Дневен план за навициСвали сега 

Психология на естетичната хирургия

Каква е истинската цена, която всъщност плащаме, за да променим външния си вид?

Изпитвате неудовлетвореност от външния си вид и дори смятате, че ако носът ви беше с различна форма, животът ви щеше да се "случи" по по-благоприятен начин? Искате да се отървете от физическия си недостатък и обмисляте козметична операция? Поздравления, вие сте един от мнозината, решили да променят съдбата си чрез промяна във външния си вид.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Психология на естетичната хирургияСъвременният живот поставя пред нас много изисквания в личен, социален и професионален план, голяма част от които са свързани с начина, по който изглеждаме. Проучвания на американски психолози показват, че до 70% от първото впечатление при среща се дължи на външния вид. В наши дни все повече жени и мъже са изправени пред желанието да променят външния си вид. Доказателствата в полза на разрастващата се индустрия на пластичната хирургия са проучванията, показващи, че само за 10 години въпросният бранш в медицината бележи повече от 700-процентов ръст.

Медицинско проучване сред жените със западащи бракове показва, че въпросните лица са убедени, че изтъняването на фигурите им с липосукция или изпъването на бръчките по лицата им ще подобри състоянието на брака им. Всъщност, те са били наполовина прави. Наистина телата им са станали по-красиви. Но това не е задържало на всяка цена мъжете им вкъщи.

Неудовлетвореността от външния вид често се свързва с ниско самочувствие, липса на увереност и емоционална нестабилност. Именно тези фактори карат хората да потърсят избавлението, което предлага козметичната хирургия. Ако имате усещането, че новото лице, по-тънкият кръст или по-големите гърди ще ви направят по-щастливи, то за съжаление трябва да ви разочароваме и да разрушим мита за красотата, излизаща изпод скалпела. Въпросните естетично-хирургически процедури могат дори да влошат психологическите ви проблеми.

Какво ни мотивира да се подложим на естетична операция?

Желанието за промяна е заложено в самите нас откакто света съществува. В зависимост от степента на конкурентност на средата, в която живеем, и личната ни нагласа, може да бъде по-силно или по-слабо. Преди да вземете решение да се подложите на пластична операция помислете кои са причините да искате това и се възползвайте от възможността за консултация с екипа от естетични хирурзи и психолози. Човешкият разум действа на две нива - съзнателно и подсъзнателно (често наричано и несъзнателно). Повечето хора са наясно с това какъв проблем представлява за тях определена част от тялото им, но малцина са наясно как ефекта на тези проблеми се мултиплицира на подсъзнателно ниво и се отразява на тях самите и на отношенията им с останалия свят.

Много хора осъзнават негативните чувства към телата си, но не и че тези усещания, породени на психологическа основа, могат да доведат до сериозни ментални и емоционални разстройства като безспокойство и депресия. Повратната точка при вземането на решение за подлагане на козметична операция е  доколко "дефектният" участък от тялото ви пречи да бъдете приятели със себе си?

Докато повечето отрасли на медицината се фокусират върху грижи за физическото ни здраве, козметичната хирургия съчетава по уникален начин ефекта от подобрението в чисто физически план и приноса му за психологическото ни здраве. Мотивацията на пациентите да изглеждат и да се чувстват добре е директно свързана с усещането им за собствената им цена. Ще останете учудени от това какво се случва, когато мисълта "Искам да изглеждам по-добре"се прокрадне в главата ви. По-голямата от част от пациентите се подлагат на пластични операции, не за да удовлетворят нечия чужда потребност, а своята собствена. Тялото и ума работят синхронно, а движещата сила е надеждата, че помагайки на тялото, ще помогнат и на духа си. Красноречивите примери за това са много-някои от пациентите, преминали през липосукция, се връщат във фитнес залите и са способни да тренират упорито при това без да изпитват срам.

Упражненията водят до изгаряне на калории и вместо да потънат в бездната на депресията и бездействието, те започват да свалят килограми и да се чувстват по-добре. Младежкото и свежото излъчване след лазерен пилинг или лифтинг на лицето може да увеличи увереността и да подобри състоянието на духа. След трансплантацията на коса мъжете се чувстват по-уверени в работата си и по-атрактивни за срещуположния пол. Комбинацията от подобрен външен вид, нова увереност и отношението на другите хора могат да доведат до положителни промени в живота на пациента.

Проучвания доказват, че пациентите започват да се чувстват по-доволни от онази част от тялото им, върху която е извършена интервенцията, но резултатите са противоречиви относно това дали естетичната хирургия увеличава самочувствието, качеството на живота, самоувереността и междуличностните отношения в дългосрочен план. Според изследвания една година след хирургическата интервенция до 87 % от оперираните са били доволни от операцията, включително и от подобренията в цялостния вид на тялото им.

През 2004 г. около 240 хиляди козметични процедури са извършени на пациенти на 18 или по-малко години. Най-търсените кометични процедури са оформяне на носа, повдигане на гърдите, липосукция и др. Много малко изследвания обаче са проведени с цел изследване на безопасността и дългосрочния риск на тези процедури при възрастните. 7-12% от пациентите на пластичните операции страдат от дисморфично телесно разстройство. Въпросното състояние се характеризира с твърде голяма ангажираност на човека с външния му вид. Хората, страдащи от това разстройство, непрекъснато променят или проучват дразнещата ги част от тялото им до степен, в която тази манията пречи в други аспекти в живота им.

Характерно е, че след хирургическата интервенция пациентите преживяват кратка депресия, продължаваща от 1 седмица до 1 месец, през които възстановяването от деформацията на образа на тяхното тяло може да е и много трудно. Добрата новина е, че това е по-скоро временен стрес, отколкото депресия, нуждаеща се от систематизирано лечение и се появява най-често след кардинални промени във външния вид.

Посланията на страха и вината

Решението да се подложим на пластична операция не е лесен процес. Средностатистическият пациент на естетичната хирургия започва да мисли за операцията около 4 г., преди да потърси конкретни специалисти и обикновено се консултира с 2 или 3 различни лекари. Хората рядко безусловно обичат външността си, но често идеята да я променят носи усещане за вина и страх.

Страхът се появява при началните консултации, когато пациентите чакат в приемната на лекарския кабинет в състояние на хипербдителност, проследявайки всеки пациент, гледайки подозрително персонала и опитвайки се да уловят с изострения си слух всеки шум. Всъщност страхът не е неразбираем. Възможността един напълно непознат човек да промени трайно лицето или тялото ви извиква хиляди въпроси:

 • Ами ако нещо се обърка?
 • Ако стане грешка и бъда обезобразен за цял живот?
 • Ами ако боли?
 • Ако ужасните истории от списанията са верни?

Усещането за вина може да бъде стимулирано от много фактори. Но защо изпитваме вина заради това, че се обичаме и искаме да изглеждаме по-добре? Ето някои от възможните причини:

 • Трябва да приемем онова, което ни е дала природата - Много от нас са научени, че трябва да приемат самите себе си, както природата ги е създала, както и че вътрешната красота на човека е по-важна от външната, подкрепяни от фрази като "Не можем да съдим за книгата по корицата й" или "Красотата е повърхностна".
 • Суетата е лошо качество - Някои вярват, че суетата е грях, който върви винаги редом със страха. "Ще бъда ли наказан за суетата си с ужасен резултат от операцията?" е въпросът, който плаши мнозина.
 • Естетичната операция е екстравагантен начин да се пилеят пари - Как можем да похарчим хиляди долари за естетична хирургия, когато има толкова много гладуващи хора по света?
 • Козметичната хирургия е нечестен акт-Ако наистина вярвате, че красотата е повърхностна, тогава ако променим външността си, ние постъпваме нечестно със самите нас, тъй като новата хубост ще бъде фалшива.
 • Какво ще си помислят хората - Искаме да бъдем приети като сериозни и интелигентни хора. Тогава как да оправдаем нещо толкова лекомислено като уголемяване на бюста? Обществото очевидно поддържа мнението, че естетичната хирургия е за несигурни и отчаяни хора, страхуващи се от старостта. Кой иска да е един от тях?
 • Медийното чудовище - Медиите непрекъснато ни набиват в съзнанието, че естетичната хирургия е за богатите и известните, а не за обикновените хора. По страниците на списанията най-често виждаме 23-годишни модели с перфектни тела и много рядко образи на хора на средна възраст с лоша фигура. И се чувстваме двойно по-виновни.

Погледнете се в огледалото и си отговорете на въпроса колко по-добре ще се чувствате, ако имахте по-фини форми, повече коса или по-вдигнат бюст? Щяхте ли да се почувствате по-уверени в себе си? И ако отговорът на тези въпроси е да, то колко реалистични са очакванията ви? Ако сте на 40 г., запитайте се дали бихте искали да изглеждате като млад модел или просто искате да изглеждате възможно най-добре за възрастта си? Ако сте сигурни, че естетичната операция ще ви помогне да се чувствате по-добре, поздравления! Вие взехте решение, базирано на самоуважението и мъдростта си.

Използвани източници

 • apa.org
 • medicalnewstoday.com
 • dryoho.com
Още съдържание по темата
В-търсене-на-правилната-мотивация
В търсене на правилната мотивация

За добрите намерения и пътищата, по които ни водят

Всеки-край-е-и-едно-ново-начало
Всеки край е и едно ново начало

За края на света се оказа рано. Затова пък е дошло времето да спрем с оправданията.

Вярвам-значи-мога
Вярвам, значи мога

Битката за здраво и хармонично тяло е преди всичко битка със самите нас

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow