15.10.19
05:51
Слагам един линк към първия ми дневник.
Здравейте, хора.
Доста полежах и понадебелях.
От два месеца сме в София и прехода е относително спокоен и без сътресения.
Доста се е по променил града и хората в него.
Оглавява интересен funky кулинарен проект и чакам акт 16 за сградата с моя ресторант.
Града е доста изсмуква енергия когато си прекарал почти десетилетие в тихо и кротко провинциално градче.
Само да го прекося(което правя по четири, пет пъти дневно ме изсмуква.
Хубавото е, че успяхме да организираме, жилище, училище и работата на съпругата ми на пешеходно разстояние.
Относно тренирането, имам само няколко тренировки в София хардкор, не е леко да отделиш енергия за трениране, затова и ще опитам да пиша малко отново, та ако съм на кантар някой път дали да отида, ако може дневника да ме наклони в правилната посока.
Привет още веднъж и със здраве.Mjolnir
Темата беше редактирана от Bart Simpson на 14.04.21 18:16.
15.10.19
08:05
А добре дошъл отново 😎
Като стане ресторанта, живот и здраве-там съм, та да опитам от гозбите ти 😃
15.10.19
08:45
Е то и сега има какво да опиташ.
16.10.19
21:01
Мислех да се оставя без активност за днес.
Подремнах два часа и нещо се събудих крив та реших поне да побягам.
Взех си и въже за скачане.
За пръв път бягам този маршрут и е кофти-от Каблешков и България до Боянската църква, кикаква идея колко километра е.
Сега го проверих, 4,2 км в едната посока, качване натам, слизане насам та поутрепах краката, но много смрад в София, вообще не става за бягане.
16.10.19
21:09
Абе аз се чудя тия как изкараха маратона преди дни. Като се сетя, че преди няколко години Джонката Бон Джоуви щеше да пукне от задух на концерта с групата си в Софето 😄
16.10.19
21:58
Когато идваш от средата на Атлантика и тръгнеш да бягаш тук нямаш идея колко е ужасно.
Почти се отказах по средата
казано от Bart Simpson на 16.10.19, 21:58:
Когато идваш от средата на Атлантика и тръгнеш да бягаш тук нямаш идея колко е ужасно.
Тои да ходиш е изпитание, особено след края на септември. Въздухът не само мирише, но и севижда. Скоро ще можем и да го режем с нож.
16.10.19
22:16
казано от Bart Simpson на 16.10.19, 21:58:
Ко стана със старият ти стил на тренировка. Не ти се посещават зали или още не е отшумял проблема ?
16.10.19
22:29
Ок е вече пръста, хубавото е че и рамото е ок.
В Хардкор София Джим има всичко, гуми, чукове, практикува същия стил, но все още не съм в рутинна в ежедневието си и само крада от време на време,време за тренировки.
Ей така готвя.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 17.10.19 21:11.
казано от Bart Simpson на 16.10.19, 21:01:
За пръв път бягам този маршрут и е кофти-от Каблешков и България до Боянската църква, кикаква идея колко километра е.
Сега го проверих, 4,2 км в едната посока, качване натам, слизане насам та поутрепах краката, но много смрад в София, вообще не става за бягане.
Е, ако бягаш до 66-то СОУ Филип Станиславов, където тренирам, ти е под 3 км. в посока. А за смрад почакай до към декември, тогава оказва съпротивление при движение 🙂 Ей ме мен и синът как тренираме зимата на открито в Софията
16.10.19
23:33
Ужас, хора, наистина ли до тук го докарахме.
Тук в Борово не смърди сякаш много, но бягайки до булеварда е кошмар.
Не знам дали е по-лошо да бягаш до булеварди отколкото да не бягаш вообще.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 16.10.19 23:33.
Нищо още не е и Margi го каза. Чакай над вас Бъкстон и Манастирски ливади да запалят печките и ще видиш за какво говорим.
16.10.19
23:52
Ок, утре ще си купя Ел. Тротинетка.
С друго не знам как да помогна.
Някой има ли филтър за въздух у дома, поне вкъщи да “дишаме”?
А иначе за 66-то,ще се радвам да ви видя и вас къде тренирате.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 17.10.19 00:04.
А добре дошъл и наслука. Това в София е станало проблем, особено последните години. Като се прибрах от ирландия и видях големия трафик и тн. Има и сериозно прахово замърсяване. Също се чудя каква ще я върша след време. Отдавна съм изоставил колата и ходя с градски транспорт. Събота и неделя пътувам някъде винаги и така.
17.10.19
23:22
При 492 км/2…....територията на София ако има около 400 industrial dust collectors…... Ми се струва, че ще намалят праховото замърсяване значително.
Смятам, че никой няма да се възпротиви да му удвоят таксата смет за издръжката им.
Няма ли някой кмет да се замисли за нещо подобно.
Я кажете, тук сте все учени хора.
https://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/hipodruma/ май е най-близката до теб станция
казано от Bart Simpson на 17.10.19, 23:22:
Смятам, че никой няма да се възпротиви да му удвоят таксата смет за издръжката им.
.
Аз съм против да ми удвояват таксата.. за някви прахосмукачки.
Точно щях да пиша, че доста хора не ги е грижа какво дишат, и нервака вече писал.
Да не говорим, че дори да утроят таксата смет, парите пак ще потънат в небитието и няма да стигнат предназначението си. В България притежават това свойство.
За съжаление, у нас спрвянето с проблеми, засягащи всички, става на индивидуален принцип - всеки се спасява както може, защото главните проблеми на страната ни са футболния расизъм и закупуването на бойни самолети. А това какво дишаме, ядем и пием, е последна грижа...
Ясно е, че в София въздухът няма как да е толкова чист, колкото в град, разположен в открита равнина. Само че това не означава, че не трябва да се полагат усилия.
Да се спре отоплението с твърдо гориво по “кварталите”, да се въведат и спазват истински изисквания за емисии на автомобилите (включително пределна възраст), да се ограничи достъпът на коли в центъра, да се направи платена зона в широкия център, където да е адски скъпо дори да влезеш с кола - като се направи всичко това и все още е мръсно, да си говорим какво може и какво не може. Иначе влизаме в тона на дебелака, който не се опитва да отслабне, щото е с лош ген.
казано от Margi на 18.10.19, 10:03:
Точно щях да пиша, че доста хора не ги е грижа какво дишат, и нервака вече писал.
Да,не ме е грижа защото знам ,какво дишам....за разлика от теб,която много се тревожи,щот информацията и знанията по темата са ти нула.
18.10.19
12:40
Боби, то това с ограничаването за влизане на коли в центъра не знам с какво ще помогне. Българинът очевидно няма масово да зареже колите и да мине на метро и т.н. Ей го, имаш връзка с метрото Младост/Дружба-Центъра, както и другите крайни райони, но на Цариградско е ужас. А и направленията са така устроени, че за да стигнееш от определени точки до други, центъра е най-прекия път. Ок, ще забранят влизането на коли или масово ще го ограничат, но хората няма да хванат околовръстното за да идат например от Орлов мост до Люлин, а ще минават по-заобиколен на централните улици маршрут, но в близост до него. Което ще значи повече изминати километри и повече отделени емисии. Няма как въздухът над центъра да остане чист, това не са много квадратни километри, като покрай него си се замърсява. Но и при повече каране на колите, като изминато разстояние, общото замърсяване според мен ще е по-голямо.
Нервак, помня, че преди време каза, как сега в София въздухът е много по-чист, сравнено с преди при работещото Кремиковци и т.н. Може и така да е, но значи ли това, че в момента въздухът над София е ок. Не знам сравнено с други столици, като например Прага, Виена, Будапеща и много други, къде сме. Аз като гледам снимки, се хващам за главата. А и не само-в сградата, в която работя съм на по-горен етаж и като погледна понякога какъв е изгледа в доловимите с очите ми квартали, се вижда, че доста пъти е сериозна “мъгла”.
Мнението беше редактирано от Деян на 18.10.19 12:42.
Дидо, тоест едър ти е кокалът, при теб фитнесът не работи, не можеш без хляб, прилошава ти, като си гладен и изобщо няма никакъв начин да отслабнеш. 🙂
Има добре известни мерки и те работят. Друг е въпросът, че за свикналия да се вози сам в разтракания си стар дизел, бълващ черни кълба дим или в смрадливата си, горяща масло бензинова барака софиянец промените няма да са нито лесни, нито евтини, нито приятни, поне в началото. Т. е. каквото и да си говорим, опираме до тъпи оправдания.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.10.19 12:57.
18.10.19
13:07
Аз не съм против мерките, нека се опита, но като гледам някъде ефекта е нула. Та то преди метрото Цариградско бе с по-малък трафик. Ок, освен да забранят да се карат повече от 10 г. коли, но и това не е гаранция-да, със сигурност ще има ефект, но не е пък справедливо. Моята също е дизел/първият ми в живота от 28 г. зад волана/, също е по-стара, но на последните два прегледа ми дава 28-29 пъти под нормата отделени вредни емисии. Т.е. при допуск там на нещо си 3.0, моята е 0.1-0.2. И това се установи в две поредни години в различни сервизи.
Хо, не ми прилошава като съм гладен освен стърженето на стомаха..........и хляб принципно не ям :-) Иначе фитнесът и отслабването определено явно не ми вървят много ;-)
Апропо, моята теория е коренно противоположна на това, как следва да се управлява един град, сравнено с мирогледа на самите управляващи.
Мнението беше редактирано от Деян на 18.10.19 13:11.
Що пък да не си ходя на работа с колата,която нито бълва кълба дим,нито гори масло?
Дидо мани другите столици...погледни Пловдив.Далеч по-замърсен е откъм прахови частици....ама не София,та София... Русе,Видин,Казанлък са също с високи стойности...
Да не говорим,че има сериозно заиграване с размерА на частиците...а често се говори на килограм.
18.10.19
14:49
Аз смятам че съм супер чувствителен към качеството на въздуха, но сега ми се струва, че не е някъв ад.
Както казахте, може би по-късно като захване студ, ще се проме ят нещата.
Питах и разпитва за тротинетките, ама не можелида се ползват когато вали дъжд, нещо се поврежда ли.
Тези най-масовите.
Случайно следствие от времето - въздушни течения, високи за сезона температури. Ще стане зле, защото нищо не се е променило. В моя район, през зимата, смога обикновено се сгъстява след 18:30 - просто се вижда как идва. Миризмата си е ясна - на печка. В събота и неделя е най-зле, нищо че трафика е на 1/3-та или никакъв. А ако е съчетано с мъгла и тихо време, направо е убийствено - общо взето не трябва да се стои навън. За това нещо никой, нищо не е направил - карат се за цветове на билети за градския транспорт, цените на новите рейсове, старите коли, ваучерите за дърва и въглища ... Но за замяна на твърдите горива в битовото отопление с други енергийни източници никой не смее да говори, защото, първо, ползващите ги са предимно без финансови възможности за замяна и второ, енергийните политики не са от компетенциите на общините, т.е. кот такоа, както казват във Варна и замазване на очите докато духне вятър или мине сезона
Само Тесли за всички и сме шест, може и за тирантите на тролейте да ги закачат. В момента от който сме решили да се предвижване по-бързо отколкото вървим или от кон всичко е преебано, няма връщане няма да се подобри. Еко колите ще помогнат ли ? Докато ги произведат заводите дали не замърсяват, когато си купиш Тесла за 80-100 000 $ дали не трябва да работиш повече за да плащаш вноските като съответно твоята свръх производителност води до по-голямо замърсяване. Това са глупости с еко колите и прочие, ще става все по-лошо и необратимо.
И с тез безшумни двигатели и свирепо ускорение още повече ще се избием по улиците.
Мнението беше редактирано от ISB на 18.10.19 19:29.
19.10.19
01:40
В моме та, в който сме решили да се движим по-бързо от ходом или кон го написах преди години тук.
Ще изровя поста някой ден.
Да, смятам че там е разковничето.
19.10.19
12:20
Ще ви за моля ако може някой, който има опит с домашен прахоуловител и овлажнител за въздух да ми даде някой линк.
Гледам по техно магазините, баснословни цени.
А от онлайн платформа бих поръчал само нещо препоръчано, благодаря предварително.
Хвърли едно око тук, не заради моделите което препоръчват, а заради описанието на видовете филтри и начин на работа
22.10.19
17:37
Днес се бяхзаканил много силно да отупам прахта от наколенките.
Реших обаче първо да си свърша задачите и после да тренирам и като за захвана НОИ, НЗОК, наляво, надясно, срещи и...... 😔
Утре..... И утре е ден, важно е че с всеки ден се доближава до рутинна в ежедневието и планиране на тренировки.
Ресторанта се пука, до около месец отварям и втория.
Много бач, от 6/40 на крак и душ в 0:00-1:00.
Струва си, когато виждаш как излизат неща от ръцете ти и радват хората, пък и за сметките има.
Здраве да е, утре в хард кора.
Понеже там е база на МВР, днес си цъкам с тениската и едно лапе, новобранче ми маха, супер, вече ще карам само с тази тениска.
Надявам се само утре да съумея да поклякам, че из ФБ само на някакви стари снимки събирам лайкове.... 😜.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 22.10.19 17:38.
Майсторе, имаш ли някакъв сайт на това което предлагаш ? Или засега го караш офлайн. Пиши някой адрес, да мина някой ден да те пробвам. Защото който е работил в чужбина се е научил и да предлага качество.
22.10.19
20:09
Хахахаха, не е от чужбина опита ми брат, там деградирах.
22.10.19
20:32
казано от Bart Simpson на 22.10.19, 20:09:
Хахахаха, не е от чужбина опита ми брат, там деградирах.
Хм, и що така. То ясно, че българите сме нива над останалите 😀, но все пак. Кое те върна назад, ако правилно схванах казаното.
22.10.19
22:47
Дидо, просто е.
Общото между Видин и Ирландия е следното:
Не са на пътя на нещо, за да отидеш там трябва да отиваш точно там, на края на пътя са.
В исторически план....... Няма никакво омесване на култури и общо взето нещо като форума...... Омесване на гени, Даун проблеми и така.
Та там където бях, има трактори без кабина за пилот, които жънат със смртфоУн, редом до хилядолетни зидове.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 22.10.19 22:48.
24.10.19
10:42
Кажи нещо за тоя ресторант, да минем да те уважим.
П.С. Поглези се със свестен чук за тренировки, тия с ортопедични дръжки не са удобни.
24.10.19
21:06
Така, кулинарния проект, който оглавявам в момента се намира на Шишман 24.
Ще се радвам да се отбиете.
Там само пусков фактор.
Моят ресторант се намира на бул. България, но още чакаме актЪТ 16-тия.
Нямам търпение да запиша някоя тренировка.
Засега поне имам железен контрол над храната-тип не яж, щото не тренираш...... 😂
Ще се радвам да видя всяка муцуна от тук, добре сте ми дошли.
За петък до неделя, ако не звъннете на 0885562125 едва ли ще се получи.
......... 🙂
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 24.10.19 21:08.
24.10.19
22:27
Бодега са испанските, ние сме La Bottega.
Работилница от италянски.
Завидни гурмански познания, по здравления, Нерво.
Заповядай за добра храна и вино.
Вино ще донеса...с езиците съм скаран,още българския го уча.
Мнението беше редактирано от nervak на 24.10.19 22:41.
24.10.19
22:46
Беше само уточнение, защото и двете съществуват.
Когато започвахме преди години си изиграхме взаимно, лоша шега, защото La Bottega I Bodega се появихме по едно и също време.