Бирена мая

Как ни помагат бирените дрожди?

Маята се използва както в продукцията на тестени изделия и пивоварството, така и в спортното и здравословното хранене. Бирената мая е добавка, намираща повече общо с бирата, отколкото с готварската мая. Причина за това е, че е обработена по технология, умъртвяваща микроорганизмите без да засяга витамините и минералите, които те съдържат, а готварската мая съдържа живи дрожди.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Бирена маяЗа производството на различните видове мая (хлебна, бирена, винена) може да се използват огромна група едноклетъчни еукаритони микроорганизми (дрожди) от царството на гъбите.

Характерна черта на въпросните микроорганизми е, че имат свойството да ферментират, т.е. да превръщат въглехидратите в алкохол.

Ферментацията се използва в производството на алкохол, тестени изделия и други продукти.

Годините на биотехнологична селекция са отсяли определни групи микроорганизми, които носят повече полза и по-малко или никакви токсични елементи.

Така се е стигнало до откриване на дрождите Saccharomyces (сахаромицес).  

Какво наричат бирена мая?

Готварската мая и бирената мая са нещо като братовчеди в семейството на "благородните микроорганизми".

Двата щама (родствени групи) са представители на рода Saccharomyces. Думата "Saccharomyces" произлиза от старогръцки и значи "сладка плесен".


Какво трябва да знаем за бирената мая?

В бирената мая се използват микроорганизми от вида Saccharomyces cerevisiae.

Те превъзхождат другите видове дрожди по количеството съдържащи се в тях витамини и минерали.

Думата "Cerevisiae" идва от латински и значи "от пиво". Преди да се пакетират като хранителна добавка, бирените дрожди се подлагат на специален процес, свързан със автосмилане.

Предизвиква се контролирана клетъчна смърт и ензимите в бирените дрожди ги смилат на основни компоненти: минерални соли, витамини, аминокиселини, пептиди, липиди, мастни киселини и фрагменти със сложен химичен характер. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи бирената мая?

Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на дрождите са:

  • Витамини: В1, В2, В3, В5, В6, В7 (биотин, витамин Н), В9, В12;
  • Минерали: P, Na, Ca, Mg, K, Zn, Mn, Fe.

Доказани ползи:

  • Имат естествен органичен произход и снабдяват тялото с допълнителни количества витамини към храната - това е особено ценено от пълните вегетарианци, които се стремят към изцяло органично хранене;
  • Внасят допълнително умерени до високи дози макроелементи и микроелементи в организма, в допълнение на храната.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Понижава нивата на холестерола - липсват проучвания;
  • Увеличава нивата на енергията посредством съдържащите се в състава на бирената мая витамини и минерали - само по себе си това не прави маята енергетик, а антианемична добавка. Няма данни за други активни вещества, на които да се отдаде подобно действие;
  • Подобрява спортните  постижения - липсват данни за специфични вещества, отделно от витамините и минералите, на които да се отдаде подобен ефект. Липсва научно потвърждение;
  • Намалява нивата на кръвната захар - липсват проучвания;
  • Подобрява имунитета - някои учени предполагат, че е възможно определени фрагменти от мембраните (гликопротеини или протеогликани) на дрождите да подпомагат действието на белите кръвни клетки в борбата им с чужди микроорганизми. Причината е в голямото структурно сходство между мембраните на човешките имунни клетки и клетките на едноклетъчните дрожди. Теорията гласи, че имунните клетки присъединяват фрагментите от мембраните на бирените дрожди към собствените си мембрани и така подобряват функционалността си. Това е сравнително нова идея в научния свят и тепърва предстои да бъде потвърдена или отхвърлена.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на бирената мая?

При някои хора през първите няколко дни от приема на екстракт от бирена мая може да се усети подуване на стомаха, газове или оригване.

Страничните ефекти се проявяват до няколко часа след прием. Обикновено подобни симптоми отшумяват в края на първата седмица прием.

В комбинация с какво не бива да се приема бирена мая?

Не приемайте бирен мая, ако вземате спортни мултивитамини. 

Какви дози са нужни и как се взима?

Дозата зависи от концентрата на екстракта. Най-добре е да следвате предписанията на опаковката.

Използвани източници

  • supplementwatch.com
Още съдържание по темата
Магнезий-при-изтръпване-на-ръцете
Магнезий при изтръпване на ръцете
Магнезий-за-крампи
Магнезий за крампи
Магнезий-при-подагра
Магнезий при подагра
Ползи-от-прием-на-селен
Ползи от прием на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow