Анти уелнес ли е бодибилдингът?

Ползи и негативи за здравето на занимаващите се с бодибилдинг

Всеки втори не е наясно с уелнеса като понятие, а някои си мислят че бодибилдингът непременно е здравословен. Последните донякъде са прави, но и донякъде грешат. В тази статия описах накратко къде са границите между спорта и здравословното.

Анти-уелнес ли е бодибилдингътКакво е уелнес?

Преди да обясня значението на понятието, държа да отбележа че използвам заемката "уелнес" (wellness) от английски, защото последната няма точен превод на български, който да въплащава в себе си модерния й смисъл в една дума.

В здравeопазването думата уелнес се използва, за да се опишат всички правилни стъпки по пътя към оформяне на здраво тяло и позитивна психологическа нагласа извън лекарската помощ. Това са различни мерки, които отделният човек може да предприеме без лекарско предписание, променяйки стила си на живот в посока превенция и подобряване на здравето, удължаване на живота и постигане на активни старини. За да се постигне добър уелнес, съвременната медицина препоръчва поддържане на добра физическа активност, стремеж към балансирано хранене с чиста и здравословна храна, емоционално разтоварване срещу стреса, висока лична хигиена и пр. Това, което липсва на лекарското определение, като цяло е емоционалността.

На изток разсъждават далеч по-нашироко. Там, а вече и тук алтернативната медицина гледа на понятието уелнес като на състояние, съчетаващо перфектен баланс между здраво тяло, здрав ум и здрав дух, най-често в състояние на щастие. От това произлиза, че човек следва да е щастлив не само в следствие на доброто здраве, а да изпитва удоволствие, докато го постига, за което трябват единно съзнание, положителна вътрешна емоционална нагласа и решителност. Логично за уелнес занимание можем да приемем всяка човешка дейност, в резултат на която ставаме по-здрави, по-щастливи, от което следва че живеем по-добре и по-дълго. Уелнесът днес е новият показател за висок жизнен стандарт, без това автоматично да го прави социално недостъпен, тъй като много от най-ефективните дейности по опазване на психиката и здравето практически не струват нищо!

Кое определя уелнес стила на живот

Всеки човек, насочен максималистки към здравето си, научил се или все още учещ се да приема нещата от към хубавата им страна, е поел по пътя здравия и щастлив живот. Извън дълбоките философски понятия, да имате "уелнес стил на живот" е като да ви пука за здравето и щастието Ви, защото сте осъзнали тяхната преходност. Това можете да постигнете по хиляди начини, например:

 • С дейности, изискващи част от времето и средствата ви (спортуване, по-пълноценна и добре дозирана храна);
 • С дейности, касаещи наличието на здравно-положителни навици (ранно лягане и ранно ставане, добра лична хигиена);
 • С дейности, касаещи въздържане (живот без алкохол, без цигари и наркотици);
 • С дейности по профилактика на здравето (прегледи, изследвания, профилактичен прием на доказали здравната си полза хранителни добавки) и др.

Както разбирате, уелнес не е синоним на СПА, а СПА терапията, както и фитнесът, са просто част от възможните дейности в сферата на уелнеса.

Кога и как бодибилдингът е в реазрез с уелнес стила на живот?

Бодибидлингът, за разлика от фитнеса обаче, не може еднозначно да се приравни към опазващите здравето и подобряващите състоянието на ума дейности. Причина за това е, че съвременният културизъм има две лица - на подобряваща и на влошаваща здравето спортна практика.

Подходът "Целта оправдава средствата"

В професионалния спорт, където нещата се въртят около финансови интереси, високо спортно его и целеустремени индивиди, от години нищо не е здравословно. Без да задълбавам, ще изброя няколко причини, които правят бодибилдинга анти-уелнес дейност:

 • Употребата на стероиди;
 • Провеждането на дехидратация преди състезание с опасни и токсични медикаменти;
 • Влошеният имунитет в следствие на тежките и почти постоянни тренировки;
 • Резки метаболитни промени - загубата на голям процент от телесните мускули и мазнини в рамките на много кратък период от време активно натоварва чернодробните и бъбречните функции;
 • Манталитетът "Бъди здрав като бик и умри млад" - повечето от поклонниците на тази максима не умират млади и си страдат от глупостта и наивността.

Как бодибилдингът може да помогне за по-добър уелнес?

Второто лице на бодибилдинга е свързан с любителите и натуралните състезатели. Макар и не така атрактивни като професионалистите, тази категория хора прокарват ново име на иначе опорочения спорт. Тук има нещо много важно и то е в закономерността, че нагласите в хората чертаят образите на идолите, а не обратно. Ето защо е важно да се замислим върху собствените си стандарти за добро, забавно и полезно.

Подходът "Здрав и бодър организъм"

Тук няма медали, а и да има, наградите са просто символични. Най-голямата полза за трениращия е усещането за здраво и активно тяло. Дори и да има известна доза егоцентризъм, при бодибилдинг любителя това не е достатъчен мотив за вреда върху здравето. В случая търпението е добродетел. В крайна сметка спортният външен вид и постигнатият атлетизъм създават предпоставки за добро настроение, добро самочувствие и допълват същността на щастливия човек. За да не бъда голословен, ето и някои конкретни дейности от живота на любителя културист, които са в пряка полза на неговото физическо и психическо здраве:

 • Контрол над външния вид и самочувствието - подпомагат трениращия да надмогне негативното отношение на хората наоколо, като с примера си им въздейства позитивно;
 • Системни изследвания - експериментирайки с различни диети, добавки и тренировъчни схеми, отговорният бодибилдинг любител следи различни здравни параметри по-често, отколкото обикновения фитнес любител;
 • Периодични профилактики - заедно с периодиката в тренировъчната си стратегия, бодибилдърите любители провеждат активни профилактики за по-добро възстановяване и оптимизиране на редица телесни процеси;
 • По-добрата култура на хранене - позволява му да избира и да съчетава храните с далеч по-висока прецизност от тази на средния спортуващ човек, както и с неприсъща на фитнес любителя дисциплина: ако последният ограничава, то културистът любител мери храната си;
 • По-добра култура на суплементиране - тя допринася за по-широко използване на полезни за здравето молекули, купени в търсене на точно определен ефект, а не просто под влиянието на реклама. Занимаващите се с бодибилдинг отделят далеч повече внимание на това какво купуват в сравнение с обикновения спортуващ и така стават причина най-добрите продукти на пазара да бъдат по-лесно разпознаваеми и от фитнес любителите, което е в уелнес полза и за последните.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1