Дневен план за навициСвали сега 

Готвене с тефлонов тиган

Крие ли тефлоновото покритие опасности за нашето здраве?

Готвене с тефлонов тиган

Най-често присъствието на тефлона усещаме в кухнята, защото с него са покрити тенджерите и тиганите, които сме свикнали масово да използваме, за да готвим с по-малко мазнини, а също и за по-лесно почистване.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Накратко за тефлона и неговите свойства

Тефлонът представлява полимерно съединение – политетрафлуоретилен (ПТФЕ/PTFE), чиято температура на топене е 327°C, но ако сте се сдобили с тиган с покритие от FEP – съполимер на тетрафлуоретилена, който е по-мек, трябва да сте наясно, че неговата температура на топене е по-ниска - 260°C.

И макар че точката на топене на тефлона е 327°C, според Дюпон (компанията работодател на откривателя на тефлона) неговите механични свойства се разграждат при температура над 260°C, което обикновено силно превишава температурата, използвана за приготвяне на храната в ежедневието ни.

Тефлонът притежава физични и химични свойства, недостигнати от други пластични материали, като най-важните сред тях са:

  • изключително висока химична инертност;
  • отлична температурна устойчивост;
  • отлични диелектрични свойства;
  • висока устойчивост на разтворители;
  • липса на хигроскопичност;
  • великолепна устойчивост на стареене.

ПТФЕ/PTFE притежава нисък коефициент на топлопроводимост и може да се счита за топлоизолационен материал. Не се запалва или възпламенява, издържа както на високи, така и на ниски температури.

Чистият ПТФЕ/PTFE притежава абразивна устойчивост, която превъзхожда доста други материали. Всичко това ведно с ниския му коефициент на триене и другите посочени свойства на тефлона, са причините за широкото му приложение като незалепващо покритие за тигани, тенджери и други елементи от кухненското оборудване, изработване на различни плъзгащи се части, употреба във военната промишленост, космически разработки и проекти, в химическата промишленост за съхранение на различни силноразяждащи вещества, за медицински и лабораторни съоръжения, инженерни и строителни компоненти и други.

За или против тефлоновите покрития при кулинарни съдове?

Не се сещам за нещо, за което да няма привърженици и на двата фронта. Дали да ползваме съдове с тефлоново покритие е въпрос на индивидуален избор, но ще се опитам в редовете по-долу да акцентирам върху някои доводи, които може би ще ви помогнат да вземете решение.

На какво да обърнем внимание при избора си на тефлоновия помощник?

Поинтересувайте се от какъв точно материал е незалепващото покритие на предлагания ви съд. Внимавайте с евтините варианти – идеята е да не попаднете на изработени от по-неустойчив и лесно топим материал. Тиганът трябва да е с дебело дъно и да не се огъва при готвене и почистване.

Ползвайте тефлоновите съдове с дървени бъркалки и прибори за тефлон, за да ви служат вярно и задълго. Съдове с тефлоново покритие можете да си закупите под различни търговски марки - Тефал, Цептер, Индженио и други – въпрос на избор и финанси.

Лесното почистване

Макар че често се срещат проблеми с почистването на тефлоновите тигани/съдове, това по принцип е много лесно. Става не с търкане и абразивни препарати, понеже покритието се наранява изключително лесно. След приключване на готвенето с тях слагате малко веро, пълните тигана с гореща вода и го оставяте да се накисне.

След това се измива много лесно само с гъба и веро. За целта обаче трябва да сте си подбрали правилно тефлоновия тиган, а не да сте закупили първия, попаднал пред погледа ви. Често тези тигани могат да се мият и в съдомиялна машина, но преди да й ги поверите, прочете листовката към тигана и се уверете, че е разрешено, за да не увредите покритието.

Вреден ли е все пак тефлонът?

Еднозначен отговор няма. Нерядко от реклами, приятели и търговци може да чуете пре­по­ръки за при­гот­вяне на храната ви в теф­ло­но­ви съ­до­ве. Тези съдове може да вредят, ако покритието им не е качествено и се рони. Все по-често редом с думата тефлон се споменава думата канцерогенен. Категорични доказателства обаче няма. При правилна употреба тефлонът е безопасен, но при много силно нагряване покритието може да се напука и да отдели токсични газове.

Токсичност

Незалепващите покрития на тигани, тави, тенджери и т.н. отделят токсични газове при прегряване, които могат да бъдат смъртоносни за птиците и да причинят здравословни проблеми на хората. През 2005 г. Агенцията за защита на околната среда открива, че една от съставките на тефлона "вероятно" има канцерогенно действие. След редица изследвания е установено, че при наг­ря­ва­не на теф­ло­на се от­де­ля специфич­на ток­сич­на киселина, ко­я­то мо­же да вло­ши ра­бо­та­та на ди­ха­тел­на­та ни система, имун­на­та за­щи­та на орга­низ­ма, а също и да бъде предпоставка за раз­ви­тие на злокачест­ве­ни ту­мо­ри.

Пиролиза

Това е необратим процес на термохимично разграждане на органични материали при висока температура, без участието на кислород. Въпреки че PTFE е стабилен и нетоксичен, пиролизата се отключва при него когато температурата на съдове за готвене достигне около 260° C и покритието се разлага над 350° C.

Полезно е да знаете!

Месото обикновено се пържи при температура между 200 и 230° C. Повечето масла пък ще започнат да пушат преди температурата да е достигнала 260° C. Но любопитен е фактът, че са известни два вида олио за готвене (рафинирано шафраново масло и масло от авокадо), които имат по-висока точка на прегряване от 260 ° C. Празните тефлонови съдове за готвене също могат да надвишат рисковата температура при нагряване, ако дълго време се загряват празни.

Феноменът на PTFE като най-хлъзгава субстанция е записан в книгата на световните рекорди на Гинес, в раздела "Изключителни физични явления". Под заглавието "Най-слабо триене" е декларирано: "Най-ниският коефициент на статично и динамично триене на който и да е твърд материал е 0.02, в случая политетрафлуоретилен, наречен PTFE - еквивалент на триене подобно на мокър лед върху мокър лед".

Ако въпреки всичко вашият избор е да избягвате тефлоновото покритие в кухнята си и да се спрете на друг вариант при приготвяне на храната си, очаквайте и следващата ни статия по темата, а именно: Готвене на индукционен котлон.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Научи-се-да-готвиш-малките-хитрини-в-кухнята-част-II
Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Яйца, авокадо, банан (+ рецепта)

Научи-се-да-готвиш-пилешко-със-сладки-картофи-и-зеленчуци
Научи се да готвиш: пилешко със сладки картофи и зеленчуци

"One-pan" рецепта за бърза и вкусна вечеря

Научи-се-да-готвиш-питателно-къри-с-нахут-и-червена-леща
Научи се да готвиш: питателно къри с нахут и червена леща

"One pan" рецепта за вкусно, питателно и радващо сетивата ястие

Как-и-защо-да-си-правиш-супер-шейк
Как и защо да си правиш супер шейк
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow