11.04.20
12:40
казано от Димо на 11.04.20, 12:37:
Спирам да си губя времето човек, ти сам не знаеш каква теза поддържаш.
На Харпанцумян, който каза, че да взимаш кредит от банка трябва в краен случай и при условие, че ги имаш налични тези пари, които възнаверяваш да вземеш и още повече, че нямаш нужда от тях ;).... - съгласен съм и с това...всичко друго е лотария)....
казано от Rldik Ridik на 11.04.20, 12:03:
Отговора на всичко е въпросът: Бихте ли взели ипотечен кредит и защо?....Задайте си го и ще видите, колко се заблуждавате)))
Да, имам един, и скоро пак ще взимам, много по-голям от предишния. Дори да имах парите в брой, може би пак щях да взема с ипотека.
казано от Brown Bomber на 11.04.20, 10:33:
Всички помним предишната финансова криза и как банките повишиха лихвените проценти по кредитите до небето. Помня как Райфайзен “зарадваха” и мен, а в последствие през 2008 регистрираха рекордна печалба.
А че имат изгода да цоцат от кредитите вместо да взимат жилища е толкова банално ясно, че не мога да повярвам, че ги коментираме изобщо. Банките са една и съща гняз и ако сте се закъхарили за тях и тяхната печалба сте наивници.
Застрахователните са същите. Имах 7 год застраховка живот със спестовен характер, която изтече този месец, звъннах да ми преведат сумата, но ми казаха да се обадя след карантината, че сега не работели с клиенти ХАХАХА. Естествено, че не оставих нещата така, но не мога да повярвам колко са алчни и нагли.
Аз се изказах категорично, защото преди повеме от 15 години се запознах с “Ла дефенсе” това е едно ново място с небостъргачи, та там имаше по тях лога на фирми, които не бях чувал. Ходил съм и в лондон и в америка, ами тези непознатите бяха затрахователни и банкови институции. Пиша под твоя пост, защото споделям мнението ти, плюс това имам информация достатъчно, но тя не е за да се напиням с Димо или Деян и тн.
казано от kaloyan на 11.04.20, 13:00:
имам информация достатъчно, но тя не е за да се напиням с Димо или Деян и тн.
Разбира се, жалко че нямаш и жена да я биеш като се напиеш, щеше да си завършен конспирационист.
казано от Димо на 10.04.20, 16:26:
Еся един приятел ми вика по телефона че явно не е нищо особено тоя коронавирус, щом няма един кючек като хората написан за него :D
Просветли ме че навремето за птичия грип например имало много як кючек, в който се пеело
H5M1
Който яде птичи крак
той за мене е бунак (2)
Има си :) :)
казано от Димо на 11.04.20, 13:05:
имам информация достатъчно, но тя не е за да се напиням с Димо или Деян и тн.
Разбира се, жалко че нямаш и жена да я биеш като се напиеш, щеше да си завършен конспирационист.
Не искам да влизам в лични полемики. Но е изключително жалко, че вие дори не разбирате и явно нямате никаква представа откъде идват “печалбите” на банковите и застрахователните институции. Затова свързвам Тръмп и тази тема във форума, еднакво смешни са ми и двете, а пък дори в тази не се говори за вируси и за нещо свързано с това и науката.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 11.04.20 13:12.
Ама не е кючек, то иначе тъпи песни за коронавируса имаше още февруари. А докато кючекчиите не го отразят, все едно го няма. Те само по наистина значими социални въпроси творят :D
Нещо като еврото - никой не го приемаше за световна валута докато рапърите не взеха да се показват по клипвете си с пачки евро.
казано от kaloyan на 11.04.20, 13:10:
Не искам да влизам в лични полемики. Но е изключително жалко, че вие дори не разбирате и явно нямате никаква представа откъде идват “печалбите” на банковите и застрахователните институции.
Тезата, която обсъждахме, когато се включи, е че със сигурност банките нямат полза да вземат панелките на клетите ипотекари. А после прерастна в по-размитата “от конфискуваните панелки на балъците ли се издържат банките.
казано от Деян на 10.04.20, 16:31:
Принципно банките най-нямат желание за предсрочна изискуемост, особено по ипотечтите кредити.
казано от Brown Bomber на 11.04.20, 10:33:
А че имат изгода да цоцат от кредитите вместо да взимат жилища е толкова банално ясно, че не мога да повярвам, че ги коментираме изобщо.
Пиша под твоя пост, защото споделям мнението ти
Внимавай малко.
казано от Димо на 11.04.20, 13:19:
Тезата, която обсъждахме, когато се включи, е че със сигурност банките нямат полза да вземат панелките на клетите ипотекари. А после прерастна в по-размитата “от конфискуваните панелки на балъците ли се издържат банките.
Това пък е още по смешно, в момента в който не се върже с разчета на банката, разбира се че ще ти го вземат. :)
То в идеалния момент в който всеки плаща като поп, е супер за банката, затова и зададох въпроса, какви отстъпки правят и кога, при положение че това е един толкова минимален процент от портфолиото, което наистина е тъжно .. и въпреки това отстъпка няма :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 11.04.20 13:27.
11.04.20
13:30
Влачат и разсрочват, нямат интерес да се занимават с другото, поне докато окончателно не стане ясно, че плащанията няма да се случат.
Ако си здрав и ти се бачка, никой няма да ти вземе имота. Ако беше иначе, нямаше да има кьорав човек, дето да се е справил с ипотечен кредит.
Единственото лошо е, че застраховките не покриват друго, освен смърт и ако след 15 години вноски те шибне един тежък инсулт - бай-бай, дом.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 11.04.20 13:31.
казано от kaloyan на 11.04.20, 13:23:
То в идеалния момент в който всеки плаща като поп, е супер за банката, затова и зададох въпроса, какви отстъпки правят и кога, при положение че това е един толкова минимален процент от портфолиото, което наистина е тъжно .. и въпреки това отстъпка няма :)
Тоест според теб банките са прости, те не се грижат за интересите си - идеалния за тях случай в който всеки си плаща и си вредят сами неправейки отстъпки, което според теб е добра бизнес практика?
Спирам.
Банкирането си е кофти бизнес и неслучайно нарая сметката се плаща от цялото общество. В българският му вариант приходите от такси не покриват и административните разходи, нетният лихвен марж е около 3%, а ликвиндните наличности/които са на отрицателна лихва/ са огромни и в резултат в добрите години печалбите са 1-2% от активите, а в лоши банките оцеляват единствено защото им позволяват да заобикалят правилата. И лошите кредити може да са десетина %, но това е след десетина години врътки и обезценки, а за някои явно и те не стигат, та се налага да гледаме еврозоната като циганче витрината на баничарница..
казано от Димо на 11.04.20, 13:30:
казано от kaloyan на 11.04.20, 13:23:
Тоест според теб банките са прости, те не се грижат за интересите си - идеалния за тях случай в който всеки си плаща и си вредят сами неправейки отстъпки, което според теб е добра бизнес практика?
Спирам.
Може да видиш всяка една банка, част от каква група е, да се види процентно откъде и идват приходите и какви са и инвестициите, на цялата група. Може да се види на даден пазар, какви са парите с които участва, в коя държава за кое и колко.
Но да кажем, ние сме се концентрирали в ниския сегмент, свързан с човека с панелките. Относно човека с панелките, аз зададох конкретен въпрос “Какви и колко са отстъпките, които ще направи банката ?”, още по важно е и къде са документите за това? (Разбира се че няма да има такива, частен интерес :):)) Мисля никой не ми отговори.
П.С - добре ще дам още един жокер, да се провери колко приходи идват от малкото частно жилищно кредитиране и съответно да се покажат случаите на отстъпки на банки спрямо него, в случи на неплатежоспособност.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 11.04.20 13:41.
казано от Т. Тодорова на 11.04.20, 13:30:
Единственото лошо е, че застраховките не покриват друго, освен смърт и ако след 15 години вноски те шибне един тежък инсулт - бай-бай, дом.
Това не е съвсем така.
Наш общ познат, който няма да споменавам, защото знам, че ще ме хейтне, ако го види, е с една от най-скъпите застраховки на света и когато стана безработен реши да пробва клаузата на застраховката, че 6 месеца застраховката ще ти покрива ипотеката. В последния момент се отказа (с и без работа има парите да си плаща вноските), но процедурата беше в прогрес и я отказа в последния момент.
казано от Любомир на 11.04.20, 13:39:
Банкирането си е кофти бизнес и неслучайно нарая сметката се плаща от цялото общество. В българският му вариант приходите от такси не покриват и административните разходи, нетният лихвен марж е около 3%, а ликвиндните наличности/които са на отрицателна лихва/ са огромни и в резултат в добрите години печалбите са 1-2% от активите, а в лоши банките оцеляват единствено защото им позволяват да заобикалят правилата. И лошите кредити може да са десетина %, но това е след десетина години врътки и обезценки, а за някои явно и те не стигат, та се налага да гледаме еврозоната като циганче витрината на баничарница..
Мъ’лчи че еся ше те изкарат мръсен соросоид, който защитава банките и всички други задкулисни тъмни сили.
Кажи ся ти като един икономист. Изгодно ли им е на банките да взимат на хората панелките или прибягват към това само в краен случай.
казано от Димо на 11.04.20, 14:02:
казано от Любомир на 11.04.20, 13:39:
Мъ’лчи че еся ше те изкарат мръсен соросоид, който защитава банките и всички други задкулисни тъмни сили.
Кажи ся ти като един икономист. Изгодно ли им е на банките да взимат на хората панелките или прибягват към това само в краен случай.
Също така наистина има голямо значение относно имиджа на дадена банкова институция и по-скоро би следвало да са по-благосклонни.
Като незначителен процент, отговора е че за тях няма значение, има значение за ниско ниво мениджмънт и те са виновните, както за отстъпките които не се правят, така и за всичко друго.
Отговора е не, обаче ще те въртят на шиш до последно и накрая пак ще плащаш, даже ще плащаш повече, стига да може и това няма да мине от тях, а пак ще си ти, господин балъко ::)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 11.04.20 14:14.
Аз, слава богу, в банка още не съм работил, та само предполагам какво им се върти из главите :) Панелките съм почти сигурен са им последната грижа, корпоративните кредити са тези, които ги вълнуват основно като стане белята, на панелките ще ти вдигнат лихвата, ако се забавиш с малко/включено си е в договора/, ако продължаваш в същия дух ще ти “предложат” рефинансиране с удължаване на срока и по-висока лихва и накрая какво да направят- ще ти вземат панелката повече заради принципа, а не толкова, че им трябва :))
11.04.20
14:22
Калоян, много се отдалечихте от конкретната тема и конкретния пример, с които започнах, но я ми кажи, след като си в час и добре със сметките, сещаш ли се за една тв реклама преди време: Да направиш депозит и да си вземеш лихвата предварително 😀 Примерно бумкаш 100 000 лв. за година и веднага ти дават 2000 лв. лихва примерно, т.е. 2%. И след година си ги теглиш обратно.
Какъв извод би направил ти от подобна реклама 😉
Мнението беше редактирано от Деян на 11.04.20 14:24.
казано от Деян на 11.04.20, 14:22:
.
Какъв извод би направил ти от подобна реклама 😉
Сигурен съм ще същия какъвто и ти. Например че това да размятам пудовка в хола с чехли на килим и да вдигам пепел, първо е нездравословно и после би следвало да се получат проблеми с пода или някоя секция, затова че ползите от това да въртя пудовка в хола, са много малки :)
11.04.20
14:30
А какво да размятам-с щанги и дъмбели е почти същото. Пък и няма да си променям интериора на апартамента заради две гюлета.
Всъщност защо въобще го каза това.
А за изводите не знам, дали ще ни съвпадат. Може пък да.
11.04.20
14:33
http://focus-news.net/opinion/0000/00/00/25774/
ето ви доказателство от самият банкер по темата....и случаите, които описвате, как стоят нещата....който може да чете, ще прочете ;)
казано от Любомир на 11.04.20, 14:20:
на панелките ще ти вдигнат лихвата, ако се забавиш с малко/включено си е в договора/, ако продължаваш в същия дух ще ти “предложат” рефинансиране с удължаване на срока и по-висока лихва и накрая какво да направят- ще ти вземат панелката повече заради принципа, а не толкова, че им трябва :))
Тоест си съгласен че не им върши работа ти да не плащаш и само в краен случай ще прибегнат до визмане на апартамента, не щото им е изгодно, ами защото няма какво повече да направят и просто ограничават щетите си по този начин?
Което е темата на спора.
Мнението беше редактирано от Димо на 11.04.20 14:49.
11.04.20
14:48
казано от Rldik Ridik на 11.04.20, 14:33:
http://focus-news.net/opinion/0000/00/00/25774/
ето ви доказателство от самият банкер по темата....и случаите, които описвате, как стоят нещата....който може да чете, ще прочете ;)
Не описваме тия случаи-оная го пита при изплатени 70 % вече, защо му взимали жилището. Това е на другия полюс, за който ти говоря аз. И т.н. и т.н. много общи приказки по другите зададени му въпроси.
Аз по темата каквото имах да казвам, казах. Който иска, да си вярва на други факти.
Дайте малко сега по баш темата-нещо смотолявиха сутринта и май още вчера, дали ще изследват поповете.
казано от Димо на 11.04.20, 14:48:
казано от Любомир на 11.04.20, 14:20:
на панелките ще ти вдигнат лихвата, ако се забавиш с малко/включено си е в договора/, ако продължаваш в същия дух ще ти “предложат” рефинансиране с удължаване на срока и по-висока лихва и накрая какво да направят- ще ти вземат панелката повече заради принципа, а не толкова, че им трябва :))
Тоест си съгласен че не им върши работа ти да не плащаш и само в краен случай ще прибегнат до визмане на апартамента, не щото им е изгодно, ами защото няма какво повече да направят и просто ограничават щетите си по този начин?
Което е темата на спора.
За евтините и тези от среден клас си мисля, че е точно така. Има една специфика при скъпи имоти/да речем за седемцифрени суми/, които приемат като обезпечение на около 20-30% от пазарната им цена/която тук и без това е доста размита/. Там корупционният потенциал ми се струва по-голям, но това са доста редки случаи.
И Калояне, недей да ми обясняваш как не ползваш лични нападки, първо те разсмивах, после ме сложи в една група с Тръмп, после взе да групираш опонентите си и да се отнасяш снизходително (Димо, Дидо и другите), ай малко са сапикясвай кви ги приказваш, а?
казано от Любомир на 11.04.20, 14:59:
За евтините и тези от среден клас си мисля, че е точно така.
Thank you, I rest my case и отивам да се разходя спазвайки всички предпазни средства и социалната изолация.
казано от Димо на 11.04.20, 15:08:
И Калояне, недей да ми обясняваш как не ползваш лични нападки, първо те разсмивах, после ме сложи в една група с Тръмп, после взе да групираш опонентите си и да се отнасяш снизходително (Димо, Дидо и другите), ай малко са сапикясвай кви ги приказваш, а?
Ти май имаш проблем с това, много си тънко обидчив, особено след като не става с аргументи :) . Просто ми е трудно когато чета глупости :)
Иначе наистина всеки има право да пише каквито глупости иска, стига да не настоява това да е общоприета истина.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 11.04.20 15:43.
казано от kaloyan на 11.04.20, 14:12:
Отговора е не, обаче ще те въртят на шиш до последно и накрая пак ще плащаш, даже ще плащаш повече, стига да може и това няма да мине от тях, а пак ще си ти, господин балъко ::)
Ами ще плащаш, като имаш дългове. Да не искаш да ти ги опростят?
Взел си пари и си се съгласил на определени условия, при които ще ги връщаш. Не си изпълнил условията, банката е в правото си.
Предполагам .. но това което не ми хареса е да адвокатстваме на банки, те си имат достатъчно.
казано от kaloyan на 11.04.20, 15:41:
Ти май имаш проблем с това, много си тънко обидчив, особено след като не става с аргументи :)
Как пък нямаш свян да говориш за аргументи като не можа нищо смислено да кажеш и дори не разбираш за какво спорим и кой каква теза подкрепя. Дано с тея пасивно-агресивни псевдоинтелектуални стойки (аз знам, ама няма да ви кажа и съм прав, щото съм виждал табелки на сгради, които вие не сте чували) се успокояваш вечер преди да заспиш.
казано от kaloyan на 11.04.20, 16:14:
Предполагам .. но това което не ми хареса е да адвокатстваме на банки, те си имат достатъчно.
аз съм хипстър, банките са зло, хур дур 😓 тва са ти аргументите.
11.04.20
16:28
Лихварството е грях по принцип, който не учи от Израел за парите, плаче.
казано от Bart Simpson на 11.04.20, 16:28:
Лихварството е грях по принцип, който не учи от Израел за парите, плаче.
изобщо не са ми любими, ама ама ги приемам като необходимото зло и се възползвам колкото мога вместо да си завирам главата в гъзъ или да се приемам за жертва по дифолт щото
” банките са гадни”
11.04.20
16:36
Какво значи да ти вземат апартамента, ако вече си изплатил 3/4 от кредита? По-скоро ще го продадат и ще си вземат колкото им дължиш с лихвите, теоретично, ако вече си изплатил 70% от него, би следвало и за теб да остане нещо след продажбата, въпреки че не е много сигурно. По-запознат, на който са му вземали апартамента да каже :)
11.04.20
16:38
казано от Brown Bomber на 11.04.20, 16:36:
Какво значи да ти вземат апартамента, ако вече си изплатил 3/4 от кредита? По-скоро ще го продадат и ще си вземат колкото им дължиш с лихвите, теоретично, ако вече си изплатил 70% от него, би следвало и за теб да остане нещо след продажбата, въпреки че не е много сигурно. По-запознат, на който са му вземали апартамента да каже :)
Е така де, покриват и ти дават разликата-поне по правило е така.
казано от Димо на 11.04.20, 16:16:
казано от kaloyan на 11.04.20, 15:41:
Ти май имаш проблем с това, много си тънко обидчив, особено след като не става с аргументи :)
Как пък нямаш свян да говориш за аргументи като не можа нищо смислено да кажеш и дори не разбираш за какво спорим и кой каква теза подкрепя. Дано с тея пасивно-агресивни псевдоинтелектуални стойки (аз знам, ама няма да ви кажа и съм прав, щото съм виждал табелки на сгради, които вие не сте чували) се успокояваш вечер преди да заспиш.
Добре, аз ще бия отбой защото не съм искал да звучи присмехулно или пък снисходително, това най не обичам, споделих някои неща просто. За псевдо-интелектуалните стойки, също не ги правя, нито ги обичам.
Така че ако някой се е засегнал, не е била това идеята и му се извинявам.
11.04.20
17:42
казано от Петко К на 11.04.20, 15:57:
Ами ще плащаш, като имаш дългове. Да не искаш да ти ги опростят?
Взел си пари и си се съгласил на определени условия, при които ще ги връщаш. Не си изпълнил условията, банката е в правото си.
Преди години, когато имаше по-брутални такси за предсрочно погасяване, хората така и не схващаха, че банките си имат оправдан аргумент за това. И народа си вика: абе навсякъда длъжника като плати по-рано е по-добре, а тия гадни банки. Е да де, ама там имаш малко по-специфичен договор: ще ти дам еди каква си сума, която ти ще ми върнеш за толкова време, като на месец ще ми внасяш еди колко си. И ти реално като погасиш предсрочно нарушаваш тая договорка. Сега вече след определена година като изтече и погасиш предсрочно вече няма такси, но преди не бе така.
Нали обичаш да четеш за Тръмп и за коронавируса. Ето тук скорошни събрани твърдения на Тръмп и какви са всъщност фактите:
https://edition.cnn.com/2020/03/31/politics/fact-check-trump-coronavirus-march-31/index.html
Отплеснахте се по банките,но аз да сондирам мнението ви за обстановката след затоплянето тия дни,как е при вас? Тук,в едно малко балканско село се усеща яко раздвижване,забелязва се завръщане от градО за празниците и всеки бръмчи както му скимне,атв-та,на мотор по двама,на групи по десетина пиещи кафе и бира пред магазинчетата.А като видях снимките от пазарите из София,направо се уплаших.Патрулка наминава през ден-два,но само за отчитане на дейност,днес бяха на лаф моабет под сянката на дървото на центъра.Като гледам по съседните държави какви мерки вземат,тук рахатлък...ама ще ни излезе през носа.
казано от old_man на 11.04.20, 21:00:
Отплеснахте се по банките,но аз да сондирам мнението ви за обстановката след затоплянето тия дни,как е при вас? Тук,в едно малко балканско село се усеща яко раздвижване,забелязва се завръщане от градО за празниците и всеки бръмчи както му скимне,атв-та,на мотор по двама,на групи по десетина пиещи кафе и бира пред магазинчетата.А като видях снимките от пазарите из София,направо се уплаших.Патрулка наминава през ден-два,но само за отчитане на дейност,днес бяха на лаф моабет под сянката на дървото на центъра.Като гледам по съседните държави какви мерки вземат,тук рахатлък...ама ще ни излезе през носа.
Точно така става както ти пишеш и последиците ще са такива.