Персонален фитнес треньор - любител?

meganfox

04.01.17
12:06

Здравейте! На 21 години съм и тежа 78 кг към момента. От известно време се старая да си променя начина на хранене, който съм имала досега. Например на салатата не слагам олио, а зехтин. Изключила съм сладките храни и напитки, както и тестените изделия. Опитвам се да изключа почти до минимум въглехидратите, защото съм установила, че те са една от причините да пълнея, тъй като не спортувам и не изразходвам калориите, които получавам от тях. Разбира се, знам, че не е правилно да ги изключвам толкова драстично, както не е правилно и това, че не спортувам. Разбрах, че вместо досегашния ми метод на отслабване чрез диета и глад, мога за съвсем кратко време да стана нов човек и психически и физически и духом. Но най-много ме мотивира това, че ще изглеждам добре и няма да се срамувам от тялото си, а напротив. Разбрах, че чрез правилен режим на хранене, фитнес, хранителни добавки и много усилия и сериозно отношение от моя страна, ще изчистя подкожните мазнини, които наистина са много, особено в краката и дупето.
Започнах да търся персонален фитнес треньор, който да ми изготви програма и да ми помага в тренировките. Опитах се да намеря постигнати резултати от клиенти на някои треньори. Имаше такива, които ми вдъхнаха доверие, но пък се оказаха прекалено скъпи. Между 20 и 30 лв. е тренировката, като са препоръчителни 4 тренировки в седмицата, а отделно комбинираният режим е близо 200лв. Освен това трябва да си приготвя и не по-малко от 100 лв, а може и повече за хубави хранителни добавки. Зачудих се, дали във форума или където и да е, има човек, който не работи като персонален фитнес треньор, но не отстъпва по знания и компетентност и би искал да ми помогне и няма да ми иска такава космическа сума. Върхът на айсберга ще бъде да дам толкова пари на комерсиализиран “професионалист” , който препраща един и същ режим на всичките си клиенти. Няма смисъл да го пиша, но нека да припомня, че всеки човек е различен, следователно и подходът към отделния човек трябва да бъде различен. Все пак може да ми препоръчате професионалисти, не съм се отказала да търся, просто искам да бъда сигурна, че човекът си разбира от работата и знае как да ми помогне.

Темата беше редактирана от meganfox на 04.01.17 12:18.

04.01.17
12:22

Всеки, който наистина си разбира от работата, си цени знанията и труда, независимо дали ще го търсиш тук или другаде. От друга страна,наистина въпроса с онлайн програмите, тренировките и хранителните режими е доста опорочен и в 99% от случаите се стига единствено до това как да ти вземат парите...

meganfox

04.01.17
13:08

Съгласна съм, така е. Но ако ми поиска 100 лева на тренировка, защото си знае цената и е решил, че това е неговата цена ?! Има разлика между цена и цена... Живеем в България все пак. Стандартът на живот е друг.

04.01.17
13:17

Като ти ги поиска, не означава, че ще му ги дадеш :)
При теб проблема е с това, че не си тренирала нищо и поради тази причина, този, който ще се занимава с теб, ще трябва да инвестира време в това да те учи на правилно изпълнение на движенията и да следи хем да не стане нещо, хем да се получи тренировка. А да тренираш начинаещ е най-неблагодарната работа, от опит ти го казвам. Но това пък от своя страна няма да е безкраен процес, а в рамките на месец, два или три ще си усвоила техника на изпълнение и ще познаваш в някаква малка(но достатъчна) степен възможностите на тялото си. Същото това нещо е съвсем вероятно да го постигнеш и сама, събирайки информация, проби и критически анализ на резултатите. Просто ще е по-бавно. Та ти просто трябва да решиш дали да се учиш сама с нечия помощ или да те учи някой друг.

Иван

04.01.17
13:18

Да мине тънко, е “любима” моя българска черта.

04.01.17
13:20

И да не иска плаща да това, че иска да ползва знанията на друг.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.01.17 13:20.

Иван

04.01.17
13:28

казано от meganfox на 04.01.17, 13:08:

Съгласна съм, така е. Но ако ми поиска 100 лева на тренировка, защото си знае цената и е решил, че това е неговата цена ?! Има разлика между цена и цена... Живеем в България все пак. Стандартът на живот е друг.

Искаш да кажеш, предполагам: “Има разлика между цена и добавена стойност”. Винаги ще досаждам с този пример - един лев за маргарин ми е скъпо, 20лв за масло - не.

казано от meganfox на 04.01.17, 13:08:

Живеем в България все пак. Стандартът на живот е друг.

Където и да живееш, ако си с този начин на мислене, ще ти е “България”.
Поздрави и успех.

Мнението беше редактирано от Иван на 04.01.17 13:30.

04.01.17
13:50

А каква цена би ти се сторила справедлива за това, което искаш да получиш?

04.01.17
14:00

James е прав. Естествено че когато искаш да получиш дадена услуга е редно да си платиш.  Нищо не е безплатно и треньорите също имат нужда от възнаграждение за труда си. Друг е въпросът, че както спомена той, 99% (ако не и повече) от фитнес “треньорите” си нямат идея какво в действителност правят и защо го правят. Най-често срещаният инструктор е назобана батка, около 90-100кг - 8-10% мазнини като тази физика е постигнато със зоб и “4х12 скрипец зад врат,  брато”. Съответно си нямат идея какво е нужно на клиентите им за постигането на желаните цели.

Аз лично обаче не видях някъде жената да е написала, че не е склонна изобщо да си плаща за треньор. Напротив,  доколкото разбрах изпитва съмнения относно качеството, а и цената на предлаганата услуга. 
И на мен също ми е много интересно, за стандарта на България, понеже той е много важен фактор, каква е адекватната цена за услугите на адекватен фитнес треньор? И също - каква е гаранцията за качествата на този треньор, с какво може да и докаже, че парите си струват?

Иван

04.01.17
14:09

казано от TaZZ на 04.01.17, 14:00:

И на мен също ми е много интересно, за стандарта на България, понеже той е много важен фактор, каква е адекватната цена за услугите на адекватен фитнес треньор? И също - каква е гаранцията за качествата на този треньор, с какво може да и докаже, че парите си струват?

От това би се получила хубава дискусия, но се чудя, дали да не се формулира и отдели в друга тема.

04.01.17
14:33

Цената би трябвало да е като при всеки друг относително високо квалифициран консултант в специализирана област- предполагам нещо около 50-100 лв. на час. Само че този пазар с цялата си специфика е твърде далеч от каквато и да е ефективност. Когато човек не знае какво търси няма как да остойности това, което получава...

meganfox

04.01.17
14:54

Любима българска черта - братя да застават срещу братя. Разделяй и владей.
Бързате да ме нападате без да сте осмислили това, което сте прочели. Не съм написала никъде, че не трябва и няма да си платя за услугите. Става въпрос цената да не е космическа, такава каквато аз споменах. Защото, извинявайте, богати господа, но има хора, които за да платят 50-100лв. за тренировка, трябва да работят 5-10 дни ;) Всеки си брани хляба, да. Тогава и аз, ако например съм производител на олио, ще го направя 10 лева и колегите ми в бранша.

Мнението беше редактирано от meganfox на 04.01.17 14:56.

meganfox

04.01.17
15:01

James Hinks , хайде да ми покажеш с цитат къде в текста си съм написала, че не искам да плащам.
” И да не иска плаща да това, че иска да ползва знанията на друг. “
Явно имаш затруднения с българския език. Щом не можеш да разбереш текста при прочит.
Ако нямаш и не знаеш какво да напишеш и не можеш да помогнеш, по-добре не пиши нищо.

04.01.17
15:06

казано от meganfox на 04.01.17, 15:01:

James Hinks , хайде да ми покажеш с цитат къде в текста си съм написала, че не искам да плащам.
Явно имаш затруднения с българския език. Щом не можеш да разбереш текста при прочит.
Ако нямаш и не знаеш какво да напишеш и не можеш да помогнеш, по-добре не пиши нищо.

Всъщност точно той знае какво да напише и как да ти помогне :D

Здравей!

Както вече ти казаха, можеш да се справиш и сама, с помощта на хората във форума, както и на статиите в изданието.

Ще трябва обаче да вложиш повече усилия и да инвестираш време в четене, прилагане и разбиране. Вероятно ще допускаш и грешки, но допускането им така или иначе е реалност и при доста треньори.

Техниката на движения пък можеш да отработваш не само гледайки клипове (това е нож с две остриета за начинаещ), но и като се снимаш редовно и прикачваш клиповете за коментари. Немалко потребители тук успяват да подобрят техниката си по такъв начин.

Идея е да си направиш дневник в съответния раздел и ден по ден, крачка по крачка, да научаваш и прилагаш нови неща.

В този вариант хубавото е, че можеш да получиш мнения от различни хора и препратки към материали/теми, които ти сама да намериш и прочетеш. Трябва да имаш предвид обаче, че никой не е и длъжен да отговаря на секундата, да пише дълги мнения и т.н., а и наистина ще се иска повече усилие от твоя страна. Опитай. :)

Не ти трябват добавки, така че парите за тях можеш да инвестираш в друго (карта за фитнес например, за поне 2 месеца).

04.01.17
15:11

казано от meganfox на 04.01.17, 14:54:

Любима българска черта - братя да застават срещу братя. Разделяй и владей.
Бързате да ме нападате без да сте осмислили това, което сте прочели.

Не видях някой да те напада, това е някаква твоя интерпретация на дискусията.

казано от meganfox на 04.01.17, 15:01:

meganfox, хайде да ми покажеш с цитат, къде съм твърдял такова нещо за теб?
Това беше допълнение към поста на Иван.
Явно имаш затруднения със следенето на дискусията. ОК, няма да ти пиша нищо(на това му се казва автогол, да знаеш).

Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.01.17 15:22.

meganfox

04.01.17
15:13

Благодаря, Вероника Налбатска!

04.01.17
17:39

Меган Фокс - James е един от най-знаещите във форума(и не само). Помогнал е на десетки хора само тук. Съветвам те да го слушаш  и чети какво е писал из форума.

04.01.17
18:15

Аз искам някой да ми разясни каква е разликата между треньор и инструктор? Наистина не знам каква е, а ценообразуването е меко казано доста различно за двете услуги.

Ако някой се наеме и да ми отговори де, ми стана любопитно т’ва, че начинаещите били най-неприятни, извинявам се, трудни за работа. ‘Щото при заседялите всичко дава резултат. Даже и ако си изоставят навика да ходят до магазина с колата.

Иван

05.01.17
07:56

казано от БПН на 04.01.17, 18:15:

треньор

Joe DeFranco е треньор, например

инструктор

Кирил Танев, Марина Декова

Само щрихирам, като имена, които ми идват на прима виста. Имаш целия интернет, да се запознаеш, с това какво правят едните и какво другите. И на двете групи съм бил свидетел - при Дефранко задочно, при Танев, да кажем, съвсем наживо.

Ако някой се наеме и да ми отговори де, ми стана любопитно т’ва, че начинаещите били най-неприятни, извинявам се, трудни за работа. ‘Щото при заседялите всичко дава резултат. Даже и ако си изоставят навика да ходят до магазина с колата.

Както каза Сашо, са най-неблагодарни, като работа, а не че неприятни и трудни. Напротив - на бял лист се пише най-лесно. За мен също са неблагодарна работа, защото след два месеца я тренира, я не, а ти си вложил цялата си енергия и време, да му добавиш стойност. Разбира се, Сашо може да има съвсем друго предвид под “неблагодарни, като работа”

казано от TaZZ на 04.01.17, 14:00:

Някой иска ли да се отвори отделна тема по цитираното задание? Би ли била интересна или няма смисъл

Мнението беше редактирано от Иван на 05.01.17 07:59.

05.01.17
10:29

казано от Иван на 04.01.17, 13:18:

Случая на  meganfox се нарича рационално мислене. Не е нужно да хвърлиш 500 лева за да почнеш с фитнеса.

Иван

05.01.17
11:26

казано от SvetoslavS на 05.01.17, 10:29:

Случая на  meganfox се нарича рационално мислене. Не е нужно да хвърлиш 500 лева за да почнеш с фитнеса.

Разбира се, че не е нужно. Но да тръгнеш с намерението, ако може някой, със същите, че и повече знания и опит, от искащия й 100лв (или колкото бяха там), но “по-евтино”, какво се нарича?  Какво се има предвид под “любител” - за без пари ли, ако може? Хайде да си говорим открито. Едно “нещо” (било то треньор или каквато и да е друга стока или услуга), струва толкова, колкото можеш да го продадеш. И в този смисъл, има “инструктори”, които и за без пари, не бих им дал да ме учат и тренират на каквото и да е, а други - да кажем едни Смит и Дизел - първоначалният им курс и сертификат, и то задочен, защото няма да отида до Флорида или Тексас (простете, ако бъркам щата), е около 2К в лева и ще им ги дам с кеф, защото оценям стойността, която ще ми добавят. Въпрос на приоритети.

Мнението беше редактирано от Иван на 05.01.17 11:45.

05.01.17
12:04

Аз искам някой да ми разясни каква е разликата между треньор и инструктор? Наистина не знам каква е, а ценообразуването е меко казано доста различно за двете услуги.

Иван ти е дал отговор с много точен пример :)
Треньора  е този, който ще те заведе там, където много малко хора ще стигнат сами. Инструктора е оня, който ще ти напише програма и режим и евентуално ще те наглежда(но това само ако е от скъпоплатените). За това треньорите са единици, въпреки, че масово се титулуват така, а инструкторите са като хлебарките - зад почти всекио шкаф ги има :)

Иван отново хубаво ти е отговорил.
Доста хора от Форума знаят как работя, при това с напреднали(малко или много), за да може да изчистим проблем или да сглобим схема. С начинаещите това нещо е по 10 като усилие и внимание в това какво, как и защо. При тях едно, че липсват много моторни умения най-често, второ, че много повтарят грешките, които си им коригирал буквално в предходното повторения, трето, че не са наясно с възможностите, поносимостта и нуждите на тялото си. А заплащането обикновено е едно и също :)

казано от Иван на 05.01.17, 07:56:

Както каза Сашо, са най-неблагодарни, като работа, а не че неприятни и трудни. Напротив - на бял лист се пише най-лесно. За мен също са неблагодарна работа, защото след два месеца я тренира, я не, а ти си вложил цялата си енергия и време, да му добавиш стойност. Разбира се, Сашо може да има съвсем друго предвид под “неблагодарни, като работа”

Баш това :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.01.17 13:18.

05.01.17
18:48

казано от Иван на 05.01.17, 11:26:

казано от SvetoslavS на 05.01.17, 10:29:

Разбира се, че не е нужно. Но да тръгнеш с намерението, ако може някой, със същите, че и повече знания и опит, от искащия й 100лв (или колкото бяха там), но “по-евтино”, какво се нарича?  Какво се има предвид под “любител” - за без пари ли, ако може? Хайде да си говорим открито. Едно “нещо” (било то треньор или каквато и да е друга стока или услуга), струва толкова, колкото можеш да го продадеш. И в този смисъл, има “инструктори”, които и за без пари, не бих им дал да ме учат и тренират на каквото и да е, а други - да кажем едни Смит и Дизел - първоначалният им курс и сертификат, и то задочен, защото няма да отида до Флорида или Тексас (простете, ако бъркам щата), е около 2К в лева и ще им ги дам с кеф, защото оценям стойността, която ще ми добавят. Въпрос на приоритети.

Че я мързи да чете - мързи я, вижда се.

Аз мисля, че отделна тема може да се направи, смятам че ще е интересно, а и полезно. 
Защото по принцип си прав ( и много благодаря за отговора на въпросите ми!), но цифрите, които могат да се цитират като официално обявени тук и там, са нереални за нашия стандарт.
В смисъл, че ще ги даваш ти и още няколко човека, които спортуват от.... винаги, но ще е трудно да привлечеш затлъстял хипертоник, например, който иска обещания за магически резултати. ‘Щото инструктора/треньора ( а в случая имам предвид думата ментор в главата си), трябва да действа мотивиращо. Призванието на тези хора трябва да се олицетворява от думата здраве на първо място, а чак след това визия. Аз, като жена, ако не съм спечелена в главата си с някаква имагинерна кауза, не бих се подчинила (пък то си трябва и това. Ако нямаш доверие, не се поддаваш на 100%.)
Така ги разбирам аз нещата. Не отричам, че понякога съм тесногръда.

05.01.17
20:29

Каквито и да са сумите, които ще платиш на истински треньор, то те се възвръщат поне двукратно във времето. Независимо дали ще са здравословни ползи, ноухау, преодоляване на труден спортен момент/елемент/застой или просто опит.
Пък и в крайна сметка здравето на затлъстялия хипертоник е динамичен процес, не е почваш да тренираш и край на затлъстяването и хипертонията.

Баш затлъстелите хипертоници хич не трябва да се скъпят на парите за треньор.

Малко в страни от темата, но да споделя една моя чуденка - как все се говори за бабите, дето висят пред кабинета на личния лекар, поредния месец, поредната рецепта за лекарства за хроничните си болести и как половината им пенсия отивала за лекарства. Това блатно състояние е рай за производителите на лекарства, и бич за възрастните хора. В същото време абсолютно нищо не се предприема за прекратяването на тази порочна практика, защото днешните 50 годишни, след 10 години ще сменят онези бабички пред кабинетите и керванът ще върви по старому.

Ако човек сам не прояви някаква самоинициатива, си остава в капана на хроничното тъпчене с лекарства и прескъпо заплащане за неща, които са можели да бъдат предотвратени или поне ограничени в някаква степен.

Иван

06.01.17
09:34

В обществото ни, като цяло, е наложена нагласата, че едва ли не на 50 си стар, а на 60 си пътник - знаеш, колко удобно е това за посредственият човек.

06.01.17
09:50

казано от Иван на 06.01.17, 09:34:

В обществото ни, като цяло, е наложена нагласата, че едва ли не на 50 си стар, а на 60 си пътник - знаеш, колко удобно е това за посредственият човек.

Да, така е, според мен причината е скотското битие на неуспелите да се адаптират от прехода и икономическите реалности. В България работната ръка е евтина. Защо да вземат някой на 60 на работа? Ще вземат някой на 30, разликата в парите, които искат е нищожна. С 200 лв месечно социална пенсия е трудно да помислиш за екстри като здравето си в дългосрочен стратегически план и се опитват да закърпят положението реакционно - боли ме тук, пия хапче за болката и т.н. Споделям наблюдения по моите родители.

Мнението беше редактирано от Димо на 06.01.17 09:50.

Ами не съм съвсем сигурен дали причината е неуспешната адаптация. По-скоро в липсата на двигателна и хранителна култура. Цигари, алкохол, преяждане, препиване, стрес, липса на движение. Това важи за всякакъв тип хора - ако щеш лекари, ако щеш стругари в цеховете на ВМЗ.

Точно това “реакционно” лекуване излиза по-скъпо - като се вържеш за хроничните плащания и почваш да точиш собствения си бюджете много по-скоростно, отколкото ако си давал някой лев за повишаване на здравната си култура и поддържането на някаквъв нормален “здравословен” живот.

Карта за фитнес в малък град е 30-40 лв. на месец. Едни пудовки са 200лв. дет се вика, може и с бърз кредит да се купят, това си е инвестиция отвсякъде.

Майка ми, откакто влезе във фитнес, е свалила кръвното на 110/70 и се чувства страхотно, да е жива и здрава! И сега всеки месец си знае, че 40 лв за месечен абонамент има-няма, трябва да си осигури :)

казано от Alexander Krastev на 06.01.17, 09:31:

Баш затлъстелите хипертоници хич не трябва да се скъпят на парите за треньор.

Малко в страни от темата, но да споделя една моя чуденка - как все се говори за бабите, дето висят пред кабинета на личния лекар, поредния месец, поредната рецепта за лекарства за хроничните си болести и как половината им пенсия отивала за лекарства. Това блатно състояние е рай за производителите на лекарства, и бич за възрастните хора. В същото време абсолютно нищо не се предприема за прекратяването на тази порочна практика, защото днешните 50 годишни, след 10 години ще сменят онези бабички пред кабинетите и керванът ще върви по старому.

Ако човек сам не прояви някаква самоинициатива, си остава в капана на хроничното тъпчене с лекарства и прескъпо заплащане за неща, които са можели да бъдат предотвратени или поне ограничени в някаква степен.

Много добре казано.Ключовата дума в поста е ‘самоинициатива’.Казаното от тебе важи и за други аспекти от живота,например ‘финансовото здраве’ на Българина.Иван на два пъти ‘подхвърли’ темата да се премести в друг раздел,за което и аз го подкрепям.Би се получила добра дискусия.

Тръгнах да пиша отговор на авторката на темата, но тя си е деактивирала акаунта, така че надали има смисъл.

Дискусията е хубава иначе, като на няколко места засичам от различни хора “да се направи”, “да се отдели”, “да се ...”. Бъдете проактивни, направете директно темата и задайте въпросите. Не е необходимо модератор да прави това.

Мен въпросите тук живо ме интересуват по обясними причини и бях тръгнал ферман да поствам. Ще си го запазя за темата, която ще пуснеТЕ, защото тя сама няма да СЕ пусне. :)

Сис

11.01.17
20:48

Майка ми, откакто влезе във фитнес, е свалила кръвното на 110/70 и се чувства страхотно, да е жива и здрава! И сега всеки месец си знае, че 40 лв за месечен абонамент има-няма, трябва да си осигури :)

Здравей!  Интересно ми е как майка ти се е “запалила”  по фитнеса? 
Моята е на 40, постоянно се оплаква от бричовете, които има около ханша и това колко и “тежат” килограмите.. Аз и казах “Нека ходим заедно на фитнес”.. И до там- започнаха оправданията.  :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1