YGGDRASIL

Темата е заключена.
Прескочи до:
Bart Simpson

14.02.20
00:11

Така, троудауна ми се размина заради разкъсаното сухожилие на палеца, но си харесах ново предизвикателство, щото бийчбодито го извадих.
Хайдушката пътека.
Сенсея каза интервали,......... От утре ги захващам.
Започвам три месечни, целенасочени тренировки за да успея да кача мяха до горе, на олимпийски принцип пък ако има и по едно тежко вино горе, значи ще си е струвало.
Wish me лук.

14.02.20
06:45

Каква е тази хайдушка пътека?

Bart Simpson

14.02.20
06:57

14.02.20
07:25

казано от Bart Simpson на 14.02.20, 06:57:

те

Това и аз съм си го задал за цел, ама ще е като се прибера. Сливналия ли си?

RR

14.02.20
08:22

Аз само намерих от къде се излиза горе от нея, но не знам къде е началото))....Ние с малкия качихме за 55 мин стандартната пътека, и то с почивки))

14.02.20
08:51

Хайдушката пътека поне каквото съм гледал от клипове започва с нещо като дървена порта. Дълга е 2.8 км и има денивелация от 600 метра (според зависи от източника) Има си ежегодно състезание по най-бързо качване и рекорда е от порядъка на 25 минути.

Самите хайдушки игри са малко по-разширено и усложнено занятие. Пак се гледа кой най-бързо ще се качи, но вече всеки състезател трябва да носи до горе по 43 килограма мях, както навремето Хаджи Димитър качил 34 оки тулум с вино до горе. А горе игрите продължават с 3 други дисциплини: борба, хвърляне на тежък камък надалече и вхърляне на нож по мишена. Победител в хайдушките игри е този, който е събрал най-много точки от игрите, като изкачването дава 3 точки на победителя, а всяка една от останалите игри - по 1 точка. Т.е. който е изкачил най-бързо пътеката най-вероятно ще спечели и игрите. Някой трябва да спечели всичките други 3 игри, за да има шанс да изравни точките и да стигне до балотаж, където в директен сблъсък в трите допълнителни игри - борба, хвърляне на тежък камък надалече и вхърляне на нож по мишена - ще се реши кой е главния войвода между двамата претенденти. Има и 1000 лева парична награда за победителя, както и ръчно изработена реплика на кожения колан на Хаджи Димитър.

Състезанието се организира от 3-4 години. Най-добрите времена досега за изкачването на пътеката са около час и 5-6 минути.

Предполагам че в тези допълнителните игри който иска взема участие - примерно аз от борба не разбирам - не знам дали бих се пробвал изобщо срещу някой, който се бори. Но камъни и ножове мога да хвърлям 🙂

Според мен катеренето с мяха е мейн ивента. Горе вече ще е повече яденето и пиенето. Пише че има вино и агнешко чеверме на корем за хайдутите. Звучи ми като двуднево занимание на мен, мисля че ще заведа семейството на екскурзия. Също и трябва всеки хайдутин да има помагач - да му носи вода и друго каквото може да му трябва през цялата пътека, но не може да му помага с мяха - изобщо да го докосва. Предполагам че освен водата - която всеки може да си я нос - организаторите искат до всекиго да има по един човек през цялото време да не някой да припадне в някое дере и да не могат да го намерят после.

Barberian

14.02.20
09:32

Рекордите от последните години са 24 минути без мях, но като бях тинейджър рекорда беше 21 минути и го държеше борец. Още от едно време един треньор по борба започна да води отбора там и за тях стана като част от тренировката. После започнаха и боксьорите, после и други спортове. Естествено говорим за годините в които Сливен беше с добри школи по щанги, борба, бокс и други. Имаше спортно училище, интернат, треньори и тн. Сега...
Първият и вторият, които се качиха с мях през 2016 когато започна тази традиция са ми приятели. И двамара бивши борци- много натренирани. Интересното е, че Радостин (2ро място) я качи на 45 години ако смятам правилно. Аз не помня някой от двамата да е спирал да тренира. Той Радото е фитнес инструктор в залата на брат си 🙂
За мен по- интересен е последният победител през 2019та. Маринчо и Радото са много яки и нацепени, докато това момче си е направо слаботелесен в сравнение с тях🙂 Това всъщност за пореден път доказва, че видимите мускули не са всичко 🙂 2018та завърши втори, а 2019та първи със зверски рекорд с 20 Мин по- добро време 🙂
Има и много интересни рекорди на местни възрастни хора. Има 80 годишни дядовци, които срещаш всяка неделя да я качват.
Надморската височина не е голяма, но пътеката не е лесна. Има от всичко по- много 🙂 Чакъл на който лесно можеш да се хлъзнеш особено с 43 кила на врата. Стръмни и хлъзгави скали на които лично на мен ми се е налагало да си помогна с ръце ако загубя равновесие. Отделно мокри скали с мъх към края. Ако пък вали или има мъгла...
Отделно на това има няколко места на които различни пътечки се разклоняват и после се свързват в основната по- нагоре. Предполагам вече организаторите са сложили добри и разбираеми маркировки.
Успех Барт !

Мнението беше редактирано от Barberian на 14.02.20 09:46.

Bart Simpson

14.02.20
09:56

Фал старт.
Обадих им се, че ще отида втора смяна и се наспах яко.
То и това си е част от подготовката.
😂
Майтап, просто не можах да отлепя от леглото, разбит съм от бачкане.

Barberian

14.02.20
10:15

казано от Димо на 14.02.20, 08:51:

Предполагам че освен водата - която всеки може да си я нос - организаторите искат до всекиго да има по един човек през цялото време да не някой да припадне в някое дере и да не могат да го намерят после.

Дерета в истинския смисъл няма. Има стръмни участъци извън пътеката, но трябва доста да се отклони. Вероятноста да се отклони или изгуби е почти нулева защото ще има много народ сеирджии по цялото трасе 🙂 Но Да, все пак може някой да му прилошее или нещо подобно. Хубаво е да не е сам човек.
Ако харесваш такива неща, не пропускай фестивала на народната носия в Жеравна. Доста близо от там с кола. Можете да видите Жеравна. Там чеверметата са повече 😂

Мнението беше редактирано от Barberian на 14.02.20 10:21.

14.02.20
10:19

В случая харесвам предизвикателството за издръжливост и психика и да побеждавам себе си. И да се видя колко съм корав де. На йеденье и пийенье се знам че съм звяр, няма кво да си доказвам там.

Bart Simpson

14.02.20
10:30

Най- голямата уловка е, че смятам да отидем от предния ден за да се настроя психически, а и няма как да тръгна от София в четири часът по нощите и да съм на линия.
Та отидем ли предния ден, не знам как ще е главата за сутринта.

Bart Simpson

14.02.20
10:44

Бербера, звучиш като да познаваш месността.
Знаеш ли дали има път за кола до горе?

Barberian

14.02.20
11:18

казано от Bart Simpson на 14.02.20, 10:44:

Бербера, звучиш като да познаваш месността.
Знаеш ли дали има път за кола до горе?

Хотел Шато Алпия е в подножието на балкана, на 200 метра от старта на пътеката. Аз бих пътувал късно вечерта, за да нямам време за глупости 😂 и бих отседнал там за да усетя атмосферата. Хотела е бивша резиденция на бай- Тошо и не е джендърски 🙂 в смисъл добре е за мотивация. Така получаваш и паркинг в близост до старта. Път до горе, ако говориш за краят на състезанието- има. Горе е пълно с вили, които също могат да се наемат. От Шато Алпия може човек да се качи и с лифт до горе и да върви 3 километра по асвалт до краят на пътеката. Горе са всички други борби, агнета и тн.
Ако не държиш помощникът ти да е близък мога да те запозная с мой приятел планинар който качва пътеката всяка неделя и беше помощник на другият ми приятел който завърши втори 2016та. Можеш ако имаш време да отидеш преди състезанието да качиш без торба и да видиш как е.

Мнението беше редактирано от Barberian на 14.02.20 13:45.

Bart Simpson

14.02.20
11:23

Благодаря, ще го планирам.

Barberian

14.02.20
11:39

Това е Маринчо, който първи качи пътеката 2016.
На другият клип някой е снимал цялата пътеката на обратно. Тя е станала доста по- гадна от дъждовете и народът който постоянно я качва.

https://youtu.be/ZCiuWfcAlWc

Мнението беше редактирано от Barberian на 14.02.20 11:40.

14.02.20
11:58

казано от Bart Simpson на 14.02.20, 00:11:

Хайдушката пътека.
Сенсея каза интервали,......... От утре ги захващам.

Последен алтруизъм от мен - кзаха интервали 3 месеца, да се натренират хубаво бързите влакна за макисмална издръжливост. После 3 месеца ходене по подобна пътека с тежест, в краен случай стълби, за да се натренират хубаво бавните влакна и да се свикне със стабилизацията. Ама вие нямате това време, нито пък има къде да ги ходите тия пътеки. Тоест има, но пак нямате време.

Bart Simpson

14.02.20
12:28

Факт, това каза, но ще оползотворим времето, което имаме.
......... Щот сме машиниииииии

Bart Simpson

15.02.20
11:04

Пълен провал съм.
Отново не успях да се надигна.
Абсурдно количество работа, но.......... Остават ми два дни в този ресторант и захващам друг от вторник.
Обещавам си, утре да тренирам.

Bart Simpson

15.02.20
16:01

С повечето ми е последен ден дееба.

Bart Simpson

15.02.20
23:52

След седем години следене и чакане на Викинги...... Най лошия уби най добрия(Айвър уби Бьорн) , скапания сезон свърши и русите прегазиха викингите.
Едва ли хората, които не ме познават добре могат да разберат какво се случи в душата ми.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 15.02.20 23:53.

16.02.20
02:24

как може да плеснеш такъв спойлер без предупреждение, не знам. Споменах ли ти, че не го бях гледал, защото чаках да излезнат всичките?

Bart Simpson

16.02.20
07:43

Брат, соре, не не си ми споменавал.
Е, излязоха.

Bart Simpson

16.02.20
09:27

20 х 3-70кг заден клек през десет секунди.
Много стриктни.
Открих, че при интервалите е много важно да се внимава......... Да не си настъпиш езика.

5 рунда:
2 х 120-тяга
3 х кофи +30

2 кръга :
20 sec планк+50
Въже малко

Или интервалите ме изпиха или съм изтощен от работа или ми е малко храната.
Всичко друго е поправимо, но понамествам и съня вече и да чукам на дърво е стабилен, не будувам по нощите.
Ей тук една приятна среща... 🙂

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 16.02.20 09:38.

Bart Simpson

16.02.20
18:19

Все ми викаха, не клякай всеки ден, почивай утре и т. Н.
Тези лекички интервали ме отказаха от клека, за пръв път седя и си мисля, утре няма начин да клякам.
Ебахтиужасагаденсатеяинтервали.

Bart Simpson

17.02.20
09:45

Днес с яко тонус.

5 кръга:
100 х степ ъп-40 см+15 кг
20 х степ ъп-40 см+64 кг

10 рунда:
3 х набиране
3 х суинг-32 кг-вертикал
3 х кофи+30 кг

Въже не много

Много добре ме заредиха степъпите, но с 64 кг едвам пристъпвах, мн тежи.
Мисля, че започвам да придобивам представа за какво се готвя.
Голяма част от евентуалното успяване да се кача до горе май ще тр да заложа на адреаналина, подкрепата на хората около мен и малка част сила.
Това ще е сериозно предизвикателство за духа, ума и тялото.

17.02.20
10:27

казано от Bart Simpson на 16.02.20, 18:19:

Тези лекички интервали ме отказаха от клека, за пръв път седя и си мисля, утре няма начин да клякам.

Да знаеш,че интервалите на клека...те отказват от всичките други)))).

Bart Simpson

17.02.20
11:20

Нищи друго не ми е дърпало тока повече.
А утре с 80….😰

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 17.02.20 11:23.

17.02.20
11:51

казано от nervak на 17.02.20, 10:27:

казано от Bart Simpson на 16.02.20, 18:19:

Да знаеш,че интервалите на клека...те отказват от всичките други)))).

Тук можем да поспорим - при мен тягата във всяка бройка над единица е по-зле от клека. 🙂

17.02.20
12:06

Мен клека в интервал 2ки и ли тройки ме е мачкал най-много...като почнеш бедра,рамена...та и  лакти,и китки...от които после лега например е леш.
А обръщанията след клек са смърт...хеле ,когато и те са двойки,си отива на повръщане всеки път.
Тягата ,колкото и да съм се раздавал...най-много да ми изяде тук там някоя бройка на кофите и раменната.
А как върви бирата след тяга....мамата.

Мнението беше редактирано от nervak на 17.02.20 12:08.

Barberian

17.02.20
12:10

казано от nervak на 17.02.20, 12:06:

Мен клека в интервал 2ки и ли тройки ме е мачкал най-много...като почнеш бедра,рамена...та и  лакти,и китки...от които после лега например е леш.
Тягата ,колкото и да съм се раздавал...най-много да ми изяде тук там някоя бройка на кофите и раменната.
А как върви бирата след тяга....мамата.

И тамън свърши клека и след него имам гребане от земя и след него лег, всички през 15 секунди  без почивка между тях 😂
Тренировка А
клек 90 кг,гребане от земя 70 кг,
лег 60 кг, 15х1 през 15 секунди.

Мнението беше редактирано от Barberian на 17.02.20 12:59.

Bart Simpson

17.02.20
13:14

Абе за 10-12 секунди можеш да поемеш въздух, аз на 6 секунди-все едно под вода се опитвам да дишам, майка му стара.

Bart Simpson

17.02.20
15:16

Абе, то наща работа май кат снежинките-порастнеш малко и почнат да ти викат парцал(вали на парцали).
Днес съм по тениска и два независещи един от друг човека ме питаха, намигайки-ама ти с нещо се подкрепяш май, а???? 😄

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 17.02.20 16:22.

Bart Simpson

17.02.20
23:50

Още едно парче от сърцето ми се отчупи.

Bart Simpson

18.02.20
09:25

12 х 2-80кг през десет секунди
Много стриктни.

10 рунда без почивки:
1 х тяга-140
2 х пуш преса-80
3 х бърпи-цяло

5 х 10 кофи през 30 sec

Интералите можеше и още, но краката се запалиха от поредицата от извращения.
Кофите летят.
Днес-нов ресторант със стари муцуни. 🙂

18.02.20
23:13

Според мен за такъв кратък период за подготовка, няма време за индирект ни методи, в крайна сметка ще се мъкне мях, а не щанга, а и тялото се движи в пространството, не се стои на едно място. В тоя ред на мисли взех 2 торби цимент  по 25 кг и от Неделята газ по стълбите във входа :дд

Абе аз имам 2-3 кубика едри камъни не село, дет тряя да ги преместя - да ви викам да тренирате :D

Bart Simpson

19.02.20
07:59

Днес реших да остана без тренитовка.
Много съм изтощен, а пред мен е тежка седмица.
Новия тесторант е в тежка ситуация, работи и нищо не достига до клиентите от проблемите вътре, но всичко коства нерви, усилия и трудна комуникация.
Разбира се имам план за действие и мисля, че ще успея да върна усмивките по лицата на работещите там.
Днес ще посрещам доста гости-дребния има рожден ден, става на седме, квот самго научил, това е.... 🙂
Та така, здрава да има и слънце.

19.02.20
09:06

казано от Alexander Krastev на 19.02.20, 07:49:

Абе аз имам 2-3 кубика едри камъни не село, дет тряя да ги преместя - да ви викам да тренирате :D

Само ако ще ги качваш на високо! 😂

Barberian

19.02.20
09:07

казано от Joe Musashi на 18.02.20, 23:13:

Според мен за такъв кратък период за подготовка, няма време за индирект ни методи, в крайна сметка ще се мъкне мях, а не щанга, а и тялото се движи в пространството, не се стои на едно място. В тоя ред на мисли взех 2 торби цимент  по 25 кг и от Неделята газ по стълбите във входа :дд

И според мен, това което няма къде да имитират като тренировка е почти постоянната загуба на равновесие и опитите на тялото да балансира с тежест на врата. Наклонената пътека е песен, стълбите също са стъбилни в сравнение с пътеката като цяло и са ниски. Тази пътека на места има скали на които следващата ти стъпка е доста по- високо от стъпало. Това ме навежда на мисълта, че трява да се тренира и нещо като бг клек с тежест на врата, ама дето казва Сашо- кое по- напред.
Лично мен най- много би ме притеснявало камъните. Аз съм се наранявал стъпвайки на камък който се отмества от мястото си и това без торба с цимент на гърба :) Когато нямаш тежест която държиш, можеш да се подпреш с ръка или да подложиш коляно и ръка. Ако положиш коляно с 43 кила не е приятно :) Незнам дали не е добра идея, скалистата част да се мине с торбата в ръце, а не на гръб. Това вече на място ще го решават.

Мнението беше редактирано от Barberian на 19.02.20 09:09.

19.02.20
09:22

казано от Bart Simpson на 19.02.20, 07:59:

Днес ще посрещам доста гости-дребния има рожден ден, става на седме, квот самго научил, това е.... 🙂

Жив и здрав да ти е! А на седем тепърва се започва с ученето. :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1