Дълги-гръбни мускули.

BBD

28.04.17
10:59

Вчера в залата реших да си разнообразя упражненията за коремна преса и направих няколко серии-обратни коремни преси с допълнителна тежест в ръцете-10кг.Днес въпросните дълги гръбни мускули ме болят ужасно.Установих, че това е точно същата болка,която изпотвам след много тежки работни дни.Мислех, че имам проблеми с кръста,но явно са мускули.Въпросът ми е -да спра да ги правя или да продължа?Ако ги развивам тези мускули ще понасят ли по-добре натоварването от работа или ще се влоши положението ако продължавам упражнения,които ги товарят?
П.п.болката е локализирана ниско долу и е ясно отчетлива в двете страни.

Темата беше редактирана от BBD на 28.04.17 11:00.

28.04.17
11:06

Най-вероятно си правил гръбни или по-скоро хиперекстензии, а не обратни коремни преси.

Обратните коремни преси са когато лежиш на земята по гръб и си вдигаш краката и ги сгъваш към гърдите.

Гръбните екстензии се правят на стойка, като краката ти са статично позиционирани, а торса от кръста нагоре “виси” във въздуха и се сгъваш и разгъваш в таза, използвайки задните бедра и г*за. Хиперекстензиите са почти същото, само че разгъването в таза е последвано и от допълнителна екстензия в кръста. Там трябва да се подхожда внимателно.

Та да се върнем на въпроса ти - да, гръбните екстензии ще ти помогнат много в ежедневната работа, защото ще ти заякне пояса и ще можеш да стоиш прав дълго време, без да се уморява кръста и без да те боли, защото тежестта на тялото ще се поема от мускулите, а не от пасивните структури на гръбнака.

Вече относно болката ти - ако е остра, пронизваща, ограничаваща движенията, може и нещо да ти има на кръста, можем само да гадаем какво. Ако е просто болка, като мускулна треска и натегнатост, най-вероятно за ден-два ще отмине и следващи път може и да нямаш.

BBD

28.04.17
11:14

казано от Alexander Krastev на 28.04.17, 11:06:

Най-вероятно си правил гръбни или по-скоро хиперекстензии, а не обратни коремни преси.

Обратните коремни преси са когато лежиш на земята по гръб и си вдигаш краката и ги сгъваш към гърдите.

Гръбните екстензии се правят на стойка, като краката ти са статично позиционирани, а торса от кръста нагоре “виси” във въздуха и се сгъваш и разгъваш в таза, използвайки задните бедра и г*за. Хиперекстензиите са почти същото, само че разгъването в таза е последвано и от допълнителна екстензия в кръста. Там трябва да се подхожда внимателно.

Та да се върнем на въпроса ти - да, гръбните екстензии ще ти помогнат много в ежедневната работа, защото ще ти заякне пояса и ще можеш да стоиш прав дълго време, без да се уморява кръста и без да те боли, защото тежестта на тялото ще се поема от мускулите, а не от пасивните структури на гръбнака.

Вече относно болката ти - ако е остра, пронизваща, ограничаваща движенията, може и нещо да ти има на кръста, можем само да гадаем какво. Ако е просто болка, като мускулна треска и натегнатост, най-вероятно за ден-два ще отмине и следващи път може и да нямаш.

Дам-явно гръбни екстензии съм правил,благодаря,че не ми сипа.Болката е като над средно ниво -мускулна треска.Не е остра,категорично мога да кажа, че е в мускула,а не е ставна.Просто е много ясно отчетливо локализирана.Смяташ,че би помогнало развиването на тези мускули за целодневна работа в стоеж,това е хубаво.В това упражнение до колко се включва участието на коремната преса?
Къде да внимавам,защото ти каза да подхождам внимателно?Не искам да се скапя и два месеца да не мога да работя или тренирам.

Мнението беше редактирано от BBD на 28.04.17 11:30.

28.04.17
11:29

Ами корема в това упражнение е стабилизатор. То и еректорите ( дългите гръбни мускули ) са стабилизатори, когато не минаваш в хиперекстензия. Това ти трябва на теб, предвид че цял ден си на крак.

Като почнеш да правиш повечко бройки, може да добавиш и тежест - прегръщаш един диск пред гърди.

Като го правиш гледай да си стягаш г*за, все едно ти се с*ре много и тряя да стискаш, а не да го правиш със сгъване и разгъване в кръста. Движението трябва да е в тазобедрената става, а не между лумбалните ти прешлени.

BBD

28.04.17
11:33

казано от Alexander Krastev на 28.04.17, 11:29:

Ами корема в това упражнение е стабилизатор. То и еректорите ( дългите гръбни мускули ) са стабилизатори, когато не минаваш в хиперекстензия. Това ти трябва на теб, предвид че цял ден си на крак.

Като почнеш да правиш повечко бройки, може да добавиш и тежест - прегръщаш един диск пред гърди.

Като го правиш гледай да си стягаш г*за, все едно ти се с*ре много и тряя да стискаш, а не да го правиш със сгъване и разгъване в кръста. Движението трябва да е в тазобедрената става, а не между лумбалните ти прешлени.

аз както ти казах,започнах с тежест в ръцете,да я оставя ли за начало?До колкото разбирам гърба трябва да е прав като талпа и да движа от кръста,а не да извивам гръб.

28.04.17
11:36

Точно така, гърба трябва да е в неутрална позиция. Ако за сефте си ги правил, и то с тежест, е нормално да имаш сериозна мускулна треска 🙂

BBD

28.04.17
11:40

казано от Alexander Krastev на 28.04.17, 11:36:

Точно така, гърба трябва да е в неутрална позиция. Ако за сефте си ги правил, и то с тежест, е нормално да имаш сериозна мускулна треска

дам,сефте е.Благодаря за вниманието.Продължаваме към заветните “плочки”.

BBD

28.04.17
19:10

Такааааа,от 4 часа съм на крак и започва повече да боли и за жалост да прещраква нещо когато се наееда,което става бавно защото иначе не мога.Преди да ми кажете-ми ще боли като си прост,кажете да спирам ли това упражнение или да му забавя само темпото?
Защото ако наистина помага за работа в дълък стоеж ще ми се иска да го продължа.
П.п. Болката започна да се разпространява към седалищните мускули.

Мнението беше редактирано от BBD на 28.04.17 19:12.

30.04.17
08:14

Ако го правиш правилно, не би трябвало да те боли от него кръста. Доста хора с проблеми с кръста го правят. Важното е наистина да държиш кръста и гърба стегнати и в неутрална позиция. Помоли някой да те гледа как го правиш или се снимай с телефона.

Ако в момента те боли кръста, не го прави, особено ако усещаш дискомфорт при упражнението, поне докато не поотшуми болката.

BBD

30.04.17
10:46

казано от Alexander Krastev на 30.04.17, 08:14:

Ако го правиш правилно, не би трябвало да те боли от него кръста. Доста хора с проблеми с кръста го правят. Важното е наистина да държиш кръста и гърба стегнати и в неутрална позиция. Помоли някой да те гледа как го правиш или се снимай с телефона.

Ако в момента те боли кръста, не го прави, особено ако усещаш дискомфорт при упражнението, поне докато не поотшуми болката.

петък,събота и неделя не съм в залата,днес сутринта е мн по-добре.Ще преместя уреда до огледалото и ще се наблюдавам.В следващите дни ще го правя без допълнителна тежест.

Мнението беше редактирано от BBD на 30.04.17 10:46.

Не е добра идея да се гледаш в огледалото, защото ще си извиваш врата, докато държиш под напрежение целия гръбнак.

Най-добре се снимай или помоли някой да те гледа.

п.с. също така би било много полезно за теб да правиш мъртва тяга, суингове, някакво хоризонтално и вертикално тежко дърпане за мускулите в горната част на гърба.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 30.04.17 10:56.

BBD

30.04.17
10:58

казано от Alexander Krastev на 30.04.17, 10:54:

Не е добра идея да се гледаш в огледалото, защото ще си извиваш врата, докато държиш под напрежение целия гръбнак.

Най-добре се снимай или помоли някой да те гледа.

да има логика,има няколко човека в залата,с които си говорим,ще помоля някой.Имам въпрос за оше едно упражнение-железен кръст.Разстоянието между кабелите е много малко за мен и трябва да направя крачка напред и движението на ръцете ми по естествен път идва отзад на пред а не перпендикулярно на оста на тялото,по този начин изпълнява ли се правилно упражнението или да му измисля заместител?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1