Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимказано от Димо на 16.08.18, 22:20:
А защо поне не пиеш аспартамен редбул? Пак е редбул, но няма захар в него.
Аспартамът с нищо не е по-добър от захарта. Предизвиква същия инсулинов пик, въпреки че не съдържа калории.
Е как да не е по- добър, като не съдържа калории? Ако 10 дни нагъваш само аспартам, макар и постоянно с повишени нива на инсулин, но без прием на калории, според теб ще отслабнеш или ще качиш мазно?
Иначе той и чист протеин в достатъчно количество предизвиква инсулинов пик. Освен това, дори и само инсулина да гледаме, не съм чел, но бих се обзаложил че захарта малко по- различен пик на инсулина предизвиква, отколкото аспартама или протеина.
казано от Димо на 17.08.18, 10:49:
Е как да не е по- добър, като не съдържа калории? Ако 10 дни нагъваш само аспартам, макар и постоянно с повишени нива на инсулин, но без прием на калории, според теб ще отслабнеш или ще качиш мазно?
Иначе той и чист протеин в достатъчно количество предизвиква инсулинов пик. Освен това, дори и само инсулина да гледаме, не съм чел, но бих се обзаложил че захарта малко по- различен пик на инсулина предизвиква, отколкото аспартама или протеина.
Интересното на аспартама е, че предизвиква пик на инсулина не само при приема си, а и при следващото хранене. Каквото и да изядеш след него, ще омазняваш - обърни внимание на диаграмата за инсулиногенния индекс от линка по-долу (фигура 4) и пика му час след приема на аспартам.
Пикът е сравним с този от захар и няма нищо общо с този при протеина - не смесвай нещата - фигура 3 от същия линк, особено 30, но също 60 и 120 минути.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/
Изобщо подсладители не бива да се докосват, а ако трябва да се избира, стевията е единствената смислена алтернатива, макар че без нея е по-добре. И да, ако жулиш аспартам, ще сваляш по-бавно, дори да си в дефицит.
Ей, ще ми отнемеш ти едно от малкото останали прегрешения в живота... Ще го прочета все пак, ама ако науката така казва, ще я послушам.
17.08.18
11:43
Най-добре, ако ще ядеш сладко, нека е добрата стара захар в разумно количество, с нея телата ни са запознати след милиони години еволюция.
Странно ми е защо така се демонизират безалкохолните напитки, за разлика от “спортните” добавки, 99% от които съдържат ацесулфам К, сукралоза и аспартам в много притеснителни количества.
казано от Queen Cobra на 17.08.18, 11:43:
Странно ми е защо така се демонизират безалкохолните напитки, за разлика от “спортните” добавки, 99% от които съдържат ацесулфам К, сукралоза и аспартам в много притеснителни количества.
От доста време си взимам само неовкусени добавки - много са гадни. 😄
А някой от вас констатирал ли е някога видима полза от това, че не е ял захар/подсладител/което друго там е нарочно, пардон, доказано за вредно?
На половината, ако не и повече, дори не излизат сметките за спестените/надскочените калории и свалените/качени кг. Бро-сайънс, мро-сайънс,ама за мен никой не може да разбира напълно как работи отделния индивид.
казано от БПН на 17.08.18, 12:27:
А някой от вас констатирал ли е някога видима полза от това, че не е ял захар/подсладител/което друго там е нарочно, пардон, доказано за вредно?
Да.
На половината, ако не и повече, дори не излизат сметките за спестените/надскочените калории и свалените/качени кг. Бро-сайънс, мро-сайънс,ама за мен никой не може да разбира напълно как работи отделния индивид.
Да, да, и всички сме уникални, телата ни са неповторими, имаме напълно различен метаболизъм, който зависи от неизвестни никому енергийни процеси и индивидуални хормони с лични имена, всеки има тайнствени органи, неизвестни на науката и общо взето е цяло чудо, че сме в състояние да се размножаваме помежду си.
Аз ежедневно ям продукти съдържащи захар. Като не ям съм констатирал, че не ми е хубаво. Ако ям умерено си свалям, както и без. Аз не пуша, не пия, по жени не ходя, ако трябва да се откажа и от на жена ми домашните сладкиши за по здравословен живот - е&@л съм ти и здравословния живот- да идват направо да ме опяват и да се приключва.
Сложно е малко с “видимата” полза според мен, повечето неща които творим сега, дават положителен или отрицателен резултат доста по-напред в бъдещето.
Отделния индивид, нали за това има глава на раменете си ... да види и прекара през собствен опит нещата и да прецени за себе си, като това е постоянен процес.
Колкото до килограмите, аз лично няколко пъти в живота си съм свалял и качвал 40-тина % тегло, въпреки това до сега не ми се е налагало да броя калории. За мен това с “броенето” е абсолютно безсмислено за болшинството хора, по-множество причини.
Мнението беше редактирано от Splash на 17.08.18 13:03.
При 0 бяла захар/подсладители при мен съм наблюдавал следните ползи:
-подобрено храносмилане
-липса на тежест в корема след хранене
-сравнително стабилни нива на енергия през целия ден
-подобрен сън
-липса на желание за сладко /след определен период на свикване 3-4 дни/
-подобрено либидо
Сигурно е имало и други, но не се сещам в момента. Лошото е, че при сериозен сънен дълг за продължителен период от време, става трудно удържането на желанието за сладко. Въпреки това не ям по кило сладолед...вече.
17.08.18
13:56
казано от Boby_ на 17.08.18, 11:24:
Интересното на аспартама е, че предизвиква пик на инсулина не само при приема си, а и при следващото хранене. Каквото и да изядеш след него, ще омазняваш - обърни внимание на диаграмата за инсулиногенния индекс от линка по-долу (фигура 4) и пика му час след приема на аспартам.
Пикът е сравним с този от захар и няма нищо общо с този при протеина - не смесвай нещата - фигура 3 от същия линк, особено 30, но също 60 и 120 минути.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/
Изобщо подсладители не бива да се докосват, а ако трябва да се избира, стевията е единствената смислена алтернатива, макар че без нея е по-добре. И да, ако жулиш аспартам, ще сваляш по-бавно, дори да си в дефицит.
Боби, не мисля, че методологията на въпросното изследване позволява да се правят такива заключения за влиянието на аспартама върху нивата на инсулин. Има някои сериозни лимитации:
We also did not collect information about the participant’s dinner the night before coming to the laboratory, which has been shown to influence the glycemic response the next day (Wolever, Jenkins, Ocana, Rao, & Collier, 1988). Finally, a control condition without a sweetener was not included in this study.
Друг ужасно сериозен смущаваш фактор на експеримента е, че за обяда и вечерята (данните, които цитираш ти за фиг. 3), на участниците е позволено да ядат колкото си искат и не са контролирани:
For both the test lunch and dinner meals, participants were informed that they could eat as much or as little food as they liked.
Причината отново е основната насоченост на експеримента - да се провери дали как различните подсладители влияят на последващия прием на храна, за което в крайна сметка не откриват връзка.
При липса на контролирана порция храна обаче няма как да се направи заключение какво е било влиянието на аспартама върху нивата на инсулин и глюкоза.
Данните за инсулиновите нива 20 мин. след preload-а също не позволяват да се правят заключения за влиянието на аспартама върху инсулина, понеже няма контролна група и отгоре на всичко подсладителите са приемани в комбинация с храна, която също влияе на инсулиновата секреция.
Изследване от миналата година с много подобна методология и цели показва точно обратното - аспартамът няма влияние върху инсулиновите нива. Тук предимството е, че сравнението между отделните подсладители е правено при прием с чиста вода.
Препоръчвам и ревюто на Butchko е екип от 2002 г., по-специално частта с подзаглавие Endocrine Evaluations with Aspartame, където се разглеждат множество изследвания за влиянието на аспартама върху нивата на инсулин и глюкоза и май нито едно не показва, че има влияние.
17.08.18
14:22
казано от Мартин на 17.08.18, 13:13:
При 0 бяла захар/подсладители при мен съм наблюдавал следните ползи:
-подобрено храносмилане
-липса на тежест в корема след хранене
-сравнително стабилни нива на енергия през целия ден
-подобрен сън
-липса на желание за сладко /след определен период на свикване 3-4 дни/.
Макар да не съм на 0, съм свела захарта в храната си до 5-10 гр. дневно през последната година. Когато липсва сладко , самото желание да се яде такова изчезва.
Отчитам абсолютно същото като Мартин (без да съм забелязала ефект върху либидото) + фактът, че кожата на лицето ми е е много по-хидратирана и младее. За само няколко дни, в които си позволих захар и плодове, забелязах многото неприятни симптоми.
Отчитам и че без захар, макар и в калориен излишък, запълвайки тези калории от мазнини и протеин, виждам по-добри резултати в телесната композиция като активно тегло и много по-малко качване на подкожна мазнина.
Да бъдем реалисти:
Диета само от месо е адски трудна за изпълнение и изисква много планиране и желязна воля.
Добавката на зеленчуци, пък били те и само от зелените - краставици, марули, спанак и тн. я прави доста по-поносима заради разнообразието от вкусове.
Аз също не смятам, че авторът на дневника има нужда от толкова радикална диета. Определено и не му е лесно да я спазва.
А и: има ли нужда/смисъл от подобна диета? За 99% от хората няма.
Неовкусени добавки е... суроватката е зле, ама неовкусени Bcaa е мъчение. Освен ако не са на капсули.
Тишо, ние ли четем различни неща или си сбъркал линка? В този, който си пуснал, се казва следното:
RESULTS:
Ad libitum lunch intake was significantly higher for the NNS treatments compared with sucrose (P=0.010). The energy ‘saved’ from replacing sucrose with NNS was fully compensated for at subsequent meals; hence, no difference in total daily energy intake was found between the treatments (P=0.831). The sucrose-sweetened beverage led to large spikes in blood glucose and insulin responses within the first hour, whereas these responses were higher for all three NNS beverages following the test lunch. Thus, there were no differences in total area under the curve (AUC) for glucose (P=0.960) and insulin (P=0.216) over 3 h between the four test beverages.
CONCLUSIONS:
The consumption of calorie-free beverages sweetened with artificial and natural NNS have minimal influences on total daily energy intake, postprandial glucose and insulin compared with a sucrose-sweetened beverage.
С две думи заключението е, че безкалорийните напитки с изкусвени и естествени подсладитали не променят общия калориен прием, глюкозата и инсулина в сравнение с подсладените със сукроза, тоест имат същия ефект, като по-ниската им калоричност се компенсира от увеличен прием на калории при следващото хранене. Прочети внимателно резултатите.
В добавка има достатъчно данни, показващи, че дори само жабуркане с подсладена вода и изплюването й вече предизвиква инсулинов пик, без тя да попада в стомаха. Не ми се търсят референции в момента, но ако държиш, ще издиря.
17.08.18
17:07
казано от Boby_ на 17.08.18, 16:11:
...
Коментарът ми за линка, който пуснах беше:
Изследване от миналата година с много подобна методология и цели показва точно обратното - аспартамът няма влияние върху инсулиновите нива. Тук предимството е, че сравнението между отделните подсладители е правено при прием с чиста вода.
Визирам само и единствено влиянието върху инсулина, не влиянието върху приема на храна
Темата дали изкуствените подсладители влияят върху общия прием на храна е съвсем отделна и данните там са много противоречиви. Така или иначе от данните на самостоятелно, при това супер краткосрочно изследване (3 часа), не може да се вадят заключения за дългосрочен ефект. Например, авторите на същото изследване коментират мета-анализ, който показва, че използването на подсладители не води до покачване на теглото в дългосрочен план, а дори обратното. Като хвърлих един поглед обаче и този мета-анализ има своите недостатъци.
Не ми беше мисълта за приема на храна така или иначе. По тази тема мисля, че данните все още са противоречиви и аз лично имам по-скоро неутрално мнение към момента. Мисълта ми беше за влиянието на аспартама върху инсулина и за това как от твоето цитирано изследване няма как да се направи заключение за взаимовръзката.
Не знам дали имаш възможност да прочетеш пълния текст на цитирания от мен експеримент, но протоколът е следният:
8 am (fixed breakfast) -> 11 am (study beverage, fixed)(0 min) -> 12 pm (study lunch, ad libitum)(60 min)-> 2 pm (end)(180 min)
Авторите отбелязват, че:
1) The sucrose-sweetened beverage consumption resulted in large spikes in glucose and insulin concentrations, whereas these measures were relatively stable with NNS-sweetened beverages
within the first 60 min.
2) On the other hand, there were sharper rise in glucose and insulin responses after lunch with the three NNS beverages compared with sucrose-sweetened beverage
Точка 1 показва, че при чист прием на NNS, включително и аспартама, заедно с вода, без храна, няма промяна в инсулиновите нива и глюкозата. Приложената графика даже показва някакво незначително намаляване на инсулиновите нива при NNS.
Точка 2 показва, че инсулиновият пик е по-голям при NNS в сравнение със сукрозата, но тук го има същият смущаващ фактор както при изследването, което цитира ти. Обядът е ad libitum и участниците приели NNS са приели повече храна, което е съвсем нормално да доведе до по-високи инсулинови нива. Затова и на това не може да се гледа като на аргумент.
Прегледай ревюто на Butchko, което споменах. Смятам, че ще ти е интересно. В него между другото се споменават и някои данни във връзка с жабуркането с подсладена вода и влиянието върху хормоналната секреция, включително и инсулина, за което спомена. Мернах 1-2 изследвания, които споменават, че не откриват връзка, но не съм задълбавал. Сигурно има данни показващи и обратното.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.08.18 17:09.
17.08.18
18:41
Който ни мрази, под нас да лази.
[ Day 0/90 ]
Значи, пак започнах с месо само, но реших да включа и мазнини, за да туширам желанието си за сладко.
Освен това ще опитам с черен чай да утоля жаждата си за редбул.
Засега се чувствам добре.
Кафето го купих, но има захар вътре и мисля без него.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 17.08.18 18:44.
Тишо, не виждам какъв точно е предметът на спора. Дори да допуснем, че при прием на изкуствени подсладители няма инсулинов пик на 10-тата минута, то резултатът при следващото хранене е известен - компенсаторният механизъм, който предизвиква увеличения калориен прием, съвсем ясно показва какво се случва.
Има достатъчно данни, за да не можеш с чиста съвест да твърдиш, че приемът на подсладители не влияе върху нивата на инсулина и общия калориен прием, защото самите подсладители са с нулева калорийна стойност. Дали това се случва веднага след приема им или реакцията е отложена, не е определящо за крайния резултат.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.08.18 20:46.
18.08.18
12:23
[ Day 1/90 (Hard) ]
Не съм закусвал, нямам апетит, пия газирана вода, по-късно ще си нарежа нещо сухичко : ))
Ще ъпдейтвам поста.
Прошуто - 300 грама
Заквасена сметана - 400 грама
Черен чай
Сушен бут Елена
Газирана вода
Мнението беше редактирано от BusyMan на 18.08.18 21:37.
18.08.18
12:44
казано от Martin Kondov на 17.08.18, 18:41:
Който ни мрази, под нас да лази.
[ Day 0/90 ]
Значи, пак започнах с месо само, но реших да включа и мазнини, за да туширам желанието си за сладко.
....има захар вътре и мисля без него.
Да обобщим)): драстични мерки, които прилагаш към организма си, провокират също толкова силна обратна реакция!........🙂
19.08.18
02:22
[ Day 2/90 ]
Черният чай и заквасената сметана помагат. Нямам cravings за ред бул и М$Ms.
Прошуто 200-300 грама
100 грама заквасена семтана
газирана вода
прасковка
бут елена сушеничко
черен чай
Мнението беше редактирано от BusyMan на 19.08.18 08:45.
19.08.18
21:03
[ Day 3/90]
На слънчев брвг дъм. Черен чай и чосъов свинско месо със салатка и чушки. Диетата се пази,уйскито не се брои к?
19.08.18
21:58
Гледам още си на ден трети от режима, това по календара на Маите ли е?
Бъди сигурен,че си набавяш поне половината от солта и калия,защото ще се чувстваш “мек”. 😄
И аз пробвах миналата година само сланина,пилешко и сурови яйца за около месец.
В същото време и тренирах на лостове.
Все ми се спеше.
Достигнах до извода,че няма полза.
Бих казал,че подобен начин на хранене е неадекватен за човек.
Дори инуитите ядат въглехидрати ,колкото има в около половин килограм картофи всеки ден
https://www.google.bg/amp/s/freetheanimal.com/2014/03/disrupting-carbs-prebiotics.html/amp
Набавят си витамин С от сурово месо.
Масаите и те ядат въглехидрати
https://freetheanimal.com/2014/03/disrupting-masai-carbs-prebiotics.html
23.08.18
01:22
Еми.. депресията ми се изчисти, бърнаута също. Ядох доста неща на слънчев бряг, които няма да описвам тук.
Направо
[ Day -1 / 90]
Утре си тръгвам и всичко ще е точно.
казано от Martin Kondov на 23.08.18, 01:22:
Еми.. депресията ми се изчисти, бърнаута също. Ядох доста неща на слънчев бряг, които няма да описвам тук.
Направо
[ Day -1 / 90]
Утре си тръгвам и всичко ще е точно.
Дотук добре, вече диетата ти се развива 🙂 скоро ще премине в нормален хранителен режим, както трябва и да бъде. Сложи си разни бобени, ориз картофи по малко, да си по щастлив, да не изпадаш в депресия, малко плодове също.
24.08.18
13:21
[ Day 0/90 ]
Газирана вода
Прошуто
25.08.18
12:25
казано от Martin Kondov на 16.08.18, 21:23:
Имах предвид, че ден 0 е утре.
Ххахахахаххаха
казано от lordinario на 25.08.18, 12:25:
Ххахахахаххаха
Не се смей, това е някакъв нов режим, който въртиш ден 0 и ден 1 няколко месеца. Като стигнеш ден 2, приключваш програмата 🙂
Тази диета трябва да я прекръстиш на “бинерната диета” Редуваш дни 1 и 0.
Накрая си взимаш поредицата от дни, примерно “1100110101” и си получаваш крайния резултат. В този случай 821.
Какви ви казва крайния резултат? Допитайте се до доверен нумеролог с цел съставяне на план за спазване на лунната диета.
27.08.18
22:13
казано от kaloyan на 27.08.18, 16:18:
казано от lordinario на 25.08.18, 12:25:
Ххахахахаххаха
Не се смей, това е някакъв нов режим, който въртиш ден 0 и ден 1 няколко месеца. Като стигнеш ден 2, приключваш програмата 🙂
Това е гаргара.
27.08.18
22:49
Според мен проблема ти е, че не си готвиш. То и аз да карам само на пастърма и филе Елена, няма да издържа повече от половин-един ден. Обаче като си опека агне, джолан... майкооо. 🙂
И аз мисля, че с филета и пушени меса, подобна диета е обречена на провал. Аз лично, съм карал с месеци, само на месо и яйца, но месото го пека на фурна. Приготвянето, рядко ми отнема повече от 45 минути, веднъж дневно. Забелязал съм, че трябва да ям месо, което е с достатъчно мазнина, от свинското предпочитам, вратни пържоли и гърди. От телешкото гърди, само че телешкото, го купувам на кайма(в транжорната ми го мелят). Пилешко рядко купувам, защото не ме засища, все пак ако ям, предпочитам печени бутчета.
Ако не ти се занимава с готвене, в някои супермаркети има топли витрини, например в била продават печен джолан и печени пилешки бутчета.
При подобна диета, първата седмица е най-трудна, ако устискаш една седмица, само на месо и яйца, после е много по-лесно да си стриктен.
Личното ми убеждение е, че не трябва да има чийтинг при такава диета, защото пречи на адаптацията към мазнини като основен източник на енергия и прави спазването на диетата почти невъзможно.
16.10.18
04:00
[deleted]
Мнението беше редактирано от BusyMan на 16.10.18 04:01.
16.10.18
04:00
[deleted]
Мнението беше редактирано от BusyMan на 16.10.18 04:01.
16.10.18
04:01
Хайде продължаваме. 🙂
Да обясня защо има такива големи паузи в дневника ми - движа 1-2 бизнеса, и когато се събере много работа и стрес, започвам да се храня нездравословно, да не спя, да се тъпча със сладко, спирам тренировки и т.н.
Постепенно се уча как да се организирам, да не се претоварвам, да си почивам, да взимам по-правилни решения с работата, върху кое да се фокусирам, и кое да игнорирам, трупам опит.
Само месо няма да стане, просто нямам никаква енергия и желание за нищо. Но чрез тази диета забелязах колко негативнo ми се отразява захарта.
Днес храна:
1 луканка
3 шишета минерална вода
1 шопска салата
1 кофа KFC (не е част от режима, comfort food)
Килограми: сигурно повече. Нямам кантар в сегашната квартира, но приемам, че съм 102-105кг, като в началото.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 16.10.18 04:02.
казано от Martin Kondov на 16.10.18, 04:01:
Хайде продължаваме. 🙂
.
Кажи честно ... 🙂
16.10.18
13:55
казано от kaloyan на 16.10.18, 08:45:
казано от Martin Kondov на 16.10.18, 04:01:
Хайде продължаваме. 🙂
.Кажи честно ... 🙂
Д Е Н 2-ри !!
3 телешки пържоли ох котьо
1 бутилка минерална вода
шопска салата
3 свински пържоли мама мия
Като отида на фитнес тези дни, ще се претегля там.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 16.10.18 20:51.
18.10.18
01:31
Ден 3ти, мадафакас
1 шише минерална вода
кфс само пилетата, с вода
сега ще си направя шопска салата
21.12.18
04:51
Ей, големи проблеми ще имам с това хранене. По-лесно ми беше да вдигам тежко, и да ям каквото си поискам.
Проблемът е, че ползвам храната като терапия за anxiety и почивка от работата.
Намерих си accountability partner, който ще ме следи един вид, дали си следвам режима.
Другият проблем е, че не обичам да си готвя, да мия съдове и тн., и ям навън често. А навън само вредни храни.
Третият проблем е, че искам бързи резултати, един вид да ми се отплатят за голямата саможертва да не ям junk food.
Четвъртият проблем е, че не е като при тренировките, където ако не съм мотивиран един ден и пропусна, не е голям фал. Ако един ден се освиня, цялото ми тяло се чувства различно, психиката се променя, коварно е.
Все пак основният ми мотиватор остава - не се понасям така със шкембе. Особено на 25, приличам на чичко.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 21.12.18 04:51.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече