Коронавирус в България

Прескочи до:

12.11.21
17:54

казано от Вероника Налбатска на 12.11.21, 17:28:

Все повече си мисля, че си е баш предизборен ход 😀

 

Няма какво да мислиш - точно такъв е. :)
Твоят случай наистина е показателен - в момента заради клетъчния имунитет най-вероятно имаш много по-добра имунна защита от неизвестно колко души със зелен сертификат и уж достатъчно антитела, но не тези срещу спайк протеина.
Само популизъм е това.
Преболедували или ваксинирани (като и двете трябва да си имат “срок на годност”) - толкоз. Останалите да стоят затворени.

П. П. А конкретно в твоя случай не виждам какво те спира да се ваксинираш и да си вземеш истински сертификат.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.11.21 18:06.

Здравословни фактори, при които макар и наистина микроскопично нищожен риск от нежелани реакции, ме карат да се страхувам да направя тази стъпка.

Но ако (когато) ги направят задължителни, ще му мисля. Или пък ако се върна да работя с хора. Защото аз още не съм се върнала на басейните. Работя си от вкъщи, не се виждам с хора. Малката не ходи на ясла (и няма на ходи).
Посещавам само фитнес залата, но съм стриктна с антигенните тестове за там. Като ми писне да давам пари за тях, може и тогава да го мисля.
За момента нито се чувствам застрашена, нито мисля, че застрашавам някого. Просто такава ми е ситуацията следствие майчинството, специфика на работа и т.н.

Нещо интересно: пет дни съм била контактна на ковид болен (ваксиниран, неболедувал преди да се ваксинира). Аз не се разболях, не бях и безсимптомен преносител, защото хвърлих луди пари да се тествам доста често😀, че да хвана, ако се случи нещо подобно. И въпреки че са ми малко антителата за сертификат, са си свършили работата.

Таааа, аз не съв против ваксините.

От самото начало не виждам логика в мерките и против тях си плямпам. Не че има файда, де. Тия сертификати по-добре да не ги бяха пускали.😄

12.11.21
18:42

То се знаеше че не е въпрос само на антитела да е защитен човек от скапания вирус.

12.11.21
19:05

Преди известно време кандидатствам за кредит и почват да ме разпитват - ама колко печелите, ама колко ви е заплатата и аз казвам. Те викат: ааа, супер, ще ви дадем едисиколко  пари кредит. За тях това, че имам на фиш голяма заплата им е достатъчна гаранция, а на мен ми стана смешно и ги питам:
- ОК де, ами ако печелех пари, но не мога да докажа дохода си?
- Еми тогава няма да можем да ти дадем кредит.
- Ами ако въпреки голямата ми заплата утре забия един на шефа ми и ме уволнят дисциплинарно, какво ще ви топли, че в момента на подписване съм взимал голяма заплата?
Тази мацка ме гледа, гледа и вика:
- А ти ся искаш ли да ти дадем кредит или не искаш?
- Искам.
- Млъквай тогава и се подписвай тука.

Малко далечна аналогия, но и със зелените сертификати за антитела е така. То не е гаранция че като имаш антитела си защитен, нито пък е гаранция, че ако нямаш не си, ама пак е нещо. Може би предполагат, че ако веднъж си взимал голяма заплата, дори и да те уволнят от тази длъжност, ти ще имаш пак потенциала да си намериш високоплатена работа и да си им плащаш скапания кредит или пък ще си имал скътани пари. И не държат много много на такива недомислици, щото и ти искаш кредит, и те искат да ти дадат кредит. И хората искат зелени сертификати, и правителството предизборно иска да им дадат сертификати.

12.11.21
19:12

Колко е всъщност давността на зелен сертификат след положителен ПЦР?

Беше 6 месеца след боледували с доказан + PCR и официално регистрирани.
После го удължиха на 1 година, както е и понастоящем.

И към PCR добавиха и доказани с антигенни тестове (и регистрирани), но мисля, че гледат това да е след декември 2020, защото от тогава приравнявали pcr и антигенните.

За втората част от мнението ми не съм сигурна.

gggddd

12.11.21
19:33

12.11.21
19:44

Одеве докато вечеряме си коментираме семейно, та ми стана смешно. Децата чели ли, гледали клип ли, но нещо коментирали някъде поредната конспирация, че ваксините били не знам каква си нано технология, за следене, за не знам що си. А децата викат: Бе в тия разработки за нано технологиите са вложени милиарди бе, пък и самата доза и тя сигурно струва да не казваме. Ще сложат те на манго нано технология, да му следят гъза 😅

12.11.21
19:49

казано от Dydo на 12.11.21, 19:44:

Одеве докато вечеряме си коментираме семейно, та ми стана смешно. Децата чели ли, гледали клип ли, но нещо коментирали някъде поредната конспирация, че ваксините били не знам каква си нано технология, за следене, за не знам що си. А децата викат: Бе в тия разработки за нано технологиите са вложени милиарди бе, пък и самата доза и тя сигурно струва да не казваме. Ще сложат те на манго нано технология, да му следят гъза 😅

Икономия от мащаба- ваксинираш един манго, след две поколения получаваш 100 манговци с  променена ДНК.

12.11.21
19:56

казано от Любомир на 12.11.21, 19:49:

Икономия от мащаба- ваксинираш един манго, след две поколения получаваш 100 манговци с  променена ДНК.

Хм, над туй не бях се замислял 😅
Те моите по-скоро имаха предвид, ако аргумента на антиконспираторите е бил, че е с цел следене. За чий ще набиеш толкоз пари, та да следиш гъза на манго 😅
Но знае ли човек, нека не отхвърляме всяка теза ей така. Трябва да я проучим и сериозно анализираме 😅😅😅😅😅

ПС. Преди ваксината, майка ми си била правила тест, дали в момента не е с Ковид. Пък жената вика: само си е дала парите майка ти, кат няма сиптоми що се е тествала. Ама стари хора-за по-сигурно 😎

Мнението беше редактирано от Dydo на 12.11.21 19:59.

12.11.21
20:03

Аз не искам да агитирам хората тук да стават алкохолици. Но от проведените експериментални наблюдения на няколко приятеля и около тях. Досега има 100 процента потвърдена теория. Ние сме поне 5-6 човека, които пият всеки ден, даже по 2 пъти на ден. Мъничко, но високоградусово домашно. Нито един от нас в течение на толкова време не се е разболявал, няма антитела, не е и имал, обаче е контактувал с болни и не-малко, но без да знаем.

:) Та да пуснна и аз малко бросайънс, стига с тези наУки.

12.11.21
20:07

Ами може и да не е бро сайънс. Все пак алкохола “убива”. Нищо чудно ако в тялото вече има над определен праг, дори самият вирус да не може да устои.
Пф....аз не пия 2 пъти на ден бе 😅 Тия/вие са/сте сериозни пиянки.

Мнението беше редактирано от Dydo на 12.11.21 20:16.

12.11.21
20:16

По принцип за да пиеш два пъти на ден трябва да прекъснеш, а щом прекъсваш не си сериозен пияч.

12.11.21
20:40

казано от Любомир на 12.11.21, 20:16:

По принцип за да пиеш два пъти на ден трябва да прекъснеш, а щом прекъсваш не си сериозен пияч.

Ми ако се почнат от сутринта и е без прекъсване до вечерта, си е сериозно 😎
Но те тези сигурно са от по-въздържащите се. Метнат по една бомбичка сутрин и после чаааак вечер след бач пийнат пак 😅

12.11.21
21:42

Имам приятел ваксиниран с Модерна в САЩ, но не му го признават тук. Положителни PCR от друга европейска страна също не признават у нас. Навсякъде се разхождат вирусоносители със зелени сертификати и могат да пътуват и ходят навсякъде без тест. Всичко, което се говори и върши покрай тази пандемия е абсурдно.

Bart Simpson

12.11.21
23:46

Не знам обсъдили ли сте го вече, но сега четох за Австрия и предложението за държане под ключ на неваксинираните.
Аз знам каква е нагласата на мнозинството тук, но всеки от вас/нас има познат, приятел или близък ,които не желае да бъде ваксиниран, наясно ли сме всички, че това е ефективна присъда?
Андре Токев в момента е под домашен арест.
И се връщаме на тезата на Боби, че аз съм също толкова опасен колкото той в момента си на лудост, но не би ли да съм невинен до доказване на обратното, това не са ли правилата на Гуантанамо?
Това не е ли присъда без процес, не развивахме ли заедно(кой повече, кой по-малко) човечеството за да се отдалечим от робството?
Наистина ли смятате това за редно и наистина ли не притеснява никой?

12.11.21
23:58

Много се радвам за Австрия.
Дреме ми за Токев.
Дреме ми за познати.
Дреме ми за присъди

Присъда?
Робство?

Тежки думи.
Могат да бъдат намерени подобни и за хората, които са преценили субективно и самостоятелно, че няма да се ваксинират.

В Европа подобни мерки действат повсеместно и то от месеци. Явно там са по-тъпи и/или по-стабилно зомбирани от нас. Ние сме люлката на истината, демокрацията и свободата.

13.11.21
00:05

И да се ваксинираме над 70-80% същата работа.

82,4% от населението над 12 години е напълно ваксинирано срещу COVID-19 в Холандия. Това е 73% от общото население на страната.

От събота вечерта повечето от жителите на страната ще бъдат прехвърлени на дистанционна работа. Магазините за продажба на стоки от първа необходимост ще трябва да затворят в 18:00 часа, кафенетата и ресторантите - в 20:00 часа.

Новите ограничения забраняват събирането у дома в групи от повече от четирима души и въвежда отново правилото за задължително разстояние между хората от 1,5 метра. Разрешени са спортни събития, но без фенове.

gggddd

13.11.21
00:20

Не се притеснявай, Барт. Мнозинатвото сме ненабодени. Просто малцинството е по-устато, което е нормално. Иска да бъде чуто. Иска внимание. Разбиране :”)))

П.с.: дреме ми за Австрия.  :Д

Bart Simpson

13.11.21
00:22

Кольо, това е ефективна присъда без процес/тест, това е или си с нас или си осъден.
Домашен арест.
Не казвам правилно ли е или не е, но това е промяна на световния ред.
Това е като земетръс сред човечеството, безчет и непредвидими са динамиките сред човечеството след подобно изстъпление над рода ни.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 13.11.21 00:24.

Bart Simpson

13.11.21
00:26

казано от nervak на 12.11.21, 23:58:

Много се радвам за Австрия.
Дреме ми за Токев.
Дреме ми за познати.
Дреме ми за присъди

Ако система от, която си част с, който и да е аспект от живота ти може да се променя едностранно е притеснително доказателство, че ти не си значима част от нея.

13.11.21
00:28

Този вирус е само един претекст и нищо повече. Всеки нормален човек, ваксиниран по своя воля, ваксиниран заради обстоятелствата или неваксиниран, трябва да си даде сметка, че тези процеси са зло.

Bart Simpson

13.11.21
00:28

казано от Gogo на 13.11.21, 00:20:

Не се притеснявай, Барт. Мнозинатвото сме ненабодени. Просто малцинството е по-устато, което е нормално. Иска да бъде чуто. Иска внимание. Разбиране :”)))

П.с.: дреме ми за Австрия.  :Д

Знаеш ли, че някак благоговея за това, че Нервака се оказа в малцинство по някакъв начин, дали е достатъчно да/ълновиден за да осъзнае защо гейовете и ромите са толкова устати???

Bart Simpson

13.11.21
00:33

Мен за пръв път ме хвана страх и то не е от вируса.
Имам отбранителна линия, но дали искам и дали мога да се върна към нея, Господи, дано не ми се налага да разбирам.

Bart Simpson

13.11.21
00:34

Довиждане от мен приятели, пазете се и бъдете умни и спокойни.

13.11.21
00:35

Какво ти стана, на Марс ли отиваш, че ни изпращаш?

13.11.21
09:54

казано от Bart Simpson на 13.11.21, 00:26:

казано от nervak на 12.11.21, 23:58:

Много се радвам за Австрия.
Дреме ми за Токев.
Дреме ми за познати.
Дреме ми за присъди

Ако система от, която си част с, който и да е аспект от живота ти може да се променя едностранно е притеснително доказателство, че ти не си значима част от нея.

През оная работа ми е дали съм значима част.
Баси и лигните сте...затворени )))
Кво малцинство, бе болен??
Изобщо не съм разсъждавал...казано е -сложил съм ваксина...аз съм обикновен физик,а не начетен, непокорен слушащ сърцето си  ханкубратеещ готвач.

Мнението беше редактирано от nervak на 13.11.21 10:12.

13.11.21
11:05

казано от Gogo на 13.11.21, 00:20:

Не се притеснявай, Барт. Мнозинатвото сме ненабодени. Просто малцинството е по-устато, което е нормално. Иска да бъде чуто. Иска внимание. Разбиране :”)))

Говорейки само за тук - в нашето мини-общесто вав форома, според мен просто антиваксърите нямат аргументи. Всеки път като им се поиска източник се почва да се говори за тролове и минети за разводняване и принизяване нивото на дискусията.

Иначе онлайн и изобщо в общестовто в цяла България антиваксърите са много по-гласовити и арогантни. Все пак те са недоволните че им нарушават правата.
Аз отчитам като малка победа и удовлетворение че тук процентите са по-различни. Не сме 20:80 според мен. Поне от взелите отношение в дискусията. Виждам само трима твърди антиваксъри. Има още 5-6 “не ми трябва” “или “няма пък!” и останалите сме в голяма степен убедени в ползата и необходимостта от ваксините.

13.11.21
11:50

казано от Bart Simpson на 12.11.21, 23:46:

Не знам обсъдили ли сте го вече, но сега четох за Австрия и предложението за държане под ключ на неваксинираните.
Аз знам каква е нагласата на мнозинството тук, но всеки от вас/нас има познат, приятел или близък ,които не желае да бъде ваксиниран, наясно ли сме всички, че това е ефективна присъда?
Андре Токев в момента е под домашен арест.
И се връщаме на тезата на Боби, че аз съм също толкова опасен колкото той в момента си на лудост, но не би ли да съм невинен до доказване на обратното, това не са ли правилата на Гуантанамо?
Това не е ли присъда без процес, не развивахме ли заедно(кой повече, кой по-малко) човечеството за да се отдалечим от робството?
Наистина ли смятате това за редно и наистина ли не притеснява никой?

Барт,

За да стане ясно защо има такова предложение трябва да се погледне и другата страна на монетата. Изключително скъпо е за държавата болничното лечение, както и отпускането на всякакви средства за помощи в следствие на анти-пандемични мерки. Още по-зле изглежда положението, като се погледне статистиката за пост-ковид симптоми на хронична умора, белодробна недостатъчност и когнитивна разтройства след прекаран ковид. Процента на хора в работоспособна възраст, които излизат от пазара на труда поради горното е обезпокоителен. Тези хора лягат на плещите на държавата. Ваксинирането е доста по-евтино, и намалява значително разходите. Тъй като съвременното общество е организирано под формата на държави, то държавата, за да оцелее трябва да си намали разходите и/или да увеличи данъците. Ваксинирането, колкото и спорно да е, в момента е най-сигурния изход от създалата се ситуация. Затова има натиск хората да се ваксинират. Тъй като ваксинираните, макар и да могат да се разболеят карат вируса по-леко, стигат до болница много по-рядко и почти няма пост-ковид симптоми при тях. Ограничението за неваксинираните да си стоят в къщи докато премине съответната вълна цели да ги предпази, а най-вече да спести пари на държавата. Но тези пари така или иначе идват от всички нас. Т.е. едно увеличение на данъците заради нежелание за ваксиниране рефлектира върху всички - и ваксинирани и неваксинирани. Така че тук не говорим за присъди, за робство или за каквото и да е подобно. Говорим за оцеляване на модела на съвременното общество. Другото е анархия, но не съм убеден, че анархията е по-добра форма за организация на обществото. Това е логиката зад подобни предложения.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 13.11.21 11:52.

