Затлъстяване и либидо

Връзката е факт

Пониженото либидо е често състояние, засягащо голям брой хора по целия свят. То може да бъде причинено от много и различни по вид фактори - физиологични и психологически.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Затлъстяване и либидоНиското либидо потиска и желанието за сексуално общуване, както и самото представяне по време на половия акт. Това състояние засяга както мъже, така и жени в изненадващо голям мащаб. В последствие се появяват чувство на неудовлетвореност и напрежение между партньорите. Много хора с такъв проблем често се срамуват да потърсят помощ, въпреки че той е преодолим след установяване на причината за неговото възникване.

Множество различни причини стоят в основата на проблема понижено либидо. Психологически фактори често потискат сексуалното желание, включително емоционална травма, конфликт, депресия, стрес, неразбирателство с партньора. Физиологичните причини варират от ниските нива на някои хормони до съществуващи подлежащи медицински състояния (диабет, артрит, анемия, сърдечно-съдови заболявания), както и употребата на някои лекарства и препарати (голяма група от антидепресантите). Корекцията на дозите може да разреши този проблем. Употребата на наркотици, както и алкохолът, също понижават либидото.

Понижено либидо при мъжете

Пониженото либидо е проблем, засягащ много мъже и нанасящ изключителни вреди върху съзнанието и поведението им. Много от общите причини за понижено либидо са валидни и тук. В същото време някои фактори са много по-често застъпени при мъжете, отколкото при жените с този проблем. Докато ниските нива на тестостерон имат една или друга роля върху женско либидо, то това със сигурност е един от най-големите и важни фактори при мъжете. Известен е физиологичният феномен андропауза при мъжете. Подобно на менопаузата, при която се понижава половият хормон естроген при жените, тук това се случва с тестостерона. Тези промени в хормоналните нива се случват бавно, с течение на времето, почти незабележимо и засягат мъже на средна възраст 40-55 години. Понижената енергичност и жизненост често се съпровождат и със занижаване на сексуалното желание. Предписват се лекарства, но консултацията с лекар е задължителна с цел подхождане по най-правилния начин във всеки конкретен случай.

Понижено либидо при жените

Приблизително два пъти повече жени, отколкото мъже, страдат от ниско сексуално желание, което значително се отразява на личния им живот, изпълвайки го с негативни емоции. Факт е спецификата на някои от факторите, предизвикващи този проблем при слабия пол. Противозачатъчните таблетки често имат като страничен ефект понижено либидо. Контрацептивите предизвикват промени в нивата на половите хормони. При хистеректомия (отстраняване на матката) ефектът често е такъв. Менопаузата е естественият процес, свързан с понижаване нивата на половите хормони при жените. Естрогеновата терапия, използвана за контрол на симптомите по време на менопаузата, понякога повлиява благоприятно сексуалното желание. Физическите промени, които настъпват с жената в този период (трудности при овлажняването на вагиналната лигавица, „горещи вълни" и т.н.) също имат влияние - половият акт може да стане неприятен и дори болезнен, което се отразява и на общото физическо и емоционално състояние на жената.

Роля на затлъстяването при проблем със сексуалното желание

Проблемното тегло е един от важните физиологични фактори, предизвикващи „сексуални тревоги" при мъже и жени. Това е вярно и за двете крайности при теглото - прекалено ниско или прекалено високо, респективно анорексия и затлъстяване. Ниското либидо, произтичащо от свръхтегло, често може да бъде преодоляно чрез предприемане на мерки по овладяване на килограмите в нормални граници. Затлъстяването може да даде отражение на репродуктивните възможности, дори при добро общо здравословно състояние. Изследователи отдават значение на хормоналния дисбаланс, засягащ и оплодителната способност. Сред мъже с проблемно тегло се установяват по-ниски стойности на тестостерона, както и на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон. Всички те са отговорни за правилното полово развитие и поведение.

Изследвания показват, че затлъстелите хора имат сексуални смущения 25 пъти по-често от хората с нормално тегло. „Трудностите" са класифицирани в четири групи:

  • липса на интерес към секса;
  • липса на полово желание;
  • трудности при осъществяването на половия акт;
  • намален брой контакти.

Само 5% от хората с нормално тегло в това изследване се оплакали от подобен род проблеми. И в двете групи участници жените по-често съобщават за проблеми в сравнение с мъжете.

Затлъстяването може да бъде асоциирано с биохимично състояние, наречено хипогонадотропен хипогонадизъм (hypogonadotropic hypogonadism - IHH)) при мъже. При него функцията на тестисите е потисната поради проблем в сигнализирането на по-висшата в регулаторно отношение жлеза - хипофизата. Средният индекс на телесна маса (BMI) сред мъжете, при които се регистрира импотентност, е около 32. При тях са налице както понижени гонадотропни хормони, така и увеличени естрогени - във връзка с метаболизирнаето на мъжките полови хормони в мастната тъкан.

Извършено е изследване при мъже за установяване на връзка между индекса на телесната маса и общото и свободно количество тестостерон (съответно TT и FT). Резултатите сочат, че при средна възраст на мъжете 43.3 ± 0.8 години и BMI от 30.0 до 65.7 kg/m2 общият тестостерон е под нормата при 57.7% от мъжете, а свободният тестостерон - в 35.6% от пациентите. Групата на мъжете с IHH е и с по-високо ниво на затлъстяване, както и с 2.6 пъти по-висок риск от сърдечно-съдово заболяване. Пониженото либидо и еректилната дисфункция се оказват 7.1 и 6.7 пъти по-чести при състоянието IHH.

Съгласно друго скорошно изследване, над 30% от хората със затлъстяване търсят помощ по отношение на проблеми с половото влечение. Често той е провокиран от физиологични състояния, настъпващи в пряка зависимост от наличието на затлъстяване. Медицински състояния като повишен холестерол и инсулинова резистентност (индикатор за диабет тип 2) имат способността да повлияват сексуалното „представяне". И двете състояния могат да увредят фините кръвоносни съдове на пениса, депозиране на мастни плаки в тях, откъдето и настъпването на еректилна дисфункция.

Не само мъжете имат сексуални проблеми поради смущения в кръвоснабдяването. Жените с наднормено тегло също са засегнати. Увеличеното количество мастна тъкан води до повишаване на концентрацията на веществото SHBG (sex hormone binding globulin). То се свързва към тестостерона, следователно се понижава неговата свободна концентрация, която именно е свързана с повишеното полово желание. Следователно мастната тъкан би могла да се разглежда като мощен ендокринен орган.

Премахването на психологическите бариери, засилването на комуникацията между партньорите, елиминирането на стресогенните фактори и конфликтите подпомагат възстановяването на физиологично-базираното либидо. Адекватната диета, физическите упражнения, достатъчният сън, прекратяването на пушенето и умерената алкохолна употреба безспорно са ключовете към успеха. Ниското либидо може да подсказва за сериозен здравословен проблем. Тогава лекарската консултация е задължителна.

Още съдържание по темата
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow