Извинявам се, че прекъсвам вълнуващия спор, специално за Кольо, за маските...
Бактериалната пневмония с маска! В човешката уста са изолирани към 600 вида микроорганизми (бактерии , вируси, гъбички , паразити ....) и не е стерилнa , издишвате в маската, водни изпарения , която е естествен продукт на издишването. Бактериите от устата ви и от бузите ви попадат във влажната среда на маската, където живеят, и се мобилизират тъй като на открито маската изсъхва и може да бъдат вече вдишвани , за разлика от устата ви. С маската създавате и по-дълъг момент на издишване, наречен експириум, това създава и по-ниско вентилиране на основата на белите ви дробове, нарича се хиповентилация. Където остатъчния ви въздух с влажност е прекрасна среда за мобилизираните в маската ви бактреии. Ето защо да сте с маска навън и на обществени места е чудовищна безмислица и противоречи на медицинската наука . От бактериални пневмонии са починали десетки пъти повече хора отколкото от вирусни!
Копирано от д-р Юли РусевЗададох конкретни въпроси, не намирам конкретни отговори на тях в това мнение. Задал съм ги така, че да може да се отговори и с 1-2 думи, което би било достатъчно.
Между бактерии и вируси правим ли разлика?
Господин Русев е стоматолог (казвам го с цялото ми уважение към тази професия). Когато колата ми спре да работи не се обръщам към авто-бояджия за съвет, ако ме разбираш правилно...
А какъв е ефекта от неправилното носене на маска от здрав човек и увеличава ли се риска от заболяване според теб? Смяташ ли, че в България възрастните хора ще си перат маските преди поворното им поставяне ?
Защо тогава СЗО дават такива становища:
“Няма конкретни доказателства, че масовото носене на маски от населението има потенциални ползи. Всъщност, съществуват някои доказателства за обратното – при неправилната употреба на маската и погрешното й поставяне“, заявява д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за здравеопазване при извънредни ситуации на СЗО, по време на брифинг в Женева.
И за протокола , като излизам нося маска, защото се изисква от мен.
Мнението беше редактирано от I`M на 12.04.20 15:02.
12.04.20
15:01
Какъв е рискът, ако възрастните не си перат гащите?
Еми ако си ги слагат после на устата рискът е да им се образуват кариеси и лош дъх. Други въпроси?
Мнението беше редактирано от I`M на 12.04.20 15:05.
Еми ако си ги слагат после на устата рискът е да им се образуват кариеси и лош дъх. Други въпроси?
Хахахайхахаха , тук обаче всички са сила голяма. Прошка няма :):)
12.04.20
15:08
Тук има бая народ дето си ходи с насраните гащи, но иначе е специалист по вирусни и бактериални инфекции.
12.04.20
15:13
А какъв е ефекта от неправилното носене на маска от здрав човек
Близък до нула - това е краткият отговор.
Поставянето на маската неправилно (по някаква причина) не значи, че тя е лишена от смисъл като предпазно средство по принцип. Ако проблемът е такъв, значи трябва да се погрижим маските да се носят така, че да има смисъл от тях, т.е. правилно.
Здрав човек в момента е сравнително много относително понятие. Дори вчера да съм имал категорично отрицателен тест за проблемния вирус, днес вече мога да съм носител, нали така?
увеличава ли се риска от заболяване според теб?
При неправилно поставяне - да.
Смяташ ли, че в България възрастните хора ще си перат маските преди поворното им поставяне?
Не, няма да го направят. И виждам проблем в това нещо. Те и не чак толкова възрастните ще се скатаят от редовната дезинфекция на маските.
Защо тогава СЗО дават такива становища?
“Няма конкретни доказателства, че масовото носене на маски от населението има потенциални ползи. Всъщност, съществуват някои доказателства за обратното – при неправилната употреба на маската и погрешното й поставяне“, заявява д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за здравеопазване при извънредни ситуации на СЗО, по време на брифинг в Женева.
Дай да отменим правилата за движение по пътищата като неефективни, защото има водачи на МПС, които нямат технически умения на нужното ниво, за да бъде движението по пътищата безопасно...
Защо по цял свят носят маски, след като е неефективно - мога само да гадая.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.20 15:16.
Тук има бая народ дето си ходи с насраните гащи, но иначе е специалист по вирусни и бактериални инфекции.
Може би затова така масово се изкупуваше тоалетната хартия :)
А какъв е ефекта от неправилното носене на маска от здрав човек
Близък до нула - това е краткият отговор.
Поставянето на маската неправилно (по някаква причина) не значи, че тя е лишена от смисъл като предпазно средство по принцип. Ако проблемът е такъв, значи трябва да се погрижим маските да се носят така, че да има смисъл от тях, т.е. правилно.Здрав човек в момента е сравнително много относително понятие. Дори вчера да съм имал категорично отрицателен тест за проблемния вирус, днес вече мога да съм носител, нали така?
увеличава ли се риска от заболяване според теб?
Да.Смяташ ли, че в България възрастните хора ще си перат маските преди поворното им поставяне?
Не, няма да го направят. И виждам проблем в това нещо. Те и не чак толкова възрастните ще се скатаят от редовната дезинфекция на маските.
“Няма конкретни доказателства, че масовото носене на маски от населението има потенциални ползи. Всъщност, съществуват някои доказателства за обратното – при неправилната употреба на маската и погрешното й поставяне“, заявява д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за здравеопазване при извънредни ситуации на СЗО, по време на брифинг в Женева.Дай да отменим правилата за движение по пътищата като неефективни, защото има водачи на МПС, които нямат технически умения на нужното ниво, за да бъде движението по пътищата безопасно...
Защо по цял свят носят маски, след като е неефективно - мога само да гадая.
Питаше за аргументи и източници. Цитирах СЗО, които не стоматолози .
ЗДвП има предвиден ред за придобиване на СУМПС и когато правилата му се нарушават има предвидени санкции. Мисля, че сравнението с носенето на маски е меко казано неуместно . Въпросът е до колко е полезно носенето на маска от здрав човек. Действително има доста становища за и против . Примерно доц Мангъров оприличи носенето на маски , като опит да се предпазиш от комари с метална решетка на прозореца или нещо подобно .
От друга страна маската убива скоростта на разпространение на слюнка/ бацили при кихане/ кашляне от болен/ вирусоносител, което е аргумент за носенето й. Необективно е да се твърди, че няма аргументи “за” и “против” и то от изтъкнати в професията си лица.
Щом са казали , че ще се носят маските ще се носят, но в форума масово се усмиват хората с различно мнение . Още повече , че по този въпрос самите специалисти спорят и не са категорични.
И хем си мислих да не пиша в теми извън дневника ...
Мнението беше редактирано от I`M на 12.04.20 15:33.
Не знам ефикасни ли са маските,или вредни,но друго наблюдавам аз.Ясно е,че много хора не ги носят и след като са задължителни,по ме притеснява държанието на служителите на реда.Живея на главната у наше село,и не ми убягва всяко движение навън.Тая сутрин с очите си видях как патрулката срещна няколко човека без маски и никаква реакция.Спряха на кръстовището,постояха в колата десетина минути,като междувременно минаха поне още двама-трима без маски,пак дори и забележка нямаше.За какво говорим тогава?За мен властта нехае и това не са никакви “мерки”.
12.04.20
15:31
Пф, не знам обаче тия податливите на кариеси трябва явно да изискват от партньорите си перфектна хигиена като им въртят федеросите 😛
Жената днес е именячка, ама още не съм почнал да празнувам.....да не си помислите нещо.
ПС......Ами, Адаш-народа като го вижда това, да снима и да поства клипове. И тв медиите да ги излъчват. Щат не щат, ченгетата ще започнат да захлупват непослушните, най-малкото да не ги хванат пък тях в неизпълнение. То хората като виждат импотетна полиция, какво друго поведение да имат. Щом като нямат самосъзнание, ще им се наложи със сила и финансови негативи. Ама и органите да си вършат работата. Не разгонване, а директни арести-особено на по-наглите, събрали се на тумби и иху аху.
Мнението беше редактирано от Деян на 12.04.20 15:41.
12.04.20
15:40
Това е обратното на логика-ако купуват ТХ значи не са им наср@ни задниците и държат да са чисти.
12.04.20
15:47
...патрулката срещна няколко човека без маски и никаква реакция.Спряха на кръстовището,постояха в колата десетина минути,като междувременно минаха поне още двама-трима без маски,пак дори и забележка нямаше.За какво говорим тогава?За мен властта нехае и това не са никакви “мерки”.
Мдам, одеве нещо подобно бях тръгнала да си пиша в дневника.
Тук има ежедневни партита - едното е на пейката пред нас (аз го прекратявам обикновено вечер, когато искам да си легна и да си използвам прозорците, все пак), другото е на беседката на отсрещната кооперация. Всички са на купчинки и с маски под брадичките. Едните са културни хора, но тези на пейката са прости, мръсни, шумни, кашлят, храчат, пикаят и хвърлят боклуци - демек, и без пандемия трябваше да са ги наритали досега.
Вчера двама полицаи, униформени, влязоха в двора с беседката и реших, че най-накрая някой ще им направи поне забележка, но три секунди по-късно чух: ООООО, ЕДИ-КОЙ-СИ, ЯЛА ТА ВИДЯ, ВЕ, БРАТ! КВО ПРАИТЕ ТУКА? ЕЕЕЕЕЕЕ, БИРИЧКА, ГУСТО!
И това е така или иначе на 100 метра от районното.
Това, на което се надявах аз, беше да пуснат по една-две патрулки от РПУ да циркулират (тъкмо да има с какво да се занимават) и да пишат актове, а не една част от хората да прави всичко възможно за спазването на тия правила в името на нещо, а другата част да я приканва Тиквочев по телевизията и да им се моли, щот нямал право да им направи друго, видиш ли...
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 12.04.20 15:49.
Въпросът е до колко е полезно носенето на маска от здрав човек.
Задавам ти въпроса: а откъде всеки ще знае че е здрав? Само с това и вече всяка по-нататъчен спор може да отпадне.
Но все пак ще те питам. Тъпи ли са всички медици или са болни та носят до един маски? По тоя въпрос какво казват?
Примерно доц Мангъров оприличи носенето на маски , като опит да се предпазиш от комари с метална решетка на прозореца или нещо подобно .
Първо, от маска до маска има разлика, но всички предпазват в определена степен. След това без да съм вирусолог ще отговоря по логика, аз знам че вирусите не летят като сачми самостоятелно из въздуха или като димни частици. Във въздуха се носят капчици плюнка или сополи, които се полепват по маската и може и да стигнат, а може и да не стигат до дробовете ти. Ти как би предпочел? Да имаш нещо по което да полепне капчицата и евентуално да не стигне до дробовете ти, или първото нещо, по което да може да полепне е лигавицата на носа ти?
12.04.20
15:53
Питаше за аргументи и източници. Цитирах СЗО, които не стоматолози.
СЗО е нещо различно, да, но до колкото разбирам от твоя цитат има проблем при неправилна употреба и погрешно поставяне. Въпросът е - какво да направим? Да се постараем да ги ползваме правилно или да ги махнем, защото не можем да си ги поставим? В моите очи първото има шанс да ни донесе полза, второто гарантирано няма да ни донесе такава.
ЗДвП има предвиден ред за придобиване на СУМПС и когато правилата му се нарушават има предвидени санкции. Мисля, че сравнението с носенето на маски е меко казано неуместно.
За мен нещата са напълно сравними, но ОК, ще отстъпя за да не изместваме темата.
Въпросът е до колко е полезно носенето на маска от здрав човек.
Кой човек е доказано здрав в момента и ще бъде такъв във всеки следващ момент от обозримото бъдеще?
Необективно е да се твърди, че няма аргументи “за” и “против” и то от изтъкнати в професията си лица.
Не твърдя, че няма аргументи “против”.
Смятам, че носенето на маска ще намали скоростта и възможностите за разпространение на вируса - това е идеята и това се стремим да постигнем (мисля) - превенция. С други думи - носенето на маска създава условия за ползи, които превишават рисковете от това да сме без маски.
Повтарям се, ама... щом като няма доказателства за ефективността на маските - защо тия хорица от цял свят носят маски? Че и медицинските лица - те пък би трябвало да знаят, че няма полза...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.20 15:55.
12.04.20
16:08
Абе СЗО казва и това, че хората, които употребяват една бира, 200 мл вино или 50 мл концентрат дневно спадат към групата на алкохолиците. Или пък изпият наведнъж 200 мл. концентрат.
Аз примерно не мисля, че това е правилен извод. Та от тая гледна точка не приемам винаги казаното от СЗО като чиста монета.
Това просто по отношение на СЗО, не конкретно за мерките в БГ за носенето на маски.
Сега сигурно някой ще кажат: абе тоя уж се доверява на учените, а сега пък скача срещу мнението им.
Все пак обаче СЗО прокламира понякога и чисто популистки мнения според мен, с оглед някаква превенция.
Мнението беше редактирано от Деян на 12.04.20 16:18.
12.04.20
16:27
нЕма ‘лабаво...
12.04.20
16:32
ами, по тв казаха, да не излизаме сега 2 седмици, което значи, че тези, които излязоха на църква, жална им майка ще бъде...
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 12.04.20 16:32.
12.04.20
16:34
въпрос, как можеш да се излекуваш(казват, че са излекувани), като още няма лекарство))
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 12.04.20 16:35.
въпрос, как можеш да се излекуваш(казват, че са излекувани), като още няма лекарство))
Имунна система?
Мнението беше редактирано от Димо на 12.04.20 16:36.
Абе СЗО казва и това, че хората, които употребяват една бира, 200 мл вино или 50 мл концентрат дневно спадат към групата на алкохолиците. Или пък изпият наведнъж 200 мл. концентрат.
Аз примерно не мисля, че това е правилен извод. Та от тая гледна точка не приемам винаги казаното от СЗО като чиста монета.
.
Знаеш ли че ако се замислиш, може и така да е. Така в споровете възникват недоразумения, основния въпрос в случая е “какво ти разбираш под алкохолик и какво СЗО и как го дефинираш” това като се изясни, вече може да се видят някои неща.
Както всяка една зависимост, така и това може да подлежи на степенуване. Ако му гледаш дефиницията, никой не е станал директно такъв, а това се е случило във времето.
Аз съм се замислял по този въпрос и мога да се определя като лека степен алкохолик и това е защото специално при мен е част от живота ми. Правя си салата и задължително едно питие и това е всеки ден. Сега с постите бях спрял за 2 седмици, но сега пак джасам по-малко , обаче как да ти кажа, има някакъв вид зависимост :) макар и малка.
12.04.20
16:39
Имунна система?
има вече, теория не, ..че го носиш като херпес вируса.....имаш го, носиш го, не се разболяваш, ако имунната система е способна да го тушира.....не знам....но, след тежка тренировка, която се повтаря, имунната система пада доста;).... само си приказвам..
нЕма ‘лабаво...
Отначало изгубих половината си вяра в бъдещето на човечеството, а после като ги видях - ми те 10 зомбита. То може и повече хора днес да бръкнат в контакта нарочно.
12.04.20
16:42
Алкохолизмът е зависимост. Може да пиеш повече и често, да се изпоразболееш вследствие на това, но да не си алкохолик, т.е. да можеш да не пиеш или пък да имаш мярка, когато го правиш. А друг да е зависим, макар все още да няма сериозни органни увреждания. Е, обикновено алкохолиците са и болни.
Мнението беше редактирано от Деян на 12.04.20 16:43.
12.04.20
нЕма ‘лабаво...
Отначало изгубих половината си вяра в бъдещето на човечеството, а после като ги видях - ми те 10 зомбита. То може и повече хора днес да бръкнат в контакта нарочно.
)))))))))))))))))))))))))))))))хахахахахахахаха
12.04.20
Това е обратното на логика-ако купуват ТХ значи не са им наср@ни задниците и държат да са чисти.
Като си наклепаш насрания задник с кенефна хартия и става чист, добре.
12.04.20
16:44
Алкохолизмът е зависимост. Може да пиеш повече и често, да се изпоразболееш вследствие на това, но да не си алкохолик, т.е. да можеш да не пиеш или пък да имаш мярка, когато го правиш. А друг да е зависим, макар все още да няма сериозни органни увреждания. Е, обикновено алкохолиците са и болни.
алкохолизма е диагноза, не го забравяй
теория не, ..че го носиш като херпес вируса.....имаш го, носиш го, не се разболяваш, ако имунната система е способна да го тушира.....не знам....но, след тежка тренировка, която се повтаря, имунната система пада доста;)....
То и с вируса на херпеса някой някога от някого се е заразил, не се замозаражда в човешкото тяло, точно както е и при коронавируса. Някои заради силната си имунна система успешно се справят с него и го прекарват много леко без външна симптоматика - те са били заразени и преносители, без да са реално “болни”.
Относно тежките тренировки - да, в известна степен всеки стрес влияе на имунитета.
Например 2 оргазъма седмично засилват имунитета на жените с 30% или с колко беше там - има изследване правено :D и го препоръчват в сезона на настинките и грипа. Girls, take notes. ;)
12.04.20
16:47
Кольо,
целият свят не носи маски, ти виждаш само това, което те устройва..Разбрах,че нямаш доверие на стоматолози, а Мангъров и проф. Хинков и тях ли не ги одобряваш? Преди малко Мангъров каза по Нова, ако продължаваме с тези мерки, ще си седим години затворени, е аз не искам да седя затворена...Разбрах,че има много хора домошари, разбрах, че има много хора с лабилна психика, много хора са развили Стокхолмския синдром, може би си от тях.. Еми стойте си, не ми пречите...
12.04.20
16:49
теория не, ..че го носиш като херпес вируса.....имаш го, носиш го, не се разболяваш, ако имунната система е способна да го тушира.....не знам....но, след тежка тренировка, която се повтаря, имунната система пада доста;)....
То и с вируса на херпеса някой някога от някого се е заразил, не се замозаражда в човешкото тяло, точно както е и при коронавируса. Някои заради силната си имунна система успешно се справят с него и го прекарват много леко без външна симптоматика - те са били заразени и преносители, без да са реално “болни”.
Относно тежките тренировки - да, в известна степен всеки стрес влияе на имунитета.
Например 2 оргазъма седмично засилват имунитета на жените с 30% или с колко беше там - има изследване правено :D и го препоръчват в сезона на настинките и грипа. Girls, take notes. ;)
ами, - Засилвам имунитета на жените! тел. 0889 3.87..
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 12.04.20 16:50.
разбрах, че има много хора с лабилна психика,
Мда, а на теб ти е обещано от небето свободен избор.
12.04.20
16:53
За мен носенето на маска е като нпсене на половин презерватив, но ако маските ограничат разпроатранението с един процент пак ще е било от полза.
Мнението ми е същото като за задължителните фарове през деня-ако ще намалят ПТП-тата дори с 0.000001%, значи си заслужава.
12.04.20
Кольо,
целият свят не носи маски, ти виждаш само това, което те устройва..Разбрах,че нямаш доверие на стоматолози, а Мангъров и проф. Хинков и тях ли не ги одобряваш? Преди малко Мангъров каза по Нова, ако продължаваме с тези мерки, ще си седим години затворени, е аз не искам да седя затворена...Разбрах,че има много хора домошари, разбрах, че има много хора с лабилна психика, много хора са развили Стокхолмския синдром, може би си от тях.. Еми стойте си, не ми пречите...
ти не разбираш просто..., ако го пуснем, ще стане като в Италия, няма как болниците да помогнат на всички...ти, да ти, ще се спасиш, имаш имунитет, но който няма е обречен...те сега, без вируса ако влезеш в болница и нямаш познат, си пътник, камо ли с вируса...ще те бутнат някъде да не те виждат и да береш богу дух....
Няма да цитирам и Кольо и Димо, та и към двамата:
Ще започна от факта, че на обществени места аз нося маска още преди да излезне първата заповед за задължителното им носене. Някакси се прие в обществото, че маската предпазва и независмо какво мисля или не, като излизам навън нося маска и виждам, че много хора чисто психологически се чувстват по-спокойни, когато се разминаваме в магазина например. Да не говорим щом я направиха задължителна - винаги съм казвал, че щом официално са разпоредили -трябва да се спазва. Въпросът тук е , че няма категоричност в подкрепа на коя и да е от двете тези в медицинските среди и когато някой изрази мнение различно от общото се почва едни нападки и подигравки на тип лично ниво, интелект и т.н. Без същевремено да се излага някаква конкретика и сериозна аргументация за защита на собствената теза и повечето теми в форума лека по-лека станаха неприятни за четене. Макар, че признавам си и аз едвам се въздържах да не пиша саркастичен коментар в темата за велоаргометъра.
Та да се върнем на въпроса:
Прочел съм доста изказвания на чуждестранни и на наши вирусолози по въпроса с маските, та има много за и против, но не там е въпроса.
Питаше за аргументи и източници. Цитирах СЗО, които не стоматолози.
СЗО е нещо различно, да, но до колкото разбирам от твоя цитат има проблем при неправилна употреба и погрешно поставяне”
Да , Кольо точно това имам предвид и аз . Доколкото го разбирам и аз от множество прочетени мнения на знайни и незнайни специалисти, тук не става въпрос за лекарите , медицинските лица и т.н. , които освен между другото носят медициски маски, шлемове и прочие. Говорим си чисто лайчески( поне аз, ако има някой лекар да казва) за ползите от задължителното използването на маски в обществото за всички, голяма част от които може би нямат хигиенната култура да носят маски . Лица, които днес ще носят маската от едната страна, утре ще я сложат обратно без да се я изпрали и т.н. Отделно колко ще е ефективен един вълнен шал, който ще сложи една баба докато отива до супермаркта и който ще и даде психологическата сигурност, че е защитена. Общо взето с това приключвам с темата. Мисля, че така отговарям и на Димо.
И отново - в крайна сметка след като е вменено като задължение маските следва да се носят, независимо кой какво мисли.
Мнението беше редактирано от I`M на 12.04.20 16:58.
12.04.20
разбрах, че има много хора с лабилна психика,
Мда, а на теб ти е обещано от небето свободен избор.
хахаха)))
12.04.20
16:59
Аз например когато чувствах някакво белодробно неразположение от онези дни и кашлях, не свалях маската на работа по 13 часа и не допусках никой да се доближава до мен.
А при вас наблюдавате ли подобен като при мен ефект, постоянно се чувствам мръсен и ме е страх от ръцете ми?..... 😂
12.04.20
17:02
Аз например когато чувствах някакво белодробно неразположение от онези дни и кашлях, не свалях маската на работа по 13 часа и не допусках никой да се доближава до мен.
А при вас наблюдавате ли подобен като при мен ефект, постоянно се чувствам мръсен и ме е страх от ръцете ми?..... 😂
маската всъщнос за това трябва...ти не знаеш дали си заразен, когато във теб е микроба и го разпространяваш наоколо....маската предпазва всички ни от зараза, без значение, дали си болен или не! ФАКТ! И който още не го е разбрал, - е ИДИОТ!
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 12.04.20 17:02.
Ма никой не те напада или да ти се подиграва бе Ванка, аз поне такова нещо не съм видял. Най-малкото защото не си дал повод за такова нещо.
Аз също не знам как е реално. Дали пази или не пази. Само си мисля и ти излагам моя начин на мислене. 1% да помага, това за мен е ОК. Аз съм възпитаван да съм отговорен към другите както и към себе си, затова ако с цената на малко неудобство за себе си (да нося маска) мога да спетя сериозни проблеми на някой (със слаб имунитет и умира без време) ами, ще си причиня това малко неудобство.
Поздравявам те и теб за отговорната позиция - както казваш, дори и да не стресираш хората пак си струва.
Относно това че има различни мнения относно ползите от носенето на маски от здрави хора, дори и да предположим че няма полза за здравите. Отговори ми на това - откъде всеки да знае че е здрав? Това е логическа фалация за мен, сбъркан алгоритъм за вземане на решения:
“Да нося ли маска?” -> “Здрав ли съм?” -> “Няма как да знам” then “Носи маска”
Един приятел така активно и с различни водеше сексуален живот без презерватив. И като го питам: ама не се ли притесняваш че разнасяш болести? И той: е, аз съм здрав, и шибам само чисти момичета. Какво да му кажа... Не знам...
Питаше за аргументи и източници. Цитирах СЗО, които не стоматолози .
ЗДвП има предвиден ред за придобиване на СУМПС и когато правилата му се нарушават има предвидени санкции. Мисля, че сравнението с носенето на маски е меко казано неуместно . Въпросът е до колко е полезно носенето на маска от здрав човек. Действително има доста становища за и против . Примерно доц Мангъров оприличи носенето на маски , като опит да се предпазиш от комари с метална решетка на прозореца или нещо подобно .
...
Хайде моля те, без манипулации! Когато цитираш СЗО, цитирай цялостно. Последните мнения, а не първите които дадоха когато в Италия имаше единични случаи на заразени и дори хората се чудеха що за болест е това. Вярно е, че отначало от СЗО взеха такова становище, което изненада доста лекари. Но след седмица-две промениха мнението си. И заявиха, че все пак е по-добре да се носи маска. Цитирай коректно!
И когато цитираш толкова авторитетна организация бъди така добър да следиш новината в развитие. А не какво са казали в самото начало. какво е казал някой много “компетентен” по въпроса. Ако нямаше предпазно действие, хирурзите и други лекари нямаше да носят такива маски, трансплантираните пациенти нямаше да носят маски. Вие тук обръщате съвременната медицина с краката нагоре.
Четете само това което ви изнася, четете го както дяволът чете евангелието. И по този начин може да навредите на хиляди хора. Сигурно в Италия и Испания е имало хора като вас, със същите приказки. И са подвели хиляди хора, но сега не носят никаква отговорност за тяхната преждевременна смърт.
Мнението беше редактирано от Миро на 12.04.20 18:09.
Да допълня и още нещо. Някои журналисти коментираха, че СЗО първоначално е взела становище против маските, защото имаше остър дефицит. И лекарите са щели да останат без предпазващите ги маски, ако народа започнеше масово да ги изкупува. Което не е много коректно от страна на СЗО. И не й прави чест. Да подвежда хората защото мисли само за медицинското съсловие, за колегите си.
Бактериалната пневмония с маска! В човешката уста са изолирани към 600 вида микроорганизми (бактерии , вируси, гъбички , паразити ....) и не е стерилнa , издишвате в маската, водни изпарения , която е естествен продукт на издишването. Бактериите от устата ви и от бузите ви попадат във влажната среда на маската, където живеят, и се мобилизират тъй като на открито маската изсъхва и може да бъдат вече вдишвани , за разлика от устата ви. ... Ето защо да сте с маска навън и на обществени места е чудовищна безмислица и противоречи на медицинската наука . От бактериални пневмонии са починали десетки пъти повече хора отколкото от вирусни!
Копирано от д-р Юли Русев
Ти веднъж в годината ли се къпеш? Тази маска колко време смяташ да я носиш? Една и съща. Месец, два, пет месеца? Без да я сменяш, така че да стане развъдник на бактерии.
Бактериалната пневмония с маска. Умрял да бях, 100 пъти щяха да разбера от медиите, че това е КОРОНА ВИРУС, КОВИД ВИРУС, а не бактерии! Хиляда пъти го повториха по медиите. Само дето и умрелите в гробищата не го разбраха. Колко милиона пъти трябва да ви го повторят още, та да вденете? Че става въпрос за ВИРУС, а не за бактерии. Или много бавно загрявате?
Каза ви се и друго нещо. За бактериите си има антибиотици, а за повечето вируси на практика НЯМА ЛЕКАРСТВО. Единствената мярка за момента е да се ограничи прехвърлянето му от човек на човек. Карантината не може да продължава вечно. Единствената предпазна мярка в близките 5-6 месеца ще бъде носенето на маски. Ако всички носят, дори карантината ще стане излишна. Просто вирусът ще изчезне.
Бактериалната пневмония с маска! В човешката уста са изолирани към 600 вида микроорганизми (бактерии , вируси, гъбички , паразити ....) и не е стерилнa , издишвате в маската, водни изпарения , която е естествен продукт на издишването. Бактериите от устата ви и от бузите ви попадат във влажната среда на маската, където живеят, и се мобилизират тъй като на открито маската изсъхва и може да бъдат вече вдишвани , за разлика от устата ви....
Ааааах колко страшно!!! Въъъх! Гащите ми чак треперят от страх. Като си вдишам собствения дъх и изпарения останали по маската, тозчас ще падна и трупясам. УжасТ! Ей тъй на секундата ще си повредя дробовете и здравето.
Че аз не съм носил такава маска цял работен ден във фирмата ни, та не знаех колко е “вредно”. А я носих, щото болничния понякога не стига да се изчисти кашлицата след банална настинка. И без нея от праха се изчиства за 2 седмици, а с нея за два-три дни. Ама щом казваш.
Няма да гледам собствения опит, ще се доверя на световно неизвестния доФтор Русев. Какво значат тук някъв си професор Мутафчийски, какво значи тук “някакъв си” вирусолог Тодор Кантарджиев? Самата въпиюща некомпетентност! Ако започнат научен спор с всичко знаещия зъболекар Русев, направо ще си изядат докторските дипломи и професорските си документи. :)
Мнението беше редактирано от Миро на 12.04.20 17:50.
Ма никой не те напада или да ти се подиграва бе Ванка, аз поне такова нещо не съм видял. Най-малкото защото не си дал повод за такова нещо.
Аз също не знам как е реално. Дали пази или не пази. Само си мисля и ти излагам моя начин на мислене. 1% да помага, това за мен е ОК. Аз съм възпитаван да съм отговорен към другите както и към себе си, затова ако с цената на малко неудобство за себе си (да нося маска) мога да спетя сериозни проблеми на някой (със слаб имунитет и умира без време) ами, ще си причиня това малко неудобство.
Поздравявам те и теб за отговорната позиция - както казваш, дори и да не стресираш хората пак си струва.
Относно това че има различни мнения относно ползите от носенето на маски от здрави хора, дори и да предположим че няма полза за здравите. Отговори ми на това - откъде всеки да знае че е здрав? Това е логическа фалация за мен, сбъркан алгоритъм за вземане на решения:
“Да нося ли маска?” -> “Здрав ли съм?” -> “Няма как да знам” then “Носи маска”
Един приятел така активно и с различни водеше сексуален живот без презерватив. И като го питам: ама не се ли притесняваш че разнасяш болести? И той: е, аз съм здрав, и шибам само чисти момичета. Какво да му кажа... Не знам...
Димо не говоря за мен . А и да ме напада някой , ми е все тая. Ако се обиждам от мнения във форум написани от хора, които не познавам и за които не ми пука , то значи имам сериозни проблеми. Както казах за проблемът , че взе да липсва конструктивния спор в форума, но това е проблем , който много лесно се решава . Принципно основните симптоми са кашлица, хрема и прочие. Настина всеки си има глава на раменете с която да мисли .