04.07.17
18:16
Веси,много си мила,благодаря ти за подкрепата.
Edit:Най-накрая открих снимка на прословутия пепелник на вратата на Честната ми,казва се Начко.Все пак е произведена 79’.
Хахахх голем смех,чак ми се присква да пушех,че да си го ползвам.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 04.07.17 19:16.
05.07.17
10:18
Вчера както разказах не си довърших тренировката,но днес отмъстих.
Тренировка:
Ръце и пояс.
Тип:
Супер серии.
Музика:
Някаква непозната компилация за фитнес.
1.вдигане на дъмбели напред за рамена-10кг в ръка.
10-с дъмбел
10-без.
9-с дъмбел
9-без
.......до едно.
2.чуково згъване5#5-20кг в ръка
Сателит-abdominal-5#10-65кг
3.зотман за предмишници5#5-17.5кг
Сателит-косене5#10-35кг,всяка страна
4.трицепсово згъване на скрипец5#7-50кг
Сателит-навеждане в страни с диск5#10-15кг-всяка страна.
5.кофи5#15+0кг
Сателит-abdominal5#10-65кг.
Всичко в два кръга,почти два часа.
Поизморих се,поизпотих се,но поне отмъстих за вчерашния провал.
Въпрос:
Навеждането в страни с дискове, във всяка ръка ли да държа диск или една след друга страните да правя?
Защото аз в момента държа (не и докато пиша де)дискове и в двете ръце и ги правя двете страни едновременно.
Храна:
Половин печено пиле-450гр
Авокадо -2бр
Ориз-150гр(сварен)
Ябълки-2бр
Замислих се,че вече започнах на сателитите за пояс да обръщам повече внимание от основните упражнения.
Хубав ден на всички.
Аз съм по-спокоен от вчера.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 05.07.17 10:20.
Това упражнение странното каква цел има 10 със и 10 без тежест? За първи път чувам (чета) за подобна схема.
И да си кажа и аз (не,че се имам за капацитет) с два диска с еднаква тежест съм виждала само за второто ти чудене 🙂
05.07.17
10:56
За втори път ли питам?
Не знам каква е точно целта на странното упрацнение,може би някой ще го обясни,но много поти,а ми го показа един боксьор с много яки рамене.Сигурно не са само от това ипражнение,но съм свикнал с него и го правя.
05.07.17
11:12
Точно вчера се смеехме с Димо над тези наклони с тежест в двете страни, като кантарче. : )
Само в едната.
05.07.17
11:15
Значи първо едната страна без твжест в другата и после обратно?
Навеждането в страни с дискове, във всяка ръка ли да държа диск или една след друга страните да правя?
Защото аз в момента държа (не и докато пиша де)дискове и в двете ръце и ги правя двете страни едновременно.
Ако е това, за което се сещам, не се прави така с тежест в двете ръце, защото се получава една везна, като оста ти е кръста, двете рамена са на кантар, а тренираните мускули са на предмишницата да държи тежестите. Ако искаш така да тренираш страничните мускули прав, дръж тежестта в едната ръка. Или пък заставай на лежанка с наклон настрани и и прави като коремна преса, но настрани, може и с тежест.
п.п.: Кроспостнали сме, но да:
Точно вчера се смеехме с Димо над тези наклони с тежест в двете страни, като кантарче. : )
Само в едната.
Мнението беше редактирано от Димо на 05.07.17 11:23.
За втори път ли питам?
Не знам каква е точно целта на странното упрацнение,може би някой ще го обясни,но много поти,а ми го показа един боксьор с много яки рамене.Сигурно не са само от това ипражнение,но съм свикнал с него и го правя.
В боксовата зала сме правили подобна схема - 30 сек. с дъмбелчета, 30 без, но не просто вдигане, а удари. Като се умори рамото вече и без никаква тежест си е предизвикателство.
А едно време ни наказваха в клас като не слушахме. Лекия вариант беше просто да стоим прави с вдигнати ръце. Точно след минутка-две дори и без да правиш абсолютно нищо, вече боли непоносимо.
Мнението беше редактирано от Димо на 05.07.17 11:41.
05.07.17
11:51
Ае я сега се замислете колко точно полза от био-механична гледна точка има от тия странни за гръбнака движения. Работата на тез мускули е предимно да държи на изометрично натоварване, а не да се сгъва и разгъва по 1000 пъти - същата работа като с коремните преси в хиляди бройки. Освен да се спраска някой диск, не виждам голяма полза.
Като искате да ги тренирате - централен и страничен планк.
05.07.17
11:58
Като искате да ги тренирате - централен и страничен планк.
Вчера чувам някакъв да вика в другия край на залата където е зоната за разтягане и няколко човека се събрали и гледат. Брей, отидох и аз да видя и какво да видя: Един стои на планк, а другия му реди 5ци дискове и беше стигнал до 3 😄 По интересното беше, че му ги слага върху плешките и така тежеста пада върху ръцете които са перпендикулярно на пода и реално натоварването е почти 0🙂 Ако ги премести на дупето, ще го питам.
Мнението беше редактирано от Barberian на 05.07.17 11:59.
05.07.17
11:59
Значи да го заменя с планкове това упражнение казваш?
Аз всъщност правих планкове няколко пъти и ми допадат определено.
Еми за коремните мускули и коремните преси специално не е съвсем същата работа като планка. Планка си е планк, флексията си е флексия.
05.07.17
12:01
Значи да го заменя с планкове това упражнение казваш?
Аз всъщност правих планкове няколко пъти и ми допадат определено.
Ако стигаш до 90 сек. планк, не удължавай времето, а слагай тежести и се върти около 90 сек. Чел съм, че повече от това време е безмислено.
Или опитай планк върху медицинска топка от малките и движи ръцете- малеееее.
Мнението беше редактирано от Barberian на 05.07.17 12:02.
05.07.17
12:03
Еми за коремните мускули и коремните преси специално не е съвсем същата работа като планка. Планка си е планк, флексията си е флексия.
Е нали и аз това казвам де 😄
Въпросът е - трябва ли ви флексия ?
05.07.17
12:03
На страничен планк сега съм на 30 секунди на страна,но.Може и още.
На страничния къде трябва да е допълнителната тежест?
Някой може ли да подкрепи това за 60-те (90-те) секунди планк и смисъла с някакви факти и/или разсъждения, че го чета тук вече няколко пъти.
Е нали и аз това казвам де
Въпросът е - трябва ли ви флексия ?
Според мен мускула расте и става по- силен при флексия повече, отколкото при изометрия. Или пък просто са различни натоварвания и всяко едно си има място в тренировката. Иначе защо просто не държим тягата, а я вдигаме до горе?
05.07.17
12:06
Някой може ли да подкрепи това за 60-те (90-те) секунди планк и смисъла с някакви факти и/или разсъждения, че го чета тук вече няколко пъти.
И аз съм, чел за 60, но слагам 30 от мен🙂 Мен също ще ми е любопитно каква е теорията защото не е обяснено никъде, защо е безмислено повече от минута.
05.07.17
12:08
Идеята е, че се гони максимално тежко за кратко време, за да може за това време, коремните мускули да са най-ефективни. Времето е кратко, защото сериите на различните упражнения са кратки и се цели, коремните мускули да са максимално ефективни за стабилизиране през това време.
Моето мнение, както винаги е, че е добре и едното и другото, колкото и да се отхвърля планкът за макс време.
05.07.17
12:16
На страничен планк сега съм на 30 секунди на страна,но.Може и още.
На страничния къде трябва да е допълнителната тежест?
Моята логика е, че трябва да е около таза и да я прикрепяш с ръка. На нормалния планк на дупето. Аз правя планк с децата и колкото по назад сядат по тежко е🙂 Ако седнат на плешките не ги усещам.
П.п.Гледам, че някои го правят с вдигната ръка, която държи дъмбел.
И все пак за мен най- натоварвания планк е върху малка топка и да въртиш ръцете в кръг, като краката задължително са събрани. Така тялото губи равновесие и докато се опитвам да стабилизирам целия ме разтреперва.
Мнението беше редактирано от Barberian на 05.07.17 12:22.
05.07.17
12:21
Логиката, макар и неизказана е вярна. Ако тежестта е разположена по-далече от опорната точка, натоварването ще е по-голямо. В случая, между двете опорни точки.
Мнението беше редактирано от Gogo на 05.07.17 12:22.
Вдигнатата ръка зависи къде я държиш, ако е хоризонтално на 90 градуса, ефекта е никакъв за стабилизацията с ядрото. А ако е още по- към главата, даже си улесняваш стабилизацията. Това го видях за пръв път в боксовата зала - тренера вика: страничен планк! и всички вдигат свободната ръка или право нагоре или на главата чак си я слагат. Пробвах и аз - ми то олеква веднага и после се и замислих за механиката, къде е лоста, къде е тежестта 🙂 Чийтват.
05.07.17
12:25
Вдигнатата ръка зависи къде я държиш, ако е хоризонтално на 90 градуса, ефекта е никакъв за стабилизацията с ядрото. А ако е още по- към главата, даже си улесняваш стабилизацията. Това го видях за пръв път в боксовата зала - тренера вика: страничен планк! и всички вдигат свободната ръка или право нагоре или на главата чак си я слагат. Пробвах и аз - ми то олеква веднага и после се и замислих за механиката, къде е лоста, къде е тежестта Чийтват.
Никога не бях се замислял , но би трябвало да е вярно, защото тежеста вече не пада в таза , а се мести към другата ръка, която е забита стабилно в земята 🙂
Мнението беше редактирано от Barberian на 05.07.17 12:27.
Точно нищо не прави тази мацка с гиричката в изправената ръка (освен може би стабилизация с рамото).
05.07.17
12:36
Благодаря за инфото.
От утре планк с тежест при кръста.
Точно нищо не прави тази мацка с гиричката в изправената ръка (освен може би стабилизация с рамото).
...а стабилност в раменете а теб е нищо? Мен пък ме кефи този Планк и съм го правила много когато ми е трябвало. Бих предпочела обаче опорната ръка да е върху длан, ако има достатъчно сила.
05.07.17
12:48
В случая, понеже говорим за планк и натоварването на коремните мускули с добавена тежест, се спомена, че с така добавена тежест, не спомагаме за по-голямо натоварване в областта. Вероятно, за стабилизация в раменете, има далеч по-удобни упражнения. : )
05.07.17
13:39
Според мен мускула расте и става по- силен при флексия повече, отколкото при изометрия. Или пък просто са различни натоварвания и всяко едно си има място в тренировката. Иначе защо просто не държим тягата, а я вдигаме до горе?
Има си мускули, чиято работа не е да се съкращават и отпускат, а да държат изометрично. Иначе то всеки мускул можеш да го съкращаваш и отпускаш, но при някои това не е желателно, особено пък натоварено с тежест.
Тягата е съвсем друга бира, но да - има и тяга с пауза, която си има приложения. При тягата изометрично са натоварени всички стабилизиращи мускули от пояса, както изометрично работят и мускулите от горната част на гърба - латисимуси, ромбоиди, трапецовидни, а основни динамисти са глутеусите, задните бедра и в по-малка степен мускулите от предната част на бедрата.
То това им е хубавото на базовите упражнения - няма нужда да правиш 100 неща, тренираш всичко в едно 🙂
05.07.17
13:55
Само в едната.
Ако имаш шарниш вместо гръбнак и мускули - кантарче, да.
И всъщност е изключително травматично и излишно упражнение, особено за някой, който има някакъв проблем по гръбнака. А много хора има, но не подозират, защото не са усетили симптоматика.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.07.17 13:55.
05.07.17
14:30
Имах предвид, че с едната тежест, противодействаш на другата. То е ясно, че можеш да ги задържиш в определена позиция...
05.07.17
14:31
Ясно е какво имаш предвид, обаче не си противодействат, поне не така, че да окаже влияние.
05.07.17
14:41
Аз тъкмо си мислих за едностранна фермерска разходка да правя, че по-голяма стабилизация, ама явно с двете ръце ще си ходя, щом не оказва влияние. : )
И сега, знам, че някой ще каже колко вредно упражнение е това, но на мен ми трябва да нося на разстояния разни тежки неща в ръцете си, а ако не го тренирам точно по този начин, не мисля, че ще има същия ефект от подупражнения. А и за мен, добър показател на сила е, да вземеш възможно най-тежкото нещо, да го занесеш възможно най-далече, за възможно най-кратко време.
05.07.17
14:48
Аз като малък така носих по четири каси бира,пълни.
05.07.17
15:24
Аз като малък така носих по четири каси бира,пълни.
Ба, и аз като малък колко кофи с вода съм мъкнал при баба и дядо - всяка вечер като се пояха животните, това задължение беше отредено на мен да го върша.
Аз тъкмо си мислих за едностранна фермерска разходка да правя, че по-голяма стабилизация, ама явно с двете ръце ще си ходя, щом не оказва влияние. : )
И сега, знам, че някой ще каже колко вредно упражнение е това, но на мен ми трябва да нося на разстояния разни тежки неща в ръцете си, а ако не го тренирам точно по този начин, не мисля, че ще има същия ефект от подупражнения. А и за мен, добър показател на сила е, да вземеш възможно най-тежкото нещо, да го занесеш възможно най-далече, за възможно най-кратко време.
Гого, на теб няма ли да са ти полезни тежки фермерски разходи, ама наистина тежки? При тях имаш точно изометрично натоварване, без флексия.
В залата на Ефо има лостове за фермерски и съм правил няколко пъти тежко и натоварването е брутално. Даже ся се чудя що спрях да ги прая.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 05.07.17 15:32.
В случая, понеже говорим за планк и натоварването на коремните мускули с добавена тежест, се спомена, че с така добавена тежест, не спомагаме за по-голямо натоварване в областта. Вероятно, за стабилизация в раменете, има далеч по-удобни упражнения. : )
Ами, постой така 40 сек-минута с 5 кила в ръката, и виж дали корема не участва.
Давам го на спортуващи мъже, без тежест (понеже е и поза от йога), ами...никой не стои колкото се опитвам да ги оставя в позата, и на всички торса пропада, не раменете. 🙂
Според мен може и да е по- уморително просто защото използваш енергия да крепиш още едно нещо, но по- уморително за кръста би било ако тая тежест ти е на кръста вместо над рамото. И си зависи от мъжа да ти кажа колко ще издържи и кога ще пропадне.
05.07.17
15:54
Гого, на теб няма ли да са ти полезни тежки фермерски разходи, ама наистина тежки? При тях имаш точно изометрично натоварване, без флексия.
Какво изминато разстояние, крачки или време, се смята за тежка фермерска разходка?
За тежката фермерска разходка съм чувал, че не влияе добре на тазобедрената става, може би и по-надолу ставите на краката. Само че, не съм сигурен дали е така. Аз не усещам дискомфорт в стави, като ходя, което и не е гаранция, че всичко е наред де... Но пък хват и трапец добре работят. : ) Даже и с по-леко да е, за повече ходене, пак си иска стискане на зъбите към края. :>
Лостове за целта, нямам. Примирявам се с неудобството на дъмбелите. Трапбар също нямам на разположение.
Според мен може и да е по- уморително просто защото използваш енергия да крепиш още едно нещо, но по- уморително за кръста би било ако тая тежест ти е на кръста вместо над рамото. И си зависи от мъжа да ти кажа колко ще издържи и кога ще пропадне.
В този вариант на страничен планк, аз не бих сложила тежест на кръста. Така ще се премести акцента върху таза, рамото ще остане по-нестабилно. Не бих жертвала здравето на ротаторния маншон заради това да дам повече зор на пояса. По принцип, в много редки случаи бих го дала с тежест.
Въпросът не е как ще е по-уморително, а кое има повече ползи. 🙂 Можеш да се умориш по много начини, които не носят полза.
Мнението беше редактирано от Margi на 05.07.17 16:03.