Претрениране - как да избегнем негативните последици

31.10.19
15:04

Претренирането е отрицателно състояние на тялото, което възниква в резултат на твърде интензивни и инвалидизиращи тренировъчни натоварвания, когато регенеративните способности на организма не са в състояние да се справят с броя и обема на тренировките. Претренирането води до състояние на хронична умора и спиране на хода, намаляване на показателите за сила и по-нататъшен растеж на мускулната маса.
Как се справяте Вие с този проблем?

31.10.19
15:22

Ние нямаме такъв проблем 😄

казано от Simeon Nikolov на 31.10.19, 15:04:

възниква в резултат на твърде интензивни и инвалидизиращи тренировъчни натоварвания, когато регенеративните способности на организма не са в състояние да се справят с броя и обема на тренировките.?

Отговорът е очевиден. Просто не тренираш така.
Но мога да те успокоя, че ако ходиш в залата да помпаш мускули, тренираш по сплитче, и не си профи спортист, който тренира по няколко пъти на ден, никога няма да имаш подобни проблеми.

Деян

31.10.19
15:46

Аз не съм съгласен, защото зависи какво е сплитчето или по-точно обема, от който се не знае дали ще можеш да се възстановиш. Нищо, че  интензивността може да е 85 % макс примерно. Та не може да се абсолютизира, как нямало опасност.  Я да се хване да изкара 5 дневен сплит примерно с мускулна група на ден или хайде - да е бутащи, дърпащи, почивка, крака почивка и отначало, ама с по 3-4 упражнения за група, с откази, форсирани повторения, дроп серии, баш както са си културистичните сплитчета. С такъв обем по няма да може да се възстанови, сравнено с някой силов протокол, но по правилата, т.е. така както го предписват в дебелите книги-със скалирането на тежестите, с почивките и т.н. и т.н. И не говоря за ползи от вида тренировка, а за възстановяване. Ами той само след 2-3 седмици ще е леш, освен ако не е със супер прецизно хранене, суплементи и др.

31.10.19
15:48

Бъркаш непълно възстановяване с претрениране. Нямат общо двете.

Деян

31.10.19
15:52

казано от Петко К на 31.10.19, 15:48:

Бъркаш непълно възстановяване с претрениране. Нямат общо двете.

Според повечето схващания за претренирането - Претренирането може да се определи най-точно като състоянието, при което организмът е подложен на мощен тренировъчен стрес до точката, когато почивката не е в състояние да осъществи пълно възстановяване.
Това нещо се твърди и тук в сайта, в официална статия /не, че се уповавам само на нея/, но ако не е така, да хванат да я изтрият.
Чак пък да нямат общо - нали именно непълното възстановяване води до претрениране. То ако си напълно възстановен, не знам въобще как ще претренираш. Възможна ли е въобще подобна хипотеза :-)

Мнението беше редактирано от Деян на 31.10.19 15:56.

31.10.19
15:58

То по тая логика, 90% от статиите трябва да се изтрият 😄
Претренирането (overtraining) е клинична диагноза, идентифициращо се с ред симптоми.
Непълното възстановяване (overreaching) е нещо нормално за всяка една тренировъчна програма, и се лекува с някой допълнителен ден почивка или разтоварване, след което следва свръхвъзстановяване. Второто може да доведе евентуално до първото, ако не се вземат мерки.

Деян

31.10.19
16:16

Тъй като казваш, че нямат общо двете, пак си задавам въпроса: може ли да се стигне до претрениране, въпреки да си възстановен напълно, което пък е ясно, че означава всички системи в организма да са възстановени напълно, мускулните влакна и травмите по тях “поправени напълно” и т.н. и т.н. То ако това възстановяване е налице, не виждам какъвто и да е вариант да се претренира. Т.е. двете неща за мен, а и не само, а де що има литература, която съм чел - невъзстановяването /говорим за всяка една част от организма-то няма и как да е иначе/ и претрениране, са неразривно свързани. Липсата на едното, води до другото. Ок, не винаги недоброто възстановяване в някой момент може да доведе до претрениране-едното не значи непременно, че се е случило другото, две различни неща са, не твърдя и друго-ясно е, че можеш да се окопитиш, но винаги едно претрениране е следствие на невъзстановен организъм като цяло или на негови отделни системи.
Аз имам чуството, че понякога се казва нещо, само ей така да е налице контра, макар вътрешно да се знае, че не е така. Как може да се твърди, че невъзстановяването нямало общо с претренирането. Та нали именно първото, когато се повтаря отново и отново, води до второто.
Нещо посочваш, че това водело до онова, не ми стана ясно, ама по-напред казваш, че нямали общо, та става малко объркващо. Де да знам вече :-)
За мен претренирането винаги е последица от невъзстановяване. Ако за някои това не е вярно,ок. Освен ако си искал да кажеш в аспекта, че както посочих-едното не значи непременно другото, ама не знам, отричаш ли връзката им. Защото “нямат общо двете” е меко казано пресилено изказване.
Но да не се отплесваме. Важното е, че човека - автор на темата спокойно може да си тренира по сплитове и да не се притеснява, че ще претренира, независимо дали се възстановява добре.

Мнението беше редактирано от Деян на 31.10.19 16:37.

Аз оплешивях от претрениране, мамицата му мръсна!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1