06.05.17
10:50
Димо,интензивност и интензитет са различни неща.
Вие всъщност говорите за интензивност,а ти се опитваш да си го обясниш с интензитет и за това може би не ти се връзва.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 06.05.17 11:20.
казано от Bart Simpson на 06.05.17, 10:50:
Вие всъщност говорите за интензивност,а ти се опитваш да си го обясниш с интензитет и за това може би не ти се връзва.
Чакай сега... Интензитет могат да имат светлината или електрическото поле, но не и тренировката.
06.05.17
15:22
казано от Boby_ на 06.05.17, 14:41:
Вие всъщност говорите за интензивност,а ти се опитваш да си го обясниш с интензитет и за това може би не ти се връзва.Чакай сега... Интензитет могат да имат светлината или електрическото поле, но не и тренировката.
както и всяка друга вълна
казано от Bart Simpson на 06.05.17, 15:22:
Вие всъщност говорите за интензивност,а ти се опитваш да си го обясниш с интензитет и за това може би не ти се връзва.Чакай сега... Интензитет могат да имат светлината или електрическото поле, но не и тренировката.
Не се измъвай от въпроса. 🙂 Как точно се отнася това към тренировката?
06.05.17
16:53
казано от Boby_ на 06.05.17, 15:28:
казано от Bart Simpson на 06.05.17, 15:22:
Не се измъвай от въпроса. Как точно се отнася това към тренировката?
човек,виж неговият коментар,той нарича интензивноста -интензитет,не аз.
казано от Bart Simpson на 06.05.17, 16:53:
човек,виж неговият коментар,той нарича интензивноста -интензитет,не аз.
🙂 Да, прав си. Имам си принципи - не чета по-дълги от кратък абзац мнения на Димо, затова реших, че ти си автор на това твърдение. Извинявам се за което! 🙂
Проверих, явно грешката е моя, неправилно съм използвал интензитет, мислех че едното е прилагателното, другото съществителното, от което се образува (на английски, откъдето е заемка, са една и съща дума, нямат 2 думи). Не че така има по- голям смисъл поне за мен отнесено за тренировките, но както и да е.
За четенето, има и чукчи и чукчи, не е задължително едните да се интересуват от себеподобните или от различните.
11.05.17
00:55
Димас,защо изостави дневника,отдавна не си писал?
11.05.17
02:34
Boby_,виждаш ли какво правиш,демотивираш хората,другият път когато ти хеумне да си искрен,помисли дали ще помогне някому,мъдрост,хора,развивайте я.........
Не, мотивацията си ми е нормална. Нямам много време за форуми напоследък - повечко работа, повечко тренировки, че и имаше едни социални поводи за ядене и пиене (вдигнах още един левъл 😄 ). В майфитнеспала си водя сметките и си пиша редовно.
И специално за теб, Боби, в отделен кратък абзац. Чудесно е човек да си има принципи и да се ръководи от тях, но пък е въпрос на добро възпитание да не говориш за някой в трето лице сякаш той не присъства или не чува/чете казаното.
12.05.17
12:38
казано от Димо на 12.05.17, 12:03:
Не, мотивацията си ми е нормална. Нямам много време за форуми напоследък - повечко работа, повечко тренировки, че и имаше едни социални поводи за ядене и пиене (вдигнах още един левъл ). В майфитнеспала си водя сметките и си пиша редовно.
Залипсва ми едно добро четиво.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.05.17 12:48.
казано от Bart Simpson на 12.05.17, 12:38:
Залипсва ми едно добро четиво.
Зависи кое визираш - ако са моите сладки приказки и житейски истории, първо благодаря и второ - тях ще си ги има. Ако имаш предвид безкрайните теоретезирания на тема тренировъчни програми и термини, бих предпочел без тях в скоро време, че гледай какво стана - аз по- отчетливи плочки не изкарах, но иначе ми разгонихте фенките 😄
12.05.17
23:25
Виждал съм те как изглеждаш,фенки ще има споко.
Аз продължавам с плочките,а за житейските историйки, определено весело.
В един дебат, проведен от хора с етика и уважение към спора,винаги може да се намерят неща за учене.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.05.17 23:29.
13.05.17
00:39
Димас,знаеш ли какео си мисля,относно пулса и потенето.
Както ти казах, пулсът ще ти се вдигне като видиш мечка ама няма да изгориш калории.
Аз сега седя,мезя и пия ракия с люти чушки и се потя яко ама не горя калории както ти казах, че следя потенето.
Хахахахах
Веднага хванах телефона и не можах да не споделя с теб.
Хахахах,наздраве на всички приятни хора в това микро-наше си общество.
Разбира се че можеш винаги да намериш нещо, което да ти е от ползва във всеки цивилизован дебат.
Относно потенето, както казах, то е доста по- несигурен показател за изгорените калории от пулса. Изгорените калории се мерят по 2 начина - директно и индиректно. Директната калориметрия е измерването на отделената топлина от горенето на калориите, което по много причини е сравнително трудно. За мен връзката между потенето и изгорените калории е че при изгарянето на калории, тялото се загрява и има нужда да се охлади, като един от начините му е да се поти и да използва ендотермичния ефект на изпаряването за охлаждане. Оттам - повече изгорени калории - повече отделена топлина от тялото - повече нужда от охлаждане - повече потене.
Разбира се различните хора се потят различно в зависимост от генетиката си, от броя потни жлези по кожата си, от физическото си състояние, от околната температура, от дрехите с които са облечени и сигурно още много други фактори. Забелязал съм например в боксовата зала, че правим всички уж едно и също, облечени сме горе- долу еднакво, температурата за всички е еднаква, но накрая тези от 91+ категорията сме изпотени супер много - тениската можеш да я цедиш. Тези от средните категории са изпотени, но само черта на гърба и под мишниците, а тези около 60 кг даже нямат петънце пот 🙂 Отдавам го главно на почти двойно по- голямата работа, която трябва да вършат мускулите на 90- килограмовите подскачайки стотици пъти сравнено с тези на 55кг за същото подскачане. Може би и санировката с повечко мазнинка при по- тежките (нямаме май някой, който да е 91+ кг само мускули, както и някой, който да е 55 кг и да е мазничък) да пречи на охлаждането.
Има няколко теории за потенето при силен стрес (да видиш мечка). Според едната в потта от стрес се съдържат много повече и различни химични вещества от тези в потенето за охлаждане. Целта им била да миришат застрашително за хора извън семейството и животни, докато за хора от семейството да миришат предупредително - да ги подготвят за опасността. Също така при стрес се отделят много хормони, които да подготвят тялото да се бие или да бяга, така че горенето на калории е засилено със сигурност.
При лютите чушки, капсацина повишава метаболизма със сигурност, оттам и изгорените калории, оттам и нуждата от охлаждане, но обилното потене по- скоро се свързва с подлъгващия ефект, който капсацина предизвиква у тялото, че се намира в много гореща среда, и затова е нужно много потене за охлаждане.
Индиректната калориметрия е меренето на издишания въглероден двуокис, който индиректно показва колко кислород е изгорен и калории са изгорени. Повишения сърдечен пулс при усилена работа се дължи на нуждата сърцето да изпомпва завишено количество кръв, богата на кислород до мускулите. Оттам се съди, че завишен пулс = повече изгорени калории.
Бая време не съм писал с идеята, че вместо да си губя времето да пиша и да смятам, да бачкам и да тренирам повече. Бачкам си и си тренирам, но нещо ми липсва отчетността написана черно на бяло. Морето е вече съвсем зад ъгъла, а плочките са заровени съвсем под санировката.
Иначе имах противоречиви мисли наскоро. Преди месец някъде нещо се напънах с тежести, за които явно не бях готов от мерак да вдигам и аз тежко и макар че на момента след тренировката нищо ми нямаше, после и на бокса нормално си играх, бягах после без проблеми, но след ден- два така ме заболя кръста, че не можах 2-3 дни дори да легна да спя нормално. Мина ми де, след седмица бях направо забравил, все едно не е било. Не съм спирал да тренирам нито за ден, но повече колелце, бягане, фитнес без да натоварвам кръста. И завчера малко кърска работа - копах с мотика доста и пак не на същия, а на другия ден ме заболя кръста, макар и доста по- леко от предишния път. Много се притесних и ядосах, уж тренирам за здраве и нямам за къде и какво да се напъвам, а успях да се докарам да се чувствам като полуинвалид :( Рано ми е да охкам и да си пазя кръста д’еба... Може би техниката на тягата и на гребането ми нещо куца, а и много бързах и двата пъти и може би не съм внимавал, но както и преди съм казвал, каквато и да е причината, това ми е малко утешение щом ме боли и се чувствам зле.
Та така разколебан за тренирането и храната не съм бил от доста време. Все ми се яде нещо сладко и тестяно. И мисля че е добър момент да си подновя воденето на дневника. 🙂
И за да завърша все пак с нещо позитивно - вчера си взех карта Спорт Пасс и от първи ми е активна, та ще мога да ходя на няколко фитнеса в града, на плуване, на зумби-мумби и каквото друго ми се прииска. Само мерак и време да имам 🙂
Ммм, супер, точно си намерих партньор за фитнеса. Един колега, младо момче, който преди се беше надъхал да тренираме бокс заедно, ама нещо не го биде с бокса, та сега иска на фитнес да ходи и веднага му измислих къде и кога да ходи с мен 🙂 Вселената си работи, подновявам си дневника и веднага си намирам партньор за фитнеса.
Сначале...
31.05.2017
Дефицит за деня: 1192 Ккал
Общо дефицит: 1192 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 20 км велосипед
- 15-20 мин лостове
Храната ОК.
Колелцето лежерно (вече си е почти лято, мирише на окосена трева, на бъз, на женски парфюми, момичетата по летни роклички и отворени обувки, пчелите жужат, птичките ще им се пръснат сърчицата от напъване за любовни трели)... Закъде да бързаш в такова време... А и с 12-часови работни дни...
Лостовете от немай- къде. Отидох директно след работа до фитнеса в Лаута, но ха тук карта, ха там карта и се сетих че я вадих последния път да не нося раница и някъде съм я забутал по джобовете. Викам си - отивам на лостовете колкото да не е без хич, че стигна ли до вкъщи да взимам карта и да трябва да се връщам до фитнеса и ще ми отече съвсем тренировката. 100 лицеви, 50 набирания и 100 раменни с голям камък, беше предвидено да е двойна бройката, но по средата и комарите наизлезнаха (почти си е лято, и с хубавите и с лошите неща), и аз понеже съм им много сладък, а много мразя да ме хапят, бих отбой. Господ здраве да дава на който е измислил “Псилобалсам”-а за след ухапвания 🙂
Мнението беше редактирано от Димо на 01.06.17 23:27.
01.06.17
11:39
казано от Димо на 31.05.17, 11:42:
Може би техниката на тягата и на гребането ми нещо куца
Не е може би, а е съвсем така, а и за гребането съм ти казвал, че при твоето съотношение на работните им тежести е рисково много.
01.06.17
13:29
казано от Димо на 31.05.17, 11:42:
Морето е вече съвсем зад ъгъла, а плочките са заровени съвсем под санировката.
Какво ще значи това......че излизането на плочките за морето е под въпрос, така ли :-)
Сега си спомням че и като малък като носех някакви тежки неща (бях си червенобузо шишкаво хлапе с “едър кокал” и в клас и в игрите с приятели като имаше нещо, което предполага физическа сила, все аз го правех) ме е болял така остро и парещо кръста, после като пораснах като че ли с години не ме е боляло и сега пак ме заболя... Може ли нещо да съм си докарал още като дете и затова все да се пазя и да ме е страх и сега да се е получил рецидив... Де да знам...
Вчера гледах едно предаване по Дискавъри за един бивш актьор - Идрис Елба - та той вече явно не снима филми колкото преди е снимал и затова за Дискавъри прави нещо като реалитита с различна тематика - все с някакви роли се заема - последно се превъплати в рали състезател с някакво напомпано ауди, което вдигало над 300 искаше да подобри някакъв рекорд на плажа до Дувър или нещо такова.
Та снощи беше решил на 43 да става професионален кикбоксьор. Още след първия спаринг с активен профи състезател обаче отнесе толкова бой и такова натоварване особено в единия крак, че стигна до болница, където установиха чрез някакъв скенер и се виждаше даже цветно, че единия му прешлен му притиска там някакъв нерв в гърба, който отговаря за единия крак и реално не може да се състезава заради това, а той цял живот не е знаел че има такъв проблем. Трябвало е да се подложи на такова върховно натоварване за да му даде отражение. Той разбира се се подложи на операция и 2 месеца по- късно почна пак подготовката, ще видим докъде ще стигне в кикбоксьорската си кариера, но се замислих как се проверява това най- лесно и бързо - дали всичко с прешлените и дисковете ти е наред. Аз имам малко манталитета на отрицанието - като не си мисля за някакви неприятности и смятам че те ще ме подминат или изчезнат от самосебе си 😄 Както жена ми обича да се шегува “Ти не вярваш в тези работи, но те си се случват нехаейки за твоите вярвания”, но ето че втори път в един месец изпитвам идиотски болки и това ми се отразява на ежедневието и почва да ми лази по нервите.
Имам един приятел, който си имаше проблем с кръста - оказа се яка дискова херния, но трябваше да чака и да трае 2 години докато му дадат направления за ЯМР мисля че беше, където да се установи какво точно е състоянието и да го пратят да се оперира. И той си търпя 2 години адските болки, накрая не можеше да стои прав за половин час... :( Аз се надявам съвсем да не съм така и болките ми да са някакви спорадични и само напразно да се шашкам (в интернета четох че понякога може от напрежение да поизлезе някой диск и да се появи болка и после да се прибере като му дадеш почивка), но параноята си ми я има. Не съм свикнал да ме боли и да се чувствам ограничен. Не искам постоянно да се притеснявам и да го мисля...
01.06.17
15:03
Не е задължително да е “дискова херния”. Може някое мускулче по гръбнака да си поразтегнал, нещо да е крампирало.
Чул та Господ да не е диск, но като боли така боли, чеее.. като оголен нерв.. дебилираща болка, спира ти дъха.
01.06.17
16:22
Това с тоя ЯМР е бахти подигравката...
01.06.17
17:03
Не съм доктор, но съм сигурен, че излишно си се панирал🙂 Ти сам казваш, че болката ти е понякога. Ако е херния- не е понякога🙂 Имам две близки жени с дискова херния и двете носят специални колани, които буквално им блокират кръста. Едната скоро ще се оперира в Германия. Аз имах подобни проблеми на твоите. Търпима болка, но на ми моменти като ме прережеше , ако държа нещо го изпусках и ми се пререваваше. Бях стигнал до там да ходя с колан на работа. Ходих на доктор, оказа се, че проблема ми не е, че стоя прав, а че стоя в неправилна позиция дълго време. В твоя случай, може да е неправилна позиция в седнало положение. Аз се оправих с разтягане по препоръка на доктора. Естествено като минаха болките спрях да разтягам 🙂 После като започнах фитнеса възобнових разтягането и наблягам много на здраво ядро. Сега колана е дълбоко в шкафа🙂 Дано никога да не ми потрябва🙂 Дано съм помогнал.
Мнението беше редактирано от Barberian на 01.06.17 17:05.
01.06.17
17:21
Между другото Димо, хилядите коремни преси, които правиш ежедневно, не помагат на кръста, напротив - може да създадат силен дисбаланс.
Да бе, сега попрочетох повече за тези дискови хернии, те хората краката им се схващали, не могат да си контролират уринирането, “основни симптоми са упорита болка (6-8 седмици и повече) в кръста, бедрата, прасеца или по целия долен крайник, съпроводени с изтръпване, мускулна скованост или слабост” и т.н. При мен беше 2-3 дена цялата болка като истински зле беше положението за 1 ден, без нищо да ми се е схващало или да съм чувствал слабост.
То и дисковата херния имала различни степени де - та може моето да е нещо по- леко - степените били дегенарация (лека деформация), пролапс (осезаема деформация), екструзия (аха-аха да се скъса) и секвестрация (разкъсване на фиброзния пръстен с изливане на ядрото).
И да, и от други съм чувал че се чака направление по ЗК за ЯМР половин- една година.
С какво да пробвам да балансирам коремните?
01.06.17
20:21
Как така да балансираш? Като правиш коремни преси първо на първо правиш флексия, останалото са ти малките зорове....
Като прочетох дисбаланс реших че става въпрос за създаване на силов дисбаланс. Иначе не правя хиляди, правя по 500 най- много, и то не всеки ден, дори не са класически коремни, а доста по- щадящ вариант.
Работата е там, че коремни си правя отдавна, но нито от много коремни преси със СТ, нито от серии с допълнителна тежест и с главата надолу никога не ме е болял кръста, а ме заболя от нескопосаната и набързо направена мечка със 100 кила и/или гребането от пейка с дъмбели по 50 кг (които си ми тежаха накрая на тренировката и въртях кръста осезаемо). Ще слагам доста по- малки килограми и ще правя по- внимателно за в бъдеще на тези упражнения или направо ще им намеря заместител.
Мнението беше редактирано от Димо на 01.06.17 22:49.
01.06.17
22:54
И такъв ще има, но големият ти проблем е постоянната флексия. 500 коремни? Само 500 пъти създаваш флексия в кръста. Макар и не всеки ден...Нито коремните ще ти направят корема силен, нито ще ти изкарат плочките. Но тъй де, ти на Сашо не вярваш, на мен ли ще? 😄
01.06.2017
Дефицит за деня: няма
Общо дефицит: 1192 Ккал
АКТИВНОСТ:
- час фитнес
- 4 рунда чувал
Храната я бях мислил съвсем иначе, но днес деня на детето, най- малкия завършва училище, дадоха му диплома, после може ли през баба му и през дядо му да не минем да му се порадват, та там храната е сериозна, а и ние носихме почерпка сладолед 🙂 Поне си взех пилешко, тиквички и гъби и си викам: тук умерено, довечера вкъщи супер и като цяло ще е ОК, но вечерта жената се прибира и вика: айде да ви черпя семейството че ми увеличиха заплатата. Ядох там някакви меса със зеленчуци и салата, даже бира не пих, но от научен интерес изядох едно парче френска селска торта да видя какъв вкус и консистенция се гони, че жената каза че много я обичала и обещах да ѝ направя за Рд-то и вкъщи вече се доосвиних с една половинка диня и една торба череши. Сезон им е, кво да правя, след 2 седмици ще търся, ама няма да има хаха...
Фитнеса в нов за мен фитнес - Авангард до 96-ти блок в Тракия. Много приятно първо впечатление. Рецепцията им рецепция - едно младо и учтиво момче, дворче, има къде да си вържеш колелото (не като в Атлетика), отворена част с въжета и други там пособия за кросфит, залата с тежестите подредена и мирише на хубаво, даже най- накрая видях хубав колан за тежести на кръста, посетители нормално (но аз бях малко преди час пик все пак, може после да се е напълнило, ще видя другия път след работа как е) Посетителите едни приятни за окото младежи и девойки, отделно зала за бокс, даже си имат чичка инструктор, който уви дава само частни уроци и веднага се опита да ме вербува удряйки директно по крехкото ми самочувствие на начинаещ боксьор “Личи си че си тренирал, ама или много малко, или много отдавна, мога да те науча”. Питам го- я кажи къде издишам, кое ми е зле? И той: “Абеее сяаа.. не мога да ти кажа, ама е зле работата”. Пита ме при кой съм тренирал, казвам че при Арман и той: “Ааа, ми той май е добър” Казвам му: как май бе, Арман е настоящ републикански шампион в категорията си и има още двама от неговите, които ги тренира с медали от републиканското. И той: “Ааа...” 🙂 Сигурен съм че с индивидуални тренировки много по- бързо ще напредна, но не ми се и дават грешни пари, та ще видим тая работа. Изобщо първо трябва да видя колко взима на час и може да си помисля.
Вчера от лостовете и днес от фитнесчето (пак бая повисях по лостовете) ми се пооправя като че ли кръста, сега съм все едно нищо не е било, да чукна на дърво 🙂
И селфи от днес да се видят пораженията от месец неписане в дневника.
Доста ми трепереха ръцете след фитнеса и след боксирането, тази снимка е най- хубавата от 5 хаха.
Мнението беше редактирано от Димо на 02.06.17 00:16.
Поръчах си по пощата и калипер за мерене на мазнините, ще рапортувам като го получа.
Мнението беше редактирано от Димо на 01.06.17 23:49.
казано от Херцог Трън на 01.06.17, 22:54:
И такъв ще има, но големият ти проблем е постоянната флексия. 500 коремни? Само 500 пъти създаваш флексия в кръста. Макар и не всеки ден...Нито коремните ще ти направят корема силен, нито ще ти изкарат плочките.
Тука някакво противоречие виждам, хем ще ми се получи силов дисбаланс от многото коремни, хем няма да ми направят корема по- силен.
02.06.17
00:27
Да, забравих да напиша и колко точно калории изгарят, да ме извиниш 🙂
Момчета, благодаря ви за загрижеността, но съм сигурен в чувството си че нито седенето на криво на стол (седя си предолагам по същия начин пред компютъра вече почти 30 години) и не коремните преси са ми предизвикали проблема, от който се оплаквам. Ако няколкостотин флексии на ден можеха да ми докарат такива болки, трябваше да съм умрял отдавна. Работил съм години на къра, където не стотин и не през няколко дни, ами десетки хиляди всеки ден флексии ти се налагат за да изкопаш 1 декар царевица или да полееш 5 декара зеле или да набереш 40 щайги ягоди. Работил съм и разтоварач в склад, където всеки ден са ми минавали през ръцете хиляди щайги - хиперекстензия да поемеш щайгата от ремаркето и флексия да я сложиш на конвейера - и проблем не съм имал. В дни, когато ми се налага да снимам се навеждам и изправям нормално стотици и стотици пъти и хиляди и хиляди пъти ако е цял ден снимане на терен. Верно, уморявал ми се е гърба много когато снимките са 12-14 часа, болят ме схванатите мускули, но едно е умора и схващане, друго е тая специфична умопомрачителна болка, която изпитах на другия ден след като бях правил невнимателно упражнения със сравнително тежки за мен килограми и то най- вероятно с лоша техника. Та не искам да търся под вола теле и да набеждам дейности, които съм ги правил толкова пъти без никакви проблеми, изключвайки очевидните заподозрени.
С’я колко са ефективни или не коремните е съвсем отделен въпрос, може и него да го разчепкаме 🙂
02.06.17
09:14
Преди в Авангарда се събираха едни момчета да играят и ако все още са там и попаднеш на тяхната група, ще те научат на много повече работи от тренировките на Арман.
Какви са тези чакания през ЗК за ЯМР не знам...аз минах 2 седмици след подаването на документите!Подай си документите и ще минеш.
За херниите...аз съм дискова херния с отчупено парче от диска на стандартното място л4 -л5 ,че и заседнало в някакъв канал на нерв...Та, при мен нещата рязко се влошават,когато се разсейвам по време на тренировка...и по-често на пролет!Тежките кризи съм ги постигал с блеене по време на дадено упражнение и килограми ,които ги подценявам...Както и като правя глупости невъзстановен))).За мен лично ,коремните преси са упражнение не носещо никакви ползи при евентуална дискова херния,а по скоро вредят.