Ябълков оцет

Чудодейна лечебна добавка, позната от векове

Природата е един от най-богатите източници на вещества и продукти, които намират широко приложение както в бита, така и в народната медицина. Със сигурност един такъв продукт е ябълковият оцет, който хората използват стотици години като лекарство, козметично средство и добър помощник в кухнята.

Ябълков оцет

Малко предистория

Оцетът има древна история. Счита се, че е познат на хората от преди 10 хиляди години и оттогава до днес той намира широко приложение в бита, кулинарията и медицината. Преди около 5 хилядолетия пр. Хр. във Вавилон ябълковият оцет бил използван успешно за медицински и битови цели. Древните хора използвали ферментирали плодове от палми, а в получената смес накисвали месото, за да удължат неговото време за съхранение. Други исторически данни сочат, че Ханибал открил най-неочаквано приложение на оцета, който му помогнал да осъществи прехода си през Алпите до Рим по време на Пуническите войни (218-201 г. пр. Хр). Пътят, по който трябвало да преминат воините, бил ужасно тесен и непроходим. По заповед на картагенския пълководец войниците насекли клони от дърветата и ги запалили около скалите, а след това залели горещите скали с оцет. Така те станали достатъчно ронливи, за да може да се прокопае път, по който преминали воините.

По време на голямата чумна епидемия през Средновековието лекарите посещавали болните, носейки със себе си шишенце оцет за дезинфекция на ръцете. В Древен Китай приготвяли оцет от ориз и го използвали за лечебни и козметични цели, докато в Япония му придавали чудодейна сила и смятали, че той е способен да запази младостта, здравето и силата на организма. В Индия масово прилагали оцета за лекуване на рани, изгаряния, кръвотечения и ухапване от змии.

В началото на 20-ти век американският лекар Ф. К. Джарвис преоткрива лечебните свойства на ябълковия оцет. Той задълбочено се запознава с традициите и методите на народните лечители, които използвали оцета като средство за лечение на различни болести. През 1958 год. е издадена негова книга "Да живеем 5 пъти по 20 години", която обширно описва уникалните лечебни свойства на ябълковия оцет.

Химичен състав на ябълковия оцет

В оцетът от ябълка се откриват всички ценни вещества на ябълковия плод, които народната медицина високо оценява и препоръчва. В съдържанието на оцета се откриват 93 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма, множество ензими, 20 особено важни минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор), микроелементи, както и витамините А, В1, В2, В6, С, Е и Р. От друга страна пектинът, който се съдържа в ябълките, се отличава със силни абсорбционни и противовъзпалителни свойства. Характеризира се със способността да образува защитен слой върху лигавицата на стомаха, което го прави изключително подходящ при хронични и обострени стомашно-чревни заболявания. Днес, в някои от клиниките в САЩ и Япония ябълковият оцет се използва при лечението на гастрит и други стомашно-чревни проблеми, освен това той се прилага и като дезинфектант в болничните помещения.

Здравословни ползи

Ябълковият оцет:

 • подобрява метаболизма и е важен фактор при изгарянето на мазнините;
 • осигурява всички жизненоважни вещества при редукционни диети;
 • намалява нивото на "лошия" холестерол;
 • подпомага процесите на пречистване на организма;
 • намалява отлаганията по стените на кръвоносните съдове и значително намалява риска от инфаркт заради богатото си съдържание на пектин в комбинация с бета-каротин;
 • подобрява кръвообращението;
 • поддържа нивото на захарта в нормални граници;
 • наличието на желязо, фолиева киселина и витамини от групата В превръщат оцета в незаменим помощник при лечение на анемия;
 • подобрява чревната флора, като унищожава гнилостните бактерии;
 • повишава съпротивителните сили на организма и благоприятства дейността на бъбреците;
 • добър помощник при лечение на грип, възпалено гърло, повишена температура, главоболие;
 • облекчава артритните и ревматичните болки, действа превантивно срещу декалцификация на костите;
 • поддържа кожата млада и свежа, качествено подобрява здравината на косата и ноктите.

Как  да си приготвим истински ябълков оцет?

Използват се негодни за консумация ябълки, които се измиват и се нарязват на едри парчета. Когато потъмнеят, от тях се изтисква сок, който се налива в стъклен съд и се оставя да ферментира. Необходимо е процесите на ферментация да протичат при висока температура (около 25°С) и след 5-6 седмици се получава оцет, който се подлага на вторична ферментация. Специалисти препоръчват да се добави оцетна гъба (бяла пяна, състояща се от оцетни бактерии), която значително повишава скоростта на ферментационите процеси. В зависимост от температурата, след 50-60 дни се получава истински, химически чист ябълков оцет. Много фармацевтични компании предлагат ябълков оцет на капсули, който е с доста добри показатели.

Истинският ябълков оцет е чудесно лекарствено и козметично средство, което не съдържа оцветители, консерванти и добавки, и без съмнение е продукт, който може да се използва както от бременни, така и от малки деца. А книги като "Чудото на гладуването" и "Да живеем 5 пъти по 20 години" популяризират ябълковия оцет и доказват, че той е лечебно средство, подходящо за лечение на широк спектър от болести.

Използвани източници
 • moetodete.bg
 • polezno.info
 • fitness-bg.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1