Ами нали го даваха англичаните до петък, какъв пукник беше до последно по баровете. Могат да ти пратят и 100 писма, но като свършат парите, ще си ги лепиш на стъклото за спомен. Голдман сач дадоха прогноза за 24 процента свиване на бвп на америка.
Искаш да кажеш, че има правителство което се води от коментари по форуми и фейсбук ? Ако говориш за нашите коментари с какво ти си по различен от нас, че ги изказваш? Ако си експерт се извинявам предварително.
Изглежда в Англия където вероятно си, не се получава съвсем точна и обективна информация за България
аз не я получавам английските медии, а от българските, а и все пак познавам един двама българи :)
Аз пак за 27 ми път да кажа, че експертни мнения не съм изказвал нито съм давал съвети как трява да станат нещата. Следя с интерес и имам много въпроси на които бих се радвал да получа отговор с времето :)
Не знам от какво си обиден? Аз пиша за негативните коментари, които посочваш ти самият. От фейсбук и форумите в Англия. Не за твоите коментари ставаше въпрос.
А иначе. Смятам, че за момента поне, българското правителство не се влияе от подобни коментари и това е добре.Не мога да чета чужди мисли, но се досещам какво се върти в главите и на Мутафчийски и на Бойко Борисов. Очевидно основната идея е максимално да се забави и разтегли във времето тази инфекция. През това време в силно заразените, развитите държави се разработват и изпробват като на пожар нови лекарства и ваксини. Ако имаме минимален брой заразени, ще излезем сухи от водата. Надяват се и на сезонен характер на болестта.
Какво ще стане, ако карантината се отмени? Представи си, имаш ресторант, кафене, магазин. Влизат клиенти и изведнъж някой от тях внезапно пада на земята. Трябва да викате спешна помощ, лекари и прочее. Или пък един куп хора седящи на масата започват да кашлят, кихат и заразяват и останалите, здравите ти клиенти. Които след броени дни ще са болни на легло и вече няма да ти бъдат клиенти. Ще загубиш много и от възрастните хора, които могат да бъдат твои купувачи и клиенти. Представи си и какви огромни загуби ще има и в индустрията, ако всеки ден някой от работниците ти се разболява. И ще се чудиш с кого да го замениш на машините. Представи си как болниците ще бъдат пълни с агонизиращи хора и за да финансира здравеопазването държавата ще трябва да те обложи с нови данъци. Как ти се струва, а? Да не говорим, че ще умрат способни възрастни лекари, инженери, архитекти, бизнесмени, актьори и хора на изкуството. Много от учителите в България са в предпенсионна възраст. Кой ще учи децата? Някой дава ли си сметка за последствията? Или за някои анархисти важи правилото “Колкото по-зле, толкова по-добре!”
Мнението беше редактирано от Миро на 24.03.20 16:12.
24.03.20
16:14
Фейсбук гърми от постове ” По- добре 3% смъртност от колкото робство” :)
Това те интересува, това ти излиза. Като всеки път, социалните мрежи са силно токсични и ако това ти е извора на информация ...
Човек е адаптивно животно, ще свикне и ще стиска колкото трябва. По един или друг начин според мен на всички ще ни се наложи.
Баси, стоим си повече в къщи с близките, ток, вода, храна и забвления ... робство. За съжаление нещата тепърва предстои да се усложняват.
Това те интересува, това ти излиза. Като всеки път, социалните мрежи са силно токсични и ако това ти е извора на информация ..
По цял ден стоя и търся кой във фейсбук ще напише този цитат :)
Зависи каква имформация ти трябва да събираш от фейсбук. Не напразно хората плащат милиони на фейсбук за имформация. Специално за настроенията на хората мисля, че фейсбук дава доста полезна информация.
Баси, стоим си повече в къщи с близките, ток, вода, храна и забвления ... робство. За съжаление нещата тепърва предстои да се усложняват
Така мислиш ти защото имаш семейство. Замисляш ли се колко хора нямат и колко младежи им кипи кръвта и не само на младежи. Точно те са проблема на тези карантини. Ела да те вкарам в общия чат на фирмата където са основно млади хора. Едната половина още от сега искат да линчуват Джонсън, а незнам какво ще е след месец. И ако започнат да кръшкат баш когато е пика става мазало. Другата половина ги обвинява, че не искат да спазват правилата и ходят да подстригват по домовете + купони и тн. Те пък се ооравдават, че нямат пари. Тепърва ще става интересно навсякъде.
24.03.20
16:22
Ето каква е дисциплината извън Лондон. Не случайно там се очертава епицентърът.
Първото видео е от неделя. Може би първият слънчев и топъл ден за годината и все още не е обявена карантина, а само препоръки.
Вторият е от преди малко - 16 градуса е.
Мнението беше редактирано от Barberian на 24.03.20 16:30.
24.03.20
16:51
А има и такива 😂
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2635226756709419&id=2014698975428870
Мнението беше редактирано от Barberian на 24.03.20 16:51.
24.03.20
17:12
Има ли доказан случай на циганин, болен от коронавирус?
В Индия има 10 починали ... официално :) Те нашите нямат навика да ходят на лекар, а и бягат от болниците ако се окажат там
Оп, минахме 400 000
Мнението беше редактирано от Dymag на 24.03.20 18:15.
24.03.20
18:24
Питах, ако случайно има такъв, да го впишат в рекордите на Гинес.
24.03.20
19:24
Ето нещо от мен по темата.
Четох го и въпросите ми се увеличават :) Възможно ли е Кореа, а защо не и в Китай да ги удари втора вълна?
Ето нещо от мен по темата.
Четох го и въпросите ми се увеличават :) Възможно ли е Кореа, а защо не и в Китай да ги удари втора вълна?
Краткия отговор или дългия искаш? И двата са “да”. :)
24.03.20
19:43
Хората са лицемерни, като тези които спазват карантина го правят или от страх за себе си и близките си или/и защото така е наредено. Малко хора в съзнанието си имат нагласата: абе чакай да отмине тоя вирус, нека запазим старите хора, податливите на неблагоприятно развитие и т.н. Аз съм сигурен, че ако ще следва да избираш между това да загубиш работата си, бизнеса си, жилището си, на което плащаш ипотека примерно, но да спасиш някой възрастен човек, 99, да не кажа 100% ще прежалят дедото, а и не само, в името да не останат на улицата. Но пък и колкото и странно и пресилено да звучи-ок, живота бил най-ценен, ама реално кое е по-голяма ценност-живота на един дедо или това, едно семейство барабар с децата да не бъде изхвърлено на улицата. Или на 1000 70-80 годишни баби сравнено с 1000 млади семейства изгубили всичко и обрекли децата си на никакво бъдеще. Само питам, не давам отговор.
И понеже ще тръгнат разни аргументи, ама то ако не пазим карантина и ние ще заминем, ама така пак може да фалираш, ама като заминат учените хора нищо добро не ни чака и т.н. Ок, затова ще задам директния въпрос с условие, на който можеш единствено да посочиш отговор на съгласие или несъгласие.
Та. Заплашен си да изгубиш всичко, децата ти вече няма да могат да учат в това хубаво училище, ще изгубиш и жилището си, колата, ще си мизерник. Явява ти се обаче един ангел, архангел и каквото искаш и ти казва: Можеш да избереш-карантината и вируса ще отминат каквото и да решиш и живота по света ще си продължи общо взето както е бил, но ако искаш да спасиш 1000 дедовци, да не починат от вируса ще станеш бедняк. Ако обаче си съгласен да умрат, ще си останете всички живи и здрави и богати или средна класа или там каквато се води, та общо взето да живеете прилично както до сега. Съгласен ли си да умрат или не си съгласен.
Не 1000, 1 000 000 000 дедовци ще пожертват повечето хора, ако са пред такъв избор, да не кажа в близост до 100 те процента. Да, примера е краен, но все пак ако такъв е залога и трябва да избереш, се чака решението ти.
Мнението беше редактирано от Деян на 24.03.20 19:54.
Така мислиш ти защото имаш семейство. Замисляш ли се колко хора нямат и колко младежи им кипи кръвта и не само на младежи. Точно те са проблема на тези карантини.
Още не са дошли мерките при вас и има гълфони, които си мислят че цялата работа е майтап. Същите като нашите тъпанари, които се присмиваха на всички с маски преди седмица а днес са опаковани до ушите. Щом видях бай Марин - най-пропадналия алкохолик пред блока и двама мангали клошари с колелета с маски вчера, значи вече по-сериозно ги приемат нещата хората.
Мнението беше редактирано от Димо на 24.03.20 19:55.
Хората са лицемерни, като тези които спазват карантина го правят или от страх за себе си и близките си или/и защото така е наредено.
.....
Не 1000, 1 000 000 000 дедовци ще пожертват повечето хора, ако са пред такъв избор, да не кажа в близост до 100 те процента.
Дидо, стига бе човек, чак се чудя с какви хора си обграден и си вадиш заключения да може да си мислиш такива неща.
24.03.20
19:56
Мен си ме е шубе дееба ис тая кашлица, само се тъпча с котешки нокът, медове, лимони.
Ич не ми се мре, еле па от вирОс, дет поне не мож се опита да му обрулиш муцуната.
24.03.20
19:57
Димо, нашият бай Марин, който отговаря на описанието 😃, не е излизал вече 10 дена от тях. Общува си през терасата само със себеподобните му. Беше шок за мен.
Но нека, радвам се, че повечето хора отчитат проблема и се съобразяват. Също шок. 😃
А Дидо избухна с разсъждения. (Фейспалм)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 24.03.20 19:59.
При най-малкото съмнение че сме били контактни или че ни има нещо маската е задължителна, заради другите. Ако сме здрави единствената полза е че докато сме с нея не можем да се пипаме по лицето. Поне тук така пише
Мнението беше редактирано от Dymag на 24.03.20 20:02.
24.03.20
20:05
Не си мисля, Димо заради обкръжението ми-разсъждавам си ей така какво е в главите на хората и какво биха избрали. Защото нищо чудно в един момент да се наложи и такъв избор да се прави. Като настъпи глада, сумати народ от нормални хора европейци превърнати в мизерници и бедняци, ще направят революция. Ще се каже: така и така се затриваме, всичко което изградихме замина, да се пущи края, пък който оцелее оцелее, и милиони да заминат, това не може да продължава. Та в този дух бе казаното и горе.
Дано не се налага да се прави подобен избор.
Мнението беше редактирано от Деян на 24.03.20 20:07.
Не е точно така човек, аз съм сигурен че има файда и само тебе си да пазиш. Нали гледах - и обикновен плат помага да спре вируса, просто в по-малък процент. Имаше графика. Най-много спира N95 - примерно 87% , после хирургическа трислойна 80% и обикновен памучен плат 60 и колко процента.
24.03.20
20:13
Дидо, революция се вдига срещу насилник, агресор и когато има гнет над народа.
Като се изпразни света, който се храни от виртуални пари, празни обещания и лоши кредити.....
Срещу кого ще вдигаш революция??????
Трябва да задържим цивилизовано поведение максимално дълго.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 24.03.20 20:14.
Не е точно така човек, аз съм сигурен че има файда и само тебе си да пазиш. Нали гледах - и обикновен плат помага да спре вируса, просто в по-малък процент. Имаше графика. Най-много спира N95 - примерно 87% , после хирургическа трислойна 80% и обикновен памучен плат 60 и колко процента.
А лигавицата на очите?
24.03.20
20:23
Барт, не се хващай за конкретната дума 😎 Нека да бъдат митинги, стачки, блокировки и т.н.
Със сигурност ще се появят и философи и агитатори, които за фразата “човешкият живот е най-важен” ще кажат, че под живот не се има непременно предвид организъм извършващ биологични процеси, в случая човек. А едно нормално и дай Боже щастливо ежедневие, осигурено от полагането на труд, получаване на възнаграждение за него, радост от приятните мигове през жизнения цикъл т.н. Ето това се има предвид под най-ценен 😂......а не непременно запазване на жизнените процеси у един индивид.
Това не го казвам или твърдя аз. Само предположение, какви тези могат да започнат да се излагат.
“Себичният ген” на Доукинс дава ясен отговор - ако сравнението е между възрастни, с които те свързва някаква наследствена връзка и деца, с които нямаш такава, тогава изборът е ясен. Всички сме роби на гените си, а техният егоизъм е ненадминат.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.03.20 20:28.
Като настъпи глада, сумати народ от нормални хора европейци превърнати в мизерници и бедняци, ще направят революция.
Ама защо ще настъпи глада бе човек? Нивите няма да родат ли? Няма да има живи комбайнери да го приберат ли?
Ясно че се намалява обема на бизнеса за едно известно време, туризма и услугите рязко спадат надолу, ама това ще е месец-два, три... Ясно че и после ще има рецесия, ама какво ми правят сметки как щяла да е по-кофти от 2008.. защо да е по-кофти? През 2008-ма се спука един финансов и имотен балон, надуван през предишните 5-10-15 години и се дължаха едни пари, които са се натрупвали в продължение на години и нямаше откъде да дойдат изведнъж. Сега не е така. ОК, ще работи част от бизнеса или на намален капацитет няколко месеца, други направо замразяват, ама като мине опасността, като се вдигне карантината и струговете ще са си там, и хотелите, и печките в ресторантите. Само да има оцелели да работят, икономиката ще си тръгне, няма да има да плаща дългове от години безхаберие.
24.03.20
20:31
Е тук не виждам никакъв казус. Дори не само защото са деца-милички, сладички, невинни, а защото чисто дори математически, е по-добре да спасиш хора, които като цяло могат да живеят още 50-60 г., сравнено с 5-10-15.
ПС....с оглед условието на Боби-имам предвид непознати. Ама знам ли. Ако възрастният роднина е бая възрастен.......и трябва да избирам м/у него и съседското страхотно момиченце. Като нищо ще избера детето да оцелее. Защото всъщност аз съм с нагласата, че тези които са пред заминаване или над 70 примерно сами трябва да се жертват, ако има такъв казус. Това най-малкото е чест, да покажеш стойност и не трябва да ги питаш даже, защото сами би следвало да изпреварят решението ти. Аз лично така бих направил.
Мнението беше редактирано от Деян на 24.03.20 20:49.
А лигавицата на очите?
Ти поне носиш очила ;)
А сега по-сериозно. Без да съм гледал статистика, веднага слагам 5 лева, че през устата и носа чрез активно постоянно дишане е в пъти по-вероятно да вдишаш аерозол с вирус и да се заразиш, отколкото да ти попадне капка в очите.
Май не е точно така като си в “облака”. Сещам се за твоите очила за велосипеда :)
Можеш да избереш-карантината и вируса ще отминат каквото и да решиш и живота по света ще си продължи общо взето както е бил, но ако искаш да спасиш 1000 дедовци, да не починат от вируса ще станеш бедняк. Ако обаче си съгласен да умрат, ще си останете всички живи и здрави и богати или средна класа или там каквато се води, та общо взето да живеете прилично както до сега. Съгласен ли си да умрат или не си съгласен.
Не 1000, 1 000 000 000 дедовци ще пожертват повечето хора, ако са пред такъв избор, да не кажа в близост до 100 те процента. Да, примера е краен, но все пак ако такъв е залога и трябва да избереш, се чака решението ти.
Тоя казус ми прилича много на шегата на един мой колега. Опира пръст зад главата ми и вика: “Парите или живота?” И ако на бъзик му отговориш: “Живота си давам, парите-никога”. веднага те законтря с логичния отговор: “Тогава губиш и двете”. Та някои хора в сайтовете и фейсбука не могат да вдянат. Че ако се махне карантината, положението ще стане кататрофално и тях ги очаква едно пълно разорение Защото просто ще настъпи една глобална хуманитарна катастрофа, която ще докара и светкавичен банкрут, както на здравеопазването, така и на частния бизнес.
Нима е толкова сложно да се обясни? Това са милиони тежко болни и милиони работници и служители на болнично легло, в болничен отпуск за поне 1 месец на които някой трябва да плати. Толкова ли е трудно да се разбере? А уж в бизнеса работеха интелигентни хора. Няма как да стане да се спасите за сметка на всички останали. Това е епидемия, която вашето решение да се спасявате за сметка на другите, това ваше решение нито ще уплаши вируса, нито ще спре епидемията. Какъв бизнес на фона на милиони тежко болни, ако заради тази погрешна логика не се вземат мерки? Е, може би ако сте гробари, бизнесът ви ще процъфтява?
Ако се махнат карантината и строгите мерки, не само епидемията ще стане безконтролна, но и вашият бизнес ще фалира тотално. И тогава няма да избирате между умрели хора или глад за вашето семейство, защото ще получите и двете наведнъж. В комплект.
Ако някой ти се изкиха от упор сигурно че ти попадне и в очите, ама иначе... То няма гаранция за нищо, човек. Оня ден четох в найнгага едно младо докторче франсе пишеше че се е заразил, нищо че е бил нон-стоп с най-висок клас медицинска защита, просто щото е бил на първа линия и е работил с 3-4 000 болни в последните 2-3 седмици.
24.03.20
21:08
Миро, не си схванал сентенцията на казаното. Махни конкретния случай с коронавируса. Твърдя, че за повечето хора запазването на приличния им начин на живот, дори далече от луксозен е в пъти по-ценно от живота на милиони. И ако трябва да избират, въобще няма да се замислят. Нищо, че в ежедневието ги гледаш някои културни, интелигетни, добри. Не ги и коря. Това е нормално.
Мнението беше редактирано от Деян на 24.03.20 21:12.
Миро, не си схванал сентенцията на казаното. Махни конкретния случай с коронавируса. Твърдя, че за повечето хора запазването на приличния им начин на живот, дори далече от луксозен е в пъти по-ценно от живота на милиони. И ако трябва да избират, въобще няма да се замислят. Нищо, че в ежедневието ги гледаш някои културни, интелигетни, добри. Не ги и коря. Това е нормално.
Абсолютно си прав. И съм напълно съгласен с това. Дори коментара ми не е точно към теб, а към хората които смятат че с отмяната на предпазните мерки няма да има никакъв проблем и живота ще си продължи както преди, все едно нищо не се е случило. Та към тях по-точно са моите думи. Иначе си прав. Просто епидемията малко усложнява и променя нещата.
Или Самоубийствения отряд от пенсионери във Фукушима:
http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/31/japan.nuclear.suicide/index.html
Мнението беше редактирано от Димо на 24.03.20 21:40.
Значи, ще изразя моето скромно мнение по въпроса.
Първо. Изобщо не биваше да се стига дотук. Това не биваше да се случва. И аз съм направо смаян, крайно изненадан от лекомисленото подценяване на този проблем от големите държавници на западна Европа. Преди години се справиха с трансфера в Европа на Ебола, ТОРС и още някои смъртоносни болести. А сега се отнесоха несериозно към новото изпитание. Още при първите съобщения от Китай трябваше да се вземат екстрени мерки. Да прекратят всякакви контакти и пътувания със засегнатите там райони. За месец-два-три или малко повече.
А пристигащите от тези райони трябваше да бъдат карантинирани в сгради близо до летищата. А не да бъдат пуснати на юнашко доверие по домовете си. И там, ако искат да спазват, ако щат да се разхождат свободно без ограничения.
Какво би трябвало да се направи? Хубаво, ще изследват с тестове. Това добре. Ама тестовете не предпазват от заразяване. И не лекуват. Вирусът има няколко седмици или месец живот в даден човек. Просто трябва за месец-два да се вземат всякакви предпазни мерки:маски, медицински ръкавици и прочее. Епидемията ще се ограничи до определени райони и сравнително малък брой хора. След периода на строга карантина би могло страната да се раздели условно на области и райони според разпространението. И в тези, които са изчистени, мерките ще бъдат почти отменени. А в останалите положението ще остане под контрол. С повече или по-малко ограничения до овладяване на положението.Тоест ще се действа според ситуацията в дадения регион.
24.03.20
21:49
Миро, аз не съм от тези, подкрепящи отмяната-поне на етапа, както се развиват нещата.
Бомбър, Димо-за това говоря. Не само, защото си добър човек....примерно. За мен това, да си изправен пред решение в такава ситуация на подобна възраст, е чест оказана от съдбата.
Изследване проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 28 страни
24.03.20
22:02
Хо, ние, Северна Македония, Армения и Еквадор май бяха са най за конспирацията 😎
24.03.20
22:16
Димас, дай и една за хантавирус.