YGGDRASIL

Темата е заключена.
Прескочи до:

05.04.21
11:23

Което е това море и кои са тия червените?

Bart Simpson

05.04.21
11:29

Хм, ами смятах ,че морските градове ще гласуват изцяло или в голяма степен за БСП.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 05.04.21 11:29.

Bart Simpson

14.04.21
12:10

Изповядахме сделката, след десет дни започва преместване.
Вече съм селянин.

14.04.21
12:16

E ти беше селянин и преди да започнеш сделката ?

Bart Simpson

14.04.21
12:22

казано от Brown Bomber на 14.04.21, 12:16:

E ти беше селянин и преди да започнеш сделката ?

знам, сърцето ми бие по-силно когато има гора и мирише на пушек.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 14.04.21 12:23.

15.04.21
09:41

Ето, призна си, че палиш горски пожари за тахикардия...:D

Bart Simpson

15.04.21
15:18

ако бях Димас вече да съм по плочки.

Bart Simpson

16.04.21
09:04

Един от най-приятните въпроси, произлизащи от това, че се местим в къща с двор, а именно:
какво куче да си вземем?
Досега бях убеден, че ще е корги, докато смятахме че ще се местим в апартамент, но сега мога да си позволя да гледам по-сериозно куче.
Засега съм се навил на белгийска овчарка и бордър коли.
Някой да сподели мнение, освен Сашо, той ш каже-ти не мобеш да гледаш куче, много работиш, нямаш време?

Т. Тодорова

16.04.21
09:36

И ще е прав може би. :)
Имай предвид, че породите, към които си се насочил, са работни породи, със специфични нужди - не са играчка, не са за украса, искат отдаденост и познания, ако ще се грижиш както трябва.
Коргито също не е плюшена играчка, макар да изглежда като такава.

И плийс, недей купува от махленски, оелексаджийски развъждачи или зоомагазини - потърси легитимен развъдник или осинови.

Едно си баба знае, едно си бае, ама всеки с травмите и темите си. ?

П.П. Препоръчвам ти, на каквото и да се спреш, да се консултираш за възпитанието и отглеждането, а мога и да те насоча към човек. Също могат да помогнат и с избора на подходяща за вас порода, ако не си избираш само по външен вид кучето.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 16.04.21 10:16.

16.04.21
09:53

казано от Bart Simpson на 16.04.21, 09:04:

Засега съм се навил на белгийска овчарка и бордър коли.

Ако това е крайния избор, вземи си белгийска овчарка. Според мен е по-добрия избор.
Но имай предвид, че кучето е като малко дете. Има нужда от грижи, внимание, т.е. време всеки ден поне по 2 часа ще трябва да му отделяш. Да не говорим ако пътувате някъде, че трябва да го мислиш и него. Но иначе удоволствието е голямо.

16.04.21
10:29

Бордър коли е лесна за гледане порода, но белгийската овчарка, особено ако говорим за малиноа(без да подценяваме ликеноа, грьонендел и тервюрен), седи на другия полюс. Изключително темпераментно и енергично куче, иска желязна ръка в кадифена ръкавица, иска много време за занимаване и движение и най-вече поне 3 метрова ограда, за да не излиза извън двора :D
Пък и какво куче да си вземеш е преди всичко въпрос на лична симпатия към определена порода или за какво ще се използва ако е ловно или работно животно(плюс отново личната симпатия към определена порода). Така че, всяко мнение “вземи едикаквоси” ще е по-скоро какво би взел този, който го казва, а не какво ще ти хареса на теб.

Т. Тодорова

16.04.21
10:37

Колито е лесно за гледане откъм нрав, но пак си иска много занимание, много движение и много внимание, съвсем не е за декорация/диванна м@стия, според мен. Иначе е прекрасно кученце. <3

Аз затова му препоръчвам да се консултира с подходящ човек, а не с любител - някой, който познава добре породите, който работи професионално с животни и може да му предложи подходящи варианти - ако не изцяло различни от изброените, то поне най-подходящата порода сред тях.

Това, разбира се, е съвет, който давам, виждайки собствените си грешки досега и възможностите, които имам занапред. Посегна ли към ново куче, абсурд да карам по симпатии и усет.

16.04.21
10:40

Аз съм влюбен в спокойния темперамент и характера на лабрадорите. :) Но както каза Сашо, това не е препоръка, а констатация какво куче бих си взел аз самият. Избирай по твой усет, не търси съвет.

16.04.21
10:43

казано от Т. Тодорова на 16.04.21, 10:37:

Аз затова му препоръчвам да се консултира с подходящ човек, а не с любител - някой, който познава добре породите, който работи професионално с животни и може да му предложи подходящи варианти - ако не изцяло различни от изброените, то поне най-подходящата порода сред тях.

Това е все едно да питаш някой бракоразводен адвокат каква жена да си търсиш...:D

Т. Тодорова

16.04.21
10:48

Бе не е баш, различните породи имат различни нужди, нрав и особености. Дали за всеки е подходящо кане корсо, примерно, само щото го кефи как изглежда, мисля, че няма нужда да питам.

Според мен е добре, като ще взимаш нещо, да си наясно какво е и пасва ли ти най-вече на нрава и възможностите, а не на паркета. :)

16.04.21
10:49

казано от James Hinks на 16.04.21, 10:43:

Това е все едно да питаш някой бракоразводен адвокат каква жена да си търсиш...:D

Никак не лоша идея, може да състави цял каталог свободни- възраст, външен вид, образование и социален статус, характерови особености :D :D :D

16.04.21
11:07

казано от Т. Тодорова на 16.04.21, 10:48:

Бе не е баш, различните породи имат различни нужди, нрав и особености. Дали за всеки е подходящо кане корсо, примерно, само щото го кефи как изглежда, мисля, че няма нужда да питам.

Ако една порода те кефи много повече от другите, значи е твоята. Четеш, питаш хора, които имат, наблюдаваш и накрая влизаш в играта. Няма такова неща за теб ли е, не е ли, щом те е грабнала.

казано от Т. Тодорова на 16.04.21, 10:48:

Според мен е добре, като ще взимаш нещо, да си наясно какво е и пасва ли ти най-вече на нрава и възможностите, а не на паркета. :)

Е да де, нали за това са личните предпочитания към определена порода. После вече идва информираният избор.

Т. Тодорова

16.04.21
11:17

Кажи-речи за едно и също говорим значи.

Аз просто настоявам да го има информирания избор след установените предпочитания. Щото непрекъснато се виждат резултатите от липсата му. И са голям проблем.

Васето е отговорен и грижовен човек иначе, вярвам, че не би постъпил идиотски.

П.П. Личните предпочитания към порода за теб и мен са това, за повечето хора е единствено дизайнът. :) Затова подчертах няколко пъти, каквото подчертах. ✌?

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 16.04.21 11:19.

Bart Simpson

16.04.21
11:36

Искам до синът ми да седи сериозно животно, което ако щете да го пази, вероятно каквото и куче да вземем ще ходим на училище заедно, като още съм в процес на разучаване на възможностите за това.

16.04.21
11:42

казано от Bart Simpson на 16.04.21, 11:36:

Искам до синът ми да седи сериозно животно, което ако щете да го пази, вероятно каквото и куче да вземем ще ходим на училище заедно, като още съм в процес на разучаване на възможностите за това.

Не разчитай на ловна порода да пази.

Bart Simpson

16.04.21
11:44

А аз също не виждам, просто плюшена топка в коргито, още преди време го обсъждахме със Сашо и после се информирах, не е шега куче.
Сега съм много внимателен в избора си защото имах един провал с баварски кръвослед.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 16.04.21 11:44.

16.04.21
12:14

Искам до синът ми да седи сериозно животно, което ако щете да го пази, .

Това е сериозно предизвикателство...изобщо да се обучава куче,да пази персонално,когато имаш малко дете в къщи ,за мен лично крие рискове.
Именно поради тази причина,последното ми куче беше в общи линии чуден домашен любимец,който знаеше N на брой команди и нито една свързана с някакъв вид агресия...нито към хора,нито към себеподобните.Този вид обучение също е трудност....защото животинките си носят някои особености,които понякога е по-трудно да се подтиснат...отколкото да се канализират.

Т. Тодорова

16.04.21
12:24

Щях да го изкоментирам това с пазенето и аз тъкмо.

Така е, имат си инстинкти, с които се работи с определени цели. Но не е, според мен, за неопитни стопани - лесно се правят грешки там, а последствията от грешки със сериозни кучета могат да са... пази Боже.
Да се канализират е оптималният вариант, но си е цяла наука.

На такива работи се обучават служебни кучета. А тези, отглеждани като домашни любимци, така или иначе завардват мъниците. Което не е особен плюс, щото пак е предпоставка за проблеми.

Има и друго - аз малко дете със сериозно куче не бих оставила да се разхожда без надзор напред-назад, че да има нужда кучето да го пази от каквото и да било.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 16.04.21 12:25.

16.04.21
12:31

Ако това е което искаш, тогава точно белгийската овчарка е за теб. Една от най-добрите породи служебни кучета за персонална охрана.

16.04.21
12:50

За точно 4 породи се сещам, които ще го правят абсолютно ефективно без обучение и в същото време ще са абсолютно без никаква реакция към всякакъв детски тормоз. Бултерирер, Американски стафордширски териер, Стафордширски бултериер и Питбул. Това са безотказните пазачи и понасящи и най-страшния детски тормоз без никава ответна реакция...Виждал съм го много пъти.

казано от Boby_ на 16.04.21, 11:42:

Не разчитай на ловна порода да пази.

Ооо, не, напротив...За един Дратхаар да покрие Шутзхунд 3 или Мондиоринг е игра. Става ей така между другото.

казано от Bart Simpson на 16.04.21, 11:44:

Сега съм много внимателен в избора си защото имах един провал с баварски кръвослед.

С таква тясноспециализирана порода няма какво да очакваш, освен ако не му пускаш 4-5 км дири всеки ден.

казано от Т. Тодорова на 16.04.21, 12:24:

На такива работи се обучават служебни кучета. А тези, отглеждани като домашни любимци, така или иначе завардват мъниците. Което не е особен плюс, щото пак е предпоставка за проблеми.

Служебно куче се обучава на много неща, а почти всяка порода инстиктивно ще реагира с пазене на дете. Най-големите такива проблеми ги правят две категории - овчарки и декоративни. Овчарките защото пазят И териториално, а декоративните защото са изродени и селектирани единствено по екстериор.

казано от Т. Тодорова на 16.04.21, 12:24:

Има и друго - аз малко дете със сериозно куче не бих оставила да се разхожда без надзор напред-назад, че да има нужда кучето да го пази от каквото и да било.

Зависи какво разбираш под разхожда насам-натам и под сериозно куче.

казано от Svetoslav на 16.04.21, 12:31:

Ако това е което искаш, тогава точно белгийската овчарка е за теб. Една от най-добрите породи служебни кучета за персонална охрана.

Напротив, точно там е риска - една от най-капризните породи като подход е, точно поради голямата си водимост когато е вече от-до обучено куче.

16.04.21
12:57

Никой не засегна ротвайлер, като вариант за в двор и малки деца.
Някой нещо, просто ми е интересно? :)

Т. Тодорова

16.04.21
13:01

Мда, и аз това казвам - че така или иначе кучетата пазят малките.

Насам-натам: извън двора, само на разходка с кучето.

Сериозно най-малкото като маса и сила, сравнено с детето, и такова, което може да нанесе щети, ако реагира на дразнители. Воинствено настроено куче (дори не агресивно), териториално животинче, etc.
Овчарката, примерно, е сериозно куче. Стафчета, питове, булита - все са сериозни.

Хлапета дори с мини породи е кофти да обикалят сами на родна територия, щото пък техните са апетитна плячка и страхотни провокатори за едрите песчета на разни комплексари, и така.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 16.04.21 13:15.

16.04.21
13:59

С две ръце съм за четирите породи изброени от Сашо.
Страхотни кучета.

16.04.21
14:05

Аз изразих уклончивост по отношение на пазане на дете,тъй като съм се занимавал  с обучение предимно на овчарки и шнауцери в миналото...и двете породи съм виждал какви гафове правят по време на обучение,при това често най-вече да засвидетелстват или заслужат внимание от водача.
А белгийките  могат да са хиперактивни и си искат подход.
Иначе за тормоз и двете ми последни овчарки понасяха щипки по ушите,носа,лакиране на нокти у кво ли още не,абсолютно безропотно.

Мнението беше редактирано от nervak на 16.04.21 14:07.

16.04.21
14:12

казано от doni dimitrov на 16.04.21, 13:59:

Страхотни кучета.

Ама бултериера е много грозен за мен. Другите три са симпатични. Но Барт се чудеше между Белгийска овчарка и бордер коли. Сега му докарахме главобол с толкова други породи :)

16.04.21
14:17

казано от Svetoslav на 16.04.21, 14:12:

казано от doni dimitrov на 16.04.21, 13:59:

Страхотни кучета.

Ама бултериера е много грозен за мен.

Ти пък щото си много красив :D
То баш в това му е очарованието!

16.04.21
14:19

казано от James Hinks на 16.04.21, 14:17:

казано от Svetoslav на 16.04.21, 14:12:

Ама бултериера е много грозен за мен.

Ти пък щото си много красив :D
То баш в това му е очарованието!

Ама мен не ме искат за куче пазач. Красота не ми трябва :)

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 16.04.21 14:19.

16.04.21
14:24

А какъв изрод имам аз,мелез между белгийка и гасконец...

16.04.21
14:26

казано от doni dimitrov на 16.04.21, 14:24:

Снимка, снимка...

16.04.21
14:37

казано от Svetoslav на 16.04.21, 14:26:

казано от doni dimitrov на 16.04.21, 14:24:

Снимка, снимка...

Т. Тодорова

16.04.21
14:41

Много класически дизайн. ?

Чудна животина ???

Bart Simpson

16.04.21
15:35

За това , за което търся кучето, бордър коли или белгийската овчарка е по-подходящо, като смятам ,че имам достатъчен ресурс и финансов и време да се грижа за животното?
Това което си предатавям е куче, което да ходи редом до сина ми, да не опъва каишката след всеки шум, животно, човек и когаъо някой посегне срещу него да съжали, също да спи до леглото му.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 16.04.21 15:41.

16.04.21
15:44

Много филми си гледал...

16.04.21
15:46

За мен белгийската овчарка е по-доброто куче, въпреки че бордър колито е може би по-спокойното от двете.
А щом искаш и да спи вътре в къщи, определено белгийската овчарка. Има по-малки косми и миризмата му е по-малко натрапчива (но това е индивидуално усещане) :).

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 16.04.21 15:56.

16.04.21
15:48

казано от Bart Simpson на 16.04.21, 15:35:

Това което си предатавям е куче, което да ходи редом до сина ми, да не опъва каишката след всеки шум, животно, човек и когаъо някой посегне срещу него да съжали, също да спи до леглото му.

Такова куче се случва веднъж в живота на кучкаря и то ако има късмета да му се случи.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.04.21 15:49.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1