[
Хо, аз вчера тръгнах с подобна схема, която я направих, защото просто ме кефи и ми доставя удоволствие, само дето гърдите са с бицагата :-) Всеки път имаш базови в ниски бройки и базови или изолиращи в по-високи. Просто не ги тренираш по 2 пъти седмично. Всеки си знае!
Най-ефективното упражнение за бицепса е набирането, а за трицепса - лежанката и/или кофичките. Предполагам, че целта на подобно разделяне е да развиеш максимално ръцете, което предполага, че правиш тези упражнения. Което пък значи, че реално ги тренираш два пъти седмично, и то не само ръцете, ами и гърдите и гърба. Т.е., само условно ги наричаш ден за гърди и бицепс или гръб и трицепс, а реално са си ден за горна част на тялото 🙂 Ако пък не правиш споменатите упражнения, а ги заместваш с изолиращи, надявайки се да развиеш така ръцете.... имам лоша новина 😄 Освен това, ако искаш да развиеш дадена група, трябва да я тренираш колкото се може по-често, а не по-рядко. Т.е., по-добре да тренираш за ръце 3-4 пъти седмично, от колкото само един, дори обема да е същия. Ако правиш достатъчно често, с приличен обем и интензивност основните упражнения (набиране, лежанка, кофи, военна преса, гребане), то ръцете ти получават достатъчно стимул за растеж, и сгъванията и разгъванията няма да допринесат особено.
Например при съответна гръдна, ръката и прасеца да са ти еди колко си, бедрото еди колко си, талия и т.н., ръката да ти е еди колко си от обиколката на главата и т.н. Не точно, но да вървиш в такава посока. Ей това е по-трудното, защото са много, много фактори. Или това натурал не може да го постигне-може и да е така, знам ли!
Първо, тия таблици са условни, на практика може да изглеждаш добре и да си далеч от тези пропорции. Или може да имаш пропорциите, но да изглеждаш по-зле от друг, който ги няма. Напълно възможно е двама души с еднакви пропорции и мерки, да изглеждат коренно различно. Единствения фактор тука е гена. Ако развиеш максимално всички мускулни групи, ще си пропорционален, до колкото ти позволява структурата и гена. Естествено, не всеки има ген за културист.
Точките на захващане на мускулите, дължината им - това също са неща, които не можеш да промениш по никакъв начин, а след обема на мускулите и % мазнини, те са другия основен критерий за “културистична” визия.
04.09.18
12:16
Препоръчайте добър спортен хирург да ида да ме види, че имам съмнения за ингвинална херния, ако тряя да ме режат, че тва не ще да минава дейба :@
04.09.18
13:14
Дидо, целия бро-сайънс е един голям дрън-дрън. Бях го писал някъде, пак ще напиша какво е обяснението, според физиологията.
Няма много смисъл да му пишеш на Дидо, той така е тренирал някога, така ще си и вярва. Не е и тренирал силово, та да може да хване разлика. Освен това му дай да си скача от метод на метод и в същото време да пита във Фрамар, пък отговора съм му го дал преди година или там някъде 😄
От тук можем да заключим, че бързите влакна имат повече връзка с хипертрофията и визията, отколкото бавните ( сравни спринтьор с маратонец )
Не бих давал такива категорични заключения, Адаш. Най-малкото пък да давам аналогията с физикте на спринтьор и маратонец...Ти тия спринтьори и маратонци знаеш ли колко им е различна генерално останала част от подготовката, изключвайки беговите?
04.09.18
13:39
Няма много смисъл да му пишеш на Дидо, той така е тренирал някога, така ще си и вярва. Не е и тренирал силово, та да може да хване разлика. Освен това му дай да си скача от метод на метод и в същото време да пита във Фрамар, пък отговора съм му го дал преди година или там някъде 😄
Е как да не съм, бре - вече година ще направя от как тръгнах на зала и 8-9 месеца от както сме говорили, като през това време повечето в ниски бройки съм дИгал и с базови, както и около тези протоколи. То и сега на базовите основно вдигам в ниски. Е, малко кривнах, ама пък чисто психологически имах нужда от промяна-писва ми едно и също. Задия близнаци, ко да праиш.
А това, че съм питал и там /доста време след като сме говорили, т.е. доверил съм ти се/, е просто ей така-да чуя и други разсъждения.
04.09.18
13:51
Дидо, ниски повторения не са достатъчно условие, за да си кажеш, че тренираш силово.
04.09.18
13:55
Дидо, ниски повторения не са достатъчно условие, за да си кажеш, че тренираш силово.
Е, то за процента от макса е ясно - 85-90% тежест поне. Или както се казва, 4-ката или 5-цата да ми е почти за отказ. Има и други условия, ок!
04.09.18
13:57
Дидо, ти първо не си знаеш максовете. Гаранция ти давам.
Второ, кажи честно как правиш 4-5 на 90% от истинския макс, за един приятел питам 😄
04.09.18
14:05
Второ, кажи честно как правиш 4-5 на 90% от истинския макс, за един приятел питам 😄
Ами тук например има един калкулатор, който дори да не е 100% точен, вярвам, че е доста приблизителен до истината. Ако например вдигам 90 кг. 5 пъти на лег, макса ми го дава 105 кг. Горе долу толкова ми е в момента, че май малко регрес имам силов на нЕкои движения последния месец. Да, малко по-тежко идва, т.е. 90% от 105 са 94.5, сигурно няма да мога да ги вдигна 5 пъти дори в една серия, но аз затова казах 85-90%. 85 % от 105 кг. са 89.25 кг. Т.е. петиците са ми между 85 и 90 %. А и в момента правя до най-тежка 5-ца или 2-3 серии от най-тежката, но не 5х5 с еднаква тежест.
Ей го от тук гледам ЦЪК
05.09.18
08:34
04.09.2018
Минах през лостовете, ама бях с децата и напраих само 4 кръга набирания и кофички. Поне бяха супер стриктни 😄
10-15
10-15
8-10
8-10
Калориите са към 2500, 200 протеин, 120 въгл, 120 мазнини.
Днес теглото е 105.4, стопих се дейба : D
Записах час за преглед при хирург да видя дали е херния тва. По самодиагностика, най-много боли при вътрешна ротация с изпънат крак.
Второ, кажи честно как правиш 4-5 на 90% от истинския макс, за един приятел питам 😄Ами тук например има един калкулатор, който дори да не е 100% точен, вярвам, че е доста приблизителен до истината. Ако например вдигам 90 кг. 5 пъти на лег, макса ми го дава 105 кг. Горе долу толкова ми е в момента, че май малко регрес имам силов на нЕкои движения последния месец. Да, малко по-тежко идва, т.е. 90% от 105 са 94.5, сигурно няма да мога да ги вдигна 5 пъти дори в една серия, но аз затова казах 85-90%. 85 % от 105 кг. са 89.25 кг. Т.е. петиците са ми между 85 и 90 %. А и в момента правя до най-тежка 5-ца или 2-3 серии от най-тежката, но не 5х5 с еднаква тежест.
Ей го от тук гледам ЦЪК
А защо просто не си пробвал колко ти е макса? В смисъл слагаш 100, ако ги вдигнеш слагаш 105 и така докато се затиснеш. Поне със сигурност ще знаеш колко е към дадения момент , вместо да разчиташ на някакви предполагаеми формули.
05.09.18
09:54
А защо просто не си пробвал колко ти е макса? В смисъл слагаш 100, ако ги вдигнеш слагаш 105 и така докато се затиснеш. Поне със сигурност ще знаеш колко е към дадения момент , вместо да разчиташ на някакви предполагаеми формули.
Ами защото ако ще пробвам, ще е само на 2 движения-лег и раменна, поради което за цялостното ми трениране май няма много смисъл. На клек и особено на тяга въобще нямам каквото и да е желание, да пробвам максове. То аз класическа тяга така и не правя. А и нали както ти каза в моя дневник /мнение лайквано от доста хора, които са наясно-демек съгласни са с казаното/, за един обикновен трениращ, еле пък на моята възраст, няма много значение дали ще прави 5 или 8 повторения, т.е. явно не се гледат точни проценти от максовете, а са важни други моменти. Следователно, за какво ми е да си знам максовете-просто отивам, хващам една тежест, гледам да е такава, че да мога да я вдигна/бутна/дръпна 4-5 пъти с аванс за още едно две повторения или пък 8-10 пъти почти до отказ и това е ;-) Напредъкът може да се установява и на бройка, не само на макс за сингъл. Като видя, че вече с определена тежест мога да изпълнявам движението с 1-2 бройки повече, вдигам тежестта.
Мнението беше редактирано от Деян на 05.09.18 09:59.
Ами защото ако ще пробвам, ще е само на 2 движения-лег и раменна, поради което за цялостното ми трениране май няма много смисъл. На клек и особено на тяга въобще нямам каквото и да е желание, да пробвам максове. То аз класическа тяга така и не правя. А и нали както ти каза в моя дневник /мнение лайквано от доста хора, които са наясно-демек съгласни са с казаното/, за един обикновен трениращ, еле пък на моята възраст, няма много значение дали ще прави 5 или 8 повторения, т.е. явно не се гледат точни проценти от максовете, а са важни други моменти. Следователно, за какво ми е да си знам максовете-просто отивам, хващам една тежест, гледам да е такава, че да мога да я вдигна/бутна/дръпна 4-5 пъти с аванс за още едно две повторения или пък 8-10 пъти почти до отказ и това е ;-) Напредъкът може да се установява и на бройка, не само на макс за сингъл. Като видя, че вече с определена тежест мога да изпълнявам движението с 1-2 бройки повече, вдигам тежестта.
В случая говореше как изчисляваш 90% от макса по формула и за това ми стана чудно защо не си пробваш просто макса. Напредък може да се установява по много критерии. Аз съм пръв привърженик на хипотезата , че за масовия фитнес любител бройките и много сложните програми и схеми не са от толкова голямо значение и съм го заявявал нееднократно . Когато обаче спазваш някаква предписана схема е логично да провериш нещата практически, а не само теоретично, за да извлечеш максимално ползи от нея и за да разбереш аджаба дали действително работи при теб.Разликата между практика и теория е съвсем различна. Отделно лично аз смятам, че правенето на максове не се отразява само цифрово , а има съвсем друг смисъл и ползи.
За обикновения тренираш може да е много травмиращо, и не само физически, да се затисне някъде. Вярно, че при жените психиката влияе много повече, но и при мъже, които се готвят състезателно го виждам. Да не говорим, че съм била в доста зали, в които няма стойка, която да е достатъчно обезопасена. Точно поради такава причина си избягвам най-близката до мен зала. Много е просторна и лъскава, но изобщо няма никакви предпазители. Плюс, че ако ми се случи да се затисна, не знам кво да правя, честно. Винаги е имало някой от зад да ми свали смешното леко лостче в движение.
За обикновения тренираш може да е много травмиращо, и не само физически, да се затисне някъде. Вярно, че при жените психиката влияе много повече, но и при мъже, които се готвят състезателно го виждам. Да не говорим, че съм била в доста зали, в които няма стойка, която да е достатъчно обезопасена. Точно поради такава причина си избягвам най-близката до мен зала. Много е просторна и лъскава, но изобщо няма никакви предпазители. Плюс, че ако ми се случи да се затисна, не знам кво да правя, честно. Винаги е имало някой от зад да ми свали смешното леко лостче в движение.
В случая специално за Дидо имах предвид , че по- логично ми се струва когато изчислява някакви сметки и проценти да ги изчислява на база практически опити, а не на формули. То даже по- скоро е чудене/ любопитство от моя страна защо не е пробвал макс.Нямъл съм предвид да се счупи от максове или ежедневно да се затиска. Иначе той си има някакви си негови съображения и виждания, които ако му донесат желания резултат значи работят за него. Общо взето той си знае.
П.п. - лично ти за жена имаш доста сила. Даже като гледам скоро може ме минеш на клек и тяга 🙂
05.09.18
11:27
Е аз не виждам, защо например ми е да си знам макса, като имам предписан или избран начин на тренировка с определен брой повторения, да кажем примерно с едно-две преди отказа. Като напипам там точната тежест, да разбера колко ми е макса на дадено движение, ще е само за информация. Вече ако работя в протоколи, в които е зададен точен процент на движение от макса за определен брой повторения, тогава вече има смисъл.
Е аз не виждам, защо например ми е да си знам макса...
Е как така няма да ти трябва да си знаеш максовете? За теб тренировките в залата , нещо като мода ли са или са целенасочен процес/прогрес???Това е като да си смяташ калориите , без да знаеш колко тежиш.
Мнението беше редактирано от XXL на 05.09.18 12:37.
На мен ми стига да си знам приблизително 3RM и 5RM. 1RM изобщо не ме интересува като показател.
Мнението беше редактирано от Станимир на 05.09.18 12:50.
05.09.18
12:51
Е аз не виждам, защо например ми е да си знам макса...
Е как така няма да ти трябва да си знаеш максовете? За теб тренировките в залата , нещо като мода ли са или са целенасочен процес/прогрес???Това е като да си смяташ калориите , без да знаеш колко тежиш.
Явно не си прочел внимателно написаното :-) За начинът ми на трениране, а и не само на мен........а даже и за много от проповядваните програми в определените им разновидности, може да ги правя стриктно и без да си знам максовете. Хайде да дадем пример - ако например тренирам 5х5. Да кажем на раменната правя 4х5х50 и на петата серия 1х4х50, т.е. не мога да направя пълни 5х5 с еднаква тежест. Тренирам докато ги направя и след това качвам тежестта да кажем на 52.5 кг. и се стремя да направя с нея 5х5. За чий ми е да си знам макса на раменната преса. С какво ще ми помогне това за този протокол.
Или тренирам по-културистично - правя 4х6х80 на дадено движение, например лег, докато не ги докарам 4х8х80 и след това вдигам тежестта, като тръгвам отново от 6-ца, докато с тази тежест не докарам 8-ца в 4 серии. Това е само пример, ама и тук за чий ми е да си знам макса. Или пък пробвам тежест /докато не я набарам точната/, с която мога да направя 5 повторения на някое базово със зор и след това с тази тежест правя 10х3 примерно. За какво ми е да си знам и тук какъв ми е макса. За изброените начини на трениране, това да си знаеш какъв ти е макса не води до нищо полезно за тренировката ти. Например в 5/3/1 следва да си наясно какъв е, затова и казах, че при някои програми не може без тази информация.
Мнението беше редактирано от Деян на 05.09.18 12:53.
07.09.18
16:52
07.09.2018
с двупудовката:
преса 5(на ръка) - гоблет клек 5 - суинг до горе 10; 5 кръга
изхвърляне 10(на ръка); 2 пъти
гребане 10(на ръка); 2 пъти
08.09.18
17:16
08.09.2018
На лостовете:
4 кръга от набирания и кофи
15-20
10-15
8-10
7-8
10.09.18
09:52
Ся бях на преглед при хирург, каза че имам двустранно разкъсване в областта на ингвиналните канали, не е спешно, но в един момент трябвало да правя избор - да се опрерирам или да спирам със спорта. Прегледа беше само с палпация, без ехография, кара ме да кашлям и ме поразпитва това-онова.
Засега няма да бързам да лягам под ножа, ще търся и второ мнение, че ми предстоят и командировки, пък възстановяването си е 1 месец.
10.09.18
15:16
10.09.2018
чикиите днес
5 кръга, 5 повторения от:
клек на гръб с умопомрачителните 40 кила - раменна преса с 2 дъмбела по 30 кила - набиране с 10 кила
планкове-мланкове-а-у
свършиха отпуските и ся ще позатегна храната, че съм си същия картоф, само дето преди поне имах крака. Утре съм на втори преглед.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.09.18 15:17.
12.09.18
15:16
12.09.2018
клек на гръб 5х50 - набирания 8; 5 пъти
лежанка с пауза р.х. 5х100 - тясна тяга 5х90; 5 пъти
обръщане вис 5х80 - кофички 15; 2 пъти
фермерски разходки, планкове
13.09.18
09:36
Вторият хирурх каза, че нищо ми няма, просто трябва време да отшуми разтежението (8-10 седмици). Каза, че той продава опрерации, ако иска да ме реже, веднага може да го направи 😄
13.09.18
09:58
Иначе свалянето върви бавно и полека, към 100 кила горния ред плочки тряя да се покаже най-накрая, ся съм към 105 😄 Дейба, яд ме е, че не мога да тренирам силово, доста по-различен подход бих имал ...
14.09.18
14:04
14.09.2018
клек на гръб 5х5х60
раменна преса с дъмбели 5х(2х30) - обръщане от земя 5х70; 5 пъти
степ ъп на платформа на 1 крак 10 - фермерска разходка с 2х40 дъмбели - планк; 2 пъти
Коремът ме опъва леко на последните повторения на пресата и накрая на планка, но не е сериозна болка, а по-скоро леко като парене. Явно там има разтежение, което още не минава.
17.09.18
15:08
17.09.2018
лежанка с пауза р.х. 5х105 - набирания 5х(+15); 5 пъти
кофички 10х(+20) - обръщане вис 10х60; 2 пъти
Уикенда се катерихме с хлапетата по едни дървета и малко ме заболя контузията.
Уикенда се катерихме с хлапетата по едни дървета и малко ме заболя контузията.
Нали знаеш защо малките кафеви мечета се катерят по дърветата, но възрастните не го правят? 🙂
18.09.18
07:36
Боби, аз и на 33 съм едно кафяво мече по душа ... и по козина 😄
19.09.18
15:13
19.09.2018
клек на гръб 5х70 - суинг с дъмбел 10х30; 5 пъти
тясна тяга 5х100 - коремни преси на земя с докосване на пръстите 5; 5 пъти
фермерски разходки, планк
23.09.18
08:13
Тренировката вчера, 22.09.2018
лежанка р.х 6,6,6,6х110 - обръщане вис 6,6,6,6х90
раменна преса с дъмбели 5х(2х30) - набиране 10
раменна преса с дъмбели 5х(2х25) - набиране 8
задно рамо и ротатори с ластик
Малко се изхвърлих с тежестите, на лежанката последната серия беше на умирачка, а днес малко ме боли контузията от обръщанията.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 23.09.18 08:19.
Братле, щом лекар ти е казал, че имаш нещо по ингвиналните канали, внимавай с килата - особено на обръщане и тяга. Бедрената херния е много неприятно и опасно нещо.
25.09.18
15:19
25.09.2018
клек на гръб 5х80 - суинг с дъмбел 10х30; 5 пъти
тясна тяга 5х110 - коремни преси с докосване на пръстите 5; 5 пъти
26.09.18
15:02
26.09.2018
раменна преса 4х70 - набиране 4х(+20); 6 пъти
кофички 5х(+40) - обръщане вис 5х80; 3 пъти
Тренировка, ама смешна. Смешна, ама тренировка 😄
Пресата супер стриктна, без никакво движение в торса, с пауза и прав, като струна, да не напрягам разтежението.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 26.09.18 15:04.
26.09.18
15:14
Смешна, ама си докарал около 7500 кг. обем от базови движения и в ниски бройки ;-) Ако предположим, че ръцете ти /като извадим тяхното тегло и това на главата/, имат да бутат/дърпат около 90 кг. лично тегло плюс добавените тежести на набиранията и кофите.
Мнението беше редактирано от Деян на 26.09.18 15:17.
27.09.18
15:32
27.09.2018
клек на гръб 5х90 - суинг с дъмбел 10х30; 5 пъти
тясна тяга 5х120 - коремни преси на земя с докосване на пръстите 5; 5 пъти
28.09.18
15:31
28.09.2018
лежанка р.х. 5х110 - обръщане вис 5х85; 5 пъти
раменна преса с дъмбели 8х(2х25) - набирания 8; 2 пъти
01.10.18
15:35
01.10.2018
клек на гръб 5х100 - суинг с дъмбел 10х30; 5 пъти
тясна тяга 5х130 - коремни преси на земя с докосване на пръстите 5; 5 пъти
фермерски разходки, планк;
03.10.18
15:10
03.10.2018
раменна преса 5,5,4,4,4х70 - набирания 5,5,5,5,5х(+20)
кофички 5,5,5х(+40) - гребане с дъмбел от земя 10,10,10х30 (на ръка)
04.10.18
17:03
04.10.2018
клек на гръб 5х5х110 - суинг с дъмбел 5х10х30;
Само за толкоз имах време 🙂