Дневен план за навициСвали сега 

Българи в чужбина: Нина Дойнова

Поглед отблизо към възможностите, които предлага Канзас Сити (САЩ)

Българи в чужбина: Нина Дойнова

В днешното интервю с наши читатели, живеещи или пребивавали в чужбина и запознати с местните условия за спорт и целесъобразен начин на живот ще ви запознаем с Нина, която поиска да ни разкаже как изглеждат през нейните очи възможностите за спорт в САЩ.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Казвам се Нина Дойнова, на 38 години, от Бяла Слатина. По професия съм учителка по български език и литература и по немски език.

Какво ви отведе в чужбина?

Преди 4 години се омъжих. Съпругът ми е българин, но от 23 години живее в САЩ.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

Българи в чужбина: Нина Дойнова

От три години живея в Америка, Канзас Сити, щата Мисури. Аз смятам, че се адаптирах лесно. Отне ми почти година да свикна с навиците, традициите и характера на хората. В това отношение много ми помогна работата, която започнах 4 месеца след пристигането си тук.

Работих в деликатесния отдел на магазин за хранителни стоки от локална верига. Така научих всичко за традиционната храна на американеца на различните празници през годината. Освен това си намерих приятели, научих езика и започнах да се чувствам повече "у дома".

Спортувахте ли преди това, какво?

Винаги съм спортувала. Започнах като ученичка във втори клас с волейбол. Този спорт е много добре развит в нашия малък град. Имах данни и възможности да тренирам, докато завърших гимназия. И като студентка не спрях да ходя в залата. Започнах да се занимавам с каланетика, която изключително много харесвам. Пътувайки в чужбина, се запознах с други разновидности като power bars, тае-бо, водна аеробика, сайклинг, боди пъмп, бууткамп, пилатес, зумба…

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Условията за спорт тук са прекрасни – не е нужно човек да свиква, а само да се наслаждава! Залите за спорт са изключително чисти и професионално оборудвани. Някои големи фитнес зали имат занимални за деца, където спортуващите родители могат да оставят детето си (заплаща се около 7 долара за час).

Много неща ме впечатлиха, но най-силен спомен имам за две неща. В много от залите видях да се продават само здравословни закуски, като сандвичи със зеленчуци, плодове, салати, както и подобни напитки – чай, фрешове, шейкове от най-различни видове плодове и зеленчуци, приготвени на място.

Второто нещо е това, че някои фитнес зали не затварят врати, а работят нонстоп. Дори първият клас по сайклинг там, където ходя е в 5 ч. сутринта и е толкова пълен, че трябва предварително да се запишеш.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има? Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите и на държавата като цяло?

Българи в чужбина: Нина Дойнова

Моите тригодишни наблюдения там са, че местното население спортува много активно. По улиците постоянно срещам хора, които тичат – това е най-достъпният спорт и не е нужно да отидеш на стадиона или в парка, за да го упражняваш. В парковете има игрища, които са безплатни и винаги заети, дори и в студени зимни дни.

В почти всички по-добри квартали има такива игрища редом с детските пързалки и люлки. За привличане на повече клиенти във фитнес залите има една много хитра тактика, която в 99% от случаите работи безотказно, а именно – канят те да посетиш съответната зала 3 пъти безплатно в рамките на 3 дни. Това наистина работи!

Както в цяла Америка, американският футбол е на почит, но също много популярен, и то сред момичетата, е европейският футбол, или както го наричат тук, сокър.

В училищата се обръща голямо внимание на физическата култура. Постоянно се организират състезания и почти всеки ученик се занимава с няколко вида спорт.

Няколко пъти в годината има кросове, състезания по колоездене, които се организират от щата. Състезателите/служителите са разделени по възраст и могат да вземат участие в която дисциплина желаят. Застъпени са над 20 вида спорт. Най-много публика се събира около плувния басейн.

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите и на държавата като цяло?

Не съм и предполагала, че американците толкова много внимават какво ядат! Моята представа за тях беше малко по-различна, познавайки (от България) само ресторантите им за бързо хранене. Но дори и в тях тук можеш да купиш здравословна закуска (например овесени ядки с плодове) или салата за обяд.

В 95% от заведенията за хранене има меню за вегетарианци, което е доста богато. В училищата, а и в детските градини се предлага такава храна и всеки може да избира според предпочитанията си.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема на човек да спортува активно и да се храни добре в Канзас Сити?

Канзас Сити не е много скъп за живеене град. Една месечна карта за фитнес е от 25$ до30$ (има и по-скъпи), като можеш да ползваш всичко без ограничения – уредите, организирани класове като йога, зумба, сайклинг и т.н., басейна, залите за спортове с топка, сауната.

Фитнесите са разположени на възлови места с удобен паркинг. Във всеки квартал има минимум по един, което спестява време.

Храната в Америка е двойно по-евтина от България. За месец са достатъчни 200$ - 250$, за да се храни човек добре, като зависи и дали си готвиш вкъщи или се храниш навън.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

Абонирана съм за BB-Team от няколко години и с удоволствие го чета, препоръчала съм го на много приятели. Съвсем случайно ви намерих в интернет, търсейки подробна информация за нещо.

Това, което отличава вашето издание от много подобни сайтове тук е, че вашата информация е по-подробна и проверена, може да ви се вярва.

Темите, които засягате, са разнообразни, интересни и поучителни. Истински ви се наслаждавам!

Пожелавам ви успехи и безброй читатели!

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Използвани източници

  • Снимка 1: Залата, която посещавам
  • Снимка 2: Клас по боди пъмп (в същата зала).
  • Снимка 3: Сан Диего – зад мен вдясно е най-големият им стадион по американски футбол, разположен в центъра на града. 
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow