Дневен план за навициСвали сега 

Конопено семе и брашно

Една от най-ценните и най-достъпни храни на планетата

Конопено семе и брашно

Конопът (Cannabis) представлява растение от отдел Покритосеменни. Приема се, че е едно от най-важните растения в света заради многобройните сфери на приложение. Характеризира се с изключително здрави влакна, висока скорост на растеж и наличие на мазнини в семенцата му.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Днес водещи производители на коноп в света са Китай, следван от Европа (Румъния, Полша, Франция и Италия), Чили и Северна Корея. Счита се, че именно той е едно от първите целенасочено отглеждани растения в историята на човечеството.

Археолози твърдят, че началото на този процес е поставен преди повече от 6000 години, факт, който превръща конопа или т. нар. канабис в една от най-старите растителни култури в света. В продължение на хилядолетия той е бил отглеждан в Азия и Близкия Изток, най-вече заради добива на ценни влакна.

Водещи лекари и изследователи твърдят, че конопът е една от най-полезните и същевременно една от най-достъпните храни на планетата. Издръжливостта и хранителната сила на конопените семена имат потенциал да се справят в значителна степен със световните нужди от протеин, както и с проблемите, свързани с недохранването и гладуването на човечеството.

Вярно е, че в конопеното семе има наличие на THC-психоактивно вещество (delta-9-tetrahydrocannabinol), но само в рамките на по-малко от процент от съдържанието му, а за сметка на това конопеното семе е едно от малкото семена, което съдържа и хлорофил.

Сортове коноп

Познати са общо 41 различни сортове коноп, с ниски нива на тетрахидроканабиол. Те, за разлика от много други видове, са с високо съдържание на фибри (приблизително 30-40%). За разлика от растението, отглеждано за медицински цели, сортовете коноп, отглеждани за производство на влакна и семена съдържат по-малко от 0.2% THC.

Открояват се три типа сорта култивиран коноп:

  • Сортове, отглеждани за медицински цели;
  • Сортове, отглеждани предимно за добиване на влакно, характеризиращи се с дълги и почти неразклонени стъбла, с различно оцветяване;
  • Сортове, отглеждани за добив на семена, впоследствие получаване на масло, което се отличава с високо съдържание на протеини и незаменими мастни киселини, и най-важното – без упойващ ефект.

Конопеното семе в кулинарното изкуство

Семената на конопа се отличават с приятен аромат, силно наподобяващ този на слънчогледовото семе и с лек привкус на лешник. Той успешно може да се консумира под формата на смляно брашно, покълнали в мляко семенца (по подобие на соевото мляко) и в сурово състояние, добавен към различни салати, мюсли, сосове и тестени изделия.

Протеинът, съдържащ се в конопеното семе е значително по-лесно усвоим от животинския такъв, най-вече защото е разтворим във вода. В резултат на което влагането на конопено семе в различни ястия, дресинги за салати, шейкове или напитки, е изключително лесно, при това без да се пресича или нагорещява.

Конопеното семе, респективно конопеното брашно може да бъде вложено и в термично обработени храни, без това да променя значително неговите хранително-вкусови качества.

Кулинари твърдят, че вкусът на конопеното семе се съчетава добре дори със сладолед, мляко или сирене. А от пресните листа на растението могат да бъдат приготвяни различни салати.

Хранителен състав

Хранителен състав (100 гр)

Калории

549

Калории от мазнини

369

Общо мазнини

41г

Холестерол

0 мг

Общо въглехидрати

15 г

Фибри

9.3 г

Захари

0 г

Белтъчини

30 г

Вода

13.86 мл

Гликемичен товар 4
Гликемичен индекс 26.66

Здравословни ползи

Приемайки конопените семена за една от най-полезните храни в света, неминуемо в състава им трябва да открием съвършен баланс на хранителни вещества. Пълноценна храна, която е в състояние да отговори на нуждите на хора, следващи различни режими на хранене (вегетарианство, веганство, суровоядство).

Малкото семе с диаметър по-малък от сантиметър е "успяло" да съчетае в себе си пълен набор от всички незаменими аминокиселини, достатъчно количество есенциални мастни киселини, витамини, антиоксиданти и минерали, всички те важни за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Разглеждайки по-задълбочено съдържанието на конопените семена, откриваме следното: съдържание на витамин А (4.0 IU), С (1.0 мг) и Е (9.0 IU), лецитин, минерали – магнезий (856 мг), калций (74 мг), натрий (9 мг) и желязо (3 мг), омега-3 (алфалиноленова киселина), омега-6 (линоленова киселина, гама-линоленова киселина) и омега-9 мастни киселини.

Особено важен се оказва протеинът едестин (от гр. edestos – ядивен), растителен глобулин, представляващ приблизително 65% от конопеното семенце, който е най-добрата за консумация и най-лесно усвоима форма на протеин в хранителната верига. Останалите 35% принадлежат на албумина в растителната култура.

Вярно е, че не само конопеното семе притежава широк спектър от полезни и жизнено необходими хранителни вещества, притежават ги и лененото семе, както и редица други такива растения. Неговата уникалност се дължи само и единствено на протеина едестин.

Освен това тези малки семенца съдържат всички незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини, необходими за поддържането на здравословен начин на живот, "поднесени" в лесно достъпна за усвояване от организма форма.

Конопеното семе, респективно конопеното брашно е изключително подходящо средство с ясно изразено успокояващо действие, осигуряващо добра превенция срещу заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.

То има доказан противовъзпалителен ефект, което го прави полезно за подпомагане лечението на артрит и автоимунни заболявания. Растението се оказва и добро диуретично средство, като помага и за лечение на констипация.

Здравословни рискове, свързани с консумацията на конопено семе

Като риск вследствие на консумацията на конопено семе може да се приеме неговото разхлабително действие. Медици съветват при прием на антикоагуланти да не консумирате растителната култура под никаква форма.

Как да изберем и да съхраним конопените семенца?

Когато избирате конопено семе, обръщайте внимание на здравината и целостта на семенцата. Покритите с плесен семенца са сигурен знак, че продуктът е негоден за консумация. Същото важи и за странната миризма при отваряне на пакета.

Съхраняването на семената почива на същите правила, които важат и за другите сходни продукти. Препоръчително е периодът да бъде кратък, като подходящият съд е от голямо значение. Винаги избирайте стъклени или керамични съдове, които да поставите на хладно и проветриво място, съобразено и с указанията на опаковката на продукта.

Кулинарни идеи

За последователите на здравословния начин на живот, както и за хората, практикуващи различни хранителни режими, добавянето на конопено семе към някое от ястията или заместването на някое от храненията с него е наистина добра алтернатива.

А възможностите са неограничени - можете да поръсите салатата си с него, успешно да го добавите в някое печиво или да гарнирате топка сладолед с малките семенца. Резултатът ще бъде здравословна, питателна и лесно усвоима храна.

Използвани източници

  • en.wikipedia.org
  • vegetarian.about.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow