Отслабване при дете спортист?

14.11.17
23:05

Здравейте, пиша с молба да ми погонете! Дъщеря ми тренира вече две години колоездене. Поради пубертета или безумната любов между детето и шоколада започна да качва килограми, които се очаква сериозно да попречат през предстоящия състезателен сезон. Можете ли да ми препоръчате какво точно да направи, за да се пребори с килограмите? От известно време е ограничила сладкото сериозно, не яде тестени изделия. Храни се 3-4 пъти на ден. Яде бананови палачинки, яйца и риба тон предимно. С треньора решихме да и спрем джобните, за да няма възможност да се изкушава. Тя е съгласна с всичко това, но иска ясна граница какво, кога и по колко може да яде, за да има резултат. Тренира 3 пъти седмично по 3часа, в училище по време на часовете по физическо тича през целия час. Искам да и помогна, защото иска. Сега съм ограничила въглехидратите до веднъж дневно и то на обяд /филийка черен хляб с кашкавал/, позволявам и да яде протеини без ограничения и зеленчуци, плодовете съм свела до 1-2 банана преди тренировка и 1 ябълка дневно. Детето е на 12г., 163-4см., 54кг. Трябва да стане около 45-48кг. Благодаря на всички, които ме изчетохте и ще дадете съвет! 🌷

Carbohydrate

15.11.17
08:43

Въглихидратите не трябва да се ограничават, а да попълват загубите на гликоген през деня. И това става на чести хранения и малки зареждания, като съотношението на въглехидрат и белтъчини е 4:1. Трябва ви хранителен режим. Детето сега явно бурно се развива, има изтощаващи тренировки, а вие още повече стъжнявате ситуацията с ограничаването на калории, от които организма се нуждае. 3 часа каране на колело са около 700 ккал, предполагам. След такова каране организма ще иска да попълни загубите и ще е зверски гладен и именно тогава, когато му се даде прекалено много храна, той ще натрупа мазнини, защото запасите на гликоген се възстановяват за 24-48 часа!!! А това предполага дозирано подавате на въглехидрат и белтъчини през 3 часа и малко междинно захранване. Без въглехидрат просто не само няма да има резултат, но и негативно ще се отрази на психическото състояние на детето....

15.11.17
10:11

Благодаря за отговора! Точно защото нямам нужните знания се обърнах към форума. Можете ли да ми препоръчате човек, който да направи режим и примерно меню за 1-2 седмици, за да мога да се ориентирам какво да бъде дневното меню? Просто наистина не знам какво е най-добро за детето и как да и помогна без да се смачка психически.

Мнението беше редактирано от Мама на 15.11.17 10:12.

15.11.17
10:36

А този треньор за какво ви е? Колоезденето е един от спортовете, в които са натрупани най-много знания за връзката между изчерпването на гликогена, нивото му след тренировка в черния дроб и в мускулите, момента на изтощението, начините за възстановяване и т. н. Храненето е добре уточнено с опита и знанията от последните сигурно 150 години.
Един сериозен треньор по колоездене трябва да е напълно наясно с това, а задачите му не се изчерпват само с тренировките - храната е неразделна част от всеки спорт.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.11.17 10:36.

Carbohydrate

15.11.17
10:46

Тихомир Велев от екипа на форума е знаещ, но при тях май се плаща за професионален режим, как то и навсякъде....търсете и четете информация, ако искате да помогнете. Първо вие трябва да разбирате, какво правите...да, не става веднага, но какво от това. Аз мога само да давам малки насоки, поради липса на време....
Направете дневник на детето, където ще записвате какво и кога яде, снимки, мерки. Записвайте и състоянието на детето: физическо и психическо по балове от 1 до 10….Например: на другият ден след тренировка: физическо състояние (как се чувства от 1 до 10) и психическо (пак така). Бъдете позитивни винаги.
Изчеслете си необходимите калории, като ориентир! Това няма да е точно, но от някъде ще трябва да тръгнете, нали. После записвате и наблюдавате. Подберете си продукти, които да са постоянни в употребата.
Продуктите трябва да включват:
Мазнини: животински и растителни
Протеини: животински и растителни
Въглехидрати: с нисък ГИ
Фибри: това са зеленчуци,...правете микс от червени и зелени такива
Храни с витамини и минерали или добавки: В12, С, Желязо
и т.н....после ще допиша)

15.11.17
10:46

Треньора ни е дал насоки какво може и какво не може да яде, не искам да изисквам от него да изготвя и режим на хранене, защото е изключително зает. Ако имате други предложения съм готова да ги прочета.

По-нагоре се дадоха доста добри насоки.

Много е важно да се отбележи, че възрастта е 12 години, а отношението на теглото и ръста в момента дори отиват към поднормено. Смъкването на още 5-10 кг ще е пагубно за развитието на организма.

По принцип много по-важна е телесната композиция (съотношение мускулна маса към излишни мазнини), но при всички случаи, ограничаването на храната, както откъм количествен състав, така и откъм композиция (въглехидрати, протеин, мазнини), точно в тази възраст и при това тегло и ръст според мен ще е много лоша идея.

Честно казано не виждам как сегашното тегло ще е проблем за състезателния сезон. Дори напротив. Ако качи още малко под формата на мускули основно в краката като основен двигател в колоезденето, смятам ще е от полза. Изцеждането на силите чрез влизането в категорията на поднорменото тегло ще е по-лошо за спортната производителност.

Да се правят някакви супер стриктни хранителни режими с цел променяне на телесната композиция на този етап би било ужасно трудно, заради възрастта. Идните години тялото и организма ще се променят коренно. Хормоните ще “бушуват”, ще се развива и скелетът. Ще се изменят и енергийните нужди на организма, но ще бъдат все така високи. Влиянието на всичко това върху теглото е ужасно трудно да се предвиди.

В крайна сметка също е важно и какво се очаква за в бъдеще от детето. Дали целта е да развива състезателна кариера или спортува просто за здраве и удоволствие. Ако ще развива кариера, то както бе написано и по-горе, треньорът следва да следи не само тренировките, но и храненето. Ако пък е само за удоволствие и здраве, съвсем достатъчно е храненето просто да е добре балансирано и да приема качествена храна. Няма нищо лошо и в малко шоколад от време на време, стига да е в разумни граници.

Не на последно място, еднотипното ежедневно хранене и сляпото следване на шаблон много често води до неуспех и при възрастни хора, а при дете на 12 години вероятно ще е още по-лошо.

С други думи, най-добре ще е или самият треньор да следи храненето отблизо, или вие и самото дете дори да се образовате на тема хранене. Стандартното хранене с качествена храна на този етап е с приоритет според мен.

Може да започнете с Хранене за начинаещи.

15.11.17
17:59

Господин Велев, благодаря Ви за отделеното време.
Лятото правиха функционални излседвания на дъщеря ми и се видя, че подкожната мазнина е висок процент. По-принцип голямата мускулна маса в краката е необходима при спринтьорите /колоездачи/, а за повечето дисциплини е добре телосложението да е слабо особено във възрастта на детето ми. Натрупването на мускулна маса при нея би навредило на правилната работа на сърцето. За да се избегнат всички нежелани рискове е добре мускулната маса да се запази, а мазнините да изчезнат максимално. Това е говорено и с треньора и с лекарите извършили функционалните изследвания. Днес сметнах колко трябва да е калорийния баланс, разделих го на 5 приема и от утре ще яде по 5 пъти на ден като няма да са ограничени напълно въглехидратите /както ме посъветвахте/. Благодаря Ви!

15.11.17
18:29

Глупави тренерски истории.
Защо на 164см и 55кг ще сваля???
Къде ще отиде-в Освиенциум?
Това е масово разпространено и по куп други спортове....като си по-лека, ще си по-бърза...пълни глупости!!!Освен да откажат детето от този спорт ,друго няма да направят.
Балансирана храна-месо,риба ,зеленчуци,млечни...тук там някой десерт...и тренировки.
Макар ,че с три тренировки няма много какво да се очаква на състезателно ниво.
Мазнините на тази възраст ,ако изчезнат максимално ,друго освен една ингвинална или пъпна херния няма да си докарате.

Мнението беше редактирано от nervak на 15.11.17 18:32.

15.11.17
18:57

казано от nervak на 15.11.17, 18:29:

Глупави тренерски истории.
Защо на 164см и 55кг ще сваля???
Къде ще отиде-в Освиенциум?
Това е масово разпространено и по куп други спортове....като си по-лека, ще си по-бърза...пълни глупости!!!

Разбира се, че не са глупости. Неслучайно Крис Фрум печели тура на 186см./66кг.

15.11.17
19:39

казано от Станимир на 15.11.17, 18:57:

казано от nervak на 15.11.17, 18:29:

Глупави тренерски истории.
Защо на 164см и 55кг ще сваля???
Къде ще отиде-в Освиенциум?
Това е масово разпространено и по куп други спортове....като си по-лека, ще си по-бърза...пълни глупости!!!

Разбира се, че не са глупости. Неслучайно Крис Фрум печели тура на 186см./66кг.

На 12г?

15.11.17
19:47

Никой не е казал, че състезателният спорт е най-хубавото нещо за едно дете. Въпросът беше дали свалянето ще подобри постоженията, а отговорът най-вероятно е Да. Мислиш ли, че малките гимнастички не са на диети?

Мнението беше редактирано от Станимир на 15.11.17 19:47.

15.11.17
21:14

С колко състезателно трениращи  деца си имал допир,говорил с родителите им, с треньорите им последните 8год?Колко жттях си видял по болниците именно  от такива тъпотии-надолу с по 10тина кг?
Как сравни худ.гимнастика и колоездене?
Ако го беше сравнил с бокс примерно по-близко щеше да си и пак нямаше  да си прав за кг.

Мнението беше редактирано от nervak на 15.11.17 21:32.

Bart Simpson

15.11.17
21:44

казано от Станимир на 15.11.17, 19:47:

Никой не е казал, че състезателният спорт е най-хубавото нещо за едно дете. Въпросът беше дали свалянето ще подобри постоженията, а отговорът най-вероятно е Да. Мислиш ли, че малките гимнастички не са на диети?

Защото имат по-малко съпротивителна площ ли??????

15.11.17
22:03

Не исках да създавам конфликти, а да помогна на детето си да постигне желаните от самата нея резултати. Истина е, че при по-ниско тегло специално при колоезденето, състезателното ниво е много по-добро. Сама виждам как съотборници на дъщеря ми при покачване на килограми се затрудняват да карат с добро темпо и да печелят. Тази година  едно от момчетата свали доста и нивото му се покачи с класи. Не искам детето ми да е анорексичка, а да има балансирано тегло, с което да се чувства добре. Ако смятате, че темата е изчерпана, моля да се изтрие.

16.11.17
01:56

Никой не попита за какво колоездене става дума, че има поне 10 вида, дете на тази възраст да свали близо 10кг - безсмислено. Така или иначе в пубертета ще се промени вероятно доста. При вероятно голям енергоразход стига да бутне малко калориите надолу ( от въглехидратите) и ще свали, колко и дали си заслужава в крайна сметка си преценете вие.

казано от Мама на 15.11.17, 17:59:

Господин Велев, благодаря Ви за отделеното време.
Лятото правиха функционални излседвания на дъщеря ми и се видя, че подкожната мазнина е висок процент. По-принцип голямата мускулна маса в краката е необходима при спринтьорите /колоездачи/, а за повечето дисциплини е добре телосложението да е слабо особено във възрастта на детето ми. Натрупването на мускулна маса при нея би навредило на правилната работа на сърцето. За да се избегнат всички нежелани рискове е добре мускулната маса да се запази, а мазнините да изчезнат максимално. Това е говорено и с треньора и с лекарите извършили функционалните изследвания. Днес сметнах колко трябва да е калорийния баланс, разделих го на 5 приема и от утре ще яде по 5 пъти на ден като няма да са ограничени напълно въглехидратите /както ме посъветвахте/. Благодаря Ви!

Като казвате висок процент мазнини, имате ли данни и точни цифри, които може да споделите? Също и чрез какъв метод са изчислени, понеже някои от тях са крайно неточни?

Съгласен съм, че излишните мазнини, когато са повече от необходимото, с нищо не помагат в голяма част от спортовете, а са просто излишно нефункционално тегло.

Не мога да се съглася обаче с частта “...мазнините да изчезнат максимално”. На първо място, вероятно сама знаете, че на жените е генетично заложено да носят по-висок процент мазнини и това съвсем не е случайно. Те са от критично значение и за мъже, и за жени, но за жените още повече. Ако се прекали се стига до редица здравословни проблеми. Сама може да се разровите във форума и да прочетете множеството теми на прекалили с отслабването момичета, объркали хормоналната си система и изгубили менструалния си цикъл. А детето тепърва ще се развива.

Дори и излишните мазнини да са много над приемливото, дори и да е в графа затлъстяване, според мен този проблем ще се реши от самосебе си като се обърне внимание на храненето откъм качествен, но и откъм количествен състав. Не е нужно обаче да се стига до калориен дефицит и да се ограничава организмът.

Натрупването на мускулна маса при нея би навредило на правилната работа на сърцето.

Тук също бих искал да отбележа, че това не е правилно разсъждение според мен. Мускулите не объркват и не повреждат работата на сърцето. Да, повечето мускули изискват повече поддръжка, следователно сърцето ще работи малко по-усърдно, ще изпомпва повече кръв, но ако се разсъжава така, то и самият спорт натоварва сърцето. И качването по стълбите към вкъщи също. Положителните аспекти обаче далеч превъзхождат това, че сърцето ще работи на по-висока честота за кратко време. Дори голяма част от спортистите имат далеч по-нисък пулс в сравнение с хора със заседнал начин на живот, защото сърцето се адаптира, става по-силно и по-издръжливо.

Не съм запознат със спецификите на колоезденето и ако треньорът казва, че не трябва още мускулна маса - окей.

Няма лошо да следите храната като калорийна стойност, за да се уверите, че не се прекалява и оттам не идва проблемът с излишните мазнини (ако приемем, че има такъв).

Специално колоезденето е от спортовете, които изискват малко повече въглехидрати. Като ориентир, целете се в около 40-50% от дневните калории. Протеинът във всеки спорт е от критично значение и около 1,5-2 грама на телесен килограм в общия случай е напълно достатъчно. Останалото запълнете с мазнини.

Останалото ще е въпрос на тренировки. Понеже и най-перфектното хранене, и най-добрата телесна композиция не може да компенсира лош треньор и лоша тренировъчна структура. Ако треньорът е достатъчно добър, 1-2-3 излишни килограма отгоре в конкретния случай няма да са проблем.

Разбирам напълно, че искате да помогнете на детето си да се представя възможно най-добре в спорта, но внимавайте да не направите точно обратното. Просто обстоятелствата са много спефицични в случая.

Съветът ми е просто да не ограничавайте излишно нуждите на организма. Не и на този етап от развитието му. 🙂

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1