Дните на колита

Колит, гастрит и язва - почукаха ли на вратата вече? Не им отваряйте!

"Вчера хапнах малко манджа с лют пипер. Отдавна не бях ял. И през нощта не можах да спя от болки. После имам разстройство, общо неразположение, газове. Защо? Цяло лято ядох люто, мазно и кисело и нищо ми нямаше!" Познавате ли тези проблеми? Макар и да изглежда странно, сезонът на стомашно-чревните проблеми вече е настъпил.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Колит, гастрит, язва

Защо сезон?

Много от заболяванията на стомашно-чревния тракт са хронични по своята същност. Язвата, колитът и гастритът в повечето случаи не се излекуват напълно, а преминават в латентно състояние, изчаквайки фактори, които отново да ги "пробудят към живот". Най-ясно изразени са сезонните такива. В медицината се говори за пролетно и есенно обостряне на проблемите на стомашно-чревния тракт.

Защо тогава?

Няма еднозначен отговор или поне изречение, под което лекар да ви се разпише. Причината е комплексна. На първо място това вероятно е еволюционното ни развитие, заложено още преди от времето да станем човеци - есенният и пролетният сезон са свързани с крайно резки промени в храненето, активността и начина на живот, които затрудняват и стресират стомашно-чревния тракт и променят киселинността и ензимите му, които стават фактори, пробуждащи възпалението.

Друга причина са климатичните промени. Резките разлики в температурите и влажността на въздуха отключват стомашно-чревните проблеми. Това не е толкова отвлечен фактор, напротив, влияе на цялостното състояние на организма и на имунната система, а отгоре на това проблемите със стомаха имат и бактериален причинител.

Следващата причина е храненето. Напролет след сравнително бедната диета, включваща зеленчуци и плодове, но предимно белени и преварени, изведнъж се отключва сериозно разнообразие в менюто, което все пак си е стрес за стомаха. Наесен пък идва точно обратното: след богатото на плодове и зеленчуци с високо водно съдържание лято идва есента, когато последните намаляват и остават предимно такива с високо съдържание на целулоза, която трудно се усвоява или дори кисели, люспести и семчести, като гроздето, които директно му вредят.

Затова се счита и че есенното обостряне е доста по-тежко от пролетното, защото след "безгрижното лято" храносмилателната система бива изведнъж сериозно затруднена с трудно смилаеми храни, не просто смяна на диетата. Не на последно място влияние имат и циклите на имунната защита. Те вероятно са такива, именно защото са подвластни и на храненето, но имунната сила на организма, в това число способността му да ликвидира бактерии и вредни химични елементи са доста намалени през тези сезони.

Три са най-често срещаните, хронично проявяващи се заболявания на тракта и те често вървят "в комплект". Това са колитът, гастритът и язвата на стомаха и дванадесетопръстника.

Гастрит

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника (дуоденумът - във втория случай говорим за гастродуоденит). Основните му форми са остра и хронична, като острата форма може да трае до 15-20 дни. Причинителите са много и обикновено човек, който веднъж е имал заболяването, може лесно да го получи пак. Основен причинител обаче се счита неправилно хранене, натоварване на стомаха с люспести, семчести, люти, горещи храни или такива с изразена киселинност. Алкохолът и медикаментите също са сред факторите, които възбуждат.

Проявления на гастрита са гадене, повръщане, неразположение. Обикновено острата му форма е съпроводена с тъпи или остри, неясно локализирани болки, често при покой. Болките започват след хранене, а в случаи като прием на алкохол или лекарства могат и при самото приемане да бъдат усетени. Налице е подуване на стомаха, киселини, нерядко газове. Възможно е при по-сериозните случаи да се стигне до повръщане на кръв или остатъци от такава във фекалиите. Тъй като по същество това е възпаление на лигавицата, а целият стомашно-чревен тракт е покрит с такава, то започва да се предава по една или друга форма, поради което може да се наблюдава промени в цвета на езика или обложен език, леки възпалителни процеси на небцето или хранопровода и понякога температура.

Разпространено "народно" лечение за гастритните и язвени пристъпи е содата. Тя е с изразен краткотраен ефект - успокоява болката и киселинността в момента, но се счита за крайно вредна за стомаха при постоянна употреба срещу пристъпите. По време на гастритен пристъп най-добре е да се ограничи приемът предимно и само до течности, без алкохол и по възможност без странични лекарства.

Язва

Язвата е много често срещано заболяване, според статистиката около 10% от човечеството страда от нея. Язвата е "наследник" на гастрита - хората, които правят язва обикновено са имали гастрит преди това. Заболяването и лечението са подобни, но картината е усложнена, по-тежка, по-неблагоприятна. Най-близко до язвата са т.нар. ерозивен гастрит - който води до обструкции на лигавицата и язвеният гастрит - с ясно изразени наранявания.

Язвата представлява рана, понякога и кървяща, на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Възпалената и стегната лигавица лесно се поддава на такива наранявания. В повечето случаи язвите са малки, затварят се, а нерядко успяват да се "скрият" от рентгенографията, поради надиплената и нагъната структура на стомаха като орган, който ги "загъва", затваря. За съжаление проблемът е не само в присъствието на раната , а в променената и влошена структура на лигавицата, както и във факта, че стомахът не е място за рани - всяка рана там получава директно разграждащи ензими, както и реактиви като солна киселина, които никак не подобряват положението. Най-добре се диагностира язва посредством малко неприятния метод на гастроентероскопията. Колкото и да е неприятен, той е много желателен, защото и язвата си има "наследник" - раковите заболявания, които при стомаха пък в повечето случаи са предшествани от язва. След като е имало язва, изчезването й не е повод за пълна утеха; остава проблемната лигавица, терапията трябва да продължи - симптомът е отстранен, проблемът остава.

Симптомите на язва са като при гастрита, но по-остри. Повръщането е по-често, болките са по-силни, заболяването е по-трайно и изисква по-внимателно третиране. Първата стъпка е по възможност безоперативно (нерядко се стига и до операция обаче) да се затвори язвата, на която стомашните сокове не позволяват да заздравява. След това се пристъпва към облекчаване на общото състояние на пациента. Но има ли язва, се счита, че заболяването е хронично и винаги трябва да има едно наум.

Отново се прилага диета, ограничаване на храненето, но вече има и медикаментозно приложение. При язвата имаме и изолиран бактериален причинител. Това е бактерията Helicobacter pylori, свързана с повечето случаи на язва. За съжаление познаването й само по себе си не стига; обичайно я третират с антибиотици, но именно при тези заболявания антибиотиците са много спорен помощник: от една страна те дразнят лигавицата, а от друга, унищожават не само бактерията, а цялата стомашно - чревна флора, която всъщност е полезна за доброто храносмилане.

Колит

Финалът на храносмилателната система е в червата. Възпалената лигавица на дебелото черво е т.нар. колит. Причинителите отново са много, но са сходни с предните, като тук има доста инфекциозни подбуди. Когато във възпалението е включено и тънкото черво, говорим за ентероколит. Нерядко идва с възпаление на стомаха, тогава е налице гастроентероколит.

Проявленията са подобни на гастрита и язвата. Газове, спастични болки в корема и около пъпа, напъни и спазми, разстройство, понякога и кръв, гадене и повръщане, повишаване на температурата. Колитът води до втвърдяване на червото, има язвена и спастична форма на протичане. Диетата е строга, нискомаслени млечни продукти, без консервирани храни, без горещо, без престояли дори повече от час готвени храни, пилешки супи, нетлъсти меса, абсолютно изхвърляне на лютото, терапия с лекарства и други.

Колитът е тежкото проклятие на този тип заболявания. В тънкото черво се извършва основната част от адсорбцията на хранителните вещества. Промяната на структурата му, възпалението или проблемите с него драстично влошават възприемчивостта към хранителни вещества, т.е. метаболизма. При това недобре обработените храни влошават работата на дебелото черво надолу, започват неправилни процеси на гниене.

Защо и трите?

Не винаги трите са ръка за ръка. Може да имате само лек гастрит. Но проблемът е, както казахме, свързаността на храносмилателната система. Както гастритът или колитът дава проявления и на езика, така и гастритът може да се развие и извън пределите на стомаха. При това гастритът води до недобро функциониране на стомаха и след това на тънките черва се прехвърлят вещества, с които те не могат да се справят, неправилното функциониране ги пренатоварва и предразполага към свързани заболявания. Затова заболяванията са във верига, проявленията са сходни и често следват едно след друго.

И даже още по-рано. Не чак в стомаха, а още в устата, при зъбите се крие разковничето на проблемите. Имате ли развалени зъби? Само от едната страна ли дъвчете? Имате ли разместени зъби и недобре припокриваща се захапка, т.нар. малоклузия? Това не е само козметичен проблем и не определя само как ще изглеждате на снимките. Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и червата и вкарва вътре твърде много газове при храненето, които ще ви дадат не само метеоризъм, но и ще стартират собствени гнилостни процеси, вредни за Вас. Тези проблеми трябва да се решават при първа възможност, в противен случай се задълбочават. Зъбите се развалят, дъвкането се влошава, следват болести и съсипване на качеството на живот.

Как да се опазим?

 • Имаме в арсенала си мощно оръжие, то е храната. На първо място, яжте бавно и дъвчете добре. Яжте по-малко, но по-често;
 • Избягвайте алкохола, горещи или студени храни, преяждане, люти или пикантни храни, подправки, семки и люспи на плодовете и зеленчуците, газирани напитки;
 • Избягвайте и многото яйца. По принцип приемливи, в този случай те могат да докарат нежелани усложнения;
 • Намалете захарта;
 • Не си лягайте скоро, след като сте яли;
 • Пазете се от простуда, стрес и преумора;
 • Избягвайте пърженото, панираното, пушеното и сушеното.

Хранителен режим?

Да, разбира се. В новия хранителен режим трябва да се стремите да намалите обременяването на стомашно-чревния тракт. Това за съжаление означава да му предлагате от храните, които най-лесно възприема:

 1. Пилешко, заешко или риба, варено или печено.
 2. Всякакви супи, включително и макаронени, допустими са и овесени ядки, добре омекнали, за подобряване на храносмилането.
 3. Ако не можете без олио, използвайте зехтин.
 4. Всички млечни продукти с нискомаслено съдържание. Внимателно само с прясното мляко. То може да се приема, но поради характера на разграждането му е добре да се приема самостоятелно, не с други храни, понеже ще забави усвояването им. Киселото мляко също е добре да се яде преди хранене и повече време преди лягане.
 5. Плодове и зеленчуци - може всякакви, стига да нямат семки и да не са люспести или с малки космести израстъци, като малини например. Най-добре да се ползват такива, които се варят и могат да се пасират, като моркови, картофи, алабаш, тиква, пасирани компоти и други.
 6. Чайове - шипки, липа, лайка, плодови и зеленчукови сокове.

Малки трикове?

Много и най-различни. Пчелният прополис и малко пчелен мед се твърди, че облекчават симптомите на гастрита и острите болки. В някои народни източници се препоръчва прием на пчелен восък (най-често с медицинска дъвка в съотношение 2:1).

 • Лично аз съм пробвал изстискан сок от пресни моркови (без банана) и съм доволен от резултата.
 • Сок от тиква е също често срещан помощник. Нарязана тиква се смесва със захар и се оставя така в затворен съд за няколко дни. Тя пуска сок, който се отделя и съхранява в хладилник и се пие по малко, 3-4 пъти на ден.
 • Сок от пресни картофи често се използва като лекарство. Пие се по 50 милилитра, два пъти на ден.
 • Отвара от коренчетата на валериан облекчава болките при всички споменати заболявания. Лайката пък облекчава възпалението и въздейства силно на колита.
 • Жен шен, алое вера и рибено масло също могат да успокоят колита.

Във всички случаи основната препоръка остава: правилно хранене, диета, стриктно спазвана за дълъг период от време. В противен случай напролет очаквайте пак неканени гости. И така, сезонът на стомашно-чревните проблеми вече настъпи. На тези, които са се разминали със симптомите, пожелаваме никога да не ги преживеят. На останалите желаем разум и силна воля, за да успеят да спазят режима, който ще ги изведе до пълно оздравяване. Не прилагайте малки изключения, пролетта бързо ще дойде. Удоволствието от вкусната храна ще бъде кратко и бързо ще го забравите, но неудовоствието от стомашно-чревните проблеми ще ви съпътства цял живот.

Използвани източници

 • dar-center.com
 • gotvarstvo.georgievi.net
 • kak-da.com
 • pharmacy-bg.com
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow