Дневен план за навициСвали сега 

Свежи зеленчуци за свежи мисли и идеи

Как да ги комбинираме като вкус и полезност на съставките

Свежи зеленчуци за свежи мисли и идеи

Есента е чудесен сезон - на пазара можете да намерите най-вкусните зеленчуци и плодове. Мнозина се плашат от печално известните нитрати, но това не бива да ви отказва - има начини да се преборим с тях. Най-малкото, което можете да направите, е винаги да накисвате зеленчуците в студена вода за известно време, преди да ги консумирате.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Защо е важно да се храним с повече зелени храни?

Суровите зелени растения са богати на неразтворими фибри, които помагат за бързото изпразване на дебелото черво. По този начин канцерогенните и токсичните вещества се изхвърлят по-бързо от организма. Ето защо експерти по здравословно хранене винаги препоръчват в менюто ни всеки ден да присъстват свежи зеленчуци, за предпочитане - по няколко пъти.

Лично аз обожавам повечето листни зеленчуци - марулки, салатки, зеле, спанак... а пък без чушки, краставици, домати и моркови в кухнята се старая да не оставам никога.

Уви, повечето плодове и зеленчуци са истински вкусни само в сезона, в който растат на открито, а през останалото време вкусовите им качества се равняват на тези на обикновена полиетиленова торбичка... Разбира се, не само традиционните за България зеленчуци са на фокус, когато говорим за здравословно хранене.

Но нима ви говорих само за зеленчуци досега? Всъщност има и някои плодове, които се държат отлично, когато ги превърнем в част от салата или основно ястие.

Със сигурност сте чували неведнъж за прочутата комбинация от ягоди и спанак, но дори и да не сте, защо не поекспериментирате с вкусовите си нагласи? Време е да разчупим стереотипните представи за готвене, защото не всичко започва и свършва с шопската салата.

Моята баба например обичаше да добавя настъргана зелена, кисела ябълка в някои салати, и съм сигурна, че не само тя го е правила.

Хората, които са имали шанса да пътуват на изток или просто обичат екзотични вкусове навярно познават прочутата салата с манго, а лесно ще се влюбите в комбинацията от манго, авокадо и орехи, ако решите да си я приготвите сами.

Манго, нар, авокадо, ябълка - добавянето на един или два различни компонента в ястие, с чийто вкус сте свикнали от години, ще донесе не само разнообразие в менюто ви, но и несъмнени здравословни ползи.

Авокадото, за щастие, се намира сравнително лесно през цялата година. И преди е ставало дума, че то е безценен спътник на всяка трапеза, подходящ за всякакви сосове, кремове за мазане върху сандвичи и какво ли още не. Авокадото намалява и холестерола. Само по себе може да не ви се стори толкова вкусно, но в комбинация с подходящите подправки е незаменимо!

Идеи за използване на манго:

  • свежо: в плодови салати, самостоятелно, в плодови пюрета.

Идеи за използване на авокадо:

  • свежо: в сандвичи, в салати, в пюрета, като гарнитура на меса и риби;
  • задушено: в зеленчукови миксове;
  • на пара: със зеленчуци и ядки.

Идеи за използване на нар:

  • плодовете на нара могат да се употребяват в суров или консервиран вид (за приготвянето на кисели, мусове и др.), освен това могат да послужат за украса на сладолед.
  • сварен и сгъстен сок от нар намира приложение под формата на подправка в източната кухня за овкусяване на различни месни ястия, като ги прави изключително крехки, а наситеният му вкус "маскира" неприятния дъх на тиня на речната риба.
  • може да се приготви енергийна напитка от лимон, манго и нар, която ще ви осигури богат прием на витамините А, С, В1 и D.

Добре е да запомните, че е за предпочитане авокадото да не се подлага на термична обработка. Възможно е да го задушите за минута, но именно в суров вид можете да се възползвате най-добре от полезните му свойства и от превъзходните му вкусови качества.

Ако имате нужда от допълнителна мотивация, за да започнете да се храните с повече свежи плодове и зеленчуци, мога да добавя като аргумент и това, че месото не е алтернатива за предпочитане, особено по отношение на неговата чистота и качество, която няма как да бъде гарантирана.

Друг важен момент, който накланя везните в полза на зеленчуците е и тяхната способност да утоляват чувството за глад при значително по-нисък калориен състав.

Ето някои полезни връзки, ако желаете да научите повече, преди да се ориентирате към по-свежи храни. Бъдете добре информирани, за да знаете с какво и защо е добре да се храните:

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow