изпълнение.

Еми за ефекта можеше да питаш тези от нас, които са го пробвали (много пъти) през годините, и така да не си губиш времето в безсмислени занимания 😄

Не ме разбирай погрешно, аз съм за техничното изпълнение. Силови тренировки не значи да правиш само единици, нито да буташ с такава техника, че само да местиш някаква тежест от точка А до т. Б. При тях става въпрос за силов прогрес - т.е., постепенно увеличаване на използваните тежести и от там натоварването в мускулите, но при спазване на правилна техника. Тренирай както искаш - сплит или не, тежко или леко, 1-3-5 или 10 упр. със супер техника и супер напомпване - накрая всичко се изчерпва до това, дали си станал по-силен. Ако примерно преди години си правил лежанка със 100 кг и сега пак възможностите ти се изчерпват със 100 кг. за същите повторения и със същата техника - не очаквай за това време да си качил маса в участващите в движението мускули, без значение колко супер серии си правил и колко си ги помпал през това време.

Carbohydrate

06.05.17
07:45

Точно така, ПМ-а не е важен, но това съвсем не означава, че не е необходим прогрес, за да растеш...Та, това е принципа - надграждане ( в случая, суперкомпенсацията е думата), където заедно със мускулната маса расте и моментния ПМ...НО той не е на първо място!!!, а следствие...улавяш ли разликата)
...и за лежанката от 100 кг в горния коментар, не е вярно....Ако миналата година правих 100 кг в едно повторение, а тази правя 30 повторения със 100 кг (като не съм тренирал с тежест повече от 100 кг), то разликата е очевАдна) - казва се “Русский жим”

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 06.05.17 07:50.

06.05.17
09:36

Аз и не почивам много, десетина раздишвания ако ми е заредена щангата или докато си зареждам новата. Времето ми е кът и все гледам максимално много неща да направя за краткото време, което успявам да отделя.

Дефиницията на “интензитет” ми е странно, защото според дефиницията, ако направя 10 повторения на 95% от ПМ за 1 час, по тази дефиниция, тренировката ми би била с висок интензитет, което на мен ми се вижда нередно, но айде - приемам че в тренировките значението на думата е по- друго от това, което съм свикнал да влагам и разбирам.

И кълна се че вчера видях човек да се дупи с колан и фитили на лост с дискове, които са по- леки от самия лост. 😄 И редовно ми заемат една от двете станции на клякане за да правят бицепс с олимпийския лост и 2х5 закачени на него.

За дискусията между Петко и Гого и после и Петър, съм с раздвоени чувства - мога да се съглася с всяка страна. И пак забелязвам, че всичко леко и негласно се измества в посока натрупване на мускули и сила и връзката помежду им, а бодибилдинг може да е изваяш тялото, което искаш като просто махнеш санировката 😄 Да се покажат мускулите, които си имаш отдолу. Аз май съм от този тип бодибилдъри.

И Васко, като даваш пример как преди година си правил едно повторение на 100 кг, а тази година 30 повторения си пропуснал ето това:

казано от Петко К на 10.09.15, 23:49:

Ако примерно преди години си правил лежанка със 100 кг и сега пак възможностите ти се изчерпват със 100 кг. за същите повторения и със същата техника - не очаквай за това време да си качил маса в участващите в движението мускули, без значение колко супер серии си правил и колко си ги помпал през това време.

Взимам малкия и отиваме на открития урок при Арман.

06.05.17
10:48

Обаче ако се замислиш върху същността на понятията интензивност и плътност, ще видиш, че са напълно логични.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 06.05.17 11:37.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1