Авокадо

Отличен източник на витамин К

публикувано на 5 фев 2009
обновено на 22 авг 2014
Четиво за 3 минути

Авокадото е древен плод, който достигна щандовете ни едва преди десетилетие. Днес цената му е достъпна и сравнима с тази на маслините, с които плодът силно си прилича по сходния процент на съдържимите мазнини от теглото на състава си. Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив, комбинира се лесно с почти всяка храна.

АвокадоАвокадото (Persea americana, Lauraceae) e дърво, характерно за Централна Америка и северната част на Южна Америка. Култивацията му се случва преди около 10 хилядолетия.

Дървото авокадо расте на височина до 20 метра, листата му са с около педя дължина, а крушоподобните зелени плодове варират по размер от 7 см до 20 см. и тежат от 100 гр. до около килограм.

Цветът на кората варира в различни отенъци на зеленото, а вътрешността е мека, светла и жълтеникаво-зелена. В сърцевината си плодът има огромна костилка.

Названието, което ацтеките и маите са дали на плода, е "ахуакатъл" на езика нахуатъл и буквално значи "тестис". Вероятно цветущото име се дължи на приликата на плода с въпросната част от мъжката анатомия. Авокадото напуска "новия свят" през 17 в., за да пристигне в Европа, носено от испанските флотилии, а два века по-късно плодът стъпва на три нови континента: Югоизточна Азия, Южна Африка и Австралия.

Днес авокадото е земеделска култура с умерено висока популярност. Произвежда се във всички страни с тропичен и субтропичен климат. Основни производители от световен мащаб са Мексико, САЩ, Доминиканската република, Бразилия, Колумбия, Китай, Индонезия и Филипините.

В Европа авокадо се произвежда основно в Испания, Португалия и по-незначително в южните части на Италя, Гърция и азиатската част на Турция.

Видове авокадо

Има десетки култивирани разновидности на авокадото. Най-колоритен, а и най-разпространен в световен мащаб, е сортът "Hess", който се отличава от другите зелени авокадота с тъмно пурпурния си цвят, когато узрее добре.

Видове продукти от авокадо

  • Сурово авокадо;
  • Масло от авокадо.

Хранителен състав на авокадо

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурово Авокадо

73% 160 2 14.6 1.8 83 0.7 5.7

Здравословни ползи

  • Отличен източник e на витамин К. Съдържа умерено дози от витамините В5, В6, В9, С и Е (алфа токоферол);
  • Добър източник е на минералите: мед и калий;
  • Има нисък гликемичен индекс (1) и нисък индекс на гликемично зареждане (2). Практически не влияе върху инсулина;
  • Авокадото е изключително богато на омега 6 ЕМК. Ако се стремите да поддържате специално съотношение между омега 3 и омега 6 ЕМК, най-добре е да комбинирате авокадото с рибено масло в салати и сандвичи.

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на авокадо, са свързани с поява на алергични реакции. Ако имате проявена алергия към латекс е твърде вероятно да сте алергични и към авокадо, така че бъдете внимателни, когато консумирате въпросния плод.  

Как да изберем и съхраним авокадото?

Добре узрялото авокадото е с наситен зелен свят, бляскава кора без наличие на черни петна, сухи участъци и пукнатини. Ако авокадото има крехка част вместо да е заоблено откъм дръжката, вероятно е узряло на дървото, което гарантира по-добър аромат. Зеленото авокадо узрява за седмица, поставено в плодов панер на стайна температура.

Когато плодът узрее, кората му започва да потъмнява. Не бива да оставяте в хладилник все още зелени авокадота. След узряване, можете да охладите плода за седмица. Как да съхраните разрязано авокадо, вижте във втория клип по-долу.

Идеи за използване на авокадото

  • Свежо: в сандвичи, в салати, в пюрета, като гарнитура на меса и риби.
  • Задушено: в зеленчукови миксове.
  • На пара: със зеленчуци и ядки.

Идейни рецепти

За автора
Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.
Мнения по темата
Поли Василева
1
6 фев 2009 12:36

Сигурни ли сте, че авокадото може да се консумира задушено или приготвено на пара? Моят личен опит и това, което съм чела (а съм чела доста по въпроса) показват, че след каквато и да е топлинна обработка, авокадото не може да се консумира, защото горчи. Плодът се консумира в най-различни варианти, но само в суров вид.

Владимир Недков  
2
6 фев 2009 13:31

Здрасти Поли!
Аз самият не съм варил авокадото, но срещнах подобна информация. Не съм наясно обаче, дали вкусът е толкова интензивен че го прави не ядливо или само колкото да направи ястието екзотично. На места съветват, само да се подгрява или да се маха от огъня преди кипване. Най-добрият вариант е да си купя авокадо и да опитам. :) Ще споделя резултата.

tpd
3
tpd
6 фев 2009 14:55

Аз първия път като реших да опитам авокадо(даже не знаех какво е и как се казва, купих го на пазар и мислех, че е някакъв сладък плод) като го пробвах реших, че каквото и да е било, вече е “заминал” и само съм се метнал да го купя и го изхвърлих. :) После разбрах, че вкусът е този и като го опитах още няколко пъти му свикнах и ми харесва.

Winnie
4
7 фев 2009 06:47

Обожавам авокадо.

Поли Василева
5
3 авг 2010 11:09

Прочетеното от мен, а и личният ми опит показват, че авокадото не се подлага на никаква термична обработка, защото горчи. По-добре не опитвай - аз вече пробвах ;-)

Виолета Милчева
6
Виолета Милчева
21 фев 2011 00:42

Става невероятна салата с риба тон майонеза червен лук и авокадо.Дори не ти трябва вечеря.

Yana Shevkirova
7
13 фев 2012 20:09

Бяла риба на фурна с доматки и малко авокадо. Перфектната вечеря - вкусно и полезно :)

Ани Ӄацарова
8
14 ное 2013 21:15

а защо да не слагаме зелени плодове в хладилник?

Martin Penkov
9
29 юни 2014 20:04

има ли някакви рискове в смисъл има ли проблем да се яде по повече от еднио авокадо на ден

Споделете своето мнение

Влезте със своя акаунт, преди да коментирате. Ако нямате акаунт, може да се регистрирате за минута.

Вход с Shapie Вход с Facebook