gggddd

13.11.21
13:28

Димо, не знам къде ги виждаш тия твърди антиваксъри. Аз не виждам нито един.

Та самият факт, че си нагласяте нещата за да осмеете някой, носи съмнения за трезвата ви преценка.

Мнението беше редактирано от gggddd на 13.11.21 13:29.

13.11.21
13:32

казано от Gogo на 13.11.21, 13:28:

Та самият факт, че си нагласяте нещата за да осмеете някой, носи съмнения за трезвата ви преценка.

Мале мале :)) А пък на теб откъде ти идват тези тълкувания ? Хем имаш съмнения, хем ти се изказваш по същия начин. :)

То това е парадокса :) Ама не знам дали ще се сетите и да вземе да си починете малко :)

gggddd

13.11.21
13:33

Амя ти верно не вдяна.

13.11.21
13:54

казано от Gogo на 13.11.21, 13:33:

Амя ти верно не вдяна.

А ти почини малко де :) Димо не може да го минеш като присъствие.

По интересното е че по такива теми пишат хората които най-малко тренират. Ами да вземем и да поттенираме малко, че да нямаме време за толкова безмислени дискусии. Или ако тренирате, пишете, какво точно.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.11.21 13:56.

13.11.21
14:35

Калояне,
Гого ли не тренира? Направо ме разсмя...:)

13.11.21
14:36

Някой чел ли е Котешка люлка на Вонегът?

13.11.21
15:14

Гледам нагоре Васко какво е казал и само намирам потвърждение на ето този интересен текст.
Доказателствата и науката не полепват върху тефлона на емоциите, особено когато си мислиш, че някой те напада лично.
Така че явно аз още не съм се научил как да говоря с плоскоземци и антиваксъри, щом продължавам да правя грешката да ги убеждавам (поне последните - за щастие не познавам от първите).

Иначе не знам дали четохте един интересен анализ за източника на всичките ви антиваксърски послания - RT (не мога да открия линка в момента). Как в канала им на руски всичко е за ваксините, а в този на английски - точно обратното, дезинформация и пропаганда срещу ваксините. :) Изглежда плитко и шизофренично, но явно законът на Брандолини си казва тежката дума и този подход работи.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.11.21 15:17.

13.11.21
15:23

Боби и не само ти ,проповядвате етатизъм и социализъм.

gggddd

13.11.21
15:24

ваксърите отвръщат на удара :”ДДД

калояне, аз нито като брой мнения, нито като брой символи не мога да те стигна. почини си ти. аз имам да наваксвам.

другите ви простотии няма да коментирам, щото е като преливане от пълно в празно и обратно.

13.11.21
15:50

казано от Gogo на 13.11.21, 15:24:

ваксърите отвръщат на удара :”ДДД

калояне, аз нито като брой мнения, нито като брой символи не мога да те стигна. почини си ти. аз имам да наваксвам.

другите ви простотии няма да коментирам, щото е като преливане от пълно в празно и обратно.

Аз пък не мога да разбера защо толкова се напиняш, а и не само ти. Нещо доказваш ли какво? Защото посланието ти не го виждам :)

И въобще не разбирам, как хора които не пишете по принцип, идвате да се упражнявате точно по тази тема и този момент. Та тази мотивация не разбрах.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.11.21 15:53.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1