Дневен план за навициСвали сега 

Проблемното рамо

Когато оръжието в ръцете на спортиста е в опасност!

В много области на спорта раменете са едни от най-експлоатираните части на тялото. Ето защо на тях се пада един голям дял от различните видове травми. Наред с това, комплексността на тази анатомична машина в много клинични случаи оставя редица колеги медици единствено да се почесват по главата. И наистина, всяко едно подобно нараняване може да бъде упорито и трудно за разрешаване.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Анатомичен модел на раменна става

Анатомия

Рамото представлява една сложна биомеханична структура. Тя включва няколко елемента, сред които е и самата раменна става, осъществяваща най-широкия спектър от движения в човешкото тяло.

Това предимство обаче е за сметка на уязвимостта й от травми.

Какво изгражда раменната става?

Тя е съвкупност от кости, мускули и техните сухожилия, връзки, стави, бурси, нерви и кръвоносни съдове.

 • кости - мишнична кост, лопатка и ключица;
 • мускули - мускулите, които оказват контрол върху динамиката на рамото, са повече от дузина. Тези от тях, заграждащи самата става, са  m.teres minor, m.supraspinatus, m.infraspinatus, m.subscapularis. М.deltoideus се разполага най-повърхностно и поради габаритите си можем да кажем, че определя външния облик на рамото;
 • стави - има няколко в областта, но основна е раменната. Последната принадлежи към групата на многоосните стави.
  Те притежават ставни повърхности, които представляват част от повърхността на сфера (поради това се наричат още сферични стави).
  Движенията се извършват около три основни и множество междинни оси, което предопределя и свободата в динамиката на горния крайник;
 • бурси - това са малки кухини с еластични стени, които имат способността да намаляват сцеплението между две други структури. За тази цел допълнително помага течното им съдържание.

Травми на рамото

Засягане на мускулите и сухожилията на рамото

Представлява възпаление, разтягане или в най-лошия случай разкъсване на мускулите и техните сухожилия.

Две са основните причини за тези най-чести раменни травми. Първата от тях се приема като "износване". За съжаление сухожилията имат сравнително слабо кръвооросяване.

Получавайки по-малко кислород и хранителни вещества, с възрастта те стават много чувствителни към дегенерация. Поради тази причина повечето проблемни рамена се появяват в една по-късна възраст. 

Втората причина за този тип травми представлява прекомерното напрежение, на което се подлагат раменните мускули и сухожилия по време на тренировка. Най-често това се получава, когато повдигаме прекалено тежък предмет или когато рамото се напряга в неподходяща за него позиция.

Симптомите на едно такова състояние най-често са два.

Болката невинаги е налице при травма на рамото, а тези, които споменават за такава, я описват като притъпена и трудна за локализация.

Слабостта е може би най-надеждния симптом. Обикновено се изразява в невъзможност за повдигане на ръката над главата, напред или встрани.

В повечето случаи колкото е по-обширна засегнатата област, толкова по-имобилизиран е горният крайник и самото рамо. 

Ключов момент за оздравяването след прекарана подобна травма е времето. От мерките, които вземете в първите 2 до 4 дена зависи скоростта за възстановяване.

В статията "Първа помощ във фитнеса" вече описахме техниките, които трябва да приложите в този критичен период след появата на травма.

Ако последните не са дали желания ефект, то лечението на травмираното рамо трябва да продължи основно с облекчение на болковите симптоми и използването на физикални техники. 

Едни от най-често прилаганите болкоуспокоителни са противовъзпалителните средства. Целта е да се редуцира болката до толкова, че да се продължи с останалите възстановителни процедури.

В състава на кръвта може да се причислят множество фактори, без които оздравяването се превръща в трудна задача. Важен аспект от терапията е поддържането на адекватен кръвен приток към засегнатата област. Това може да се постигне по няколко начина:

 • топлина - тя има свойството да разширява кръвоносните съдове и съответно да осигурява по-добрия кръвен пасаж към тъканите
 • масаж - освен, че обезпечава притока на кръв, подобна процедура редуцира нивото на раневата тъкан, явяваща се при всяка една травма
 • упражнения - много клиницисти биха ви препоръчали да поддържате рамото си напълно неподвижно. Това обаче не винаги е най-добрия съвет за подобни състояния. Внимателни и теснообхватни движения помагат за поддържането на добър кръвен ток. Разбира се, ако болката е нетърпима се ограничавайте максимално, но не правете грешката на пълния застой

"Замразено рамо"

Това състояние, за разлика от останалите, представлява възпаление на ставната капсула на раменната става и може да доведе до схванатост, загуба на подвижност и болка.

Все още не е установена конкретната причина за появата на "замразено рамо", но в много случаи то се проявява след друга травма в областта, артрит или операция на рамото. Според някои теории диабетът и хипертиреодизмът също могат да допринесат за патологията.

Както вече споменахме, основните симптоми са болка и скованост на рамото. Пострадалите често не могат да повдигат ръката си над главата или да я пронират.

Обикновено "замразеното рамо" протича в три етапа:

 • притъпена болка и схванатост - от няколко седмици до месеци;
 • сковаността остава, но болката започва да отминава - от месеци до година;
 • пълната гама от движения постепенно се възвръща.

При повечето пострадали подобно състояние продължава около 4 до 6 месеца, но за някои то може да остане актуално за година до три (подобни случаи обаче са изключително редки).

Пътят към оздравяването, както сами се уверихте, не е кратък. За да ускорите този процес, използвайте същите техники, които вече споменахме по-горе.

Бурсит на рамото

Възпаление на бурсите, които подувайки се, губят своята естествена функция. Движението около засегнатата област е болезнено.

Изкълчване на рамото

Подобно състояние е често срещано и е резултат от падане или спортна травма.

Частичното изкълчване на медицински език се определя като сублуксация - главата на мишничната кост се измества в малка степен от прилежащата й повърхност на лопатката.

Съществува и пълно такова - луксация, когато главата изцяло се отмества от нормалното си разположение.

Рамото може да се изкълчи напред, назад и надолу, като в 95% от случаите говорим за първия вариант. Симптомите най-често са слабост, подуване, изтръпване.

Операция на рамото

Съществуват много видове операции, които имат за цел да коригират засегнати мускули, сухожилия, връзки или стави на рамото. Както всички други хирургични интервенции и тези са сурови методи, към които трябва да се обръщаме само когато всичко друго не е дало желания резултат.

Превенция

Както може би вече ви убедих, нито болестният процес преминава толкова леко и бързо, нито пък третирането му е лесно или евтино. Предотвратяване на гореспоменатите състояния е най-доброто лечение, което може да приложите. Моят съвет, който може би сте чували досега десетки пъти, е подходящата загрявка преди да напрягате раменете и увеличаване на силовия им капацитет.

Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow