Авокадо

Отличен източник на витамин К

от четиво за 3 минути

Авокадото е древен плод, който достигна щандовете ни едва преди десетилетие. Днес цената му е достъпна и сравнима с тази на маслините, с които плодът силно си прилича по сходния процент на съдържимите мазнини от теглото на състава си. Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив, комбинира се лесно с почти всяка храна.

АвокадоАвокадото (Persea americana, Lauraceae) e дърво, характерно за Централна Америка и северната част на Южна Америка. Култивацията му се случва преди около 10 хилядолетия.

Дървото авокадо расте на височина до 20 метра, листата му са с около педя дължина, а крушоподобните зелени плодове варират по размер от 7 см до 20 см. и тежат от 100 гр. до около килограм.

Цветът на кората варира в различни отенъци на зеленото, а вътрешността е мека, светла и жълтеникаво-зелена. В сърцевината си плодът има огромна костилка.

Названието, което ацтеките и маите са дали на плода, е "ахуакатъл" на езика нахуатъл и буквално значи "тестис". Вероятно цветущото име се дължи на приликата на плода с въпросната част от мъжката анатомия. Авокадото напуска "новия свят" през 17 в., за да пристигне в Европа, носено от испанските флотилии, а два века по-късно плодът стъпва на три нови континента: Югоизточна Азия, Южна Африка и Австралия.

Днес авокадото е земеделска култура с умерено висока популярност. Произвежда се във всички страни с тропичен и субтропичен климат. Основни производители от световен мащаб са Мексико, САЩ, Доминиканската република, Бразилия, Колумбия, Китай, Индонезия и Филипините.

В Европа авокадо се произвежда основно в Испания, Португалия и по-незначително в южните части на Италя, Гърция и азиатската част на Турция.

Видове авокадо

Има десетки култивирани разновидности на авокадото. Най-колоритен, а и най-разпространен в световен мащаб, е сортът "Hess", който се отличава от другите зелени авокадота с тъмно пурпурния си цвят, когато узрее добре.

Видове продукти от авокадо

  • Сурово авокадо;
  • Масло от авокадо.

Хранителен състав на авокадо

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурово Авокадо

73% 160 2 14.6 1.8 83 0.7 5.7

Здравословни ползи

  • Отличен източник e на витамин К. Съдържа умерено дози от витамините В5, В6, В9, С и Е (алфа токоферол);
  • Добър източник е на минералите: мед и калий;
  • Има нисък гликемичен индекс (1) и нисък индекс на гликемично зареждане (2). Практически не влияе върху инсулина;
  • Авокадото е изключително богато на омега 6 ЕМК. Ако се стремите да поддържате специално съотношение между омега 3 и омега 6 ЕМК, най-добре е да комбинирате авокадото с рибено масло в салати и сандвичи.

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на авокадо, са свързани с поява на алергични реакции. Ако имате проявена алергия към латекс е твърде вероятно да сте алергични и към авокадо, така че бъдете внимателни, когато консумирате въпросния плод.  

Как да изберем и съхраним авокадото?

Добре узрялото авокадото е с наситен зелен свят, бляскава кора без наличие на черни петна, сухи участъци и пукнатини. Ако авокадото има крехка част вместо да е заоблено откъм дръжката, вероятно е узряло на дървото, което гарантира по-добър аромат. Зеленото авокадо узрява за седмица, поставено в плодов панер на стайна температура.

Когато плодът узрее, кората му започва да потъмнява. Не бива да оставяте в хладилник все още зелени авокадота. След узряване, можете да охладите плода за седмица. Как да съхраните разрязано авокадо, вижте във втория клип по-долу.

Идеи за използване на авокадото

  • Свежо: в сандвичи, в салати, в пюрета, като гарнитура на меса и риби.
  • Задушено: в зеленчукови миксове.
  • На пара: със зеленчуци и ядки.

Идейни рецепти

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
6 фев 2009 10:36

Сигурни ли сте, че авокадото може да се консумира задушено или приготвено на пара? Моят личен опит и това, което съм чела (а съм чела доста по въпроса) показват, че след каквато и да е топлинна обработка, авокадото не може да се консумира, защото горчи. Плодът се консумира в най-различни варианти, но само в суров вид.

Владимир Недков
2
6 фев 2009 11:31

Здрасти Поли!
Аз самият не съм варил авокадото, но срещнах подобна информация. Не съм наясно обаче, дали вкусът е толкова интензивен че го прави не ядливо или само колкото да направи ястието екзотично. На места съветват, само да се подгрява или да се маха от огъня преди кипване. Най-добрият вариант е да си купя авокадо и да опитам. :) Ще споделя резултата.

tpd
3
tpd
6 фев 2009 12:55

Аз първия път като реших да опитам авокадо(даже не знаех какво е и как се казва, купих го на пазар и мислех, че е някакъв сладък плод) като го пробвах реших, че каквото и да е било, вече е “заминал” и само съм се метнал да го купя и го изхвърлих. :) После разбрах, че вкусът е този и като го опитах още няколко пъти му свикнах и ми харесва.

Winnie
4
7 фев 2009 04:47

Обожавам авокадо.

5
3 авг 2010 09:09

Прочетеното от мен, а и личният ми опит показват, че авокадото не се подлага на никаква термична обработка, защото горчи. По-добре не опитвай - аз вече пробвах ;-)

6
Виолета Милчева
20 фев 2011 22:42

Става невероятна салата с риба тон майонеза червен лук и авокадо.Дори не ти трябва вечеря.

7
13 фев 2012 18:09

Бяла риба на фурна с доматки и малко авокадо. Перфектната вечеря - вкусно и полезно :)

Ани Ӄацарова
8
14 ное 2013 19:15

а защо да не слагаме зелени плодове в хладилник?

Martin Penkov
9
29 юни 2014 18:04

има ли някакви рискове в смисъл има ли проблем да се яде по повече от еднио авокадо на ден

Ivailo Ivanov
10
15 сеп 2014 22:15

Здравейте искам да попитам какви са предимствата на авокадото ,тъй като не мога да намеря инфо. и главно ме интересува хубаво ли е да се яде при НВД ..... :) Благодаря предварително

Мария М
11
31 март 2015 21:35

Божеееееееееееееееееееееееее,токущо ядох авокадо................Никога повече няма да опитам такава гадост...Ужас...Трагедия......Няма такъв ужасен вкус.Изплюх го директно и хвърлям 2 лв на боклука.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.